Tip of the Day

Οικολογική (και οικονομική) θέρμανση και ψύξη στο σπίτι

19-02-2024 | 08:40
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Οικολογική (και οικονομική) θέρμανση και ψύξη στο σπίτι
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Η αναζήτηση για φιλικές προς το περιβάλλον λύσεις για τις ανάγκες θέρμανσης και ψύξης μας έχει καταστεί βασική προτεραιότητα για τα νοικοκυριά σε μια περίοδο έντονης ακρίβειας.

Καθώς κόσμος βιώνει την κλιματική αλλαγή, τα καλοκαίρια είναι πιο ζεστά από ποτέ και οι χειμώνες γίνονται πιο απρόβλεπτοι κάθε χρόνο.

Η παγκόσμια ενεργειακή κρίση έχει θέσει τις τιμές της ενέργειας σε υψηλά ρεκόρ και η ώθηση για βιωσιμότητα και πράσινη ενέργεια εντείνεται.

Η Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή έχει δηλώσει ότι ο κόσμος πρέπει να σταματήσει να καίει ορυκτά καύσιμα εάν θέλει να περιορίσει την υπερθέρμανση του πλανήτη στους 1,5 βαθμούς Κελσίου. Σε συνδυασμό με την επείγουσα ανάγκη εξοικονόμησης χρημάτων, αυτή η επιτακτική ανάγκη για τη συρρίκνωση του αποτυπώματος άνθρακα μας οδηγεί σε νέας τεχνολογίας λύσεις για την θέρμανση και την ψύξη του σπιτιού.

Κυβερνήσεις και νοικοκυριά στρέφονται στην βελτιστοποίηση της ενεργειακής απόδοσης. Όσο πιο ενεργειακά αποδοτικό είναι ένα σπίτι, τόσο λιγότερη ενέργεια θα χρειαστεί για να θερμανθεί. Η επένδυση σε ενεργειακά αποδοτικά μέτρα μειώνει τους λογαριασμούς κοινής ωφελείας και μειώνει τις περιβαλλοντικές μας επιπτώσεις.

Ομοίως, η σωστή μόνωση είναι απαραίτητη για τη διατήρηση ενός άνετου εσωτερικού περιβάλλοντος ελαχιστοποιώντας την κατανάλωση ενέργειας. Η μόνωση τοίχων, δαπέδων και οροφών εμποδίζει αποτελεσματικά τη μεταφορά θερμότητας μεταξύ του εσωτερικού και του εξωτερικού ενός κτιρίου, μειώνοντας την ανάγκη για συστήματα θέρμανσης και ψύξης για την αντιστάθμιση των διακυμάνσεων της θερμοκρασίας.

Τα φιλικά προς το περιβάλλον μονωτικά υλικά, όπως η ανακυκλωμένη κυτταρίνη, το μαλλί προβάτου και ο φελλός, προσφέρουν εξαιρετική θερμική απόδοση χωρίς να βλάπτουν το περιβάλλον.

Αλλά η βελτίωση της μόνωσης είναι μόνο μια πτυχή της βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης. Οι ιδιοκτήτες σπιτιού μπορούν να δημιουργήσουν ένα πιο αεροστεγές κτίριο στεγανοποιώντας τις διαρροές αέρα, αναβαθμίζοντας τα παράθυρα σε διπλά ή τριπλά τζάμια και τοποθετώντας ενεργειακά αποδοτικές πόρτες.

Επιπλέον, η υιοθέτηση έξυπνων θερμοστατών, μετρητών και ενεργειακά αποδοτικών συσκευών όπως οι λαμπτήρες LED μειώνει την κατανάλωση ενέργειας, οδηγώντας σε σημαντική μακροπρόθεσμη εξοικονόμηση.

Η ενσωμάτωση χαρακτηριστικών παθητικής ηλιακής σχεδίασης, όπως παράθυρα με νότιο προσανατολισμό για αύξηση της ηλιακής θερμότητας το χειμώνα και στοιχεία σκίασης για την ελαχιστοποίηση της θερμότητας του καλοκαιριού, βελτιστοποιεί τη φυσική θέρμανση και ψύξη.

Όπως είναι γνωστό, μία από τις πιο άφθονες και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που είναι διαθέσιμες είναι ο ήλιος. Χρησιμοποιώντας την ηλιακή ενέργεια, οι ιδιοκτήτες του σπιτιού μπορούν να μειώσουν σημαντικά την εξάρτησή τους από τις παραδοσιακές μεθόδους θέρμανσης και ψύξης που τροφοδοτούνται από ορυκτά καύσιμα.

Οι ηλιακοί συλλέκτες στις στέγες συλλαμβάνουν το ηλιακό φως και το μετατρέπουν σε ηλεκτρική ενέργεια, η οποία στη συνέχεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη λειτουργία συστημάτων θέρμανσης και ψύξης.

Τα ηλιακά θερμικά συστήματα, ειδικά σχεδιασμένα για θέρμανση νερού ή αέρα, μπορούν εύκολα να ενσωματωθούν στα υπάρχοντα συστήματα θερμοκρασίας σπιτιού για να παρέχουν βιώσιμη θέρμανση κατά τους ψυχρότερους μήνες.

Σε συνδυασμό με μια μονάδα αποθήκευσης μπαταριών, οι ιδιοκτήτες σπιτιού με ηλιακούς συλλέκτες έχουν τη δυνατότητα να παράγουν αρκετή ηλεκτρική ενέργεια από τον ήλιο ώστε να μην χρησιμοποιούν τίποτα από το εθνικό τους δίκτυο, κάτι που συμβαίνει σε πολλές χώρες του εξωτερικού. Ακόμη και χωρίς αποθήκευση μπαταρίας, η ύπαρξη ηλιακών συλλεκτών μπορεί να εξοικονομήσει τους ιδιοκτήτες σπιτιού μεταξύ 50% και 70% των λογαριασμών ενέργειας τους.

Βέβαια, εάν και τα χρήματα που εξοικονομούνται στους λογαριασμούς ενέργειας κατά τη διάρκεια ζωής των 25 ετών μιας μονάδας ηλιακών πάνελ δικαιολογούν εύκολα το κόστος αγοράς και εγκατάστασης της τεχνολογίας, η αρχική επένδυση μπορεί να είναι δαπανηρή. Ωστόσο, πολλές χώρες προσφέρουν κίνητρα για να βοηθήσουν με αυτά τα έξοδα.

Παράλληλα, οι αντλίες θερμότητας εξάγουν ψυχρό αέρα από το περιβάλλον, ο οποίος θα μπορούσε να προέρχεται από πηγές όπως το έδαφος, ο αέρας ή το νερό, τον μετατρέπουν σε θερμότητα και τον αντλούν σε ένα κτίριο. Αυτές οι αντλίες είναι πολύ πιο αποδοτικές από τους παραδοσιακούς λέβητες αερίου και μπορούν να εξοικονομήσουν έως και έξι φορές περισσότερη ενέργεια.

Σε αντίθεση με τους παραδοσιακούς λέβητες και κλιματιστικά υψηλής έντασης άνθρακα που καίνε ορυκτά καύσιμα για να παράγουν θερμότητα ή κρύο αέρα, οι αντλίες θερμότητας χρησιμοποιούν ηλεκτρική ενέργεια για τη μεταφορά θερμικής ενέργειας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, ανάλογα με την επιθυμητή θερμοκρασία. Ακόμη και αν εξαντλήσουν την ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από ορυκτά καύσιμα, οι αντλίες θερμότητας θα απελευθερώσουν μόνο τις μισές εκπομπές από τους λέβητες αερίου.

Η υιοθέτηση στρατηγικών φυσικού αερισμού και παθητικής ψύξης μπορεί να μειώσει σημαντικά την εξάρτηση από συστήματα κλιματισμού υψηλής έντασης άνθρακα και δαπανηρά, ειδικά σε ήπιες καιρικές συνθήκες.

Το άνοιγμα των παραθύρων και η σωστά επιλεγμένη τοποθέτηση των αεραγωγών επιτρέπουν στον καθαρό αέρα να κυκλοφορεί σε όλο το σπίτι, απομακρύνοντας την υπερβολική θερμότητα και βελτιώνοντας την ποιότητα του εσωτερικού αέρα.

Οι ιδιοκτήτες του σπιτιού μπορούν να δημιουργήσουν άνετους χώρους διαβίωσης χρησιμοποιώντας φυσικούς πόρους για ενεργειακή απόδοση, μειώνοντας ταυτόχρονα την κατανάλωση ενέργειας και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Συσκευές σκίασης όπως τέντες και σκίαστρα αλλά και χώροι πρασίνου μπορούν να μειώσουν την ηλιακή θερμότητα και να μειώσουν τις εσωτερικές θερμοκρασίες.

Τέλος, χάρη στις αρχές της θερμοδυναμικής, η τοποθέτηση μπουκαλιών παγωμένου νερού μπροστά από έναν ανεμιστήρα δημιουργεί ένα αυτοσχέδιο κλιματιστικό ικανό να παρέχει αποτελεσματική ψύξη σε ζεστά περιβάλλοντα.

Καθώς ο ανεμιστήρας φυσά αέρα πάνω από τα μπουκάλια παγωμένου νερού, η θερμοκρασία του περιβάλλοντος αέρα μειώνεται λόγω της ανταλλαγής θερμότητας μεταξύ του αέρα και της ψυχρής επιφάνειας των φιαλών. Αυτή η διαδικασία έχει ως αποτέλεσμα τη μεταφορά θερμικής ενέργειας από τον θερμότερο αέρα στα πιο κρύα μπουκάλια, με αποτέλεσμα ο αέρας να γίνεται πιο ψυχρός πριν κυκλοφορήσει στο δωμάτιο.

Επιπλέον, όταν τα μπουκάλια παγωμένου νερού αρχίζουν να λιώνουν, απελευθερώνουν λανθάνουσα θερμότητα, συμβάλλοντας περαιτέρω στο αποτέλεσμα της ψύξης.

Τοποθετώντας στρατηγικά τον ανεμιστήρα και τακτοποιώντας τα μπουκάλια παγωμένου νερού στη διαδρομή ροής του αέρα, αυτή η μέθοδος βελτιστοποιεί την κατανομή του ψυχρού αέρα σε όλο τον χώρο, προσφέροντας μια οικονομικά αποδοτική και ενεργειακά αποδοτική λύση για προσωρινή ανακούφιση από τη θερμική δυσφορία.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

15:30

Μπέζος: Κοντά σε συμφωνία για να αποκτήσει το 1/3 της Λίβερπουλ - Στα 5,9 δισ. δολάρια η αποτίμηση

15:24

Vivartia: Σε συζητήσεις με την Fairfax για την πώληση του βραχίονα εστίασης

15:08

Στήριξη από το ΕΕΑ σε πυρόπληκτες περιοχές

14:55

«Spider-Man: Brand New Day»: H δεύτερη ταινία στην ιστορία που ξεπέρασε πιο γρήγορα το 1 δισ. δολ. στο box office

14:53

Εξοικονομώ: Η «γέφυρα» μετά το Ταμείο Ανάκαμψης - Ποια έργα κερδίζουν χρόνο έως τον Νοέμβριο

14:53

Η Meta λανσάρει νέο μοντέλο AI για χρήση σε οικιακούς υπολογιστές

14:28

Τεχεράνη σε Τραμπ: «Οι Ιρανοί είναι επαγγελματίες σκακιστές»

14:20

Παναθηναϊκό Στάδιο: Εργασίες καθαρισμού και συντήρησης των μαρμάρων για πρώτη φορά εδώ και 120 χρόνια

14:17

10 ελληνικά νησιά χωρίς αυτοκίνητο για πραγματική ξεκούραση

14:09

Ευρώπη: Υπό στενή παρακολούθηση ο εφοδιασμός σε φυσικό αέριο

14:08

Τι πρέπει να περιέχει ένα φαρμακείο πρώτων βοηθειών για αυτοκίνητο

14:00

Adnoc: Πτώση 52% στα κέρδη λόγω Ορμούζ, αλλά και επένδυση 8,2 δισ. δολ. για να το παρακάμψει

14:00

Δικαίωμα στη λήθη: Νομοθετική κατοχύρωση για τα άτομα με ιστορικό καρκίνου και στην Ελλάδα

13:56

Πέθανε ο συγγραφέας Στέλιος Ράμφος

13:54

Shein: Αποτίμηση έως 25 δισ. δολάρια στην πολυαναμενόμενη IPO

13:51

Παξοί: Οι σμαραγδένιες σπηλιές που μαγεύουν τους επισκέπτες

13:41

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς αύριο σε Αττική, Πελοπόννησο, Στερεά Ελλάδα και Αιγαίο

13:34

Handelsblatt: Οι ξένοι θέλουν τις ελληνικές τράπεζες - Και η Αθήνα θέλει τους ξένους

13:22

Μασκ: Το Starlink θα είναι σε κάθε αυτοκίνητο - Είναι ο «μόνος τρόπος» για να συνδεθούν δισεκατομμύρια οχήματα

13:20

Ρουμανία: Παράταση λειτουργίας του αντιδραστήρα της Τσερναβόντα μετά την εκτροπή ροής του Δούναβη

13:09

Κικίλιας: «Έρχονται 420 νέες προσλήψεις στο Λιμενικό Σώμα»

13:06

10 social media που έχουμε ξεχάσει ότι υπήρξαν

12:48

Τσίπρας: «Η πολιτική είναι η τέχνη της διεύρυνσης του εφικτού»

12:34

Ιράν: Η συμφωνία Σ. Αραβίας, Πακιστάν, Τουρκίας δείχνει μεταβολή αντίληψης απέναντι στις ΗΠΑ

12:31

Μαρινάκης για Τσίπρα: Η συλλογική μνήμη δεν σβήνει τόσο εύκολα όσο εκείνος πιστεύει

12:31

Παπαθανάσης: 1,7 εκατ. σε Κοζάνη-Εορδαία για πυροπροστασία σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και σχολικές μονάδες

12:23

Στον Κουβαρά ο Ευάγγελος Τουρνάς

12:22

Το «καλάθι» της ΔΕΘ και τα περιθώρια μέχρι το 2030

12:21

Αύξηση 1,1% στη βιομηχανική παραγωγή τον Ιούνιο - Στο +3,3% το πρώτο εξάμηνο

12:20

Ποιος θα καθαρίσει το διάστημα; Μία νέα αγορά γεννιέται