Tip of the Day

ESG: Τρόποι προσαρμογής για τον κλάδο Φιλοξενίας

Newsroom
04-03-2024 | 10:30
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
ESG: Τρόποι προσαρμογής για τον κλάδο Φιλοξενίας
ESG

Η ισχυρή δέσμευση σε περιβαλλοντικά, κοινωνικά και θέματα διακυβέρνησης (ESG) μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τις επιχειρήσεις στον τομέα της φιλοξενίας, ειδικά για εκείνες που μπορούν να πουν μια συναρπαστική ιστορία για το συνεχιζόμενο ταξίδι ESG.

Και το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα είναι σημαντικό αν αναλογιστεί κανείς ότι ο κλάδος αντιμετωπίζει πλέον πολλές προκλήσεις. Πρώτον, ο αυξανόμενος πληθωρισμός, που επιδεινώνεται από γεωπολιτικές ανησυχίες, θα μπορούσε να εκτροχιάσει την ανάπτυξη καθώς οι καταναλωτές αναθεωρούν τις δαπάνες για ταξίδια. Δεύτερον, οι υπηρεσίες διαμονής και τροφίμων έχουν διπλασιαστεί τα τελευταία δύο χρόνια ενώ στον απόηχο της πανδημίας, οι επισκέπτες δίνουν προτεραιότητα στην ασφάλεια και την εξυπηρέτηση των πελατών, ενώ αναζητούν ουσιαστικές εμπειρίες, είτε πρόκειται για βιώσιμα ταξίδια και τουρισμό είτε για αυθεντικές τοπικές γεύσεις.

Με τις κορυφαίες εταιρείες φιλοξενίας να θέτουν ήδη στόχους για καθαρές μηδενικές εκπομπές, η παρακολούθηση και η μείωση των εκπομπών άνθρακα, σε όλη τη χρήση ενέργειας, τις μεταφορές, τα ταξίδια και τις διάφορες λειτουργίες, θα γίνεται όλο και πιο κρίσιμη. Άλλοι στόχοι ESG που μπορούν να διαφοροποιήσουν μια επιχείρηση περιλαμβάνουν την προστασία των φυσικών πόρων, την βιώσιμη και τοπική προμήθεια, την μηδενική παραγωγή αποβλήτων και τη διατήρηση του νερού.

Τα ενδιαφερόμενα μέρη έχουν ευρείες προσδοκίες. Περισσότερο από το 60% των καταναλωτών δηλώνουν ότι οι τομείς εστίασης του ESG περιλαμβάνουν την ασφάλεια δεδομένων και το απόρρητο, την κλιματική αλλαγή, την ασφάλεια και την ποιότητα προϊόντων ενώ ακολουθούν η υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων και η φυλετική, εθνική και έμφυλη ποικιλομορφία, ισότητα και ένταξη. Σε αυτό το πλαίσιο, οι πελάτες των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων επιθυμούν οι επιχειρήσεις να εντείνουν τις επενδύσεις σε όλους αυτούς τους τομείς.

Οι κανόνες και πρότυπα βρίσκονται επίσης σε εξέλιξη, συμβάλλοντας σε αυτές τις πρωτοβουλίες ESG:

Στις ΗΠΑ, η SEC έχει προτείνει νέους κανόνες για τη βελτίωση και την τυποποίηση των γνωστοποιήσεων. Οι προτεινόμενες γνωστοποιήσεις ευθυγραμμίζονται σε γενικές γραμμές με πλαίσια όπως η Task Force για τις οικονομικές γνωστοποιήσεις που σχετίζονται με το κλίμα (TCFD). Η SEC έχει επίσης προτείνει νέους κανόνες κυβερνοασφάλειας για την βελτίωση και την τυποποίηση αυτών των γνωστοποιήσεων.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εταιρείες που εδρεύουν στις ΗΠΑ με οντότητες εκεί πιθανότατα θα πρέπει να συμμορφωθούν με την Οδηγία Αναφοράς Εταιρικής Αειφορίας (CSRD) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στο συνέδριο COP26 ανακοινώθηκε ο σχηματισμός του Διεθνούς Συμβουλίου Προτύπων Αειφορίας (ISSB), κάτι το οποίο αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την ανάπτυξη συνεπών προτύπων αναφοράς.

Υπό αυτές τις συνθήκες, εταιρείες θα πρέπει να κινηθούν γρήγορα για να εφαρμόσουν τη σωστή υποδομή για την αναφορά ESG. Για τον κλάδο της φιλοξενίας, αυτό μπορεί να σημαίνει εξέταση του ρόλου του ESG σε όλο τον κύκλο ζωής των περιουσιακών στοιχείων του ξενοδοχείου και αποκάλυψη πληροφοριών σχετικά με τους κινδύνους και τις ευκαιρίες ESG που επηρεάζουν την αξία μιας επιχείρησης.

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα πάγια, μακροπρόθεσμα περιουσιακά στοιχεία του κλάδου της φιλοξενίας. Η μετασκευή κτιρίων για να γίνουν ενεργειακά αποδοτικά, για παράδειγμα, είναι συχνά πιο δαπανηρή από τον σχεδιασμό βιώσιμων κτιρίων κατά το στάδιο της ανάπτυξης.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

10:09

Η Nissan κλείνει μία από τις δύο γραμμές παραγωγής στο Ηνωμένο Βασίλειο - «Κόβει» 900 θέσεις εργασίας στην Ευρώπη

10:01

Samsung: Μπήκε στο «κλειστό κλαμπ» του 1 τρισ. δολ. - Η τεχνητή νοημοσύνη εκτίναξε τη μετοχή

09:55

ΔΑΑ: Από τα 12 εκατ. στα 34 εκατ. επιβάτες - Πώς το «Ελ. Βενιζέλος» έμαθε να πετά σε κρίσεις

09:38

Κεραμέως: «Άλλο η πολιτική του λαϊκισμού και άλλο η πολιτική του ρεαλισμού» - Τι είπε για συντάξεις χηρείας και ίση αμοιβή

09:33

Lufthansa: Μείωσε τις απώλειες το Q1 και διατηρεί το ετήσιο guidance παρά το πλήγμα των 2 δισ. δολ. στα καύσιμα

09:13

BSH: Τζίρο 178 εκατ. ευρώ το 2025 στην Ελλάδα - Οι κατηγορίες συσκευών που ξεχώρισαν και οι προοπτικές του 2026

09:07

Δυτική Όχθη: Πάνω από 400 διπλωμάτες καλούν την ΕΕ να «δράσει τώρα» κατά του ισραηλινού εποικισμού

09:02

ΟΗΕ: Η Ελλάδα επαναβεβαιώνει τη δέσμευση της στη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων

08:57

Βυθίστηκε φορτηγό πλοίο βόρεια της Άνδρου - Σώθηκαν και οι 9 ναυτικοί

08:54

Πιερρακάκης: «Αν η Ευρώπη δεν ενώσει τις δυνάμεις της σε οικονομία, άμυνα και τεχνολογία, θα χάσει μια μεγάλη ευκαιρία»

08:53

Τραμπ: Διακόπτεται η «Επιχείρηση Ελευθερία» εν μέσω διαπραγματεύσεων με το Ιράν

08:39

Αύριο η υπογραφή της Β' φάσης του προγράμματος για την ανακαίνιση σχολικών μονάδων

08:23

Η ΑΙ αλλάζει το παιχνίδι στο Χρηματιστήριο

08:22

«Φρένο» στα περιστατικά απάτης με κάρτες, POS και ATM

08:20

Αττικά Πολυκαταστήματα: Οι σταθμοί μιας εταιρείας που φιλοδοξεί να αναδειχθεί στα «Harrods» της Ελλάδας

08:12

Γερμανία: Πρώτα γενέθλια της κυβέρνησης Μερτς, αλλά κανείς δεν έχει διάθεση για γιορτή

08:05

Κυκλοφοριακό: «Τρέχουν» εξελίξεις στον κόμβο-«ανάσα» για Δυτική Αττική, Πειραιά (ΜΕΤΚΑ/Δομική Κρήτης)

08:00

Τα έργα των 1 δισ. που αλλάζουν το τσιμέντο στην Ελλάδα – Το στοίχημα της βιομηχανίας για μηδενικές εκπομπές

07:53

Ιtalgas: Μετά την εξαγορά της 2i Rete Gas, ποντάρει στα δίκτυα και τις σταθερές αποδόσεις

07:50

Η Κομισιόν εγκρίνει σήμερα χρηματοδοτικό πακέτο για την ενίσχυση των ευάλωτων πολιτών - Τι περιλαμβάνει

07:45

Γεμίζουν τα πορτοφόλια με κάρτες, «εκτίναξη» συναλλαγών στα 2,7 δισ. το 2025

07:42

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Metlen: «Καθαρός ορίζοντας» στη σύμβαση 320 εκατ. για το Μητροπολιτικό Πάρκο Φαλήρου

07:40

Χρηματιστήριο Αθηνών: Αυξημένο risk premium, «σφιχτές» αποτιμήσεις

07:37

Έρχονται ανάδοχοι στα 2 οδικά ΣΔΙΤ 700 εκατ. ευρώ, απορρίφθηκαν οι προσφυγές - Ο παράγοντας ΣτΕ

07:29

Μισός φόρος για όσους επιστρέψουν στην Ελλάδα και δουλέψουν στο Δημόσιο

07:21

Τα γαλάζια «πηγαδάκια» για την επίσκεψη Τράμπ - Το «όχι» Καραμανλή - Η επιστροφή του… 2015 πάνω από τον Τσίπρα

07:14

Ανοίγει ο δρόμος για τα θεραπευμένα δάνεια - Προσφυγές και εξαιρέσεις - To δράμα του επιχειρηματία

23:58

Χανταϊός: Στα Κανάρια Νησιά θα καταπλεύσει το κρουαζιερόπλοιο όπου βρέθηκαν τα κρούσματα

23:55

Η Πενσυλβανία μηνύει την Character AI για chatbot που παριστάνει γιατρό

23:49

Γαλλικό ΥΠΕΞ: Η δήλωση Μακρόν για στήριξη προς την Ελλάδα δεν αφορούσε την Τουρκία