Tip of the Day

Έρχεται το αυξημένο επίδομα ανεργίας - Ποιοι θα το λάβουν

Newsroom
27-04-2025 | 09:35
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Έρχεται το αυξημένο επίδομα ανεργίας - Ποιοι θα το λάβουν

Πρεμιέρα θα κάνει εντός της ερχόμενης εβδομάδας το νέο, αυξημένο επίδομα ανεργίας, το οποίο θα μπορεί να ανέλθει ως και τα 1.295 ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι ο άνεργος έχει πολλά χρόνια ασφάλισης και αυξημένες αποδοχές.

Το νέο επίδομα ανεργίας ξεκινά σε πιλοτική βάση και θα αφορά αποκλειστικά 15.000 ανέργους που έκαναν την εγγραφή τους στα μητρώα της ΔΥΠΑ από την Παρασκευή 27 Μαρτίου και στο εξής. Την προεπιλογή των δυνητικών δικαιούχων του νέου επιδόματος κάνει ειδικός αλγόριθμος που υπολογίζει αυτόματα το επίδομα, τόσο με τα σημερινά δεδομένα όσο και με το νέο καθεστώς.

Βασικό κριτήριο για την προεπιλογή των δικαιούχων, είναι να καταβάλλεται στο πλαίσιο του προγράμματος συνολικά ποσό ίσο ή μεγαλύτερο από το ποσό που θα λάμβαναν με το υφιστάμενο σύστημα επιδότησης.

Η επιδότηση θα διαρκεί έως 16 μήνες, ενώ η ανώτατη περίοδος επιδότησης μπορεί να φτάσει ως και τους 24 μήνες για όποιον έχει διανύσει ασφαλιστικό χρόνο 5 έτη και 3 μήνες. Το ποσό του νέου επιδόματος θα μειώνεται κάθε τρίμηνο.

Το νέο επίδομα ωστόσο θα έχει νέες αυστηρές προϋποθέσεις:

1. Παρότι αυξημένο σε σχέση με το ισχύον, θα έχει μικρότερες προσαυξήσεις για τα προστατευόμενα μέλη. Αντί 10% του επιδόματος που είναι τώρα, η προσαύξηση στο πιλοτικό επίδομα θα είναι 40 ευρώ για ένα προστατευόμενο μέλος και 20 ευρώ για κάθε επόμενο με πλαφόν τα 100 ευρώ.

2. Αυξάνεται ο αριθμός των ενσήμων για τη χορήγηση του νέου επιδόματος ανεργίας. Ειδικότερα εκεί που ο άνεργος ήθελε τουλάχιστον εκατόν είκοσι πέντε (125) ημέρες εργασίας -ή εκατό (100) ημέρες για οικοδόμους- εντός του 14μήνου πριν από τη λήξη ή τη λύση της εργασιακής τους σχέσης, χωρίς να υπολογίζονται οι ημέρες των δύο τελευταίων μηνών, έγιναν 175 οι ημέρες ασφάλισης.

3. Η επιλογή των ωφελούμενων θα πραγματοποιηθεί τυχαία μέσω αυτοματοποιημένου συστήματος (μεθοδολογία RCT), από το σύνολο των αιτήσεων που υποβάλλονται για ένταξη στην τακτική επιδότηση ανεργίας, εφόσον διαπιστωθεί ότι πληρούνται οι νέες προϋποθέσεις επιλεξιμότητας και το σύνολο του ποσού της επιδότησης με τους νέους όρους είναι μεγαλύτερο από ό,τι με το ισχύον σύστημα.

