Tip of the Day

Κοινωνικός Τουρισμός: Ποια ΑΦΜ κάνουν αίτηση σήμερα

08-05-2025 | 08:35
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Κοινωνικός Τουρισμός: Ποια ΑΦΜ κάνουν αίτηση σήμερα
tourismos santorini ellada

Σε εξέλιξη είναι από Τετάρτη η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το πρόγραμμα του Κοινωνικού Τουρισμού της ΔΥΠΑ που φέτος αφορά σε 300.000 επιταγές (voucher) με προϋπολογισμό 50 εκατ. ευρώ.

Η υποβολή αιτήσεων πραγματοποιείται, σύμφωνα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ των δικαιούχων, ως εξής:

  • Τελευταίο ψηφίο ΑΦΜ: 0 - Τετάρτη και Πέμπτη, 7 και 8 Μαΐου
  • Τελευταίο ψηφίο ΑΦΜ: 1 - Παρασκευή και Σάββατο, 9 και 10 Μαΐου
  • Τελευταίο ψηφίο ΑΦΜ: 2,3,4,5,6,7,8,9 - Κυριακή και Δευτέρα, 11 και 12 Μαΐου.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται μέσω gov.gr στην ηλεκτρονική διεύθυνση: ΕΔΩ. Συγκεκριμένα η διαδρομή είναι: Αρχική - Εργασία και ασφάλιση - Αποζημιώσεις και Παροχές - Προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού (ΔΥΠΑ).

Κοινωνικός Τουρισμός: Οι δικαιούχοι

Δικαιούχοι του προγράμματος είναι:

  • εργαζόμενοι με εξαρτημένη σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ή
  • ασφαλισμένοι στον eEΦΚΑ στην επαγγελματική τους κατηγορία με εισφορές υπέρ κλάδου ανεργίας ΔΥΠΑ οποτεδήποτε στο διάστημα από 01.01.2024 ή
  • άνεργοι με συνεχόμενο χρονικό διάστημα ανεργίας τουλάχιστον τριών μηνών κατά την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων.

Το οικογενειακό εισόδημα δεν μπορεί να ξεπερνά τις 30.000 ευρώ, ενώ για τους μακροχρόνια ανέργους (τουλάχιστον 12 μήνες ανεργίας) ισχύουν διαφορετικά εισοδηματικά κριτήρια, όπως περιγράφονται στην Δημόσια Πρόσκληση.

Η επιλογή των δικαιούχων βασίζεται στη μοριοδότηση συγκεκριμένων κριτηρίων (ΑμεΑ, μονογονέας, αριθμός παιδιών, εισόδημα, πρώτη φορά συμμετοχή στο πρόγραμμα) με αντικειμενικό και διαφανή τρόπο μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (ΟΠΣ) της ΔΥΠΑ.

Δεν μπορούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα εργαζόμενοι και άνεργοι που επιδοτούνται σε πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού άλλου φορέα για την ίδια περίοδο και όσοι (εκτός ΑμεΑ) πήραν επιταγή στο πρόγραμμα 2024-25.

Δικαιολογητικά που αφορούν στις προϋποθέσεις συμμετοχής ή στη μοριοδότηση των δικαιούχων αναζητούνται αυτεπάγγελτα. Σε περιπτώσεις μη δυνατότητας αυτεπάγγελτης αναζήτησης, τα δικαιολογητικά επισυνάπτονται στις αιτήσεις.

Κοινωνικός Τουρισμός: Τι προσφέρει η επιταγή

Η επιταγή είναι ένας μοναδικός αριθμός για κάθε δικαιούχο και ωφελούμενο ξεχωριστά, οι οποίοι μπορούν να πραγματοποιήσουν έως 6 διανυκτερεύσεις σε κατάλυμα που επιλέγουν από το «Μητρώο Παρόχων» της ΔΥΠΑ, κατόπιν συνεννόησής τους με τον πάροχο, με μικρή ιδιωτική συμμετοχή.

Ειδικά σε Λέρο, Λέσβο, Χίο, Κω, Σάμο & Ρόδο μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 10 διανυκτερεύσεις δωρεάν (μηδενική ιδιωτική συμμετοχή), ενώ στους δήμους της Β. Εύβοιας και του Έβρου καθώς και στη Θεσσαλία (πλην Σποράδων), μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 12 διανυκτερεύσεις δωρεάν.

Οι τιμές επιδότησης προσαυξάνονται κατά 20% για τον μήνα αιχμής Αύγουστο και για τις περιόδους των Χριστουγέννων (15.12.2025 έως 14.01.2026) και του Πάσχα (03.04.2026 έως 19.04.2026). Η αυξημένη επιδότηση ισχύει για όλο τον χρόνο για τα καταλύματα Β. Εύβοιας, Έβρου και Θεσσαλίας (εκτός των Σποράδων).

Εκτός από τη διαμονή σε τουριστικά καταλύματα επιδοτούνται και ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Η συμμετοχή ανέρχεται σε 25%, ενώ για ΑμεΑ τα εισιτήρια είναι δωρεάν.

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα προβλέπει ειδική μοριοδότηση για μονογονείς και για ΑμεΑ και αυξημένη μοριοδότηση για δικαιούχους με χαμηλότερο εισόδημα.

Επίσης, για τα ΑμεΑ προβλέπεται δυνατότητα συμμετοχής κάθε χρόνο, δικαίωμα συνοδού και μηδενική ιδιωτική συμμετοχή στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, ενώ δεν τους επιβάλλεται κύρωση αν δεν κάνουν χρήση των επιταγών τους.

Για τους γονείς, προβλέπεται αυξημένη μοριοδότηση για κάθε ανήλικο παιδί. Επίσης, μοριοδοτούνται όσοι δεν έλαβαν επιταγές στο παρελθόν ή δεν πήραν επιταγή εξαιτίας μοριοδότησης στα δυο τελευταία προγράμματα.

Κοινωνικός Τουρισμός: Πάροχοι του προγράμματος

Πάροχοι του προγράμματος είναι τουριστικά καταλύματα και ακτοπλοϊκές εταιρίες.

Οι αιτήσεις παρόχων υποβάλλονται από τις 07.05.2025 έως τις 18.05.2025 μέσω gov.gr στην ηλεκτρονική διεύθυνση: ΕΔΩ.

Συγκεκριμένα η διαδρομή είναι: Αρχική - Εργασία και ασφάλιση - Αποζημιώσεις και Παροχές - Πάροχοι Κοινωνικού Τουρισμού.

Στο Μητρώο Παρόχων εντάσσονται αυτόματα οι πάροχοι του προηγούμενου έτους, αρκεί να επικαιροποιήσουν τα δικαιολογητικά συμμετοχής.

Για περισσότερες πληροφορίες: ΕΔΩ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:50

Λίβανος: «Οι Φρουροί της Επανάστασης διευθύνουν τις επιχειρήσεις της Χεζμπολάχ»

23:29

ΕΟΦ: Σε αυξημένη ετοιμότητα για πιθανές ελλείψεις φαρμάκων λόγω του πολέμου στον Κόλπο

23:04

Δέκα χρόνια από τις τζιχαντιστικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες με τους 32 νεκρούς

22:42

Σκιάθος: Tο πρώτο νησί στην Ελλάδα με οργανωμένη στρατηγική τουρισμού για άτομα στο φάσμα του αυτισμού

22:27

Τουρκία: Σύλληψη δημοσιογράφου αντιπολιτευόμενης εφημερίδας για «διασπορά fake news»

22:06

Δημοτικές εκλογές στη Γαλλία: Νικητής στο Παρίσι ο σοσιαλιστής Εμανουέλ Γκρεγκουάρ

21:58

Το νερό, μέγα διακύβευμα στον πόλεμο στην Μέση Ανατολή

21:32

Εκλογές στη Σλοβενία: Μάχη «στήθος με στήθος» για το φιλελεύθερο και το φιλοτραμπικό κόμμα

21:18

Παπαστεργίου: «Η Ελλάδα πρωτοπορεί υλοποιώντας για πρώτη φορά τον ευρωπαϊκό μηχανισμό επαλήθευσης ηλικίας»

20:55

Μπέσεντ: Έχουμε «άφθονα λεφτά» για τον πόλεμο στο Ιράν - Δεν θα αυξήσουμε τους φόρους

20:43

Οι νέες οικονομικές συμμαχίες που προκύπτουν από τον πόλεμο στο Ιράν

20:23

Ζελένσκι: «Η Ρωσία επιχειρεί να εντείνει τις επιθετικές επιχειρήσεις»

19:58

Η Κάγια Κάλας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ΥΠΕΞ του Ιράν

19:33

Γερμανία: Νίκη του CDU στη Ρηνανία - Παλατινάτο έπειτα από 35 χρόνια

19:15

Τι σηματοδοτεί η εμπλοκή των ελληνικών Patriot στη Σαουδική Αραβία

18:57

Κεφαλογιάννης για αντιπυρική περίοδο: «Ο καθαρισμός οικοπέδων είναι από τα βασικά εργαλεία πρόληψης»

18:34

Πρόεδρος του Λιβάνου: «Προοίμιο χερσαίας εισβολής οι επιθέσεις του Ισραήλ σε υποδομές»

18:17

Ιράν: Σοβαρές ζημιές σε υποδομές νερού και ενέργειας από επιθέσεις ΗΠΑ και Ισραήλ

17:59

Η Βόρεια Μακεδονία μειώνει τον ΦΠΑ στα καύσιμα για δύο εβδομάδες

17:40

Bitcoin: Κάτω από τα 69.000 δολάρια - «Βαρίδι» ο πόλεμος για την αγορά crypto

17:28

Έκρηξη από διαρροή αερίου στη Ρώμη: Κατέρρευσε κτήριο - Δύο σοβαρά τραυματίες

17:10

Τραμπ: Στέλνει πράκτορες της ICE στα αεροδρόμια για ενίσχυση της ασφάλειας

16:51

Φρουροί της Επανάστασης σε Τραμπ: «Πλήρες κλείσιμο του Ορμούζ σε περίπτωση επίθεσης σε ενεργειακές υποδομές»

16:36

Νέα πλήγματα του ισραηλινού στρατού στον νότιο Λίβανο - Χτύπημα σε γέφυρα

16:19

Η Σλοβενία επιβάλλει περιορισμούς στις αγορές καυσίμων λόγω του πολέμου

16:01

Στις 26 Μαρτίου η ανακοίνωση του νέου κατώτατου μισθού - Συνετή αύξηση εισηγείται η Νίκη Κεραμέως

15:50

Ισραηλινός στρατός: Το Ιράν έχει εκτοξεύσει πάνω από 400 πυραύλους - Αναχαιτίστηκε το 92%

15:33

Πανελλαδική 24ωρη απεργία στα ταξί τη Δευτέρα

15:23

7 μέρη στον κόσμο που απαγορεύεται να επισκεφθούμε

15:04

Δημοψήφισμα στην Ιταλία: Οι πολίτες αποφασίζουν για μεταρρύθμιση στη δικαιοσύνη