Tip of the Day

Πώς η ΑΙ ενισχύει και εξελίσσει τις επιθέσεις ransomware

Newsroom
14-08-2024 | 07:25
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς η ΑΙ ενισχύει και εξελίσσει τις επιθέσεις ransomware

Οι επιθέσεις ransomware (κακόβουλου λογισμικού) εξακολουθούν να αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες σύγχρονες κυβερνοαπειλές, επηρεάζοντας οργανισμούς και άτομα σε παγκόσμια κλίμακα. Τώρα, με την αύξηση των τεχνολογιών AI, οι κυβερνοεγκληματίες είναι ακόμη καλύτερα οπλισμένοι για να ενισχύσουν τις τακτικές τους και να δημιουργήσουν πιο εξελιγμένες επιθέσεις. Το UK National Cyber Security Center αξιολόγησε αυτό το φαινόμενο στις αρχές του έτους και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα αυξήσει με βεβαιότητα σύντομα τον αριθμό και τον αντίκτυπο των κυβερνοεπιθέσεων - συμπεριλαμβανομένων των ransomware.

Ο Marc Rivero, Lead Security Researcher στην Kaspersky GReAT (Παγκόσμια Ομάδα Έρευνας και Ανάλυσης), τονίζει τη σημαντικότητα της απειλής και τι πρέπει να κάνουν οι ομάδες ασφάλειας για να παραμένουν μπροστά από τις εξελίξεις:

«Με τον αντίκτυπο των επιθέσεων ransomware σε δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς να κλιμακώνεται σε σημείο που να απειλεί την εθνική ασφάλεια, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι είναι ένα πιεστικό θέμα για τις εθνικές ρυθμιστικές αρχές στον τομέα της κυβερνοασφάλειας. Πλέον, η αυξανόμενη εξάπλωση των μεγάλων γλωσσικών μοντέλων (LLMs) δημιουργεί επιπρόσθετη ισχύ στην απειλή, καθώς δίνεται η δυνατότητα στους απειλητικούς φορείς να εκμεταλλευτούν την τεχνολογία για να αυξήσουν τις δραστηριότητές τους και να ξεκινήσουν πιο στοχευμένες επιθέσεις.

Ένας τρόπος με τον οποίο οι επιθέσεις που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να επιδεινωθούν είναι μέσω νευρωνικών δικτύων, τα οποία χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο για τη δημιουργία οπτικού υλικού για απάτες. Με την ικανότητα να δημιουργούν αβίαστα αληθοφανείς εικόνες και βίντεο, οι δράστες μπορούν εύκολα να δημιουργήσουν αληθοφανή πλαστά αρχεία αλληλογραφίας ή κακόβουλους ιστότοπους για να εξαπολύσουν ransomware στους υπολογιστές των θυμάτων.

Επίσης, σε επίπεδο καταναλωτών, οι επαγγελματίες ασφαλείας έχουν μεγαλύτερη επιφάνεια επίθεσης να υπερασπιστούν. Με τα LLMs που ακολουθούν οδηγίες να ενσωματώνονται σε προϊόντα που απευθύνονται στους καταναλωτές, αυτό σημαίνει ότι αυτές οι τεχνολογίες AI ενσωματώνονται σε καθημερινά εργαλεία και υπηρεσίες που χρησιμοποιούνται από το ευρύ κοινό. Αυτή η ενσωμάτωση φέρνει νέα και πιο σύνθετα δυνητικά τρωτά σημεία ασφάλειας, καθώς η πιθανοτική φύση της τεχνητής νοημοσύνης αλληλεπιδρά με τις πιο προβλέψιμες παραδοσιακές τεχνολογίες που βασίζονται σε κανόνες.

Ακόμα και αν λάβουμε υπόψη αυτά τα στοιχεία, παραμένουμε επιφυλακτικοί ως προς το ενδεχόμενο να αλλάξει σημαντικά σύντομα το τοπίο των απειλών. Ενώ οι κυβερνοεγκληματίες υιοθετούν τις νέες τεχνολογίες, όπως η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη, δύσκολα θα αλλάξει η εικόνα των επιθέσεων. Σε πολλές περιπτώσεις, η τεχνολογία δεν είναι ακόμη αρκετά προηγμένη ή εύκολη στη χρήση, σε άλλες, οι αυτοματοποιημένες κυβερνοεπιθέσεις σημαίνουν αυτοματοποιημένο red-teaming και η αποτελεσματικότερη δημιουργία malware σημαίνει τα ίδια κέρδη αποτελεσματικότητας για τους αμυνόμενους, οπότε οι κίνδυνοι μπορούν εύκολα να αντισταθμιστούν με τις νέες προοπτικές.

Σε γενικές γραμμές, για να περιοριστεί ο κίνδυνος επιθέσεων ransomware, θα πρέπει να δίνεται προτεραιότητα στα αυστηρά μέτρα κυβερνοασφάλειας, όπως η ανάπτυξη ισχυρών λύσεων ασφαλείας, η απενεργοποίηση υπηρεσιών που δεν χρησιμοποιούνται και η διεξαγωγή συστηματικών δοκιμών εισβολής και ελέγχου ευπαθειών».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:59

Δανία: Τα ταχυδρομεία πωλούν τα γραμματοκιβώτιά τους

23:47

Η ΕΕ έχει χορηγήσει προσωρινή προστασία σε 4,3 εκατ. εκτοπισμένους από Ουκρανία

23:34

Oracle: Έχασε τις προβλέψεις για τα τριμηνιαία έσοδα - Απώλειες για τη μετοχή

23:20

Wall Street: Κέρδη 1,05% για Dow Jones και μία ανάσα από ρεκόρ ο S&P 500 με φόντο τα επιτόκια

23:06

Τραμπ: Η μείωση επιτοκίων της Fed έπρεπε να είναι τουλάχιστον η διπλάσια

22:53

Λίβανος: Ο ΥΠΕΞ Ράγκι αρνείται πρόσκληση να μεταβεί στο Ιράν

22:45

Ανδρουλάκης: Η κοινωνία είναι στο πλευρό των αγροτών – Η κυβέρνηση υποτιμά τη νοημοσύνη μας

22:36

Handelsblatt: «Καλές πιθανότητες» για εκλογή Πιερρακάκη στην προεδρία του Eurogroup

22:34

Άνοδος του πετρελαίου μετά την κατάληψη τάνκερ στην Βενεζουέλα από τις ΗΠΑ

22:22

Βουλγαρία: Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη Σόφια και σε άλλες πόλεις της χώρας

22:09

Βουλή: Ξεκίνησε η συζήτηση για το νέο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης που προβλέπει τη μεταφορά ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ

22:00

Πάουελ (Fed): Close call η απόφαση για επιτόκια - Ρίσκα σε πληθωρισμό και απασχόληση

21:48

Δήμας: «Ανοίγουμε τον κύκλο εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης της Εγνατίας» - Επικυρώθηκε η σύμβαση

21:39

Νέα μικρή άνοδος για χρυσό μετά τη Fed - Σε απόσταση βολής από ρεκόρ το ασήμι

21:30

Ισπανία: Έκκληση Σάντσεθ να μην ξεχαστεί η δραματική κατάσταση των Παλαιστινίων

21:26

Δήμας στο Capital Link: Η Ελλάδα πιο ισχυρή από οποιαδήποτε άλλη στιγμή την τελευταία 20ετία

21:18

Χατζηδάκης στο Capital Link: H Ελλάδα έχει μετατραπεί σε ελκυστικό επενδυτικό προορισμό

21:11

Ταχιάος για Μετρό Θεσσαλονίκης: Επιδιώκουμε να είναι σε λειτουργία η βασική γραμμή το Πάσχα

21:00

Τρίτη σερί μείωση επιτοκίων 0,25% από Fed - Σήμα για 1 περικοπή το 2026

20:52

Θεοδωρικάκος: Νέες αμερικανικές επενδύσεις στη χώρα μας - Διαμετακομιστικός κόμβος η Ελλάδα

20:40

Συνάντηση Χρυσοχοΐδη - Γκίλφοϊλ: Τι συζήτησαν

20:29

Μελόνι: Εφικτή η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών - Προτεραιότητα στη νομιμότητα

20:16

Theon: Συμφωνία ρεκόρ 1 δισ. ευρώ για την προμήθεια 100.000 συστημάτων νυχτερινής όρασης για τον γερμανικό στρατό

20:14

Τσιάρας: Με διάλογο μπορούμε να τα λύσουμε όλα - Η κυβέρνηση δίπλα στους αγρότες

20:08

Τραμπ: Κατηγορεί για «προδοσία» τα ΜΜΕ που διερωτώνται για την υγεία του

20:00

Paramount vs Netflix: Η ιστορία επαναλαμβάνεται στη μεγαλύτερη σύγκρουση του Χόλιγουντ

19:56

Η Ουκρανία έπληξε δεξαμενόπλοιο του «σκιώδους στόλου» της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα

19:48

Σπύρος Θεοδωρόπουλος: Η Ελλάδα ούτε έδωσε, ούτε δίνει σημασία στον αγροτικό τομέα – Το παράδειγμα της Ολλανδίας

19:40

Ακτή Βουλιαγμένης: 4 δεσμευτικές προσφορές για τη μίσθωσή της

19:30

Ελαιοπαραγωγοί: Από 1η Μαΐου 2026 η Α’ φάση ψηφιακής παρακολούθησης διακίνησης αποθεμάτων