Tip of the Day

Πώς η ΑΙ ενισχύει και εξελίσσει τις επιθέσεις ransomware

Newsroom
14-08-2024 | 07:25
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς η ΑΙ ενισχύει και εξελίσσει τις επιθέσεις ransomware
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Οι επιθέσεις ransomware (κακόβουλου λογισμικού) εξακολουθούν να αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες σύγχρονες κυβερνοαπειλές, επηρεάζοντας οργανισμούς και άτομα σε παγκόσμια κλίμακα. Τώρα, με την αύξηση των τεχνολογιών AI, οι κυβερνοεγκληματίες είναι ακόμη καλύτερα οπλισμένοι για να ενισχύσουν τις τακτικές τους και να δημιουργήσουν πιο εξελιγμένες επιθέσεις. Το UK National Cyber Security Center αξιολόγησε αυτό το φαινόμενο στις αρχές του έτους και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα αυξήσει με βεβαιότητα σύντομα τον αριθμό και τον αντίκτυπο των κυβερνοεπιθέσεων - συμπεριλαμβανομένων των ransomware.

Ο Marc Rivero, Lead Security Researcher στην Kaspersky GReAT (Παγκόσμια Ομάδα Έρευνας και Ανάλυσης), τονίζει τη σημαντικότητα της απειλής και τι πρέπει να κάνουν οι ομάδες ασφάλειας για να παραμένουν μπροστά από τις εξελίξεις:

«Με τον αντίκτυπο των επιθέσεων ransomware σε δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς να κλιμακώνεται σε σημείο που να απειλεί την εθνική ασφάλεια, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι είναι ένα πιεστικό θέμα για τις εθνικές ρυθμιστικές αρχές στον τομέα της κυβερνοασφάλειας. Πλέον, η αυξανόμενη εξάπλωση των μεγάλων γλωσσικών μοντέλων (LLMs) δημιουργεί επιπρόσθετη ισχύ στην απειλή, καθώς δίνεται η δυνατότητα στους απειλητικούς φορείς να εκμεταλλευτούν την τεχνολογία για να αυξήσουν τις δραστηριότητές τους και να ξεκινήσουν πιο στοχευμένες επιθέσεις.

Ένας τρόπος με τον οποίο οι επιθέσεις που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να επιδεινωθούν είναι μέσω νευρωνικών δικτύων, τα οποία χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο για τη δημιουργία οπτικού υλικού για απάτες. Με την ικανότητα να δημιουργούν αβίαστα αληθοφανείς εικόνες και βίντεο, οι δράστες μπορούν εύκολα να δημιουργήσουν αληθοφανή πλαστά αρχεία αλληλογραφίας ή κακόβουλους ιστότοπους για να εξαπολύσουν ransomware στους υπολογιστές των θυμάτων.

Επίσης, σε επίπεδο καταναλωτών, οι επαγγελματίες ασφαλείας έχουν μεγαλύτερη επιφάνεια επίθεσης να υπερασπιστούν. Με τα LLMs που ακολουθούν οδηγίες να ενσωματώνονται σε προϊόντα που απευθύνονται στους καταναλωτές, αυτό σημαίνει ότι αυτές οι τεχνολογίες AI ενσωματώνονται σε καθημερινά εργαλεία και υπηρεσίες που χρησιμοποιούνται από το ευρύ κοινό. Αυτή η ενσωμάτωση φέρνει νέα και πιο σύνθετα δυνητικά τρωτά σημεία ασφάλειας, καθώς η πιθανοτική φύση της τεχνητής νοημοσύνης αλληλεπιδρά με τις πιο προβλέψιμες παραδοσιακές τεχνολογίες που βασίζονται σε κανόνες.

Ακόμα και αν λάβουμε υπόψη αυτά τα στοιχεία, παραμένουμε επιφυλακτικοί ως προς το ενδεχόμενο να αλλάξει σημαντικά σύντομα το τοπίο των απειλών. Ενώ οι κυβερνοεγκληματίες υιοθετούν τις νέες τεχνολογίες, όπως η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη, δύσκολα θα αλλάξει η εικόνα των επιθέσεων. Σε πολλές περιπτώσεις, η τεχνολογία δεν είναι ακόμη αρκετά προηγμένη ή εύκολη στη χρήση, σε άλλες, οι αυτοματοποιημένες κυβερνοεπιθέσεις σημαίνουν αυτοματοποιημένο red-teaming και η αποτελεσματικότερη δημιουργία malware σημαίνει τα ίδια κέρδη αποτελεσματικότητας για τους αμυνόμενους, οπότε οι κίνδυνοι μπορούν εύκολα να αντισταθμιστούν με τις νέες προοπτικές.

Σε γενικές γραμμές, για να περιοριστεί ο κίνδυνος επιθέσεων ransomware, θα πρέπει να δίνεται προτεραιότητα στα αυστηρά μέτρα κυβερνοασφάλειας, όπως η ανάπτυξη ισχυρών λύσεων ασφαλείας, η απενεργοποίηση υπηρεσιών που δεν χρησιμοποιούνται και η διεξαγωγή συστηματικών δοκιμών εισβολής και ελέγχου ευπαθειών».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

15:18

Ο Πούτιν θα κατευθυνθεί προς την κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία δηλώνουν ρωσικές πηγές

15:14

Optima Bank: Τα 7 top picks για το β' εξάμηνο - Γιατί βλέπει συνέχεια της ανόδου στο Χρηματιστήριο

15:04

Η Alpha Bank ενισχύει τη συνεργασία με ElevenLabs - Νέος φωνητικός ΑΙ βοηθός

14:53

Πείνα ή συνήθεια; Τα σημάδια που αποκαλύπτουν τη διαφορά

14:43

Κοντογεώργης: Πρωταγωνιστεί η ελληνική περιφέρεια στο εθνικό πρόγραμμα για νέο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό

14:33

Χατζηδάκης: Η Ελλάδα χωρίς φωνές και αντάρα κερδίζει στην εξωτερική πολιτική

14:28

Μπρατάκος: Σημαντικές δυνατότητες για την περαιτέρω ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας Ελλάδας - Πορτογαλίας

14:24

Voucher για βιβλία: Πώς να κάνετε αίτηση

14:19

Η Πειραιώς συμβάλλει στην ανάπτυξη του ελληνικού ελαιόλαδου

14:14

Αναγκαστική προσγείωση F-16 στο αεροδρόμιο της Ζακύνθου

14:12

Μέτσολα: Η Ελλάδα αντιλήφθηκε έγκαιρα τις νέες γεωπολιτικές προκλήσεις και επένδυσε στην άμυνά της

14:08

Η Ευρώπη αντιμέτωπη με τις πλημμύρες: Το οικονομικό κόστος για την Ελλάδα

14:03

Χθες, το 99% των κατοίκων της Γης είπε μαζί καλημέρα: Το μοναδικό φαινόμενο

13:57

Ελληνικά ξενοδοχεία: Δεύτερη ευκαιρία για διεκδίκηση αποζημιώσεων από Booking

13:56

Διπλωματικές πηγές: Η Αθήνα μπλοκάρει την Τουρκία στο SAFE όσο διατηρείται το casus belli

13:51

Η Λεπέν εμφανίζεται να κερδίζει στις γαλλικές προεδρικές εκλογές του 2027

13:43

Kaspersky: Το 56% των χρηστών διαδικτύου ήρθε αντιμέτωπο με online απάτες

13:43

Σούπερ μάρκετ: Από 31 Αυγούστου οι μειώσεις τιμών στο ράφι - Ποιες κατηγορίες αφορούν

13:41

ΕΤΑΔ, LAMDA Flisvos Marina και ΝΟΠΦ ανοίγουν ένα νέο κεφάλαιο συνεργασίας στη Μαρίνα Φλοίσβου

13:38

Πιερρακάκης στο CNBC: Οι μεταρρυθμίσεις, και όχι οι κρίσεις, θα καθορίσουν τη θέση της Ευρώπης στον κόσμο

13:30

Πλήγμα των ΗΠΑ σε γέφυρα της σιδηροδρομικής σύνδεσης Κίνας-Ιράν - Τραυματίας στο Κουβέιτ από ιρανικά πλήγματα

13:19

Πόσα χρήματα ξοδεύουμε σε έτοιμο φαγητό κάθε χρόνο

13:18

Μερτς: Το Βερολίνο αγοράζει πυραύλους Tomahawk από τις ΗΠΑ

13:10

CEO Clubs Greece & AMA Europe: Μια στρατηγική συμμαχία διεθνούς κύρους για το μέλλον της ηγεσίας στην Ελλάδα

13:05

Hürriyet: «Να η φόρμουλα για τα F-35» - Το σενάριο που ανοίγει τον δρόμο για CAATSA και F-35

12:56

ΕΤΕ για ελληνικές ΜμΕ: Η κρίση στη Μέση Ανατολή πίεσε το κλίμα, όχι τα θεμελιώδη μεγέθη

12:50

Σύμπραξη Metlen - Ομίλου Τσάκου για mega υβριδικό έργο ΑΠΕ

12:48

ΛΔ Κονγκό: Τουλάχιστον 600 άνθρωποι έχουν πεθάνει από την επιδημία Έμπολα

12:42

Έφυγε από τη ζωή η Ουαλή τραγουδίστρια Μπόνι Τάιλερ

12:40

ΕΟΔΥ: Καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου