Tip of the Day

Πώς η ΑΙ ενισχύει και εξελίσσει τις επιθέσεις ransomware

Newsroom
14-08-2024 | 07:25
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς η ΑΙ ενισχύει και εξελίσσει τις επιθέσεις ransomware

Οι επιθέσεις ransomware (κακόβουλου λογισμικού) εξακολουθούν να αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες σύγχρονες κυβερνοαπειλές, επηρεάζοντας οργανισμούς και άτομα σε παγκόσμια κλίμακα. Τώρα, με την αύξηση των τεχνολογιών AI, οι κυβερνοεγκληματίες είναι ακόμη καλύτερα οπλισμένοι για να ενισχύσουν τις τακτικές τους και να δημιουργήσουν πιο εξελιγμένες επιθέσεις. Το UK National Cyber Security Center αξιολόγησε αυτό το φαινόμενο στις αρχές του έτους και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα αυξήσει με βεβαιότητα σύντομα τον αριθμό και τον αντίκτυπο των κυβερνοεπιθέσεων - συμπεριλαμβανομένων των ransomware.

Ο Marc Rivero, Lead Security Researcher στην Kaspersky GReAT (Παγκόσμια Ομάδα Έρευνας και Ανάλυσης), τονίζει τη σημαντικότητα της απειλής και τι πρέπει να κάνουν οι ομάδες ασφάλειας για να παραμένουν μπροστά από τις εξελίξεις:

«Με τον αντίκτυπο των επιθέσεων ransomware σε δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς να κλιμακώνεται σε σημείο που να απειλεί την εθνική ασφάλεια, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι είναι ένα πιεστικό θέμα για τις εθνικές ρυθμιστικές αρχές στον τομέα της κυβερνοασφάλειας. Πλέον, η αυξανόμενη εξάπλωση των μεγάλων γλωσσικών μοντέλων (LLMs) δημιουργεί επιπρόσθετη ισχύ στην απειλή, καθώς δίνεται η δυνατότητα στους απειλητικούς φορείς να εκμεταλλευτούν την τεχνολογία για να αυξήσουν τις δραστηριότητές τους και να ξεκινήσουν πιο στοχευμένες επιθέσεις.

Ένας τρόπος με τον οποίο οι επιθέσεις που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να επιδεινωθούν είναι μέσω νευρωνικών δικτύων, τα οποία χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο για τη δημιουργία οπτικού υλικού για απάτες. Με την ικανότητα να δημιουργούν αβίαστα αληθοφανείς εικόνες και βίντεο, οι δράστες μπορούν εύκολα να δημιουργήσουν αληθοφανή πλαστά αρχεία αλληλογραφίας ή κακόβουλους ιστότοπους για να εξαπολύσουν ransomware στους υπολογιστές των θυμάτων.

Επίσης, σε επίπεδο καταναλωτών, οι επαγγελματίες ασφαλείας έχουν μεγαλύτερη επιφάνεια επίθεσης να υπερασπιστούν. Με τα LLMs που ακολουθούν οδηγίες να ενσωματώνονται σε προϊόντα που απευθύνονται στους καταναλωτές, αυτό σημαίνει ότι αυτές οι τεχνολογίες AI ενσωματώνονται σε καθημερινά εργαλεία και υπηρεσίες που χρησιμοποιούνται από το ευρύ κοινό. Αυτή η ενσωμάτωση φέρνει νέα και πιο σύνθετα δυνητικά τρωτά σημεία ασφάλειας, καθώς η πιθανοτική φύση της τεχνητής νοημοσύνης αλληλεπιδρά με τις πιο προβλέψιμες παραδοσιακές τεχνολογίες που βασίζονται σε κανόνες.

Ακόμα και αν λάβουμε υπόψη αυτά τα στοιχεία, παραμένουμε επιφυλακτικοί ως προς το ενδεχόμενο να αλλάξει σημαντικά σύντομα το τοπίο των απειλών. Ενώ οι κυβερνοεγκληματίες υιοθετούν τις νέες τεχνολογίες, όπως η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη, δύσκολα θα αλλάξει η εικόνα των επιθέσεων. Σε πολλές περιπτώσεις, η τεχνολογία δεν είναι ακόμη αρκετά προηγμένη ή εύκολη στη χρήση, σε άλλες, οι αυτοματοποιημένες κυβερνοεπιθέσεις σημαίνουν αυτοματοποιημένο red-teaming και η αποτελεσματικότερη δημιουργία malware σημαίνει τα ίδια κέρδη αποτελεσματικότητας για τους αμυνόμενους, οπότε οι κίνδυνοι μπορούν εύκολα να αντισταθμιστούν με τις νέες προοπτικές.

Σε γενικές γραμμές, για να περιοριστεί ο κίνδυνος επιθέσεων ransomware, θα πρέπει να δίνεται προτεραιότητα στα αυστηρά μέτρα κυβερνοασφάλειας, όπως η ανάπτυξη ισχυρών λύσεων ασφαλείας, η απενεργοποίηση υπηρεσιών που δεν χρησιμοποιούνται και η διεξαγωγή συστηματικών δοκιμών εισβολής και ελέγχου ευπαθειών».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

15:42

Σκέρτσος: Οι μεταρρυθμίσεις είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της χώρας

15:41

ΙΟΒΕ: Καμπανάκια για την παγκόσμια και ελληνική οικονομία - Γ. Ρέτσος: Έρχεται θύελλα

15:32

Τροχαίο με φιλάθλους του ΠΑΟΚ στη Ρουμανία

15:28

ΙΟΒΕ: Αμετάβλητη η εκτίμηση για ανάπτυξη στο +2,2% το 2026

15:26

Ισπανία: Κάτω από 10% η ανεργία για πρώτη φορά από το 2008

15:24

Metlen: Επιταχύνει τη διεθνή της επέκταση με νέα έργα ΑΠΕ

15:22

Ρεκόρ εσόδων σε δ' τρίμηνο και όλο το 2025 από American Airlines

15:13

Meta: Mega deal 6 δισ. δολ. με την Corning για καλώδια οπτικών ινών

15:05

Ζελένσκι: Η ένταξη της Ουκρανίας στην EE πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το 2027

15:03

Morgan Stanley: Βλέπει εκροές $800 εκατ. στο ΧΑ λόγω MSCI και μεγάλα περιθώρια ανόδου στις τράπεζες

14:58

Boeing: Άλμα 57% στα έσοδα το δ' τρίμηνο - Στα 23,9 δισ. δολάρια

14:47

ΥΠΕΞ για την Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Θυμάτων του Ολοκαυτώματος: Χρέος να μάθουν οι νεότερες γενιές

14:43

Μαρινάκης: Η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να συζητήσει ζητήματα κυριαρχικών δικαιωμάτων

14:40

Εμπορικό deal ΕΕ - Ινδίας: Ποιος κερδίζει περισσότερα από τη συμφωνία

14:30

Διευρύνεται ο «Κόμβος Θερμοκηπίων» για την ανάπτυξη των καλλιεργειών

14:26

Πανελλαδική απεργία στον κλάδο τροφίμων και ποτών στις 3 Φεβρουαρίου

14:08

Στο νοσοκομείο Παπανικολάου το πρώτο κέντρο παραγωγής ανοσοθεραπειών στην Ελλάδα

14:02

Χαρδαλιάς: Προχωράμε στην κατασκευή ενός ολοκληρωμένου δικτύου αποχέτευσης στην Παλλήνη

14:00

Θετικό δ' τρίμηνο για GM: Αυξάνει 20% το μέρισμα - Buyback 6 δισ. δολαρίων

13:59

Morgan Stanley: Στο «μικροσκόπιο» των επενδυτών η Ελλάδα - «Καμπανάκι» για στεγαστικό και δημογραφικό

13:52

Τι να μην κάνετε στο Άμστερνταμ

13:42

Alpha Bank: Ίσο με 3% του δυνητικού ΑΕΠ το παραγωγικό κενό στην Ελλάδα - Οι καταλύτες για ισχυρή ζήτηση

13:38

ΗΠΑ: Στους 30 οι νεκροί από το πολικό ψύχος - Ακυρώθηκαν πάνω από 22.000 πτήσεις

13:24

Ινδία: «Σε πολύ προχωρημένο στάδιο και ένα εμπορικό deal με ΗΠΑ»

13:13

Τσιάρας για ευλογιά: Συμφωνήσαμε για αυστηρότερη τήρηση των μέτρων βιοασφάλειας

13:12

Κόχερ (ΕΚΤ): Ανοικτές όλες οι επιλογές για τα επιτόκια

13:02

«Times Higher Education World University Rankings»: Το ΕΚΠΑ κορυφαίο Πανεπιστήμιο σε Ελλάδα και Κύπρο

13:01

ΔΥΠΑ: Ξεκινούν οι αιτήσεις για το νέο επιδοτούμενο πρόγραμμα κατάρτισης ανέργων στη μελισσοκομία

12:59

Κύμα καύσωνα σαρώνει την Αυστραλία: Πυρκαγιές σε χαμηλή βλάστηση, εκκενώθηκαν πόλεις

12:58

Κομισιόν: Εγκρίθηκε το εθνικό αμυντικό σχέδιο της Ελλάδας στο πλαίσιο του SAFE