Tip of the Day

Πώς να περάσετε ένα βιώσιμο καλοκαίρι

27-05-2024 | 08:30
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς να περάσετε ένα βιώσιμο καλοκαίρι

Οι διακοπές του καλοκαιριού πλησιάζουν και μπορούν κάλλιστα εκτός από διασκεδαστικές να καταστούν και «περιβαλλοντικά υπεύθυνες» με την ενσωμάτωση βιώσιμων πρακτικών. Είτε πρόκειται για εξοικονόμηση πόρων είτε για την υιοθέτηση συνηθειών που δεν ρυπαίνουν το περιβάλλον, το φετινό καλοκαίρι μπορεί να είναι πιο βιώσιμο σε σχέση με τα προηγούμενα και μάλιστα χωρίς ιδιαίτερο κόπο.

Για παράδειγμα, όπως είναι γνωστό, η χρήση νερού τείνει να αυξάνεται καθώς οι θερμοκρασίες αυξάνονται. Εάν μειώσουμε την κατανάλωση νερού κάνοντας ένα συντομότερο ντους, κλείνοντας το νερό ενώ βουρτσίζουμε τα δόντια μας και ποτίζοντας τα φυτά με ποτιστήρι αντί για λάστιχο, μπορούμε να κάνουμε μια καλή αρχή.

Όταν οργανώνουμε καλοκαιρινές εκδρομές, μπορούμε να επιλέξουμε το ποδήλατο, το περπάτημα ή τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Με αυτό τον τρόπο μειώνουμε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα αλλά και το κόστος της μετακίνησης.

Εάν μένουμε στο ύπαιθρο και θέλουμε να κάνουμε πικ νικ, καλό είναι να χρησιμοποιούμε επαναχρησιμοποιήσιμα ή βιοδιασπώμενα πιάτα, κύπελλα και ασημικά στη θέση των εναλλακτικών πλαστικών μιας χρήσης. Το καλοκαίρι είναι η ιδανική εποχή για ψήσιμο στη σχάρα, ωστόσο οι συμβατικές ψησταριές με κάρβουνα μπορούν να εκπέμπουν επικίνδυνες αναθυμιάσεις. Ως εναλλακτική μπορεί να χρησιμοποιηθεί μια καθαρότερη, πιο ενεργειακά αποδοτική ψησταριά, όπως αυτή που είναι ηλεκτρική ή με προπάνιο.

Η μείωση της σπατάλης τροφίμων είναι επίσης σημαντική. Τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά είναι συχνά σε αφθονία κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Χρησιμοποιήστε τις αγορές των αγροτών στην περιοχή σας ή καλλιεργήστε τη δική σας τροφή. Για να μειώσετε τη σπατάλη τροφίμων, προγραμματίστε προσεκτικά τα γεύματά σας και κομποστοποιήστε τα οργανικά απόβλητα που παράγετε.

Εάν πρόκειται να πάτε στην παραλία, προσπαθήστε να την διατηρήσετε καθαρή. Αποφύγετε να αφήνετε σκουπίδια πίσω και χρησιμοποιήστε αντηλιακό που είναι ασφαλές για το περιβάλλον και την θάλασσα. Μπορείτε επίσης να συμμετάσχετε σε εθελοντικές ομάδες για τον καθαρισμό των τοπικών παραλιών.

Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, τείνουμε να χρησιμοποιούμε τον κλιματισμό πιο συχνά καθώς οι μέρες γίνονται μεγαλύτερες και πιο ζεστές. Για να αποφύγετε την ανάγκη για υπερβολική ψύξη, ρυθμίστε τον θερμοστάτη σας σε μέτριο επίπεδο, χρησιμοποιήστε ανεμιστήρες εξοικονόμησης ενέργειας και κλείστε τα στόρια ή τις κουρτίνες σας τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας.

Αυτές οι απλές προτάσεις μπορούν να σας βοηθήσουν να έχετε ένα βιώσιμο καλοκαίρι μειώνοντας όσο γίνεται περισσότερο το περιβαλλοντικό σας αποτύπωμα. Λάβετε υπόψη ότι η βιωσιμότητα είναι τρόπος ζωής και ότι κάθε μικρό βήμα μετράει για ένα πιο βιώσιμο μέλλον.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

14:22

Χατζηδάκης: Η μάχη με το βαθύ κράτος πρέπει να είναι συνεχής

14:14

Οι ευρωπαϊκές φαρμακοβιομηχανίες ανάμεσα στις «συμπληγάδες» ΗΠΑ -Κίνας

13:36

Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ την περίοδο του Πάσχα

13:21

Κρίση στη Μέση Ανατολή: Πώς θωρακίζεται ο Έλληνας καταναλωτής

13:10

Ιραν Οι ΗΠΑ συμφωνούν στο ξεπάγωμα δεσμευμένων κεφαλαίων της Τεχεράνης - Αρνείται η Ουάσιγκτον

13:00

Ποιοι παράγοντες διαμορφώνουν τις τιμές κατοικιών

12:52

ΑΠΘ: Ένας στους πέντε φοιτητές χρειάζεται συστηματική υποστήριξη για μαθησιακές και άλλες εκπαιδευτικές ανάγκες

12:42

Αγουρέλαιο Χαλκιδικής: Καινοτόμo πρωτόκολλο παραγωγής «εκτοξεύει» τις δυνατότητες των ελαιοκαλλιεργητών

12:23

Ιαπωνία: Ενέκρινε νέα στήριξη ύψους $4δισ. στην εταιρία ημιαγωγών Rapidus

12:13

Θεσσαλονίκη: Στα ύψη η ζήτηση για μαγειρίτσα

12:04

ΗΠΑ: Απαισιόδοξοι οι επενδυτές όσον αφορά τον πληθωρισμό και την ανάληψη κινδύνου

11:46

Πάσχα στην εποχή των social media

11:39

Πρ. Βενζινοπωλών Αττικής: Σημαντική αποκλιμάκωση στις τιμές των καυσίμων

11:27

Στις 18:30 αναμένεται η άφιξη του Αγίου Φωτός απ' τα Ιεροσόλυμα

11:16

Μοτζταμπά Χαμενεΐ: Έχει παραμορφωθεί το πρόσωπο του σύμφωνα με ιρανικές πηγές

11:03

Ο δρόμος για την αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου

10:52

Λίβανος: Οι συνομιλίες με το Ισραήλ στις ΗΠΑ θα εκκινήσουν την Τρίτη

10:44

Χωρίς προβλήματα η έξοδος και των τελευταίων εκδρομέων του Πάσχα

10:33

OpenAI: Εντόπισε ζήτημα ασφάλειας που σχετίζεται με εργαλείο τρίτου μέρους

10:23

Γάζα: Τουλάχιστον έξι νεκροί από ισραηλινό πλήγμα

10:07

Γκουτέρες: ΗΠΑ και Ιράν να αδράξουν τη διπλωματική ευκαιρία

10:02

Ουκρανία: Ένας νεκρός, δεκαπέντε τραυματίες σε επιθέσεις της Ρωσίας πριν από την πασχαλινή ανακωχή

09:49

Ισραήλ: Εγκρίνει την ανέγερση άλλων 34 οικισμών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

09:41

Πάσχα στη Λιβαδειά: Εκεί όπου η χτυπά η καρδιά της ρουμελιώτικης παράδοσης

09:35

Τραμπ: Το στενό του Ορμούζ θα ανοίξει πλήρως και μάλιστα αρκετά σύντομα

09:16

Στην «κόψη του ξυραφιού» οι συνομιλίες ΗΠΑ - Ιράν στο Ισλαμαμπάντ για τερματισμό του πολέμου

08:56

Τουρκία: Αρνήθηκε στην Κύπρο το δικαίωμα συμμετοχής στις Εργασίες της COP31

08:41

Τραμπ: Υπόσχεται να ενισχύσει την ουγγρική οικονομία αν επανεκλεγεί ο Όρμπαν

08:28

Οι μεγάλες business στην αγορά καλλυντικών

08:22

Υπερκέρδη στην Ενέργεια: Επανέρχεται η συζήτηση για φορολόγηση – Το μοντέλο του 2022 στο επίκεντρο