Φρενίτιδα προσλήψεων σε διεθνείς τράπεζες για να κερδίσουν μερίδιο στην αγορά των πράσινων ομολόγων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φρενίτιδα προσλήψεων σε διεθνείς τράπεζες για να κερδίσουν μερίδιο στην αγορά των πράσινων ομολόγων
Καθώς η βιώσιμη χρηματοδότηση εξελίσσεται, οι τράπεζες αναζητούν εμπειρογνώμονες και ειδικούς επιστήμονες.

Σε μια φρενίτιδα προσλήψεων έχουν επιδοθεί οι τράπεζες προκειμένου να αποκτήσουν στελέχη τα οποία θα τις βοηθήσουν να διεκδικήσουν μερίδιο της αγοράς στο βιώσιμο χρέος, μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες μορφές χρηματοδότησης.

Ιδρύματα όπως η Citigroup, η HSBC Holdings και η Barclays ενισχύουν το ανθρώπινο δυναμικό τους με εξειδικευμένα στελέχη στις πωλήσεις ομολόγων, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την έρευνα. Παράλληλα προσπαθούν να επωφεληθούν από την εμπειρογνωμοσύνη επιστημόνων, πολιτικών και δεξαμενών σκέψης.

«Αυτή τη στιγμή προσλαμβάνουμε και δεχόμαστε περίπου 100 βιογραφικά ανά πόστο», δήλωσε ο Arthur Krebbers, επικεφαλής Αειφορίας της NatWest Markets η οποία αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς και κατατάσσεται στις top 10 εταιρείες ασφάλισης πράσινων ομολόγων.

Η εισροή ανθρώπινου δυναμικού καταδεικνύει την αύξηση του χρέους που συνδέεται με περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς ή διακυβερνητικούς παράγοντες ως μια αναδυόμενη κατηγορία περιουσιακών στοιχείων που αποφέρει κέρδη στις τράπεζες και σύμφωνα με εκτιμήσεις του Bloomberg Intelligence η αγορά αυτή θα φθάσει τα 11 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2025.

Αυτό αποτελεί επίσης μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας των τραπεζών να ωθήσουν του υπεύθυνους χάραξης πολιτικής προς ένα μέλλον χαμηλότερου άνθρακα. Παρά το γεγονός ότι έχουν κερδίσει πολλά χρήματα από πελάτες στον κλάδο των ορυκτών, δέχονται πιέσεις από ακτιβιστές και μετόχους να εγκαταλείψουν αυτόν τον τομέα.

Το αποτέλεσμα είναι να υπάρχει μεγάλη ζήτηση για άτομα με εμπειρία στο ESG, με τη συνολική αμοιβή τους να φθάνει σε επταψήφιους αριθμούς για τα ανώτερα στελέχη, σύμφωνα με τον Chris Gower, διευθύνοντα σύμβουλο στην Lawbrook Partners. Η ζήτηση αυξάνεται με ιδιαίτερα γοργούς ρυθμούς στις Η.Π.Α., μια πιο ώριμη αγορά σε σχέση με την ευρωπαϊκή, εκτιμά.

Μια συνεκτίμηση της ηθικής διάστασης θα μπορούσε να προσελκύσει νεότερους σε ηλικία τραπεζίτες. Μια έκθεση της Morgan Stanley διαπίστωσε ότι το 95% των millennials (που γεννήθηκαν περίπου μεταξύ 1981 και 1996) θα ενδιαφερόταν για βιώσιμες επενδύσεις το 2019. Ωστόσο, σημαντικό ρόλο θα παίξει η εμπειρία, όπως προκύπτει από πρόσφατη αγγελία της Citigroup η οποία έθετε ως απαιτούμενο προσόν την εμπειρία στο βιώσιμο χρέος και δέχθηκε περί τις 80 αιτήσεις.

Ανάγκη για εξειδίκευση

Ωστόσο, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δεν προσλαμβάνουν μόνο τραπεζίτες. Καθώς η βιώσιμη χρηματοδότηση εξελίσσεται, οι τράπεζες προσελκύουν εμπειρογνώμονες, συμπεριλαμβανομένων εξειδικευμένων επιστημόνων και ερευνητών, δήλωσε η Delphine Queniart, η οποία έγινε πέρυσι παγκόσμιος επικεφαλής βιώσιμων χρηματοοικονομικών και λύσεων στην BNP Paribas.

«Από τη δημιουργία και τη δομή έως τη διανομή και τις πωλήσεις, είναι σημαντικό οι εξειδικευμένες γνώσεις στην Αειφορία να αποτελούν μέρος της όλης διαδικασίας», δήλωσε.

Η Barclays, για παράδειγμα, έχει υπερδιπλασιάσει την ομάδα του τομέα Βιώσιμων Κεφαλαιαγορών από την ίδρυσή της το 2019 και προσέλαβε φέτος τη Freier φέτος για να επιταχύνει τις εξελίξεις.

Με πληροφορίες από το Bloomberg.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider