Tip of the Day

Απλοί τρόποι εξοικονόμησης νερού στο σπίτι

Newsroom
26-02-2024 | 09:25
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Απλοί τρόποι εξοικονόμησης νερού στο σπίτι
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Η παρατεταμένη ξηρασία των τελευταίων δύο ετών και η κλιματική κρίση έχουν αναδείξει περισσότερο από ποτέ την ανάγκη διαφύλαξης σημαντικών πόρων για την επιβίωσή μας. Το νερό, το οποίο σε πολλές περιοχές της νότιας Ευρώπης είναι σε έλλειψη, αναμένεται ότι θα αποτελέσει το νέο μήλον της έριδος των επόμενων δεκαετιών.

Όπως συνέβη και με την ενέργεια, οι κυβερνήσεις αναζητούν τρόπους εξοικονόμησης για το νερό αλλά και σε αυτή την περίπτωση η αρχή θα γίνει από τους ίδιους τους πολίτες και τον τρόπο που το χρησιμοποιούν στο σπίτι. Η εξοικονόμηση μπορεί να επιτευχθεί μέσα από αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες όπως είναι το ντους ή το βούρτσισμα των δοντιών. Για παράδειγμα, ανάλογα με τον τύπο του ντους που έχετε, ένα δεκάλεπτο ντους μπορεί να χρησιμοποιήσει έως και 150 λίτρα νερό. Ας υποθέσουμε ότι τέσσερα άτομα σε ένα νοικοκυριό απολαμβάνουν ένα δεκάλεπτο ντους κάθε μέρα... Αυτό είναι περισσότερα από 200.000 λίτρα νερού μόνο και μόνο για το ντους (που ισοδυναμεί με περισσότερες από τρεις πισίνες!).

Η μείωση του χρόνου του ντους σε τέσσερα λεπτά αντί για δέκα θα μπορούσε να εξοικονομήσει πάνω από 130.000 λίτρα νερού ετησίως. Μάλιστα, τα νοικοκυριά μπορούν να εγκαταστήσουν μια κεφαλή ντους εξοικονόμησης νερού για να αυξήσουν ακόμη περισσότερο τα επίπεδα εξοικονόμησης. Ακόμη, κλείνοντας τη βρύση ενώ βουρτσίζουμε και ξεπλένουμε τα δόντια μας μπορεί να εξοικονομήσει έως και 12 λίτρα νερό κάθε φορά.

Ακόμη, η χρήση του πλυντηρίου πιάτων σε καθημερινή βάση ή ακόμα και πολλές φορές την ημέρα μπορεί να καταναλώσει πολύ νερό. Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε το πλυντήριο πιάτων σας μόνο όταν είναι γεμάτο. Η περικοπή έστω και ενός κύκλου την εβδομάδα μπορεί να εξοικονομήσει 14 λίτρα νερού.
Μια ακόμη έξυπνη κίνηση που μπορούν να κάνουν τα νοικοκυριά είναι ο συχνός έλεγχος της τουαλέτας για τυχόν διαρροές στο καζανάκι ή αλλού καθώς με αυτό τον τρόπο αυξάνεται ο λογαριασμός του νερού και όλες οι προσπάθειες εξοικονόμησης είναι μάταιες. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψιν ότι μια τουαλέτα με διαρροή θα μπορούσε να σπαταλήσει περίπου 200-400 λίτρα νερού την ημέρα.

Aκόμη, όταν ετοιμάζετε το επόμενο γεύμα σας, θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε λίγο φρέσκο νερό για να πλύνετε τα προϊόντα. Τοποθετήστε ένα μπολ κάτω από τη βρύση σας για να μαζέψετε το νερό και χρησιμοποιήστε το για να ποτίσετε τον κήπο σας. Τέλος, όταν βράζετε τρόφιμα όπως κοτόπουλο και λαχανικά, το χειρότερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να πετάξετε όλο το περιττό νερό. Αντ 'αυτού, συλλέξτε το νερό αφού έχει εμποτιστεί με τα γευστικά συστατικά και χρησιμοποιήστε το ως ζωμό για τις σούπες, τα smoothies σας και πολλά άλλα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

12:11

Nintendo: Εκτόξευση 150,5% στα λειτουργικά κέρδη τριμήνου

11:56

Novibet: Τριετής χρηματοδοτική συμφωνία με την Alpha Bank

11:43

Ήπια άνοδος στο Χρηματιστήριο - Metlen και ΕΤΕ στο «τιμόνι»

11:37

Μητσοτάκης στην παρουσίαση της πλατφόρμας ΜyAGRO: «Η απόφασή μας να υπαχθεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ δικαιώθηκε»

11:31

ΜΕΒΓΑΛ: Πωλήσεις άνω των 200 εκατ. ευρώ και επενδύσεις σε νέο εργοστάσιο

11:28

Παπασταύρου: Η συμφωνία δημιουργεί νέα και ισχυρή δυναμική για την υλοποίηση του GSI

11:24

Το Πακιστάν ελπίζει πως η συμφωνία για το Ορμούζ θα οδηγήσει σε νέες διαπραγματεύσεις

11:19

Συνάντηση ΣΒΑΠ με κυβέρνηση: Κατάθεση προτάσεων για το φορολογικό, χωροταξικό και εργασιακό πλαίσιο της Μεταποίησης

11:19

Αφθώδης πυρετός: Τι δείχνει η πρώτη έκθεση επιτήρησης στη Λέσβο

11:09

«Καμπανάκι» Ντάιμον: Κάποιος θα προκαλέσει αναταραχή στην αγορά - Τεράστιο το κρυφό χρέος

11:05

Υποβλήθηκε το αίτημα για την ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής για την ενεργειακή ανθεκτικότητα

11:03

Οι ευρωπαϊκές αγορές κοντά σε ιστορικά υψηλά με το βλέμμα στη Μέση Ανατολή

11:00

Euroxx: Ανεβάζει στα 13 ευρώ την τιμή-στόχο για την Τράπεζα Κύπρου

10:40

SoftBank: Πτώση 18% στα κέρδη, αλλά ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις λόγω Intel και ByteDance

10:18

Google: Αλλάζει την ηγεσία του AI - Νέος πρόεδρος ο Ντέμης Χασάμπης

10:07

Δήμας: «Στο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης η αναβάθμιση του Αεροδρομίου Πάρου»

10:03

Jumbo: Άνοδος πωλήσεων 10% στην Ελλάδα τον Ιούλιο - Στο +8% στο επτάμηνο

09:49

Πανεπιστήμιο Πατρών: 168 αιτήσεις από 23 χώρες για το νέο αγγλόφωνο πρόγραμμα Ιατρικής

09:45

H Ρωσία κατέρριψε 605 ουκρανικά drones τη νύχτα - Ελαφρές ζημιές σε αποθήκη της Wildberries

09:31

Ουκρανία-Ρωσία: Έξι νεκροί από ρωσικά πλήγματα στην Μπαλακλία και το Σούμι

09:27

Ιός Δυτικού Νείλου: Στα 65 τα κρούσματα στην Ελλάδα - 23 νέα μέσα σε μία εβδομάδα, 6 θάνατοι

09:10

Metlen: Καθαρά κέρδη 313 εκατ. ευρώ - Ιστορικά υψηλές επιδόσεις το α’ εξάμηνο

09:06

Τουρισμός για Όλους: Ποιοι κάνουν αίτηση σήμερα

08:50

Αστέρια Michelin στο σπίτι - «Χρυσοί» μισθοί έως 260.000 ευρώ ετησίως για σεφ

08:45

Λασίθι: Οριοθετημένη και χωρίς ενεργό μέτωπο η πυρκαγιά στο Καρύδι Σητείας

08:37

Τα νέα θωρηκτά που θα φέρουν το όνομα Τραμπ θα κοστίσουν 275 δισ. δολάρια

08:31

ΗΠΑ: Το προεδρικό ελικόπτερο πλησίασε υπερβολικά αεροπλάνο της γραμμής

08:26

Coca-Cola HBC: Γιατί το 2026 αποδεικνύεται έτος ορόσημο - Η αλλαγή στρατηγικής και οι νέες ευκαιρίες

08:22

Πετρελαιοφόρο δεξαμενόπλοιο ανέφερε εκρήξεις στα Στενά του Ορμούζ

08:15

Σήμερα το κρίσιμο ραντεβού στο Μέγαρο Μαξίμου για τη βιομηχανία