Tip of the Day

Πώς να εξοικονομήσετε ενέργεια την άνοιξη

19-03-2024 | 07:41
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς να εξοικονομήσετε ενέργεια την άνοιξη

Η άνοιξη είναι επιτέλους εδώ και οι θερμοκρασίες αναμένεται να αρχίσουν να καταγράφουν άνοδο, ακόμη αν και για την ώρα, ο καιρός επιβεβαιώνει την γνωστή παροιμία που ισχύει για τον Μάρτη. Η άνοιξη αποτελεί μια καλή ευκαιρία να αντισταθμίσουμε το κόστος των υψηλότερων λογαριασμών ρεύματος κατά τους χειμερινούς μήνες, όπου χρησιμοποιούσαμε περισσότερο πετρέλαιο, φυσικό αέριο ή ηλεκτρισμό για την θέρμανση.

Δεδομένου ότι θα υπάρχουν όλο και περισσότερες ηλιόλουστες ημέρες, ενδείκνυται να ανοίγετε όλες τις κουρτίνες το πρωί για να αφήσετε τον ήλιο να μπει και να θερμάνει τους εσωτερικούς χώρους. Κλείστε τα ξανά μόλις βραδιάσει για να σταματήσει η απώλεια της θερμότητας.

Ακόμη, κρατήστε τις εσωτερικές σας πόρτες κλειστές όπου μπορείτε, για να διατηρήσετε τη θερμότητα στα σημεία που θέλετε. Για παράδειγμα, στο σαλόνι σας μια ιδανική θερμοκρασία θα ήταν οι 19-21°C περίπου, ενώ η κρεβατοκάμαρά σας θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 2°C πιο δροσερή για να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε.

Για την θέρμανση των χώρων, χρησιμοποιήστε έξυπνα συστήματα και θερμοστάτες ενώ σημαντική εξοικονόμηση μπορείτε να επιτύχετε και στην κουζίνα.

Σε ένα μέσο σπίτι, χρησιμοποιείτε περίπου το 3-5% της ενέργειάς σας στην μαγειρική. Για μέγιστη απόδοση, χρησιμοποιήστε φούρνο μικροκυμάτων για να ξαναζεσταίνετε τα φαγητά, φουρνάκια ή φριτέζες.

Αντί να ενεργοποιήσετε τον ανεμιστήρα του απορροφητήρα, του οποίου η λειτουργία ανοίξτε ένα παράθυρο για να φέρετε καθαρό αέρα χωρίς να χρειάζεστε ηλεκτρικό ρεύμα.

Όταν βράζετε τα λαχανικά, χρησιμοποιήστε όσο λιγότερο νερό μπορείτε ενώ μπορείτε να εξοικονομήσετε περισσότερο βράζοντας νερό στον βραστήρα σας πριν το προσθέσετε στο τηγάνι, αντί να το ζεστάνετε από το κρύο στην εστία.

Ακόμη, πρέπει να ελέγξετε εάν το ψυγείο ή ο καταψύκτης σας χρειάζεται απόψυξη, καθώς σε αυτή την περίπτωση χρησιμοποιεί περισσότερη ενέργεια.

Εάν έχετε πλυντήριο πιάτων, χρησιμοποιήστε το αλλά βεβαιωθείτε ότι είναι γεμάτο. Κατά μέσο όρο, χρησιμοποιούν λιγότερο από το ένα τέταρτο του ζεστού νερού που απαιτείται για το πλύσιμο των χεριών.

Παράλληλα, μπορείτε να πλένετε τα ρούχα σας στους 30° για να καταναλώνετε 57% λιγότερο ρεύμα και να εξοικονομείτε 20 κιλά CO2 ετησίως ενώ τα ρούχα σας θα είναι το ίδιο καθαρά.

Εάν έχετε χώρο, στεγνώστε τα ρούχα σας έξω και όχι σε στεγνωτήριο.

Όταν χρησιμοποιείτε το μπάνιο, μπορείτε να κάνετε ένα γρήγορο ντους αντί για κανονικό μπάνιο. Κατά μέσο όρο, ένα μπάνιο χρησιμοποιεί περίπου την ίδια ποσότητα ζεστού νερού με ένα ντους 10 λεπτών, οπότε τα ντους θα πρέπει να είναι όσο πιο σύντομα γίνεται.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:51

Προσωπάρχης Ζελένσκι: Δεν θα υπογράψουμε ειρηνευτική συμφωνία για παραχώρηση εδαφών στη Ρωσία

23:40

Περού: Κάθειρξη 11,5 ετών στον πρώην πρόεδρο Πέδρο Καστίγιο

23:29

Κάλεσμα από Nexperia στις κινεζικές θυγατρικές της να επιλύσουν τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα

23:18

Ολλανδία: Αγορά 100 ραντάρ για την ανίχνευση drones

23:05

Μικρή πτώση για τον χρυσό με το βλέμμα στη Fed

22:53

Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Βρετανία καλούν το Ισραήλ να σταματήσει τη βία στη Δυτική Όχθη

22:41

Νέα κέρδη για το πετρέλαιο στην σκιά του ρωσο-ουκρανικού

22:29

Πούτιν σε ΕΕ: Η «κλοπή» των «παγωμένων» ρωσικών assets θα προκαλέσει αντίποινα

22:25

Γάζα: Διαπραγματεύσεις για παγιδευμένους μαχητές της Χαμάς στις υπόγειες σήραγγες

22:17

Το Λούβρο αυξάνει το εισιτήριο 45% για επισκέπτες εκτός ΕΕ

22:05

Κλήρωση Τζόκερ: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 2,2 εκατ. ευρώ

21:52

«Πυρά» ΕΕ κατά ΗΠΑ: «Μας εκβιάζουν στις εμπορικές διαπραγματεύσεις»

21:41

Κακοκαιρία Adel: Σε ετοιμότητα η Πολιτική Προστασία - Σε «Red Code» ακόμη 3 περιφέρειες

21:30

ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά ζητούν ενημέρωση για την COP30

21:26

Ερντογάν σε Πάπα Λέοντα: Να εξαλειφθούν οι αιτίες της μετανάστευσης

21:19

ΗΠΑ: Ο ΥΠΑΜ Χέγκσεθ επισκέφθηκε το αεροπλανοφόρο Gerald R. Ford στην Καραϊβική

21:05

Χατζηδάκης: Η χώρα δεν θα χάσει ούτε ένα ευρώ από τις αγροτικές επιδοτήσεις

20:53

Δημοσκόπηση GPO: Προβάδισμα ΝΔ με 25,2% - Πόσοι θα ψήφιζαν Τσίπρα

20:41

Φωταγωγήθηκε το χριστουγεννιάτικο δέντρο της Αθήνας

20:29

Ισχυρός σεισμός 6 Ρίχτερ στην Αλάσκα

20:15

Πετραλιάς: Μεταρρυθμιστικός με θετικά μέτρα ο προϋπολογισμός του 2026

20:03

Κακοκαιρία Adel: Σφορδή βροχόπτωση τώρα στην Αθήνα

19:50

Οικοδομικές άδειες και Κτηματολόγιο υπό την ομπρέλα του ΕΟΚΕΔ - Τι αλλάζει για ιδιώτες, δήμους, μηχανικούς

19:40

Μερτς: Η Ουκρανία χρειάζεται ισχυρό στρατό ακόμη και μετά από μία ειρηνευτική συμφωνία

19:30

Κλείσιμο με μικρά κέρδη στις ευρωαγορές - «Εκτοξεύθηκε» σχεδόν 19% η Puma

19:28

Ερευνάται η Jefferies για τη First Brands - Τι ψάχνει η SEC

19:18

Στο «μικροσκόπιο» ο CEO της Monte dei Paschi για την εξαγορά της Mediobanca

19:06

Θεοδωρικάκος για e-καταναλωτής: Ο πολίτης προστατεύεται και η αγορά λειτουργεί με κανόνες

18:54

ΕΥΔΑΠ: Ολοκλήρωση φορολογικού ελέγχου από το ΚΕ.ΜΕ.Φ. έτους 2019

18:46

Σε συζητήσεις για εξαγορά της Allfunds έναντι 5,3 δισ. ευρώ η Deutsche Boerse