Tip of the Day

Πώς μπορούμε να μειώσουμε τα ψηφιακά μας απόβλητα

24-04-2024 | 08:34
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς μπορούμε να μειώσουμε τα ψηφιακά μας απόβλητα

Η Ημέρα της Γης λειτουργεί ως υπενθύμιση της ευθύνης μας για την προστασία του περιβάλλοντος. Ενώ οι παραδοσιακές προσεγγίσεις όπως η μείωση της κατανάλωσης πλαστικού είναι γνωστές, υπάρχουν λιγότερο προφανείς μέθοδοι που έχουν επίσης σημαντικό αντίκτυπο.

Μια τέτοια μέθοδος είναι η ελαχιστοποίηση των προσωπικών μας ψηφιακών αποβλήτων. Αν και μπορεί να μην είναι τόσο απτά όσο τα πλαστικά στον ωκεανό, τα ψηφιακά απόβλητα μπορούν να έχουν πραγματικές συνέπειες για την κατανάλωση ενέργειας και την περιβαλλοντική υγεία. Για να συμβάλει στη μείωση του ψηφιακού μας αποτυπώματος, η Kaspersky προτείνει την υιοθέτηση μερικών απλών πρακτικών.

Τα προσωπικά ψηφιακά απόβλητα αυξάνονται μέσω ενεργειών στις οποίες πολλοί από εμάς συμμετέχουμε καθημερινά κατά τη χρήση του διαδικτύου. Κάθε email, φωτογραφία, βίντεο και έγγραφο που αποθηκεύουμε στο διαδίκτυο απαιτεί ενεργοβόρα κέντρα δεδομένων για την αποθήκευση και τη διαχείριση αυτών των πληροφοριών. Οι ψηφιακές δραστηριότητες, όπως το streaming υψηλής ευκρίνειας και η χρήση υπηρεσιών cloud, αυξάνουν επίσης το αποτύπωμα άνθρακα λόγω της επεξεργασίας δεδομένων και της συνεχούς κατανάλωσης ενέργειας. Επιπλέον, η συσσώρευση «ψηφιακής ακαταστασίας», όπως παλιά email, διπλά αρχεία και αχρησιμοποίητες εφαρμογές, συμβάλλει περαιτέρω στη χρήση ενέργειας, καθώς αυτά τα συστήματα διαχειρίζονται συνεχώς και δημιουργούν αντίγραφα ασφαλείας περιττών ή απαρχαιωμένων δεδομένων.

Η αναγνώριση και η ελαχιστοποίηση αυτών των συμπεριφορών μπορεί να μειώσει σημαντικά τα προσωπικά μας ψηφιακά απόβλητα. Μερικά hacks για μια πιο φιλική προς το περιβάλλον ψηφιακή εμπειρία:

Η αποτελεσματική διαχείριση των ψηφιακών αποβλήτων μπορεί να ενισχυθεί με τη βελτιστοποίηση της χρήσης email

Η κατάργηση της εγγραφής από περιττά newsletter και διαφημιστικά email μειώνει τη ροή των ψηφιακών αποβλήτων αλλά και το φορτίο στους servers. Η τακτική εκκαθάριση παλιών ή άσχετων email και το άδειασμα του κάδου απορριμμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μπορεί να ελευθερώσει σημαντικές ποσότητες χώρου στον server. Αυτές οι δράσεις συμβάλλουν στη μείωση της ενέργειας που απαιτείται για τη διαχείριση δεδομένων και στη μείωση των ψηφιακών αποβλήτων συνολικά.

Η επιλογή ρυθμίσεων χαμηλότερης ποιότητας μειώνει το ψηφιακό αποτύπωμα

Η μείωση της ποιότητας των ρυθμίσεων σε ιστότοπους streaming, ιδίως όταν η υψηλή ευκρίνεια δεν είναι απαραίτητη, μπορεί να μειώσει σημαντικά τη χρήση δεδομένων και την κατανάλωση ενέργειας. Αυτή η πρακτική είναι ιδιαίτερα χρήσιμη όταν ακούτε ήχο στο παρασκήνιο ή παρακολουθείτε περιεχόμενο σε μικρότερες οθόνες, όπου η βελτιωμένη ανάλυση προσφέρει μικρό όφελος.

Ο τακτικός έλεγχος των αποθηκευτικών χώρων κάνει τη διαφορά

Η ελαχιστοποίηση των ψηφιακών αποβλήτων επιτυγχάνεται αποτελεσματικά με την τακτική αναθεώρηση και διαγραφή παλιών ή περιττών αρχείων από υπηρεσίες cloud. Είναι επίσης χρήσιμο να αποφύγετε την αναπαραγωγή αρχείων σε πολλές συσκευές ή πλατφόρμες. Επιπλέον, η ενοποίηση ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων, όπως φωτογραφίες και βίντεο, και η αφαίρεση αντιγράφων, ενισχύει την αποδοτικότητα της χρήσης ψηφιακών πόρων. Ωστόσο, η καλύτερη επιλογή για την αποθήκευση εγγράφων είναι οι λύσεις ασφαλείας, καθώς παρέχουν κρυπτογραφημένα θησαυροφυλάκια για προσωπικές πληροφορίες.

Η διαχείριση εφαρμογών αυξάνει την ενεργειακή απόδοση και ασφάλεια

Η απεγκατάσταση εφαρμογών και λογισμικού που χρησιμοποιούνται σπάνια μπορεί να μειώσει σημαντικά τον όγκο των αποθηκευμένων δεδομένων και τους πόρους που απαιτούνται για συντήρηση. Η απενεργοποίηση των ρυθμίσεων αυτόματης εκκίνησης για εφαρμογές που δεν απαιτούν συνεχή λειτουργία μειώνει επίσης τη μεταφορά δεδομένων στο παρασκήνιο και την κατανάλωση ενέργειας.

Επιπλέον, οι σύγχρονες λύσεις ασφάλειας επιτρέπουν τον καλύτερο έλεγχο των δεδομένων που συλλέγονται από εφαρμογές, όπως η τοποθεσία ή το ιστορικό αναζήτησης. Η χρήση αυτών των μέτρων ασφαλείας ελαχιστοποιεί τον όγκο των δεδομένων που υποβάλλονται σε επεξεργασία, ενώ ταυτόχρονα ενισχύει την ασφάλεια της εμπειρίας στο διαδίκτυο.

«Η διαγραφή παλαιών και διπλών πληροφοριών δεν είναι μόνο εξαιρετικά επωφελής για την ενίσχυση της ασφάλειας, τη διατήρηση της ιδιωτικής ζωής και τον έλεγχο των δεδομένων των χρηστών, αλλά είναι επίσης μια φιλική προς το περιβάλλον πρακτική. Επιπλέον, οι σύγχρονες ολοκληρωμένες λύσεις ασφάλειας λειτουργούν ως αξιόπιστοι σύμμαχοι τόσο για τη διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων όσο και για την προστασία του περιβάλλοντος», σχολιάζει η Anna Larkina, web content analysis expert στην Kaspersky.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

10:51

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού - Προβλήματα σε ακτοπλοϊκά δρομολόγια

10:46

Ευρωαγορές: Ανοδικές κινήσεις εν μέσω μπαράζ εταιρικών αποτελεσμάτων

10:45

Ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού: Δεν θα προσμετρώνται οι απουσίες - Τα δικαιολογητικά

10:41

Lukoil: Πουλάει τα διεθνή περιουσιακά στοιχεία της στην αμερικανική Carlyle

10:20

Deutsche Bank: Ρεκόρ κερδοφορίας το δ' τρίμηνο του 2025 - Στα 7,73 δισ. ευρώ τα έσοδα

10:15

Ασταμάτητος ο χρυσός: Ξεπέρασε και τα 5.500 δολάρια - «Πετάνε» και τα άλλα μέταλλα

09:49

Κάλας: Πιθανή η ένταξη των ιρανών Φρουρών της Επανάστασης στις τρομοκρατικές οργανώσεις της ΕΕ

09:42

Παπαθανάσης: Δράσεις υποστήριξης για την ένταξη φοιτητών στην αγορά εργασίας με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ

09:37

Car sharing: Σύναψη στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ Surprice Car Rental και Caroo

09:26

Metlen: Η μόνη ευρωπαϊκή εταιρεία στη διεκδίκηση της μονάδας αλουμινίου στη Δουνκέρκη

09:25

Pallma AI: Η startup με ελληνικό DNA που σήκωσε 1,6 εκατ. δολάρια από τους κολοσσούς της τεχνολογίας

09:13

Αναβάθμιση της πιστοληπτικής προοπτικής της ΔΕΗ από την S&P

09:02

Τραμπ: Η ICE θα παραμείνει παρά τις αντιδράσεις - Δύο αστυνομικοί σε διαθεσιμότητα

08:54

Βιετνάμ και ΕΕ αναβάθμισαν τις διπλωματικές τους σχέσεις

08:52

Βενεζουέλα: Η Ροδρίγκες καλεί χωρίς να κατονομάσει την Ματσάδο να «μείνει στην Ουάσιγκτον»

08:38

Κομισιόν: Επιχορήγηση 9,5 εκατ. ευρώ για το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Αιγύπτου - Ελλάδας (Gregy)

08:29

Δέκα χώρες καλούν το Ισραήλ να επιτρέψει «ανεμπόδιστη» είσοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα

08:26

Συνάντηση Σι-Στάρμερ: Στο «τραπέζι» η επανεκκίνηση των σχέσεων Κίνας-Βρετανίας

08:26

Γεραπετρίτης: Διευρυμένη συνάντηση στο Κυπριακό θα γίνει όταν ωριμάσουν οι συνθήκες

08:18

Μεταφέρονται σήμερα στην Ελλάδα δύο τραυματίες οπαδοί του ΠΑΟΚ - Ο τρίτος χειρουργήθηκε στη Ρουμανία

08:18

Πλατφόρμα στήριξης της δανειοδότησης των επιχειρήσεων «στήνει» το ΕΒΕΑ

08:10

Στην Φρανκφούρτη ο Κυρ. Πιερρακάκης για συναντήσεις με Λαγκάρντ και Νάγκελ

08:00

Πριβέ λίμνη, 18 δωμάτια και 300 εκατ. δολάρια - Το ακριβότερο ακίνητο στις ΗΠΑ

07:52

Trastor: Η ΑΜΚ (που εκκρεμεί) και τα επενδυτικά πλάνα της ΑΕΕΑΠ

07:42

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Η «κρυφή» αξία του Κατασκευαστικού τομέα - Ο «συνδετικός κρίκος» και οι ίδιες επενδύσεις

07:38

Νόμος του κράτους τον Φεβρουάριο η Εθνική Κοινωνική Συμφωνία - Ποιες κλαδικές συμβάσεις επεκτείνονται

07:28

Βγάζει από τον «πάγο» η κυβέρνηση τα offshore αιολικά - Οι επόμενες κινήσεις

07:15

Μετρήσεις, πρόσωπα, παρελθόν, παρόν και μέλλον κουβάρι στα κόμματα της κεντροαριστερής και αριστερής πολυκατοικίας

07:11

ΦΠΑ: Αγκάθι για τις εισπράξεις εξαιρέσεις και μειωμένοι συντελεστές - Κάτω από το μέσο όρο της ΕΕ η Ελλάδα

07:05

Καλπασμός στο ΧΑ - Τα νέα έργα στην Αττική - Κάηκαν οι σορτάκηδες