Tip of the Day

Food waste: Πώς θα μειώσετε τη σπατάλη στο σπίτι και στο εστιατόριο

24-09-2024 | 08:02
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Food waste: Πώς θα μειώσετε τη σπατάλη στο σπίτι και στο εστιατόριο
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Η σπατάλη τροφίμων συμβάλλει σημαντικά στην κλιματική αλλαγή αντιπροσωπεύοντας το 8% περίπου των παγκόσμιων εκπομπών θερμοκηπίου.

Καθώς στοχεύουμε στο να μειώσουμε στο μισό τα απορρίμματα τροφίμων μας έως το 2030 και να δημιουργήσουμε ένα πιο βιώσιμο μέλλον, είναι σημαντικό να δίνουμε μεγαλύτερη προσοχή σε αυτά που πετάμε στον κάδο. Η παραγωγή, η επεξεργασία, η συσκευασία, η αποθήκευση και η μεταφορά τροφίμων απαιτούν ενέργεια, νερό και άλλους πόρους, οι οποίοι όλοι σπαταλούνται όταν τα τρόφιμα πετιούνται.

Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι με τους οποίους μπορείτε να μειώσετε την ποσότητα των απορριμμάτων τροφίμων στο σπίτι σας.

Πρώτον, ο προγραμματισμός γευμάτων δεν αφορά μόνο στη μείωση της σπατάλης τροφίμων αλλά μπορεί επίσης να κάνει τη ζωή σας πιο εύκολη και να σας εξοικονομήσει χρήματα. Επιλέξτε γεύματα που μπορούν να αποθηκευτούν στο ψυγείο για περισσότερο καιρό ή να μετατραπούν σε νόστιμα γεύματα με υπολείμματα. Αγοράζοντας τη σωστή ποσότητα συστατικών, θα ελαχιστοποιήσετε τη σπατάλη και θα αξιοποιήσετε στο έπακρο τα χρήματά σας. Προγραμματισμός εκ των προτέρων σημαίνει λιγότερες προσθήκες της τελευταίας στιγμής στο σούπερ μάρκετ και ίσως και πιο υγιεινές επιλογές.

Δεύτερον, μπορείτε να στραφείτε στα εποχιακά προϊόντα. Τα εποχιακά φρούτα και λαχανικά είναι η ιδανική επιλογή όσον αφορά τη γεύση και τη διατροφική αξία. Αυτά τα τρόφιμα είναι πιο φρέσκα και μπορούν να διαρκέσουν περισσότερο αφού δεν έχουν διανύσει μεγάλες αποστάσεις για να φτάσουν στο πιάτο σας. Επιπλέον, επειδή τα εποχιακά προϊόντα καλλιεργούνται πιο κοντά στο σπίτι, απαιτούν λιγότερα καύσιμα για τη μεταφορά, μειώνοντας τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Η επίσκεψη στις τοπικές αγορές των αγροτών είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να συνδεθείτε με την κοινότητά σας και να απολαύσετε τα πιο φρέσκα διαθέσιμα προϊόντα τα οποία συνήθως είναι και φθηνότερα.

Τρίτον, η πιο προσεκτική απόρριψη των υπολειμμάτων τροφών σας μπορεί να έχει σημαντικό θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον. Μια συνήθεια που πρέπει να υιοθετήσετε είναι να ανακυκλώνετε τα απόβλητα των τροφίμων σας σε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά για τον κήπο σας.

Τέταρτον, ελέγξτε τη ρύθμιση θερμοκρασίας του ψυγείου σας και φροντίστε να φυλάσσετε εκεί τα αποφλοιωμένα ή κομμένα λαχανικά για να μην χαλάσουν. Η κατάψυξη είναι ένας πολύ καλός τρόπος αποθήκευσης των περισσότερων τροφών για να διατηρηθούν ασφαλείς μέχρι να τα φάτε ενώ μπορείτε να δημιουργήσετε έναν καθορισμένο χώρο στο ψυγείο σας για τρόφιμα που πιστεύετε ότι θα χαλάσουν μέσα σε λίγες μέρες.

Ακόμη, όταν τρώτε έξω, ζητήστε μικρότερες μερίδες για να αποφύγετε τη σπατάλη και να μην τρώτε υπερβολικά. Μπορείτε επίσης να ζητήσετε ένα κουτί σε πακέτο για να πάρετε τα υπολείμματα στο σπίτι αντί να αφήνετε φαγητό στο πιάτο σας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

17:00

Wall Street: Θετικό ξεκίνημα μετά το τριήμερο της 4ης Ιουλίου

16:45

Microsoft: Στην έξοδο 4.800 εργαζόμενοι - «Ψαλίδι» στο 20% του Xbox

16:29

Νέο πρόγραμμα επιδότησης 1.000 ανέργων πτυχιούχων με μισθό 1.250 ευρώ και ηλικιακό «κόφτη» - Όλη η απόφαση

16:17

Τι προβλέπει το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ ΥΠΕΞ και ΕΒΕΑ για την ενίσχυση της ελληνικής επιχειρηματικότητας

16:14

Γεραπετρίτης: Δεν υφίσταται ζήτημα άρσης απαγόρευσης στην Τουρκία για προμήθεια F35

16:10

Μιχαηλίδου: «Για πρώτη φορά η χώρα αποκτά Εθνική Στρατηγική για τη Στέγαση»

16:03

Άβαξ: Πρόωρη λήξη του προγράμματος αγοράς ιδίων μετοχών

15:58

FT: Η CVC πούλησε την D-Marin - Άνω του 1 δισ. ευρώ η αποτίμηση

15:57

Τράπεζα Πειραιώς: Σε ανοδική κατεύθυνση παρέμεινε ο δείκτης κλαδικής δυναμικής SDI το α’ τρίμηνο

15:57

5 μικρά νησιά στο Ιόνιο για ήρεμες διακοπές

15:46

Την Πέμπτη συνάντηση Θεοδωρικάκου για προϊόντα και ποσοστό μείωσης τιμών, που θα ισχύσουν από Σεπτέμβριο

15:43

ΕΛΑΣ: «Fake news» και «παραποιήσεις» στον απολογισμό της 7ετίας του πρωθυπουργού

15:25

Χωρίς ενεργό μέτωπο η φωτιά στο Γάζι Ηρακλείου Κρήτης

15:19

ΕΕ: Το νέο σύστημα ελέγχου συνόρων προκαλεί μεγάλες ουρές στα αεροδρόμια- Εξετάζονται μέτρα και η συνδρομή της Frontex

15:15

Επιτροπή Ανταγωνισμού: Το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης διευκρινίζει και ενισχύει τις ελεγκτικές εξουσίες της

15:13

Λίβανος: Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ισραηλινό πλήγμα με drone

15:11

H Ισπανία αναμένει να υποδεχθεί φέτος 100 εκατομμύρια τουρίστες

15:05

Μαρινάκης: Δεν απασχολούν τους πολίτες οι προσωπικές ατζέντες

15:02

ΕΕΚΕ: Τι δικαιούμαι ως ενοικιαστής εάν ο ιδιοκτήτης δεν επισκευάζει βλάβες

14:53

Τι είναι το "food noise"

14:51

Helleniq Energy: Νέες πρωτοβουλίες με στόχο τη γυναικεία ενδυνάμωση

14:35

Δεκατρείς μεγάλες πυρκαγιές τα τελευταία 9 χρόνια στην Αττική - Έχουν καεί περισσότερα από 700.000 στρέμματα

14:34

ΥΠΑ: Στα 2,26 λεπτά η μέση καθυστέρηση ανά πτήση στο FIR Αθηνών

14:28

Το Κρεμλίνο υπερασπίζεται τη δοκιμαστική εκτόξευση πυραύλου από την Κίνα «που δεν απειλεί κανέναν»

14:24

Κομισιόν για πυρκαγιές: «Όταν ένα κράτος μέλος βρίσκεται υπό πίεση, η Ευρώπη ανταποκρίνεται από κοινού»

14:13

Τζιτζικώστας: Κορυφαία ευρωπαϊκή στρατηγική επιλογή η σύνδεση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης με σιδηροδρομικά και οδικά δίκτυα

14:08

Οι προοπτικές σύνδεσης της Βόρειας Ελλάδας με τον κόσμο της ναυτιλίας στο επίκεντρο του 7ου Balkan Forum

14:07

Τροποποιείται η νομοθεσία για την ασφάλεια των παιχνιδιών όσον αφορά το κοβάλτιο

13:57

Κικίλιας: Τα επαγγέλματα της θάλασσας μπορούν να κρατήσουν τα νέα παιδιά στον τόπο τους

13:56

Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης: Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς αύριο σε ορισμένες περιοχές