Tip of the Day

Πώς να εξοικονομήσετε ενέργεια τον χειμώνα

03-12-2024 | 07:12
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς να εξοικονομήσετε ενέργεια τον χειμώνα

Καθώς οδεύουμε προς την καρδιά του χειμώνα, οι ανάγκες θέρμανσης αυξάνονται και το ίδιο και οι λογαριασμοί. Υπάρχουν ωστόσο κάποιοι εύκολοι τρόποι για να μειώσουμε το κόστος των λογαριασμών για την ενέργεια κατά τους χειμερινούς μήνες στο σπίτι. Αρχικά, μπορείτε να ρυθμίσετε τη θέρμανση στους 18 – 20 βαθμούς. Για να περιορίσετε τη διαφυγή της ζέστης μπορείτε να κλείστε την πόρτα σε χώρους που δεν χρησιμοποιείτε και θερμαίνετε μόνο τα δωμάτια που χρησιμοποιείτε για να εξοικονομήσετε ενέργεια και κόστος.

Όταν χρησιμοποιείτε κάποιο σύστημα θέρμανσης αυτό το χειμώνα, κλείστε τις κουρτίνες και τα στόρια για να διατηρήσετε τον ζεστό αέρα και να μειώσετε την απώλεια θερμότητας από τα παράθυρά σας όταν δεν υπάρχει ηλιοφάνεια του χειμώνα. Ρυθμίζοντας το σύστημα μεταξύ 18 και 20 βαθμών, μπορείτε να διατηρήσετε το σπίτι σας ζεστό και να μειώσετε το κόστος. Κάθε βαθμός πάνω από αυτή τη θερμοκρασία μπορεί να προσθέσει περίπου 15% στον λογαριασμό αερίου σας.

Ακόμη, για να διατηρηθεί το σπίτι ζεστό και να εξοικονομήσετε χρήματα στους λογαριασμούς φυσικού αερίου σας αυτό το χειμώνα, σκεφτείτε να τοποθετήσετε στεγανοποιητικά στα ανοίγματα των παραθύρων και των θυρών. Τα συστήματα θέρμανσης (φυσικό αέριο, πετρέλαιο) πρέπει να συντηρούνται και να ελέγχονται από εξουσιοδοτημένο τεχνικό αερίου.

Εκτός από τη θέρμανση, το ενεργειακό κόστος ανεβαίνει και από άλλες δραστηριότητες στο σπίτι. Οι λογαριασμοί μπορούν να μειωθούν αν κλείσετε τις συσκευές που δεν χρησιμοποιείτε. Μπορείτε να απενεργοποιήσετε τις μη απαραίτητες συσκευές όπως υπολογιστές, εκτυπωτές, τηλεοράσεις κλπ στα σημεία τροφοδοσίας τους. Και αυτό επειδή οι ηλεκτρονικές συσκευές μπορούν να χρησιμοποιήσουν έως και το 10% της ηλεκτρικής ενέργειας του νοικοκυριού όταν είναι σε κατάσταση αναμονής.

Παράλληλα, χρησιμοποιήστε το πλυντήριο πιάτων ή ρούχων με πλήρες φορτίο και για μεγαλύτερη εξοικονόμηση, επιλέξτε τον συντομότερο κύκλο πλύσης όταν μπορείτε. Ομοίως, η αντικατάσταση της παλιάς κεφαλής ντους με μια πιο αποδοτική μπορεί να σας εξοικονομήσει περίπου 150 ευρώ ετησίως σε λογαριασμούς ενέργειας και νερού. Ακόμη, μπορείτε επίσης να εξοικονομήσετε από 40 έως 80 ευρώ ετησίως επιλέγοντας τη ρύθμιση για το κρύο νερό στο πλυντήριό σας.

Τέλος, η αποτελεσματική μόνωση στέγης μπορεί να σας εξοικονομήσει έως και 20% στο κόστος ψύξης και θέρμανσης. Εάν έχετε ήδη τοποθετήσει μόνωση, βεβαιωθείτε ότι έχει τοποθετηθεί σωστά και ότι έχει τη σωστή θερμοκρασία.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

08:54

Οι συντάξεις και όχι τα επιδόματα στηρίζουν τα νοικοκυριά - Βήμα σημειωτόν για την αύξηση των παροχών

08:50

«Πρωτιά» για την Ελλάδα στις υποδομές υδρογόνου

08:43

Almi Foods: Τα ελληνικά προϊόντα από την Αλεξάνδρεια Ημαθίας που ταξιδεύουν στα πέρατα του κόσμου

08:31

Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο: Περιζήτητες θέσεις στο Λουξεμβούργο για νέους πτυχιούχους με μισθό 6.758 ευρώ

08:24

Αέριο: Σε ιστορικό υψηλό η κατανάλωση – Αυξητικές εισαγωγές από Ρωσία

08:10

Δεύτερη νύχτα ιρανικών επιθέσεων στο Ισραήλ με οκτώ νεκρούς- Ισραηλινά πλήγματα στο υπ. Άμυνας και ενεργειακές υποδομές

08:00

Σύγκρουση στη Μέση Ανατολή: Αυξάνονται οι κίνδυνοι για την ελληνική οικονομία – Σε επιφυλακή για τιμές, ενέργεια και τουρισμό

23:58

Ξανάνοιξαν οι εναέριοι χώροι Ιορδανίας, Συρίας και Λιβάνου

23:37

Κίνα-SCO: Υπό τον ηγετικό ρόλο του Πεκίνου καταδίκη των αεροπορικών επιδρομών του Ισραήλ κατά του Ιράν

23:18

Ψήφισμα για την καταβολή των δεδουλευμένων τους ζητούν από το 5ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ οι εργαζόμενοι στο «Κόκκινο» και την «Αυγή»

22:47

Χρηστίδης: Οι βουλευτές της ΝΔ που χειροκροτούσαν όρθιοι τον κ. Καραμανλή, τώρα τον παραπέμπουν

22:17

Θεσσαλονίκη: Πέθανε η αστυνομικός που είχε παρασυρθεί από φορτηγάκι στη Χαλκιδική τον Απρίλιο

21:49

Βοτσαρίδης (INTERLIFE): Άμεση η ανάγκη συνεργασίας δημόσιου κι ιδιωτικού τομέα στην ασφάλιση

21:18

Σύλληψη για ναρκωτικά και κατοχή ανιχνευτή μετάλλων χωρίς άδεια στο Ρέθυμνο

21:02

Ακινητοποιήθηκε αμαξοστοιχία που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη - Σέρρες εξαιτίας πυρκαγιάς πλησίον της γραμμής

20:55

ΔΟΑΕ: Τέσσερα κτίρια στην ιρανική πυρηνική εγκατάσταση του Ισφαχάν επλήγησαν από την ισραηλινή επίθεση

20:44

Στάρμερ: Η Βρετανία στέλνει επιπλέον πολεμικά αεροσκάφη στη Μέση Ανατολή

20:32

Επικοινωνία των ΥΠΕΞ Ιράν, Κίνας - Η Τεχεράνη κατηγορεί το Ισραήλ για τον «κύκλο βιας» στη Μέση Ανατολή

20:06

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας λόγω της διεξαγωγής του Athens Pride

20:01

Ερντογάν: Προειδοποιεί ενάντια στον κίνδυνο ενός «καταστροφικού πολέμου» μεταξύ Ισραήλ και Ιράν

19:46

Τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ - Πούτιν για τη Μέση Ανατολή

19:35

Ομάν: Ακυρώθηκε ο προγραμματισμένος για την Κυριακή νέος γύρος συνομιλιών Ιράν και ΗΠΑ

19:16

ΗΠΑ: Δολοφονήθηκε Δημοκρατική πολιτειακή Γερουσιαστής της Μινεσότα - Τραυματίας ένας άλλος Γερουσιαστής

19:00

UBS: Τρία σενάρια για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

18:20

Ρωσία: Τηλεφωνική επικοινωνία του ΥΠΕΞ Λαβρόφ με τον Ιρανό ομόλογό του

18:00

Σούπερ μάρκετ: «Χέρι χέρι» στο ράφι ιδιωτική ετικέτα και επώνυμα προϊόντα

17:49

Ιράν: Ποιοι είναι οι αντικαταστάτες των υψηλόβαθμων αξιωματικών που έχασαν τη ζωή τους απ' το ισραηλινό χτύπημα

17:30

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη - Νετανιάχου

17:19

Γάζας: Τουλάχιστον 23 Παλαιστίνιοι νεκροί κοντά σε κέντρο διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας

17:06

Ανδρουλάκης: Επέκταση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στο σύνολο του πυροσβεστικού σώματος