Tip of the Day

Πώς να εξοικονομήσετε ενέργεια την άνοιξη

19-03-2024 | 07:41
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς να εξοικονομήσετε ενέργεια την άνοιξη
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Η άνοιξη είναι επιτέλους εδώ και οι θερμοκρασίες αναμένεται να αρχίσουν να καταγράφουν άνοδο, ακόμη αν και για την ώρα, ο καιρός επιβεβαιώνει την γνωστή παροιμία που ισχύει για τον Μάρτη. Η άνοιξη αποτελεί μια καλή ευκαιρία να αντισταθμίσουμε το κόστος των υψηλότερων λογαριασμών ρεύματος κατά τους χειμερινούς μήνες, όπου χρησιμοποιούσαμε περισσότερο πετρέλαιο, φυσικό αέριο ή ηλεκτρισμό για την θέρμανση.

Δεδομένου ότι θα υπάρχουν όλο και περισσότερες ηλιόλουστες ημέρες, ενδείκνυται να ανοίγετε όλες τις κουρτίνες το πρωί για να αφήσετε τον ήλιο να μπει και να θερμάνει τους εσωτερικούς χώρους. Κλείστε τα ξανά μόλις βραδιάσει για να σταματήσει η απώλεια της θερμότητας.

Ακόμη, κρατήστε τις εσωτερικές σας πόρτες κλειστές όπου μπορείτε, για να διατηρήσετε τη θερμότητα στα σημεία που θέλετε. Για παράδειγμα, στο σαλόνι σας μια ιδανική θερμοκρασία θα ήταν οι 19-21°C περίπου, ενώ η κρεβατοκάμαρά σας θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 2°C πιο δροσερή για να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε.

Για την θέρμανση των χώρων, χρησιμοποιήστε έξυπνα συστήματα και θερμοστάτες ενώ σημαντική εξοικονόμηση μπορείτε να επιτύχετε και στην κουζίνα.

Σε ένα μέσο σπίτι, χρησιμοποιείτε περίπου το 3-5% της ενέργειάς σας στην μαγειρική. Για μέγιστη απόδοση, χρησιμοποιήστε φούρνο μικροκυμάτων για να ξαναζεσταίνετε τα φαγητά, φουρνάκια ή φριτέζες.

Αντί να ενεργοποιήσετε τον ανεμιστήρα του απορροφητήρα, του οποίου η λειτουργία ανοίξτε ένα παράθυρο για να φέρετε καθαρό αέρα χωρίς να χρειάζεστε ηλεκτρικό ρεύμα.

Όταν βράζετε τα λαχανικά, χρησιμοποιήστε όσο λιγότερο νερό μπορείτε ενώ μπορείτε να εξοικονομήσετε περισσότερο βράζοντας νερό στον βραστήρα σας πριν το προσθέσετε στο τηγάνι, αντί να το ζεστάνετε από το κρύο στην εστία.

Ακόμη, πρέπει να ελέγξετε εάν το ψυγείο ή ο καταψύκτης σας χρειάζεται απόψυξη, καθώς σε αυτή την περίπτωση χρησιμοποιεί περισσότερη ενέργεια.

Εάν έχετε πλυντήριο πιάτων, χρησιμοποιήστε το αλλά βεβαιωθείτε ότι είναι γεμάτο. Κατά μέσο όρο, χρησιμοποιούν λιγότερο από το ένα τέταρτο του ζεστού νερού που απαιτείται για το πλύσιμο των χεριών.

Παράλληλα, μπορείτε να πλένετε τα ρούχα σας στους 30° για να καταναλώνετε 57% λιγότερο ρεύμα και να εξοικονομείτε 20 κιλά CO2 ετησίως ενώ τα ρούχα σας θα είναι το ίδιο καθαρά.

Εάν έχετε χώρο, στεγνώστε τα ρούχα σας έξω και όχι σε στεγνωτήριο.

Όταν χρησιμοποιείτε το μπάνιο, μπορείτε να κάνετε ένα γρήγορο ντους αντί για κανονικό μπάνιο. Κατά μέσο όρο, ένα μπάνιο χρησιμοποιεί περίπου την ίδια ποσότητα ζεστού νερού με ένα ντους 10 λεπτών, οπότε τα ντους θα πρέπει να είναι όσο πιο σύντομα γίνεται.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

01:02

Πόσα χρήματα παίρνει η Ισπανία για την κατάκτηση του Μουντιάλ

23:58

Εξιχνιάστηκε κλοπή άνω των 11.000 ευρώ από εταιρικό όχημα στο Περιστέρι

23:35

Καλαφάτης: Πάνω από 300 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση των ερευνητικών υποδομών

23:15

Τασούλας: Η ενότητα και η παιδεία είναι η πραγματική μας δύναμη

22:49

Πολύγυρος: Οδηγός τραυματίστηκε όταν το ΙΧ του συγκρούστηκε με πυροσβεστικό όχημα, στην περιοχή της Κασσάνδρας

22:18

Θεσσαλονίκη: Θάνατος 63χρονης λουόμενης στην Αγία Τριάδα

21:18

Συλλήψεις σε Ορεστιάδα και Καβάλα για παράνομη διακίνηση μεταναστών

20:39

Κουβέιτ: Η ιρανική επίθεση σε πολιτικές υποδομές συνιστά επικίνδυνη κλιμάκωση που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο

20:34

Ιορδανία: Το ΥΠΕΞ κάλεσε τον Ιρανό επιτετραμμένο για τις αδικαιολόγητες πυραυλικές επιθέσεις στη χώρα

20:23

Περού: Τουλάχιστον 6 νεκροί και 21 τραυματίες από τους σεισμούς στην Τσουπάκα

20:12

Πυροσβεστική: 37 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο εικοσιτετράωρο

20:06

Υπό έλεγχο η πυρκαγιά σε χαμηλή βλάστηση στο Κορωπί

20:01

Δυτική Όχθη: Ένα τέμενος και κτίρια πυρπολήθηκαν σε επίθεση Ισραηλινών εποίκων

19:46

Μερτς: Η αποχώρηση Σπαν ανοίγει το ενδεχόμενο ενός ευρύτερου κυβερνητικού ανασχηματισμού

19:30

Kίνα: Αντεπίθεση στην τεχνητή νοημοσύνη και η μάχη για τους κανόνες της νέας εποχής

19:17

Ρούμπιο: Συνάντηση με τον Λιβανέζο πρόεδρο Ζοζέφ Αούν

18:59

Ισραήλ: Ο υπουργός Άμυνας προειδοποιεί ότι η χώρα θα απαντήσει εάν δεχτεί επίθεση από το Ιράν

18:49

Μελόνι: Έδωσε χάρη στον κοσμηματοπώλη που πυροβόλησε και σκότωσε δύο ληστές

18:35

Αποκαταστάθηκε η λειτουργία στις πλατφόρμες της Meta

18:21

ΥΠΑ: Ιστορικό ρεκόρ ημερήσιας κίνησης πτήσεων στον ελληνικό εναέριο χώρο - Διαχειρίστηκαν 5.082 πτήσεις

18:14

Πυρκαγιά σε χαμηλή βλάστηση στο Κορωπί - Ενημερωτικό μήνυμα του 112

18:09

Boeing: Εστιάζει στην αύξηση παραγωγής και όχι στις νέες παραγγελίες

17:39

Τσιτσιπάς: Πανηγύρισε τον 13ο τίτλο της καριέρας του στο ATP Tour

17:31

Ιρανικός πύραυλος που στόχευε την Άκαμπα αναχαιτίστηκε από ισραηλινές και ιορδανικές δυνάμεις

17:28

Συνεδριάζει της Δευτέρα η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ

17:22

Ιράν: Δύο άνδρες εκτελέστηκαν δι' απαγχονισμού σε σχέση με τις μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του Ιανουαρίου

17:17

Σκέρτσος: Η ευρωπαϊκή συγκρίσιμη πραγματικότητα για το κράτος δικαίου και τη θέση της Ελλάδας

17:00

Σε «Συμπληγάδες» το λιανεμπόριο – Τα αγκάθια, οι προκλήσεις και οι προοπτικές εν μέσω εκπτώσεων

16:49

Οι Big Tech καλούνται να δικαιολογήσουν τις δαπάνες για AI καθώς οι επενδυτές εγκαταλείπουν τις μετοχές τους

15:58

ΓΓΠΠ: Συνεδρίαση της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου για τον επερχόμενο ήπιο καύσωνα