Μαθητές παρασκευάζουν βιολογικά προϊόντα από αρωματικά φυτά

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μαθητές παρασκευάζουν βιολογικά προϊόντα από αρωματικά φυτά
Ρίγανη
Προϊόντα από αρωματικά φυτά κι αιθέρια έλαια παρασκεύασαν οι μαθητές της Α΄Λυκείου και του Τομέα Γεωπονίας του 1ο ΕΠΑ.Λ. Τυρνάβου.

Προϊόντα από αρωματικά φυτά κι αιθέρια έλαια παρασκεύασαν οι μαθητές της Α΄Λυκείου και του Τομέα Γεωπονίας του 1ο ΕΠΑ.Λ. Τυρνάβου, στο πλαίσιο του προγράμματος «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑ.Λ.», το οποίο εντάσσεται στο σχέδιο δράσης «Βιολογική καλλιέργεια αρωματικών φυτών για παραγωγή ξηρού προϊόντος και αιθέριων ελαίων».

Συγκεκριμένα, οι μαθητές με την καθοδήγηση α των εκπαιδευτικών παρασκεύσαν αρωματικό – θεραπευτικό ελαιόλαδο ρίγανης, μέντας, θυμαριού, δενδρολίβανου, φασκόμηλου, μελισσόχορτου, δυόσμου και λεβάντας με τη μέθοδο της εκχύλισης, χρησιμοποιώντας αγνό παρθένο ελαιόλαδο και νωπά βότανα σε αναλογία 1 μέρος φρέσκου βοτάνου σε 3 μέρη λαδιού, για χρήση στη μαγειρική και εξωτερική και εσωτερική εφαρμογή στον οργανισμό, σοκολατάκια μέντας με αποξηραμένη μέντα και αιθέριο έλαιο μέντας, κρέμα προσώπου με αιθέριο έλαιο λεβάντας, κρέμα προσώπου με αιθέριο έλαιο δενδρολίβανου και λικέρ μέντας – δυόσμου με φρέσκα βότανα και αιθέριο έλαιο μέντας.

Ο βασικός σκοπός της Υποδράσης και συνολικά του Σχεδίου Δράσης ήταν να βοηθήσει τους μαθητές να κατανοήσουν τις βασικές έννοιες που σχετίζονται με την αγροτική επιχειρηματικότητα και το μάρκετινγκ των αγροτικών προϊόντων. Δόθηκε έμφαση στην καθετοποιημένη παραγωγή, από τη διαδικασία σύλληψης μιας νέας ιδέας που αφορά στην παραγωγή ενός προϊόντος, την ανάληψη του ρίσκου, δηλ. του κινδύνου υλοποίησης της ιδέας μέσω του συνδυασμού των μέσων παραγωγής
και την ενσωμάτωση τουλάχιστον μίας καινοτομίας στην κατανόηση του επιχειρηματικού σχεδίου.

Αγοράζοντας ένα χωράφι και καλλιεργώντας αρωματικά φυτά, ο παραγωγός μπορεί να εγγυηθεί την ποιότητα του προϊόντος από την αρχή της παραγωγής του, να ελέγχει την ποσότητα, το κόστος και την ποιότητα των πρώτων υλών και στη συνέχεια να μπορεί να ελέγξει τη διανομή των προϊόντων του, κατασκευάζοντας ο ίδιος τη συσκευασία τους και οργανώνοντας δίκτυα πωλήσεων. Οι καθετοποιημένες μονάδες παραγωγής επιτυγχάνουν τη μέγιστη απόδοση κέρδους, ελέγχοντας ποιοτικά το προϊόν βήμα βήμα και δημιουργούν οικονομίες κλίμακος υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Σημειώνεται ότι το Πρόγραμμα Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑ.Λ. υλοποιείται σε συνεργασία με το Ίδρυμα ΝΟΗΣΙΣ- Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας και εντάσσεται στο πλαίσιο Επιχειρησιακών Προγραμμάτων Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού Εκπαίδευσης και Δια Βίου Μάθησης με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider