Tip of the Day

Τηλεργασία: Συμβουλές για ένα ασφαλές home office

Newsroom
06-09-2024 | 07:13
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τηλεργασία: Συμβουλές για ένα ασφαλές home office

Η τηλεργασία αποτελεί μια νέα πραγματικότητα για πολλούς επαγγελματίες. Οι εργαζόμενοι, από designers μέχρι λογιστές, συχνά χειρίζονται ευαίσθητες πληροφορίες, γεγονός που παρουσιάζει κίνδυνο παραβίασης όταν εργάζονται εκτός περιβάλλοντος γραφείου.

Για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, οι ειδικοί της Kaspersky δημιούργησαν μια checklist που δίνει τη δυνατότητα στους απομακρυσμένους υπαλλήλους να εργάζονται με άνεση, διατηρώντας παράλληλα την ασφάλεια των δεδομένων.

Από την πανδημία COVID-19, ο αριθμός των εξ αποστάσεως εργαζομένων έχει αυξηθεί δραματικά. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Buffer, η συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων (98%) είναι υπέρ της τουλάχιστον μερικής απομακρυσμένης εργασίας και ένα ίσο ποσοστό θα συνιστούσε αυτή την πρακτική σε άλλους.

Αν και η εργασία από το σπίτι είναι συχνά πιο βολική από μια καθημερινή μετακίνηση στο γραφείο, είναι σημαντικό να παραμείνετε σε εγρήγορση σχετικά με τα μέτρα ασφαλείας. Οι εργαζόμενοι με τηλεργασία μπορούν να διασφαλίσουν ότι τα δεδομένα τους παραμένουν ασφαλή ακολουθώντας αυτά τα βήματα:

Διαχωρισμός συσκευών που σχετίζονται με την εργασία από προσωπικές

Παρά τη δημοφιλή προσέγγιση «Bring Your Own Device», είναι συνετό να διατηρείτε μια ξεκάθαρη διαφοροποίηση μεταξύ των συσκευών που σχετίζονται με την εργασία και των προσωπικών σας συσκευών. Συνιστάται να πραγματοποιείτε τα επαγγελματικά σας καθήκοντα αποκλειστικά στο επαγγελματικό σας laptop και να κρατάτε δραστηριότητες όπως η παρακολούθηση ταινιών, η λήψη παιχνιδιών ή ο έλεγχος των προσωπικών emails για τις προσωπικές σας συσκευές. Αυτή η πρακτική μειώνει τον κίνδυνο πιθανών παραβιάσεων δεδομένων. Για την καλύτερη προστασία των προσωπικών συσκευών, η χρήση μιας αξιόπιστης λύσης ασφαλείας συμβάλλει στην αποτροπή της λήψης κακόβουλου λογισμικού και της πρόσβασης σε κακόβουλους ιστότοπους.

Χρήση εγκεκριμένων από την εταιρεία εργαλείων επικοινωνίας

Η παρακολούθηση επαγγελματικών συνομιλιών μέσω προσωπικών εφαρμογών ανταλλαγής μηνυμάτων ή email μπορεί να επιφέρει περιττούς κινδύνους. Ενώ πολλές προσωπικές υπηρεσίες διαφημίζουν τα μέτρα ασφαλείας τους, τα εταιρικά εργαλεία επικοινωνίας έχουν σχεδιαστεί με γνώμονα τα αυξημένα πρότυπα προστασίας της ιδιωτικής ζωής και τη συμμόρφωση. Το να εμπιστεύεστε αποκλειστικά τις εγκεκριμένες από την εταιρεία πλατφόρμες διασφαλίζει ότι οι ευαίσθητες πληροφορίες παραμένουν προστατευμένες.

Χρήση μόνο του λογισμικού που παρέχει η εταιρεία

Οι ίδιοι κανόνες ισχύουν και για τα προγράμματα - συνιστάται να κατεβάζετε και να χρησιμοποιείτε μόνο τις εφαρμογές που παρέχονται ή εγκρίνονται από τον οργανισμό. Το λογισμικό τρίτων μπορεί να παρουσιάσει ευπάθειες που μπορεί να διακυβεύσουν την ασφάλεια. Εάν πρόσθετα εργαλεία είναι απαραίτητα για την εκτέλεση της εργασία σας, είναι καλύτερο να τα ζητήσετε απευθείας από τον οργανισμό.

Σύνδεση σε ασφαλή δίκτυα Wi-Fi

Για τους απομακρυσμένους εργαζόμενους, καλό είναι να αποφεύγεται η χρήση δημόσιων δικτύων Wi-Fi. Εάν η σύνδεση είναι απαραίτητη, η επαλήθευση της γνησιότητας του δικτύου με το προσωπικό του χώρου, σε μια καφετέρια ή σε ένα αεροδρόμιο, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο σύνδεσης σε παραπλανητικά δίκτυα που στοχεύουν σε προσωπικές πληροφορίες. Κατά τη σύνδεση με μια προσωπική συσκευή, η χρήση ενός αξιόπιστου VPN μπορεί να ενισχύσει την ασφάλεια με την κρυπτογράφηση των δεδομένων και τη διασφάλιση των διαδικτυακών δραστηριοτήτων από μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση.

