Tip of the Day

Πώς να εξοικονομήσετε ενέργεια την άνοιξη

19-03-2024 | 07:41
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς να εξοικονομήσετε ενέργεια την άνοιξη
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Η άνοιξη είναι επιτέλους εδώ και οι θερμοκρασίες αναμένεται να αρχίσουν να καταγράφουν άνοδο, ακόμη αν και για την ώρα, ο καιρός επιβεβαιώνει την γνωστή παροιμία που ισχύει για τον Μάρτη. Η άνοιξη αποτελεί μια καλή ευκαιρία να αντισταθμίσουμε το κόστος των υψηλότερων λογαριασμών ρεύματος κατά τους χειμερινούς μήνες, όπου χρησιμοποιούσαμε περισσότερο πετρέλαιο, φυσικό αέριο ή ηλεκτρισμό για την θέρμανση.

Δεδομένου ότι θα υπάρχουν όλο και περισσότερες ηλιόλουστες ημέρες, ενδείκνυται να ανοίγετε όλες τις κουρτίνες το πρωί για να αφήσετε τον ήλιο να μπει και να θερμάνει τους εσωτερικούς χώρους. Κλείστε τα ξανά μόλις βραδιάσει για να σταματήσει η απώλεια της θερμότητας.

Ακόμη, κρατήστε τις εσωτερικές σας πόρτες κλειστές όπου μπορείτε, για να διατηρήσετε τη θερμότητα στα σημεία που θέλετε. Για παράδειγμα, στο σαλόνι σας μια ιδανική θερμοκρασία θα ήταν οι 19-21°C περίπου, ενώ η κρεβατοκάμαρά σας θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 2°C πιο δροσερή για να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε.

Για την θέρμανση των χώρων, χρησιμοποιήστε έξυπνα συστήματα και θερμοστάτες ενώ σημαντική εξοικονόμηση μπορείτε να επιτύχετε και στην κουζίνα.

Σε ένα μέσο σπίτι, χρησιμοποιείτε περίπου το 3-5% της ενέργειάς σας στην μαγειρική. Για μέγιστη απόδοση, χρησιμοποιήστε φούρνο μικροκυμάτων για να ξαναζεσταίνετε τα φαγητά, φουρνάκια ή φριτέζες.

Αντί να ενεργοποιήσετε τον ανεμιστήρα του απορροφητήρα, του οποίου η λειτουργία ανοίξτε ένα παράθυρο για να φέρετε καθαρό αέρα χωρίς να χρειάζεστε ηλεκτρικό ρεύμα.

Όταν βράζετε τα λαχανικά, χρησιμοποιήστε όσο λιγότερο νερό μπορείτε ενώ μπορείτε να εξοικονομήσετε περισσότερο βράζοντας νερό στον βραστήρα σας πριν το προσθέσετε στο τηγάνι, αντί να το ζεστάνετε από το κρύο στην εστία.

Ακόμη, πρέπει να ελέγξετε εάν το ψυγείο ή ο καταψύκτης σας χρειάζεται απόψυξη, καθώς σε αυτή την περίπτωση χρησιμοποιεί περισσότερη ενέργεια.

Εάν έχετε πλυντήριο πιάτων, χρησιμοποιήστε το αλλά βεβαιωθείτε ότι είναι γεμάτο. Κατά μέσο όρο, χρησιμοποιούν λιγότερο από το ένα τέταρτο του ζεστού νερού που απαιτείται για το πλύσιμο των χεριών.

Παράλληλα, μπορείτε να πλένετε τα ρούχα σας στους 30° για να καταναλώνετε 57% λιγότερο ρεύμα και να εξοικονομείτε 20 κιλά CO2 ετησίως ενώ τα ρούχα σας θα είναι το ίδιο καθαρά.

Εάν έχετε χώρο, στεγνώστε τα ρούχα σας έξω και όχι σε στεγνωτήριο.

Όταν χρησιμοποιείτε το μπάνιο, μπορείτε να κάνετε ένα γρήγορο ντους αντί για κανονικό μπάνιο. Κατά μέσο όρο, ένα μπάνιο χρησιμοποιεί περίπου την ίδια ποσότητα ζεστού νερού με ένα ντους 10 λεπτών, οπότε τα ντους θα πρέπει να είναι όσο πιο σύντομα γίνεται.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

11:15

Ford: Συμφωνία με το καναδικό συνδικάτο εργαζομένων στην αυτοκινητοβιομηχανία

10:59

Η επόμενη ημέρα στις επιχειρήσεις με τη χρήση της ΑΙ

10:54

ΗΠΑ: Απεβίωσε ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ σε ηλικία 71 ετών

10:47

Μαρινάκης: Αυτό που έγινε στη Θεσσαλονίκη δεν πρέπει να ξεχαστεί

10:40

Ν. Κορέα: Έκτακτο δελτίο καιρικών φαινομένων ενόψει κύματος καύσωνα

10:30

Μητσοτάκης: Κοινό μέτωπο κατά της τρομοκρατίας - Kαμία ανοχή στο casus belli

10:23

Χατζηδάκης: Ο κ. Τσίπρας που σηκώνει το «μπαϊράκι» της εντιμότητας, οφείλει συγκεκριμένες απαντήσεις

10:15

Λειψοί: Ανάπτυξη με όρους ποιότητας και αυθεντικότητας

10:09

Κατάρ: Απεβίωσε ο πρώην εμίρης, σεΐχης Χάμαντ Μπιν Χαλίφα Αλ Θάνι

10:06

Καναδάς: Τουλάχιστον δύο νεκροί σε περιστατικό με πυροβολισμούς στο Τορόντο

09:44

Αντίστροφη μέτρηση για Μηχανογραφικό και ανακοίνωση βάσεων εισαγωγής

09:33

Μεσσηνιακή Μάνη: 7 στάσεις που πρέπει να κάνετε

09:27

Βασικός προμηθευτής ενέργειας για τη ΝΑ Ευρώπη η Ελλάδα

09:12

Ρύθμιση 72 δόσεων για χρέη στο Δημόσιο: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για αιτήσεις

08:50

Τουρισμός: Ακριβό Αιγαίο, προσιτή Ευρώπη;

08:36

Ισχυρή αύξηση κερδών για τη ZARO’S – Οι στόχοι του 2026

08:27

Γιατί η μάχη κατά της πλαστικής ρύπανσης δεν κρίνεται μόνο στην Ευρώπη - Ποιά είναι η «πορεία» του 95% των πλαστικών στα ποτάμια

08:19

Να γιατί έχουμε τα πιο ακριβά όσπρια και αποξηραμένα φρούτα στην Ευρώπη

08:12

Λιανεμπόριο: Στον «χορό» των εκπτώσεων ρίχνεται η αγορά – Ξεκίνησαν ήδη οι προσφορές

08:06

Ακίνητα: Σερί ανόδου στη Βόρεια Ελλάδα - Ο χάρτης των τιμών

08:00

Πως μπορούν να καλύψουν τα τελευταία ασφαλιστικά «χιλιόμετρα» άνεργοι που θέλουν να βγουν στη σύνταξη

07:42

ΗΠΑ και Ιράν ανταλλάσουν χτυπήματα - Κλειστά τα στενά του Ορμούζ δηλώνουν οι IRGC

23:58

Ζάκυνθος: Τρεις συλλήψεις για διακίνηση ναρκωτικών

23:37

Μνημόνιο Συνεργασίας του δήμου Αθηναίων με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό

23:15

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη οδηγός μοτοσικλέτας, αγνόησε σήμα αστυνομικών, παραβίασε κόκκινο σηματοδότη και πινακίδα STOP

22:47

Συνελήφθη άνδρας για εμπρησμό από αμέλεια στην Ηγουμενίτσα

22:16

Δυτική Ελλάδα: Μειώθηκαν κατά περίπου 7.000 οι επικίνδυνες παραβάσεις το Ά εξάμηνο του 2026 σε σύγκριση με το 2025

21:47

Βουλή: Κατατέθηκαν προς κύρωση δύο νέες συμβάσεις αμυντικής συνεργασίας της Ελλάδας με Βουλγαρία και Μαυροβούνιο

21:18

ΟΠΑ: Πενήντα υποτροφίες για φοιτητές από την περιφέρεια, παραχωρεί το τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας

21:00

Τραμπ: Δήλωσε πως «μόλις τελείωσε» ένα τσεκ-απ στο Walter Reed