Tip of the Day

«Εξοικονομώ 2025» – «Αλλάζω θερμοσίφωνα»: Ανοίγουν οι πλατφόρμες για αιτήσεις

08-01-2025 | 08:09
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
«Εξοικονομώ 2025» – «Αλλάζω θερμοσίφωνα»: Ξεκινούν οι αιτήσεις

Ξεκίνησε σήμερα Τετάρτη 8/1 η υποβολή αιτήσεων για το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών, το «Εξοικονομώ 2025», ενώ για τεχνικούς λόγους, η δυνατότητα υποβολής αίτησης ένταξης στο πρόγραμμα «Αλλάζω θερμοσίφωνα» θα ξεκινήσει τη Δευτέρα (13/1).

Οι αιτήσεις χρηματοδότησης από τους ενδιαφερόμενους θα υποβάλλονται μόνον ηλεκτρονικά σε αυτή την πλατφόρμα έως τις 20/3/2025.

Το πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2025» αφορά κτίσματα που χρησιμοποιούνται ως κύρια κατοικία, με τον συνολικό προϋπολογισμό να ανέρχεται σε 434 εκατ. ευρώ. Οι αιτήσεις θα παραμείνουν ανοιχτές έως τις 20 Μαρτίου. Η επιδότηση κυμαίνεται από 50% έως 100%, με μέγιστο προϋπολογισμό τις 35.000 ευρώ και αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση πρώτης κατοικίας.

Στις επιλέξιμες δαπάνες του προγράμματος συμπεριλαμβάνονται οι εξής:

  • αντικατάσταση κουφωμάτων
  • τοποθέτηση/αναβάθμιση θερμομόνωσης
  • αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης/ψύξης
  • σύστημα ζεστού νερού χρήσης με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ)
  • λοιπές παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας, όπως είναι η εγκατάσταση έξυπνου συστήματος διαχείρισης (smarthome) και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας (μπαταρίες)

Όσον αφορά στους ωφελούμενους που θα υπαχθούν στο «Εξοικονομώ 2025», καλύπτοντας την ιδία συμμετοχή με δάνειο, επισημαίνεται πως το επιτόκιο της δανειακής σύμβασης είναι σταθερό και επιδοτούμενο σε ποσοστό 100%.

Τι ισχύει για την υποβολή αιτήσεων στο «Εξοικονομώ 2025»

Οι αιτήσεις χρηματοδότησης από τους ενδιαφερόμενους θα υποβάλλονται μόνον ηλεκτρονικά, από τις 8.1.2025 έως τις 20.3.2025 και υποχρεωτικά μέσω του επίσημου δικτυακού τόπου του προγράμματος (https://exoikonomo2025.gov.gr).

Οι ενδιαφερόμενοι για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να καλούν στο τηλέφωνο (λειτουργικό από 8.1.2025): 2131513753 (καθημερινές, 9:00 π.μ. – 5:00 μ.μ.).

«Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα»

Το πρόγραμμα επιδότησης «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα», απευθύνεται σε νοικοκυριά που επιθυμούν να αγοράσουν και να τοποθετήσουν ηλιακό θερμοσίφωνα ή αντλία θερμότητας στην οικία τους.

Ειδικότερα, όσον αφορά στα χαρακτηριστικά του «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα»:

Πέραν της ενίσχυσης των νοικοκυριών για την εγκατάσταση νέων ηλιακών θερμαντήρων νερού ή/και συστημάτων αντλίας θερμότητας σύγχρονης τεχνολογίας, παρέχεται και η δυνατότητα αντικατάστασης ενεργοβόρων ηλεκτρικών θερμαντήρων παλαιάς τεχνολογίας. Ωστόσο, αυτή η πρόβλεψη δεν αποτελεί προαπαιτούμενο για τη συμμετοχή των ενδιαφερόμενων στο πρόγραμμα. Αξίζει να επισημανθεί πως από τα 223,2 εκατ. ευρώ που είναι ο συνολικός προϋπολογισμός του, δεσμεύονται 44,6 εκατ. ευρώ για τα ενεργειακά ευάλωτα νοικοκυριά.

Στους βασικούς στόχους που θέτει το πρόγραμμα συγκαταλέγονται: η αναβάθμιση της ενεργειακής αποδοτικότητας των νοικοκυριών και η εξοικονόμηση οικονομικών πόρων από τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας. Επιπρόσθετα, θα συνεισφέρει στη μείωση της χρήσης συστημάτων θέρμανσης που βασίζονται σε ορυκτά καύσιμα και βιομάζα, τα οποία επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα με αιωρούμενα σωματίδια.

Μέσω του «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα» επιχορηγείται:

  • Η αγορά νέου ηλιακού θερμοσίφωνα σύγχρονης τεχνολογίας, σε ποσοστό από 50% ή 60%, με το ακριβές ποσοστό να διαμορφώνεται βάσει εισοδηματικών κριτηρίων.
  • Η αγορά νέου συστήματος αντλίας θερμότητας, σε ποσοστό 50%.
  • Η εκτέλεση αναγκαίων συμπληρωματικών εργασιών τοποθέτησης επιλέξιμου εξοπλισμού (π.χ. κόστος μεταφοράς, κόστος τοποθέτησης, αναλώσιμα και εξαρτήματα κ.λπ.), σε ποσοστό 50% ή 60% (αναλόγως των εισοδηματικών κριτηρίων).
  • Το πρόγραμμα απευθύνεται σε νοικοκυριά που επιθυμούν να τοποθετήσουν τον παραπάνω επιλέξιμο εξοπλισμό στην οικία τους (κύρια ή δευτερεύουσα κατοικία, ενοικιαζόμενη ή παραχωρούμενη).

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο του «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα», δίνεται έμφαση στους δυνητικούς ωφελούμενους έτερου προγράμματος, του «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα» με μη εξαργυρωμένα voucher. Ειδικότερα, καλούνται οι ενδιαφερόμενοι που δεν είχαν προβεί σε εξαργύρωση των voucher, να υποβάλουν εκ νέου αίτηση, χρησιμοποιώντας τον ίδιο ΑΦΜ.

Οι αιτήσεις χρηματοδότησης αξιολογούνται συγκριτικά και λαμβάνεται υπόψη η ύπαρξη ή μη μέλους/μελών ΑμεΑ στην οικογένεια, αν η αίτηση αφορά οικογένειες με τρία ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα, αν η κατοικία είναι σε ατμοσφαιρικά επιβαρυμένες περιφέρειες (μόνο για το νέο σύστημα αντλίας θερμότητας), σε περιοχές με υψηλό αριθμό βαθμοημερών.

Οι αιτήσεις χρηματοδότησης από τους ενδιαφερόμενους θα υποβάλλονται μόνον ηλεκτρονικά από τις 8.1.2025 έως 31.3.2025 και υποχρεωτικά μέσω του επίσημου δικτυακού τόπου του προγράμματος (https://allazothermansi-thermosifona.gov.gr). Οι ενδιαφερόμενοι για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να καλούν στο τηλέφωνο (λειτουργικό από 8.1.2025): 2131513753 (καθημερινές, 9:00 π.μ. – 5:00 μ.μ.).

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Βρετανικό ΥΠΕΞ: Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ταξιδέψετε στο Ισραήλ

23:37

Σδούκου: Μεγάλη ανησυχία για την ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή

23:16

Βουλή: Συλλυπητήρια Νικήτα Κακλαμάνη για το θάνατο του πρώην βουλευτή Μάνου Φραγκιαδουλάκη

22:47

Θεσσαλονίκη: Διαρρήκτες άρπαξαν μεγάλο χρηματικό ποσό, χρυσές λίρες και κοσμήματα από μεζονέτα

22:17

Βεβαιώθηκαν 1.060 παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας σε ένα 24ωρο σε 6 νομούς της Κ. Μακεδονίας

22:04

Νετανιάχου: Το Ισραήλ σκότωσε τον αρχηγό των μυστικών υπηρεσιών των Φρουρών της Επανάστασης

21:48

Ηράκλειο: Δύο συλλήψεις για όπλα και ναρκωτικά

21:24

Bloomberg: Η αγορά πετρελαίου προετοιμάζεται για αναταραχή

21:18

Θεσσαλονίκη: Σύλληψη δύο ανηλίκων για κλοπή σε παραλία της Χαλκιδικής

21:00

Ολλανδία: Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές στην Χάγη καλούν την κυβέρνηση να λάβει μέτρα κατά της «γενοκτονίας» στη Γάζα

20:45

Τρεις συλλήψεις για κλοπές στους χώρους του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών

20:26

Νέα τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν με Τραμπ για τη σύγκρουση Ισραήλ - Ιράν

20:06

Τραμπ: Έθεσε βέτο στην πρόθεση των Ισραηλινών να δολοφονήσουν τον Χαμενεΐ

20:00

Ισραήλ – Ιράν: Η αντιφατική θέση της Ευρώπης, οι οικονομικές επιπτώσεις και η απειλή των πυρηνικών

19:54

Ισραήλ: Πέντε Ουκρανοί νεκροί απ' τους ιρανικούς πυραύλους στην Μπατ Γιαμ

19:35

Ασθενίδης (ΚτΠ): Η Κοινωνία της Πληροφορίας δίνει το στίγμα του μέλλοντος

19:21

Ιράν: Τουλάχιστον 14 πυρηνικοί επιστήμονες έχουν σκοτωθεί από επιθέσεις των Ισραηλινών

19:11

Εντοπίστηκε παράνομο αποστακτήριο στην Κρήτη - Κατασχέθηκαν πάνω από τέσσερις τόνοι αλκοολούχου ποτού

19:08

Σε εξέλιξη κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο Σύνταγμα

19:04

Ο Όμιλος Καστελόριζο επεκτείνει τις επενδύσεις του στο real estate

18:52

Τραμπ: «Ανοιχτός» σε μεσολάβηση Πούτιν για τη σύρραξη Ιράν/Ισραήλ - Δηλώνει ότι είναι «πιθανή» η εμπλοκή των ΗΠΑ

18:47

Μακρόν: Επίσκεψη στη Γροιλανδία για να επιδείξει την αλληλεγγύη της Γαλλίας και της ΕΕ

18:09

Κικίλιας: Η κρίση στη Μ. Ανατολή επηρεάζει τρόφιμα, ενέργεια, μεταφορές

17:56

Χαρδαλιάς: Αυτοψίες σε αντιπλημμυρικά έργα στη Βάρη και τα Βριλήσσια

17:44

Τραμπ: Κάντε τη Μέση Ανατολή σπουδαία ξανά - Ιράν και Ισραήλ πρέπει να έρθουν σε συμφωνία

17:26

Etihad Airways: Ακύρωσε τις πτήσεις της μεταξύ του Αμπού Ντάμπι και του Τελ Αβίβ μέχρι τις 22 Ιουνίου

17:01

Στην Κύπρο τη Δευτέρα ο Ν. Δένδιας - Συνάντηση με τον υπουργό Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας

16:59

Φάμελλος: Διαψεύσαμε όσους προέβλεπαν συνέδριο διχόνοιας και μαχών - Ήταν συνέδριο δημοκρατίας και σύνθεσης

16:55

Επικοινωνία Φιντάν - Λαβρόφ για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

16:28

WSJ: Οι επιθέσεις του Ισραήλ αφήνουν τον Ανώτατο Ηγέτη του Ιράν εκτεθειμένο και χωρίς καλές επιλογές