Tip of the Day

Joker: Folie à Deux - Χάκερς χρησιμοποιούν την ταινία για απάτες

Newsroom
08-10-2024 | 13:39
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Joker: Folie à Deux - Χάκερς χρησιμοποιούν την ταινία για απάτες

Εγκληματίες στον ψηφιακό χώρο εκμεταλλεύονται τον ενθουσιασμό που επικρατούσε για το «Joker: Folie à Deux» πριν από την παγκόσμια κινηματογραφική του πρεμιέρα, ώστε να πραγματοποιήσουν διαδικτυακές απάτες phishing, όπως αποκάλυψε η Kaspersky. Οι θαυμαστές που ανυπομονούν να παρακολουθήσουν τη νέα ταινία στο διαδίκτυο κινδυνεύουν να εξαπατηθούν ώστε να παραχωρήσουν τα ευαίσθητα δεδομένα και τα χρήματά τους.

Απάτη που προσφέρει δωρεάν συνδρομή για ταινία με στόχο την κλοπή στοιχείων πιστωτικής κάρτας

Οι ειδικοί της Kaspersky έχουν εντοπίσει απάτες phishing που σχετίζονται με τη νέα ταινία. Το πρώτο παράδειγμα αφορά μια παραπλανητική προσφορά εγγραφής για δωρεάν παρακολούθηση της ταινίας.

Στον ψεύτικο ιστότοπο, οι χρήστες καλούνται να δώσουν τα στοιχεία της πιστωτικής τους κάρτας για να εγγραφούν, ενώ η ταινία που τους έχουν υποσχεθεί δεν είναι προσβάσιμη. Οι απατεώνες αποκτούν πρόσβαση στα στοιχεία της κάρτας του θύματος και μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν για δόλιες συναλλαγές ή να τα πουλήσουν στο dark web.

Ιστοσελίδες phishing σχεδιασμένες για να παρασύρουν τους χρήστες με απάτες «γρήγορου πλουτισμού»

Ο δεύτερος τύπος απάτης χρησιμοποιεί το brand των ταινιών Joker για να παρασύρει τα θύματα σε πλαστά επενδυτικά προγράμματα, δώρα ή παρόμοιες παγίδες. Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου δημιουργούν ιστότοπους phishing που ισχυρίζονται ότι προσφέρουν δωρεάν πρόσβαση στην ταινία. Όταν οι χρήστες προσπαθούν να παίξουν το βίντεο, ανακατευθύνονται σε άλλες σελίδες – που συχνά προωθούν τρόπους να βγάλει κανείς εύκολα χρήματα προσφέροντας την ευκαιρία συμμετοχής σε giveaway ή άλλα οφέλη.

Στα περιστατικά που αποκαλύφθηκαν από την Kaspersky, ζητείται από τους χρήστες να παράσχουν είτε προσωπικές πληροφορίες - ώστε οι δράστες να επικοινωνήσουν μαζί τους με ψεύτικες επενδυτικές ευκαιρίες - είτε στοιχεία πιστωτικής κάρτας, για παράδειγμα με πρόφαση τη χρέωση παράδοσης του δώρου.

«Καθώς πλησιάζει μια πολυαναμενόμενη πρεμιέρα, πολλοί άνθρωποι αναζητούν περισσότερους τρόπους για να αποκτήσουν έγκαιρη πρόσβαση στην ταινία και, ως εκ τούτου, ο κίνδυνος να πέσουν θύματα τέτοιων απατών αυξάνεται. Συνιστούμε ανεπιφύλακτα στους χρήστες να επαληθεύουν προσεκτικά πού εισάγουν ευαίσθητες πληροφορίες και να εγκαθιστούν αξιόπιστο λογισμικό προστασίας από ιούς που μπορεί να προειδοποιήσει για ύποπτους ή κακόβουλους ιστότοπους», δήλωσε η Olga Svistunova, ειδικός ασφάλειας στην Kaspersky.

Για να προστατευτούν από κινδύνους που σχετίζονται με το phishing, οι φαν του Joker θα πρέπει να λαμβάνουν προφυλάξεις κατά την πλοήγηση σε διαδικτυακό περιεχόμενο που σχετίζεται με την πρεμιέρα. Οι ειδικοί της Kaspersky συνιστούν τα εξής:

- Να είστε προσεκτικοί - Προσοχή σε ύποπτα email, μηνύματα ή ιστότοπους που προσφέρουν αποκλειστικές ή δωρεάν προσφορές. Να επαληθεύετε πάντα την πηγή πριν κοινοποιήσετε προσωπικές ή οικονομικές πληροφορίες.

-Προστασία προσωπικών δεδομένων - Να είστε προσεκτικοί όταν παρέχετε ευαίσθητες πληροφορίες στο διαδίκτυο, όπως η διεύθυνση, ο αριθμός τηλεφώνου ή τα οικονομικά σας στοιχεία και να χρησιμοποιείτε μόνο ασφαλείς πλατφόρμες.

-Επαλήθευση ασφάλειας ιστότοπου - Βεβαιωθείτε ότι οι ιστότοποι παρέχουν ασφαλείς συνδέσεις αναζητώντας https:// στη διεύθυνση URL και ένα σύμβολο λουκέτου στη γραμμή διεύθυνσης.

- Χρησιμοποιήστε δικλείδες ασφαλείας - Βασιστείτε σε αξιόπιστες μεθόδους ασφαλείας, όπως το Kaspersky Premium, που εντοπίζει κακόβουλους ιστότοπους και ιστότοπους phishing.

- Εμπιστευτείτε αξιόπιστες πηγές - Επιλέγετε επίσημους ιστότοπους, εξουσιοδοτημένους πωλητές και αξιόπιστες πηγές για οποιοδήποτε περιεχόμενο ώστε να αποφύγετε απάτες.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Ρουμανία: Νέα θραύσματα από drone κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία

23:38

Ισραήλ: Ο πρόεδρος Χέρτσογκ θα εξετάσει το αίτημα Νετανιάχου για απονομή χάριτος

23:15

Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Νοτίου Αιγαίου: Τι σημαίνει για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος

22:49

Δένδιας: Η Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων ανήκει στη συλλογική συνείδηση της ανθρωπότητας

22:18

Χαρακόπουλος: Η χώρα μας σε ένα διεθνές περιβάλλον αβεβαιότητας και αναταράξεων, παραμένει νησίδα σταθερότητας

21:47

Τουλάχιστον τέσσερις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στη Γάζα από ισραηλινές επιθέσεις

21:18

Κομοτηνή: Σύλληψη για παράνομη διακίνηση μεταναστών

20:58

Ισραήλ: Ο στρατός ανακοίνωσε τον θάνατο ενός στρατιώτη στον νότιο Λίβανο

20:47

Θεσσαλονίκη: Νεκρός σε τροχαίο 36χρονος οδηγός μοτοσυκλέτας

20:40

Ιράν: Ο ΥΠΕΞ Αραγτσί θα συναντήσει τον Πούτιν στη Μόσχα τη Δευτέρα

20:26

Progressive Lab στο Delphi Economic Forum: Απογοητευμένοι αλλά δημοκράτες οι πολίτες σε 5 χώρες

20:17

Πυρά στο δείπνο των ανταποκριτών του Λευκού Οίκου: «Ανακουφισμένος» ο βασιλιάς Κάρολος

19:59

Λίβανος: Η Χεζμπολάχ κατηγορεί το Ισραήλ ότι παραβιάζει την εκεχειρία

19:42

Ισραήλ: Κοινή κάθοδος Μπένετ - Λαπίντ στις επόμενες βουλευτικές εκλογές

19:22

Τραμπ για διαπραγμάτευση: Όποτε θέλει το Ιράν ας μας πάρει τηλέφωνο

19:00

Εκπλήξεις με αστερίσκους από τις τράπεζες

18:53

Commerzbank: «Μήλο της Έριδος» ανάμεσα σε Βερολίνο και UniCredit

18:26

Bloomberg: Δεν αναμένονται αυξήσεις επιτοκίων απ' τις κεντρικές τράπεζες των G7

17:41

Δεν συνεργάζεται με τους ανακριτές ο δράστης της επίθεσης στο δείπνο των ανταποκριτών του Λευκού Οίκου

17:26

Γεραπετρίτης: Στη Λιβύη μεταβαίνει τη Δευτέρα ο ΥΠΕΞ

17:10

Μαραθώνιος Λονδίνου: Έγραψε ιστορία ο Σάουε - Τον έτρεξε σε λιγότερο από δύο ώρες

17:00

Από το χωράφι στο ράφι… Ποιος κερδίζει πραγματικά;

16:48

Μητσοτάκης: Συνάντηση τη Δευτέρα με τον ΠτΔ στο πλαίσιο των τακτικών μηνιαίων ενημερώσεων

16:37

Ο ισραηλινός στρατός ξεκίνησε τις επιθέσεις κατά στόχων στον νότιο Λίβανο

16:22

Τρεις συλλήψεις για την επίθεση στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών

16:12

Θεσσαλονίκη: Θύμα βανδαλισμού η προτομή του αρχιφύλακα Γιώργου Λυγγερίδη

16:02

Ανδρουλάκης: Μόνο το ΠΑΣΟΚ μπορεί να κάνει παρελθόν την κυβέρνηση Μητσοτάκη

15:53

Πάπας Λέων: Όσοι διεξάγουν πολέμους και ιδιοποιούνται πόρους είναι κλέφτες - Στερούν από τον κόσμο ένα ειρηνικό μέλλον

15:36

Μητσοτάκης για την επίθεση στο γεύμα στον Λευκό Οίκο: «Η βία δεν έχει θέση στη δημοκρατία

15:32

Στάρμερ: Δηλώνει σοκαρισμένος και καταδικάζει το περιστατικό των πυροβολισμών στη δεξίωση που ήταν παρών ο Τραμπ