Στην τελική ευθεία οι εισηγμένες για την Εταιρική Διακυβέρνηση

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στην τελική ευθεία οι εισηγμένες για την Εταιρική Διακυβέρνηση
Στις 10 Μαρτίου του 2021 τέθηκε σε ισχύ ο Κανονισμός για τις βιώσιμες χρηματοοικονομικές γνωστοποιήσεις (γνωστός ως SFDR).

Μόλις έναν μήνα απέχουν οι εισηγμένες από την πλήρη εφαρμογή των διατάξεων της νέας νομοθεσίας για την Εταιρική Διακυβέρνηση καθώς λήγει η περίοδος προσαρμογής στο νέο πλαίσιο το οποίο συγκεκριμενοποιήθηκε το προηγούμενο διάστημα.

Όπως είναι γνωστό στις 10 Μαρτίου του 2021 τέθηκε σε ισχύ ο Κανονισμός για τις βιώσιμες χρηματοοικονομικές γνωστοποιήσεις (γνωστός ως SFDR), ενώ πιο πρόσφατα, στο νομοθετικό πακέτο του Απριλίου 2021 για τη βιώσιμη χρηματοδότηση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε επιπλέον την πρότασή της για μια νέα Οδηγία Γνωστοποίησης Εταιρικών Πληροφοριών αναφορικά με την Αειφορία.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι εισηγμένες καλούνται να υιοθετήσουν όλες τις υποχρεώσεις της νομοθεσίας, όπως για παράδειγμα την εφαρμογή της πολιτικής καταλληλόλητας για την επιλογή των μελών του ΔΣ αλλά και την απαίτηση να συγκροτείται σύμφωνα με τις νέες διατάξεις ως προς τη σύνθεση των μελών του.

Εταιρείες και διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων εξακολουθούν να αναζητούν απαντήσεις σε θέματα που προκύπτουν από την εφαρμογή των νέων διατάξεων και στο πλαίσιο αυτό η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει ξεκινήσει μια συστηματική ενημέρωση για πρακτικά ζητήματα σημειώνοντας ότι η ενσωμάτωση των κριτηρίων ESG αποτελούν μια ευκαιρία για τις εταιρείες να καταστούν ακόμη πιο ανταγωνιστικές.

Μάλιστα, με αφορμή το νέο κανονισμό (SFDR) διοργανώθηκε την Πέμπτη σχετικό εκπαιδευτικό σεμινάριο όπου εκπρόσωποι θεσμικών φορέων αποσαφήνισαν το πλαίσιο και απάντησαν σε ερωτήσεις των ενδιαφερόμενων μερών. Η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, κ. Βασιλική Λαζαράκου, επεσήμανε την αναγκαιότητα εφαρμογής του νέου πλαισίου σημειώνοντας ότι:

«Η ευρωπαϊκή νομοθεσία για τη βιώσιμη χρηματοδότηση είναι μια σημαντική ευκαιρία. Θέλουμε να αναδείξουμε τη σημαντικότητά της γιατί αν τελικά οι εταιρείες ενσωματώσουν στην πολιτική τους τα θέματα Περιβάλλοντος, Κοινωνίας και Διακυβέρνησης, τότε αυτά τα κριτήρια θα τις βοηθήσουν στην ανταγωνιστικότητά τους συνολικά. Άρα είναι καλό το νέο αυτό πλαίσιο της ΕΕ να το ενσωματώσουν οι εταιρείες άμεσα στις πολιτικές τους (…) Αυτό που έρχεται σαν υποχρέωση για τις εταιρείες και για τους assets managers είναι να υπάρχει σαφής ενημέρωση σε σχέση με τα προϊόντα και τις υπηρεσίες των εταιρειών στην κατεύθυνση των θεμάτων αυτών Περιβάλλοντος, Διακυβέρνησης και Κοινωνίας. Θεωρούμε ότι όλες οι εταιρείες θα πρέπει να ενδιαφερθούν για το νέο αυτό πλαίσιο και για αυτό και εμείς ως Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ξεκινήσαμε από νωρίς να ενημερώνουμε ούτως ώστε όλο το σύστημα της κεφαλαιαγοράς και οι εισηγμένες αλλά και οι διαχειριστές να είναι έτοιμοι και να μπορούν να προσδιορίσουν ακριβώς ποια είναι η υποχρέωσή τους και πώς ακριβώς θα πρέπει να βαδίζουν».

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση εκκίνησε το Σχέδιο Δράσης της για τη Βιώσιμη Χρηματοδότηση το 2018, και ανακοίνωσε τη δέσμευσή της για την Πράσινη Συμφωνία τον Δεκέμβριο του 2019, λίγο πριν το ξέσπασμα της παγκόσμιας πανδημίας.

Το 2020, η έκδοση του Ευρωπαϊκού Κανονισμού για την Ταξινομία αποτέλεσε κομβικό σημείο για την πρόσφατη ευρωπαϊκή νομοθεσία, εισάγοντας ένα σύστημα κριτηρίων χαρακτηρισμού των οικονομικών δραστηριοτήτων με βάση τους φιλόδοξους ευρωπαϊκούς στόχους για το κλίμα.

Με τον ν. 4706/2020 επιχειρήθηκε η αναμόρφωση, η ενίσχυση και ο εκσυγχρονισμός της Εταιρικής Διακυβέρνησης των Ανωνύμων Εταιρειών και της Αγοράς Κεφαλαίου καθώς εισάγεται ένα πλέγμα διατάξεων που διέπει τη λειτουργία των Διοικητικών Συμβουλίων. Στο πλαίσιο αυτό έχουν εισαχθεί δύο νέες, πέραν της επιτροπής ελέγχου, επιτροπές του Διοικητικού Συμβουλίου, που στόχο έχουν να διασφαλίσουν την αποτελεσματική και ορθολογική συμμόρφωση της εταιρείας με το νομοθετικό πλαίσιο.

Παράλληλα, επιδίωξη είναι να αναβαθμιστούν οι απαιτούμενες οργανωτικές δομές των εταιρειών (απαίτηση η εταιρεία να υιοθετεί και να εφαρμόζει σύστημα εταιρικής διακυβέρνησης, υποχρέωση θέσπισης Κανονισμού Λειτουργίας της εταιρείας, υποχρέωση για εφαρμογή Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης κλπ).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider