Tip of the Day

Απλοί τρόποι εξοικονόμησης νερού στο σπίτι

Newsroom
26-02-2024 | 09:25
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Απλοί τρόποι εξοικονόμησης νερού στο σπίτι
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Η παρατεταμένη ξηρασία των τελευταίων δύο ετών και η κλιματική κρίση έχουν αναδείξει περισσότερο από ποτέ την ανάγκη διαφύλαξης σημαντικών πόρων για την επιβίωσή μας. Το νερό, το οποίο σε πολλές περιοχές της νότιας Ευρώπης είναι σε έλλειψη, αναμένεται ότι θα αποτελέσει το νέο μήλον της έριδος των επόμενων δεκαετιών.

Όπως συνέβη και με την ενέργεια, οι κυβερνήσεις αναζητούν τρόπους εξοικονόμησης για το νερό αλλά και σε αυτή την περίπτωση η αρχή θα γίνει από τους ίδιους τους πολίτες και τον τρόπο που το χρησιμοποιούν στο σπίτι. Η εξοικονόμηση μπορεί να επιτευχθεί μέσα από αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες όπως είναι το ντους ή το βούρτσισμα των δοντιών. Για παράδειγμα, ανάλογα με τον τύπο του ντους που έχετε, ένα δεκάλεπτο ντους μπορεί να χρησιμοποιήσει έως και 150 λίτρα νερό. Ας υποθέσουμε ότι τέσσερα άτομα σε ένα νοικοκυριό απολαμβάνουν ένα δεκάλεπτο ντους κάθε μέρα... Αυτό είναι περισσότερα από 200.000 λίτρα νερού μόνο και μόνο για το ντους (που ισοδυναμεί με περισσότερες από τρεις πισίνες!).

Η μείωση του χρόνου του ντους σε τέσσερα λεπτά αντί για δέκα θα μπορούσε να εξοικονομήσει πάνω από 130.000 λίτρα νερού ετησίως. Μάλιστα, τα νοικοκυριά μπορούν να εγκαταστήσουν μια κεφαλή ντους εξοικονόμησης νερού για να αυξήσουν ακόμη περισσότερο τα επίπεδα εξοικονόμησης. Ακόμη, κλείνοντας τη βρύση ενώ βουρτσίζουμε και ξεπλένουμε τα δόντια μας μπορεί να εξοικονομήσει έως και 12 λίτρα νερό κάθε φορά.

Ακόμη, η χρήση του πλυντηρίου πιάτων σε καθημερινή βάση ή ακόμα και πολλές φορές την ημέρα μπορεί να καταναλώσει πολύ νερό. Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε το πλυντήριο πιάτων σας μόνο όταν είναι γεμάτο. Η περικοπή έστω και ενός κύκλου την εβδομάδα μπορεί να εξοικονομήσει 14 λίτρα νερού.
Μια ακόμη έξυπνη κίνηση που μπορούν να κάνουν τα νοικοκυριά είναι ο συχνός έλεγχος της τουαλέτας για τυχόν διαρροές στο καζανάκι ή αλλού καθώς με αυτό τον τρόπο αυξάνεται ο λογαριασμός του νερού και όλες οι προσπάθειες εξοικονόμησης είναι μάταιες. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψιν ότι μια τουαλέτα με διαρροή θα μπορούσε να σπαταλήσει περίπου 200-400 λίτρα νερού την ημέρα.

Aκόμη, όταν ετοιμάζετε το επόμενο γεύμα σας, θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε λίγο φρέσκο νερό για να πλύνετε τα προϊόντα. Τοποθετήστε ένα μπολ κάτω από τη βρύση σας για να μαζέψετε το νερό και χρησιμοποιήστε το για να ποτίσετε τον κήπο σας. Τέλος, όταν βράζετε τρόφιμα όπως κοτόπουλο και λαχανικά, το χειρότερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να πετάξετε όλο το περιττό νερό. Αντ 'αυτού, συλλέξτε το νερό αφού έχει εμποτιστεί με τα γευστικά συστατικά και χρησιμοποιήστε το ως ζωμό για τις σούπες, τα smoothies σας και πολλά άλλα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

17:29

Nestle: Κοντά στην πώληση του 50% της ευρωπαϊκής επιχείρησης νερού - Στα 5 δισ. ευρώ το deal

17:19

Η Philip Morris αυξάνει τις επενδύσεις στα φακελάκια νικοτίνης - Στα 11,19 δισ. ο τζίρος στο β' τρίμηνο

17:09

Ο Τραμπ απειλεί με βομβαρδισμό πολιτικών υποδομών για κάθε ιρανική επίθεση στο Ορμούζ

17:06

Τέμπη: Εισήγηση για παραπομπή Τριαντόπουλου - Αγοραστού σε Ειδικό Δικαστήριο

16:56

Παγκόσμια Τράπεζα για ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή: Συρρίκνωση ανάπτυξης - Εκτίναξη πληθωρισμού

16:50

Wall Street: Επιφυλακτικότητα εν αναμονή των Big Tech αποτελεσμάτων

16:48

Συμφωνία ΥΠΕΝ - ΕΤΕπ για ενίσχυση της ανθεκτικότητας κρίσιμων υπηρεσιών και υποδομών

16:43

Τουρισμός: Περισσότεροι επισκέπτες τον Μάιο, αλλά με πιο «σφιχτό» πορτοφόλι

16:42

Η Βουλγαρία ενέκρινε τη στάθμευση αεροσκαφών ανεφοδιασμού των ΗΠΑ στο έδαφός της

16:35

Απόδραση από τον καύσωνα: 4 δροσεροί προορισμοί κοντά στην Αθήνα

16:27

Μητσοτάκης: «Όχι σε παροχές χωρίς αντίκρισμα – Μαθήματα από την κρίση σε Ελλάδα, Πορτογαλία»

16:23

Playstation: Το «τέλος» των φυσικών δίσκων απειλεί με εξαφάνιση την αξίας 7 δισ. δολ. αγορά μεταχειρισμένων

16:21

Αναδιαρθρώνει την ψηφιακή αγορά της στην Κίνα η Nike - «Λίφτινγκ» σε site και app

16:16

Γερμανία: Η Ρωσία διαδίδει ψευδείς πληροφορίες για έρευνες στον τομέα των πυρηνικών όπλων

16:13

Συνεχίζονται οι προσπάθειες για κατάσβεση μεγάλων πυρκαγιών σε Ισπανία και Γαλλία

16:10

Το Ιράν διαψεύδει πως υπάρχει πυρηνική δραστηριότητα στο Κολάνγκ - Πλήγματα των ΗΠΑ στο νησί Λαράκ

16:00

Ευ. Μυτιληναίος: «Η στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης περνάει μέσα από έργα, δίκτυα, εργοστάσια»

16:00

«Έπεσαν» Facebook, Messenger και Instagram

15:52

ΑΑΔΕ: Ψηφιακή υποβολή και επιτάχυνση της διαδικασίας επίλυσης των τελωνειακών αμφισβητήσεων

15:51

«Δεν είναι οι Κυκλάδες»: Το ελληνικό νησί που ανακηρύχθηκε ο κορυφαίος προορισμός του 2026

15:48

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Αίρεται η ασυλία μετά από μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση

15:46

Άρση της βουλευτικής ασυλίας για τον Μάριο Σαλμά

15:41

Κοντογεώργης: Προσηλωμένοι στη δουλειά μας - Δεν είμαστε σε προεκλογικό συναγερμό

15:22

The Ellinikon Sports Park: Η πρώτη φάση παραδίδεται στο κοινό και σηματοδοτεί μια νέα εποχή για την πόλη

15:16

Ερυθρά Θάλασσα: Άλλα 4 πλοία άλλαξαν πορεία μετά τις προειδοποιήσεις των Χούθι

15:06

Ουκρανία: Ο Ζελένκσι ολοκλήρωσε τον ανασχηματισμό στην ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων

15:03

Ισχυρές καταιγίδες σάρωσαν τα Βαλκάνια - Ένας νεκρός και 13 τραυματίες

14:53

O Ζαχαρίας Γιακουμής νέος επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα

14:50

Τουρνάς: «Εστιάζουμε στην πρόληψη των πυρκαγιών και στην εξιχνίαση των εμπρησμών»

14:44

Φωτιά τώρα στις Αφίδνες - Καίει κοντά στα διόδια