Tip of the Day

Πώς να εξοικονομήσετε ενέργεια τον χειμώνα

03-12-2024 | 07:12
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς να εξοικονομήσετε ενέργεια τον χειμώνα
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Καθώς οδεύουμε προς την καρδιά του χειμώνα, οι ανάγκες θέρμανσης αυξάνονται και το ίδιο και οι λογαριασμοί. Υπάρχουν ωστόσο κάποιοι εύκολοι τρόποι για να μειώσουμε το κόστος των λογαριασμών για την ενέργεια κατά τους χειμερινούς μήνες στο σπίτι. Αρχικά, μπορείτε να ρυθμίσετε τη θέρμανση στους 18 – 20 βαθμούς. Για να περιορίσετε τη διαφυγή της ζέστης μπορείτε να κλείστε την πόρτα σε χώρους που δεν χρησιμοποιείτε και θερμαίνετε μόνο τα δωμάτια που χρησιμοποιείτε για να εξοικονομήσετε ενέργεια και κόστος.

Όταν χρησιμοποιείτε κάποιο σύστημα θέρμανσης αυτό το χειμώνα, κλείστε τις κουρτίνες και τα στόρια για να διατηρήσετε τον ζεστό αέρα και να μειώσετε την απώλεια θερμότητας από τα παράθυρά σας όταν δεν υπάρχει ηλιοφάνεια του χειμώνα. Ρυθμίζοντας το σύστημα μεταξύ 18 και 20 βαθμών, μπορείτε να διατηρήσετε το σπίτι σας ζεστό και να μειώσετε το κόστος. Κάθε βαθμός πάνω από αυτή τη θερμοκρασία μπορεί να προσθέσει περίπου 15% στον λογαριασμό αερίου σας.

Ακόμη, για να διατηρηθεί το σπίτι ζεστό και να εξοικονομήσετε χρήματα στους λογαριασμούς φυσικού αερίου σας αυτό το χειμώνα, σκεφτείτε να τοποθετήσετε στεγανοποιητικά στα ανοίγματα των παραθύρων και των θυρών. Τα συστήματα θέρμανσης (φυσικό αέριο, πετρέλαιο) πρέπει να συντηρούνται και να ελέγχονται από εξουσιοδοτημένο τεχνικό αερίου.

Εκτός από τη θέρμανση, το ενεργειακό κόστος ανεβαίνει και από άλλες δραστηριότητες στο σπίτι. Οι λογαριασμοί μπορούν να μειωθούν αν κλείσετε τις συσκευές που δεν χρησιμοποιείτε. Μπορείτε να απενεργοποιήσετε τις μη απαραίτητες συσκευές όπως υπολογιστές, εκτυπωτές, τηλεοράσεις κλπ στα σημεία τροφοδοσίας τους. Και αυτό επειδή οι ηλεκτρονικές συσκευές μπορούν να χρησιμοποιήσουν έως και το 10% της ηλεκτρικής ενέργειας του νοικοκυριού όταν είναι σε κατάσταση αναμονής.

Παράλληλα, χρησιμοποιήστε το πλυντήριο πιάτων ή ρούχων με πλήρες φορτίο και για μεγαλύτερη εξοικονόμηση, επιλέξτε τον συντομότερο κύκλο πλύσης όταν μπορείτε. Ομοίως, η αντικατάσταση της παλιάς κεφαλής ντους με μια πιο αποδοτική μπορεί να σας εξοικονομήσει περίπου 150 ευρώ ετησίως σε λογαριασμούς ενέργειας και νερού. Ακόμη, μπορείτε επίσης να εξοικονομήσετε από 40 έως 80 ευρώ ετησίως επιλέγοντας τη ρύθμιση για το κρύο νερό στο πλυντήριό σας.

Τέλος, η αποτελεσματική μόνωση στέγης μπορεί να σας εξοικονομήσει έως και 20% στο κόστος ψύξης και θέρμανσης. Εάν έχετε ήδη τοποθετήσει μόνωση, βεβαιωθείτε ότι έχει τοποθετηθεί σωστά και ότι έχει τη σωστή θερμοκρασία.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

22:11

Πυροσβεστική: 44 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο

22:03

Πετρέλαιο: Τέταρτη εβδομάδα απωλειών ενώ συνεχίζονται οι ροές στο Ορμούζ

21:50

Λιθουανία: Το Βίλνιους θέλει να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος «της πυρηνικής αποτροπής» απέναντι στη Ρωσία

21:30

«Η Γροιλανδία δεν πωλείται» επαναλαμβάνει ο πρωθυπουργός της χώρας

21:14

Νάγκελ για επόμενη απόφαση ΕΚΤ: Θα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση και με ανοιχτές επιλογές

20:51

Τηλεφωνική συνομιλία Μελόνι-Ερντογάν ενόψει της συνόδου ΝΑΤΟ

20:47

Ισπανία: Πυρκαγιά κοντά στο τουριστικό θέρετρο Κόστα Μπράβα

20:25

Πιερρακάκης: Η εποχή της γεωπολιτικής αθωότητας έχει τελειώσει για την Ευρώπη

20:18

Ουκρανία-Πολωνία: Το Κίεβο προχωρά σε βήματα για αποκλιμάκωση των εντάσεων με τη Βαρσοβία

19:56

Νετανιάχου και Τραμπ συμφώνησαν να συναντηθούν «σύντομα»

19:53

Δικαίωση για τους ξενοδόχους Σαντορίνης - Η Trivago απέσυρε το επίμαχο βίντεο

19:39

Ευρωαγορές: Νέο ρεκόρ ο Stoxx 600 - 4η εβδομάδα κερδών

19:39

ΗΠΑ: Επέτειος 250 ετών στη σκιά του διχασμού και της αμφισβήτησης της παγκόσμιας ισχύος

19:37

Χωρίς ενεργό μέτωπο η πυρκαγιά στο Σπαθοβούνι Κορινθίας

19:27

Υεμένη: Οι αντάρτες Χούθι απειλούν με πλήγματα στη Σαουδική Αραβία

19:18

Ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ Σάαρ κατηγορεί τον Φιντάν για «υποκίνηση σε γενοκτονία»

19:02

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα εικονικής συνταγογράφησης φαρμάκων - Πάνω από 405.000 ευρώ η ζημιά στον ΕΟΠΥΥ

19:00

ΔΕΗ: Ανακοίνωση ρυθμιζόμενης πληροφορίας

18:50

Φον ντερ Λάιεν: «Πολλά ακόμη πρέπει να γίνουν» για τις ουρές στα αεροδρόμια λόγω των νέων ελέγχων

18:48

OPEC: Εκτοξεύθηκε η παραγωγή τον Ιούνιο καθώς αυξήθηκαν οι ροές μέσω Ορμούζ

18:39

Λίβανος: Περισσότεροι από 600.000 εκτοπισμένοι επέστρεψαν στις εστίες τους μετά την εκεχειρία

18:34

Πρόταση Πιερρακάκη: Ανάγκη να υπάρξει κεντρική ευρωπαϊκή δημοπρασία συχνοτήτων αντί για 27 εθνικές

18:28

ΥΠΑΝ: Τεκμηριωμένη και σαφής η ανακοίνωση της ΑΑΕΑ&ΠΚ για τις μειώσεις τιμών σε βασικά προϊόντα

18:09

Θεοδωρικάκος: Εμείς βάζουμε πλαφόν 60% ενώ η επόμενη ευρωπαϊκή χώρα βάζει 100%

17:58

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Στο ταμπλό του ΧΑ από 6 Ιουλίου οι 15,51 εκατ. νέες μετοχές από την ΑΜΚ

17:52

Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ-ΔΥΠΑ για την περίοδο 6 έως 10 Ιουλίου

17:48

Χρηματιστήριο: Αλλεπάλληλα υψηλά 17ετίας και εβδομαδιαία κέρδη 3,6% για τον Γενικό Δείκτη

17:47

Nvidia: Το εμβληματικό μπουφάν του Χουάνγκ βγαίνει σε δημοπρασία

17:40

Μελέτη για ΗΠΑ: «Πρακτικά αδύνατες» η ακραία ζέστη και η αφόρητη υγρασία χωρίς κλιματική αλλαγή

17:27

Αρχή Ελέγχου Αγοράς: Από τον Απρίλιο οι τιμές μειώθηκαν σε 1.898 κωδικούς προϊόντων