Tip of the Day

Πώς να περάσετε ένα βιώσιμο καλοκαίρι

27-05-2024 | 08:30
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς να περάσετε ένα βιώσιμο καλοκαίρι
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Οι διακοπές του καλοκαιριού πλησιάζουν και μπορούν κάλλιστα εκτός από διασκεδαστικές να καταστούν και «περιβαλλοντικά υπεύθυνες» με την ενσωμάτωση βιώσιμων πρακτικών. Είτε πρόκειται για εξοικονόμηση πόρων είτε για την υιοθέτηση συνηθειών που δεν ρυπαίνουν το περιβάλλον, το φετινό καλοκαίρι μπορεί να είναι πιο βιώσιμο σε σχέση με τα προηγούμενα και μάλιστα χωρίς ιδιαίτερο κόπο.

Για παράδειγμα, όπως είναι γνωστό, η χρήση νερού τείνει να αυξάνεται καθώς οι θερμοκρασίες αυξάνονται. Εάν μειώσουμε την κατανάλωση νερού κάνοντας ένα συντομότερο ντους, κλείνοντας το νερό ενώ βουρτσίζουμε τα δόντια μας και ποτίζοντας τα φυτά με ποτιστήρι αντί για λάστιχο, μπορούμε να κάνουμε μια καλή αρχή.

Όταν οργανώνουμε καλοκαιρινές εκδρομές, μπορούμε να επιλέξουμε το ποδήλατο, το περπάτημα ή τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Με αυτό τον τρόπο μειώνουμε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα αλλά και το κόστος της μετακίνησης.

Εάν μένουμε στο ύπαιθρο και θέλουμε να κάνουμε πικ νικ, καλό είναι να χρησιμοποιούμε επαναχρησιμοποιήσιμα ή βιοδιασπώμενα πιάτα, κύπελλα και ασημικά στη θέση των εναλλακτικών πλαστικών μιας χρήσης. Το καλοκαίρι είναι η ιδανική εποχή για ψήσιμο στη σχάρα, ωστόσο οι συμβατικές ψησταριές με κάρβουνα μπορούν να εκπέμπουν επικίνδυνες αναθυμιάσεις. Ως εναλλακτική μπορεί να χρησιμοποιηθεί μια καθαρότερη, πιο ενεργειακά αποδοτική ψησταριά, όπως αυτή που είναι ηλεκτρική ή με προπάνιο.

Η μείωση της σπατάλης τροφίμων είναι επίσης σημαντική. Τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά είναι συχνά σε αφθονία κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Χρησιμοποιήστε τις αγορές των αγροτών στην περιοχή σας ή καλλιεργήστε τη δική σας τροφή. Για να μειώσετε τη σπατάλη τροφίμων, προγραμματίστε προσεκτικά τα γεύματά σας και κομποστοποιήστε τα οργανικά απόβλητα που παράγετε.

Εάν πρόκειται να πάτε στην παραλία, προσπαθήστε να την διατηρήσετε καθαρή. Αποφύγετε να αφήνετε σκουπίδια πίσω και χρησιμοποιήστε αντηλιακό που είναι ασφαλές για το περιβάλλον και την θάλασσα. Μπορείτε επίσης να συμμετάσχετε σε εθελοντικές ομάδες για τον καθαρισμό των τοπικών παραλιών.

Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, τείνουμε να χρησιμοποιούμε τον κλιματισμό πιο συχνά καθώς οι μέρες γίνονται μεγαλύτερες και πιο ζεστές. Για να αποφύγετε την ανάγκη για υπερβολική ψύξη, ρυθμίστε τον θερμοστάτη σας σε μέτριο επίπεδο, χρησιμοποιήστε ανεμιστήρες εξοικονόμησης ενέργειας και κλείστε τα στόρια ή τις κουρτίνες σας τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας.

Αυτές οι απλές προτάσεις μπορούν να σας βοηθήσουν να έχετε ένα βιώσιμο καλοκαίρι μειώνοντας όσο γίνεται περισσότερο το περιβαλλοντικό σας αποτύπωμα. Λάβετε υπόψη ότι η βιωσιμότητα είναι τρόπος ζωής και ότι κάθε μικρό βήμα μετράει για ένα πιο βιώσιμο μέλλον.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:15

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθησαν μέλη συμμορίας για ναρκωτικά - Κατασχέθηκαν κοκαϊνη και κάνναβη

22:48

Συλλήψεις σε Έβρο και Ροδόπη για διακίνηση μη νόμιμων μεταναστών

22:18

Χαρακόπουλος: Βαριά η παρακαταθήκη του Γ. Σουφλιά στην υπηρέτηση των Θεσσαλών συμπολιτών

21:47

Δυτική Όχθη: Ένα βρέφος σκοτώθηκε και οι γονείς του τραυματίστηκαν από ισραηλινά πυρά κοντά στη Χεβρώνα

21:30

«Μια Γροθιά»: Το ελληνικό hip hop ενώνει τη φωνή του για τη Σκλήρυνση Κατά Πλάκας

21:18

Η ορεινή Νάξος μετατρέπεται σε εθνικό παράδειγμα βιώσιμης ανάπτυξης

20:55

Ουκρανία: Επισκευάστηκε η βλάβη στην γραμμή παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

20:44

Κατσαφάδος: Η Κρατική Αρωγή εισέρχεται σε μια νέα ψηφιακή εποχή με Τεχνητή Νοημοσύνη

20:35

Βουλευτικές εκλογές την Κυριακή στο Κόσοβο

20:29

Ιταλία: Παρατείνεται μέχρι τις 3 Ιουλίου η μείωση των φόρων στα καύσιμα

20:17

Αλβανία: Νέες διαμαρτυρίες εναντίον του τουριστικού σχεδίου που συνδέεται με τον Τραμπ

20:00

Η σημασία των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ και το διακύβευμα για τις αγορές

19:50

Γάζα: Επτά νεκροί από ισραηλινές επιθέσεις

19:34

ETC: Οι Ευρωπαίοι αποφεύγουν τις διακοπές σε δημοφιλείς προορισμούς

19:21

Μπαρ (Fed): Η χαλάρωση εποπτείας των αμερικανικών τραπεζών αυξάνει τους κινδύνους

19:08

Μερτς: Προειδοποιεί για πολιτικό σεισμό της ακροδεξιάς στις τοπικές εκλογές της Ανατολικής Γερμανίας

18:53

Τη Δευτέρα η εξόδιος ακολουθία του Γιώργου Σουφλιά στου Παπάγου

18:35

Ν. Παππάς: Συντεταγμένη πορεία προς την εκλογική ενότητα, την πολιτική συνεργασία ή ατομικές μετακινήσεις;

18:30

Χέγκσεθ: Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με την «εισβολή» επικίνδυνων ιδεολογιών

18:22

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα που έκλεβε μετασχηματιστές και ηλεκτρολογικό εξοπλισμό από αιολικά πάρκα και εγκαταστάσεις του ΔΕΔΔΗΕ

18:08

Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα «Ενεργειακές προκλήσεις για την Ελλάδα και την Ε.E.»

18:00

Τι θα επηρεάσει την τιμή του σιταριού φέτος; - Η τουρκική «βόμβα» του δεύτερου εξαμήνου

17:39

Τσουκαλάς: Μόνο το ΠΑΣΟΚ εγγυάται την πολιτική αλλαγή με σιγουριά, ασφάλεια και προοπτική

17:22

Airbus: Κοντά σε deal με την SAS για την πώληση αεροσκαφών ευρείας ατράκτου

17:16

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα διαφθοράς σε πολεοδομικές υπηρεσίες της Αττικής - Έξι συλλήψεις

16:58

Ρωσία: Μεγάλη ουκρανική επίθεση με δεκάδες drones στην Αγία Πετρούπολη

16:41

Βραζιλία: Η Azul περικόπτει πτητικό έργο λόγω του κόστους των καυσίμων

16:18

Κοντογεώργης: Με δουλειά, σταθερότητα και προοπτική πορευόμαστε στις εκλογές το 2027

16:04

Ιράν: Yποστηρίζει ότι ο ΔΟΑΕ πολιτικοποιεί την εποπτεία του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης

15:35

Λίβανος: Πολλοί στρατιωτικοί σκοτώθηκαν από ισραηλινό πλήγμα