Tip of the Day

Τι φοβούνται οι Έλληνες τουρίστες όταν ταξιδεύουν;

Newsroom
30-07-2024 | 10:08
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τι φοβούνται οι Έλληνες τουρίστες όταν ταξιδεύουν;

Το 33% των Ελλήνων πιστεύει ότι υπάρχει ο κίνδυνος εξαπάτησης στα ταξίδια τους, για παράδειγμα ότι το διαμέρισμα που πλήρωσαν θα αποδειχθεί ότι ήταν απάτη μετά την άφιξη στον προορισμό τους, όπως αναφέρει ταξιδιωτική έκθεση της Revolut, η οποία κατέγραψε τις ανησυχίες τους όταν ταξιδεύουν στο εξωτερικό.

Επίσης, το 11% των Ελλήνων που συμμετείχαν στην έρευνα ανέφερε ότι η χρήση τηλεφώνου στο εξωτερικό τους κόστισε μια περιουσία και το 12% δήλωσε ότι η ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων ήταν αργή ή περιορισμένη κατά τη διάρκεια των διακοπών τους στο εξωτερικό.

Ωστόσο, η απώλεια αποσκευών παραμένει ο μεγαλύτερος φόβος των Ελλήνων. Οι περισσότεροι Έλληνες, όταν ρωτήθηκαν αναφορικά με τους κινδύνους που σχετίζονται με τα ταξίδια (πολλαπλής επιλογής, με δυνατότητα έως και 3 απαντήσεων), εξέφρασαν ως κύριο φόβο το ενδεχόμενο κλοπής, καταστροφής ή απώλειας των αποσκευών τους, για παράδειγμα στο αεροδρόμιο (το 47% των απαντήσεων).

Οι γυναίκες ανησυχούν περισσότερο από τους άνδρες (50% έναντι 41%), αλλά ανεξάρτητα από το φύλο, αυτός είναι ο μεγαλύτερος φόβος και για τους δύο. Στην Ευρώπη, αυτοί που φοβούνται περισσότερο το ενδεχόμενο ζημιάς στις αποσκευές τους είναι οι Ισπανοί (51%), ενώ οι λιγότερο ανήσυχοι είναι οι Λιθουανοί (23%). Από την άλλη πλευρά, το ενδεχόμενο ακύρωσης ή καθυστέρησης πτήσης δεν προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στους Έλληνες, αφού μόνο 2 στους 10 (21%) δήλωσε ότι ανησυχεί για το ενδεχόμενο.

Η δεύτερη ανησυχία για τους Έλληνες είναι η αναστάτωση που μπορεί να προκληθεί από κακές καιρικές συνθήκες και φυσικούς κινδύνους, όπως καταιγίδες ή πυρκαγιές, οι οποίες μπορούν να καταστρέψουν εντελώς τις διακοπές τους (41%). Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αυτό το ενδεχόμενο προβληματίζει περισσότερο τους Ρουμάνους (43%) και τους Κροάτες (48%), ενώ λιγότερο ανήσυχοι είναι οι Ελβετοί (27%) και οι Ισπανοί (29%). Οι Ευρωπαίοι ηλικίας 18-34 ετών φοβούνται επίσης λιγότερο την κακοκαιρία (34%) σε σχέση με τις μεγαλύτερες ηλικίες.

Η τρίτη βασική ανησυχία είναι ο κίνδυνος απάτης που σχετίζεται με το διαμέρισμα το οποίο έχει ήδη πληρωθεί και στην πραγματικότητα δεν μοιάζει με αυτό της καταχώρησης ή δεν υφίσταται. Το 33% των Ελλήνων που συμμετείχαν στην έρευνα φοβάται ότι θα πέσει θύμα απάτης, με ελαφρώς περισσότερες γυναίκες (34%) από άνδρες (31%) και περισσότερους νέους Έλληνες ηλικίας 25-34 ετών (45%) σε σχέση με τους μεγαλύτερους, ηλικίας 55+ (26%). Οι ερωτηθέντες στην Ελλάδα ανησυχούν επίσης ότι σε περίπτωση ατυχήματος ή ασθένειας, η ασφαλιστική τους εταιρεία θα αρνηθεί να τους βοηθήσει (28%). Πολύ λιγότεροι είναι οι Έλληνες που φοβούνται ότι θα χάσουν την κάρτα τους και ότι κάποιος απατεώνας μπορεί να αδειάσει τον λογαριασμό τους (το 21% των απαντήσεων). Τέλος, το 9% των Ελλήνων που συμμετείχαν στην έρευνα δεν φοβάται τίποτα, γιατί τα ταξίδια είναι μια περιπέτεια! Τα άτομα αυτά είναι κυρίως άνδρες (10%) και ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών (15%).

Στην ερώτηση λοιπόν αν είχαν ποτέ πρόβλημα με το τηλέφωνο/ίντερνετ ενώ ταξίδευαν στο εξωτερικό, πολλοί Έλληνες απάντησαν θετικά. Ανέφεραν ότι η ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων ήταν αργή/περιορισμένη ενώ βρίσκονταν σε διακοπές (12%) ή σε επαγγελματικό ταξίδι (3%) στο εξωτερικό, όπως επίσης και ότι το σήμα GPS χάθηκε ενώ βρίσκονταν σε διακοπές (8%) ή σε επαγγελματικό ταξίδι (2%) στο εξωτερικό. Το 11% των Ελλήνων επιβεβαίωσε ότι η χρήση του τηλεφώνου/ίντερνετ στο εξωτερικό τους κόστισε μια περιουσία, και το 1% ανέφερε ότι η συσκευή τους υπέστη ζημιά ή εκλάπη ενώ ταξίδευαν στο εξωτερικό.

Για την αποφυγή προβλημάτων με το τηλέφωνό τους ή το Διαδίκτυο κατά τη διάρκεια ταξιδιού στο εξωτερικό, οι Έλληνες έχουν τις δικές τους μεθόδους: το 22% ανέφερε ότι αγοράζει υπηρεσίες περιαγωγής (roaming) από εταιρείες τηλεπικοινωνιών, το 10% ότι ταξιδεύει κυρίως εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου η περιαγωγή είναι φθηνότερη, το 1% χρησιμοποιεί τα σημεία πρόσβασης WiFi και το 2% αγοράζει δεδομένα για ψηφιακή κάρτα eSIM και τη χρησιμοποιεί στο εξωτερικό.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Θεσσαλονίκη: Αστυνομική επιχείρηση στον Δ. Λαγκαδά για την παραβατικότητα ανηλίκων

23:15

Χαρακόπουλος: Αποδραματοποίηση των βουλευτικών παρεμβάσεων

22:46

ΥΠΠΟ- ΕΚΚΟΜΕΔ: Νέα εποχή για την οπτικοακουστική δημιουργία

22:20

Αεροπορικές υπό πίεση: Το Λονδίνο επιτρέπει συγχώνευση πτήσεων το καλοκαίρι

22:19

Συνελήφθησαν πέντε ανήλικοι για κλοπές στο κέντρο της Αθήνας

21:47

Γαλλία: Δύο μετανάστριες έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθεια να διασχίσουν τη Μάγχη

21:18

Γεραπετρίτης: Συνάντηση με τον Γερμανό ΥΠΕΞ τη Δευτέρα

21:14

Τραμπ: Μελέτησα την ιρανική πρόταση - Δεν είναι αποδεκτή

20:59

Βρετανία: Δύο νεκροί, τρεις τραυματίες από έκρηξη σε σπίτι στο Μπρίστολ

20:48

ΗΠΑ: Εξακριβώθηκε ότι ο δράστης της επίθεσης στο δείπνο των ανταποκριτών του Λευκού Οίκου πυροβόλησε έναν αστυνομικό

20:32

Επίθεση σε φορτηγό πλοίο στα Στενά του Ορμούζ

20:22

DW: Βαρύτερο πλήγμα για τη Γερμανία θα ήταν η απομάκρυνση των πυραύλων Tomahawk

20:07

Παρουσιάζεται το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό

19:54

Ιράν: Λύση «πακέτο» εντός 30 ημερών προτείνει η Τεχεράνη

19:30

Ολοταχώς προς εκλογική ήττα ο Ντοναλντ Τραμπ

19:29

Μπέσεντ: Οι ΗΠΑ προκαλούν ασφυξία στο ιρανικό καθεστώς με τον οικονομικό αποκλεισμό

19:15

Μητσοτάκης: Άλμα της Ελλάδας στο διάστημα

18:57

Δύο κρατούμενοι νεκροί στις Φυλακές Νιγρίτας Σερρών

18:52

Ιταλία: O ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο πρόκειται να επισκεφθεί το Βατικανό και τη Ρώμη

18:18

Στουρνάρας: Ανησυχίες για ύφεση στη ζώνη του ευρώ είναι πραγματικές και δικαιολογημένες

18:00

Επίσκεψη Τασούλα στην Αρμενία

17:49

ΔΟΑE: Drone έθεσε στο στόχαστρο εργαστήριο ελέγχου ραδιενέργειας στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

17:39

Μαρινάκης για παγκόσμια ημέρα ελευθερίας Τύπου: Αυτά έκανε η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια και άλλαξε το τοπίο στα ΜΜΕ

17:29

Μαρόκο: Αγνοούνται δύο Αμερικανοί στρατιωτικοί που συμμετείχαν στην άσκηση "African Lion 2026"

17:20

Τσίπρας: Γιατί αρνήθηκα να συμμετάσχω στη σειρά ντοκιμαντέρ του Σκάι

17:01

Οι επιθέσεις Τραμπ κατά Ευρωπαίων ηγετών επιδεινώνουν το ψυχρό κλίμα στις διατλαντικές σχέσεις

16:24

Σδούκου: Αναξιόπιστο το ΠΑΣΟΚ

16:16

ΠΟΜΙΔΑ: Τα 10 βήματα της νέας διαδικασίας διαταγής απόδοσης μισθίου

16:13

Τα μνημόνια δεν χτίζονται σε μια μέρα

16:00

Παπασταύρου: Κάνουμε πράξη την ενεργειακή δημοκρατία