Tip of the Day

Τι είναι η Black Friday και η Cyber Monday

29-11-2024 | 07:33
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τι είναι η Black Friday και η Cyber Monday

Η Black Friday, η τελευταία Παρασκευή του Νοεμβρίου και επομένη του Thanksgiving στις ΗΠΑ που στο άκουσμα της φέρνει στο μυαλό εικόνες με ουρές καταναλωτών να στοιβάζονται έξω από μαγαζιά για να αποκτήσουν προϊόντα με προνομιακές εκπτώσεις αποτελεί κάθε χρόνο σημείο αναφοράς για το λιανεμπόριο.

Αρχικά επρόκειτο για ένα αμερικάνικο φαινόμενο, το οποίο όμως εδώ και κάποιες δεκαετίες έχουν υιοθετήσει και ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ τους και η Ελλάδα. Μία ακόμη μετεξέλιξη που έφερε ο χρόνος είναι η επέκταση της «ημέρας» της Black Friday με εκπτώσεις που κρατούν περίπου μία εβδομάδα. Η προέλευση της έννοιας όμως συνδέεται με άλλου είδους αγορές.

Συγκεκριμένα, η πρώτη καταγεγραμμένη αναφορά της Black Friday, ήταν στις 24 Σεπτεμβρίου 1869 για να περιγράψει την κατάρρευση της αγοράς χρυσού στις ΗΠΑ, όταν δύο κερδοσκόποι ο Τζέι Γκουλντ και ο Τζέιμς Φισκ, ιδιοκτήτες της σιδηροδρομικής γραμμής Errie προσπάθησαν να αγοράσουν όσο περισσότερο χρυσό μπορούσαν για να ανέβει η τιμή του και μετά να το πουλήσουν σε αστρονομικό ποσό, οδηγώντας την αγορά να χρεοκοπήσει. Εκείνη την Παρασκευή, η συνωμοσία αποκαλύφθηκε με αποτέλεσμα η τιμή του χρυσού να πέσει πάνω από 30 μονάδες δίνοντας ένα τεράστιο πλήγμα στην οικονομία και καταστρέφοντας την περιουσία χιλιάδων επενδυτών.

Κατά την δεκαετία του '50 η αστυνομία στη Φιλαδέλφεια χρησιμοποιούσε τον όρο για να περιγράψει την τεράστια εισροή αγοραστών στην πόλη την επομένη της Ημέρας των Ευχαριστιών, που ανάγκασε τις αρχές να δουλέψουν υπερωρίες και να μην μπορούν να πάρουν ρεπό τη συγκεκριμένη μέρα καθώς θα έπρεπε να ελέγχει το πλήθος.

Για να αποσυνδέσουν την Black Friday από αρνητικούς συνειρμούς την δεκαετία του 1980, οι λιανοπωλητές βρήκαν τον τρόπο να την μετατρέψουν σε κάτι που αντανακλά θετικά στους πελάτες τους σηματοδοτώντας την περίοδο όπου τα κέρδη μία επιχείρησης πηγαίνουν «από το κόκκινο, στο μαύρο». Δηλαδή, οι επιχειρήσεις μπαίνουν σε περίοδο κερδοφορίας, μετά από μία περίοδο στασιμότητας όπου βρίσκονταν «στο κόκκινο».

Έτσι, η Black Friday χαράχθηκε στη συνείδηση και πολύ γρήγορα εξελίχθηκε σε ένα τετραήμερο γεγονός, καθώς πάντα έπεται Σαββατοκύριακο, ενώ γέννησε άλλες «γιορτές της λιανικής», όπως το Small Business Saturday/Sunday και η Cyber Monday.

Η Cyber Monday

Η ημέρα της Cyber Monday έχει επίσης συνδεθεί με την γιορτή του Thanksgiving και λαμβάνει χώρα την επόμενη Δευτέρα. Αποτελεί μία πρωτοβουλία των λιανοπωλητών που ξεκίνησε το 2005 για να ενισχυθούν οι πωλήσεις μέσω διαδικτύου.

Από τότε, έχει γίνει το διαδικτυακό ισοδύναμο της Black Friday και προσφέρει μια ευκαιρία σε μικρότερους διαδικτυακούς λιανοπωλητές να ανταγωνιστούν τις μεγαλύτερες αλυσίδες, ενώ έχει καταστεί και διεθνής όρος του μάρκετινγκ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

21:48

ΗΠΑ: Δεν έχουν εντοπιστεί τα δύο αγνοούμενα ιστιοφόρα με ανθρωπιστική βοήθεια στην Κούβα

21:36

Πετρέλαιο: Στο υψηλότερο επίπεδο οι τιμές από το 2022

21:24

Ανδρουλάκης στο 4ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ: «Έφτασε η ώρα για μια νέα πολιτική αλλαγή»

21:12

Επιτόκια ΗΠΑ: Οι αγορές βλέπουν πιθανή μία αύξηση

21:00

Ράλι άνω του 2,5% για χρυσό με ώθηση από «buy the dip»

20:46

Ρούμπιο: Το Ιράν δεν έχει απαντήσει στο αμερικανικό σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου

20:32

Ξεπέρασε το 4% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου - Διευρύνεται το περιθώριο με τα Γερμανικά ομόλογα

20:22

Έναρξη συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ για την εντατικοποίηση επιστροφών παράνομων μεταναστών

20:12

Τσιάρας: Προτεραιότητα η ανάσχεση του αφθώδους πυρετού και η στήριξη της κτηνοτροφίας

20:01

Κοινό ανακοινωθέν G7: Άμεσο τέλος στις επιθέσεις κατά αμάχων σε Μέση Ανατολή και Ιράν

19:57

Δύσπιστος ο Μερτς αν ο πόλεμος στο Ιράν μπορεί να φέρει αλλαγή καθεστώτος

19:50

Στερεύει το ρευστό στην Ουκρανία – Κλείνει η «κάνουλα» της ΕΕ

19:39

Κινεζικά πλοία προσπάθησαν ανεπιτυχώς να περάσουν από τα Στενά του Ορμούζ

19:27

Νέα πτώση στις ευρωαγορές

19:15

Σνάμπελ (ΕΚΤ) για πόλεμο στη Μέση Ανατολή: Δεν υπάρχει λόγος να βιαστούμε να δράσουμε

19:04

Πλήγματα Ισραήλ και ΗΠΑ σε εγκαταστάσεις χάλυβα, ενέργειας και πυρηνικών στο Ιράν - Με αντίποινα απειλούν οι IRGC

18:55

Ιράν: Πάνω από 300 Αμερικανοί στρατιωτικοί έχουν τραυματιστεί από την έναρξη του πολέμου

18:47

CrediaBank: «Πράσινο φως» από τη ΓΣ για ΑΜΚ έως 300 εκατ. ευρώ

18:46

Real Consulting: Από 30 Μαρτίου στο ταμπλό οι νέες μετοχές από την ΑΜΚ

18:37

Όταν έχεις δεμένα τα χέρια

18:34

ΓΕΒΚΑ: Αύξηση 77% στα καθαρά κέρδη το 2025 - Πρόταση για μέρισμα €0,1 ανά μετοχή

18:27

Ρουμπινί: Ο Τραμπ θα κλιμακώσει τον πόλεμο - Ρίσκο για στασιμοπληθωρισμό δεκαετίας 1970

18:22

Οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν εκατοντάδες πυραύλους Tomahawk εναντίον του Ιράν

18:09

Κακό το one size fits for all, χειρότερο το too little too late

17:55

CNL Capital: Έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου έως 200.000 ευρώ

17:49

Axios: Δριμύ «κατηγορώ» Βανς σε Νετανιάχου - «Πούλησες εύκολο πόλεμο στον Τραμπ»

17:49

ΗΠΑ: Σε χαμηλό τριμήνου υποχώρησε η καταναλωτική εμπιστοσύνη

17:46

Κικίλιας: «Άσκηση ετοιμότητας του Λιμενικού με σενάριο πλήγματος σε δεξαμενόπλοιο»

17:35

Πιερρακάκης: Στοχευμένα, δίκαια, αποτελεσματικά μέτρα στήριξης με έμφαση στα πιο ευάλωτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις

17:29

Νέα βουτιά στο Χρηματιστήριο της Αθήνας – Στους χειρότερους μήνες της δεκαετίας ο Μάρτιος