Tip of the Day

Πώς να εξοικονομήσετε ενέργεια την άνοιξη

19-03-2024 | 07:41
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς να εξοικονομήσετε ενέργεια την άνοιξη
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Η άνοιξη είναι επιτέλους εδώ και οι θερμοκρασίες αναμένεται να αρχίσουν να καταγράφουν άνοδο, ακόμη αν και για την ώρα, ο καιρός επιβεβαιώνει την γνωστή παροιμία που ισχύει για τον Μάρτη. Η άνοιξη αποτελεί μια καλή ευκαιρία να αντισταθμίσουμε το κόστος των υψηλότερων λογαριασμών ρεύματος κατά τους χειμερινούς μήνες, όπου χρησιμοποιούσαμε περισσότερο πετρέλαιο, φυσικό αέριο ή ηλεκτρισμό για την θέρμανση.

Δεδομένου ότι θα υπάρχουν όλο και περισσότερες ηλιόλουστες ημέρες, ενδείκνυται να ανοίγετε όλες τις κουρτίνες το πρωί για να αφήσετε τον ήλιο να μπει και να θερμάνει τους εσωτερικούς χώρους. Κλείστε τα ξανά μόλις βραδιάσει για να σταματήσει η απώλεια της θερμότητας.

Ακόμη, κρατήστε τις εσωτερικές σας πόρτες κλειστές όπου μπορείτε, για να διατηρήσετε τη θερμότητα στα σημεία που θέλετε. Για παράδειγμα, στο σαλόνι σας μια ιδανική θερμοκρασία θα ήταν οι 19-21°C περίπου, ενώ η κρεβατοκάμαρά σας θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 2°C πιο δροσερή για να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε.

Για την θέρμανση των χώρων, χρησιμοποιήστε έξυπνα συστήματα και θερμοστάτες ενώ σημαντική εξοικονόμηση μπορείτε να επιτύχετε και στην κουζίνα.

Σε ένα μέσο σπίτι, χρησιμοποιείτε περίπου το 3-5% της ενέργειάς σας στην μαγειρική. Για μέγιστη απόδοση, χρησιμοποιήστε φούρνο μικροκυμάτων για να ξαναζεσταίνετε τα φαγητά, φουρνάκια ή φριτέζες.

Αντί να ενεργοποιήσετε τον ανεμιστήρα του απορροφητήρα, του οποίου η λειτουργία ανοίξτε ένα παράθυρο για να φέρετε καθαρό αέρα χωρίς να χρειάζεστε ηλεκτρικό ρεύμα.

Όταν βράζετε τα λαχανικά, χρησιμοποιήστε όσο λιγότερο νερό μπορείτε ενώ μπορείτε να εξοικονομήσετε περισσότερο βράζοντας νερό στον βραστήρα σας πριν το προσθέσετε στο τηγάνι, αντί να το ζεστάνετε από το κρύο στην εστία.

Ακόμη, πρέπει να ελέγξετε εάν το ψυγείο ή ο καταψύκτης σας χρειάζεται απόψυξη, καθώς σε αυτή την περίπτωση χρησιμοποιεί περισσότερη ενέργεια.

Εάν έχετε πλυντήριο πιάτων, χρησιμοποιήστε το αλλά βεβαιωθείτε ότι είναι γεμάτο. Κατά μέσο όρο, χρησιμοποιούν λιγότερο από το ένα τέταρτο του ζεστού νερού που απαιτείται για το πλύσιμο των χεριών.

Παράλληλα, μπορείτε να πλένετε τα ρούχα σας στους 30° για να καταναλώνετε 57% λιγότερο ρεύμα και να εξοικονομείτε 20 κιλά CO2 ετησίως ενώ τα ρούχα σας θα είναι το ίδιο καθαρά.

Εάν έχετε χώρο, στεγνώστε τα ρούχα σας έξω και όχι σε στεγνωτήριο.

Όταν χρησιμοποιείτε το μπάνιο, μπορείτε να κάνετε ένα γρήγορο ντους αντί για κανονικό μπάνιο. Κατά μέσο όρο, ένα μπάνιο χρησιμοποιεί περίπου την ίδια ποσότητα ζεστού νερού με ένα ντους 10 λεπτών, οπότε τα ντους θα πρέπει να είναι όσο πιο σύντομα γίνεται.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

11:01

Ολοταχώς για δεύτερη συναπτή εβδομάδα απωλειών οι ευρωαγορές

10:52

Χρηματιστήριο: Νέα απόπειρα για τις 2.600 μονάδες

10:43

Η πρόωρη αποπληρωμή του χρέους και το θερμό καλοκαίρι που αλλάζει την Ευρώπη

10:42

Κάζακς: Σε καλή θέση η ΕΚΤ να αναλάβει δράση για τον «δυσάρεστο» πληθωρισμό

10:38

Metlen: Σημαντικό ορόσημο για το Protos στη Βρετανία - Πρώτη καύση απορριμμάτων

10:32

Ο Μπιλ Άκμαν δωρίζει 400 εκατ. δολάρια σε έρευνα για τον εγκέφαλο

10:21

Προς τρίτη «πράσινη» εβδομάδα ο χρυσός με κέρδη 3,6%

10:21

CrediaBank: Νέα γενική διευθύντρια κανονιστικής συμμόρφωσης και εταιρικής διακυβέρνησης

10:12

Η Ελλάδα ανακτά το επίσημο καθεστώς χώρας απαλλαγμένης από την πανώλη μικρών μηρυκαστικών

10:00

Ο Μητσοτάκης ευχήθηκε στη Μαντόνα για τα γενέθλιά της

09:53

Αρτοποιός: 110 drones της Πυροσβεστικής σε 24ωρη επιτήρηση - 308 συλλήψεις από την αρχή του έτους

09:38

Μαρινάκης: Τα μέτρα της ΔΕΘ θα είναι μόνιμα - Τι εξετάζεται για «Σπίτι μου» και κατάργηση τεκμηρίων

09:37

Έτοιμη να ακούσει νέες προτάσεις για ειρήνευση στην Ουκρανία η Ρωσία

09:22

Η Banca Monte dei Paschi ετοιμάζει πρόταση εξαγοράς των BPM, Banca Generali έναντι 34 δισ. ευρώ

09:05

Οι ΗΠΑ απειλούν όποια χώρα αψηφήσει τον οικονομικό πόλεμό τους εναντίον του Ιράν

08:54

Σε τροχιά για δεύτερη εβδομάδα κερδών το πετρέλαιο - Παραμένει πάνω από τα 93 δολ. το Brent

08:44

Κολομβία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης 15 νομοί εξαιτίας του σεισμού - 319 οι νεκροί

08:35

Ιαπωνία: Στο υψηλότερο επίπεδο φέτος ο πληθωρισμός - Ενισχύονται οι πιθανότητες αύξησης των επιτοκίων

08:26

Ανακαίνιση Κατοικίας: Ποιοι προλαβαίνουν επιδότηση έως 36.000 ευρώ

08:19

Επτά χώρες καλούν το Ισραήλ να «βάλει τέλος στην επέκταση» του εποικισμού της Δυτικής Όχθης

08:15

Η Διώρυγα του Παναμά μειώνει τις διελεύσεις πλοίων λόγω Ελ Νίνιο

08:11

Θα πληρώνατε 10.000 ευρώ για ένα μαρτίνι;

08:10

ΟΗΕ: Νέα «ενδεικτική» ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την επιλογή νέας ή νέου ΓΓ

08:10

Ηλεκτροπληξία και φωτιά: Τα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε

08:04

«Παράθυρο» για αύξηση του επιδόματος παιδιού ανοίγουν οι συστάσεις ΟΟΣΑ

08:02

«Τουρισμός για Όλους 2026-2027»: Τελευταία ημέρα για την υποβολή αιτήσεων

07:45

Υποδομές: Ποιος όμιλος «καπαρώνει» σημαντικό αρδευτικό έργο στη Β. Ελλάδα

07:41

Η Αθήνα απαντά σε Άγκυρα - Η πρώτη συνάντηση της Πρέσβειρας - Ο ΣΥΡΙΖΑ του 3%

07:30

Φοιτητική Κατοικία: Πόσο «ψηλώνουν» τα ενοίκια στην Αθήνα - Οι προσιτές επιλογές και η συγκατοίκηση

07:23

Πετρέλαιο: Επιστρέφουν τα σενάρια για τα 100 δολάρια - Τι σημαίνει για την Ελλάδα