Tip of the Day

Γιορτινό τραπέζι: Πώς θα αποφύγετε τα τροφιμογενή νοσήματα - Οι οδηγίες του ΕΟΔΥ

25-12-2024 | 16:00
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Γιορτινό τραπέζι: Πώς θα αποφύγετε τα τροφιμογενή νοσήματα - Οι οδηγίες του ΕΟΔΥ

Κατά την περίοδο των εορτών μία από τις προσφιλείς μας συνήθειες είναι τα γεύματα με την οικογένειά μας και τους φίλους μας.

Οι συμβουλές που ακολουθούν αφορούν στην πρόληψη των τροφιμογενών νοσημάτων, των νοσημάτων, δηλαδή, που προκαλούνται από την κατανάλωση μολυσμένου τροφίμου.

Τι προτείνει ο ΕΟΔΥ

• Διατηρήστε τα τρόφιμα χωριστά

• Διατηρήστε το κρέας, τα πουλερικά, τα θαλασσινά και τα αυγά ξεχωριστά από τα υπόλοιπα τρόφιμα στο ψυγείο, σε δοχεία ή σε σφραγισμένες πλαστικές σακούλες.

• Αποθηκεύστε τα αυγά στην αρχική τους συσκευασία στο ψυγείο (όχι στην πόρτα του ψυγείου).

• Μαγειρέψτε το κρέας και τη γέμιση επαρκώς

• Ρυθμίστε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 160 βαθμούς τουλάχιστον. Τοποθετήστε το κρέας που έχει ήδη αποψυχθεί στο κατάλληλο σκεύος.

• Το μαγείρεμα της γέμισης για τη γαλοπούλα σε σκεύος διασφαλίζει ότι η γέμιση θα μαγειρευτεί επαρκώς. Εάν μαγειρεύετε τη γέμιση μέσα στη γαλοπούλα, τοποθετήστε τη λίγο πριν το ψήσιμο.

• Συστήνεται η χρήση θερμομέτρου μαγειρικής για να διασφαλιστεί ότι η εσωτερική θερμοκρασία του κρέατος και η θερμοκρασία στο κέντρο της γέμισης θα φτάσει στους 74 βαθμούς.

• Αφού απομακρύνετε τη γαλοπούλα από το φούρνο, αφήστε τη γέμιση για περίπου 20 λεπτά μέσα στο πουλερικό.

• Διατηρήστε τα τρόφιμα σε ασφαλείς θερμοκρασίες.

• Μετά την παρασκευή του φαγητού, διατηρήστε το σε ασφαλείς θερμοκρασίες είτε πρόκειται για ζεστό είτε για κρύο φαγητό.

• Τοποθετήστε τα περισσεύματα των τροφίμων στο ψυγείο το συντομότερο δυνατό και εντός 2 ωρών από τη στιγμή που παρασκευάστηκε το φαγητό. Εναλλακτικά τοποθετήστε τα περισσεύματα στο ψυγείο εντός 1 ώρας, εάν τα τρόφιμα εκτίθενται σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 32°C, όπως κατά τη μεταφορά τους με αυτοκίνητο.

• Η θερμοκρασία στη συντήρηση του ψυγείου σας πρέπει να ρυθμιστεί ώστε να είναι μικρότερη ή ίση με 4 βαθμούς Κελσίου και στην κατάψυξη μικρότερη ή ίση με -18 βαθμούς Κελσίου.

• Αποψύξτε το κρέας τοποθετώντας το:

• σε ένα δοχείο στο ψυγείο

• σε μια πλαστική τσάντα σε νεροχύτη με κρύο νερό (αλλάξτε το νερό κάθε 30 λεπτά), ή

• στο φούρνο μικροκυμάτων, ακολουθώντας τις οδηγίες του κατασκευαστή

Μην αφήνετε το κρέας να αποψυχθεί στον πάγκο εκτός ψυγείου. Όταν το κρέας διατηρείται σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερο από 2 ώρες, ευνοείται ο πολλαπλασιασμός βακτηρίων. Επικίνδυνες θερμοκρασίες για τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων θεωρούνται αυτές που είναι μεταξύ 4 και 60 βαθμών Κελσίου.

• Χρησιμοποιήστε παστεριωμένα αυγά ειδικά αν πρόκειται να παρασκευάσετε φαγητά που περιέχουν ωμά αυγά.

• Βακτήρια όπως η Salmonella spp. επιβιώνουν τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό των αυγών με κανονική όψη. Πολλά αγαπημένα εορταστικά φαγητά ή γλυκά περιέχουν ωμά αυγά (π.χ. τα φαγητά με αυγολέμονο, το τιραμισού, διάφορες σάλτσες τύπου Caesar).

• Μην καταναλώνετε ωμή ζύμη.

• Η ζύμη που παρασκευάζεται με αλεύρι ή/και αυγά μπορεί να περιέχει βακτήρια, όπως η Salmonella spp. Μη δοκιμάζετε και μην αφήνετε τα παιδιά σας να δοκιμάσουν ωμή ζύμη που προορίζεται για ψήσιμο ή μαγείρεμα (π.χ. ζύμη για κουλουράκια, μπισκότα).

• Μην ξεχνάτε να πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό:

- Πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την προετοιμασία του φαγητού

- Πριν καταναλώσετε τρόφιμα

- Μετά τον χειρισμό ζωοτροφής για κατοικίδια ζώα ή την επαφή με κατοικίδια ζώα

- Μετά τη χρήση της τουαλέτας

- Μετά την αλλαγή της πάνας ή τον καθαρισμό ενός παιδιού που έχει χρησιμοποιήσει την τουαλέτα

- Μετά την επαφή με απορρίμματα

- Πριν και μετά τη φροντίδα ασθενούς

- Πριν και μετά τη φροντίδα τραύματος

- Μετά το φύσημα της μύτης, το βήξιμο ή το φτέρνισμα

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

10:25

Μέτρα και διοικητικές διευκολύνσεις για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων με απόφαση Δένδια

10:25

Κίνα: Προειδοποιεί για κινδύνους πυρηνικής σύγκρουσης μετά την εντολή Τραμπ για δοκιμές

10:19

Η Τράπεζα Πειραιώς ολοκλήρωσε την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής για 600 εκατ. ευρώ

10:09

34ο CEO Clubs Greece Forum: Αναζητώντας τον Φάρο μας σε Μια Εποχή Αβεβαιότητας

10:03

BriQ Properties: Ξεκινά η διαπραγμάτευση 743.016 νέων μετοχών από επανεπένδυση του μερίσματος

09:46

Παπαθανάσης: Πάνω από 56 εκατ. ευρώ μέσω ΕΣΠΑ για τις «Νταντάδες της γειτονιάς»

09:41

Εθελουσία στρατιωτική θητεία αναμένεται να ανακοινώσει ο Μακρόν

09:40

BriQ: Στο ταμπλό του ΧΑ οι νέες μετοχές από επανεπένδυση του μερίσματος

09:34

Intralot: Στα 90,1 εκατ. τα AEBITDA στο εννεάμηνο - Πώς θα απαντήσει στην αύξηση φόρων στη Βρετανία

09:33

MIT: Η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί ήδη να αντικαταστήσει το 11,7% του εργατικού δυναμικού των ΗΠΑ

09:29

European Innovation Solutions: Ανάπτυξη 15% με στροφή στην τεχνολογία και την άμυνα - Στο στόχαστρο εξαγορές

09:10

ΗΠΑ: Ποιος είναι ο ύποπτος που πυροβόλησε στρατιώτες της Εθνοφρουράς στην Ουάσινγκτον

09:00

Κίνα: Τρένο έπεσε πάνω σε εργαζόμενους - 11 νεκροί

08:44

Διεθνής Αμνηστία: Έκκληση στις πολυεθνικές ένδυσης να προστατεύσουν τα δικαιώματα των εργαζομένων

08:38

Γάζα: Η Χαμάς ζητά να αφεθούν να φύγουν μαχητές της αποκλεισμένοι σε υπόγειες σήραγγες

08:23

Martin Brandenburger: Νέες επενδύσεις 200 εκατ. ευρώ για τη Lidl Ελλάς

08:18

Ο Τραμπ σκληραίνει κι άλλο την αντιμεταναστευτική πολιτική -«Τρομοκρατική ενέργεια» η επίθεση στους φρουρούς

08:16

Φλόγες στον Ουρανό: Οι συγκλονιστικές εικόνες από τους φλεγόμενους ουρανοξύστες στο Χονγκ Κονγκ

08:10

Οι 10 κορυφαίες χώρες σε ταλέντα στον κόσμο

08:09

Πώς να κάνετε ασφαλείς αγορές την Black Friday και την Cyber Monday

08:07

«Να είμαστε έτοιμοι για βέτο»: Το μήνυμα Ντεβέσα για τον νέο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό

08:00

Ωριμάζει περιβαλλοντικά η mega ΣΔΙΤ 765 εκατ. για τις νέες Φυλακές Ασπροπύργου

07:58

LNG: Η Ελλάδα γίνεται κόμβος - «Συνωστισμός» στη Ρεβυθούσα μέχρι τουλάχιστον το 2034

07:52

Βαθαίνει η κρίση: Οι προμηθευτές στο πλευρό των αγροτών - Κάποιοι δεν πάνε Agrotica

07:50

Ελλάδα και απόβλητα: Το ευρωπαϊκό καμπανάκι για μια χώρα που τρέχει πίσω από τον χρόνο

07:47

Ευβοϊκή Ζύμη: Νέα έδρα στο Σχηματάρι και αλλαγή σελίδας με τη «σφραγίδα» του Halcyon Equity Partners

07:46

Εγνατία Οδός - ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Πώς «μπαίνει» στην τελική ευθεία η σύμβαση 1,35 δισ. - Ο «επιβαρυμένος» οδικός άξονας

07:42

ΕΠΑ 2026-2030: Έργα 12,8 δισ. ευρώ για την επόμενη πενταετία από το εθνικό ΠΔΕ

07:35

Επιστροφή ενοικίου: Έφτασε η ώρα της πληρωμής - «Κλειδί» το ΙΒΑΝ

07:33

Συλλογικές Συμβάσεις: Πότε θα επεκτείνονται οι συμφωνίες για τους μισθούς - Τι αλλάζει σε μετενέργεια και διαιτησία