Tip of the Day

Τηλεργασία: Συμβουλές για ένα ασφαλές home office

Newsroom
06-09-2024 | 07:13
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τηλεργασία: Συμβουλές για ένα ασφαλές home office

Η τηλεργασία αποτελεί μια νέα πραγματικότητα για πολλούς επαγγελματίες. Οι εργαζόμενοι, από designers μέχρι λογιστές, συχνά χειρίζονται ευαίσθητες πληροφορίες, γεγονός που παρουσιάζει κίνδυνο παραβίασης όταν εργάζονται εκτός περιβάλλοντος γραφείου.

Για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, οι ειδικοί της Kaspersky δημιούργησαν μια checklist που δίνει τη δυνατότητα στους απομακρυσμένους υπαλλήλους να εργάζονται με άνεση, διατηρώντας παράλληλα την ασφάλεια των δεδομένων.

Από την πανδημία COVID-19, ο αριθμός των εξ αποστάσεως εργαζομένων έχει αυξηθεί δραματικά. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Buffer, η συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων (98%) είναι υπέρ της τουλάχιστον μερικής απομακρυσμένης εργασίας και ένα ίσο ποσοστό θα συνιστούσε αυτή την πρακτική σε άλλους.

Αν και η εργασία από το σπίτι είναι συχνά πιο βολική από μια καθημερινή μετακίνηση στο γραφείο, είναι σημαντικό να παραμείνετε σε εγρήγορση σχετικά με τα μέτρα ασφαλείας. Οι εργαζόμενοι με τηλεργασία μπορούν να διασφαλίσουν ότι τα δεδομένα τους παραμένουν ασφαλή ακολουθώντας αυτά τα βήματα:

Διαχωρισμός συσκευών που σχετίζονται με την εργασία από προσωπικές

Παρά τη δημοφιλή προσέγγιση «Bring Your Own Device», είναι συνετό να διατηρείτε μια ξεκάθαρη διαφοροποίηση μεταξύ των συσκευών που σχετίζονται με την εργασία και των προσωπικών σας συσκευών. Συνιστάται να πραγματοποιείτε τα επαγγελματικά σας καθήκοντα αποκλειστικά στο επαγγελματικό σας laptop και να κρατάτε δραστηριότητες όπως η παρακολούθηση ταινιών, η λήψη παιχνιδιών ή ο έλεγχος των προσωπικών emails για τις προσωπικές σας συσκευές. Αυτή η πρακτική μειώνει τον κίνδυνο πιθανών παραβιάσεων δεδομένων. Για την καλύτερη προστασία των προσωπικών συσκευών, η χρήση μιας αξιόπιστης λύσης ασφαλείας συμβάλλει στην αποτροπή της λήψης κακόβουλου λογισμικού και της πρόσβασης σε κακόβουλους ιστότοπους.

Χρήση εγκεκριμένων από την εταιρεία εργαλείων επικοινωνίας

Η παρακολούθηση επαγγελματικών συνομιλιών μέσω προσωπικών εφαρμογών ανταλλαγής μηνυμάτων ή email μπορεί να επιφέρει περιττούς κινδύνους. Ενώ πολλές προσωπικές υπηρεσίες διαφημίζουν τα μέτρα ασφαλείας τους, τα εταιρικά εργαλεία επικοινωνίας έχουν σχεδιαστεί με γνώμονα τα αυξημένα πρότυπα προστασίας της ιδιωτικής ζωής και τη συμμόρφωση. Το να εμπιστεύεστε αποκλειστικά τις εγκεκριμένες από την εταιρεία πλατφόρμες διασφαλίζει ότι οι ευαίσθητες πληροφορίες παραμένουν προστατευμένες.

Χρήση μόνο του λογισμικού που παρέχει η εταιρεία

Οι ίδιοι κανόνες ισχύουν και για τα προγράμματα - συνιστάται να κατεβάζετε και να χρησιμοποιείτε μόνο τις εφαρμογές που παρέχονται ή εγκρίνονται από τον οργανισμό. Το λογισμικό τρίτων μπορεί να παρουσιάσει ευπάθειες που μπορεί να διακυβεύσουν την ασφάλεια. Εάν πρόσθετα εργαλεία είναι απαραίτητα για την εκτέλεση της εργασία σας, είναι καλύτερο να τα ζητήσετε απευθείας από τον οργανισμό.

Σύνδεση σε ασφαλή δίκτυα Wi-Fi

Για τους απομακρυσμένους εργαζόμενους, καλό είναι να αποφεύγεται η χρήση δημόσιων δικτύων Wi-Fi. Εάν η σύνδεση είναι απαραίτητη, η επαλήθευση της γνησιότητας του δικτύου με το προσωπικό του χώρου, σε μια καφετέρια ή σε ένα αεροδρόμιο, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο σύνδεσης σε παραπλανητικά δίκτυα που στοχεύουν σε προσωπικές πληροφορίες. Κατά τη σύνδεση με μια προσωπική συσκευή, η χρήση ενός αξιόπιστου VPN μπορεί να ενισχύσει την ασφάλεια με την κρυπτογράφηση των δεδομένων και τη διασφάλιση των διαδικτυακών δραστηριοτήτων από μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση.

