Tip of the Day

Food waste: Πώς θα μειώσετε τη σπατάλη στο σπίτι και στο εστιατόριο

24-09-2024 | 08:02
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Food waste: Πώς θα μειώσετε τη σπατάλη στο σπίτι και στο εστιατόριο
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Η σπατάλη τροφίμων συμβάλλει σημαντικά στην κλιματική αλλαγή αντιπροσωπεύοντας το 8% περίπου των παγκόσμιων εκπομπών θερμοκηπίου.

Καθώς στοχεύουμε στο να μειώσουμε στο μισό τα απορρίμματα τροφίμων μας έως το 2030 και να δημιουργήσουμε ένα πιο βιώσιμο μέλλον, είναι σημαντικό να δίνουμε μεγαλύτερη προσοχή σε αυτά που πετάμε στον κάδο. Η παραγωγή, η επεξεργασία, η συσκευασία, η αποθήκευση και η μεταφορά τροφίμων απαιτούν ενέργεια, νερό και άλλους πόρους, οι οποίοι όλοι σπαταλούνται όταν τα τρόφιμα πετιούνται.

Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι με τους οποίους μπορείτε να μειώσετε την ποσότητα των απορριμμάτων τροφίμων στο σπίτι σας.

Πρώτον, ο προγραμματισμός γευμάτων δεν αφορά μόνο στη μείωση της σπατάλης τροφίμων αλλά μπορεί επίσης να κάνει τη ζωή σας πιο εύκολη και να σας εξοικονομήσει χρήματα. Επιλέξτε γεύματα που μπορούν να αποθηκευτούν στο ψυγείο για περισσότερο καιρό ή να μετατραπούν σε νόστιμα γεύματα με υπολείμματα. Αγοράζοντας τη σωστή ποσότητα συστατικών, θα ελαχιστοποιήσετε τη σπατάλη και θα αξιοποιήσετε στο έπακρο τα χρήματά σας. Προγραμματισμός εκ των προτέρων σημαίνει λιγότερες προσθήκες της τελευταίας στιγμής στο σούπερ μάρκετ και ίσως και πιο υγιεινές επιλογές.

Δεύτερον, μπορείτε να στραφείτε στα εποχιακά προϊόντα. Τα εποχιακά φρούτα και λαχανικά είναι η ιδανική επιλογή όσον αφορά τη γεύση και τη διατροφική αξία. Αυτά τα τρόφιμα είναι πιο φρέσκα και μπορούν να διαρκέσουν περισσότερο αφού δεν έχουν διανύσει μεγάλες αποστάσεις για να φτάσουν στο πιάτο σας. Επιπλέον, επειδή τα εποχιακά προϊόντα καλλιεργούνται πιο κοντά στο σπίτι, απαιτούν λιγότερα καύσιμα για τη μεταφορά, μειώνοντας τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Η επίσκεψη στις τοπικές αγορές των αγροτών είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να συνδεθείτε με την κοινότητά σας και να απολαύσετε τα πιο φρέσκα διαθέσιμα προϊόντα τα οποία συνήθως είναι και φθηνότερα.

Τρίτον, η πιο προσεκτική απόρριψη των υπολειμμάτων τροφών σας μπορεί να έχει σημαντικό θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον. Μια συνήθεια που πρέπει να υιοθετήσετε είναι να ανακυκλώνετε τα απόβλητα των τροφίμων σας σε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά για τον κήπο σας.

Τέταρτον, ελέγξτε τη ρύθμιση θερμοκρασίας του ψυγείου σας και φροντίστε να φυλάσσετε εκεί τα αποφλοιωμένα ή κομμένα λαχανικά για να μην χαλάσουν. Η κατάψυξη είναι ένας πολύ καλός τρόπος αποθήκευσης των περισσότερων τροφών για να διατηρηθούν ασφαλείς μέχρι να τα φάτε ενώ μπορείτε να δημιουργήσετε έναν καθορισμένο χώρο στο ψυγείο σας για τρόφιμα που πιστεύετε ότι θα χαλάσουν μέσα σε λίγες μέρες.

Ακόμη, όταν τρώτε έξω, ζητήστε μικρότερες μερίδες για να αποφύγετε τη σπατάλη και να μην τρώτε υπερβολικά. Μπορείτε επίσης να ζητήσετε ένα κουτί σε πακέτο για να πάρετε τα υπολείμματα στο σπίτι αντί να αφήνετε φαγητό στο πιάτο σας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

21:04

Συνάντηση της Κ. Γκιλφόιλ με εκπροσώπους των ONEX και Hanwha Ocean

20:58

Λίβανος: Ο πρωθυπουργός καταδικάζει την επικίνδυνη και άνευ προηγουμένου κλιμάκωση του πολέμου εκ μέρους του Ισραήλ

20:48

Συνελήφθη 62χρονη για πυρκαγιά στην Αίγινα

20:42

Άννα Καραμανλή: Η βιωσιμότητα είναι ο δρόμος για τον τουρισμό του μέλλοντος

20:34

Βραζιλία: Ύποπτο κρούσμα ΄Έμπολα στο Σάο Πάολο

20:22

ΕΛΑΣ: 2.453 ψηφιακές κλήσεις έχουν ήδη εκδοθεί μέσω καμερών και «έξυπνων» συστημάτων

20:13

Συνελήφθη στο «Ελ. Βενιζέλος» 33χρονος που καταζητούνταν για υπόθεση πορνογραφίας ανηλίκων

20:00

Τα «αόρατα» εμπόδια στο Ορμούζ: Από τις νάρκες μέχρι τα… οστρακοειδή

19:48

Τραμπ: Εξετάζει να ακυρώσει τις επετειακές συναυλίες στην Ουάσιγκτον μετά την απροθυμία πολλών καλλιτεχνών να συμμετάσχουν

19:22

Welt: Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να επιταχύνουν την αποχώρηση στρατιωτικών δυνάμεων τους απ' την Ευρώπη

18:57

Ρωσία: Ουκρανικό drone έπληξε τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια σύμφωνα με τη Rosatom

18:18

Γερμανία: Ο Βόλφγκανγκ Κουμπίκι εξελέγη αρχηγός του FDP

17:51

Λίβανος: Νέες επιδρομές του ισραηλινού στρατού στα νότια της χώρας

17:16

Χέγκσεθ: Επίθεση στους Ευρωπαίους - «Να σταματήσουν τα κηρύγματα»

16:38

Ανδριανός: Ανάγκη για μια ενιαία στρατηγική που θα συνδέει οργανικά τον τουρισμό με την αγροδιατροφή και τον πολιτισμό

16:20

Nvidia: Παρουσιάζει τους πρώτους υπολογιστές Windows που χρησιμοποιούν δικά της τσιπ ως κύριο επεξεργαστή

16:00

Θα κοπούν έγκαιρα τα άφθονα χόρτα στις άκρες των δρόμων και στα χωράφια;

15:50

Κώτσηρας: Συνεχίζουμε να στηρίζουμε την ελληνική κοινωνία

15:24

Τσουκαλάς: Η στέγαση είναι δικαίωμα και όχι προνόμιο των λίγων

15:17

Νέα Αριστερά: Προς ανεξαρτητοποίηση Χαρίτσης, Αχτσιόγλου, Τζανακόπουλος, Ηλιόπουλος και Ζεϊμπέκ

14:55

Blue Origin: Αντιμετωπίζει καθυστερήσεις μηνών μετά την έκρηξη πυραύλου που προκάλεσε ζημιές στην εξέδρα εκτόξευσης

14:37

Φλωρίδης: Οι αλλαγές στον Κώδικα Δικηγόρων θα γίνουν μόνο αν υπάρχει απόλυτη συμφωνία του δικηγορικού σώματος

14:32

Ρωσία: Ουκρανικά πλήγματα με drones στο λιμάνι Ταγκανρόγκ και σε αποθήκη πετρελαίου στη περιφέρεια Κρασνοντάρ

14:26

Ανδρουλάκης: Μαζί για την πολιτική αλλαγή

14:14

Επιχείρηση «Θερισμός»: Το «ελληνικό FBI» ξεριζώνει τη μαφία των αγροτικών επιδοτήσεων

14:04

Οι ευρωπαϊκές μετοχές αμυντικού τομέα ρίχνουν ρυθμούς μετά την έκρηξη των στρατιωτικών δαπανών

13:41

ΗΠΑ: Εταιρείες κοινωνικών δικτύων θα καταβάλουν $27 εκατ. σε συμβιβασμό αγωγής σχολικής περιφέρειας του Κεντάκι

13:23

Τζιτζικώστας: Μέχρι στιγμής τα στοιχεία δείχνουν μικρή αύξηση των τουριστικών αφίξεων στην Ευρώπη σε σχέση με πέρσι

13:15

Βουλή: Κατατέθηκε προς κύρωση ο Κώδικας Χωροταξίας – Πολεοδομίας

13:12

Τσιόδρας: Για να ισχυροποιηθεί η Ευρώπη πρέπει να επενδύσει στην παραγωγή, την καινοτομία και την άμυνα