Πώς ανταποκρίνονται οι ελληνικές επιχειρήσεις στην ενεργειακή μετάβαση και στα κριτήρια ESG

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς ανταποκρίνονται οι ελληνικές επιχειρήσεις στην ενεργειακή μετάβαση και στα κριτήρια ESG
green investment
Το ελληνικό «επιχειρείν» υποστηρίζει ένθερμα την φιλοδοξία της ΕΕ για κλιματική ουδετερότητα.

Οι ελληνικές επιχειρήσεις ανταποκρίνονται ικανοποιητικά στην ενεργειακή μετάβαση και υλοποιούν στρατηγικής προς αυτή την κατεύθυνση ανεξάρτητα από το αν υπάρχει στήριξη από το κράτος, ωστόσο οι προκλήσεις είναι πολλές καθώς η «πράσινη μετάβαση» είναι ένας «μαραθώνιος που θα κρατήσει δεκαετίες». Αυτό είναι ένα από τα βασικά συμπεράσματα που ανέδειξε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, κατά την τοποθέτησή του στο 1st Athens ESG & Climate Crisis Summit την Τρίτη το απόγευμα.

Πώς ανταποκρίνονται οι ελληνικές επιχειρήσεις – Οι προϋποθέσεις για την επίτευξη των στόχων

Η ανταπόκριση των ελληνικών επιχειρήσεων στους κλιματικούς στόχους είναι καλή καθώς όπως σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ έχουν μειώσει κατά 29% τις εκπομπές ρύπων έναντι 22% που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος ενώ επεσήμανε ότι η ενεργειακή μετάβαση είναι μια εξαιρετικά μεγάλη ευκαιρία για να μπορέσουμε να επιτύχουμε όχι μόνο χαμηλότερο κόστος ενέργειας αλλά και καλύτερο εμπορικό ισοζύγιο.

Το ελληνικό «επιχειρείν» υποστηρίζει ένθερμα την φιλοδοξία της ΕΕ για κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2050 όχι επειδή είναι ηθικά σωστό αλλά επειδή αν υλοποιηθεί αποτελεσματικά θα αποβεί ένα μεγάλο win win και θα οδηγήσει σε οικονομική και κοινωνική ευημερία. «Αλλά αυτό δεν είναι ούτε εύκολο, ούτε ανώδυνο», σημείωσε ο κ. Παπαλεξόπουλος ενώ επεσήμανε ότι η συζήτηση αυτή σε επίπεδο Ευρώπης έχει προχωρήσει περισσότερο από ό,τι στην Ελλάδα και τάχθηκε υπέρ μιας ολιστικής προσέγγισης με υψηλούς στόχους αλλά ταυτόχρονα υπάρχουν συμπληρωματικές νομοθετικές κατευθύνσεις που θα λαμβάνουν υπόψη: α) το κόστος του άνθρακα, β) μια διαφορετική προσέγγιση στην ενεργειακή πολιτική και γ) μια ενσυνείδητη βιομηχανική πολιτική για να μπορέσουν οι χώρες να επενδύσουν στην καινοτομία.

Συγκεκριμενοποιώντας τις προϋποθέσεις για μια επιτυχημένη πράσινη μετάβαση, ο κ. Παπαλεξόπουλος τόνισε το ρόλο της ψηφιακής μετάβασης, της τεχνολογίας και των ΑΠΕ.

Πρέπει να μπορέσουμε να επιταχύνουμε σημαντικά τις επενδύσεις στις τεχνολογίες των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως και να λάβουμε υπόψη την εξάρτηση από το φυσικό αέριο τα αμέσως επόμενα χρόνια», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, χαρακτηρίζοντας κρίσιμη την παράμετρο της αποθήκευσης ενέργειας

Τι πρέπει να κάνει η Πολιτεία

Η πολιτεία πρέπει απλώς να δημιουργήσει το πλαίσιο και να διαχειριστεί προκλήσεις όπως αυτές απορρέουν από τη γεωγραφική θέση της χώρας και το κόστος της ενέργειας, υπογράμμισε ο κ. Παπαλεξόπουλος αναφερόμενος στο ρόλο της Πολιτείας ενώ επεσήμανε και το ρόλο των πολιτών. «Όλοι ως πολίτες θέλουμε να βοηθήσουμε. Στην πράξη βλέπουμε ότι δεν είμαστε συνήθως διατεθειμένοι να βάλουεμ το χέρι στην τσέπη και να επωμιστούμε το κόστος (το λεγόμενο green premium). Η Πολιτεία μπορεί να βοηθήσει, να δώσει κίνητρα, να χρησιμοποιεί η ίδια την αγοραστικής της δύναμη, το κράτος να δώσει έναυσμα για πράσινα προϊόντα, να υλοποιήσει τις αλλαγές που θα επιτρέψουν να μην αυξηθούν οι κοινωνικές ανισότητες λόγω της μετάβασης», εξήγησε ο πρόεδρος του ΣΕΒ και πρόσθεσε ότι η μεγάλη πρόκληση όσον αφορά στις επενδύσεις δεν είναι η χρηματοδότηση αλλά ζητήματα που αφορούν στις αδειοδοτήσεις, στην απονομή δικαιοσύνης

Το ενδιαφέρον των επενδυτών για το ESG

Αναλύοντας την ενσωμάτωση των κριτηρίων ESG στην ελληνική επιχειρηματικότητα, ο κ. Παπαλεξόπουλος επικαλέστηκε την δική του επαγγελματική εμπειρία σημειώνοντας ότι «πριν από δύο χρόνια κανένας επενδυτής δεν είχε ρωτήσει για το ESG. Τώρα ξαφνικά έχει έρθει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος». Το τραπεζικό σύστημα θα παίξει σημαντικό ρόλο στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων αλλά η μεγαλύτερη πρόκληση εντοπίζεται στον τομέα των εργαζομένων, οι οποίοι «θέλουν να αισθάνονται περήφανοι για την εταιρεία και σιγά σιγά οι καταναλωτές κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση», όπως επεσήμανε.

Η έννοια του ESG έχει ξεφύγει από την έννοια ων δημοσίων σχέσεων και έχει καταστεί πυρήνας της στρατηγικής των εταιρειών, χρησιμοποιείται ως εργαλείο στρατηγικής για πολλά θέματα όπως είναι η καλύτερη χρηματοδότηση κλπ. Κάνοντας έναν απολογισμό για τους ρυθμούς με τους οποίους στη χώρα μας υιοθετούνται τα κριτήρια ESG, o κ. Παπαλεξόπουλος σημείωσε ότι «σαφώς είχαμε πολύ δρόμο να καλύψουμε, είναι ένας τομέας στον οποίον δεν ήμασταν μπροστά αλλά η συνειδητοποίηση των θεμάτων αυτών έχει βελτιωθεί πολύ», τόνισε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider