Tip of the Day

Πώς να περάσετε ένα βιώσιμο καλοκαίρι

27-05-2024 | 08:30
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς να περάσετε ένα βιώσιμο καλοκαίρι
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Οι διακοπές του καλοκαιριού πλησιάζουν και μπορούν κάλλιστα εκτός από διασκεδαστικές να καταστούν και «περιβαλλοντικά υπεύθυνες» με την ενσωμάτωση βιώσιμων πρακτικών. Είτε πρόκειται για εξοικονόμηση πόρων είτε για την υιοθέτηση συνηθειών που δεν ρυπαίνουν το περιβάλλον, το φετινό καλοκαίρι μπορεί να είναι πιο βιώσιμο σε σχέση με τα προηγούμενα και μάλιστα χωρίς ιδιαίτερο κόπο.

Για παράδειγμα, όπως είναι γνωστό, η χρήση νερού τείνει να αυξάνεται καθώς οι θερμοκρασίες αυξάνονται. Εάν μειώσουμε την κατανάλωση νερού κάνοντας ένα συντομότερο ντους, κλείνοντας το νερό ενώ βουρτσίζουμε τα δόντια μας και ποτίζοντας τα φυτά με ποτιστήρι αντί για λάστιχο, μπορούμε να κάνουμε μια καλή αρχή.

Όταν οργανώνουμε καλοκαιρινές εκδρομές, μπορούμε να επιλέξουμε το ποδήλατο, το περπάτημα ή τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Με αυτό τον τρόπο μειώνουμε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα αλλά και το κόστος της μετακίνησης.

Εάν μένουμε στο ύπαιθρο και θέλουμε να κάνουμε πικ νικ, καλό είναι να χρησιμοποιούμε επαναχρησιμοποιήσιμα ή βιοδιασπώμενα πιάτα, κύπελλα και ασημικά στη θέση των εναλλακτικών πλαστικών μιας χρήσης. Το καλοκαίρι είναι η ιδανική εποχή για ψήσιμο στη σχάρα, ωστόσο οι συμβατικές ψησταριές με κάρβουνα μπορούν να εκπέμπουν επικίνδυνες αναθυμιάσεις. Ως εναλλακτική μπορεί να χρησιμοποιηθεί μια καθαρότερη, πιο ενεργειακά αποδοτική ψησταριά, όπως αυτή που είναι ηλεκτρική ή με προπάνιο.

Η μείωση της σπατάλης τροφίμων είναι επίσης σημαντική. Τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά είναι συχνά σε αφθονία κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Χρησιμοποιήστε τις αγορές των αγροτών στην περιοχή σας ή καλλιεργήστε τη δική σας τροφή. Για να μειώσετε τη σπατάλη τροφίμων, προγραμματίστε προσεκτικά τα γεύματά σας και κομποστοποιήστε τα οργανικά απόβλητα που παράγετε.

Εάν πρόκειται να πάτε στην παραλία, προσπαθήστε να την διατηρήσετε καθαρή. Αποφύγετε να αφήνετε σκουπίδια πίσω και χρησιμοποιήστε αντηλιακό που είναι ασφαλές για το περιβάλλον και την θάλασσα. Μπορείτε επίσης να συμμετάσχετε σε εθελοντικές ομάδες για τον καθαρισμό των τοπικών παραλιών.

Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, τείνουμε να χρησιμοποιούμε τον κλιματισμό πιο συχνά καθώς οι μέρες γίνονται μεγαλύτερες και πιο ζεστές. Για να αποφύγετε την ανάγκη για υπερβολική ψύξη, ρυθμίστε τον θερμοστάτη σας σε μέτριο επίπεδο, χρησιμοποιήστε ανεμιστήρες εξοικονόμησης ενέργειας και κλείστε τα στόρια ή τις κουρτίνες σας τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας.

Αυτές οι απλές προτάσεις μπορούν να σας βοηθήσουν να έχετε ένα βιώσιμο καλοκαίρι μειώνοντας όσο γίνεται περισσότερο το περιβαλλοντικό σας αποτύπωμα. Λάβετε υπόψη ότι η βιωσιμότητα είναι τρόπος ζωής και ότι κάθε μικρό βήμα μετράει για ένα πιο βιώσιμο μέλλον.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

17:06

Το SMERemediumCap επενδύει 22 εκατ. ευρώ στον Όμιλο Πλακεντία

17:01

Άνοδος στη Wall Street με ώθηση από πληθωρισμό - Κατρακύλα για IBM

16:56

Ο Μπάφετ επιταχύνει τη διάθεση της περιουσίας του - Εκτός δωρεών το Ίδρυμα Gates

16:53

ΑΑΔΕ: Πρεμιέρα στις 16/7 για το νέο myPoint στον Πειραιά – Πιτσιλής: «Μια νέα εμπειρία εξυπηρέτησης»

16:48

Ουκρανία: Το κοινοβούλιο αποδέχθηκε την παραίτηση της πρωθυπουργού Γιούλια Σβιριντένκο

16:33

Μαρινάκης: «Από τους 19.000 μετανάστες στη Λέσβο, σε μόλις 277 σήμερα»

16:29

Γουόρς (Fed): Με την άσκηση ορθής νομισματικής πολιτικής, ο υψηλός πληθωρισμός θα γίνει παρελθόν

16:23

Μέση Ανατολή: Χίλιες ημέρες πολέμου και ανατροπών που αναδιαμόρφωσαν τις ισορροπίες

16:18

Citi: Άνοδος 45% στα κέρδη τριμήνου, στα 24,77 δισ. δολ. τα έσοδα

16:15

Ουκρανία: Ο Ιούνιος του 2026 ήταν ο μήνας με τα περισσότερα θύματα μεταξύ των αμάχων

16:05

Πέντε λόγοι που θα σας πείσουν να επισκεφθείτε τη Σκύρο

16:00

«Ομοβροντία» ευνοϊκών ρυθμίσεων για χρέη προς Δημόσιο, ΕΦΚΑ, τράπεζες και servicers

15:58

Γιατί η τέχνη πρέπει να γίνει μέρος της ζωής σου

15:52

Goldman Sachs: Νέο ρεκόρ 7,42 δισ. δολαρίων στις συναλλαγές μετοχών

15:42

Motor Oil: «Θα πράξουμε στο πλαίσιο που έχει ανακοινωθεί από την πολιτεία»

15:41

Πληθωρισμός: Αποκλιμάκωση στις ΗΠΑ τον Ιούνιο - Στο 3,5% ο CPI

15:39

Ο πληθυσμός της ΕΕ πλησιάζει σε ιστορική κορύφωση, πριν αρχίσει να φθίνει

15:33

Χρηματοδότηση από ΕΣΠΑ για απόκτηση διδακτικής εμπειρίας από νέους κατόχους διδακτορικού σε ΑΕΙ

15:28

Μπρατάκος: Οι 10 βασικές προτάσεις για το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο Βιομηχανίας και Εφοδιαστικής Αλυσίδας

15:28

ΕΕ: Ο EASA συστήνει στις αεροπορικές να αποφεύγουν τις πτήσεις πάνω από τον Κόλπο

15:19

Δείπνο Υποστήριξης «An Evening of Purpose» του Ιδρύματος «Θεοτόκος»

15:19

Γαλλία: Η στρατιωτική παρέλαση της 14ης Ιουλίου με μήνυμα ισχύος και ευρωπαϊκής αλληλεγγύης

15:15

Απογοήτευσαν τα αποτελέσματα β' τριμήνου της IBM - «Βουτιά» 22% της μετοχής

15:08

Η Ρωσία βομβαρδίζει το Κίεβο με πυραύλους στην πέμπτη κατά σειρά επίθεση αυτό τον μήνα

15:05

BofA: Στα 9,1 δισ. δολ. τα καθαρά κέρδη το δεύτερο τρίμηνο

15:04

Θεσσαλονίκη: Προφυλακιστέοι οι δύο κατηγορούμενοι για την επίθεση στο σπίτι της οικογένειας Νέστορα

14:45

Αύριο ολοκληρώνονται οι εργασίες της επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος

14:45

Greece Sotheby’s International Realty: Στα 6,11 δισ. ευρώ η ζήτηση για πολυτελή ακίνητα το 2026

14:42

Γάζα: Εννέα νεκροί, ανάμεσά τους ένα 10χρονο αγόρι, από ισραηλινά πυρά στη Γάζα

14:33

Έκρηξη έπληξε το δεξαμενόπλοιο Stolt Magnesium ανοιχτά του Ομάν