Διαφύλαξη των κωδικών πρόσβασης

Οι κωδικοί πρόσβασης λειτουργούν ως πύλες πρόσβασης σε ευαίσθητες πληροφορίες, επομένως η διατήρηση της μυστικότητάς τους είναι σημαντική. Η αποθήκευση κωδικών πρόσβασης σε χαρτί, ακόμη και σε ασφαλείς τοποθεσίες στο σπίτι, δεν είναι ασφαλής πρακτική. Μπορεί να είναι ωφέλιμο να χρησιμοποιείτε τη μέθοδο της συσχέτισης για τη δημιουργία κωδικών πρόσβασης που είναι ταυτόχρονα εύκολη στην απομνημόνευση και πολύπλοκη. Για παράδειγμα, η φράση «Το 2015 γιόρτασα τα γενέθλιά μου στο Τόκιο» θα μπορούσε να μετατραπεί σε κωδικό πρόσβασης «In20:15IcmBD@T».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

17:45

ΕΕ και Σλοβακία συμφώνησαν να ξαναρχίσει η μεταφορά πετρελαίου μέσω του αγωγού Druzhba

17:45

ΥΠΕΞ: Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις επαναπατρισμού - Επέστρεψαν 1.039 άτομα

17:36

Ιράν: Το υπουργείο Πληροφοριών του Ιράν συνέλαβε 30 άτομα για κατασκοπεία

17:22

Η SpaceX εξετάζει την εισαγωγή της στον Nasdaq

17:20

Οι G7 σε ετοιμότητα για χρήση στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου

17:12

Πότε πληρώνονται οι συντάξεις Απριλίου

17:11

Στεγαστική κρίση: Φορολογικά κίνητρα, ανακαινίσεις, λιγότερη γραφειοκρατία προτείνει το ΕΚ

17:08

Κεφαλογιάννης: «Η μείωση καύσιμης ύλης τώρα περιορίζει τις πυρκαγιές το καλοκαίρι»

16:52

Πυροβολισμοί στο προξενείο των ΗΠΑ στο Τορόντο - Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί

16:50

Χρηματιστήριο Αθηνών: Εκροές 95,38 εκατ. ευρώ από τους ξένους επενδυτές τον Φεβρουάριο

16:49

ΔΥΠΑ: Η τεχνογνωσία και τα σύγχρονα εργαλεία της ενισχύουν την πορτογαλική Υπηρεσία Απασχόλησης

16:48

ΕΣΠ: Πρόταση ενίσχυσης κινήτρων εφάπαξ εξόφλησης φόρων

16:44

Γερμανία: Διχασμένη η κοινή γνώμη για τις συνέπειες του πολέμου - Ανησυχία για παγκόσμια κρίση λόγω πετρελαίου

16:34

ΥΠΕΞ: Χωρίς εκούσια διαρροή η έκθεση ηλεκτρονικών διευθύνσεων σε μήνυμα επαναπατρισμού

16:34

Πώς η ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή τινάζει στον αέρα τον «κουμπαρά» του 2026 - Ποιες παροχές παγώνουν

16:32

Γερμανία: Πάνω από 2,50 ευρώ/λίτρο «βλέπουν» τη βενζίνης οι πρατηριούχοι - Παρεμβάσεις εξετάζει η κυβέρνηση

16:31

170.000 Έλληνες πάσχουν από γλαύκωμα

16:25

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι πρόθυμη να αμβλύνει τις κυρώσεις κατά της Μόσχας

16:20

Αεροπορικές: Μπαράζ αυξήσεων στα εισιτήρια λόγω του ράλι των καυσίμων

16:09

Χατζηδάκης: Εντός της εβδομάδας οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την αισχροκέρδεια

16:07

Υπό μερικό έλεγχο οι πυρκαγιές σε Σούλι Κορινθίας και Αιγές Αχαΐας

16:05

Wall Street: Πέφτει το πετρέλαιο, πατάνε πιο γερά οι δείκτες

16:05

Λίβανος: Πάνω από 100.000 νέοι εκτοπισθέντες από τον πόλεμο μέσα σε ένα 24ωρο

15:59

Ιράν: «Το Χορμούζ μπορεί να γίνει ένα στενό ήττας και βασάνων για τους πολεμοχαρείς»

15:42

Σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Ιωάννινα, Δωδώνη και Παραμυθιά μετά τον ισχυρό σεισμό στις 8/3

15:38

ΟΗΕ: Οι μεταφορές παιδιών από τη Ρωσία ισοδυναμούν με εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

15:16

Γερμανία: Συνελήφθη στην Κύπρο ύποπτος για λαθρεμπόριο όπλων για λογαριασμό της Χαμάς

15:12

Jefferies: Περιθώριο ανόδου 35% για την Alpha Bank – Αυξάνει την τιμή στόχο στα 4,85 ευρώ

15:10

Χέγκσεθ: Σήμερα θα είναι «η πιο έντονη ημέρα επιθέσεων» εναντίον του Ιράν

14:55

Στεφάτος (ΕΔΕΥΕΠ): Έως 41% των κερδών στο Δημόσιο από υδρογονάνθρακες - Το ρίσκο στις εταιρείες