Tip of the Day

Έρχεται το αυξημένο επίδομα ανεργίας - Ποιοι θα το λάβουν

Newsroom
27-04-2025 | 09:35
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Έρχεται το αυξημένο επίδομα ανεργίας - Ποιοι θα το λάβουν
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Πρεμιέρα θα κάνει εντός της ερχόμενης εβδομάδας το νέο, αυξημένο επίδομα ανεργίας, το οποίο θα μπορεί να ανέλθει ως και τα 1.295 ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι ο άνεργος έχει πολλά χρόνια ασφάλισης και αυξημένες αποδοχές.

Το νέο επίδομα ανεργίας ξεκινά σε πιλοτική βάση και θα αφορά αποκλειστικά 15.000 ανέργους που έκαναν την εγγραφή τους στα μητρώα της ΔΥΠΑ από την Παρασκευή 27 Μαρτίου και στο εξής. Την προεπιλογή των δυνητικών δικαιούχων του νέου επιδόματος κάνει ειδικός αλγόριθμος που υπολογίζει αυτόματα το επίδομα, τόσο με τα σημερινά δεδομένα όσο και με το νέο καθεστώς.

Βασικό κριτήριο για την προεπιλογή των δικαιούχων, είναι να καταβάλλεται στο πλαίσιο του προγράμματος συνολικά ποσό ίσο ή μεγαλύτερο από το ποσό που θα λάμβαναν με το υφιστάμενο σύστημα επιδότησης.

Η επιδότηση θα διαρκεί έως 16 μήνες, ενώ η ανώτατη περίοδος επιδότησης μπορεί να φτάσει ως και τους 24 μήνες για όποιον έχει διανύσει ασφαλιστικό χρόνο 5 έτη και 3 μήνες. Το ποσό του νέου επιδόματος θα μειώνεται κάθε τρίμηνο.

Το νέο επίδομα ωστόσο θα έχει νέες αυστηρές προϋποθέσεις:

1. Παρότι αυξημένο σε σχέση με το ισχύον, θα έχει μικρότερες προσαυξήσεις για τα προστατευόμενα μέλη. Αντί 10% του επιδόματος που είναι τώρα, η προσαύξηση στο πιλοτικό επίδομα θα είναι 40 ευρώ για ένα προστατευόμενο μέλος και 20 ευρώ για κάθε επόμενο με πλαφόν τα 100 ευρώ.

2. Αυξάνεται ο αριθμός των ενσήμων για τη χορήγηση του νέου επιδόματος ανεργίας. Ειδικότερα εκεί που ο άνεργος ήθελε τουλάχιστον εκατόν είκοσι πέντε (125) ημέρες εργασίας -ή εκατό (100) ημέρες για οικοδόμους- εντός του 14μήνου πριν από τη λήξη ή τη λύση της εργασιακής τους σχέσης, χωρίς να υπολογίζονται οι ημέρες των δύο τελευταίων μηνών, έγιναν 175 οι ημέρες ασφάλισης.

3. Η επιλογή των ωφελούμενων θα πραγματοποιηθεί τυχαία μέσω αυτοματοποιημένου συστήματος (μεθοδολογία RCT), από το σύνολο των αιτήσεων που υποβάλλονται για ένταξη στην τακτική επιδότηση ανεργίας, εφόσον διαπιστωθεί ότι πληρούνται οι νέες προϋποθέσεις επιλεξιμότητας και το σύνολο του ποσού της επιδότησης με τους νέους όρους είναι μεγαλύτερο από ό,τι με το ισχύον σύστημα.

Το νέο πιλοτικό πρόγραμμα αφορά σε όσους δεν έχουν πάρει επιδότηση τα προηγούμενα 4 έτη από τη λύση της εργασιακής τους σχέσης. Για τους ήδη ανέργους, δεν θα αλλάξει τίποτα στην καταβολή των μηνιαίων ποσών τους.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Σχοινάς για έξοδο από επιτήρηση: Δικαίωση για τις θυσίες των Ελλήνων και την Ευρωπαϊκή Ελλάδα

23:47

Bloomberg: Διπλωματικό άνοιγμα προς Πούτιν από Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία

23:36

Broadcom: Έχασε την πρόβλεψη για τα έσοδα β' τριμήνου - Πτώση για τη μετοχή

23:22

ΔΕΗ: Στο 17,17% το ποσοστό της CVC μετά την ΑΜΚ

23:10

Ομολογιακές αποδόσεις και «μαύρος χρυσός»... «κοκκίνισαν» τη Wall Street - «Βαρίδι» η τεχνολογία

22:56

Ο Τραμπ θα πάει στη Γαλλία για τη G7 στις 15 Ιουνίου

22:42

«Πράσινο 3 στα 3» για το πετρέλαιο με κέρδη 2%

22:29

Ο Τραμπ προτείνει τον Τοντ Μπλανς για μόνιμο υπουργό Δικαιοσύνης

22:17

Η ASML έγινε η πολυτιμότερη εισηγμένη στην ιστορία της Ευρώπης

22:11

Συμφωνία Βουδαπέστης - Κιέβου για μειονότητες: Ανοίγει ο δρόμος της ΕΕ για Ουκρανία

21:55

Μπεζ Βίβλος (Fed): Σταθερή η απασχόληση, ανησυχίες για πληθωρισμό λόγω Μέσης Ανατολής

21:53

Μελόνι: Η Ιταλία έδειξε τον δρόμο στην ΕΕ για μεταναστευτικό και ενεργειακή κρίση

21:44

Συνάντηση Σκέρτσου - ΜακΓκραθ: «Αδιάλειπτη η ενίσχυση του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα»

21:32

Ζητούμενο η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ με Ιράν: Σχόλια Τραμπ - Τεχεράνης

21:20

Αναβάθμιση σε «Α-» του ΟΤΕ από S&P

21:09

Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για ισότητα αμοιβής ανδρών και γυναικών - 12 ερωταπαντήσεις

21:08

Πτώση για τον χρυσό υπό τους φόβους πληθωρισμού και επιτοκίων

20:55

Συνάντηση Πιερρακάκη - Μακρόν στο Μέγαρο των Ηλυσίων - Τι συζητήθηκε

20:48

Δημοσκόπηση GPO: Πρώτη με 25% η ΝΔ - Καταλληλότερος για πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης

20:37

Πώς οι τσιγκούνηδες «σώζουν» τα χρήματά τους

20:26

Νέο «Ανακαινίζω»: Ανοίγει στις 15 Ιουνίου η διαδικασία επιλεξιμότητας μέσω gov.gr

20:17

Ο Τραμπ θα παραστεί στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Τουρκία

20:14

CrediaBank: Από 5/6 σε διαπραγμάτευση οι 2.037 εκατ. νέες μετοχές

20:13

Εurobank: Από τις 15 Ιουνίου η καταβολή μερίσματος

20:03

Αυστρία και Πορτογαλία εξελέγησαν μη-μόνιμα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ

19:46

Ευρωαγορές: Απώλειες στην σκιά των δασμών Τραμπ - Διψήφια πτώση για Akzo Nobel και Partners Group

19:36

Τράπεζα Πειραιώς: Στις 7 Αυγούστου η καταβολή επιστροφής κεφαλαίου στους μετόχους

19:30

Το Ozempic, οι υψηλές τιμές στα κόκκινα κρέατα και η εξαγορά της Νιτσιάκος

19:21

Ιταλός ΥΠΟΙΚ: «Είμαι ικανοποιημένος διότι η Κομισιόν αποδέχθηκε τις προτάσεις μας»

19:12

ΕΤΕ: Στις 15 Ιουνίου η καταβολή μερίσματος