Tip of the Day

Απλοί τρόποι εξοικονόμησης νερού στο σπίτι

Newsroom
26-02-2024 | 09:25
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Απλοί τρόποι εξοικονόμησης νερού στο σπίτι
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Η παρατεταμένη ξηρασία των τελευταίων δύο ετών και η κλιματική κρίση έχουν αναδείξει περισσότερο από ποτέ την ανάγκη διαφύλαξης σημαντικών πόρων για την επιβίωσή μας. Το νερό, το οποίο σε πολλές περιοχές της νότιας Ευρώπης είναι σε έλλειψη, αναμένεται ότι θα αποτελέσει το νέο μήλον της έριδος των επόμενων δεκαετιών.

Όπως συνέβη και με την ενέργεια, οι κυβερνήσεις αναζητούν τρόπους εξοικονόμησης για το νερό αλλά και σε αυτή την περίπτωση η αρχή θα γίνει από τους ίδιους τους πολίτες και τον τρόπο που το χρησιμοποιούν στο σπίτι. Η εξοικονόμηση μπορεί να επιτευχθεί μέσα από αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες όπως είναι το ντους ή το βούρτσισμα των δοντιών. Για παράδειγμα, ανάλογα με τον τύπο του ντους που έχετε, ένα δεκάλεπτο ντους μπορεί να χρησιμοποιήσει έως και 150 λίτρα νερό. Ας υποθέσουμε ότι τέσσερα άτομα σε ένα νοικοκυριό απολαμβάνουν ένα δεκάλεπτο ντους κάθε μέρα... Αυτό είναι περισσότερα από 200.000 λίτρα νερού μόνο και μόνο για το ντους (που ισοδυναμεί με περισσότερες από τρεις πισίνες!).

Η μείωση του χρόνου του ντους σε τέσσερα λεπτά αντί για δέκα θα μπορούσε να εξοικονομήσει πάνω από 130.000 λίτρα νερού ετησίως. Μάλιστα, τα νοικοκυριά μπορούν να εγκαταστήσουν μια κεφαλή ντους εξοικονόμησης νερού για να αυξήσουν ακόμη περισσότερο τα επίπεδα εξοικονόμησης. Ακόμη, κλείνοντας τη βρύση ενώ βουρτσίζουμε και ξεπλένουμε τα δόντια μας μπορεί να εξοικονομήσει έως και 12 λίτρα νερό κάθε φορά.

Ακόμη, η χρήση του πλυντηρίου πιάτων σε καθημερινή βάση ή ακόμα και πολλές φορές την ημέρα μπορεί να καταναλώσει πολύ νερό. Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε το πλυντήριο πιάτων σας μόνο όταν είναι γεμάτο. Η περικοπή έστω και ενός κύκλου την εβδομάδα μπορεί να εξοικονομήσει 14 λίτρα νερού.
Μια ακόμη έξυπνη κίνηση που μπορούν να κάνουν τα νοικοκυριά είναι ο συχνός έλεγχος της τουαλέτας για τυχόν διαρροές στο καζανάκι ή αλλού καθώς με αυτό τον τρόπο αυξάνεται ο λογαριασμός του νερού και όλες οι προσπάθειες εξοικονόμησης είναι μάταιες. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψιν ότι μια τουαλέτα με διαρροή θα μπορούσε να σπαταλήσει περίπου 200-400 λίτρα νερού την ημέρα.

Aκόμη, όταν ετοιμάζετε το επόμενο γεύμα σας, θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε λίγο φρέσκο νερό για να πλύνετε τα προϊόντα. Τοποθετήστε ένα μπολ κάτω από τη βρύση σας για να μαζέψετε το νερό και χρησιμοποιήστε το για να ποτίσετε τον κήπο σας. Τέλος, όταν βράζετε τρόφιμα όπως κοτόπουλο και λαχανικά, το χειρότερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να πετάξετε όλο το περιττό νερό. Αντ 'αυτού, συλλέξτε το νερό αφού έχει εμποτιστεί με τα γευστικά συστατικά και χρησιμοποιήστε το ως ζωμό για τις σούπες, τα smoothies σας και πολλά άλλα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

22:18

Θεσσαλονίκη: Θάνατος 63χρονης λουόμενης στην Αγία Τριάδα

21:18

Συλλήψεις σε Ορεστιάδα και Καβάλα για παράνομη διακίνηση μεταναστών

20:39

Κουβέιτ: Η ιρανική επίθεση σε πολιτικές υποδομές συνιστά επικίνδυνη κλιμάκωση που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο

20:34

Ιορδανία: Το ΥΠΕΞ κάλεσε τον Ιρανό επιτετραμμένο για τις αδικαιολόγητες πυραυλικές επιθέσεις στη χώρα

20:23

Περού: Τουλάχιστον 6 νεκροί και 21 τραυματίες από τους σεισμούς στην Τσουπάκα

20:12

Πυροσβεστική: 37 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο εικοσιτετράωρο

20:06

Υπό έλεγχο η πυρκαγιά σε χαμηλή βλάστηση στο Κορωπί

20:01

Δυτική Όχθη: Ένα τέμενος και κτίρια πυρπολήθηκαν σε επίθεση Ισραηλινών εποίκων

19:46

Μερτς: Η αποχώρηση Σπαν ανοίγει το ενδεχόμενο ενός ευρύτερου κυβερνητικού ανασχηματισμού

19:30

Kίνα: Αντεπίθεση στην τεχνητή νοημοσύνη και η μάχη για τους κανόνες της νέας εποχής

19:17

Ρούμπιο: Συνάντηση με τον Λιβανέζο πρόεδρο Ζοζέφ Αούν

18:59

Ισραήλ: Ο υπουργός Άμυνας προειδοποιεί ότι η χώρα θα απαντήσει εάν δεχτεί επίθεση από το Ιράν

18:49

Μελόνι: Έδωσε χάρη στον κοσμηματοπώλη που πυροβόλησε και σκότωσε δύο ληστές

18:35

Αποκαταστάθηκε η λειτουργία στις πλατφόρμες της Meta

18:21

ΥΠΑ: Ιστορικό ρεκόρ ημερήσιας κίνησης πτήσεων στον ελληνικό εναέριο χώρο - Διαχειρίστηκαν 5.082 πτήσεις

18:14

Πυρκαγιά σε χαμηλή βλάστηση στο Κορωπί - Ενημερωτικό μήνυμα του 112

18:09

Boeing: Εστιάζει στην αύξηση παραγωγής και όχι στις νέες παραγγελίες

17:39

Τσιτσιπάς: Πανηγύρισε τον 13ο τίτλο της καριέρας του στο ATP Tour

17:31

Ιρανικός πύραυλος που στόχευε την Άκαμπα αναχαιτίστηκε από ισραηλινές και ιορδανικές δυνάμεις

17:28

Συνεδριάζει της Δευτέρα η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ

17:22

Ιράν: Δύο άνδρες εκτελέστηκαν δι' απαγχονισμού σε σχέση με τις μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του Ιανουαρίου

17:17

Σκέρτσος: Η ευρωπαϊκή συγκρίσιμη πραγματικότητα για το κράτος δικαίου και τη θέση της Ελλάδας

17:00

Σε «Συμπληγάδες» το λιανεμπόριο – Τα αγκάθια, οι προκλήσεις και οι προοπτικές εν μέσω εκπτώσεων

16:49

Οι Big Tech καλούνται να δικαιολογήσουν τις δαπάνες για AI καθώς οι επενδυτές εγκαταλείπουν τις μετοχές τους

15:58

ΓΓΠΠ: Συνεδρίαση της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου για τον επερχόμενο ήπιο καύσωνα

15:49

Ιράν: Αμερικανική επίθεση σε υπό κατασκευή πυρηνικό σταθμό

15:41

Κοντογεώργης: Πρώτος σταθμός η ΔΕΘ για την παρουσίαση ενός συλλογικού οράματος για την Ελλάδα του μέλλοντος

15:13

Φρουροί της Επανάστασης: Δύο πλοία ενεπλάκησαν σε «ατύχημα» αφού αγνόησαν προειδοποιήσεις για το Στενό του Ορμούζ

14:53

Alibaba: Παρουσίασε δοκιμαστική έκδοση του μοντέλου ΤΝ Qwen3.8 Max

14:41

Σδούκου: Ο κ. Τσίπρας θέλει να πάθουμε αμνησία