Σε κίνδυνο τα τρόφιμα και η ενέργεια από την ξηρασία - Ζημιές δισεκατομμυρίων αν δεν μειωθούν οι εκπομπές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε κίνδυνο τα τρόφιμα και η ενέργεια από την ξηρασία - Ζημιές δισεκατομμυρίων αν δεν μειωθούν οι εκπομπές
Νέα έρευνα καταδεικνύει ότι τα επίπεδα ξηρασίας μπορεί να διπλασιαστούν τα επόμενα χρόνια.

Ζημιές δισεκατομμυρίων και αρνητικές συνέπειες για τις γεωργικές καλλιέργειες, την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και το περιβάλλον αναμένεται ότι θα προκληθούν τα επόμενα χρόνια εάν επιδεινωθεί η ξηρασία ως αποτέλεσμα των εκπομπών άνθρακα. Νέα έρευνα καταδεικνύει ότι τα επίπεδα ξηρασίας μπορεί να διπλασιαστούν τα επόμενα χρόνια, κάτι που θα μπορούσε να μετριαστεί μόνο εάν οι ευρωπαϊκές χώρες λάμβαναν μέτρα για να επιτύχουν τους στόχους μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Η γηραιά ήπειρος μπορεί να οδεύει προς ένα μέλλον πιο ακραίας ξηρασίας, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε την Τρίτη στο περιοδικό Frontiers in Water. Αυτό πιθανότατα θα θέσει σε κίνδυνο τις γεωργικές αποδόσεις, την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας και τη ροή των ποταμών. Η μετατόπιση των βροχοπτώσεων θα εκθέσει περισσότερους ανθρώπους σε κλιματικό κίνδυνο, κάτι το οποίο ήδη βιώνουν κάποιες χώρες.

Το ρεκόρ θερινής ζέστης στη Γερμανία τα τελευταία χρόνια έχει ήδη στεγνώσει τον ποταμό Ρήνο και έχει προκαλέσει ζημιές δισεκατομμυρίων σε όλη την Ευρώπη.

«Βλέπουμε μια σαφή τάση προς περισσότερες, μεγαλύτερες και πιο έντονες καλοκαιρινές ξηρασίες, οι οποίες συνδέονται με το έλλειμμα βροχοπτώσεων, προς το τέλος του αιώνα», δήλωσε η Magdalena Mittermeier, επικεφαλής συγγραφέας της έκθεσης από το Πανεπιστήμιο Ludwig Maximilian στο Μόναχο. Η έρευνα της ομάδας υπέθεσε ότι οι μέσες παγκόσμιες θερμοκρασίες θα αυξηθούν κατά 3,7 βαθμούς Κελσίου έως το 2100, το υψηλότερο ποσοστό θέρμανσης που θα αντιμετωπίσει η Γη υπό τις τρέχουσες πολιτικές.

Ενώ οι επιστήμονες έχουν προβλέψει εδώ και καιρό ότι οι περιοχές στη Μεσόγειο και την Ιβηρική χερσόνησο θα αντιμετωπίσουν θερμότερες και ξηρότερες συνθήκες, η έρευνα προβλέπει ότι θα μπορούσε επίσης να αυξηθεί κατά 50% στις Άλπεις, τη Γαλλία και την Ανατολική Ευρώπη. Οι εποχιακές βροχοπτώσεις υπάρχει πιθανότητα επίσης να αλλάξουν ένταση και συχνότητα, με περισσότερες χειμερινές βροχοπτώσεις και πιο ξηρά καλοκαίρια.

Σε ορισμένες περιοχές όπου η ξηρασία δεν παίζει σημαντικό ρόλο, αυτό θα αλλάξει, όπως αναφέρει η Mittermeier. «Οι Άλπεις θα πρέπει να θεωρηθούν ένα επιπλέον μελλοντικό hotspot», σημειώνει.

Μια άλλη έρευνα έρευνα που δημοσιεύθηκε αυτόν τον μήνα από το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφέρει ότι οι ετήσιες ζημιές από ξηρασία θα μπορούσαν να φθάσουν τα 65 δισεκατομμύρια ευρώ (77 δισεκατομμύρια δολάρια) ετησίως από περίπου 9 δισεκατομμύρια ευρώ που ήταν σήμερα.

Με πληροφορίες από το Bloomberg.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider