Tip of the Day

Πώς να εξοικονομήσετε ενέργεια τον χειμώνα

03-12-2024 | 07:12
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς να εξοικονομήσετε ενέργεια τον χειμώνα
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Καθώς οδεύουμε προς την καρδιά του χειμώνα, οι ανάγκες θέρμανσης αυξάνονται και το ίδιο και οι λογαριασμοί. Υπάρχουν ωστόσο κάποιοι εύκολοι τρόποι για να μειώσουμε το κόστος των λογαριασμών για την ενέργεια κατά τους χειμερινούς μήνες στο σπίτι. Αρχικά, μπορείτε να ρυθμίσετε τη θέρμανση στους 18 – 20 βαθμούς. Για να περιορίσετε τη διαφυγή της ζέστης μπορείτε να κλείστε την πόρτα σε χώρους που δεν χρησιμοποιείτε και θερμαίνετε μόνο τα δωμάτια που χρησιμοποιείτε για να εξοικονομήσετε ενέργεια και κόστος.

Όταν χρησιμοποιείτε κάποιο σύστημα θέρμανσης αυτό το χειμώνα, κλείστε τις κουρτίνες και τα στόρια για να διατηρήσετε τον ζεστό αέρα και να μειώσετε την απώλεια θερμότητας από τα παράθυρά σας όταν δεν υπάρχει ηλιοφάνεια του χειμώνα. Ρυθμίζοντας το σύστημα μεταξύ 18 και 20 βαθμών, μπορείτε να διατηρήσετε το σπίτι σας ζεστό και να μειώσετε το κόστος. Κάθε βαθμός πάνω από αυτή τη θερμοκρασία μπορεί να προσθέσει περίπου 15% στον λογαριασμό αερίου σας.

Ακόμη, για να διατηρηθεί το σπίτι ζεστό και να εξοικονομήσετε χρήματα στους λογαριασμούς φυσικού αερίου σας αυτό το χειμώνα, σκεφτείτε να τοποθετήσετε στεγανοποιητικά στα ανοίγματα των παραθύρων και των θυρών. Τα συστήματα θέρμανσης (φυσικό αέριο, πετρέλαιο) πρέπει να συντηρούνται και να ελέγχονται από εξουσιοδοτημένο τεχνικό αερίου.

Εκτός από τη θέρμανση, το ενεργειακό κόστος ανεβαίνει και από άλλες δραστηριότητες στο σπίτι. Οι λογαριασμοί μπορούν να μειωθούν αν κλείσετε τις συσκευές που δεν χρησιμοποιείτε. Μπορείτε να απενεργοποιήσετε τις μη απαραίτητες συσκευές όπως υπολογιστές, εκτυπωτές, τηλεοράσεις κλπ στα σημεία τροφοδοσίας τους. Και αυτό επειδή οι ηλεκτρονικές συσκευές μπορούν να χρησιμοποιήσουν έως και το 10% της ηλεκτρικής ενέργειας του νοικοκυριού όταν είναι σε κατάσταση αναμονής.

Παράλληλα, χρησιμοποιήστε το πλυντήριο πιάτων ή ρούχων με πλήρες φορτίο και για μεγαλύτερη εξοικονόμηση, επιλέξτε τον συντομότερο κύκλο πλύσης όταν μπορείτε. Ομοίως, η αντικατάσταση της παλιάς κεφαλής ντους με μια πιο αποδοτική μπορεί να σας εξοικονομήσει περίπου 150 ευρώ ετησίως σε λογαριασμούς ενέργειας και νερού. Ακόμη, μπορείτε επίσης να εξοικονομήσετε από 40 έως 80 ευρώ ετησίως επιλέγοντας τη ρύθμιση για το κρύο νερό στο πλυντήριό σας.

Τέλος, η αποτελεσματική μόνωση στέγης μπορεί να σας εξοικονομήσει έως και 20% στο κόστος ψύξης και θέρμανσης. Εάν έχετε ήδη τοποθετήσει μόνωση, βεβαιωθείτε ότι έχει τοποθετηθεί σωστά και ότι έχει τη σωστή θερμοκρασία.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

21:28

Ισραήλ: Εγκρίθηκε η ανάπτυξη της «Διεθνούς Δύναμης Σταθεροποίησης» στη Γάζα

21:16

ΥΠΕΞ: Τρίτος γύρος τεχνικών συνομιλιών για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών Ελλάδας -Λιβύης

21:00

Συμφωνία ή αδιέξοδο; Το πυρηνικό deal ΗΠΑ - Σαουδικής Αραβίας στον αέρα

20:42

Ονδούρα: Επέστρεψε ο πρώην πρόεδρος Ερνάντες μετά τη χάρη που του απένειμε ο Τραμπ

20:36

Αυστραλία: Ο Αλμπανέζι σκοπεύει να θέσει στον Τραμπ το ζήτημα των νέων δασμών

20:17

Μητσοτάκης: Συνάντηση με τον Καγκελάριο της Αυστρίας τη Δευτέρα

20:06

Δύο ελληνικά Canadair επιχειρούν στις μεγάλες δασικές πυρκαγιές της Ισπανίας

19:53

Αραγτσί: «Η επίθεση της Ουκρανίας σε ιρανικό πλοίο δεν θα μείνει αναπάντητη»

19:40

Ιταλία: Πάνω από 400 τουρίστες απομακρύνθηκαν διά θαλάσσης λόγω πυρκαγιάς στην Απουλία

19:20

Ζημία 99 εκατ. δολαρίων για τη Shein λίγο πριν την IPO στο Χονγκ Κονγκ

19:04

Οι καλύτερες παραλίες της Κεφαλονιάς

18:47

Δυτική Όχθη: Ισραηλινοί έποικοι επιτέθηκαν σε παλαιστινιακά χωριά και έκαψαν δύο τζαμιά

18:28

Μπέρναμ: «Θα θέτω πάντοτε τα συμφέροντα της Βρετανίας πάνω απ’ όλα»

18:09

Πεσκόφ: «Πρόωρο να σχολιάσουμε τις πληροφορίες για παύση των εναέριων επιθέσεων»

17:49

Θεσσαλονίκη: Υπό έλεγχο οι δύο πυρκαγιές σε Πυλαία και Μονόλοφο Ωραιόκαστρου

17:38

Κίνα: Δέκα νεκροί από ξαφνική πλημμύρα στα βορειοδυτικά - Συναγερμός για τον τυφώνα Νουλ

17:17

Βερολίνο: Νεκρός ο φερόμενος δράστης της επίθεσης σε εκδήλωση του Pride

17:02

Τράπεζες και επενδυτές βλέπουν ευκαιρίες στον επανεξοπλισμό της Ευρώπης

16:49

Δύο συλλήψεις για σχεδιαζόμενη επίθεση με χειροβομβίδα στην Αττική - Ανακοίνωση της ΕΛΑΣ

16:32

Tasnim: Έκρηξη σε δεξαμενόπλοιο στο Ορμούζ που προσέκρουσε σε νάρκη

16:16

Άντι Μπέρναμ: Ο πρώτος Βρετανός Πρωθυπουργός που στηρίζει την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα

16:06

Η Ινδία εξασφάλισε χαμηλότερους δασμούς έπειτα από συνομιλίες με τις ΗΠΑ

15:51

Σάντσεθ: Έκκληση για εθνική «συμφωνία» απέναντι στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής

15:31

Ιράν: «Οι ΗΠΑ δεν μας βομβαρδίζουν, οπότε σταματάμε τις επιθέσεις σε χώρες του Κόλπου»

15:20

Από τη Μόνα Λίζα μέχρι την Έναστρη Νύχτα: Οι άγνωστες ιστορίες πίσω από τα διασημότερα έργα τέχνης

15:07

UniCredit - Commerzbank: Ο Ορσέλ βλέπει περιθώριο συμφωνίας με τη γερμανική κυβέρνηση

14:49

Το δύσκολο καλοκαίρι του Ζελένσκι

14:23

Κικίλιας από Ζάκυνθο: «Υλοποιούνται λιμενικά έργα στο νησί για πρώτη φορά μετά το 1999»

14:13

ΟΣΔΕ 2026: Ψηφίστηκαν οι ευθύνες - Aναμένονται οι κανόνες

13:52

Οριοθετήθηκε η φωτιά στη Φθιώτιδα