Tip of the Day

Joker: Folie à Deux - Χάκερς χρησιμοποιούν την ταινία για απάτες

Newsroom
08-10-2024 | 13:39
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Joker: Folie à Deux - Χάκερς χρησιμοποιούν την ταινία για απάτες
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Εγκληματίες στον ψηφιακό χώρο εκμεταλλεύονται τον ενθουσιασμό που επικρατούσε για το «Joker: Folie à Deux» πριν από την παγκόσμια κινηματογραφική του πρεμιέρα, ώστε να πραγματοποιήσουν διαδικτυακές απάτες phishing, όπως αποκάλυψε η Kaspersky. Οι θαυμαστές που ανυπομονούν να παρακολουθήσουν τη νέα ταινία στο διαδίκτυο κινδυνεύουν να εξαπατηθούν ώστε να παραχωρήσουν τα ευαίσθητα δεδομένα και τα χρήματά τους.

Απάτη που προσφέρει δωρεάν συνδρομή για ταινία με στόχο την κλοπή στοιχείων πιστωτικής κάρτας

Οι ειδικοί της Kaspersky έχουν εντοπίσει απάτες phishing που σχετίζονται με τη νέα ταινία. Το πρώτο παράδειγμα αφορά μια παραπλανητική προσφορά εγγραφής για δωρεάν παρακολούθηση της ταινίας.

Στον ψεύτικο ιστότοπο, οι χρήστες καλούνται να δώσουν τα στοιχεία της πιστωτικής τους κάρτας για να εγγραφούν, ενώ η ταινία που τους έχουν υποσχεθεί δεν είναι προσβάσιμη. Οι απατεώνες αποκτούν πρόσβαση στα στοιχεία της κάρτας του θύματος και μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν για δόλιες συναλλαγές ή να τα πουλήσουν στο dark web.

Ιστοσελίδες phishing σχεδιασμένες για να παρασύρουν τους χρήστες με απάτες «γρήγορου πλουτισμού»

Ο δεύτερος τύπος απάτης χρησιμοποιεί το brand των ταινιών Joker για να παρασύρει τα θύματα σε πλαστά επενδυτικά προγράμματα, δώρα ή παρόμοιες παγίδες. Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου δημιουργούν ιστότοπους phishing που ισχυρίζονται ότι προσφέρουν δωρεάν πρόσβαση στην ταινία. Όταν οι χρήστες προσπαθούν να παίξουν το βίντεο, ανακατευθύνονται σε άλλες σελίδες – που συχνά προωθούν τρόπους να βγάλει κανείς εύκολα χρήματα προσφέροντας την ευκαιρία συμμετοχής σε giveaway ή άλλα οφέλη.

Στα περιστατικά που αποκαλύφθηκαν από την Kaspersky, ζητείται από τους χρήστες να παράσχουν είτε προσωπικές πληροφορίες - ώστε οι δράστες να επικοινωνήσουν μαζί τους με ψεύτικες επενδυτικές ευκαιρίες - είτε στοιχεία πιστωτικής κάρτας, για παράδειγμα με πρόφαση τη χρέωση παράδοσης του δώρου.

«Καθώς πλησιάζει μια πολυαναμενόμενη πρεμιέρα, πολλοί άνθρωποι αναζητούν περισσότερους τρόπους για να αποκτήσουν έγκαιρη πρόσβαση στην ταινία και, ως εκ τούτου, ο κίνδυνος να πέσουν θύματα τέτοιων απατών αυξάνεται. Συνιστούμε ανεπιφύλακτα στους χρήστες να επαληθεύουν προσεκτικά πού εισάγουν ευαίσθητες πληροφορίες και να εγκαθιστούν αξιόπιστο λογισμικό προστασίας από ιούς που μπορεί να προειδοποιήσει για ύποπτους ή κακόβουλους ιστότοπους», δήλωσε η Olga Svistunova, ειδικός ασφάλειας στην Kaspersky.

Για να προστατευτούν από κινδύνους που σχετίζονται με το phishing, οι φαν του Joker θα πρέπει να λαμβάνουν προφυλάξεις κατά την πλοήγηση σε διαδικτυακό περιεχόμενο που σχετίζεται με την πρεμιέρα. Οι ειδικοί της Kaspersky συνιστούν τα εξής:

- Να είστε προσεκτικοί - Προσοχή σε ύποπτα email, μηνύματα ή ιστότοπους που προσφέρουν αποκλειστικές ή δωρεάν προσφορές. Να επαληθεύετε πάντα την πηγή πριν κοινοποιήσετε προσωπικές ή οικονομικές πληροφορίες.

-Προστασία προσωπικών δεδομένων - Να είστε προσεκτικοί όταν παρέχετε ευαίσθητες πληροφορίες στο διαδίκτυο, όπως η διεύθυνση, ο αριθμός τηλεφώνου ή τα οικονομικά σας στοιχεία και να χρησιμοποιείτε μόνο ασφαλείς πλατφόρμες.

-Επαλήθευση ασφάλειας ιστότοπου - Βεβαιωθείτε ότι οι ιστότοποι παρέχουν ασφαλείς συνδέσεις αναζητώντας https:// στη διεύθυνση URL και ένα σύμβολο λουκέτου στη γραμμή διεύθυνσης.

- Χρησιμοποιήστε δικλείδες ασφαλείας - Βασιστείτε σε αξιόπιστες μεθόδους ασφαλείας, όπως το Kaspersky Premium, που εντοπίζει κακόβουλους ιστότοπους και ιστότοπους phishing.

- Εμπιστευτείτε αξιόπιστες πηγές - Επιλέγετε επίσημους ιστότοπους, εξουσιοδοτημένους πωλητές και αξιόπιστες πηγές για οποιοδήποτε περιεχόμενο ώστε να αποφύγετε απάτες.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

18:49

Λάιεν: Η Μολδαβία έχει ολοκληρώσει το 93% των μεταρρυθμίσεων του σχεδίου ανάπτυξης της ΕΕ

18:40

Υπεγράφη Σύμβαση Παραχώρησης για την αξιοποίηση του Διεθνούς Αερολιμένα Καλαμάτας

18:38

Λίβανος: Το εκτιμώμενο κόστος των ζημιών από τον πόλεμο ανέρχεται σε 1,38 δισ. δολάρια

18:28

Συμφωνία Chevron - Microsoft για την τροφοδοσία data center στο Τέξας

18:26

ΑΑΔΕ: Νέα Γενική Διεύθυνση Ψηφιακών Υπηρεσιών και Συστημάτων

18:20

Πιερρακάκης: «Το Υπερταμείο μετονομάζεται σε Εθνικό Αναπτυξιακό Ταμείο - Μπορεί να έχει ρόλο καταλύτη στην ανάπτυξη»

18:18

Η σύνοδος ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου επαναξιολογείται μετά την παραίτηση Στάρμερ

18:13

Γαλλία: Δύο παιδιά βρέθηκαν νεκρά μέσα σε ένα όχημα εν μέσω καύσωνα

18:02

Δένδιας: Η προστασία του περιβάλλοντος εντάσσεται στην ευρύτερη αποστολή των ΕΔ

17:56

Βρετανία: «Είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για εκλογές», λέει ο Μπέρναμ

17:55

Κλείνουν οι θερινές παιδικές κατασκηνώσεις στην Κριμαία λόγω ελλείψεων στα καύσιμα

17:54

Χρηματιστήριο: «Πανηγυρική» επιστροφή πάνω από τις 2.500 μονάδες

17:50

Αβραμόπουλος: Ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης για το Qatargate - «Η υπόθεση δεν με αφορούσε ποτέ»

17:39

Ένωση Διοικητικών Δικαστών: Η συνταγματική αναθεώρηση δεν νοείται ως υποχώρηση από θεσμικά και κοινωνικά κεκτημένα

17:36

Νεμπής: «Δεν μπορεί να υπάρξει AI-ready οικονομία χωρίς AI-ready τηλεπικοινωνιακές υποδομές»

17:33

Η Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας διευρύνει τη συνεργασία της με την Αναπτυξιακή Τράπεζα του Συμβουλίου της Ευρώπης

17:28

Το λάθος που κρατά πίσω τους πραγματικά φιλόδοξους ανθρώπους

17:26

Σε συζήτηση για το κτηματολόγιο θα συμμετάσχει την Τρίτη ο Κ. Μητσοτάκης

17:18

Ρωσία: Αγώνας για να περιοριστεί η αναστάτωση στα καύσιμα μετά τις ουκρανικές επιθέσεις στην Κριμαία

17:11

Wall Street: Νευρικότητα στις αγορές με το βλέμμα στο Ορμούζ

17:11

Κατάρ: Τουλάχιστον 13 νεκροί και 66 τραυματίες από έκρηξη στη βιομηχανική ζώνη Ρας Λαφάν

16:51

Οι ΗΠΑ ανέστειλαν τις κυρώσεις στο ιρανικό πετρέλαιο έως τις 21 Αυγούστου

16:35

Λαγκάρντ: Δεν χρειάζονται πιο αυστηρά μέτρα λόγω του πολέμου στο Ιράν

16:34

Eurostat: Τη δεύτερη μεγαλύτερη μείωση της τιμής του ντίζελ στην ΕΕ πέτυχε η Ελλάδα τον Μάιο

16:29

ΚΕΦΙΜ: Τη νύχτα κατατίθενται 8 στις 10 τροπολογίες της τελευταίας στιγμής

16:16

Ουγγαρία: Ο πρόεδρος θα απομακρυνθεί από το αξίωμά του μέσω συνταγματικής τροπολογίας

16:16

Οι ευχαριστίες Ζελένσκι στον Στάρμερ για την υποστήριξη του προς το Κίεβο

16:09

Οριοθετήθηκε η πυρκαγιά στα Σπάτα - Γενική επιφυλακή σε Αττική και Στ. Ελλάδα

16:06

Φωτιά σε δασική έκταση στη Βοιωτία - Επιχειρούν 11 εναέρια μέσα

15:59

Λιανεμπόριο: Το στοίχημα του τουρισμού και ο κρίσιμος Ιούλιος των εκπτώσεων