Διαφύλαξη των κωδικών πρόσβασης

Οι κωδικοί πρόσβασης λειτουργούν ως πύλες πρόσβασης σε ευαίσθητες πληροφορίες, επομένως η διατήρηση της μυστικότητάς τους είναι σημαντική. Η αποθήκευση κωδικών πρόσβασης σε χαρτί, ακόμη και σε ασφαλείς τοποθεσίες στο σπίτι, δεν είναι ασφαλής πρακτική. Μπορεί να είναι ωφέλιμο να χρησιμοποιείτε τη μέθοδο της συσχέτισης για τη δημιουργία κωδικών πρόσβασης που είναι ταυτόχρονα εύκολη στην απομνημόνευση και πολύπλοκη. Για παράδειγμα, η φράση «Το 2015 γιόρτασα τα γενέθλιά μου στο Τόκιο» θα μπορούσε να μετατραπεί σε κωδικό πρόσβασης «In20:15IcmBD@T».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

22:47

Ρουμανία: Το 42,3% των ψήφων κερδίζει ο ακροδεξιός Σιμιόν

22:46

Χανιά: Δύο συλλήψεις για κλοπή, πλαστογραφία, ναρκωτικά και όπλα

22:17

Σουδάν: Για πρώτη φορά επίθεση με drones από τις παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης

21:49

ΣΥΡΙΖΑ: Καταδικάζουμε τις προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν από τα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας

21:18

Θεσσαλονίκη: Τρείς μεθυσμένοι οδηγοί και εικοσιτέσσερις χωρίς δίπλωμα σε ελέγχους της τροχαίας

20:56

Αντιδράσεις στην Καθολική εκκλησία για τον Τραμπ - πάπα

20:52

Υπόμνημα ΕΒΕΠ στο σχέδιο της ΚΥΑ «Ρύθμιση των λεπτομερειών για την ίδρυση επιχειρηματικού πάρκου»

20:32

Μάντζος: Οι προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν επιβεβαιώνουν την αδιαλλαξία της Τουρκίας με στόχο τη διχοτόμηση της Κύπρου

20:23

Κίνα: Τρεις νεκροί και 60 τραυματίστηκαν σε βύθιση δύο σκαφών που μετέφεραν τουρίστες

20:08

Καλαφάτης: Στο Παρίσι αύριο σε εκδήλωση της Κομισιόν για την ευρωπαϊκή συμβολή στην έρευνα και την καινοτομία

19:51

Βραζιλία: Η αστυνομία απέτρεψε βομβιστική επίθεση στη συναυλία της Lady Gaga στην Κοπακαμπάνα

19:47

Τουρκία: 66χρονος με βεβαρυμένο ποινικό παρελθόν ο δράστης της επίθεσης κατά του προέδρου του CHP

19:28

Διεθνείς αεροπορικές εταιρείες ακύρωσαν ξανά πτήσεις προς το Ισραήλ λόγω Χούθι

19:17

Θεσσαλονίκη: Με μεθοδικότητα και μυστικότητα εξελίσσονται οι έρευνες της ΕΛΑΣ για τη φονική έκρηξη

19:00

Ντουμπάι: Το νέο hub των κρυπτονομισμάτων – Ο ρόλος των ΗΠΑ

18:52

Συλλυπητήρια του ΣΥΡΙΖΑ για την απώλεια του Πέτρου Μολυβιάτη

18:44

Ζελένσκι: Θα συναντηθεί με τον Τσέχο ομόλογό του στην Πράγα

18:22

Γεραπετρίτης: Συνάντηση με τους πρέσβεις των χωρών ASEAN τη Δευτέρα

18:11

Άνδρας έχασε τη ζωή του όταν καταπλακώθηκε από τρακτέρ στη Χαλκιδική

18:05

Γάζα: Η Πολιτική Προστασία ανακοίνωσε τον θάνατο 16 ανθρώπων από ισραηλινούς βομβαρδισμούς

17:42

Καραμολέγκος: Εξαγορά της παραγωγικής μονάδας στη Ρουμανία από τον Όμιλο Grupo Bimbo

17:31

Τραμπ: Δεν ξέρω αν θα τηρήσω το Σύνταγμα

17:26

Ολοκληρώθηκε η εξεταστική διαδικασία της εισαγωγής 1.166 μαθητών στα Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία

17:00

ΔΥΠΑ: Πού μπορείτε να κάνετε αίτηση επιδοτούμενης πρόσληψης ή έναρξης επιχείρησης αν είστε άνεργος - Όλα τα προγράμματα

16:50

Νετανιάχου για Χούθι: Αυτό δεν θα περάσει με ένα μοναδικό «μπουμ», θα υπάρξουν πολλά

16:25

Ηράκλειο: Η ΕΛΑΣ βρήκε παιδί με τραύματα από ξυράφι σε χέρια και πόδια

16:18

Τη Δευτέρα στο Μαξίμου η παρουσίαση της Εθνικής Στρατηγικής για Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Παραβατικότητας Ανηλίκων

16:08

Ανδρουλάκης: Το αφήγημα της κυβέρνησης της ΝΔ για «ήρεμα νερά» στο Αιγαίο είναι παραμύθι για λίγους

15:58

Πρέβεζα: Δύο ηλικιωμένες αδελφές έχασαν τη ζωή τους μετά από φωτιά στο σπίτι τους

15:52

Reuters: Σύντομα και νέες αυξήσεις στην παραγωγή πετρελαίου απ' τις χώρες του ΟΠΕΚ+