Tip of the Day

Κοινωνικός Τουρισμός: Ποια ΑΦΜ κάνουν αίτηση σήμερα

08-05-2025 | 08:35
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Κοινωνικός Τουρισμός: Ποια ΑΦΜ κάνουν αίτηση σήμερα
tourismos santorini ellada
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Σε εξέλιξη είναι από Τετάρτη η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το πρόγραμμα του Κοινωνικού Τουρισμού της ΔΥΠΑ που φέτος αφορά σε 300.000 επιταγές (voucher) με προϋπολογισμό 50 εκατ. ευρώ.

Η υποβολή αιτήσεων πραγματοποιείται, σύμφωνα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ των δικαιούχων, ως εξής:

  • Τελευταίο ψηφίο ΑΦΜ: 0 - Τετάρτη και Πέμπτη, 7 και 8 Μαΐου
  • Τελευταίο ψηφίο ΑΦΜ: 1 - Παρασκευή και Σάββατο, 9 και 10 Μαΐου
  • Τελευταίο ψηφίο ΑΦΜ: 2,3,4,5,6,7,8,9 - Κυριακή και Δευτέρα, 11 και 12 Μαΐου.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται μέσω gov.gr στην ηλεκτρονική διεύθυνση: ΕΔΩ. Συγκεκριμένα η διαδρομή είναι: Αρχική - Εργασία και ασφάλιση - Αποζημιώσεις και Παροχές - Προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού (ΔΥΠΑ).

Κοινωνικός Τουρισμός: Οι δικαιούχοι

Δικαιούχοι του προγράμματος είναι:

  • εργαζόμενοι με εξαρτημένη σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ή
  • ασφαλισμένοι στον eEΦΚΑ στην επαγγελματική τους κατηγορία με εισφορές υπέρ κλάδου ανεργίας ΔΥΠΑ οποτεδήποτε στο διάστημα από 01.01.2024 ή
  • άνεργοι με συνεχόμενο χρονικό διάστημα ανεργίας τουλάχιστον τριών μηνών κατά την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων.

Το οικογενειακό εισόδημα δεν μπορεί να ξεπερνά τις 30.000 ευρώ, ενώ για τους μακροχρόνια ανέργους (τουλάχιστον 12 μήνες ανεργίας) ισχύουν διαφορετικά εισοδηματικά κριτήρια, όπως περιγράφονται στην Δημόσια Πρόσκληση.

Η επιλογή των δικαιούχων βασίζεται στη μοριοδότηση συγκεκριμένων κριτηρίων (ΑμεΑ, μονογονέας, αριθμός παιδιών, εισόδημα, πρώτη φορά συμμετοχή στο πρόγραμμα) με αντικειμενικό και διαφανή τρόπο μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (ΟΠΣ) της ΔΥΠΑ.

Δεν μπορούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα εργαζόμενοι και άνεργοι που επιδοτούνται σε πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού άλλου φορέα για την ίδια περίοδο και όσοι (εκτός ΑμεΑ) πήραν επιταγή στο πρόγραμμα 2024-25.

Δικαιολογητικά που αφορούν στις προϋποθέσεις συμμετοχής ή στη μοριοδότηση των δικαιούχων αναζητούνται αυτεπάγγελτα. Σε περιπτώσεις μη δυνατότητας αυτεπάγγελτης αναζήτησης, τα δικαιολογητικά επισυνάπτονται στις αιτήσεις.

Κοινωνικός Τουρισμός: Τι προσφέρει η επιταγή

Η επιταγή είναι ένας μοναδικός αριθμός για κάθε δικαιούχο και ωφελούμενο ξεχωριστά, οι οποίοι μπορούν να πραγματοποιήσουν έως 6 διανυκτερεύσεις σε κατάλυμα που επιλέγουν από το «Μητρώο Παρόχων» της ΔΥΠΑ, κατόπιν συνεννόησής τους με τον πάροχο, με μικρή ιδιωτική συμμετοχή.

Ειδικά σε Λέρο, Λέσβο, Χίο, Κω, Σάμο & Ρόδο μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 10 διανυκτερεύσεις δωρεάν (μηδενική ιδιωτική συμμετοχή), ενώ στους δήμους της Β. Εύβοιας και του Έβρου καθώς και στη Θεσσαλία (πλην Σποράδων), μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 12 διανυκτερεύσεις δωρεάν.

Οι τιμές επιδότησης προσαυξάνονται κατά 20% για τον μήνα αιχμής Αύγουστο και για τις περιόδους των Χριστουγέννων (15.12.2025 έως 14.01.2026) και του Πάσχα (03.04.2026 έως 19.04.2026). Η αυξημένη επιδότηση ισχύει για όλο τον χρόνο για τα καταλύματα Β. Εύβοιας, Έβρου και Θεσσαλίας (εκτός των Σποράδων).

Εκτός από τη διαμονή σε τουριστικά καταλύματα επιδοτούνται και ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Η συμμετοχή ανέρχεται σε 25%, ενώ για ΑμεΑ τα εισιτήρια είναι δωρεάν.

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα προβλέπει ειδική μοριοδότηση για μονογονείς και για ΑμεΑ και αυξημένη μοριοδότηση για δικαιούχους με χαμηλότερο εισόδημα.

Επίσης, για τα ΑμεΑ προβλέπεται δυνατότητα συμμετοχής κάθε χρόνο, δικαίωμα συνοδού και μηδενική ιδιωτική συμμετοχή στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, ενώ δεν τους επιβάλλεται κύρωση αν δεν κάνουν χρήση των επιταγών τους.

Για τους γονείς, προβλέπεται αυξημένη μοριοδότηση για κάθε ανήλικο παιδί. Επίσης, μοριοδοτούνται όσοι δεν έλαβαν επιταγές στο παρελθόν ή δεν πήραν επιταγή εξαιτίας μοριοδότησης στα δυο τελευταία προγράμματα.

Κοινωνικός Τουρισμός: Πάροχοι του προγράμματος

Πάροχοι του προγράμματος είναι τουριστικά καταλύματα και ακτοπλοϊκές εταιρίες.

Οι αιτήσεις παρόχων υποβάλλονται από τις 07.05.2025 έως τις 18.05.2025 μέσω gov.gr στην ηλεκτρονική διεύθυνση: ΕΔΩ.

Συγκεκριμένα η διαδρομή είναι: Αρχική - Εργασία και ασφάλιση - Αποζημιώσεις και Παροχές - Πάροχοι Κοινωνικού Τουρισμού.

Στο Μητρώο Παρόχων εντάσσονται αυτόματα οι πάροχοι του προηγούμενου έτους, αρκεί να επικαιροποιήσουν τα δικαιολογητικά συμμετοχής.

Για περισσότερες πληροφορίες: ΕΔΩ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

14:41

Ολοκληρώθηκε το «Youth’s Financial Literacy» της Πειραιώς σε συνεργασία με το The Tipping Point

14:38

Πλεύρης: «Η Ελλάδα ζητά μηχανισμό αναστολής ασύλου σε περιπτώσεις μαζικών μεταναστευτικών ροών»

14:30

Πολιτική αβεβαιότητα και θεσμική αδυναμία στην εξίσωση του κόστους δανεισμού

14:28

McDonald's: Κάτω από τις προσδοκίες οι πωλήσεις στις ΗΠΑ παρά τις προσφορές

14:05

Κικίλιας: Πάνω από 23,2 εκατ. ευρώ σε περισσότερους από 281.000 νησιώτες

14:04

Η Καλαμαριά ολοκληρώνει τον πρώτο κύκλο του Μετρό Θεσσαλονίκης: Έχουν ακόμη περιθώρια ανόδου τα ακίνητα;

14:04

Πυρκαγιές: Σε "Red Code" αύριο σε Αττική, Εύβοια και Βόρειο Αιγαίο

13:58

Σε Ψάθα, Λούμπα και Μέγαρα μετέβη χθες το βράδυ ο Τουρνάς

13:58

Ολλανδία: Μάχη για την κατάσβεση πυρκαγιάς σε φυσικό καταφύγιο της Λιμβουργίας

13:53

Θέουτα: Το Μαρόκο δηλώνει ότι είχε προειδοποιήσει την Ισπανία για τον μεταναστευτικό κίνδυνο

13:26

Palantir: Νέα αύξηση στις προβλέψεις για τα έσοδα του έτους - Άλμα 14% για τη μετοχή

13:24

Ο Ιούλιος 2026 ήταν ο πιο ζεστός μήνας που έχει ποτέ καταγραφεί στη Γαλλία

13:20

Έρευνα ΕΕΑ-Pulse: Το 83% στηρίζει τη μείωση ΦΠΑ σε βασικά αγαθά και ΕΦΚ στα καύσιμα

13:13

Διατακτικές σίτισης: Επιστολή κοινωνικών εταίρων στο ΥΠΕΘΟΟ για αύξηση του ημερήσιου ορίου στα 10 ευρώ

13:02

Το ασύλληπτο κόστος των πυρκαγιών

13:02

Λίβανος και Ισραήλ πραγματοποιούν νέο γύρο συνομιλιών στη Ρώμη - Ο 7ος κατά σειρά

12:52

Τι αλλάζει με το νέο Κανονισμό της ΕΕ για την ανακύκλωση συσκευασιών

12:37

Deloitte: Αισιόδοξοι οι Έλληνες CEOs για την απόδοση των επιχειρήσεών τους

12:29

UBS: Ξεκινά την κάλυψη της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με τιμή στόχο τα 55 ευρώ

12:27

Νικολάου (Τράπεζα Κύπρου): Προς το άνω άκρο του στόχου για ROTE, υψηλότερα επιτοκιακά έσοδα

12:15

Η EY Ελλάδος διακρίθηκε με το Σήμα Διαφορετικότητας για τη δέσμευσή της στη συμπερίληψη

11:54

Χτύπημα σε πλοίο ελληνικών συμφερόντων στα Στενά του Ορμούζ - Αγνοείται ένας ναυτικός

11:53

ΕΤΕ: Ευρώπη και τρόφιμα κρατούν τις ελληνικές εξαγωγές σε θετική τροχιά

11:52

Ford και Dacia σταματούν την παραγωγή στα εργοστάσια τους στη Ρουμανία έως 19/8 λόγω ενεργειακής κρίσης

11:43

ΠΟΜΙΔΑ: Λύτρωση για χιλιάδες ιδιοκτήτες η άρση κατασχέσεων ακινήτων με μερική εξόφληση του χρέους

11:36

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας ολοκλήρωσε επιτυχώς την πρώτη παράδοση LNG στη Bulgartransgaz

11:32

Χρηματιστήριο: «Κρατάει» τις 2.600 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

11:16

ΟΣΔΕ 2026: Μέσω myAGRO η Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης

11:15

Τράπεζα Πειραιώς: Nέα εμπειρία online αγορών με την υπηρεσία Visa Click to Pay

11:08

Φωτιές στην Αττική: Στάχτη 700.000 στρέμματα μέσα σε 9 χρόνια - Τα στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών