Tip of the Day

ESG: Τρόποι προσαρμογής για τον κλάδο Φιλοξενίας

Newsroom
04-03-2024 | 10:30
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
ESG: Τρόποι προσαρμογής για τον κλάδο Φιλοξενίας
ESG
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Η ισχυρή δέσμευση σε περιβαλλοντικά, κοινωνικά και θέματα διακυβέρνησης (ESG) μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τις επιχειρήσεις στον τομέα της φιλοξενίας, ειδικά για εκείνες που μπορούν να πουν μια συναρπαστική ιστορία για το συνεχιζόμενο ταξίδι ESG.

Και το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα είναι σημαντικό αν αναλογιστεί κανείς ότι ο κλάδος αντιμετωπίζει πλέον πολλές προκλήσεις. Πρώτον, ο αυξανόμενος πληθωρισμός, που επιδεινώνεται από γεωπολιτικές ανησυχίες, θα μπορούσε να εκτροχιάσει την ανάπτυξη καθώς οι καταναλωτές αναθεωρούν τις δαπάνες για ταξίδια. Δεύτερον, οι υπηρεσίες διαμονής και τροφίμων έχουν διπλασιαστεί τα τελευταία δύο χρόνια ενώ στον απόηχο της πανδημίας, οι επισκέπτες δίνουν προτεραιότητα στην ασφάλεια και την εξυπηρέτηση των πελατών, ενώ αναζητούν ουσιαστικές εμπειρίες, είτε πρόκειται για βιώσιμα ταξίδια και τουρισμό είτε για αυθεντικές τοπικές γεύσεις.

Με τις κορυφαίες εταιρείες φιλοξενίας να θέτουν ήδη στόχους για καθαρές μηδενικές εκπομπές, η παρακολούθηση και η μείωση των εκπομπών άνθρακα, σε όλη τη χρήση ενέργειας, τις μεταφορές, τα ταξίδια και τις διάφορες λειτουργίες, θα γίνεται όλο και πιο κρίσιμη. Άλλοι στόχοι ESG που μπορούν να διαφοροποιήσουν μια επιχείρηση περιλαμβάνουν την προστασία των φυσικών πόρων, την βιώσιμη και τοπική προμήθεια, την μηδενική παραγωγή αποβλήτων και τη διατήρηση του νερού.

Τα ενδιαφερόμενα μέρη έχουν ευρείες προσδοκίες. Περισσότερο από το 60% των καταναλωτών δηλώνουν ότι οι τομείς εστίασης του ESG περιλαμβάνουν την ασφάλεια δεδομένων και το απόρρητο, την κλιματική αλλαγή, την ασφάλεια και την ποιότητα προϊόντων ενώ ακολουθούν η υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων και η φυλετική, εθνική και έμφυλη ποικιλομορφία, ισότητα και ένταξη. Σε αυτό το πλαίσιο, οι πελάτες των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων επιθυμούν οι επιχειρήσεις να εντείνουν τις επενδύσεις σε όλους αυτούς τους τομείς.

Οι κανόνες και πρότυπα βρίσκονται επίσης σε εξέλιξη, συμβάλλοντας σε αυτές τις πρωτοβουλίες ESG:

Στις ΗΠΑ, η SEC έχει προτείνει νέους κανόνες για τη βελτίωση και την τυποποίηση των γνωστοποιήσεων. Οι προτεινόμενες γνωστοποιήσεις ευθυγραμμίζονται σε γενικές γραμμές με πλαίσια όπως η Task Force για τις οικονομικές γνωστοποιήσεις που σχετίζονται με το κλίμα (TCFD). Η SEC έχει επίσης προτείνει νέους κανόνες κυβερνοασφάλειας για την βελτίωση και την τυποποίηση αυτών των γνωστοποιήσεων.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εταιρείες που εδρεύουν στις ΗΠΑ με οντότητες εκεί πιθανότατα θα πρέπει να συμμορφωθούν με την Οδηγία Αναφοράς Εταιρικής Αειφορίας (CSRD) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στο συνέδριο COP26 ανακοινώθηκε ο σχηματισμός του Διεθνούς Συμβουλίου Προτύπων Αειφορίας (ISSB), κάτι το οποίο αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την ανάπτυξη συνεπών προτύπων αναφοράς.

Υπό αυτές τις συνθήκες, εταιρείες θα πρέπει να κινηθούν γρήγορα για να εφαρμόσουν τη σωστή υποδομή για την αναφορά ESG. Για τον κλάδο της φιλοξενίας, αυτό μπορεί να σημαίνει εξέταση του ρόλου του ESG σε όλο τον κύκλο ζωής των περιουσιακών στοιχείων του ξενοδοχείου και αποκάλυψη πληροφοριών σχετικά με τους κινδύνους και τις ευκαιρίες ESG που επηρεάζουν την αξία μιας επιχείρησης.

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα πάγια, μακροπρόθεσμα περιουσιακά στοιχεία του κλάδου της φιλοξενίας. Η μετασκευή κτιρίων για να γίνουν ενεργειακά αποδοτικά, για παράδειγμα, είναι συχνά πιο δαπανηρή από τον σχεδιασμό βιώσιμων κτιρίων κατά το στάδιο της ανάπτυξης.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:55

Η Δανία στέλνει κληρωτούς στη Γροιλανδία καθώς οι εντάσεις στην Αρκτική αυξάνονται

23:45

Τα 35 γραμμάρια κοκαΐνης αποκάλυψαν 950.000 ευρώ

23:33

Κυβερνητικές πηγές: «Χάσαμε τον λογαριασμό… μέτρα με ετήσιο κόστος περίπου 13 δισ. ευρώ»

23:30

Ο Τραμπ θα ήθελε σύνοδο κορυφής με τον Πούτιν όταν θα είναι έτοιμοι να συνάψουν ειρηνευτική συμφωνία με την Ουκρανία

23:19

Άνοδος στη Wall Street με φόντο την αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ομολόγων

23:10

Γερμανός ΥΠΑΝ: Η στρατιωτική επικράτηση της Ρωσίας στην Ουκρανία θα ενθάρρυνε τους αυταρχικούς ηγέτες παγκοσμίως

22:51

Πετρέλαιο: Πάνω από τα 95 δολάρια το Brent μετά τις επιθέσεις ΗΠΑ-Ιράν

22:35

Μαρινάκης για Τσίπρα: «Καλπικές υποσχέσεις χωρίς καμία κοστολόγηση»

22:26

Κατεσβέσθη η πυρκαγιά στη θέση Λάκκα Κάτσαρη στον Ασπρόπυργο Αττικής

22:11

Τραμπ: Οι νέες επιχειρήσεις στο Ιράν «δεν θα κρατήσουν πολύ» - Το Ιράν ορκίζεται πως θα συντρίψει τις ΗΠΑ

21:55

Δήμας: Σκέψεις για 24ωρη λειτουργία του Μετρό τα Σαββατοκύριακα - Πάνω από 60% η υλοποίηση του Flyover

21:48

Χρυσός: Ανάκαμψη από χαμηλό σχεδόν ενός μήνα

21:31

Ιστορικό χαμηλό για το ιρανικό ριάλ

21:20

Θεσσαλονίκη: Στο 0,7% το ποσοστό των οδηγών που ξεπερνούν το όριο στο αλκοόλ

21:08

Καββαδάς: «Πάνω από 60 στελέχη στο πεδίο, η μάχη συνεχίζεται»

20:56

ΟΗΕ: Η πλημμύρα στο Νεπάλ πρέπει να επαναφέρει την προσοχή στο κλίμα

20:53

Οικονομικό πρόγραμμα ΕΛ.Α.Σ.: ΦΠΑ 6% στα βασικά αγαθά και μέσος μισθός 1.800 ευρώ σε βάθος τετραετίας

20:49

Έκτακτο κύμα καύσωνα θα πλήξει την Ιταλία από την Παρασκευή

20:47

Βελτιωμένη η εικόνα των πυρκαγιών σε Κάρυστο και Μύτικα Θήβας

20:43

Η Ουάσιγκτον συζητά τη χορήγηση άδειας στην Ουκρανία για να κατασκευάζει πυραύλους Patriot

20:38

Η κυβέρνηση των Ταλιμπάν υπερασπίζεται την απαγόρευση των διαδηλώσεων στο Αφγανιστάν

20:33

Επίσκεψη του Γάλλου προέδρου στο Λονδίνο

20:31

Το Ισραήλ προσθέτει άλλο ένα υποβρύχιο γερμανικής κατασκευής στον στόλο του

20:02

Δανία: Νέα παρέμβαση για τη στήριξη της κορόνας - Στο τραπέζι ακόμη και αύξηση επιτοκίων

19:58

Το σχέδιο της Dimand για το Κτήμα Καμπά

19:37

Πυροσβεστική: Συνολικά 23 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο εικοσιτετράωρο

19:23

Πιέσεις στις ευρωαγορές από το sell off στα ομόλογα

19:20

Γεραπετρίτης: «Δεν υπάρχει ζήτημα ενημέρωσης και αδειοδότησης για τον GSI»

19:03

Μητσοτάκης: «Η ΔΕΗ είναι ασπίδα προστασίας για κάθε ελληνική οικογένεια»

18:57

Πρόστιμα 47.000 ευρώ από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς