Tip of the Day

Πώς μπορούμε να μειώσουμε τα ψηφιακά μας απόβλητα

24-04-2024 | 08:34
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς μπορούμε να μειώσουμε τα ψηφιακά μας απόβλητα

Η Ημέρα της Γης λειτουργεί ως υπενθύμιση της ευθύνης μας για την προστασία του περιβάλλοντος. Ενώ οι παραδοσιακές προσεγγίσεις όπως η μείωση της κατανάλωσης πλαστικού είναι γνωστές, υπάρχουν λιγότερο προφανείς μέθοδοι που έχουν επίσης σημαντικό αντίκτυπο.

Μια τέτοια μέθοδος είναι η ελαχιστοποίηση των προσωπικών μας ψηφιακών αποβλήτων. Αν και μπορεί να μην είναι τόσο απτά όσο τα πλαστικά στον ωκεανό, τα ψηφιακά απόβλητα μπορούν να έχουν πραγματικές συνέπειες για την κατανάλωση ενέργειας και την περιβαλλοντική υγεία. Για να συμβάλει στη μείωση του ψηφιακού μας αποτυπώματος, η Kaspersky προτείνει την υιοθέτηση μερικών απλών πρακτικών.

Τα προσωπικά ψηφιακά απόβλητα αυξάνονται μέσω ενεργειών στις οποίες πολλοί από εμάς συμμετέχουμε καθημερινά κατά τη χρήση του διαδικτύου. Κάθε email, φωτογραφία, βίντεο και έγγραφο που αποθηκεύουμε στο διαδίκτυο απαιτεί ενεργοβόρα κέντρα δεδομένων για την αποθήκευση και τη διαχείριση αυτών των πληροφοριών. Οι ψηφιακές δραστηριότητες, όπως το streaming υψηλής ευκρίνειας και η χρήση υπηρεσιών cloud, αυξάνουν επίσης το αποτύπωμα άνθρακα λόγω της επεξεργασίας δεδομένων και της συνεχούς κατανάλωσης ενέργειας. Επιπλέον, η συσσώρευση «ψηφιακής ακαταστασίας», όπως παλιά email, διπλά αρχεία και αχρησιμοποίητες εφαρμογές, συμβάλλει περαιτέρω στη χρήση ενέργειας, καθώς αυτά τα συστήματα διαχειρίζονται συνεχώς και δημιουργούν αντίγραφα ασφαλείας περιττών ή απαρχαιωμένων δεδομένων.

Η αναγνώριση και η ελαχιστοποίηση αυτών των συμπεριφορών μπορεί να μειώσει σημαντικά τα προσωπικά μας ψηφιακά απόβλητα. Μερικά hacks για μια πιο φιλική προς το περιβάλλον ψηφιακή εμπειρία:

Η αποτελεσματική διαχείριση των ψηφιακών αποβλήτων μπορεί να ενισχυθεί με τη βελτιστοποίηση της χρήσης email

Η κατάργηση της εγγραφής από περιττά newsletter και διαφημιστικά email μειώνει τη ροή των ψηφιακών αποβλήτων αλλά και το φορτίο στους servers. Η τακτική εκκαθάριση παλιών ή άσχετων email και το άδειασμα του κάδου απορριμμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μπορεί να ελευθερώσει σημαντικές ποσότητες χώρου στον server. Αυτές οι δράσεις συμβάλλουν στη μείωση της ενέργειας που απαιτείται για τη διαχείριση δεδομένων και στη μείωση των ψηφιακών αποβλήτων συνολικά.

Η επιλογή ρυθμίσεων χαμηλότερης ποιότητας μειώνει το ψηφιακό αποτύπωμα

Η μείωση της ποιότητας των ρυθμίσεων σε ιστότοπους streaming, ιδίως όταν η υψηλή ευκρίνεια δεν είναι απαραίτητη, μπορεί να μειώσει σημαντικά τη χρήση δεδομένων και την κατανάλωση ενέργειας. Αυτή η πρακτική είναι ιδιαίτερα χρήσιμη όταν ακούτε ήχο στο παρασκήνιο ή παρακολουθείτε περιεχόμενο σε μικρότερες οθόνες, όπου η βελτιωμένη ανάλυση προσφέρει μικρό όφελος.

Ο τακτικός έλεγχος των αποθηκευτικών χώρων κάνει τη διαφορά

Η ελαχιστοποίηση των ψηφιακών αποβλήτων επιτυγχάνεται αποτελεσματικά με την τακτική αναθεώρηση και διαγραφή παλιών ή περιττών αρχείων από υπηρεσίες cloud. Είναι επίσης χρήσιμο να αποφύγετε την αναπαραγωγή αρχείων σε πολλές συσκευές ή πλατφόρμες. Επιπλέον, η ενοποίηση ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων, όπως φωτογραφίες και βίντεο, και η αφαίρεση αντιγράφων, ενισχύει την αποδοτικότητα της χρήσης ψηφιακών πόρων. Ωστόσο, η καλύτερη επιλογή για την αποθήκευση εγγράφων είναι οι λύσεις ασφαλείας, καθώς παρέχουν κρυπτογραφημένα θησαυροφυλάκια για προσωπικές πληροφορίες.

Η διαχείριση εφαρμογών αυξάνει την ενεργειακή απόδοση και ασφάλεια

Η απεγκατάσταση εφαρμογών και λογισμικού που χρησιμοποιούνται σπάνια μπορεί να μειώσει σημαντικά τον όγκο των αποθηκευμένων δεδομένων και τους πόρους που απαιτούνται για συντήρηση. Η απενεργοποίηση των ρυθμίσεων αυτόματης εκκίνησης για εφαρμογές που δεν απαιτούν συνεχή λειτουργία μειώνει επίσης τη μεταφορά δεδομένων στο παρασκήνιο και την κατανάλωση ενέργειας.

Επιπλέον, οι σύγχρονες λύσεις ασφάλειας επιτρέπουν τον καλύτερο έλεγχο των δεδομένων που συλλέγονται από εφαρμογές, όπως η τοποθεσία ή το ιστορικό αναζήτησης. Η χρήση αυτών των μέτρων ασφαλείας ελαχιστοποιεί τον όγκο των δεδομένων που υποβάλλονται σε επεξεργασία, ενώ ταυτόχρονα ενισχύει την ασφάλεια της εμπειρίας στο διαδίκτυο.

«Η διαγραφή παλαιών και διπλών πληροφοριών δεν είναι μόνο εξαιρετικά επωφελής για την ενίσχυση της ασφάλειας, τη διατήρηση της ιδιωτικής ζωής και τον έλεγχο των δεδομένων των χρηστών, αλλά είναι επίσης μια φιλική προς το περιβάλλον πρακτική. Επιπλέον, οι σύγχρονες ολοκληρωμένες λύσεις ασφάλειας λειτουργούν ως αξιόπιστοι σύμμαχοι τόσο για τη διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων όσο και για την προστασία του περιβάλλοντος», σχολιάζει η Anna Larkina, web content analysis expert στην Kaspersky.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:55

Γαλλία: Κατασχέθηκαν επτά τόνοι λαθραίων τσιγάρων μέσα σε φορτίο με ιταλικά κανόλι

23:45

Ρωσία: Το ΝΑΤΟ έχει εντείνει τις δραστηριότητες συγκέντρωσης πληροφοριών κοντά στα σύνορά μας

23:36

Ο Ερντογάν ανακοίνωσε το δεύτερο μεγαλύτερο πεδίο σπάνιων γαιών στον κόσμο στην επαρχία Εσκισεχίρ

23:35

Λιθουανία: Θα αφιερώσει το 5,38% του ΑΕΠ της στην άμυνα το 2026

23:27

Άνοδος στη Wall Street με ώθηση από τις τράπεζες - «Χαλάρωσαν» οι ανησυχίες για τον εμπορικό πόλεμο

23:06

Politico: Η ΕΕ πρέπει να είναι έτοιμη για πόλεμο με τη Ρωσία έως το 2030

22:52

Τραμπ: Το Ισραήλ μπορεί να ξαναρχίσει τις μάχες στη Γάζα αν η Χαμάς δεν τηρήσει τη συμφωνία

22:49

ΗΠΑ: Δικαστής θα απαγορεύσει τις απολύσεις ομοσπονδιακών υπαλλήλων εν μέσω shutdown

22:41

Ντομπρόβσκις: Η ΕΕ αναμένει από τη Γαλλία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της

22:28

Μπεζ Βίβλος (Fed): Σχεδόν αμετάβλητη η οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ - Σταθερή η απασχόληση

22:22

Κεραμέως: Ο ΣΥΡΙΖΑ αποχωρεί γιατί η ΝΔ έβαλε ονομαστική ψηφοφορία για να φανεί η αντίφασή του

22:08

Αναγκαστική προσγείωση στη Βρετανία πραγματοποίησε το αεροσκάφος του Πιτ Χέγκσεθ

22:00

Καθηλωμένο σε χαμηλό πέντε μηνών το πετρέλαιο

21:49

Κυβερνητικές πηγές για Καραμανλή: Παραπάνω από επίκαιρες οι δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού

21:44

Η Φον ντερ Λάιεν καλεί τη Β. Μακεδονία να τροποποιήσει το Σύνταγμά της για να συνεχιστεί η ευρωπαϊκή πορεία της

21:34

Η Μόσχα θα μπορούσε να εισάγει βενζίνη, δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός

21:26

Γάζα: Ο Ερυθρός Σταυρός παρέδωσε δύο σορούς ομήρων στον ισραηλινό στρατό

21:21

Meta: Επένδυση ύψους 1,5 δισ. δολαρίων για data center στο Τέξας

21:07

«Τρέχει» με σπασμένα τα φρένα ο χρυσός: «Πάτησε» και τα 4.200 δολάρια - Άλμα 60% φέτος

20:56

ΓΣΕΒΕΕ: Νέα πρόεδρος η Έλσα Κουκουμέρια

20:44

Νάγκελ (ΕΚΤ): Δεν υπάρχει λόγος για αλλαγή στα επιτόκια - Είμαστε κοντά στον στόχο του 2%

20:37

Αναβάθμιση της Intralot σε Β2 με σταθερό outlook από Moody's - Η αποτίμηση του deal με Bally's

20:24

Κίεβο: Επιβάλλει διακοπές ρεύματος σε όλη τη χώρα μετά τις πρόσφατες ρωσικές επιθέσεις

20:12

ΕΧΑΕ: «Δίκαιο και εύλογο» το αντάλλαγμα της Δημόσιας Πρότασης από Euronext

20:00

Εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας: Το «σκληρό πόκερ» πριν από τη συνάντηση Σι-Τραμπ και ο «άσσος στο μανίκι»

19:50

Μίραν (Fed): Επείγει νέα μείωση επιτοκίων ελέω της σύγκρουσης ΗΠΑ - Κίνας

19:43

Θετικό κλίμα στις ευρωαγορές: Κέρδη 2% για τον γαλλικό CAC 40 - Άλμα 12% για LVMH

19:36

Συνάντηση Τσιάρα με βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας για ευλογιά, ΟΠΕΚΕΠΕ και πληρωμές

19:34

Προειδοποίηση από Κώστα Καραμανλή για θεσμική, πολιτική και εθνική κρίση

19:32

Ryanair: Κόβει 800.000 θέσεις προς 9 γερμανικά αεροδρόμια λόγω υψηλών φόρων