Tip of the Day

ESG: Τρόποι προσαρμογής για τον κλάδο Φιλοξενίας

Newsroom
04-03-2024 | 10:30
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
ESG: Τρόποι προσαρμογής για τον κλάδο Φιλοξενίας
ESG
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Η ισχυρή δέσμευση σε περιβαλλοντικά, κοινωνικά και θέματα διακυβέρνησης (ESG) μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τις επιχειρήσεις στον τομέα της φιλοξενίας, ειδικά για εκείνες που μπορούν να πουν μια συναρπαστική ιστορία για το συνεχιζόμενο ταξίδι ESG.

Και το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα είναι σημαντικό αν αναλογιστεί κανείς ότι ο κλάδος αντιμετωπίζει πλέον πολλές προκλήσεις. Πρώτον, ο αυξανόμενος πληθωρισμός, που επιδεινώνεται από γεωπολιτικές ανησυχίες, θα μπορούσε να εκτροχιάσει την ανάπτυξη καθώς οι καταναλωτές αναθεωρούν τις δαπάνες για ταξίδια. Δεύτερον, οι υπηρεσίες διαμονής και τροφίμων έχουν διπλασιαστεί τα τελευταία δύο χρόνια ενώ στον απόηχο της πανδημίας, οι επισκέπτες δίνουν προτεραιότητα στην ασφάλεια και την εξυπηρέτηση των πελατών, ενώ αναζητούν ουσιαστικές εμπειρίες, είτε πρόκειται για βιώσιμα ταξίδια και τουρισμό είτε για αυθεντικές τοπικές γεύσεις.

Με τις κορυφαίες εταιρείες φιλοξενίας να θέτουν ήδη στόχους για καθαρές μηδενικές εκπομπές, η παρακολούθηση και η μείωση των εκπομπών άνθρακα, σε όλη τη χρήση ενέργειας, τις μεταφορές, τα ταξίδια και τις διάφορες λειτουργίες, θα γίνεται όλο και πιο κρίσιμη. Άλλοι στόχοι ESG που μπορούν να διαφοροποιήσουν μια επιχείρηση περιλαμβάνουν την προστασία των φυσικών πόρων, την βιώσιμη και τοπική προμήθεια, την μηδενική παραγωγή αποβλήτων και τη διατήρηση του νερού.

Τα ενδιαφερόμενα μέρη έχουν ευρείες προσδοκίες. Περισσότερο από το 60% των καταναλωτών δηλώνουν ότι οι τομείς εστίασης του ESG περιλαμβάνουν την ασφάλεια δεδομένων και το απόρρητο, την κλιματική αλλαγή, την ασφάλεια και την ποιότητα προϊόντων ενώ ακολουθούν η υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων και η φυλετική, εθνική και έμφυλη ποικιλομορφία, ισότητα και ένταξη. Σε αυτό το πλαίσιο, οι πελάτες των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων επιθυμούν οι επιχειρήσεις να εντείνουν τις επενδύσεις σε όλους αυτούς τους τομείς.

Οι κανόνες και πρότυπα βρίσκονται επίσης σε εξέλιξη, συμβάλλοντας σε αυτές τις πρωτοβουλίες ESG:

Στις ΗΠΑ, η SEC έχει προτείνει νέους κανόνες για τη βελτίωση και την τυποποίηση των γνωστοποιήσεων. Οι προτεινόμενες γνωστοποιήσεις ευθυγραμμίζονται σε γενικές γραμμές με πλαίσια όπως η Task Force για τις οικονομικές γνωστοποιήσεις που σχετίζονται με το κλίμα (TCFD). Η SEC έχει επίσης προτείνει νέους κανόνες κυβερνοασφάλειας για την βελτίωση και την τυποποίηση αυτών των γνωστοποιήσεων.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εταιρείες που εδρεύουν στις ΗΠΑ με οντότητες εκεί πιθανότατα θα πρέπει να συμμορφωθούν με την Οδηγία Αναφοράς Εταιρικής Αειφορίας (CSRD) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στο συνέδριο COP26 ανακοινώθηκε ο σχηματισμός του Διεθνούς Συμβουλίου Προτύπων Αειφορίας (ISSB), κάτι το οποίο αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την ανάπτυξη συνεπών προτύπων αναφοράς.

Υπό αυτές τις συνθήκες, εταιρείες θα πρέπει να κινηθούν γρήγορα για να εφαρμόσουν τη σωστή υποδομή για την αναφορά ESG. Για τον κλάδο της φιλοξενίας, αυτό μπορεί να σημαίνει εξέταση του ρόλου του ESG σε όλο τον κύκλο ζωής των περιουσιακών στοιχείων του ξενοδοχείου και αποκάλυψη πληροφοριών σχετικά με τους κινδύνους και τις ευκαιρίες ESG που επηρεάζουν την αξία μιας επιχείρησης.

