Tip of the Day

Τι είναι η Black Friday και η Cyber Monday

29-11-2024 | 07:33
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τι είναι η Black Friday και η Cyber Monday
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Η Black Friday, η τελευταία Παρασκευή του Νοεμβρίου και επομένη του Thanksgiving στις ΗΠΑ που στο άκουσμα της φέρνει στο μυαλό εικόνες με ουρές καταναλωτών να στοιβάζονται έξω από μαγαζιά για να αποκτήσουν προϊόντα με προνομιακές εκπτώσεις αποτελεί κάθε χρόνο σημείο αναφοράς για το λιανεμπόριο.

Αρχικά επρόκειτο για ένα αμερικάνικο φαινόμενο, το οποίο όμως εδώ και κάποιες δεκαετίες έχουν υιοθετήσει και ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ τους και η Ελλάδα. Μία ακόμη μετεξέλιξη που έφερε ο χρόνος είναι η επέκταση της «ημέρας» της Black Friday με εκπτώσεις που κρατούν περίπου μία εβδομάδα. Η προέλευση της έννοιας όμως συνδέεται με άλλου είδους αγορές.

Συγκεκριμένα, η πρώτη καταγεγραμμένη αναφορά της Black Friday, ήταν στις 24 Σεπτεμβρίου 1869 για να περιγράψει την κατάρρευση της αγοράς χρυσού στις ΗΠΑ, όταν δύο κερδοσκόποι ο Τζέι Γκουλντ και ο Τζέιμς Φισκ, ιδιοκτήτες της σιδηροδρομικής γραμμής Errie προσπάθησαν να αγοράσουν όσο περισσότερο χρυσό μπορούσαν για να ανέβει η τιμή του και μετά να το πουλήσουν σε αστρονομικό ποσό, οδηγώντας την αγορά να χρεοκοπήσει. Εκείνη την Παρασκευή, η συνωμοσία αποκαλύφθηκε με αποτέλεσμα η τιμή του χρυσού να πέσει πάνω από 30 μονάδες δίνοντας ένα τεράστιο πλήγμα στην οικονομία και καταστρέφοντας την περιουσία χιλιάδων επενδυτών.

Κατά την δεκαετία του '50 η αστυνομία στη Φιλαδέλφεια χρησιμοποιούσε τον όρο για να περιγράψει την τεράστια εισροή αγοραστών στην πόλη την επομένη της Ημέρας των Ευχαριστιών, που ανάγκασε τις αρχές να δουλέψουν υπερωρίες και να μην μπορούν να πάρουν ρεπό τη συγκεκριμένη μέρα καθώς θα έπρεπε να ελέγχει το πλήθος.

Για να αποσυνδέσουν την Black Friday από αρνητικούς συνειρμούς την δεκαετία του 1980, οι λιανοπωλητές βρήκαν τον τρόπο να την μετατρέψουν σε κάτι που αντανακλά θετικά στους πελάτες τους σηματοδοτώντας την περίοδο όπου τα κέρδη μία επιχείρησης πηγαίνουν «από το κόκκινο, στο μαύρο». Δηλαδή, οι επιχειρήσεις μπαίνουν σε περίοδο κερδοφορίας, μετά από μία περίοδο στασιμότητας όπου βρίσκονταν «στο κόκκινο».

Έτσι, η Black Friday χαράχθηκε στη συνείδηση και πολύ γρήγορα εξελίχθηκε σε ένα τετραήμερο γεγονός, καθώς πάντα έπεται Σαββατοκύριακο, ενώ γέννησε άλλες «γιορτές της λιανικής», όπως το Small Business Saturday/Sunday και η Cyber Monday.

Η Cyber Monday

Η ημέρα της Cyber Monday έχει επίσης συνδεθεί με την γιορτή του Thanksgiving και λαμβάνει χώρα την επόμενη Δευτέρα. Αποτελεί μία πρωτοβουλία των λιανοπωλητών που ξεκίνησε το 2005 για να ενισχυθούν οι πωλήσεις μέσω διαδικτύου.

Από τότε, έχει γίνει το διαδικτυακό ισοδύναμο της Black Friday και προσφέρει μια ευκαιρία σε μικρότερους διαδικτυακούς λιανοπωλητές να ανταγωνιστούν τις μεγαλύτερες αλυσίδες, ενώ έχει καταστεί και διεθνής όρος του μάρκετινγκ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

11:30

Μιχαηλίδου: «400 διαμερίσματα από τα πρώτα 8 ακίνητα της κοινωνικής αντιπαροχής»

11:18

Στη δημοσιότητα τα Πόθεν Έσχες των πολιτικών για το 2025

11:11

ΕΕ: Προσπάθεια ενίσχυσης των δεσμών της με τη Συρία

11:08

Χανταϊός: Κανένα σύμπτωμα δεν παρουσιάζει ο επιβάτης του κρουαζιερόπλοιου που μεταφέρθηκε στο Αττικόν

11:01

Στάση αναμονής στο ταμπλό του ΧΑ – Οριακές διακυμάνσεις με συγκρατημένο τζίρο

10:46

Θεμιστοκλέους: Νέα κίνητρα για την ενίσχυση του νοσηλευτικού προσωπικού στο ΕΣΥ

10:42

Eurobank και Κτίστωρ συνεργάζονται για επενδύσεις σε έργα αποθήκευσης ενέργειας

10:37

Ευρωαγορές: Μεικτά πρόσημα μετά το αδιέξοδο στις συνομιλίες Ιράν-ΗΠΑ

10:31

Η Blackstone εξαγοράζει την Skroutz από την CVC

10:15

Ο Τραμπ απαιτεί οι δικαστές του ανωτάτου δικαστηρίου να είναι «πιστοί»

10:09

Υπό πίεση ο Στάρμερ μετά τις καταστροφικές για το Εργατικό Κόμμα τοπικές εκλογές - Η κρίσιμη ομιλία

10:03

ΕΚΤ: Δύο αυξήσεις επιτοκίων το 2026 βλέπουν οι αναλυτές - Η πρόβλεψη για τον πληθωρισμό

09:51

Morgan Stanley: «Αγώνας ενάντια στον χρόνο» στην αγορά πετρελαίου

09:44

Premia: Αύξηση εσόδων 35% και adjusted EBITDA 49% το α' τρίμηνο

09:40

Τσίπρας: Το ταξίδι συνεχίζεται... Ή μήπως τώρα αρχίζει;

09:36

Τράπεζα Κύπρου: Στα 121 εκατ. τα κέρδη το πρώτο τρίμηνο

09:14

Η γυναίκα που κρατά στα χέρια της την τύχη του OnlyFans

09:12

Το ΕΒΕΠ ενισχύει τη διασύνδεση των Ελλήνων του εξωτερικού με την εγχώρια επιχειρηματικότητα

08:54

Στενά του Ορμούζ: Σύνοδος 40 χωρών για την ασφαλή μεταφορά πετρελαίου

08:54

Παρουσιάζεται σήμερα το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό

08:52

Η AI «καίει» ρεύμα: Τα data centers εκτοξεύουν τις επενδύσεις και αλλάζουν τον ενεργειακό χάρτη

08:37

Πετρέλαιο: Τραβά ξανά την ανηφόρα καθώς η συμφωνία δεν έρχεται και τα Στενά παραμένουν κλειστά

08:23

ΜΑΚΒΕΛ – EURIMAC: Τα ζυμαρικά από το Κιλκίς που ταξιδεύουν σε 60 χώρες του πλανήτη

08:17

Χανταϊός: Στο νοσοκομείο Αττικόν για προληπτικούς λόγους ο Ελληνας επιβάτης του Hondius

08:13

Η Κίνα επιβεβαίωσε την επίσκεψη του Προέδρου των ΗΠΑ 13-15 Μαΐου

08:01

Το AI και το τέλος της παράδοσης: Ο μικρός κλήρος μπορεί να σωθεί ως η «boutique» του ευρωπαϊκού φαγητού;

07:58

Το φθινοπωρινό εκλογικό χαρτί, ο Μητσοτάκης «παίζει» Metallica, οι «καλοδεχούμενες προτάσεις» του ΠΑΣΟΚ

07:41

Τσαρούχας (Dialectica): Tο AI είναι under-hyped και όχι over-hyped

07:29

Ψηφιακός φάκελος για κάθε ΑΦΜ: Στο «ραντάρ» καταθέσεις, ακίνητα, POS και social media

07:22

O Τραμπ απέρριψε την αντιπρόταση του Ιράν: Εντελώς απαράδεκτη