Tip of the Day

Πώς να περάσετε ένα βιώσιμο καλοκαίρι

27-05-2024 | 08:30
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς να περάσετε ένα βιώσιμο καλοκαίρι
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Οι διακοπές του καλοκαιριού πλησιάζουν και μπορούν κάλλιστα εκτός από διασκεδαστικές να καταστούν και «περιβαλλοντικά υπεύθυνες» με την ενσωμάτωση βιώσιμων πρακτικών. Είτε πρόκειται για εξοικονόμηση πόρων είτε για την υιοθέτηση συνηθειών που δεν ρυπαίνουν το περιβάλλον, το φετινό καλοκαίρι μπορεί να είναι πιο βιώσιμο σε σχέση με τα προηγούμενα και μάλιστα χωρίς ιδιαίτερο κόπο.

Για παράδειγμα, όπως είναι γνωστό, η χρήση νερού τείνει να αυξάνεται καθώς οι θερμοκρασίες αυξάνονται. Εάν μειώσουμε την κατανάλωση νερού κάνοντας ένα συντομότερο ντους, κλείνοντας το νερό ενώ βουρτσίζουμε τα δόντια μας και ποτίζοντας τα φυτά με ποτιστήρι αντί για λάστιχο, μπορούμε να κάνουμε μια καλή αρχή.

Όταν οργανώνουμε καλοκαιρινές εκδρομές, μπορούμε να επιλέξουμε το ποδήλατο, το περπάτημα ή τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Με αυτό τον τρόπο μειώνουμε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα αλλά και το κόστος της μετακίνησης.

Εάν μένουμε στο ύπαιθρο και θέλουμε να κάνουμε πικ νικ, καλό είναι να χρησιμοποιούμε επαναχρησιμοποιήσιμα ή βιοδιασπώμενα πιάτα, κύπελλα και ασημικά στη θέση των εναλλακτικών πλαστικών μιας χρήσης. Το καλοκαίρι είναι η ιδανική εποχή για ψήσιμο στη σχάρα, ωστόσο οι συμβατικές ψησταριές με κάρβουνα μπορούν να εκπέμπουν επικίνδυνες αναθυμιάσεις. Ως εναλλακτική μπορεί να χρησιμοποιηθεί μια καθαρότερη, πιο ενεργειακά αποδοτική ψησταριά, όπως αυτή που είναι ηλεκτρική ή με προπάνιο.

Η μείωση της σπατάλης τροφίμων είναι επίσης σημαντική. Τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά είναι συχνά σε αφθονία κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Χρησιμοποιήστε τις αγορές των αγροτών στην περιοχή σας ή καλλιεργήστε τη δική σας τροφή. Για να μειώσετε τη σπατάλη τροφίμων, προγραμματίστε προσεκτικά τα γεύματά σας και κομποστοποιήστε τα οργανικά απόβλητα που παράγετε.

Εάν πρόκειται να πάτε στην παραλία, προσπαθήστε να την διατηρήσετε καθαρή. Αποφύγετε να αφήνετε σκουπίδια πίσω και χρησιμοποιήστε αντηλιακό που είναι ασφαλές για το περιβάλλον και την θάλασσα. Μπορείτε επίσης να συμμετάσχετε σε εθελοντικές ομάδες για τον καθαρισμό των τοπικών παραλιών.

Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, τείνουμε να χρησιμοποιούμε τον κλιματισμό πιο συχνά καθώς οι μέρες γίνονται μεγαλύτερες και πιο ζεστές. Για να αποφύγετε την ανάγκη για υπερβολική ψύξη, ρυθμίστε τον θερμοστάτη σας σε μέτριο επίπεδο, χρησιμοποιήστε ανεμιστήρες εξοικονόμησης ενέργειας και κλείστε τα στόρια ή τις κουρτίνες σας τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας.

Αυτές οι απλές προτάσεις μπορούν να σας βοηθήσουν να έχετε ένα βιώσιμο καλοκαίρι μειώνοντας όσο γίνεται περισσότερο το περιβαλλοντικό σας αποτύπωμα. Λάβετε υπόψη ότι η βιωσιμότητα είναι τρόπος ζωής και ότι κάθε μικρό βήμα μετράει για ένα πιο βιώσιμο μέλλον.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

18:15

Η Τεχεράνη απειλεί τις εταιρίες του Έλον Μασκ στη Μέση Ανατολή

18:05

Χατζηδάκης: «Εμείς με νέες ιδέες για το 2030, οι άλλοι με τοξικότητα και ψέματα»

17:56

Την Παρασκευή η ορκομωσία των νέων μελών της κυβέρνησης παρουσία Μητσοτάκη

17:48

Χρηματιστήριο Αθηνών: Μια «ανάσα» από τις 2.400 μονάδες

17:41

«Καμπανάκι» από Παγκόσμια Τράπεζα: Καθοδική αναθεώρηση στο 2,5% για την ανάπτυξη το 2026

17:31

Premia Properties: Στις 24 Ιουνίου η πρόωρη εξόφληση ομολογιακού 100 εκατ. ευρώ

17:21

Πιερρακάκης: Κάθε ευρώ για την ενέργεια είναι μια επένδυση στην ευρωπαϊκή ισχύ

17:11

Μαρινάκης: Oριστική αδειοδότηση περιφερειακών καναλιών μετά από 28 χρόνια αδράνειας

17:05

ΗΠΑ: Αυξήθηκαν οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας - Στο υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο

16:57

Μπέσεντ: «Τα παγωμένα ιρανικά κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν για αποζημιώσεις συμμάχων στον Κόλπο»

16:56

ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών: «Πράσινο φως» από τους μετόχους για την ΑΜΚ μέχρι 530 εκατ. ευρώ - Μέχρι 23 Ιουνίου η ολοκλήρωση

16:53

Η METRO στηρίζει για 4η χρονιά τους εργαζομένους της στην επιθυμία τους να γίνουν γονείς

16:50

Wall Street: Rebound με ώθηση από τσιπ ενόψει IPO της SpaceX

16:49

Πιερρακάκης: «Ο ESM αποτελεί μέρος της δύσκολης αλλά επιτυχημένης πορείας ανάκαμψης της Ελλάδας»

16:35

Ερντογάν κατά Νετανιάχου: Η κατάληξή του θα είναι ίδια με των άλλων τυράννων της Ιστορίας

16:28

Γεωργιάδης: Από 1η Ιουλίου ξεκινά η ηλεκτρονική συνταγογράφηση στα νοσοκομεία

16:20

Χατζηδάκης: «Το επόμενο βήμα για το Κιλκίς είναι να εξάγει πάγο στους Εσκιμώους»

16:16

Λαγκάρντ (ΕΚΤ): Απάντηση στο ενεργειακό σοκ η αύξηση επιτοκίων - SOS για τιμές και ανάπτυξη

16:14

ΥΠΕΘΟ - ΥΚΟΙΣΟ: «Η αλήθεια για τα προγράμματα Σπίτι μου Ι και Σπίτι μου ΙΙ»

16:14

Eurobank: Τι δείχνουν για την ελληνική οικονομία το ΑΕΠ και η ανεργία

16:08

Ρωσία: Οι πρεσβευτές Γαλλίας, Βρετανίας και Γερμανίας είχαν συνομιλίες με τον υφυπουργό Εξωτερικών

16:01

Σε υψηλό τετραετίας ο πληθωρισμός χονδρικής στις ΗΠΑ - Άνοδος 6,5% τον Μάιο

16:01

Το Κρεμλίνο αντιδρά απαξιωτικά στις σχεδιαζόμενες νέες κυρώσεις της ΕΕ σε βάρος ρωσικών τραπεζών

15:51

Οι Σιδηρόδρομοι Ελλάδος προμηθεύονται 14 νέους προσομοιωτές εκπαίδευσης για μηχανοδηγούς και σταθμάρχες

15:42

Τραμπ για Ιράν: «Θα καταλάβουμε το νησί Χαργκ και άλλες ενεργειακές υποδομές»

15:38

Το καλοκαίρι που η τιμή της βενζίνης θα κριθεί χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την Ελλάδα

15:34

Διακοπές στην Άνδρο: Εξερευνώντας το αρχοντικό νησί των Κυκλάδων

15:19

Προσωρινή μη διαθεσιμότητα ηλεκτρονικών υπηρεσιών του e-ΕΦΚΑ

15:15

Στην πρώτη αύξηση επιτοκίων από το 2023 προχώρησε η ΕΚΤ

14:55

Η κατανάλωση αλκοόλ θα περιοριστεί μέσα στην επόμενη δεκαετία, σύμφωνα με έρευνα