Τι κοινό έχουν τα IKEA, τα Burger King, η Adidas και η Thousand Fell

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι κοινό έχουν τα IKEA, τα Burger King, η Adidas και η Thousand Fell

Τι κοινό έχουν τα IKEA, τα Burger King, η Adidas και η Thousand Fell; Το ότι έχουν μετατρέψει την κυκλική οικονομία σε ένα διασκεδαστικό και αποδοτικό παιχνίδι μαρκετινγ το οποίο από τη μία εκπαιδεύει τους καταναλωτές σε θέματα ανακύκλωσης και υπεύθυνης κατανάλωσης και από την άλλη παράγει αξία χωρίς να επιβαρύνει το περιβάλλον. Ιδού πως το πετυχαίνουν:

Τα μεταχειρισμένα προϊόντα της IKEA

Οι επισκέπτες της σουηδικής πόλης Εσκίλστουνα, περίπου 100 χιλιόμετρα έξω από την πρωτεύουσα της Στοκχόλμης, θα μπορούσαν να θαμάσουν ένα γνωστό αξιοθέατο, μια πέτρα 1.000 ετών καλυμμένη με ρούνους και εικόνες από τους Βίκινγκ. Θα μπορούσαν όμως να επισκεφθούν και το πρώτο κατάστημα μεταχειρισμένων ειδών της IKEA, το οποίο θα πουλά ελαφρώς χρησιμοποιημένα έπιπλα IKEA ως μέρος των προσπαθειών του για την επίτευξη των κλιματικών στόχων του 2030.

Ο επικεφαλής της αειφορίας στον σκανδιναβικό γίγαντα επίπλων Jonas Carlehed δήλωσε στο Reuters νωρίτερα φέτος: «Κάνουμε μια τεράστια αναπροσαρμογή, ίσως τη μεγαλύτερη που έχει κάνει ποτέ στην εταιρεία και ένα από τα κλειδιά για την επίτευξη των κλιματικών στόχων της εταιρείας το 2030 είναι να βοηθήσουμε τους πελάτες μας να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής των προϊόντων τους».

Η εταιρεία ξεκίνησε επίσης πρόσφατα ένα πρόγραμμα επιστροφής για τους πελάτες (δίνει κουπόνια σε αντάλλαγμα για την επιστροφή ανεπιθύμητων επίπλων και άλλων αντικειμένων). Ωστόσο, αυτή η πρακτική έχει ανασταλεί σε ορισμένες περιοχές λόγω των συνεχιζόμενων περιορισμών που σχετίζονται με την πανδημία.

Επαναχρησιμοποιήσιμη συσκευασία από τα Burger King

Η διεθνής αλυσίδα φαστ φουντ, Burger King, παρουσίασε προωθεί τις επαναχρησιμοποιήσιμες συσκευασίες με σκοπό τη μείωση της ποσότητας των αποβλήτων που παράγει. Οι πελάτες στη Νέα Υόρκη, το Τόκιο, το Πόρτλαντ και το Όρεγκον σύντομα θα μπορούν να αγοράσουν μπιφτέκια και ποτά σε επαναχρησιμοποιήσιμες συσκευασίες.

Ο σχεδιασμός προβλέπει ότι ο πελάτης θα δίνει ένα μικρό ποσόν ως εγγύηση, το οποίο θα επιστρέφεται όταν ο πελάτης επιστρέψει τα κουτιά και τα κύπελλα, τα οποία υπόκεινται σε καθαρισμό και επεξεργασία μέσω του συστήματος Loop.

Adidas: Παπούτσια που δεν ανήκουν σε κανέναν

Η εταιρεία αθλητικών ειδών, Adidas διαθέτει μια σειρά υποδημάτων σχεδιασμένα με γνώμονα την ανακύκλωση. Τα παπούτσια UltraBoost DNA Loop είναι κατασκευασμένα από ένα μόνο υλικό, τη θερμοπλαστική πολυουρεθάνη (TPU). Κατά την κατασκευή τους δεν χρησιμοποιείται κόλλα αλλά συναρμολογείται χρησιμοποιώντας υψηλές θερμοκρασίες.

Στον ιστότοπό της, η Adidas περιγράφει τα UltraBoost Loop ως τα παπούτσια που δεν θα έχουν ποτέ ιδιοκτήτη και θα επιστραφούν αμέσως μετά από τη χρήση τους.

«Εάν το τέλος μπορεί να γίνει η αρχή, μπορούμε να βοηθήσουμε να διατηρήσουμε τα προϊόντα σε χρήση», λέει η εταιρεία.

Thousand Fell: Κίνητρα ανακύκλωσης

Η γνωστή για τη στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης που ακολουθεί κατασκευάστρια εταιρεία παπουτσιών, Thousand Fell, με έδρα στη Νέα Υόρκη λανσάρει μια πρωτότυπη πρακτική marketing. Μέχρι τώρα ήταν γνωστή για τις φιλοπεριβαλλοντικές πρακτικές της στον τομέα της κατασκευής καθώς για τα παπούτσια που κατασκευάζει χρησιμοποιεί βιώσιμα υλικά όπως φλοιό καρύδας και ζαχαροκάλαμο, ακόμη και ανακυκλωμένα πλαστικά μπουκάλια. Πλέον, σε συνεργασία με την TerraCycle και την UPS, λανσάρει κίνητρα ανακύκλωσης για τους πελάτες της, οι οποίοι μπορούν να επιστρέψουν παλαιά ζεύγη υποδημάτων Thousand Fell, τα οποία η εταιρεία θα ανακυκλώσει και ως ανταμοιβή θα στείλει στους πελάτες 20 δολάρια τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ένα νέο ζευγάρι παπούτσια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider