Tip of the Day

Πώς να περάσετε ένα βιώσιμο καλοκαίρι

27-05-2024 | 08:30
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς να περάσετε ένα βιώσιμο καλοκαίρι
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Οι διακοπές του καλοκαιριού πλησιάζουν και μπορούν κάλλιστα εκτός από διασκεδαστικές να καταστούν και «περιβαλλοντικά υπεύθυνες» με την ενσωμάτωση βιώσιμων πρακτικών. Είτε πρόκειται για εξοικονόμηση πόρων είτε για την υιοθέτηση συνηθειών που δεν ρυπαίνουν το περιβάλλον, το φετινό καλοκαίρι μπορεί να είναι πιο βιώσιμο σε σχέση με τα προηγούμενα και μάλιστα χωρίς ιδιαίτερο κόπο.

Για παράδειγμα, όπως είναι γνωστό, η χρήση νερού τείνει να αυξάνεται καθώς οι θερμοκρασίες αυξάνονται. Εάν μειώσουμε την κατανάλωση νερού κάνοντας ένα συντομότερο ντους, κλείνοντας το νερό ενώ βουρτσίζουμε τα δόντια μας και ποτίζοντας τα φυτά με ποτιστήρι αντί για λάστιχο, μπορούμε να κάνουμε μια καλή αρχή.

Όταν οργανώνουμε καλοκαιρινές εκδρομές, μπορούμε να επιλέξουμε το ποδήλατο, το περπάτημα ή τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Με αυτό τον τρόπο μειώνουμε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα αλλά και το κόστος της μετακίνησης.

Εάν μένουμε στο ύπαιθρο και θέλουμε να κάνουμε πικ νικ, καλό είναι να χρησιμοποιούμε επαναχρησιμοποιήσιμα ή βιοδιασπώμενα πιάτα, κύπελλα και ασημικά στη θέση των εναλλακτικών πλαστικών μιας χρήσης. Το καλοκαίρι είναι η ιδανική εποχή για ψήσιμο στη σχάρα, ωστόσο οι συμβατικές ψησταριές με κάρβουνα μπορούν να εκπέμπουν επικίνδυνες αναθυμιάσεις. Ως εναλλακτική μπορεί να χρησιμοποιηθεί μια καθαρότερη, πιο ενεργειακά αποδοτική ψησταριά, όπως αυτή που είναι ηλεκτρική ή με προπάνιο.

Η μείωση της σπατάλης τροφίμων είναι επίσης σημαντική. Τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά είναι συχνά σε αφθονία κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Χρησιμοποιήστε τις αγορές των αγροτών στην περιοχή σας ή καλλιεργήστε τη δική σας τροφή. Για να μειώσετε τη σπατάλη τροφίμων, προγραμματίστε προσεκτικά τα γεύματά σας και κομποστοποιήστε τα οργανικά απόβλητα που παράγετε.

Εάν πρόκειται να πάτε στην παραλία, προσπαθήστε να την διατηρήσετε καθαρή. Αποφύγετε να αφήνετε σκουπίδια πίσω και χρησιμοποιήστε αντηλιακό που είναι ασφαλές για το περιβάλλον και την θάλασσα. Μπορείτε επίσης να συμμετάσχετε σε εθελοντικές ομάδες για τον καθαρισμό των τοπικών παραλιών.

Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, τείνουμε να χρησιμοποιούμε τον κλιματισμό πιο συχνά καθώς οι μέρες γίνονται μεγαλύτερες και πιο ζεστές. Για να αποφύγετε την ανάγκη για υπερβολική ψύξη, ρυθμίστε τον θερμοστάτη σας σε μέτριο επίπεδο, χρησιμοποιήστε ανεμιστήρες εξοικονόμησης ενέργειας και κλείστε τα στόρια ή τις κουρτίνες σας τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας.

Αυτές οι απλές προτάσεις μπορούν να σας βοηθήσουν να έχετε ένα βιώσιμο καλοκαίρι μειώνοντας όσο γίνεται περισσότερο το περιβαλλοντικό σας αποτύπωμα. Λάβετε υπόψη ότι η βιωσιμότητα είναι τρόπος ζωής και ότι κάθε μικρό βήμα μετράει για ένα πιο βιώσιμο μέλλον.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

12:02

Πληθωρισμός: «Πάτησε γκάζι» με άνοδο 3,7% τον Αύγουστο

11:59

Στην Epiris για 1,4 δισ. δολάρια η Gamma Communications

11:59

Στις αγορές με νέο πράσινο ομόλογο η Eurobank

11:57

Μέχρι 21 Σεπτεμβρίου η ψηφοφορία για τα νέα χαρτονομίσματα ευρώ

11:53

Στις αγορές για 200 εκατ. ευρώ η Εθνική Ασφαλιστική

11:51

Γαλλία: Στο στόχαστρο Shein και Temu με την επιβολή περιβαλλοντικού τέλους

11:50

Deal 35 δισ. δολαρίων για Anthropic και Lambda: Ο ρόλος των Nvidia - Hut 8

11:48

Ταμείο Ανάκαμψης: Ολοκληρώθηκε η διαδικασία υλοποίησης των οροσήμων και των στόχων

11:46

Πιερρακάκης στη G7: «Οι σημερινές παγκόσμιες προκλήσεις απαιτούν συντονισμένες δράσεις πολιτικής»

11:42

Άτυπης Σύνοδος των υπουργών Άμυνας της ΕΕ: Στην ατζέντα θαλάσσια ασφάλεια, διάστημα και Ουκρανία

11:34

ΔΕΔΔΗΕ: Δωρεάν λαμπτήρες LED σε ευάλωτα νοικοκυριά ακριτικών περιοχών

11:31

Η επετειακή ΔΕΘ, οι ανατροπές και το πακέτο 2,3 τρισ. δολαρίων της Ιαπωνίας

11:30

Ελληνική μεταποίηση: Στις 54,4 μονάδες ο PMI τον Αύγουστο - Ράλι πενταμήνου στις νέες παραγγελίες

11:27

DBRS: Η Ελλάδα «αντέχει» τα υψηλότερα επιτόκια – Γιατί μειώνεται το βάρος των τόκων

11:25

Η ΕΕ αναστέλλει την εισαγωγή κρέατος από τη Βραζιλία λόγω των κανόνων για τα αντιβιοτικά

11:21

Τρ. Πειραιώς: Κέρδη 5,6% για τον δείκτη αγροτικών προϊόντων τον Αύγουστο

11:11

EKT: Νέα αύξηση επιτοκίων τον Σεπτέμβριο βλέπει η UBS

11:07

Έρευνα EY: Εντείνεται ο ανταγωνισμός στις υπηρεσίες διαχείρισης περιουσίας

11:01

Σεπτέμβριος σαν… Ιούλιος: Έρχεται «καυτό» ξεκίνημα με 37άρια

11:00

Νέος AI βοηθός από τη Revolut - Οι δυνατότητες για τους χρήστες

10:52

Barilla Hellas: Αύξηση 4,3% του τζίρου το 2025 - Ενίσχυση επενδυτικού πλάνου στην Ελλάδα

10:52

Μετά τις εκπτώσεις, μια διαφορετική αγορά είναι ήδη εδώ

10:50

Πιέσεις και νευρικότητα στο Χρηματιστήριο

10:46

Κολομβία: Η κοκαΐνη ξεπέρασε το πετρέλαιο ως κορυφαίο εξαγωγικό προϊόν της χώρας

10:41

Υψηλό σχεδόν τριετίας για τη σόγια στις ΗΠΑ

10:40

Οι πληρωμές Αυγούστου της ΔΥΠΑ - Αναλυτικά στοιχεία

10:36

Ευρωαγορές: Μεικτά πρόσημα εν μέσω sell off ομολόγων και Μέσης Ανατολής

10:23

Η ΙΚΕΑ μειώνει έως 25% τις τιμές σε πάνω από 300 προϊόντα

10:06

Νέα διάσωση μεταναστών στη Γαύδο - Τους εντόπισε drone της Frontex

10:06

Στα 92,9 εκατ. δολάρια τα καθαρά κέρδη στο β’ τρίμηνο για την Capital Tankers