Κυκλοφόρησε το τρίτο προσχέδιο απόφασης της COP26 - Ελπίδες για οριστική κατάθεση απόψε το βράδυ

Νίκος Βασιλόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κυκλοφόρησε το τρίτο προσχέδιο απόφασης της COP26 - Ελπίδες για οριστική κατάθεση απόψε το βράδυ
COP26
Αυλαία για την COP26 με διαφωνίες. Εκδόθηκε το τρίτο προσχέδιο απόφασης.

Το τρίτο προσχέδιο των συμπερασμάτων και αποφάσεων της COP26, που κυκλοφόρησε σήμερα, διατηρεί τις βασικές αποφάσεις που αφορούν την επιδίωξη περικοπών των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σύμφωνα με τη διατήρηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας στους 1,5 βαθμούς Κελσίου.

Επειδή υπάρχουν αρκετές διαφορές ως προς τους τρόπους επίτευξης αυτού του στόχου και επειδή οι στόχοι για περικοπές αερίων είναι μέχρι στιγμής ανεπαρκείς, ίσως η οριστική απόφαση της COP26 να καθυστερήσει και ως την Κυριακή. Οι χώρες αναμένεται να επιστρέψουν με καλύτερες δεσμεύσεις το 2025, βάσει της συμφωνίας του Παρισιού, αλλά πολλές ζητούν τώρα να επισπευσθεί η προθεσμία. Αυτό θεωρείται ως το πεδίο διαφωνίας με τις περισσότερες διαμάχες και εκεί διαφαίνεται ότι θα υπάρχει διαφοροποίηση στην τελική απόφαση της COP26.

Η διαδικασία για την τελική απόφαση έχει ως εξής: Το προσχέδιο θα ελεγχθεί από τους αντιπροσώπους και μετά τη συγκέντρωση των σχολίων, η Προεδρία θα κάνει μια συνεδρία που αναμένεται να καταλήξει νωρίς την Κυριακή στο τελικό κείμενο.

Το προσχέδιο καλεί τις χώρες να δεσμευτούν πιο συγκεκριμένα για τον στόχο διατήρησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας καθώς επίσης και να επιταχύνουν τις προσπάθειες τους για τη σταδιακή κατάργηση της αμείωτης ενέργειας από άνθρακα και των αναποτελεσματικών επιδοτήσεων ορυκτών καυσίμων.

Επίσης, το προσχέδιο σκιαγραφεί μια καλή διαδικασία συμφωνίας για σημαντική αύξηση των επενδύσεων στις αναπτυσσόμενες χώρες για να τις βοηθήσει να μεταβούν σε οικονομίες μηδενικών εκπομπών άνθρακα και ανθεκτικές στην κλιματική αλλαγή. Οι αναπτυσσόμενες χώρες από την πλευρά τους ζητούν περαιτέρω διαβεβαιώσεις για τη χρηματοδότηση που απαιτείται, ώστε να βοηθηθούν να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις των ακραίων καιρικών συνθηκών και τις απώλειες και τις ζημιές, οι οποίες αναφέρονται σε καταστροφές που σχετίζονται με το κλίμα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider