Tip of the Day

Πώς να εξοικονομήσετε ενέργεια την άνοιξη

19-03-2024 | 07:41
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς να εξοικονομήσετε ενέργεια την άνοιξη
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Η άνοιξη είναι επιτέλους εδώ και οι θερμοκρασίες αναμένεται να αρχίσουν να καταγράφουν άνοδο, ακόμη αν και για την ώρα, ο καιρός επιβεβαιώνει την γνωστή παροιμία που ισχύει για τον Μάρτη. Η άνοιξη αποτελεί μια καλή ευκαιρία να αντισταθμίσουμε το κόστος των υψηλότερων λογαριασμών ρεύματος κατά τους χειμερινούς μήνες, όπου χρησιμοποιούσαμε περισσότερο πετρέλαιο, φυσικό αέριο ή ηλεκτρισμό για την θέρμανση.

Δεδομένου ότι θα υπάρχουν όλο και περισσότερες ηλιόλουστες ημέρες, ενδείκνυται να ανοίγετε όλες τις κουρτίνες το πρωί για να αφήσετε τον ήλιο να μπει και να θερμάνει τους εσωτερικούς χώρους. Κλείστε τα ξανά μόλις βραδιάσει για να σταματήσει η απώλεια της θερμότητας.

Ακόμη, κρατήστε τις εσωτερικές σας πόρτες κλειστές όπου μπορείτε, για να διατηρήσετε τη θερμότητα στα σημεία που θέλετε. Για παράδειγμα, στο σαλόνι σας μια ιδανική θερμοκρασία θα ήταν οι 19-21°C περίπου, ενώ η κρεβατοκάμαρά σας θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 2°C πιο δροσερή για να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε.

Για την θέρμανση των χώρων, χρησιμοποιήστε έξυπνα συστήματα και θερμοστάτες ενώ σημαντική εξοικονόμηση μπορείτε να επιτύχετε και στην κουζίνα.

Σε ένα μέσο σπίτι, χρησιμοποιείτε περίπου το 3-5% της ενέργειάς σας στην μαγειρική. Για μέγιστη απόδοση, χρησιμοποιήστε φούρνο μικροκυμάτων για να ξαναζεσταίνετε τα φαγητά, φουρνάκια ή φριτέζες.

Αντί να ενεργοποιήσετε τον ανεμιστήρα του απορροφητήρα, του οποίου η λειτουργία ανοίξτε ένα παράθυρο για να φέρετε καθαρό αέρα χωρίς να χρειάζεστε ηλεκτρικό ρεύμα.

Όταν βράζετε τα λαχανικά, χρησιμοποιήστε όσο λιγότερο νερό μπορείτε ενώ μπορείτε να εξοικονομήσετε περισσότερο βράζοντας νερό στον βραστήρα σας πριν το προσθέσετε στο τηγάνι, αντί να το ζεστάνετε από το κρύο στην εστία.

Ακόμη, πρέπει να ελέγξετε εάν το ψυγείο ή ο καταψύκτης σας χρειάζεται απόψυξη, καθώς σε αυτή την περίπτωση χρησιμοποιεί περισσότερη ενέργεια.

Εάν έχετε πλυντήριο πιάτων, χρησιμοποιήστε το αλλά βεβαιωθείτε ότι είναι γεμάτο. Κατά μέσο όρο, χρησιμοποιούν λιγότερο από το ένα τέταρτο του ζεστού νερού που απαιτείται για το πλύσιμο των χεριών.

Παράλληλα, μπορείτε να πλένετε τα ρούχα σας στους 30° για να καταναλώνετε 57% λιγότερο ρεύμα και να εξοικονομείτε 20 κιλά CO2 ετησίως ενώ τα ρούχα σας θα είναι το ίδιο καθαρά.

Εάν έχετε χώρο, στεγνώστε τα ρούχα σας έξω και όχι σε στεγνωτήριο.

Όταν χρησιμοποιείτε το μπάνιο, μπορείτε να κάνετε ένα γρήγορο ντους αντί για κανονικό μπάνιο. Κατά μέσο όρο, ένα μπάνιο χρησιμοποιεί περίπου την ίδια ποσότητα ζεστού νερού με ένα ντους 10 λεπτών, οπότε τα ντους θα πρέπει να είναι όσο πιο σύντομα γίνεται.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Η Express αποκαλύπτει τη γοητεία της Σίφνου στο βρετανικό κοινό​​​​​​​​​​​

23:35

Ρωσία: Τουλάχιστον οκτώ νεκροί από επιθέσεις ουκρανικών drones

23:15

Ρωσία: Τουλάχιστον τρεις νεκροί και 21 τραυματίες από την έκρηξη βόμβας κοντά σε εστιατόριο της Μόσχας

22:48

Ευρωπαϊκή Δύναμη έκανε έλεγχο σε ένα τάνκερ του ρωσικού «σκιώδους στόλου» στη Μεσόγειο

22:18

Μενδώνη: Η Αμφίπολη εξελίσσεται σε διεθνή αρχαιολογικό προορισμό

22:06

Μητσοτακης: Αποχαιρετώ με συγκίνηση μία προσωπικότητα που σφράγισε την ίδια την εξέλιξη της Μεταπολίτευσης

21:47

Ινδονησία: Τουλάχιστον πέντε νεκροί και 41 αγνοούμενοι από φωτιά που ξέσπασε σε φέρι

21:18

Χανιά: Δύο συλλήψεις για κατοχή ναρκωτικών

21:00

Μια ακόμα νύχτα μάχης με τις φλόγες στη δυτική Αττική

20:51

Συλλυπητήρια Ν. Δένδια για το θανάτο του Ιωάννη Βαρβιτσιώτη

20:48

Μαρινάκης: Η πατρίδα υποκλίνεται στη μνήμη των δύο ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους υπηρετώντας το καθήκον

20:44

Μητσοτάκης: Μετέβη εκ νέου στο Συντονιστικό Κέντρο

20:35

Τουρνάς: Συλλυπητήρια στις οικογένειες και τους οικείους των δύο μελών του πληρώματος του πυροσβεστικού ελικοπτέρου

20:31

Ανδρουλάκης: Η πατρίδα μας ζει πολύ δύσκολες στιγμές τις τελευταίες μέρες

20:20

Μητσοτάκης: Θλίψη απ' την απώλεια δύο μαχητών της πρώτης γραμμής στον πόλεμο με τις φωτιές

20:00

Τουλάχιστον 15 άτομα σκοτώθηκαν στη Γάζα από ισραηλινές επιθέσεις

19:30

Το μεγάλο sell off στις μετοχές της τεχνητής νοημοσύνης: Έφτασε η αγορά στον πυθμένα;

19:19

Στην περιοχή των πυρκαγιών η Ειρήνη Αγαπηδάκη με τις ΚΟΜY

19:03

Θραύσματα drone έπεσαν σε ρουμανικό έδαφος κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία

18:56

Έφυγε απ' τη ζωή ο Γ. Βαρβιτσιώτης - Ήταν πυλώνας της παράταξης τονίζει ο Κ. Χατζηδάκης

18:47

Τις 33 έφτασαν οι συλλήψεις για πρόκληση πυρκαγιάς σε πέντε ημέρες

18:34

Τσουκαλάς: Η κυβέρνηση θυμήθηκε το ΕΔΣ που η ίδια υπονόμευσε

18:29

Ρωσία: Πλήγματα στο ουκρανικό λιμάνι του Μικολάιβ

17:57

Ισπανία: Τουλάχιστον 72 νεκροί από το μαζικό κύμα μεταναστών της Πέμπτης στο θύλακα της Θέουτα

17:50

Κλιμάκια της ΓΔΑΕΦΚ θα διενεργήσουν αυτοψίες στις πληγείσες απ' τις φωτιές περιοχές

17:14

Συνελήφθη 26χρονος για τη δολοφονία της 38χρονης Βρετανίδας στην Κυψέλη

16:56

Το στεγαστικό επιτείνει τη δημογραφική κρίση - Αναβάλουν την δημιουργία οικογένειας οι νέοι και παραμένουν στην πατρική εστία

16:35

Κομισιόν: Επιβεβαιώνει την επαναφορά της διαπίστευσης του Οργανισμού Πληρωμών της ΑΑΔΕ

16:26

Σύγκρουση δύο πυροσβεστικών ελικοπτέρων στην Ψάθα - Δύο νεκροί, δύο εντοπίστηκαν σώοι

16:18

Στις φλόγες το όρος Πατέρας - Λίγα χλμ απ' τα Μέγαρα οι φλόγες