Tip of the Day

Έρχεται το αυξημένο επίδομα ανεργίας - Ποιοι θα το λάβουν

Newsroom
27-04-2025 | 09:35
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Έρχεται το αυξημένο επίδομα ανεργίας - Ποιοι θα το λάβουν

Πρεμιέρα θα κάνει εντός της ερχόμενης εβδομάδας το νέο, αυξημένο επίδομα ανεργίας, το οποίο θα μπορεί να ανέλθει ως και τα 1.295 ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι ο άνεργος έχει πολλά χρόνια ασφάλισης και αυξημένες αποδοχές.

Το νέο επίδομα ανεργίας ξεκινά σε πιλοτική βάση και θα αφορά αποκλειστικά 15.000 ανέργους που έκαναν την εγγραφή τους στα μητρώα της ΔΥΠΑ από την Παρασκευή 27 Μαρτίου και στο εξής. Την προεπιλογή των δυνητικών δικαιούχων του νέου επιδόματος κάνει ειδικός αλγόριθμος που υπολογίζει αυτόματα το επίδομα, τόσο με τα σημερινά δεδομένα όσο και με το νέο καθεστώς.

Βασικό κριτήριο για την προεπιλογή των δικαιούχων, είναι να καταβάλλεται στο πλαίσιο του προγράμματος συνολικά ποσό ίσο ή μεγαλύτερο από το ποσό που θα λάμβαναν με το υφιστάμενο σύστημα επιδότησης.

Η επιδότηση θα διαρκεί έως 16 μήνες, ενώ η ανώτατη περίοδος επιδότησης μπορεί να φτάσει ως και τους 24 μήνες για όποιον έχει διανύσει ασφαλιστικό χρόνο 5 έτη και 3 μήνες. Το ποσό του νέου επιδόματος θα μειώνεται κάθε τρίμηνο.

Το νέο επίδομα ωστόσο θα έχει νέες αυστηρές προϋποθέσεις:

1. Παρότι αυξημένο σε σχέση με το ισχύον, θα έχει μικρότερες προσαυξήσεις για τα προστατευόμενα μέλη. Αντί 10% του επιδόματος που είναι τώρα, η προσαύξηση στο πιλοτικό επίδομα θα είναι 40 ευρώ για ένα προστατευόμενο μέλος και 20 ευρώ για κάθε επόμενο με πλαφόν τα 100 ευρώ.

2. Αυξάνεται ο αριθμός των ενσήμων για τη χορήγηση του νέου επιδόματος ανεργίας. Ειδικότερα εκεί που ο άνεργος ήθελε τουλάχιστον εκατόν είκοσι πέντε (125) ημέρες εργασίας -ή εκατό (100) ημέρες για οικοδόμους- εντός του 14μήνου πριν από τη λήξη ή τη λύση της εργασιακής τους σχέσης, χωρίς να υπολογίζονται οι ημέρες των δύο τελευταίων μηνών, έγιναν 175 οι ημέρες ασφάλισης.

3. Η επιλογή των ωφελούμενων θα πραγματοποιηθεί τυχαία μέσω αυτοματοποιημένου συστήματος (μεθοδολογία RCT), από το σύνολο των αιτήσεων που υποβάλλονται για ένταξη στην τακτική επιδότηση ανεργίας, εφόσον διαπιστωθεί ότι πληρούνται οι νέες προϋποθέσεις επιλεξιμότητας και το σύνολο του ποσού της επιδότησης με τους νέους όρους είναι μεγαλύτερο από ό,τι με το ισχύον σύστημα.

Το νέο πιλοτικό πρόγραμμα αφορά σε όσους δεν έχουν πάρει επιδότηση τα προηγούμενα 4 έτη από τη λύση της εργασιακής τους σχέσης. Για τους ήδη ανέργους, δεν θα αλλάξει τίποτα στην καταβολή των μηνιαίων ποσών τους.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:55

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα πρώτη αιτία πρόωρου θανάτου στην ΕΕ

23:44

Γαλλία: Απάτη 10 εκατ. ευρώ με την έκδοση εισιτηρίων για Λούβρο και Βερσαλλίες

23:33

Νέα «πυρά» Ομπάμα σε Τραμπ: Οι Αμερικανοί θα είναι «λιγότερο ασφαλείς, λιγότερο υγιείς»

23:22

Ρούτε: Απολύτως προσηλωμένες στο ΝΑΤΟ οι ΗΠΑ - Δεν ανησυχώ για τις διαφωνίες

23:11

Νέοι φόβοι για AI φούσκα στη Wall Street: «Κόκκινο» 3x3 για S&P 500 - Πτώση 2% ο Nasdaq

23:00

Βασίλης Κορκίδης: Τα 3 ευρώ δεν αρκούν για να περιορίσουν τα «μικροδέματα» τρίτων χωρών

22:51

Την Παρασκευή το συλλαλητήριο των αγροτών στην Αθήνα

22:42

Πιερρακάκης: Συνομιλούμε με όλους με αυτοπεποίθηση - Κοινωνική πολιτική με ορίζοντα η σταθερότητα

22:33

e-ΕΦΚΑ: Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής ΑΠΔ κοινών επιχειρήσεων

22:24

«Βουτιά» 3% για το πετρέλαιο

22:15

Ικανοποίηση Βούτσιτς για τη συνάντηση με Ερντογάν στην Άγκυρα

22:06

Μακρόν: Προέχει η προετοιμασία των Ευρωπαίων για διάλογο με Πούτιν

21:55

Χρυσός: Έχασε τα 5.000 δολάρια λόγω της ισχυρής απασχόλησης στις ΗΠΑ

21:52

UDCG: Στρατιωτική βοήθεια 35 δισ. δολαρίων στην Ουκρανία

21:46

Τραμπ: Πιθανή συμφωνία με το Ιράν μέσα στον επόμενο μήνα

21:46

Viva.com: Νέα τραπεζική υπηρεσία «Προεξόφληση Κρατήσεων (Factoring)»

21:43

Αυτοψία Δήμα στα αντιπλημμυρικά έργα σε Κορινθία και Αχαΐα

21:42

Τραμπ: Ανακοινώνει την επόμενη εβδομάδα το σχέδιο χρηματοδότησης της ανοικοδόμησης της Γάζας

21:30

Επανέναρξη της πλατφόρμας myBusinessSupport για διορθώσεις ΑΤΑΚ ή ΚΑΕΚ σε αγροτεμάχια έως 20 στρέμματα

21:24

«Ασημένια» η Anthropic - Άντλησε 30 δισ. δολάρια

21:12

Νετανιάχου: Ο Τραμπ δημιουργεί τις συνθήκες για μια συμφωνία με το Ιράν

20:59

ΕΕ: Ολοκληρώθηκε η άτυπη Σύνοδος Κορυφής για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής οικονομίας

20:45

Στα χέρια της Nuveen η Schroders με mega deal 13,5 δισ. δολαρίων

20:30

Δασμοί: Τα μπρος πίσω του Τραμπ με τον Καναδά - Κρίνεται ξανά η τύχη της USMCA

20:23

Νάγκελ: Η νέα πραγματικότητα απαιτεί περισσότερο κοινό χρέος

20:07

Στουρνάρας (ΤτΕ): Τα βασικά διδάγματα από την ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ

19:54

Gazzetta Awards 2025 by Novibet: 11 χρόνια συνάντησης για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του ελληνικού αθλητισμού

19:52

Γαλλία: Ο Μπρουνό Ρεταϊγιό θα διεκδικήσει την προεδρία στις εκλογές του 2027

19:50

Βρετανία: Παραιτείται ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Στάρμερ

19:47

Ευρωαγορές: Ξανά αρνητικό κλίμα στον απόηχο Βρετανίας και αποτελεσμάτων