Tip of the Day

Τι είναι η Black Friday και η Cyber Monday

29-11-2024 | 07:33
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τι είναι η Black Friday και η Cyber Monday

Η Black Friday, η τελευταία Παρασκευή του Νοεμβρίου και επομένη του Thanksgiving στις ΗΠΑ που στο άκουσμα της φέρνει στο μυαλό εικόνες με ουρές καταναλωτών να στοιβάζονται έξω από μαγαζιά για να αποκτήσουν προϊόντα με προνομιακές εκπτώσεις αποτελεί κάθε χρόνο σημείο αναφοράς για το λιανεμπόριο.

Αρχικά επρόκειτο για ένα αμερικάνικο φαινόμενο, το οποίο όμως εδώ και κάποιες δεκαετίες έχουν υιοθετήσει και ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ τους και η Ελλάδα. Μία ακόμη μετεξέλιξη που έφερε ο χρόνος είναι η επέκταση της «ημέρας» της Black Friday με εκπτώσεις που κρατούν περίπου μία εβδομάδα. Η προέλευση της έννοιας όμως συνδέεται με άλλου είδους αγορές.

Συγκεκριμένα, η πρώτη καταγεγραμμένη αναφορά της Black Friday, ήταν στις 24 Σεπτεμβρίου 1869 για να περιγράψει την κατάρρευση της αγοράς χρυσού στις ΗΠΑ, όταν δύο κερδοσκόποι ο Τζέι Γκουλντ και ο Τζέιμς Φισκ, ιδιοκτήτες της σιδηροδρομικής γραμμής Errie προσπάθησαν να αγοράσουν όσο περισσότερο χρυσό μπορούσαν για να ανέβει η τιμή του και μετά να το πουλήσουν σε αστρονομικό ποσό, οδηγώντας την αγορά να χρεοκοπήσει. Εκείνη την Παρασκευή, η συνωμοσία αποκαλύφθηκε με αποτέλεσμα η τιμή του χρυσού να πέσει πάνω από 30 μονάδες δίνοντας ένα τεράστιο πλήγμα στην οικονομία και καταστρέφοντας την περιουσία χιλιάδων επενδυτών.

Κατά την δεκαετία του '50 η αστυνομία στη Φιλαδέλφεια χρησιμοποιούσε τον όρο για να περιγράψει την τεράστια εισροή αγοραστών στην πόλη την επομένη της Ημέρας των Ευχαριστιών, που ανάγκασε τις αρχές να δουλέψουν υπερωρίες και να μην μπορούν να πάρουν ρεπό τη συγκεκριμένη μέρα καθώς θα έπρεπε να ελέγχει το πλήθος.

Για να αποσυνδέσουν την Black Friday από αρνητικούς συνειρμούς την δεκαετία του 1980, οι λιανοπωλητές βρήκαν τον τρόπο να την μετατρέψουν σε κάτι που αντανακλά θετικά στους πελάτες τους σηματοδοτώντας την περίοδο όπου τα κέρδη μία επιχείρησης πηγαίνουν «από το κόκκινο, στο μαύρο». Δηλαδή, οι επιχειρήσεις μπαίνουν σε περίοδο κερδοφορίας, μετά από μία περίοδο στασιμότητας όπου βρίσκονταν «στο κόκκινο».

Έτσι, η Black Friday χαράχθηκε στη συνείδηση και πολύ γρήγορα εξελίχθηκε σε ένα τετραήμερο γεγονός, καθώς πάντα έπεται Σαββατοκύριακο, ενώ γέννησε άλλες «γιορτές της λιανικής», όπως το Small Business Saturday/Sunday και η Cyber Monday.

Η Cyber Monday

Η ημέρα της Cyber Monday έχει επίσης συνδεθεί με την γιορτή του Thanksgiving και λαμβάνει χώρα την επόμενη Δευτέρα. Αποτελεί μία πρωτοβουλία των λιανοπωλητών που ξεκίνησε το 2005 για να ενισχυθούν οι πωλήσεις μέσω διαδικτύου.

Από τότε, έχει γίνει το διαδικτυακό ισοδύναμο της Black Friday και προσφέρει μια ευκαιρία σε μικρότερους διαδικτυακούς λιανοπωλητές να ανταγωνιστούν τις μεγαλύτερες αλυσίδες, ενώ έχει καταστεί και διεθνής όρος του μάρκετινγκ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

16:56

Wall Street: «Φλερτάρει» με ρεκόρ ο S&P 500

16:52

Ρωσία: Ο Πούτιν επέπληξε την επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας και τον ΥΠΟΙΚ για την οικονομική συρρίκνωση

16:38

Χίλιες απολύσεις ετοιμάζει η Snap - Το 16% του εργατικού προσωπικού της

16:38

Η Zalando αναπτύσσεται δυναμικά στην ελληνική αγορά λανσάροντας το Partner Program

16:30

Η Ουκρανία ανακατέλαβε 50 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδαφών τον Μάρτιο

16:25

Νέα απειλή Τραμπ για «καρατόμηση» του Πάουελ

16:16

Ντουμπάι: Το εμβληματικό ξενοδοχείο Burj Al ⁠Arab θα κλείσει για 18 μήνες λόγω ανακαίνισης

16:05

Κύπρος: Ένταση στη Νεκρή Ζώνη ανάμεσα σε δυνάμεις του ΟΗΕ και την τουρκική πλευρά

16:03

BofA: Ρεκόρ 20ετίας στα καθαρά κέρδη α' τριμήνου - Στα 30,4 δισ. δολάρια τα έσοδα

16:02

Το ΔΝΤ προειδοποιεί: Περιορίζεται το περιθώριο διαχείρισης του παγκόσμιου χρέους

16:00

Έκθεση ΔΝΤ: «Πρωταθλήτρια κόσμου» η Ελλάδα στη μείωση του χρέους

15:58

Μέση Ανατολή: Συνεχίζονται οι ανταλλαγές μηνυμάτων ΗΠΑ και Ιράν - Η Τεχεράνη απειλεί να «κλείσει» την Ερυθρά Θάλασσα

15:52

11ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών: Πλούσια ατζέντα με περισσότερες από 200 συζητήσεις

15:43

Alpha Bank Campus: Δύο ιστορικά κτήρια της τράπεζας υποδέχθηκαν πάνω από 500 επισκέπτες

15:26

Πιερρακάκης στο CNBC: Η Ευρώπη είναι λιγότερο ευάλωτη σε σχέση με το 2022

15:14

Ο Τραμπ ζήτησε από την Κίνα να μην δώσει όπλα στο Ιράν - «Το Ορμούζ ανοίγει μόνιμα»

15:07

Χεζμπολάχ: «Οι συνομιλίες του Λιβάνου με το Ισραήλ διευρύνουν το ρήγμα στη χώρα»

15:01

Τα 10 πιο πολύχρωμα μέρη στον κόσμο που πρέπει να επισκεφτεί κάθε λάτρης των λουλουδιών

14:56

MORE: Σε λειτουργία τρία από τα πρώτα έργα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα

14:53

Υδρογονάνθρακες: Restart στις γεωτρήσεις - Το 40% των κερδών στο Δημόσιο

14:50

Ερντογάν: Η Τουρκία εργάζεται προς την παράταση της εκεχειρίας ΗΠΑ - Ιράν

14:45

Το Ισραήλ έπληξε πάνω από 200 στόχους της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο

14:44

Συνάντηση Μητσοτάκη - Κόστα σήμερα

14:44

Eurobank Equities: Αυξάνει τιμές-στόχους για τις τραπεζικές μετοχές

14:43

Morgan Stanley: Πάνω από τις εκτιμήσεις κέρδη και έσοδα στο α' τρίμηνο

14:40

Κομισιόν: Επενδύσεις 1,07 δισ. ευρώ σε 57 αμυντικά έργα

14:32

Το Ιράν απειλεί να αποκλείσει την Ερυθρά Θάλασσα αν διατηρηθεί το μπλόκο των ΗΠΑ στα λιμάνια

14:32

Η Κομισιόν παρουσίασε εφαρμογή επαλήθευσης ηλικίας για την προστασία ανηλίκων

14:30

Ένοπλη επίθεση σε σχολείο στην Τουρκία - 4 νεκροί, 20 τραυματίες

14:26

Το στεγαστικό στην εποχή της μακροβιότητας: Η παραγνωρισμένη δημογραφική διάσταση της αγοράς κατοικίας