Tip of the Day

Απλοί τρόποι εξοικονόμησης νερού στο σπίτι

Newsroom
26-02-2024 | 09:25
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Απλοί τρόποι εξοικονόμησης νερού στο σπίτι
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Η παρατεταμένη ξηρασία των τελευταίων δύο ετών και η κλιματική κρίση έχουν αναδείξει περισσότερο από ποτέ την ανάγκη διαφύλαξης σημαντικών πόρων για την επιβίωσή μας. Το νερό, το οποίο σε πολλές περιοχές της νότιας Ευρώπης είναι σε έλλειψη, αναμένεται ότι θα αποτελέσει το νέο μήλον της έριδος των επόμενων δεκαετιών.

Όπως συνέβη και με την ενέργεια, οι κυβερνήσεις αναζητούν τρόπους εξοικονόμησης για το νερό αλλά και σε αυτή την περίπτωση η αρχή θα γίνει από τους ίδιους τους πολίτες και τον τρόπο που το χρησιμοποιούν στο σπίτι. Η εξοικονόμηση μπορεί να επιτευχθεί μέσα από αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες όπως είναι το ντους ή το βούρτσισμα των δοντιών. Για παράδειγμα, ανάλογα με τον τύπο του ντους που έχετε, ένα δεκάλεπτο ντους μπορεί να χρησιμοποιήσει έως και 150 λίτρα νερό. Ας υποθέσουμε ότι τέσσερα άτομα σε ένα νοικοκυριό απολαμβάνουν ένα δεκάλεπτο ντους κάθε μέρα... Αυτό είναι περισσότερα από 200.000 λίτρα νερού μόνο και μόνο για το ντους (που ισοδυναμεί με περισσότερες από τρεις πισίνες!).

Η μείωση του χρόνου του ντους σε τέσσερα λεπτά αντί για δέκα θα μπορούσε να εξοικονομήσει πάνω από 130.000 λίτρα νερού ετησίως. Μάλιστα, τα νοικοκυριά μπορούν να εγκαταστήσουν μια κεφαλή ντους εξοικονόμησης νερού για να αυξήσουν ακόμη περισσότερο τα επίπεδα εξοικονόμησης. Ακόμη, κλείνοντας τη βρύση ενώ βουρτσίζουμε και ξεπλένουμε τα δόντια μας μπορεί να εξοικονομήσει έως και 12 λίτρα νερό κάθε φορά.

Ακόμη, η χρήση του πλυντηρίου πιάτων σε καθημερινή βάση ή ακόμα και πολλές φορές την ημέρα μπορεί να καταναλώσει πολύ νερό. Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε το πλυντήριο πιάτων σας μόνο όταν είναι γεμάτο. Η περικοπή έστω και ενός κύκλου την εβδομάδα μπορεί να εξοικονομήσει 14 λίτρα νερού.
Μια ακόμη έξυπνη κίνηση που μπορούν να κάνουν τα νοικοκυριά είναι ο συχνός έλεγχος της τουαλέτας για τυχόν διαρροές στο καζανάκι ή αλλού καθώς με αυτό τον τρόπο αυξάνεται ο λογαριασμός του νερού και όλες οι προσπάθειες εξοικονόμησης είναι μάταιες. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψιν ότι μια τουαλέτα με διαρροή θα μπορούσε να σπαταλήσει περίπου 200-400 λίτρα νερού την ημέρα.

Aκόμη, όταν ετοιμάζετε το επόμενο γεύμα σας, θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε λίγο φρέσκο νερό για να πλύνετε τα προϊόντα. Τοποθετήστε ένα μπολ κάτω από τη βρύση σας για να μαζέψετε το νερό και χρησιμοποιήστε το για να ποτίσετε τον κήπο σας. Τέλος, όταν βράζετε τρόφιμα όπως κοτόπουλο και λαχανικά, το χειρότερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να πετάξετε όλο το περιττό νερό. Αντ 'αυτού, συλλέξτε το νερό αφού έχει εμποτιστεί με τα γευστικά συστατικά και χρησιμοποιήστε το ως ζωμό για τις σούπες, τα smoothies σας και πολλά άλλα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

13:23

Scan & Pay: Η NBG Pay φέρνει τις ψηφιακές πληρωμές και στην αντικαταβολή

13:18

Επικεφαλής MI5: «Η επόμενη 11η Σεπτεμβρίου 2001 μπορεί ήδη να προετοιμάζεται εκεί που δεν κοιτάμε»

13:13

Δύο νεκροί από ρωσική επίθεση σε πρατήρια καυσίμων στο Κίεβο

13:10

Τσιόδρας: «Χρειαζόμαστε ευρωπαϊκό πλαίσιο για προστασία των γεωργικών εδαφών και αποφυγή της ερημοποίησης»

13:07

Ώρα εκλογών στη Σουηδία - «Ηλεκτρισμένο» ντιμπέιτ

13:04

Συνάντηση Μητσοτάκη με ΓΔ της Unesco: Στο επίκεντρο Γλυπτά του Παρθενώνα και ελληνική γλώσσα

12:57

Μιχαηλίδου: «Περισσότερες θέσεις προσχολικής φροντίδας και αυξημένα εισοδηματικά κριτήρια»

12:31

Πτώση 18,7% στις πωλήσεις αυτοκινήτων τον Αύγουστο

12:28

Παπασταύρου: «Αν δεν υπάρξει αποκλιμάκωση στο πετρέλαιο θέρμανσης η κυβέρνηση θα λάβει μέτρα»

12:24

Κατά 10% εκτινάχθηκαν οι τιμές εισαγωγών στη βιομηχανία τον Ιούλιο

12:23

Εξωδικαστικός: Οι επιτυχείς ρυθμίσεις ξεπέρασαν τα 20,5 δισ. ευρώ

12:18

Αποφυλακίζεται στις 15 Σεπτεμβρίου ο Ηλίας Κασιδιάρης

12:16

Oι Χούθι κατέλαβαν νησί στην καρδιά του στενού Μπαμπ ελ Μάντεμπ

12:03

Χαμηλώνει τον πήχη για τη ζήτηση πετρελαίου ο IEA

12:03

Yalco: Από -46,8 εκατ. ευρώ στα +5,2 εκατ. ευρώ η καθαρή θέση του Ομίλου το α' εξάμηνο

12:01

FG Europe: Στρατηγική συμφωνία με την Beijer Ref

12:00

Η Inditex, ιδιοκτήτρια της Zara, στρέφεται στις ΗΠΑ για την επόμενη φάση ανάπτυξής της

11:49

Ελβετία: Πέντε νεκροί από το δυστύχημα με λεωφορείο που μετέφερε Ολλανδούς τουρίστες

11:40

Χαλάει ο καιρός: Βροχές, καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας

11:37

Το νέο κληρονομικό δίκαιο αλλάζει την εξίσωση για τους εγγυητές δανείων

11:34

Νάγκελ: Οι τιμές της ενέργειας θα καθορίσουν την πορεία των επιτοκίων της ΕΚΤ

11:23

ΕΕΤ: 670 ανακαινισμένα σχολεία υποδέχθηκαν περισσότερους από 150.000 μαθητές και εκπαιδευτικούς

11:16

Τι απαντούν κύκλοι του ΥΠΕΘΟΟ στην τοποθέτηση Κουτεντάκη για φορολογικούς παραδείσους

11:14

Κουτεντάκης (ΕΛΑΣ): Φόρος 1% στη συνολική καθαρή περιουσία - Οι 3 οικονομικές προτεραιότητες

11:08

Κώτσηρας: Στόχος η 24ωρη λειτουργία των ΜΜΜ με προσθήκη νέων λεωφορειακών γραμμών

11:02

25 χρόνια από την 11η Σεπτεμβρίου: Η Νέα Υόρκη τιμά τα θύματα του τρομοκρατικού χτυπήματος

11:01

Χρηματιστήριο: «Φλερτ» του Γενικού Δείκτη με νέα υψηλά 17ετίας

10:58

Ντίζελ: 6 δολάρια το γαλόνι στις ΗΠΑ για πρώτη φορά στα χρονικά

10:50

Ανάκαμψη στις ευρωαγορές με βαρίδι πετρέλαιο και ΕΚΤ

10:39

ΥΠΕΞ: «Σήμερα τιμούμε τη μνήμη των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου»