Tip of the Day

Έρχεται το αυξημένο επίδομα ανεργίας - Ποιοι θα το λάβουν

Newsroom
27-04-2025 | 09:35
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Έρχεται το αυξημένο επίδομα ανεργίας - Ποιοι θα το λάβουν

Πρεμιέρα θα κάνει εντός της ερχόμενης εβδομάδας το νέο, αυξημένο επίδομα ανεργίας, το οποίο θα μπορεί να ανέλθει ως και τα 1.295 ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι ο άνεργος έχει πολλά χρόνια ασφάλισης και αυξημένες αποδοχές.

Το νέο επίδομα ανεργίας ξεκινά σε πιλοτική βάση και θα αφορά αποκλειστικά 15.000 ανέργους που έκαναν την εγγραφή τους στα μητρώα της ΔΥΠΑ από την Παρασκευή 27 Μαρτίου και στο εξής. Την προεπιλογή των δυνητικών δικαιούχων του νέου επιδόματος κάνει ειδικός αλγόριθμος που υπολογίζει αυτόματα το επίδομα, τόσο με τα σημερινά δεδομένα όσο και με το νέο καθεστώς.

Βασικό κριτήριο για την προεπιλογή των δικαιούχων, είναι να καταβάλλεται στο πλαίσιο του προγράμματος συνολικά ποσό ίσο ή μεγαλύτερο από το ποσό που θα λάμβαναν με το υφιστάμενο σύστημα επιδότησης.

Η επιδότηση θα διαρκεί έως 16 μήνες, ενώ η ανώτατη περίοδος επιδότησης μπορεί να φτάσει ως και τους 24 μήνες για όποιον έχει διανύσει ασφαλιστικό χρόνο 5 έτη και 3 μήνες. Το ποσό του νέου επιδόματος θα μειώνεται κάθε τρίμηνο.

Το νέο επίδομα ωστόσο θα έχει νέες αυστηρές προϋποθέσεις:

1. Παρότι αυξημένο σε σχέση με το ισχύον, θα έχει μικρότερες προσαυξήσεις για τα προστατευόμενα μέλη. Αντί 10% του επιδόματος που είναι τώρα, η προσαύξηση στο πιλοτικό επίδομα θα είναι 40 ευρώ για ένα προστατευόμενο μέλος και 20 ευρώ για κάθε επόμενο με πλαφόν τα 100 ευρώ.

2. Αυξάνεται ο αριθμός των ενσήμων για τη χορήγηση του νέου επιδόματος ανεργίας. Ειδικότερα εκεί που ο άνεργος ήθελε τουλάχιστον εκατόν είκοσι πέντε (125) ημέρες εργασίας -ή εκατό (100) ημέρες για οικοδόμους- εντός του 14μήνου πριν από τη λήξη ή τη λύση της εργασιακής τους σχέσης, χωρίς να υπολογίζονται οι ημέρες των δύο τελευταίων μηνών, έγιναν 175 οι ημέρες ασφάλισης.

3. Η επιλογή των ωφελούμενων θα πραγματοποιηθεί τυχαία μέσω αυτοματοποιημένου συστήματος (μεθοδολογία RCT), από το σύνολο των αιτήσεων που υποβάλλονται για ένταξη στην τακτική επιδότηση ανεργίας, εφόσον διαπιστωθεί ότι πληρούνται οι νέες προϋποθέσεις επιλεξιμότητας και το σύνολο του ποσού της επιδότησης με τους νέους όρους είναι μεγαλύτερο από ό,τι με το ισχύον σύστημα.

Το νέο πιλοτικό πρόγραμμα αφορά σε όσους δεν έχουν πάρει επιδότηση τα προηγούμενα 4 έτη από τη λύση της εργασιακής τους σχέσης. Για τους ήδη ανέργους, δεν θα αλλάξει τίποτα στην καταβολή των μηνιαίων ποσών τους.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:57

Αυτοκίνητο: Υβριδικά και SUV οι νικητές των πωλήσεων στην Ελλάδα

23:43

Νέο ρεκόρ με 1.107 αιτήσεις για διπλώματα ευρεσιτεχνίας στην Ελλάδα το 2025

23:29

Συνεδρίασε για πρώτη φορά η 15μελής τεχνοκρατική επιτροπή που θα διοικήσει τη Γάζα

23:15

Εβδομάδα απωλειών στη Wall Street

23:00

Ρωσία: Περισσότερες από 422.000 στρατολογήσεις το 2025

22:46

Κίεβο: Κλειστά σχολεία έως Φεβρουάριο μετά τα ρωσικά πλήγματα στις ενεργειακές υποδομές

22:33

Συρία: Ο στρατός προειδοποιεί για νέα πλήγματα εναντίον των Κούρδων στο Χαλέπι

22:20

Δανία: Δεν υπάρχουν κινεζικά ή ρωσικά πλοία κοντά στη Γροιλανδία

22:06

Γερμανός ΥΠΕΞ: Οι ΗΠΑ δεν θα καταλάβουν την Γροιλανδία δια της βίας

21:53

EASA προς ευρωπαϊκές αεροπορικές: Αποφεύγετε τον εναέριο χώρο του Ιράν

21:39

Ουκρανοί και Αμερικανοί διαπραγματευτές θα συναντηθούν το Σάββατο στο Μαϊάμι

21:24

Η επίσημη λίστα των αγροτών που θα συναντηθούν με τον Μητσοτάκη

21:19

Κλήρωση Eurojackpot: Οι αριθμοί που κερδίζουν 33 εκατ. ευρώ

21:17

«Πρασίνισε» για 2η εβδομάδα ο χρυσός - Ισχυρή άνοδος για το ασήμι

21:14

Τραμπ: Επιλογή μου να μην χτυπήσω το Ιράν - Ικανοποίηση για την ακύρωση των εκτελέσεων διαδηλωτών

21:04

Μυτηλιναίος: Βγήκαν τα πρώτα κιλά γαλλίου από τη μονάδα της Metlen

21:00

Ιράν: Όταν το τέλος μπορεί να αποδειχθεί χειρότερο από την αρχή

20:55

Τέταρτη εβδομάδα κερδών για το πετρέλαιο

20:45

Γερμανία: Ένας νεκρός από σύγκρουση λεωφορείου και τρένου στο λιμάνι του Αμβούργου

20:37

Ματσάδο: Η μετάβαση προς τη δημοκρατία ξεκινά και το «εγκληματικό καθεστώς» του Μαδούρο θα διαλυθεί

20:29

Έρχονται διαφημίσεις στο ChatGPT

20:17

Νορβηγία: Το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον βραβευμένο

20:03

Πορτογαλία: Ο ακροδεξιός Αντρέ Βεντούρα, φαβορί στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών

19:45

Τραμπ: Απένειμε χάρη στην πρώην κυβερνήτρια του Πουέρτο Ρίκο που είχε κατηγορηθεί για διαφθορά

19:42

Στο «κόκκινο» έκλεισαν την εβδομάδα οι ευρωαγορές

19:31

Βενεζουέλα: Το πρώτο αεροπλάνο με μετανάστες που απελάθηκαν από τις ΗΠΑ προσγειώθηκε στο Καράκας

19:18

Γερμανία: Έκκληση προς τις ΗΠΑ να δεχθούν ότι η από κοινού άμυνα στην Αρκτική είναι και προς το συμφέρον τους

19:14

Βρετανία: Ο Στάρμερ «δεν σχεδιάζει» να μιλήσει με τον Πούτιν

19:08

e-ΕΦΚΑ - ΔΥΠΑ: Ο «χάρτης» των πληρωμών έως τις 23 Ιανουαρίου

19:03

Orilina: Σύμβαση με ΕΚΤΕΡ για την ανάθεση εργασιών του συγκροτήματος Marina Residences by Kengo Kuma