Tip of the Day

Food waste: Πώς θα μειώσετε τη σπατάλη στο σπίτι και στο εστιατόριο

24-09-2024 | 08:02
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Food waste: Πώς θα μειώσετε τη σπατάλη στο σπίτι και στο εστιατόριο

Η σπατάλη τροφίμων συμβάλλει σημαντικά στην κλιματική αλλαγή αντιπροσωπεύοντας το 8% περίπου των παγκόσμιων εκπομπών θερμοκηπίου.

Καθώς στοχεύουμε στο να μειώσουμε στο μισό τα απορρίμματα τροφίμων μας έως το 2030 και να δημιουργήσουμε ένα πιο βιώσιμο μέλλον, είναι σημαντικό να δίνουμε μεγαλύτερη προσοχή σε αυτά που πετάμε στον κάδο. Η παραγωγή, η επεξεργασία, η συσκευασία, η αποθήκευση και η μεταφορά τροφίμων απαιτούν ενέργεια, νερό και άλλους πόρους, οι οποίοι όλοι σπαταλούνται όταν τα τρόφιμα πετιούνται.

Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι με τους οποίους μπορείτε να μειώσετε την ποσότητα των απορριμμάτων τροφίμων στο σπίτι σας.

Πρώτον, ο προγραμματισμός γευμάτων δεν αφορά μόνο στη μείωση της σπατάλης τροφίμων αλλά μπορεί επίσης να κάνει τη ζωή σας πιο εύκολη και να σας εξοικονομήσει χρήματα. Επιλέξτε γεύματα που μπορούν να αποθηκευτούν στο ψυγείο για περισσότερο καιρό ή να μετατραπούν σε νόστιμα γεύματα με υπολείμματα. Αγοράζοντας τη σωστή ποσότητα συστατικών, θα ελαχιστοποιήσετε τη σπατάλη και θα αξιοποιήσετε στο έπακρο τα χρήματά σας. Προγραμματισμός εκ των προτέρων σημαίνει λιγότερες προσθήκες της τελευταίας στιγμής στο σούπερ μάρκετ και ίσως και πιο υγιεινές επιλογές.

Δεύτερον, μπορείτε να στραφείτε στα εποχιακά προϊόντα. Τα εποχιακά φρούτα και λαχανικά είναι η ιδανική επιλογή όσον αφορά τη γεύση και τη διατροφική αξία. Αυτά τα τρόφιμα είναι πιο φρέσκα και μπορούν να διαρκέσουν περισσότερο αφού δεν έχουν διανύσει μεγάλες αποστάσεις για να φτάσουν στο πιάτο σας. Επιπλέον, επειδή τα εποχιακά προϊόντα καλλιεργούνται πιο κοντά στο σπίτι, απαιτούν λιγότερα καύσιμα για τη μεταφορά, μειώνοντας τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Η επίσκεψη στις τοπικές αγορές των αγροτών είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να συνδεθείτε με την κοινότητά σας και να απολαύσετε τα πιο φρέσκα διαθέσιμα προϊόντα τα οποία συνήθως είναι και φθηνότερα.

Τρίτον, η πιο προσεκτική απόρριψη των υπολειμμάτων τροφών σας μπορεί να έχει σημαντικό θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον. Μια συνήθεια που πρέπει να υιοθετήσετε είναι να ανακυκλώνετε τα απόβλητα των τροφίμων σας σε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά για τον κήπο σας.

Τέταρτον, ελέγξτε τη ρύθμιση θερμοκρασίας του ψυγείου σας και φροντίστε να φυλάσσετε εκεί τα αποφλοιωμένα ή κομμένα λαχανικά για να μην χαλάσουν. Η κατάψυξη είναι ένας πολύ καλός τρόπος αποθήκευσης των περισσότερων τροφών για να διατηρηθούν ασφαλείς μέχρι να τα φάτε ενώ μπορείτε να δημιουργήσετε έναν καθορισμένο χώρο στο ψυγείο σας για τρόφιμα που πιστεύετε ότι θα χαλάσουν μέσα σε λίγες μέρες.

Ακόμη, όταν τρώτε έξω, ζητήστε μικρότερες μερίδες για να αποφύγετε τη σπατάλη και να μην τρώτε υπερβολικά. Μπορείτε επίσης να ζητήσετε ένα κουτί σε πακέτο για να πάρετε τα υπολείμματα στο σπίτι αντί να αφήνετε φαγητό στο πιάτο σας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:55

Στην Πολωνία το νέο ευρωπαϊκό εργοστάσιο της Kumho

23:45

Θεσσαλονίκη: Στήνεται αύριο στην Νικήτη το πρώτο μελισσοκομικό/αγροτικό μπλόκο στην Π.Ε. Χαλκιδικής

23:35

Γαλλία: Το αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκωλ μετονομάζει τους τερματικούς του σταθμούς

23:28

Νέα παράταση της προθεσμίας υποβολής ΑΠΔ οικοδομοτεχνικών έργων του e-ΕΦΚΑ

23:14

Νευρικότητα στη Wall Street μια «ανάσα» πριν από τη Fed

22:58

Απάντηση ΕΕ σε Μασκ: Εκτιμούμε την ελευθερία της έκφρασης, αλλά οι νομοθεσίες ισχύουν για όλους

22:43

Μπρούνερ: Νέοι κανόνες ΕΕ για αλληλεγγύη και επιστροφή μεταναστών

22:31

Πτώση για το πετρέλαιο εν μέσω των συνομιλιών για το Ουκρανικό

22:15

«Παραγωγικές» χαρακτήρισε ο πρόεδρος Ζελένσκι τις συνομιλίες στο Λονδίνο

22:00

ΗΠΑ: Ο Μαμντάνι θα μετακομίσει στην επίσημη κατοικία του δημάρχου της Νέας Υόρκης

21:45

Οριακές απώλειες για τον χρυσό ενόψει της συνεδρίασης της Fed

21:32

ΔΣΑ: Νέος πρόεδρος αναδείχθηκε ο Α. Κουτσόλαμπρος

21:28

Ο Τραμπ επιτέθηκε στη νέα διοίκηση του CBS για συνέντευξη της Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν

21:14

Lamda: Παρουσιάστηκε ο αφιερωματικός τόμος «Το Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών»

21:10

Δένδιας: Με την «Ατζέντα 2030» η Άμυνα μετατρέπεται σε παραγωγικό πολλαπλασιαστή ισχύος

21:00

Λάιεν: Ενισχυμένη υποστήριξη στην Ουκρανία και αύξηση της ευρωπαϊκής αμυντικής ετοιμότητας

20:48

Ηράκλειο: Κλειστό και πάλι το αεροδρόμιο «Ν. Καζαντζάκης» - Αύριο το πρωί η νέα συνεδρίαση της συντονιστικής επιτροπής

20:34

Γερμανία: Δεν υπάρχει λόγος ρήξης μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ

20:30

Καταιγίδα στο bitcoin: Κατάρρευση τιμών, ιστορικές ρευστοποιήσεις και φόβοι για νέο «χειμώνα»

20:18

Δήμος Αθηναίων: Σταθερά τα δημοτικά τέλη για το 2026, μηδενικά για όσους αποκτήσουν παιδί

20:07

Βρετανία: Οι καταναλωτές μειώνουν τα έξοδα για τα Χριστούγεννα - Στο σπίτι το εορταστικό γεύμα

19:58

Πιτσιλής: Η ΑΑΔΕ μετασχηματίζεται για να ανταποκρίνεται στο σύγχρονο επενδυτικό περιβάλλον

19:45

Κρήτη: Σε λειτουργία τα αεροδρόμια σε Ηράκλειο και Χανιά, πότε θα ξανακλείσουν

19:34

Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές με το βλέμμα στη Fed

19:32

Σ. Αραβία: Συμφωνία με το Κατάρ για την κατασκευή σιδηροδρομικής γραμμής

19:21

Λάρισα: Οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας απέκλεισαν και τους παραδρόμους της εθνικής οδού

19:19

Prodea: Πώληση 100 ακινήτων στην Εθνική Τράπεζα έναντι 510,7 εκατ. ευρώ

19:10

Όρμπαν: Η Τουρκία θα εγγυηθεί τη ροή του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ουγγαρία

18:56

Συμφωνία Ελλάδας - Γερμανίας για διαγραφή όλων των εκκρεμών υποθέσεων του παρελθόντος

18:46

TREK Development: Ανάληψη δύο νέων εκτελεστικών συμβάσεων από το Υπουργείο Υποδομών