Tip of the Day

Ενεργειακά αποδοτικό σπίτι χωρίς... επενδύσεις

Newsroom
20-05-2024 | 09:47
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ένα ενεργειακά αποδοτικό σπίτι χρησιμοποιεί λιγότερους πόρους και εξοικονομεί χρήματα.

Ένα ενεργειακά αποδοτικό σπίτι χρησιμοποιεί λιγότερους πόρους και εξοικονομεί χρήματα. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να ενισχύσει κάποιος την απόδοση του σπιτιού του, από απλές αλλαγές όπως το σβήσιμο των φώτων όταν βγαίνει από ένα δωμάτιο έως μεγαλύτερες παρεμβάσεις όπως η εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών.

Τα διάφορα συστήματα παραθύρων όπως κουρτίνες, περσίδες, σκίαστρα και τέντες έχουν την ικανότητα να ενισχύσουν σημαντικά την ενεργειακή απόδοση. Τα εξαρτήματα παραθύρων, μπορούν να διατηρήσουν το σπίτι πιο δροσερό το καλοκαίρι και πιο ζεστό το χειμώνα. Μπορούν επίσης να μειώσουν τις δαπάνες κοινής ωφέλειας καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.

«Για ένα τυπικό σπίτι, η περιοχή των παραθύρων είναι μικρότερη από το 10% του συνολικού κελύφους. Αλλά σύμφωνα με υπολογισμούς τα παράθυρα μπορούν να αντιπροσωπεύουν έως και το 50% της ενέργειας που ρέει μέσα και έξω από το σπίτι», αναφέρει ο Tom Culp, ιδιοκτήτης της Birch Point Consulting.

Πώς εξοικονομούν ενέργεια οι κουρτίνες, τα στόρια και οι τέντες

Όταν είναι κρύο και σκοτάδι το χειμώνα, τα σωστά εξαρτήματα στα παράθυρα μπορούν να λειτουργήσουν ως σημεία ανάσχεσης εμποδίζοντας τον χώρο να χάσει τη θερμότητα λόγω διαρροών ή ρωγμών γύρω από τα παράθυρά. Μπορούν επίσης να εμποδίσουν τον κρύο αέρα να εισέλθει.

Σε ζεστό, ηλιόλουστο καιρό, τα στόρια, τα σκίαστρα, οι μεμβράνες και άλλα συστήματα μπλοκάρουν τον ήλιο, διατηρώντας το σπίτι πιο δροσερό τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας.

Φυσικά, κάθε σπίτι ανάλογα με την περιοχή όπου βρίσκεται (νησιωτική ή ηπειρωτική χώρα) έχει διαφορετικές ανάγκες και για αυτό οι παρεμβάσεις πρέπει να είναι εξατομικευμένες.

Καινοτόμες λύσεις αποτελούν οι θερμικές κουρτίνες οι οποίες μοιάζουν με τις καθημερινές υφασμάτινες κουρτίνες αλλά κατασκευάζονται από πολλαπλά στρώματα χοντρού, μονωτικού υφάσματος που έχουν σχεδιαστεί για να αποτρέπουν διαρροές ή ρεύματα από τα παράθυρα. Ομοίως, οι θερμικές περσίδες αποτελούν λύσεις για όλο το χρόνο καθώς δημιουργούν ένα φράγμα που αντανακλά τη θερμότητα στα παράθυρα του σπιτιού. Μία άμεση λύση αποτελούν και οι μεμβράνες, οι οποίες εφαρμόζονται απευθείας στο τζάμι. Αυτές μειώνουν τη θέρμανση από τη θερμότητα του ήλιου καθώς και την αντανάκλαση και τις ακτίνες UV, αλλά επειδή δεν είναι ρυθμιζόμενες, είναι καλύτερες για ζεστά, ηλιόλουστα κλίματα παρά για ψυχρά. Τέλος, οι τέντες εμποδίζουν τις αχτίδες του ηλίου να εισέλθουν αποτρέποντας την αύξηση της θερμότητας στον εσωτερικό χώρο. Όπως οι μεμβράνες παραθύρων, οι τέντες μπορεί να είναι μια καλύτερη επιλογή για τους ιδιοκτήτες σπιτιών σε ζεστά κλίματα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

18:56

Καύσιμα σε «ζώνη αδράνειας»: Γιατί οι τιμές σε βενζίνη και πετρέλαιο δεν θα πέσουν σύντομα

18:55

Ευρωαγορές: Κέρδη με το βλέμμα σε αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή

18:43

Το Ιράν συνεχίζει να διαψεύδει τα περί συνομιλιών με τις ΗΠΑ

18:37

Μ. Ανατολή: Δύο τάνκερ με υγραέριο και προορισμό την Ινδία πέρασαν από το Ορμούζ

18:34

Η Novibet ανεβάζει ρυθμούς στη Βραζιλία: Νέα γραφεία με πάνω από 300 εργαζόμενους στο Σάο Πάολο

18:32

Γαλλία: Η κυβέρνηση ζητά από τα διυλιστήρια να αυξήσουν «προσωρινά» την παραγωγή τους

18:24

Πώς θα κάνετε την αίτηση για το Fuel Pass

18:15

Ακραία μεταβλητότητα στο ταμπλό του ΧΑ - Εντυπωσιακό «γύρισμα» για τον Γενικό Δείκτη

18:00

Motor Oil: Στο 1,059 δισ. ευρώ τα EBITDA του 2025 - Πρόταση για μέρισμα 1,75 ευρώ/μετοχή

17:42

OpenAI: Ενισχύει τη συνεργασία με private equity firms και εντείνει τον «πόλεμο» με την Anthropic

17:33

Reuters: Με τον πρόεδρο του ιρανικού κοινοβουλίου συνομιλούν οι απεσταλμένοι του Τραμπ

17:22

Η Κομισιόν καλεί τα κράτη - μέλη να αρχίσουν να προετοιμάζονται για το χειμώνα

17:17

easyJet: Υπερελαφριά καθίσματα νέας γενιάς για ενίσχυση της επιχειρησιακής αποδοτικότητας

17:14

Κρεμλίνο: «Παρακολουθούμε τις αντικρουόμενες δηλώσεις αναφορικά με το Ιράν»

16:59

Πάνω από 2 εκατομμύρια ηλεκτρικά οχήματα παρέδωσε η Volkswagen

16:55

Νότια Κορέα και Ομάν προτρέπουν το Ιράν να ανοίξει τα Στενά του Ορμούζ

16:41

Επιδότηση λιπασμάτων 15%: Ποιοι τη δικαιούνται, πώς γίνεται η αίτηση και τι σημαίνει για το κόστος παραγωγής

16:39

Τραμπ για Ιράν: «Έχουμε σημαντικά σημεία συμφωνίας - Θα υπάρξει σοβαρή αλλαγή καθεστώτος»

16:36

Αφθώδης πυρετός: Αποζημίωση για το γάλα που έχει παραληφθεί από τις 15/3 έως την άρση των μέτρων

16:24

My market: Επένδυση €7 εκατ. για το πρώτο κατάστημα στο Ηράκλειο Κρήτης και το ανακαινισμένο κατάστημα στον Άλιμο

16:23

Ιταλία: Προβάδισμα του «Όχι» δείχνουν τα exit polls στο δημοψήφισμα για τη δικαστική μεταρρύθμιση

15:59

Θεοδωρικάκος: «Στηρίζουμε με πράξεις την κοινωνία και την οικονομία»

15:53

Wall Street: «Ανάσα» στους δείκτες από τις δηλώσεις Τραμπ για συνομιλίες με Ιράν

15:49

Κομισιόν: Απόλυτη προτεραιότητά μας μία ολοκληρωμένη, δίκαιη και διαρκής λύση για την Κύπρο

15:43

Πράκτορες της ICE ξεκινούν να αναπτύσσονται σε αμερικανικά αεροδρόμια

15:38

Diesel κίνησης: Η επιδότηση των 20 λεπτών και πώς επηρεάζει μεταφορές, ταξί και τιμές

15:25

Δύο στελέχη της Nexi Ελλάδος στη λίστα «20 Under 40 FinTech 2026»

15:05

FT: Ο Τραμπ εξετάζει να προσκαλέσει τον Λουκασένκο στον Λευκό Οίκο ή στο Μαρ-α-Λάγκο

15:02

Πέθανε ο ιδιοκτήτης του OnlyFans, Λεονίντ Ραντβίνσκι

14:58

Η Βρετανία καλωσορίζει τις εποικοδομητικές συνομιλίες του Τραμπ με το Ιράν