Tip of the Day

Πώς μπορούμε να μειώσουμε τα ψηφιακά μας απόβλητα

24-04-2024 | 08:34
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς μπορούμε να μειώσουμε τα ψηφιακά μας απόβλητα
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Η Ημέρα της Γης λειτουργεί ως υπενθύμιση της ευθύνης μας για την προστασία του περιβάλλοντος. Ενώ οι παραδοσιακές προσεγγίσεις όπως η μείωση της κατανάλωσης πλαστικού είναι γνωστές, υπάρχουν λιγότερο προφανείς μέθοδοι που έχουν επίσης σημαντικό αντίκτυπο.

Μια τέτοια μέθοδος είναι η ελαχιστοποίηση των προσωπικών μας ψηφιακών αποβλήτων. Αν και μπορεί να μην είναι τόσο απτά όσο τα πλαστικά στον ωκεανό, τα ψηφιακά απόβλητα μπορούν να έχουν πραγματικές συνέπειες για την κατανάλωση ενέργειας και την περιβαλλοντική υγεία. Για να συμβάλει στη μείωση του ψηφιακού μας αποτυπώματος, η Kaspersky προτείνει την υιοθέτηση μερικών απλών πρακτικών.

Τα προσωπικά ψηφιακά απόβλητα αυξάνονται μέσω ενεργειών στις οποίες πολλοί από εμάς συμμετέχουμε καθημερινά κατά τη χρήση του διαδικτύου. Κάθε email, φωτογραφία, βίντεο και έγγραφο που αποθηκεύουμε στο διαδίκτυο απαιτεί ενεργοβόρα κέντρα δεδομένων για την αποθήκευση και τη διαχείριση αυτών των πληροφοριών. Οι ψηφιακές δραστηριότητες, όπως το streaming υψηλής ευκρίνειας και η χρήση υπηρεσιών cloud, αυξάνουν επίσης το αποτύπωμα άνθρακα λόγω της επεξεργασίας δεδομένων και της συνεχούς κατανάλωσης ενέργειας. Επιπλέον, η συσσώρευση «ψηφιακής ακαταστασίας», όπως παλιά email, διπλά αρχεία και αχρησιμοποίητες εφαρμογές, συμβάλλει περαιτέρω στη χρήση ενέργειας, καθώς αυτά τα συστήματα διαχειρίζονται συνεχώς και δημιουργούν αντίγραφα ασφαλείας περιττών ή απαρχαιωμένων δεδομένων.

Η αναγνώριση και η ελαχιστοποίηση αυτών των συμπεριφορών μπορεί να μειώσει σημαντικά τα προσωπικά μας ψηφιακά απόβλητα. Μερικά hacks για μια πιο φιλική προς το περιβάλλον ψηφιακή εμπειρία:

Η αποτελεσματική διαχείριση των ψηφιακών αποβλήτων μπορεί να ενισχυθεί με τη βελτιστοποίηση της χρήσης email

Η κατάργηση της εγγραφής από περιττά newsletter και διαφημιστικά email μειώνει τη ροή των ψηφιακών αποβλήτων αλλά και το φορτίο στους servers. Η τακτική εκκαθάριση παλιών ή άσχετων email και το άδειασμα του κάδου απορριμμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μπορεί να ελευθερώσει σημαντικές ποσότητες χώρου στον server. Αυτές οι δράσεις συμβάλλουν στη μείωση της ενέργειας που απαιτείται για τη διαχείριση δεδομένων και στη μείωση των ψηφιακών αποβλήτων συνολικά.

Η επιλογή ρυθμίσεων χαμηλότερης ποιότητας μειώνει το ψηφιακό αποτύπωμα

Η μείωση της ποιότητας των ρυθμίσεων σε ιστότοπους streaming, ιδίως όταν η υψηλή ευκρίνεια δεν είναι απαραίτητη, μπορεί να μειώσει σημαντικά τη χρήση δεδομένων και την κατανάλωση ενέργειας. Αυτή η πρακτική είναι ιδιαίτερα χρήσιμη όταν ακούτε ήχο στο παρασκήνιο ή παρακολουθείτε περιεχόμενο σε μικρότερες οθόνες, όπου η βελτιωμένη ανάλυση προσφέρει μικρό όφελος.

Ο τακτικός έλεγχος των αποθηκευτικών χώρων κάνει τη διαφορά

Η ελαχιστοποίηση των ψηφιακών αποβλήτων επιτυγχάνεται αποτελεσματικά με την τακτική αναθεώρηση και διαγραφή παλιών ή περιττών αρχείων από υπηρεσίες cloud. Είναι επίσης χρήσιμο να αποφύγετε την αναπαραγωγή αρχείων σε πολλές συσκευές ή πλατφόρμες. Επιπλέον, η ενοποίηση ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων, όπως φωτογραφίες και βίντεο, και η αφαίρεση αντιγράφων, ενισχύει την αποδοτικότητα της χρήσης ψηφιακών πόρων. Ωστόσο, η καλύτερη επιλογή για την αποθήκευση εγγράφων είναι οι λύσεις ασφαλείας, καθώς παρέχουν κρυπτογραφημένα θησαυροφυλάκια για προσωπικές πληροφορίες.

Η διαχείριση εφαρμογών αυξάνει την ενεργειακή απόδοση και ασφάλεια

Η απεγκατάσταση εφαρμογών και λογισμικού που χρησιμοποιούνται σπάνια μπορεί να μειώσει σημαντικά τον όγκο των αποθηκευμένων δεδομένων και τους πόρους που απαιτούνται για συντήρηση. Η απενεργοποίηση των ρυθμίσεων αυτόματης εκκίνησης για εφαρμογές που δεν απαιτούν συνεχή λειτουργία μειώνει επίσης τη μεταφορά δεδομένων στο παρασκήνιο και την κατανάλωση ενέργειας.

Επιπλέον, οι σύγχρονες λύσεις ασφάλειας επιτρέπουν τον καλύτερο έλεγχο των δεδομένων που συλλέγονται από εφαρμογές, όπως η τοποθεσία ή το ιστορικό αναζήτησης. Η χρήση αυτών των μέτρων ασφαλείας ελαχιστοποιεί τον όγκο των δεδομένων που υποβάλλονται σε επεξεργασία, ενώ ταυτόχρονα ενισχύει την ασφάλεια της εμπειρίας στο διαδίκτυο.

«Η διαγραφή παλαιών και διπλών πληροφοριών δεν είναι μόνο εξαιρετικά επωφελής για την ενίσχυση της ασφάλειας, τη διατήρηση της ιδιωτικής ζωής και τον έλεγχο των δεδομένων των χρηστών, αλλά είναι επίσης μια φιλική προς το περιβάλλον πρακτική. Επιπλέον, οι σύγχρονες ολοκληρωμένες λύσεις ασφάλειας λειτουργούν ως αξιόπιστοι σύμμαχοι τόσο για τη διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων όσο και για την προστασία του περιβάλλοντος», σχολιάζει η Anna Larkina, web content analysis expert στην Kaspersky.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

19:03

Το Βερολίνο καλεί τον Τραμπ να τερματίσει τον «ανεύθυνο» πόλεμο με το Ιράν

18:57

Πέμπτος σερί μήνας κερδών στις ευρωαγορές

18:41

Ιαπωνία: Στήριξη του γεν με παρέμβαση - ρεκόρ 96 δισ. δολαρίων

18:23

OPEC: Τρίζει η συνοχή του καρτέλ

18:19

Η παρέμβαση Γουόρς ρίχνει το Bitcoin κάτω από τα 80.000 δολάρια

18:09

Μαρινάκης: Πρωθυπουργός των μουσαμάδων ο Τσίπρας – Παραμένει αμετανόητος

17:58

Χρηματιστήριο: Εβδομαδιαία κέρδη 1,74%, κράτησε «επαφή» με τις 2.700 μονάδες

17:52

ΜΕΓΑ: Αύξηση τζίρου το 2025 - Στήριξη εργαζομένων και καταναλωτών

17:41

Τουρνάς: «Ο πολίτης θέλει να γνωρίζει πότε θα λάβει την αρωγή και θα επιστρέψει στην κανονικότητα»

17:31

Επιστροφή ενοικίου: Διπλή πληρωμή το φθινόπωρο για εκπαιδευτικούς, γιατρούς και νοσηλευτές

17:26

Ποιες εταιρείες τροφίμων γύρισαν «σελίδα» μέσα στο καλοκαίρι

17:11

Νεπάλ: Υπό παρακολούθηση δύο λίμνες - Ο κίνδυνος πλημμύρας παραμένει

17:11

«Καμπανάκι» Γουόρς στο Τζάκσον Χολ για τον πληθωρισμό - «Έχουμε δουλειά να κάνουμε»

16:51

Τουρνάς: «Δύσκολη και η αυριανή ημέρα - Απαιτείται αυξημένη προσοχή από όλους»

16:50

«Διαγράφει» τα κέρδη της Wall Street ο Γουόρς

16:42

Ιταλία: Συνεχίζει να αυξάνει τα ποσοστά της η ακροδεξιά, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις

16:31

Πρωτοποριακή μέθοδος χαρτογράφησης προβλημάτων ψυχικής υγείας σε συνομιλίες με AI

16:23

Με νέο διοικητικό συμβούλιο ο ΟΑΣΘ

16:16

e-ΕΦΚΑ: Επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών σε μη μισθωτούς ασφαλισμένους

16:08

Δομική Κρήτης: Νέα σύμβαση 5,45 εκατ. ευρώ για έργα στη Μεσσηνία

16:06

Μητσοτάκης από Πτολεμαΐδα: «Μία υγιής και κερδοφόρος ΔΕΗ επιτρέπει τη στήριξη της κοινωνίας»

16:03

ΠΑΣΟΚ: «Η κυβέρνηση βαφτίζει προστασία την εγκατάλειψη των οφειλετών»

15:48

Μητσοτάκης: Η πλήρης ανάταξη των υποδομών του ΕΣΥ αποτελεί κεντρική προτεραιότητα

15:39

Ανακαίνιση Κατοικίας: Παράταση προθεσμίας έως 30 Σεπτεμβρίου και διεύρυνση κριτηρίων

15:31

Η Ντόλι Πάρτον τα είχε όλα έτοιμα - Όλα όσα θα γίνουν μετά τον θάνατό της

15:25

ΛΑΡΚΟ: Συνεχίζεται για άλλους 24 μήνες η απασχόληση των ανέργων απολυθέντων

15:20

Το ΥΠΕΞ του Ιράν πιέζει τις άλλες χώρες να μην εφαρμόσουν τις κυρώσεις των ΗΠΑ

15:14

ΟΔΔΗΧ: Δημοπρασία ετήσιων εντόκων γραμματίων στις 2 Σεπτεμβρίου

15:12

10 ξενοδοχεία στην Ιταλία για παραμυθένια διαμονή

15:09

Ισπανός υπουργός Εσωτερικών: «Η βία δεν είναι λύση στη Θέουτα»