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα πάγια, μακροπρόθεσμα περιουσιακά στοιχεία του κλάδου της φιλοξενίας. Η μετασκευή κτιρίων για να γίνουν ενεργειακά αποδοτικά, για παράδειγμα, είναι συχνά πιο δαπανηρή από τον σχεδιασμό βιώσιμων κτιρίων κατά το στάδιο της ανάπτυξης.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

17:26

Ν. Κορέα-ΗΠΑ: Τηλεφωνική συνομιλία των δύο προέδρων για τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής Τραμπ - Σι

17:00

Πόσο ακόμα πρέπει να ανέβει το πετρέλαιο;

16:47

Σπανάκης: Δεν υπάρχουν περιθώρια για πειράματα και πολιτική αστάθεια

16:40

ΗΠΑ: Η Ουάσινγκτον αξιολογεί την απειλή των στρατιωτικών drones από την Κούβα

16:22

ΗΑΕ: Για οικονομικούς και όχι πολιτικούς λόγους η αποχώρηση απ' τον ΟΠΕΚ

16:07

Δένδιας: Θα υποδεχθεί τη Δευτέρα στην Αθήνα τον υπουργό Επικρατείας των ΗΑΕ

15:46

Tesla: Αύξησε την τιμή του Model Y στις ΗΠΑ

15:30

Συνεδριάζει τη Δευτέρα υπό τον πρωθυπουργό το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας

15:25

ΗΑΕ: Δεν σημειώθηκε διαρροή ραδιενέργειας από χτύπημα drone σε πυρηνικό σταθμό

15:15

Διυλιστήριο πετρελαίου και σταθμοί άντλησης επλήγησαν από ουκρανικές επιθέσεις στην περιοχή της Μόσχας

14:46

Ρουσόπουλος: Η ΝΔ εγγύηση σταθερότητας για την Ελλάδα του αύριο

14:39

Μετσόλα στο Συνέδριο ΝΔ: Τα τελευταία επτά χρόνια η χώρα σας έχει πετύχει έναν εντυπωσιακό μετασχηματισμό

14:26

DW: Αν δεν είχε πει ο Ντράγκι «Whatever it takes»

14:09

Ομόλογα: Η απότομη άνοδος των αποδόσεων κίνδυνος για τις απροετοίμαστες αγορές μετοχών

13:32

Μητσοτάκης: Πάμε να κάνουμε κάτι που δεν έχει ξαναγίνει, να κερδίσουμε 3η τετραετία

13:23

Σδούκου: Το συνέδριό μας ήταν κάλεσμα στους πολίτες

13:15

Γιούνκερ για Μητσοτάκη: Είσαι ένας σπουδαίος πρωθυπουργός, έθεσες την Ελλάδα εκ νέου στην καρδιά της ευρωπαϊκής διαδικασίας

13:06

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα φυσική γέφυρα συνεργασίας μεταξύ Ευρώπης και χωρών του Κόλπου

13:00

Ακίνητα - Golden Visa: Πού επενδύουν σήμερα οι ξένοι επενδυτές - Τα νέα δεδομένα στην αγορά

12:49

Οι παγκόσμιες ανισορροπίες απασχολούν τη G7 στον απόηχο της συνάντησης Τραμπ με την Κίνα

12:33

Ιταλία: Δύο τραυματίες της επίθεσης με αυτοκίνητο στη Μόντενα υποβλήθηκαν σε ακρωτηριασμό

12:27

Τασουλας: Εδώ στον Έβρο, υπάρχει ένας αέρας ο οποίος σε γεμίζει αυτοπεποίθηση

12:21

Alpha Bank Campus: Ένα τραπεζικό τετράγωνο που ενώνει την ιστορία της Αθήνας με το μέλλον της οικονομίας

12:11

Diaplous: Πρόταση για ένοπλους φρουρούς σε ποντοπόρα πλοία στη Μαύρη Θάλασσα για τον εντοπισμό θαλάσσιων drones

11:57

Ρωσία: Τουλάχιστον 3 νεκροί σε σημαντική επίθεση με drones που είχαν στόχο τη Μόσχα

11:53

ΠΟΥ: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Κονγκό και Ουγκάντα λόγω επιδημίας Έμπολα

11:46

Τσουκαλάς: Δεν πείθει πλέον κανέναν ο πρωθυπουργός που «θυμώνει και λυπάται»

11:39

Χατζηδάκης: Δεν πρέπει να πάνε χαμένες οι μεγάλες εθνικές επιτυχίες των τελευταίων 7 ετών

11:31

Bloomberg: Το μπλόκο στα στενά του Ορμούζ συνεχίζεται και η προσφορά πετρελαίου περιορίζεται

11:16

Βρετανία: Αναβάλλεται η προγραμματισμένη αύξηση φόρου στα καύσιμα