Tip of the Day

Ενεργειακά αποδοτικό σπίτι χωρίς... επενδύσεις

Newsroom
20-05-2024 | 09:47
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ένα ενεργειακά αποδοτικό σπίτι χρησιμοποιεί λιγότερους πόρους και εξοικονομεί χρήματα.

Ένα ενεργειακά αποδοτικό σπίτι χρησιμοποιεί λιγότερους πόρους και εξοικονομεί χρήματα. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να ενισχύσει κάποιος την απόδοση του σπιτιού του, από απλές αλλαγές όπως το σβήσιμο των φώτων όταν βγαίνει από ένα δωμάτιο έως μεγαλύτερες παρεμβάσεις όπως η εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών.

Τα διάφορα συστήματα παραθύρων όπως κουρτίνες, περσίδες, σκίαστρα και τέντες έχουν την ικανότητα να ενισχύσουν σημαντικά την ενεργειακή απόδοση. Τα εξαρτήματα παραθύρων, μπορούν να διατηρήσουν το σπίτι πιο δροσερό το καλοκαίρι και πιο ζεστό το χειμώνα. Μπορούν επίσης να μειώσουν τις δαπάνες κοινής ωφέλειας καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.

«Για ένα τυπικό σπίτι, η περιοχή των παραθύρων είναι μικρότερη από το 10% του συνολικού κελύφους. Αλλά σύμφωνα με υπολογισμούς τα παράθυρα μπορούν να αντιπροσωπεύουν έως και το 50% της ενέργειας που ρέει μέσα και έξω από το σπίτι», αναφέρει ο Tom Culp, ιδιοκτήτης της Birch Point Consulting.

Πώς εξοικονομούν ενέργεια οι κουρτίνες, τα στόρια και οι τέντες

Όταν είναι κρύο και σκοτάδι το χειμώνα, τα σωστά εξαρτήματα στα παράθυρα μπορούν να λειτουργήσουν ως σημεία ανάσχεσης εμποδίζοντας τον χώρο να χάσει τη θερμότητα λόγω διαρροών ή ρωγμών γύρω από τα παράθυρά. Μπορούν επίσης να εμποδίσουν τον κρύο αέρα να εισέλθει.

Σε ζεστό, ηλιόλουστο καιρό, τα στόρια, τα σκίαστρα, οι μεμβράνες και άλλα συστήματα μπλοκάρουν τον ήλιο, διατηρώντας το σπίτι πιο δροσερό τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας.

Φυσικά, κάθε σπίτι ανάλογα με την περιοχή όπου βρίσκεται (νησιωτική ή ηπειρωτική χώρα) έχει διαφορετικές ανάγκες και για αυτό οι παρεμβάσεις πρέπει να είναι εξατομικευμένες.

Καινοτόμες λύσεις αποτελούν οι θερμικές κουρτίνες οι οποίες μοιάζουν με τις καθημερινές υφασμάτινες κουρτίνες αλλά κατασκευάζονται από πολλαπλά στρώματα χοντρού, μονωτικού υφάσματος που έχουν σχεδιαστεί για να αποτρέπουν διαρροές ή ρεύματα από τα παράθυρα. Ομοίως, οι θερμικές περσίδες αποτελούν λύσεις για όλο το χρόνο καθώς δημιουργούν ένα φράγμα που αντανακλά τη θερμότητα στα παράθυρα του σπιτιού. Μία άμεση λύση αποτελούν και οι μεμβράνες, οι οποίες εφαρμόζονται απευθείας στο τζάμι. Αυτές μειώνουν τη θέρμανση από τη θερμότητα του ήλιου καθώς και την αντανάκλαση και τις ακτίνες UV, αλλά επειδή δεν είναι ρυθμιζόμενες, είναι καλύτερες για ζεστά, ηλιόλουστα κλίματα παρά για ψυχρά. Τέλος, οι τέντες εμποδίζουν τις αχτίδες του ηλίου να εισέλθουν αποτρέποντας την αύξηση της θερμότητας στον εσωτερικό χώρο. Όπως οι μεμβράνες παραθύρων, οι τέντες μπορεί να είναι μια καλύτερη επιλογή για τους ιδιοκτήτες σπιτιών σε ζεστά κλίματα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:39

ΗΠΑ: Οι αμερικανικές δυνάμεις έπληξαν περισσότερους από 3.000 στόχους στο Ιράν μέσα σε μία εβδομάδα

23:30

Ρωσικές μυστικές υπηρεσίες φέρεται να κρύβονται πίσω από εκρήξεις δεμάτων στην Ευρώπη το 2024

23:23

Ρωσία: Τηλεφωνική επικοινωνία του προέδρου Πούτιν με τον πρόεδρο του Ιράν

23:12

DBRS: Αμετάβλητη η αξιoλόγηση ΒΒΒ (stable) για την Ελλάδα

23:11

Wall Street: Η χειρότερη εβδομάδα του Dow εδώ και σχεδόν ένα χρόνο

23:00

Το Ισραήλ επιβεβαιώνει πως βάζει στο στόχαστρο «μονάχα στρατιωτικούς στόχους»

22:51

Ο Λευκός Οίκος υποβαθμίζει τις πληροφορίες ότι η Ρωσία ενημερώνει το Ιράν για αμερικανικούς στόχους

22:37

Ισραήλ: «Συντρίβουμε το καθεστώς» στο Ιράν

22:21

Ιταλία: Aπέπλευσε η φρεγάτα Federico Martinengo με προορισμό την Κύπρο

22:11

Πτώση 2,4% σε εβδομαδιαία βάση για τον χρυσό

22:06

Έλληνες πολίτες επαναπατρίστηκαν από το Ομάν, με πτήση της SKY express

21:55

Κλήρωση Eurojackpot: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 10 εκατ. ευρώ

21:42

Τσίπρας: Νέο κόμμα όταν θα έχουμε ομάδα που θα κερδίσει

21:28

Επικοινωνία Μακρόν με τον πρωθυπουργό του Ιράκ και με ευρωπαίους ηγέτες

21:21

Η τουρκική ΜΙΤ ζήτησε βοήθεια από τη βρετανική ΜΙ6 στην προστασία του Σύρου προέδρου Σάρα

21:03

Με ράλι 43ετίας το πετρέλαιο: Εβδομαδιαία κέρδη 35,63% για το WTI - Ξεπέρασε τα 90 δολάρια

20:59

Reuters: Το Ισραήλ στηρίζει τους Κούρδους για την κατάληψη περιοχών του Ιράν

20:45

Λευκός Οίκος: Σε 4 με 6 εβδομάδες το τέλος του πολέμου - «Οι IRGC χτύπησαν βάση των ΗΠΑ στη Βαγδάτη»

20:37

Ράλι τετραετίας για το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο - Εβδομαδιαίο άλμα 67%

20:29

ΗΠΑ: Η υπηρεσία τελωνείων δεν διαθέτει τα τεχνικά μέσα για να ξεκινήσει την επιστροφή δασμών

20:19

CNN: Η Κίνα ενδέχεται να βοηθήσει το Ιράν οικονομικά και με εξαρτήματα πυραύλων

20:09

Η άγνωστη «Έριν Μπρόκοβιτς» της Πολωνίας στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου

19:59

AEGEAN: Επιπλέον ακυρώσεις πτήσεων από και προς Ισραήλ, Ιράκ, Λίβανο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Σαουδική Αραβία

19:51

ΗΠΑ: Οι ιρανικές επιθέσεις εναντίον αμάχων δεν θα μείνουν αναπάντητες, δηλώνει ο διοικητής της CENTCOM

19:45

FedHATTA: Δεν έχουν καταγραφεί ακυρώσεις στα οργανωμένα ταξίδια

19:35

ΔΥΠΑ: Νέο πρόγραμμα κατάρτισης για εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα

19:31

Τραμπ: Οι Ηνωμένες Πολιτείες απομακρύνουν χιλιάδες ανθρώπους από χώρες της Μέσης Ανατολής

19:21

Ευρωαγορές: Η μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση εδώ και σχεδόν ένα χρόνο

19:13

Μητσοτάκης: Από τις επόμενες εκλογές οι Έλληνες του εξωτερικού ψηφίζουν με επιστολική ψήφο

19:07

Γερμανία: Ξεκινά το μεγάλο crash test για Μερτς, Βερολίνο και Ευρώπη