«Οικονομία και Κλίμα: Handle with care»: Πρεμιέρα για τη νέα έκθεση του Μουσείου της ΤτΕ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Οικονομία και Κλίμα: Handle with care»: Πρεμιέρα για τη νέα έκθεση του Μουσείου της ΤτΕ
Οικονομία και Κλίμα: Handle with care
Οι κεντρικές τράπεζες αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των επιπτώσεών της κλιματικής αλλαγής.

Πρεμιέρα κάνει την Πέμπτη η νέα περιοδική έκθεση με τίτλο «Οικονομία και Κλίμα: Handle with care» του Κέντρου Πολιτισμού, Έρευνας και Τεκμηρίωσης της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία περιγράφει το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, αναλύει τις οικονομικές του συνέπειες, και αναδεικνύει τους κινδύνους αλλά και τις ευκαιρίες που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή εστιάζοντας στην Ελλάδα.

Η έκθεση αξιοποιεί την καίρια συνεισφορά εξειδικευμένων οικονομολόγων και εμπειρογνωμόνων της Τράπεζας της Ελλάδος και πλαισιώνεται από σειρά παράλληλων πολιτιστικών και επιμορφωτικών δράσεων, οι οποίες ενισχύουν την ενημέρωση και ενεργό συμμετοχή του κοινού – κυρίως της νέας γενιάς – στην επείγουσα δέσμευση και κινητοποίηση που απαιτούνται για την αντιμετώπιση του φαινομένου σε παγκόσμια κλίμακα.

Η διοργάνωση έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα και τα εκθέματά της είναι κατά κύριο λόγο ψηφιακά και διαδραστικά. Απευθύνεται σε μαθητές γυμνασίου, λυκείου καθώς και φοιτητές αλλά και στο ευρύ κοινό και στόχος είναι να ευαισθητοποιήσει τους επισκέπτες σε καίρια ζητήματα που άπτονται της κλιματικής αλλαγής παρουσιάζοντας επιστημονικά δεδομένα της Επιτροπής Μελέτης Επιπτώσεων Κλιματικής Αλλαγής (ΕΜΕΚΑ), διεθνών οργανισμών και ερευνητικών κέντρων ενώ το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει οπτικοακουστικό υλικό το οποίο δημιουργήθηκε από καταξιωμένους επαγγελματίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Στο πλαίσιο αυτό, η έκθεση συνοδεύεται από μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου ενώ στον ιστοχώρο της Τράπεζας της Ελλάδος υπάρχει ολοκληρωμένη ψηφιακή παρουσίαση της έκθεσης. Παράλληλα, η έκθεση πλαισιώνεται από δύο εκδόσεις, που διατίθενται και αυτές δωρεάν στους επισκέπτες: τον πολυσέλιδο κατάλογο της έκθεσης και το κόμικ «Ο μεγάλος μετασχηματισμός. Κλίμα – Μπορούμε να αλλάξουμε πορεία;», το οποίο αποτελεί την ελληνική μετάφραση της γερμανικής έκδοσης με τίτλο «Die große Transformation: Klima - Kriegen wir die Kurve?», που εκδόθηκε για πρώτη φορά το 2013 από το WBGU (Wissenschaftlicher Beirat der Bundesregierung Globale Umweltveränderungen – ανεξάρτητο επιστημονικό όργανο που συμβουλεύει την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας σε θέματα κλιματικής αλλαγής), με τη στήριξη του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Υπουργείου Παιδείας και Έρευνας και έχει μεταφραστεί σε αρκετές ακόμη γλώσσες. Στο κόμικ, εννέα επιστήμονες εξηγούν με απλό και καταληπτό τρόπο τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση.

Ένα παιχνίδι προσομοίωσης επενδύσεων για κινητό τηλέφωνο

Σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο της έκθεσης, οι επισκέπτες μπορούν να παίξουν σε κινητή συσκευή ένα παιχνίδι προσομοίωσης επενδύσεων, το οποίο εξηγεί στην πράξη τον τρόπο που μπορεί να επηρεάσουν το κλίμα. Το παιχνίδι «Handle with care» παίζεται και εκτός Μουσείου με έναν παίκτη ή ομάδα παικτών και είναι διαθέσιμο δωρεάν στο App Store της Apple και στο Google Play.

Γιάννης Στουρνάρας: Αναδεικνύεται ο ρόλος των κεντρικών τραπεζών στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής

Οι προσπάθειες μετριασμού και προσαρμογής του φαινομένου έχουν σημαντική επίδραση στην οικονομική δραστηριότητα. Οι κεντρικές τράπεζες αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των επιπτώσεών του στους τομείς που τις αφορούν, ως ανεξάρτητοι οργανισμοί που επιτελούν σημαντική δημόσια λειτουργία, δημιουργώντας χρήμα και φροντίζοντας για τη νομισματική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Όπως αναφέρει στον πρόλογο του καταλόγου της έκθεσης ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, «με την έκθεση αναδεικνύεται ο ρόλος των κεντρικών τραπεζών στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους». Η Τράπεζα της Ελλάδος είναι από τις πρώτες τράπεζες παγκοσμίως που ασχολούνται συστηματικά με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, έχοντας συστήσει από το 2009 την Επιτροπή Μελέτης Επιπτώσεων Κλιματικής Αλλαγής (ΕΜΕΚΑ) και το 2021 το Κέντρο Κλιματικής Αλλαγής και Βιωσιμότητας.

Συντελεστές της έκθεσης

Η έκθεση διοργανώνεται από το Κέντρο Πολιτισμού, Έρευνας και Τεκμηρίωσης της Τράπεζας της Ελλάδος, σε συνεργασία με το Κέντρο Κλιματικής Αλλαγής και Βιωσιμότητας, τη Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης και Μελετών, τη Διεύθυνση Τεχνικής και Διοικητικής Υποστήριξης, τη Διεύθυνση Πληροφορικής, τη Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού και Οργάνωσης, τη Διεύθυνση Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης, τη Διεύθυνση Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος, τη Διεύθυνση Χρηματοοικονομικών Δραστηριοτήτων, το Ίδρυμα Εκτύπωσης Τραπεζογραμματίων και Αξιών και την Επιτροπή Μελέτης Επιπτώσεων Κλιματικής Αλλαγής.

Περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση «Οικονομία και Κλίμα: Handle with care»

Η έκθεση διοργανώνεται στο Μουσείο της Τράπεζας της Ελλάδος (Αμερικής 3, Αθήνα 102 50, τηλ: 210 320 4444, Email: [email protected]) και λειτουργεί κάθε Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή από τις 09:00 έως τις 15:00 και την Πέμπτη από τις 09:00 έως τις 19:00. Το Μουσείο παραμένει κλειστό τη Δευτέρα, το Σάββατο και την Κυριακή, καθώς και τις επίσημες αργίες.

Η είσοδος είναι δωρεάν.

Υπενθυμίζεται ότι για την είσοδο στο Μουσείο απαιτείται πιστοποιητικό εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού COVID-19 ή νόσησης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Το 83% των Ελλήνων θεωρούν ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για την ανθρωπότητα

ΤτΕ: Εξαιρετικά ευοίωνες οι προοπτικές και για το 2022 – Πρόκληση για τις τράπεζες τα κόκκινα δάνεια

ΕΚΤ: Οι περισσότερες τράπεζες ακόμα δεν έχουν «πράσινη» στρατηγική - Έρχονται κλιματικά stress test

gazzetta
gazzetta reader insider insider