Tip of the Day

Πώς να εξοικονομήσετε ενέργεια την άνοιξη

19-03-2024 | 07:41
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς να εξοικονομήσετε ενέργεια την άνοιξη
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Η άνοιξη είναι επιτέλους εδώ και οι θερμοκρασίες αναμένεται να αρχίσουν να καταγράφουν άνοδο, ακόμη αν και για την ώρα, ο καιρός επιβεβαιώνει την γνωστή παροιμία που ισχύει για τον Μάρτη. Η άνοιξη αποτελεί μια καλή ευκαιρία να αντισταθμίσουμε το κόστος των υψηλότερων λογαριασμών ρεύματος κατά τους χειμερινούς μήνες, όπου χρησιμοποιούσαμε περισσότερο πετρέλαιο, φυσικό αέριο ή ηλεκτρισμό για την θέρμανση.

Δεδομένου ότι θα υπάρχουν όλο και περισσότερες ηλιόλουστες ημέρες, ενδείκνυται να ανοίγετε όλες τις κουρτίνες το πρωί για να αφήσετε τον ήλιο να μπει και να θερμάνει τους εσωτερικούς χώρους. Κλείστε τα ξανά μόλις βραδιάσει για να σταματήσει η απώλεια της θερμότητας.

Ακόμη, κρατήστε τις εσωτερικές σας πόρτες κλειστές όπου μπορείτε, για να διατηρήσετε τη θερμότητα στα σημεία που θέλετε. Για παράδειγμα, στο σαλόνι σας μια ιδανική θερμοκρασία θα ήταν οι 19-21°C περίπου, ενώ η κρεβατοκάμαρά σας θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 2°C πιο δροσερή για να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε.

Για την θέρμανση των χώρων, χρησιμοποιήστε έξυπνα συστήματα και θερμοστάτες ενώ σημαντική εξοικονόμηση μπορείτε να επιτύχετε και στην κουζίνα.

Σε ένα μέσο σπίτι, χρησιμοποιείτε περίπου το 3-5% της ενέργειάς σας στην μαγειρική. Για μέγιστη απόδοση, χρησιμοποιήστε φούρνο μικροκυμάτων για να ξαναζεσταίνετε τα φαγητά, φουρνάκια ή φριτέζες.

Αντί να ενεργοποιήσετε τον ανεμιστήρα του απορροφητήρα, του οποίου η λειτουργία ανοίξτε ένα παράθυρο για να φέρετε καθαρό αέρα χωρίς να χρειάζεστε ηλεκτρικό ρεύμα.

Όταν βράζετε τα λαχανικά, χρησιμοποιήστε όσο λιγότερο νερό μπορείτε ενώ μπορείτε να εξοικονομήσετε περισσότερο βράζοντας νερό στον βραστήρα σας πριν το προσθέσετε στο τηγάνι, αντί να το ζεστάνετε από το κρύο στην εστία.

Ακόμη, πρέπει να ελέγξετε εάν το ψυγείο ή ο καταψύκτης σας χρειάζεται απόψυξη, καθώς σε αυτή την περίπτωση χρησιμοποιεί περισσότερη ενέργεια.

Εάν έχετε πλυντήριο πιάτων, χρησιμοποιήστε το αλλά βεβαιωθείτε ότι είναι γεμάτο. Κατά μέσο όρο, χρησιμοποιούν λιγότερο από το ένα τέταρτο του ζεστού νερού που απαιτείται για το πλύσιμο των χεριών.

Παράλληλα, μπορείτε να πλένετε τα ρούχα σας στους 30° για να καταναλώνετε 57% λιγότερο ρεύμα και να εξοικονομείτε 20 κιλά CO2 ετησίως ενώ τα ρούχα σας θα είναι το ίδιο καθαρά.

Εάν έχετε χώρο, στεγνώστε τα ρούχα σας έξω και όχι σε στεγνωτήριο.

Όταν χρησιμοποιείτε το μπάνιο, μπορείτε να κάνετε ένα γρήγορο ντους αντί για κανονικό μπάνιο. Κατά μέσο όρο, ένα μπάνιο χρησιμοποιεί περίπου την ίδια ποσότητα ζεστού νερού με ένα ντους 10 λεπτών, οπότε τα ντους θα πρέπει να είναι όσο πιο σύντομα γίνεται.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:00

Walmart: Συμβιβασμός 50 εκατ. δολαρίων στις ΗΠΑ για τα οπιοειδή

22:03

Έβγαλε 107.000 δολάρια ποντάροντας στις λέξεις του Τραμπ

21:30

Η Ρωσία χάνει 6.000 περισσότερους στρατιώτες τον μήνα απ’ όσους στρατολογεί

20:47

Παλαιστίνη: Το Ισραήλ στόχευσε έναν διοικητή της Χαμάς μέσα στον χώρο νοσοκομείου της Γάζας

20:20

Γιατί τα σούπερ μάρκετ ποντάρουν στο έτοιμο φαγητό

19:35

Βέροια: Υπό έλεγχο η φωτιά στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας

19:13

Ένταση Άγκυρας-Κιέβου μετά από επιθέσεις σε τουρκικά πλοία

18:54

Πυροσβεστική: Συνολικά 27 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο εικοσιτετράωρο

18:46

Φυσικό αέριο: Δύσκολος χειμώνας για την Ευρώπη με χαμηλά 13 ετών στις αποθήκες

18:26

Με τρακτέρ στον Λευκό Πύργο οι αγρότες στα εγκαίνια της 90ής ΔΕΘ

18:09

Νορβηγία: Η χώρα αποχαιρετά τον βασιλιά Χάραλντ με πλήθη κόσμου να συρρέουν στο βασιλικό παλάτι

17:54

Μιχαηλίδου: Να αποφασίζεις εσύ για τη ζωή σου

17:40

ΥΠΕΞ σε Τουρκία για Χωροταξικό: Απαράδεκτοι ισχυρισμοί χωρίς κανένα νομικό έρεισμα

17:27

Στο μικροσκόπιο της Άγκυρας τα hedge funds

17:14

Νεπάλ: Στους 675 οι νεκροί από τις καταστροφικές πλημμύρες

17:00

Ακίνητα: Το ράλι σε τιμές και μεταβιβάσεις γεμίζει τα κρατικά ταμεία

16:45

Γιατί o ιός του Δυτικού Νείλου φέτος «χτυπά» την Αττική

16:30

Telegraph: Το θαύμα της φύσης στην Ελλάδα που πρέπει να δεις μία φορά στη ζωή σου

16:16

Μερτς: Στη Μόσχα η ευθύνη για τα drones στη Λειψία - Εκτεταμένες γερμανικές κυρώσεις

16:01

Η Ουάσιγκτον πλέκει το εγκώμιο της Τουρκίας: «Σπουδαίος σύμμαχος» στο ΝΑΤΟ

15:47

«Πώς το πράσινο γίνεται μπλε»: Το βίντεο της περιοδείας Μητσοτάκη στη Δυτική Μακεδονία

15:30

Ουκρανία: Τουλάχιστον 37 οι νεκροί σε ρωσική επιδρομή με drones στο Κίεβο

15:16

Πώς τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία παράγουν «αόρατο» τοπικό ΑΕΠ;

15:00

Ανδρουλάκης: Η Ελλάδα χρειάζεται μία νέα πορεία κι αυτή η στιγμή είναι τώρα

14:46

Διευκρινίσεις ΔΥΠΑ για το νέο κτίριο της Κεντρικής Διοίκησης

14:32

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε Κρήτη και νησιά Βόρειου και Νότιου Αιγαίου - Οι περιοχές σε «Red Code»

14:18

Η Τουρκία χάνει το πλεονέκτημα των φθηνών διακοπών

14:02

Μενδώνη: Το υπουργείο Πολιτισμού υλοποιεί τα τελευταία επτά χρόνια περισσότερα από 900 έργα σε όλη την Ελλάδα

13:57

Νεπάλ: «Πολλά δισεκατομμύρια δολάρια» το κόστος ανοικοδόμησης από τις φονικές πλημμύρες, εκτιμά η κυβέρνηση

13:45

Κομισιόν για ευλογιά αιγοπροβάτων: Υπάρχουν εργαλεία στήριξης των κτηνοτρόφων