Tip of the Day

Ενεργειακά αποδοτικό σπίτι χωρίς... επενδύσεις

Newsroom
20-05-2024 | 09:47
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ένα ενεργειακά αποδοτικό σπίτι χρησιμοποιεί λιγότερους πόρους και εξοικονομεί χρήματα.

Ένα ενεργειακά αποδοτικό σπίτι χρησιμοποιεί λιγότερους πόρους και εξοικονομεί χρήματα. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να ενισχύσει κάποιος την απόδοση του σπιτιού του, από απλές αλλαγές όπως το σβήσιμο των φώτων όταν βγαίνει από ένα δωμάτιο έως μεγαλύτερες παρεμβάσεις όπως η εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών.

Τα διάφορα συστήματα παραθύρων όπως κουρτίνες, περσίδες, σκίαστρα και τέντες έχουν την ικανότητα να ενισχύσουν σημαντικά την ενεργειακή απόδοση. Τα εξαρτήματα παραθύρων, μπορούν να διατηρήσουν το σπίτι πιο δροσερό το καλοκαίρι και πιο ζεστό το χειμώνα. Μπορούν επίσης να μειώσουν τις δαπάνες κοινής ωφέλειας καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.

«Για ένα τυπικό σπίτι, η περιοχή των παραθύρων είναι μικρότερη από το 10% του συνολικού κελύφους. Αλλά σύμφωνα με υπολογισμούς τα παράθυρα μπορούν να αντιπροσωπεύουν έως και το 50% της ενέργειας που ρέει μέσα και έξω από το σπίτι», αναφέρει ο Tom Culp, ιδιοκτήτης της Birch Point Consulting.

Πώς εξοικονομούν ενέργεια οι κουρτίνες, τα στόρια και οι τέντες

Όταν είναι κρύο και σκοτάδι το χειμώνα, τα σωστά εξαρτήματα στα παράθυρα μπορούν να λειτουργήσουν ως σημεία ανάσχεσης εμποδίζοντας τον χώρο να χάσει τη θερμότητα λόγω διαρροών ή ρωγμών γύρω από τα παράθυρά. Μπορούν επίσης να εμποδίσουν τον κρύο αέρα να εισέλθει.

Σε ζεστό, ηλιόλουστο καιρό, τα στόρια, τα σκίαστρα, οι μεμβράνες και άλλα συστήματα μπλοκάρουν τον ήλιο, διατηρώντας το σπίτι πιο δροσερό τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας.

Φυσικά, κάθε σπίτι ανάλογα με την περιοχή όπου βρίσκεται (νησιωτική ή ηπειρωτική χώρα) έχει διαφορετικές ανάγκες και για αυτό οι παρεμβάσεις πρέπει να είναι εξατομικευμένες.

Καινοτόμες λύσεις αποτελούν οι θερμικές κουρτίνες οι οποίες μοιάζουν με τις καθημερινές υφασμάτινες κουρτίνες αλλά κατασκευάζονται από πολλαπλά στρώματα χοντρού, μονωτικού υφάσματος που έχουν σχεδιαστεί για να αποτρέπουν διαρροές ή ρεύματα από τα παράθυρα. Ομοίως, οι θερμικές περσίδες αποτελούν λύσεις για όλο το χρόνο καθώς δημιουργούν ένα φράγμα που αντανακλά τη θερμότητα στα παράθυρα του σπιτιού. Μία άμεση λύση αποτελούν και οι μεμβράνες, οι οποίες εφαρμόζονται απευθείας στο τζάμι. Αυτές μειώνουν τη θέρμανση από τη θερμότητα του ήλιου καθώς και την αντανάκλαση και τις ακτίνες UV, αλλά επειδή δεν είναι ρυθμιζόμενες, είναι καλύτερες για ζεστά, ηλιόλουστα κλίματα παρά για ψυχρά. Τέλος, οι τέντες εμποδίζουν τις αχτίδες του ηλίου να εισέλθουν αποτρέποντας την αύξηση της θερμότητας στον εσωτερικό χώρο. Όπως οι μεμβράνες παραθύρων, οι τέντες μπορεί να είναι μια καλύτερη επιλογή για τους ιδιοκτήτες σπιτιών σε ζεστά κλίματα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

15:52

Berkshire Hathaway: Ανακοίνωσε αυξημένα λειτουργικά κέρδη για το πρώτο τρίμηνο

15:34

Meta: Αντιμέτωπη με δίκη που θα μπορούσε να επιβάλει αλλαγές σε Facebook και τις άλλες πλατφόρμες της

15:12

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Γραμμή 2 του Μετρό

15:06

ΝΑΤΟ: Εργάζεται με τις ΗΠΑ για να κατανοήσει τις λεπτομέρειες της απόφασης σχετικά με τα αμερικανικά στρατεύματα στη Γερμανία

15:00

Μεξικό: Τουλάχιστον 11 νεκροί και 30 τραυματίες σε τροχαίο με τουριστικό λεωφορείο

14:56

Ιράν: Ακόμη δύο εκτελέσεις ανδρών για συνεργασία με το Ισραήλ

14:37

Ιράν: Πιθανή η επανέναρξη του πολέμου με τις ΗΠΑ

14:27

Μαρινάκης: «Πυρά» του κυβερνητικού εκπρόσωπου κατά του Νίκου Ανδρουλάκη

14:13

Νέο, ηπιότερο θεραπευτικό σχήμα σε παιδιά με λευχαιμία αυξάνει την επιβίωση και βελτιώνει την ποιότητα ζωής

14:03

Λίβανος: Τουλάχιστον 13 νεκροί εξαιτίας ισραηλινών πληγμάτων στο νότιο τμήμα της χώρας

13:57

Κίνα: Με δικαστική απόφαση μπλόκο στις απολύσεις για αντικατάσταση εργαζομένων με ΑΙ

13:43

Πιστόριους: Αναμενόμενη η απόφαση των ΗΠΑ για απόσυρση στρατευμάτων απ' τη Γερμανία

13:36

Ουκρανία: Δύο νεκροί σε ρωσική επίθεση στη Χερσώνα

13:27

ΗΠΑ: Εφετείο ανέστειλε προσωρινά την αποστολή μέσω ταχυδρομείου σκευάσματος που χρησιμοποιείται για φαρμακευτική άμβλωση

13:13

Ρεν: Απαιτείται ταχεία δράση της ΕΚΤ εάν εμφανιστούν δευτερογενείς πληθωριστικές πιέσεις

13:00

Τουρισμός: Διάθεση για ταξίδια, αλλά με «κόφτες», για το τριήμερο της Πρωτομαγιάς

12:50

Δυτική Ελλάδα: Μειώθηκε το 2025 ο αριθμός των επισκεπτών όλων των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων

12:40

Αραγτσί: Η Τεχεράνη είναι έτοιμη για διπλωματία αν η Ουάσινγκτον αλλάξει προσέγγιση

12:27

Reuters: Η αύξηση των δασμών Τραμπ στα οχήματα απ' την ΕΕ θα κοστίσει στη Γερμανία 15 δισ. ευρώ

12:17

Τσουκαλάς: Τον αντίπαλο της ΝΔ, δεν θα τον επιλέξει ούτε ο αγχωμένος κ. Γεωργιάδης ούτε προφανώς ο κ. Μητσοτάκης

12:09

CNN: Μετά από δύο μήνες πολέμου σχεδόν όλοι είναι χαμένοι

11:43

Jollibee: Ποιος είναι ο νέος «παίκτης» που έρχεται στην εστίαση και ποιος κρύβεται από πίσω

11:20

Αγορά ακινήτων: Οι υπερβολές τιμωρούνται

11:09

Στάρμερ: Πιθανό το ενδεχόμενο απαγόρευσης κάποιων φιλοπαλαιστινιακών κινητοποιήσεων

11:04

ΗΠΑ: Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενέκρινε την πώληση αμυντικών συστημάτων στο Κατάρ, το Κουβέιτ, το Ισραήλ και τα ΗΑΕ

10:55

ΗΠΑ: «Λουκέτο» ανακοίνωσε η Spirit Airlines

10:40

ΠΦΣ: Περίπου 1.200 συνταγές για Φάρμακα Υψηλού Κόστους εκτελούνται κάθε εβδομάδα από τα ιδιωτικά φαρμακεία

10:13

Αναγνωστόπουλος - CIVITAS: Ιδιαίτερα σημαντική η θέσπιση ορίου ταχύτητας 30 χλμ. στις πόλεις

10:00

WTTC: Κλίμα, ποιότητα και data θα καθορίσουν τον τουρισμό της επόμενης πενταετίας

09:44

Λιμενικός «κόμβος» αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων πίσω από τις γεωτρήσεις στο Ιόνιο