Το νέο πιλοτικό πρόγραμμα αφορά σε όσους δεν έχουν πάρει επιδότηση τα προηγούμενα 4 έτη από τη λύση της εργασιακής τους σχέσης. Για τους ήδη ανέργους, δεν θα αλλάξει τίποτα στην καταβολή των μηνιαίων ποσών τους.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:52

ΗΠΑ: Το BBC ζητά να απορριφθεί η αγωγή Τραμπ για δυσφήμιση σε βάρος του

23:36

Βανς: «Ο Τραμπ θα διασφαλίσει πως λάθη του παρελθόντος δεν θα επαναληφθούν»

23:22

Νέα πλήγματα στο Αφγανιστάν από πακιστανικά αεροσκάφη - Εκρήξεις στην Καμπούλ

23:06

Πετραλιάς: «Η κυβέρνηση εφαρμόζει με συνέπεια πολιτική ενίσχυσης των εισοδημάτων»

22:54

Μελόνι: «Παρέμβαση στο Ορμούζ θα σήμαινε ένα βήμα προς την εμπλοκή στον πόλεμο»

22:38

Axios: «Ενεργός δίαυλος επικοινωνίας» μεταξύ Γουίτκοφ - Αραγτσί για τη Μέση Ανατολή

22:26

Μερτς: «Δεν τίθεται θέμα συμμετοχής της Γερμανίας σε επιχειρήσεις στον Κόλπο»

22:13

Πετρέλαιο: «Βουτιά» 5% για το WTI, στα 100 δολάρια το brent

22:06

Κέρδη στη Wall Street με στήριξη από την πτώση του πετρελαίου

21:54

Ιράκ: Έξι μαχητές φιλοϊρανικής οργάνωσης σκοτώθηκαν από ισραηλινό πλήγμα

21:40

Reuters: Εγκρίθηκαν «Ασπίδα του Αχιλλέα» και αναβάθμιση 38 F-16

21:35

Παράταση μη καταβολής ΕΝΦΙΑ για περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές

21:17

Βουλή: Στοιχεία για τους Έλληνες ναυτικούς που είναι εγκλωβισμένοι στον Περσικό Κόλπο

21:12

ΟΠΑΠ: Από 17/3 ο διακριτικός τίτλος στο XA αλλάζει σε Allwyn

21:10

Σεισμός 3,8 Ρίχτερ ανοιχτά των Χανίων

21:04

Γενικό μπλακ άουτ στην Κούβα - 10 εκατομμύρια άνθρωποι χωρίς ρεύμα

20:51

Κάλας: «Δεν επεκτείνεται προς το παρόν η αποστολή ASPIDES στα Στενά του Ορμούζ»

20:38

Μείωση 60% στις εξαγωγές πετρελαίου από τη Μ. Ανατολή με τα Στενά του Ορμούζ κλειστά

20:27

Παρουσιάστηκε η πλατφόρμα για τις ελληνικές σπουδές ανά τον κόσμο

20:22

Attica Group: Σε πλήρη εξέλιξη το πρόγραμμα ανανέωσης του στόλου

20:16

Παπαϊωάννου: «Οι διαγραφές των αιώνιων φοιτητών αφορούν στην αξιοπιστία των πτυχίων των ΑΕΙ»

20:12

Επίθεση της Χεζμπολάχ με ρουκέτες στο Ισραήλ, θραύσματα πυραύλων στην Ιερουσαλήμ - Εκρήξεις σε Βαγδάτη, Αμπου Ντάμπι

20:00

Ναυάγιο σκάφους της Frontex ανοιχτά του Καστελορίζου, δύο τραυματίες

19:53

Με μοντέλο ΤΑΑ το Κοινωνικό Κλιματικό Ταμείο και το Ταμείο Εκσυγχρονισμού

19:29

Το Ιράν απειλεί με επιθέσεις σε αμερικανικές εταιρείες - Ποιοι είναι στο στόχαστρο της Τεχεράνης

19:24

Aegean: Επιπλέον ακυρώσεις πτήσεων από και προς προορισμούς της Μέσης Ανατολής

19:13

Διστακτική άνοδος στις ευρωαγορές

19:04

Θεοδωρικάκος: Πώς ο Αναπτυξιακός Νόμος συμβάλλει στον παραγωγικό μετασχηματισμό της χώρας

19:01

«Γκρίνια» Τραμπ για χώρες που δεν στέλνουν πλοία στο Ορμούζ: «Εδώ και σαράντα χρόνια σας προστατεύουμε»

18:57

Παπαθανάσης: Στις 29 Μαΐου η καταληκτική ημερομηνία σύναψης δανειακών συμβάσεων