Tip of the Day

Απλοί τρόποι εξοικονόμησης νερού στο σπίτι

Newsroom
26-02-2024 | 09:25
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Απλοί τρόποι εξοικονόμησης νερού στο σπίτι
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Η παρατεταμένη ξηρασία των τελευταίων δύο ετών και η κλιματική κρίση έχουν αναδείξει περισσότερο από ποτέ την ανάγκη διαφύλαξης σημαντικών πόρων για την επιβίωσή μας. Το νερό, το οποίο σε πολλές περιοχές της νότιας Ευρώπης είναι σε έλλειψη, αναμένεται ότι θα αποτελέσει το νέο μήλον της έριδος των επόμενων δεκαετιών.

Όπως συνέβη και με την ενέργεια, οι κυβερνήσεις αναζητούν τρόπους εξοικονόμησης για το νερό αλλά και σε αυτή την περίπτωση η αρχή θα γίνει από τους ίδιους τους πολίτες και τον τρόπο που το χρησιμοποιούν στο σπίτι. Η εξοικονόμηση μπορεί να επιτευχθεί μέσα από αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες όπως είναι το ντους ή το βούρτσισμα των δοντιών. Για παράδειγμα, ανάλογα με τον τύπο του ντους που έχετε, ένα δεκάλεπτο ντους μπορεί να χρησιμοποιήσει έως και 150 λίτρα νερό. Ας υποθέσουμε ότι τέσσερα άτομα σε ένα νοικοκυριό απολαμβάνουν ένα δεκάλεπτο ντους κάθε μέρα... Αυτό είναι περισσότερα από 200.000 λίτρα νερού μόνο και μόνο για το ντους (που ισοδυναμεί με περισσότερες από τρεις πισίνες!).

Η μείωση του χρόνου του ντους σε τέσσερα λεπτά αντί για δέκα θα μπορούσε να εξοικονομήσει πάνω από 130.000 λίτρα νερού ετησίως. Μάλιστα, τα νοικοκυριά μπορούν να εγκαταστήσουν μια κεφαλή ντους εξοικονόμησης νερού για να αυξήσουν ακόμη περισσότερο τα επίπεδα εξοικονόμησης. Ακόμη, κλείνοντας τη βρύση ενώ βουρτσίζουμε και ξεπλένουμε τα δόντια μας μπορεί να εξοικονομήσει έως και 12 λίτρα νερό κάθε φορά.

Ακόμη, η χρήση του πλυντηρίου πιάτων σε καθημερινή βάση ή ακόμα και πολλές φορές την ημέρα μπορεί να καταναλώσει πολύ νερό. Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε το πλυντήριο πιάτων σας μόνο όταν είναι γεμάτο. Η περικοπή έστω και ενός κύκλου την εβδομάδα μπορεί να εξοικονομήσει 14 λίτρα νερού.
Μια ακόμη έξυπνη κίνηση που μπορούν να κάνουν τα νοικοκυριά είναι ο συχνός έλεγχος της τουαλέτας για τυχόν διαρροές στο καζανάκι ή αλλού καθώς με αυτό τον τρόπο αυξάνεται ο λογαριασμός του νερού και όλες οι προσπάθειες εξοικονόμησης είναι μάταιες. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψιν ότι μια τουαλέτα με διαρροή θα μπορούσε να σπαταλήσει περίπου 200-400 λίτρα νερού την ημέρα.

Aκόμη, όταν ετοιμάζετε το επόμενο γεύμα σας, θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε λίγο φρέσκο νερό για να πλύνετε τα προϊόντα. Τοποθετήστε ένα μπολ κάτω από τη βρύση σας για να μαζέψετε το νερό και χρησιμοποιήστε το για να ποτίσετε τον κήπο σας. Τέλος, όταν βράζετε τρόφιμα όπως κοτόπουλο και λαχανικά, το χειρότερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να πετάξετε όλο το περιττό νερό. Αντ 'αυτού, συλλέξτε το νερό αφού έχει εμποτιστεί με τα γευστικά συστατικά και χρησιμοποιήστε το ως ζωμό για τις σούπες, τα smoothies σας και πολλά άλλα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

09:04

Φρέσκα κεφάλαια και νέοι τομείς στόχευσης για το ελληνικό οικοσύστημα των startups

08:55

Τουλάχιστον 3 νεκροί σε ρωσικές επιθέσεις στην ανατολική Ουκρανία

08:45

ΕΥΔΑΠ: Γιατί κόβει το νερό όταν οι οφειλές φτάνουν τα 100 ευρώ - Στο στόχαστρο και οι δήμοι

08:36

Βρετανικά ΜΜΕ: Έτοιμος να παραιτηθεί ακόμη και τη Δευτέρα ο Στάρμερ

08:29

Σύντομα οι αποφάσεις της ΡΑΑΕΥ για υδρογόνο και βιομεθάνιο στα δίκτυα φυσικού αερίου

08:20

Το φιάσκο του Ντόναλντ Τραμπ

08:15

«Peace mode» στο Ορμούζ: Θρίλερ με το πέρασμα - Πότε ανοίγει η αγορά

08:10

Ακαθάριστα οικόπεδα: Αντίστροφη μέτρηση για τους ιδιοκτήτες - Πότε αρχίζουν έλεγχοι και πρόστιμα

08:05

Στην Ελβετία για συνομιλίες Βανς και Ιρανοί διαπραγματευτές

23:48

Επιδημία Έμπολα: 993 επιβεβαιωμένα κρούσματα, 245 θάνατοι στη ΛΔ Κονγκό

23:36

Ισραήλ: Ο στρατός έλαβε εντολή να σταματήσει τις επιθέσεις στο Λίβανο

23:22

Σειρά επιθέσεων με αντιμουσουλμανικό κίνητρο στο Εδιμβούργο - Πέντε τραυματίες

22:57

Τραμπ: «Δεν θα υπάρξουν διόδια στο Ορμούζ, εκτός αν είναι υπέρ των ΗΠΑ»

22:50

Goldman Sachs: Υποβαθμίζει τις προβλέψεις για τις παγκόσμιες πωλήσεις smartphones

22:39

Τουλάχιστον 9 νεκροί στη Λωρίδα της Γάζας από τις σημερινές ισραηλινές επιθέσεις

22:19

Θεσσαλονίκη: Κλειστός το βράδυ ο Περιφερειακός λόγω εργασιών για το Flyover

22:00

Αμμουλιανή: Απόδραση στο μοναδικό κατοικημένο νησί της Χαλκιδικής

21:42

Ο Ζελένσκι προειδοποιεί για επικείμενα μαζικά ρωσικά πλήγματα στη χώρα του

21:33

Bloomberg: Οι φόβοι του Τραμπ για την οικονομία υπονομεύουν το διαπραγματευτικό πλεονέκτημα των ΗΠΑ

21:17

Στους 4.057 οι νεκροί στον Λίβανο από τις 2 Μαρτίου

20:54

Ρωσία: Μία νεκρή και τραυματίες από επίθεση οπλισμένου με μαχαίρι

20:39

Νέα εποχή στην ιχνηλασιμότητα των αιγοπροβάτων με ηλεκτρονικούς βώλους και ψηφιακή καταγραφή

20:16

Το οικονομικό αποτύπωμα του Μουντιάλ

20:08

Centcom: «Το Ιράν δεν ελέγχει το Ορμούζ, συνεχίζεται η ροή των πλοίων»

19:53

Κίνα: Περισσότερα ηλεκτρικά από συμβατικά αυτοκίνητα

19:32

Ο Ζελένσκι επέστρεψε στη Βαρσοβία το Τάγμα του Λευκού Αετού

19:02

Χεζμπολάχ και Ισραήλ αλληλοκατηγορούνται για την παραβίαση της κατάπαυσης πυρός

18:42

Αγορές και οικονομία σε διαφορετικό μήκος κύματος μετά τη συμφωνία ΗΠΑ - Ιράν

18:28

Γαλλική μετεωρολογική υπηρεσία: 35 διαμερίσματα σε «κόκκινη επιφυλακή» από αύριο

18:10

Νεκρός σε αεροπορικό δυστύχημα ο συνιδρυτής της Ubisoft, Κλοντ Γκιγιεμό