Tip of the Day

Food waste: Πώς θα μειώσετε τη σπατάλη στο σπίτι και στο εστιατόριο

24-09-2024 | 08:02
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Food waste: Πώς θα μειώσετε τη σπατάλη στο σπίτι και στο εστιατόριο

Η σπατάλη τροφίμων συμβάλλει σημαντικά στην κλιματική αλλαγή αντιπροσωπεύοντας το 8% περίπου των παγκόσμιων εκπομπών θερμοκηπίου.

Καθώς στοχεύουμε στο να μειώσουμε στο μισό τα απορρίμματα τροφίμων μας έως το 2030 και να δημιουργήσουμε ένα πιο βιώσιμο μέλλον, είναι σημαντικό να δίνουμε μεγαλύτερη προσοχή σε αυτά που πετάμε στον κάδο. Η παραγωγή, η επεξεργασία, η συσκευασία, η αποθήκευση και η μεταφορά τροφίμων απαιτούν ενέργεια, νερό και άλλους πόρους, οι οποίοι όλοι σπαταλούνται όταν τα τρόφιμα πετιούνται.

Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι με τους οποίους μπορείτε να μειώσετε την ποσότητα των απορριμμάτων τροφίμων στο σπίτι σας.

Πρώτον, ο προγραμματισμός γευμάτων δεν αφορά μόνο στη μείωση της σπατάλης τροφίμων αλλά μπορεί επίσης να κάνει τη ζωή σας πιο εύκολη και να σας εξοικονομήσει χρήματα. Επιλέξτε γεύματα που μπορούν να αποθηκευτούν στο ψυγείο για περισσότερο καιρό ή να μετατραπούν σε νόστιμα γεύματα με υπολείμματα. Αγοράζοντας τη σωστή ποσότητα συστατικών, θα ελαχιστοποιήσετε τη σπατάλη και θα αξιοποιήσετε στο έπακρο τα χρήματά σας. Προγραμματισμός εκ των προτέρων σημαίνει λιγότερες προσθήκες της τελευταίας στιγμής στο σούπερ μάρκετ και ίσως και πιο υγιεινές επιλογές.

Δεύτερον, μπορείτε να στραφείτε στα εποχιακά προϊόντα. Τα εποχιακά φρούτα και λαχανικά είναι η ιδανική επιλογή όσον αφορά τη γεύση και τη διατροφική αξία. Αυτά τα τρόφιμα είναι πιο φρέσκα και μπορούν να διαρκέσουν περισσότερο αφού δεν έχουν διανύσει μεγάλες αποστάσεις για να φτάσουν στο πιάτο σας. Επιπλέον, επειδή τα εποχιακά προϊόντα καλλιεργούνται πιο κοντά στο σπίτι, απαιτούν λιγότερα καύσιμα για τη μεταφορά, μειώνοντας τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Η επίσκεψη στις τοπικές αγορές των αγροτών είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να συνδεθείτε με την κοινότητά σας και να απολαύσετε τα πιο φρέσκα διαθέσιμα προϊόντα τα οποία συνήθως είναι και φθηνότερα.

Τρίτον, η πιο προσεκτική απόρριψη των υπολειμμάτων τροφών σας μπορεί να έχει σημαντικό θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον. Μια συνήθεια που πρέπει να υιοθετήσετε είναι να ανακυκλώνετε τα απόβλητα των τροφίμων σας σε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά για τον κήπο σας.

Τέταρτον, ελέγξτε τη ρύθμιση θερμοκρασίας του ψυγείου σας και φροντίστε να φυλάσσετε εκεί τα αποφλοιωμένα ή κομμένα λαχανικά για να μην χαλάσουν. Η κατάψυξη είναι ένας πολύ καλός τρόπος αποθήκευσης των περισσότερων τροφών για να διατηρηθούν ασφαλείς μέχρι να τα φάτε ενώ μπορείτε να δημιουργήσετε έναν καθορισμένο χώρο στο ψυγείο σας για τρόφιμα που πιστεύετε ότι θα χαλάσουν μέσα σε λίγες μέρες.

Ακόμη, όταν τρώτε έξω, ζητήστε μικρότερες μερίδες για να αποφύγετε τη σπατάλη και να μην τρώτε υπερβολικά. Μπορείτε επίσης να ζητήσετε ένα κουτί σε πακέτο για να πάρετε τα υπολείμματα στο σπίτι αντί να αφήνετε φαγητό στο πιάτο σας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:59

Πορτογαλία: Ο Φεβρουάριος είναι ήδη ο πιο βροχερός μήνας των τελευταίων 47 ετών

23:48

«Η Βρετανία θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία για όσο χρειαστεί» δεσμεύεται ο Στάρμερ

23:36

Boυλή: Στην ολομέλεια το Ενιαίο Ψηφιακό Μητρώο παρακολούθησης υποθέσεων διαφθοράς

23:32

Η κυβέρνηση Τραμπ κατέθεσε αγωγή σε βάρος του UCLA

23:24

Ιράν: Εφικτή μία συμφωνία πριν τις νέες συνομιλίες με ΗΠΑ

23:11

«Πράσινη» η Wall Street με rebound στις μετοχές λογισμικού - Ράλι 8,77% για AMD

22:59

Υπ. Ανάπτυξης: Πρόσκληση για παροχή εξειδικευμένων νομικών υπηρεσιών στη γ.γ. Ιδιωτικών Επενδύσεων

22:47

Ενεργειακός κόμβος η Ελλάδα: 4 μακροχρόνια deals για Κάθετο Διάδρομο από Atlantic SEE LNG Trade

22:33

Λιβάνιος για απόδημους: Να ψηφιστεί άμεσα η ρύθμιση ώστε να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές

22:20

Κλήρωση Eurojackpot: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 61 εκατ. ευρώ

22:06

Κλήρωση Τζόκερ: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 2,3 εκατ. ευρώ

21:54

Κοντά στο υψηλό επτά μηνών το πετρέλαιο

21:40

Η QnR αναλαμβάνει στρατηγικό έργο ενίσχυσης Κυβερνοασφάλειας του ΕΟΔΥ

21:29

Μπαταρίες για EV, ηλιακά πάνελ και αντλίες θερμότητας στο «πακέτο» επιδοτήσεων 400 εκατ. ευρώ

21:27

Συμφωνία συνεργασίας ΟΝΕΧ - Hanwha Power Systems

21:16

ΗΠΑ: Διακοπές ρεύματος και κλειστά σχολεία σε βορειοανατολικές πολιτείες λόγω χιονοπτώσεων

21:09

Φυσικό Αέριο: Κοινή δήλωση 13 χωρών για συνεργασία με ΗΠΑ - Δέσμευση για κινητοποίηση κεφαλαίων

20:56

Αποκαθήλωση από τα υψηλά 3 εβδομάδων για τον χρυσό

20:43

BBC: Ξεπέρασαν τις 200.000 οι ρωσικές απώλειες στην Ουκρανία

20:29

e-ΕΦΚΑ: Παράταση της προθεσμίας Υποβολής ΑΠΔ Ιανουαρίου 2026

20:15

Παραιτήθηκε η διευθύντρια του Μουσείου του Λούβρου

20:01

Πόλεμος στην Ουκρανία: Στρατηγικό τέλμα, διπλωματικά αδιέξοδα και η Ευρώπη χωρίς δίχτυ ασφαλείας

19:49

Επίσκεψη Μητσοτάκη στον Έβρο την Τετάρτη

19:38

Θεοδωρικάκος: «Ανοίγει ο δρόμος για νέες επενδύσεις από ελληνικές βιομηχανίες»

19:23

Αντίδραση στις ευρωαγορές κόντρα στους δασμούς Τραμπ με όχημα την αυτοκινητοβιομηχανία

19:23

Η ΕΕ ανακοινώνει νέο πακέτο άμεσης ενεργειακής στήριξης 100 εκατ. ευρώ για την Ουκρανία

19:15

Y/KNOT Invest: Πούλησε την Kiriacoulis France SARL έναντι συμβολικού τιμήματος

19:05

ΟΠΕΚΕΠΕ: «Απαλλακτικό» το πόρισμα ΝΔ για Βορίδη και Αυγενάκη - ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΕΑΡ, ΚΚΕ ζητούν Προκαταρκτική

19:00

Οι ρωσικές αρχές κατηγορούν τον ιδρυτή του Telegram για συνδρομή της τρομοκρατίας

18:52

Λάιεν: Η ΕΕ ζήτησε από την Ουκρανία να επισπεύσει τις επισκευές στο αγωγό Ντρούζμπα