Tip of the Day

Ενεργειακά αποδοτικό σπίτι χωρίς... επενδύσεις

Newsroom
20-05-2024 | 09:47
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ένα ενεργειακά αποδοτικό σπίτι χρησιμοποιεί λιγότερους πόρους και εξοικονομεί χρήματα.

Ένα ενεργειακά αποδοτικό σπίτι χρησιμοποιεί λιγότερους πόρους και εξοικονομεί χρήματα. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να ενισχύσει κάποιος την απόδοση του σπιτιού του, από απλές αλλαγές όπως το σβήσιμο των φώτων όταν βγαίνει από ένα δωμάτιο έως μεγαλύτερες παρεμβάσεις όπως η εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών.

Τα διάφορα συστήματα παραθύρων όπως κουρτίνες, περσίδες, σκίαστρα και τέντες έχουν την ικανότητα να ενισχύσουν σημαντικά την ενεργειακή απόδοση. Τα εξαρτήματα παραθύρων, μπορούν να διατηρήσουν το σπίτι πιο δροσερό το καλοκαίρι και πιο ζεστό το χειμώνα. Μπορούν επίσης να μειώσουν τις δαπάνες κοινής ωφέλειας καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.

«Για ένα τυπικό σπίτι, η περιοχή των παραθύρων είναι μικρότερη από το 10% του συνολικού κελύφους. Αλλά σύμφωνα με υπολογισμούς τα παράθυρα μπορούν να αντιπροσωπεύουν έως και το 50% της ενέργειας που ρέει μέσα και έξω από το σπίτι», αναφέρει ο Tom Culp, ιδιοκτήτης της Birch Point Consulting.

Πώς εξοικονομούν ενέργεια οι κουρτίνες, τα στόρια και οι τέντες

Όταν είναι κρύο και σκοτάδι το χειμώνα, τα σωστά εξαρτήματα στα παράθυρα μπορούν να λειτουργήσουν ως σημεία ανάσχεσης εμποδίζοντας τον χώρο να χάσει τη θερμότητα λόγω διαρροών ή ρωγμών γύρω από τα παράθυρά. Μπορούν επίσης να εμποδίσουν τον κρύο αέρα να εισέλθει.

Σε ζεστό, ηλιόλουστο καιρό, τα στόρια, τα σκίαστρα, οι μεμβράνες και άλλα συστήματα μπλοκάρουν τον ήλιο, διατηρώντας το σπίτι πιο δροσερό τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας.

Φυσικά, κάθε σπίτι ανάλογα με την περιοχή όπου βρίσκεται (νησιωτική ή ηπειρωτική χώρα) έχει διαφορετικές ανάγκες και για αυτό οι παρεμβάσεις πρέπει να είναι εξατομικευμένες.

Καινοτόμες λύσεις αποτελούν οι θερμικές κουρτίνες οι οποίες μοιάζουν με τις καθημερινές υφασμάτινες κουρτίνες αλλά κατασκευάζονται από πολλαπλά στρώματα χοντρού, μονωτικού υφάσματος που έχουν σχεδιαστεί για να αποτρέπουν διαρροές ή ρεύματα από τα παράθυρα. Ομοίως, οι θερμικές περσίδες αποτελούν λύσεις για όλο το χρόνο καθώς δημιουργούν ένα φράγμα που αντανακλά τη θερμότητα στα παράθυρα του σπιτιού. Μία άμεση λύση αποτελούν και οι μεμβράνες, οι οποίες εφαρμόζονται απευθείας στο τζάμι. Αυτές μειώνουν τη θέρμανση από τη θερμότητα του ήλιου καθώς και την αντανάκλαση και τις ακτίνες UV, αλλά επειδή δεν είναι ρυθμιζόμενες, είναι καλύτερες για ζεστά, ηλιόλουστα κλίματα παρά για ψυχρά. Τέλος, οι τέντες εμποδίζουν τις αχτίδες του ηλίου να εισέλθουν αποτρέποντας την αύξηση της θερμότητας στον εσωτερικό χώρο. Όπως οι μεμβράνες παραθύρων, οι τέντες μπορεί να είναι μια καλύτερη επιλογή για τους ιδιοκτήτες σπιτιών σε ζεστά κλίματα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:59

Βρετανία: Το 2025 η θερμότερη χρονιά στα χρονικά

23:47

ΕΛΑΣ: Για ταχύτητα, κράνος και αλκοόλ οι περισσότερες οδικές παραβάσεις τον Δεκέμβριο

23:34

ΗΠΑ: Απετράπη επίθεση με έμπνευση από το Ισλαμικό Κράτος στη Βόρεια Καρολίνα

23:19

Wall Street: Mε κέρδη στην εκκίνηση του 2026 οι Dow Jones και S&P 500

23:01

Λίβανος: Ισραηλινά πυρά εναντίον κυανόκρανων του ΟΗΕ

22:45

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να εμφανιστεί ως θεσμικός και συναινετικός

22:27

Αγρότες: Σκέψεις για «απόβαση» στην Αθήνα - Εισήγηση για γενικευμένη κλιμάκωση κινητοποιήσεων

22:10

Υεμένη: Τουλάχιστον 20 νεκροί από τα πλήγματα της Σαουδικής Αραβίας

21:56

Πετρέλαιο: Με πτώση στο 2026 μετά την «κατρακύλα» πενταετίας

21:42

Ιρανός ΥΠΕΞ: Άφρων και επικίνδυνη η παρέμβαση Τραμπ στα εσωτερικά μας

21:28

ΕΛΑΣ προς εκδρομείς: «Όχι» σε ταυτόχρονη μαζική επιστροφή - Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω μπλόκων

21:14

Απαγορευτικό απόπλου λόγω καιρού - Ποια δρομολόγια δεν θα γίνουν

21:10

Κλήρωση Eurojackpot: Οι αριθμοί που κερδίζουν 71 εκατ. ευρώ

20:56

Χατζηδάκης: Το ΠΑΣΟΚ συνδυάζει την άγνοια με τη δημαγωγία

20:42

Με το δεξί στο 2026 τα πολύτιμα μέταλλα - Στα χαμηλά ημέρας ο χρυσός

20:28

ΠΑΣΟΚ: Ο πρωτογενής τομέας δεν αντέχει άλλες αυταπάτες

20:14

Τσιάρας: Ο διάλογος είναι η μόνη λύση για τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα

20:00

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ: Ώρα για μια ευρύτερη αλλαγή στην ελληνική γη

19:49

Ζελένσκι: Θα διορίσει τον Ιβασένκο επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών

19:37

Υεμένη: Οι αυτονομιστές σχεδιάζουν δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του νότου

19:24

Ολλανδία: Εκατοντάδες ακυρώσεις πτήσεων αναμένονται στο αεροδρόμιο του Άμστερνταμ

19:12

Ευρωαγορές: Με αισιοδοξία στο 2026 - Ξεπέρασε τις 10.000 μονάδες ενδοσυνεδριακά ο FTSE 100

19:07

Ουκρανία: Περίπου 30 τραυματίες από ρωσικό πλήγμα στο Χάρκοβο - Διαψεύδει η Μόσχα

18:55

Τέλη Κυκλοφορίας 2026: Στο 88% η εμπρόθεσμη πληρωμή - Τα πρόστιμα

18:43

Σχολεία: Προχωρούν έργα 7,83 εκατ. ευρώ σε Χαλάνδρι, Δάφνη - Υμηττό και Γλυφάδα

18:29

«Κοκκινίζει» η μετοχή της Berkshire Hathaway στη μετα-Μπάφετ εποχή

18:16

Η Ρωσία κατέλαβε 5.600 τ.χλμ. ουκρανικού εδάφους το 2025 - Η μεγαλύτερη έκταση από το 2022

18:05

Εθνική Τράπεζα: Αγορά 395.000 ιδίων μετοχών έναντι 3,66 εκατ. ευρώ

17:51

Ο Τραμπ επαναλαμβάνει ότι η υγεία του είναι «τέλεια»

17:39

Πώς θα κινηθεί ο καιρός το πρώτο 15ήμερο του Ιανουαρίου