Tip of the Day

Joker: Folie à Deux - Χάκερς χρησιμοποιούν την ταινία για απάτες

Newsroom
08-10-2024 | 13:39
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Joker: Folie à Deux - Χάκερς χρησιμοποιούν την ταινία για απάτες
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Εγκληματίες στον ψηφιακό χώρο εκμεταλλεύονται τον ενθουσιασμό που επικρατούσε για το «Joker: Folie à Deux» πριν από την παγκόσμια κινηματογραφική του πρεμιέρα, ώστε να πραγματοποιήσουν διαδικτυακές απάτες phishing, όπως αποκάλυψε η Kaspersky. Οι θαυμαστές που ανυπομονούν να παρακολουθήσουν τη νέα ταινία στο διαδίκτυο κινδυνεύουν να εξαπατηθούν ώστε να παραχωρήσουν τα ευαίσθητα δεδομένα και τα χρήματά τους.

Απάτη που προσφέρει δωρεάν συνδρομή για ταινία με στόχο την κλοπή στοιχείων πιστωτικής κάρτας

Οι ειδικοί της Kaspersky έχουν εντοπίσει απάτες phishing που σχετίζονται με τη νέα ταινία. Το πρώτο παράδειγμα αφορά μια παραπλανητική προσφορά εγγραφής για δωρεάν παρακολούθηση της ταινίας.

Στον ψεύτικο ιστότοπο, οι χρήστες καλούνται να δώσουν τα στοιχεία της πιστωτικής τους κάρτας για να εγγραφούν, ενώ η ταινία που τους έχουν υποσχεθεί δεν είναι προσβάσιμη. Οι απατεώνες αποκτούν πρόσβαση στα στοιχεία της κάρτας του θύματος και μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν για δόλιες συναλλαγές ή να τα πουλήσουν στο dark web.

Ιστοσελίδες phishing σχεδιασμένες για να παρασύρουν τους χρήστες με απάτες «γρήγορου πλουτισμού»

Ο δεύτερος τύπος απάτης χρησιμοποιεί το brand των ταινιών Joker για να παρασύρει τα θύματα σε πλαστά επενδυτικά προγράμματα, δώρα ή παρόμοιες παγίδες. Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου δημιουργούν ιστότοπους phishing που ισχυρίζονται ότι προσφέρουν δωρεάν πρόσβαση στην ταινία. Όταν οι χρήστες προσπαθούν να παίξουν το βίντεο, ανακατευθύνονται σε άλλες σελίδες – που συχνά προωθούν τρόπους να βγάλει κανείς εύκολα χρήματα προσφέροντας την ευκαιρία συμμετοχής σε giveaway ή άλλα οφέλη.

Στα περιστατικά που αποκαλύφθηκαν από την Kaspersky, ζητείται από τους χρήστες να παράσχουν είτε προσωπικές πληροφορίες - ώστε οι δράστες να επικοινωνήσουν μαζί τους με ψεύτικες επενδυτικές ευκαιρίες - είτε στοιχεία πιστωτικής κάρτας, για παράδειγμα με πρόφαση τη χρέωση παράδοσης του δώρου.

«Καθώς πλησιάζει μια πολυαναμενόμενη πρεμιέρα, πολλοί άνθρωποι αναζητούν περισσότερους τρόπους για να αποκτήσουν έγκαιρη πρόσβαση στην ταινία και, ως εκ τούτου, ο κίνδυνος να πέσουν θύματα τέτοιων απατών αυξάνεται. Συνιστούμε ανεπιφύλακτα στους χρήστες να επαληθεύουν προσεκτικά πού εισάγουν ευαίσθητες πληροφορίες και να εγκαθιστούν αξιόπιστο λογισμικό προστασίας από ιούς που μπορεί να προειδοποιήσει για ύποπτους ή κακόβουλους ιστότοπους», δήλωσε η Olga Svistunova, ειδικός ασφάλειας στην Kaspersky.

Για να προστατευτούν από κινδύνους που σχετίζονται με το phishing, οι φαν του Joker θα πρέπει να λαμβάνουν προφυλάξεις κατά την πλοήγηση σε διαδικτυακό περιεχόμενο που σχετίζεται με την πρεμιέρα. Οι ειδικοί της Kaspersky συνιστούν τα εξής:

- Να είστε προσεκτικοί - Προσοχή σε ύποπτα email, μηνύματα ή ιστότοπους που προσφέρουν αποκλειστικές ή δωρεάν προσφορές. Να επαληθεύετε πάντα την πηγή πριν κοινοποιήσετε προσωπικές ή οικονομικές πληροφορίες.

-Προστασία προσωπικών δεδομένων - Να είστε προσεκτικοί όταν παρέχετε ευαίσθητες πληροφορίες στο διαδίκτυο, όπως η διεύθυνση, ο αριθμός τηλεφώνου ή τα οικονομικά σας στοιχεία και να χρησιμοποιείτε μόνο ασφαλείς πλατφόρμες.

-Επαλήθευση ασφάλειας ιστότοπου - Βεβαιωθείτε ότι οι ιστότοποι παρέχουν ασφαλείς συνδέσεις αναζητώντας https:// στη διεύθυνση URL και ένα σύμβολο λουκέτου στη γραμμή διεύθυνσης.

- Χρησιμοποιήστε δικλείδες ασφαλείας - Βασιστείτε σε αξιόπιστες μεθόδους ασφαλείας, όπως το Kaspersky Premium, που εντοπίζει κακόβουλους ιστότοπους και ιστότοπους phishing.

- Εμπιστευτείτε αξιόπιστες πηγές - Επιλέγετε επίσημους ιστότοπους, εξουσιοδοτημένους πωλητές και αξιόπιστες πηγές για οποιοδήποτε περιεχόμενο ώστε να αποφύγετε απάτες.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

10:04

Δημοσκόπηση Ipsos/Reuters: Μόλις 1 στους 3 Αμερικανούς υπέρ του πολέμου των ΗΠΑ εναντίον του Ιράν

10:00

Νέες απώλειες για το πετρέλαιο μετά την αποκλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή

09:49

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Στα 67,79 εκατ. ευρώ το μετοχικό κεφάλαιο μετά την ΑΜΚ

09:44

Ισπανία- πυρκαγιές: Κρίσιμες ώρες για την περιφέρεια της Μαδρίτης, αναμένεται αλλαγή των ανέμων

09:36

Ικανοποίησαν οι πωλήσεις της Unilever στο β' τρίμηνο

09:21

Κεραμέως: Νέες δυνατότητες ενίσχυσης του συνταξιοδοτικού εισοδήματος

09:06

Οι ΗΠΑ επιβεβαιώνουν τις νέες συνομιλίες Ισραήλ - Λιβάνου στην Ιταλία

09:00

Επικοινωνία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Κρίστοφερ Νόλαν

08:43

Πού ποντάρει η Αθηναϊκή Ζυθοποιία μετά το comeback του Αλέξανδρου Δανιηλίδη

08:40

UBS: Απομακρύνεται το σενάριο αύξησης επιτοκίων από την ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο

08:38

Vodafone Ελλάδος: Αύξηση συνδρομητών και ώθηση από έργα του Δημοσίου

08:37

Τραμπ: Καλές οι πιθανότητες για συμφωνία με το Ιράν μετά την αναστολή των εχθροπραξιών

08:34

Ποτοποιία – Οινοποιία Θράκης: Προχωρά σε νέες συνεργασίες για να καλύψει τη «χασούρα» από Ιράκ και Γερμανία

08:18

Στον Εισαγγελέα σήμερα οι συλληφθέντες για την έκρηξη σε εργοστάσιο στα Εξαμίλια

08:08

ESG: Τα πρώτα πρακτικά βήματα για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις

08:04

Τα money moves που έκαναν πρωταθλητή NBA τον Τζέιλεν Μπράνσον

07:55

Μεγαλοοφειλέτες: Ποιοι μπαίνουν στη «μαύρη λίστα» - Πώς γλιτώνουν τα «μανταλάκια»

07:52

Νέα επιδότηση στο ντίζελ: Γιατί αφορά όλους τους καταναλωτές - Παραδείγματα και τι αλλάζει

07:41

Η κόντρα ΝΔ-ΠΑΣΟΚ αλλάζει πίστα - Η αφρόκρεμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην εκδήλωση Τσίπρα - Η σέλφι που σήκωσε σκόνη

07:31

Υποδομές Αποβλήτων/Ανακύκλωσης: Οι «μνηστήρες» για 3 mega ΣΔΙΤ μισού δισ. στο Αιγαίο

07:26

Πλεόνασμα με... «τρύπες»: Η ακρίβεια «φουσκώνει» τα έσοδα αλλά αδειάζει την τσέπη

07:22

ΥΠΕΝ: «Πράσινο φως» για data center μόνο σε σοβαρούς επενδυτές - Ποια κριτήρια εξετάζονται

07:15

Νέο Αεροδρόμιο Κρήτης (Καστέλι - ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ): «Πράσινο» στα συστήματα αεροναυτιλίας (Indra) - «Απογειώνεται» τέλη 2028

07:06

Οι τράπεζες διατηρούν τη δυναμική τους - Στο τραπέζι νέα αύξηση επιτοκίων - 10 στα 10 για τον ΟΤΕ

23:55

e-ΕΦΚΑ: Σε παραγωγική λειτουργία από 10/8 το υποσύστημα ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΚΕΑΟ

23:38

Η Βρετανία θα δώσει στην Ουκρανία την τεχνολογία για αντιμετώπιση ηλεκτρονικών παρεμβολών

23:24

Κρήτη: Πώς δρούσε η εγκληματική οργάνωση που αποσπούσε παράνομα ευρωπαϊκές ενισχύσεις

23:07

Wall Street: Μεικτά πρόσημα εν αναμονή Fed και αποτελεσμάτων

22:54

Κικίλιας: «Το Λιμενικό στην πρώτη γραμμή για την ασφάλεια χιλιάδων επιβατών»

22:41

Αλβανία: Το κοινοβούλιο ενέκρινε δάνειο 302 εκατ. δολαρίων από τις ΗΠΑ για εκσυγχρονισμό του στρατού