Tip of the Day

Απλοί τρόποι εξοικονόμησης νερού στο σπίτι

Newsroom
26-02-2024 | 09:25
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Απλοί τρόποι εξοικονόμησης νερού στο σπίτι

Η παρατεταμένη ξηρασία των τελευταίων δύο ετών και η κλιματική κρίση έχουν αναδείξει περισσότερο από ποτέ την ανάγκη διαφύλαξης σημαντικών πόρων για την επιβίωσή μας. Το νερό, το οποίο σε πολλές περιοχές της νότιας Ευρώπης είναι σε έλλειψη, αναμένεται ότι θα αποτελέσει το νέο μήλον της έριδος των επόμενων δεκαετιών.

Όπως συνέβη και με την ενέργεια, οι κυβερνήσεις αναζητούν τρόπους εξοικονόμησης για το νερό αλλά και σε αυτή την περίπτωση η αρχή θα γίνει από τους ίδιους τους πολίτες και τον τρόπο που το χρησιμοποιούν στο σπίτι. Η εξοικονόμηση μπορεί να επιτευχθεί μέσα από αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες όπως είναι το ντους ή το βούρτσισμα των δοντιών. Για παράδειγμα, ανάλογα με τον τύπο του ντους που έχετε, ένα δεκάλεπτο ντους μπορεί να χρησιμοποιήσει έως και 150 λίτρα νερό. Ας υποθέσουμε ότι τέσσερα άτομα σε ένα νοικοκυριό απολαμβάνουν ένα δεκάλεπτο ντους κάθε μέρα... Αυτό είναι περισσότερα από 200.000 λίτρα νερού μόνο και μόνο για το ντους (που ισοδυναμεί με περισσότερες από τρεις πισίνες!).

Η μείωση του χρόνου του ντους σε τέσσερα λεπτά αντί για δέκα θα μπορούσε να εξοικονομήσει πάνω από 130.000 λίτρα νερού ετησίως. Μάλιστα, τα νοικοκυριά μπορούν να εγκαταστήσουν μια κεφαλή ντους εξοικονόμησης νερού για να αυξήσουν ακόμη περισσότερο τα επίπεδα εξοικονόμησης. Ακόμη, κλείνοντας τη βρύση ενώ βουρτσίζουμε και ξεπλένουμε τα δόντια μας μπορεί να εξοικονομήσει έως και 12 λίτρα νερό κάθε φορά.

Ακόμη, η χρήση του πλυντηρίου πιάτων σε καθημερινή βάση ή ακόμα και πολλές φορές την ημέρα μπορεί να καταναλώσει πολύ νερό. Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε το πλυντήριο πιάτων σας μόνο όταν είναι γεμάτο. Η περικοπή έστω και ενός κύκλου την εβδομάδα μπορεί να εξοικονομήσει 14 λίτρα νερού.
Μια ακόμη έξυπνη κίνηση που μπορούν να κάνουν τα νοικοκυριά είναι ο συχνός έλεγχος της τουαλέτας για τυχόν διαρροές στο καζανάκι ή αλλού καθώς με αυτό τον τρόπο αυξάνεται ο λογαριασμός του νερού και όλες οι προσπάθειες εξοικονόμησης είναι μάταιες. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψιν ότι μια τουαλέτα με διαρροή θα μπορούσε να σπαταλήσει περίπου 200-400 λίτρα νερού την ημέρα.

Aκόμη, όταν ετοιμάζετε το επόμενο γεύμα σας, θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε λίγο φρέσκο νερό για να πλύνετε τα προϊόντα. Τοποθετήστε ένα μπολ κάτω από τη βρύση σας για να μαζέψετε το νερό και χρησιμοποιήστε το για να ποτίσετε τον κήπο σας. Τέλος, όταν βράζετε τρόφιμα όπως κοτόπουλο και λαχανικά, το χειρότερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να πετάξετε όλο το περιττό νερό. Αντ 'αυτού, συλλέξτε το νερό αφού έχει εμποτιστεί με τα γευστικά συστατικά και χρησιμοποιήστε το ως ζωμό για τις σούπες, τα smoothies σας και πολλά άλλα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:55

Πόλεμος στην Ουκρανία: 5 νεκροί άμαχοι από ρωσικά πυρά στο Ντονέτσκ

23:45

ΕΟΔΥ: 5 θάνατοι από COVID-19 την τελευταία εβδομάδα

23:35

Βραζιλία: Ο 80χρονος Λούλα σκοπεύει να διεκδικήσει 4η προεδρική θητεία

23:32

Intel: Στα 13,65 δισ. δολάρια τα έσοδα γ' τριμήνου - Ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις

23:20

Σε θετικό έδαφος η Wall Street - Άνοδος 2,3% για την Tesla

23:07

Κόστα: Η ΕΕ να αντιμετωπίσει τις «πιεστικές» οικονομικές ανάγκες της Ουκρανίας την επόμενη διετία

23:01

«Εκτόξευση» πάνω από 5% για το πετρέλαιο μετά τις νέες κυρώσεις ΗΠΑ στη Ρωσία

22:41

Λευκός Οίκος: Δεν έχει φύγει από το τραπέζι μια συνάντηση Τραμπ-Πούτιν

22:38

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για ανταγωνιστικότητα: Πράσινη ανάπτυξη με ρήτρα αναθεώρησης

22:32

Ανέκαμψαν οι τιμές του χρυσού - Κέρδη άνω του 1%

22:16

Ο Τραμπ συμφώνησε να μην στείλει ομοσπονδιακές δυνάμεις στο Σαν Φρανσίσκο

22:07

ΥΠΕΘΑ: Μετά την τοποθέτηση Δούκα, αναθέτουμε την καθαριότητα του Άγνωστου Στρατιώτη σε τρίτο

22:06

ΣΥΡΙΖΑ: Η σχέση μας με τον Αλέξη Τσίπρα δεν μπορεί να είναι αντιπαραθετική

21:56

Η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου στο επίκεντρο της πρώτης Συνόδου Κορυφής ΕΕ – Αιγύπτου

21:43

«Κλείδωσε» η συνάντηση Τραμπ - Σι την επόμενη Πέμπτη

21:25

Πιερρακάκης: Δεν χρειαζόμαστε 27 αποδοτικές αγορές αλλά μία ενιαία και αποτελεσματική αγορά

21:14

Δούκας για Μνημείο Αγνώστου Στρατιώτη: Η ευθύνη ανήκει στην κυβέρνηση, καλή τους τύχη

21:14

Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙΙ: Νέες επιδοτήσεις 1.392 δικαιούχων

21:08

Δημοσκόπηση Pulse: Στις 13 μονάδες το προβάδισμα ΝΔ - Τι λένε οι πολίτες για κόμματα Τσίπρα - Σαμαρά

21:06

Δύο ρωσικά στρατιωτικά αεροσκάφη παραβίασαν τον εναέριο χώρο της Λιθουανίας

20:50

ΠΑΣΟΚ: Το υπουργείο Παιδείας οφείλει να ανακαλέσει άμεσα τις αποφάσεις συγχώνευσης τμημάτων

20:35

Το νέο ΔΣ της Ελινόιλ

20:25

Eurobank: Προσωρινή παύση του προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών

20:06

Παπασταύρου: Κόμβος για το αμερικανικό LNG η Ελλάδα - Το "focus" και σε υδρογονάνθρακες

20:06

Πηγές ΝΔ: «Tον ΣΥΡΙΖΑ έδειξε ως μήτρα του προβλήματος του ΟΠΕΚΕΠΕ η Τυχεροπούλου»

20:00

Κυρώσεις Τραμπ στις ρωσικές Rosneft, Lukoil: Ο αντίκτυπος στις αγορές ενέργειας και η επόμενη ημέρα

19:58

Η Άγκυρα συζητά τη συμμετοχή του τουρκικού στρατού στην ειρηνευτική δύναμη για τη Γάζα

19:58

Σύνοδος Κορυφής: Με «προσέγγιση 360°» το σχέδιο αμυντικής ετοιμότητας της ΕΕ - Η θέση της Αθήνας

19:49

Ο Ζελένσκι ελπίζει σε θετική απόφαση της ΕΕ για τη χρήση των «παγωμένων» ρωσικών assets

19:49

Επικοινωνία Ζαχαράκη - Χρυσοχοΐδη για τα επεισόδια στη Διεύθυνση Α' βάθμιας Εκπαίδευσης στο Μεταξουργείο