Tip of the Day

Οικολογική (και οικονομική) θέρμανση και ψύξη στο σπίτι

19-02-2024 | 08:40
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οικολογική (και οικονομική) θέρμανση και ψύξη στο σπίτι

Η αναζήτηση για φιλικές προς το περιβάλλον λύσεις για τις ανάγκες θέρμανσης και ψύξης μας έχει καταστεί βασική προτεραιότητα για τα νοικοκυριά σε μια περίοδο έντονης ακρίβειας.

Καθώς κόσμος βιώνει την κλιματική αλλαγή, τα καλοκαίρια είναι πιο ζεστά από ποτέ και οι χειμώνες γίνονται πιο απρόβλεπτοι κάθε χρόνο.

Η παγκόσμια ενεργειακή κρίση έχει θέσει τις τιμές της ενέργειας σε υψηλά ρεκόρ και η ώθηση για βιωσιμότητα και πράσινη ενέργεια εντείνεται.

Η Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή έχει δηλώσει ότι ο κόσμος πρέπει να σταματήσει να καίει ορυκτά καύσιμα εάν θέλει να περιορίσει την υπερθέρμανση του πλανήτη στους 1,5 βαθμούς Κελσίου. Σε συνδυασμό με την επείγουσα ανάγκη εξοικονόμησης χρημάτων, αυτή η επιτακτική ανάγκη για τη συρρίκνωση του αποτυπώματος άνθρακα μας οδηγεί σε νέας τεχνολογίας λύσεις για την θέρμανση και την ψύξη του σπιτιού.

Κυβερνήσεις και νοικοκυριά στρέφονται στην βελτιστοποίηση της ενεργειακής απόδοσης. Όσο πιο ενεργειακά αποδοτικό είναι ένα σπίτι, τόσο λιγότερη ενέργεια θα χρειαστεί για να θερμανθεί. Η επένδυση σε ενεργειακά αποδοτικά μέτρα μειώνει τους λογαριασμούς κοινής ωφελείας και μειώνει τις περιβαλλοντικές μας επιπτώσεις.

Ομοίως, η σωστή μόνωση είναι απαραίτητη για τη διατήρηση ενός άνετου εσωτερικού περιβάλλοντος ελαχιστοποιώντας την κατανάλωση ενέργειας. Η μόνωση τοίχων, δαπέδων και οροφών εμποδίζει αποτελεσματικά τη μεταφορά θερμότητας μεταξύ του εσωτερικού και του εξωτερικού ενός κτιρίου, μειώνοντας την ανάγκη για συστήματα θέρμανσης και ψύξης για την αντιστάθμιση των διακυμάνσεων της θερμοκρασίας.

Τα φιλικά προς το περιβάλλον μονωτικά υλικά, όπως η ανακυκλωμένη κυτταρίνη, το μαλλί προβάτου και ο φελλός, προσφέρουν εξαιρετική θερμική απόδοση χωρίς να βλάπτουν το περιβάλλον.

Αλλά η βελτίωση της μόνωσης είναι μόνο μια πτυχή της βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης. Οι ιδιοκτήτες σπιτιού μπορούν να δημιουργήσουν ένα πιο αεροστεγές κτίριο στεγανοποιώντας τις διαρροές αέρα, αναβαθμίζοντας τα παράθυρα σε διπλά ή τριπλά τζάμια και τοποθετώντας ενεργειακά αποδοτικές πόρτες.

Επιπλέον, η υιοθέτηση έξυπνων θερμοστατών, μετρητών και ενεργειακά αποδοτικών συσκευών όπως οι λαμπτήρες LED μειώνει την κατανάλωση ενέργειας, οδηγώντας σε σημαντική μακροπρόθεσμη εξοικονόμηση.

Η ενσωμάτωση χαρακτηριστικών παθητικής ηλιακής σχεδίασης, όπως παράθυρα με νότιο προσανατολισμό για αύξηση της ηλιακής θερμότητας το χειμώνα και στοιχεία σκίασης για την ελαχιστοποίηση της θερμότητας του καλοκαιριού, βελτιστοποιεί τη φυσική θέρμανση και ψύξη.

Όπως είναι γνωστό, μία από τις πιο άφθονες και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που είναι διαθέσιμες είναι ο ήλιος. Χρησιμοποιώντας την ηλιακή ενέργεια, οι ιδιοκτήτες του σπιτιού μπορούν να μειώσουν σημαντικά την εξάρτησή τους από τις παραδοσιακές μεθόδους θέρμανσης και ψύξης που τροφοδοτούνται από ορυκτά καύσιμα.

Οι ηλιακοί συλλέκτες στις στέγες συλλαμβάνουν το ηλιακό φως και το μετατρέπουν σε ηλεκτρική ενέργεια, η οποία στη συνέχεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη λειτουργία συστημάτων θέρμανσης και ψύξης.

Τα ηλιακά θερμικά συστήματα, ειδικά σχεδιασμένα για θέρμανση νερού ή αέρα, μπορούν εύκολα να ενσωματωθούν στα υπάρχοντα συστήματα θερμοκρασίας σπιτιού για να παρέχουν βιώσιμη θέρμανση κατά τους ψυχρότερους μήνες.

Σε συνδυασμό με μια μονάδα αποθήκευσης μπαταριών, οι ιδιοκτήτες σπιτιού με ηλιακούς συλλέκτες έχουν τη δυνατότητα να παράγουν αρκετή ηλεκτρική ενέργεια από τον ήλιο ώστε να μην χρησιμοποιούν τίποτα από το εθνικό τους δίκτυο, κάτι που συμβαίνει σε πολλές χώρες του εξωτερικού. Ακόμη και χωρίς αποθήκευση μπαταρίας, η ύπαρξη ηλιακών συλλεκτών μπορεί να εξοικονομήσει τους ιδιοκτήτες σπιτιού μεταξύ 50% και 70% των λογαριασμών ενέργειας τους.

Βέβαια, εάν και τα χρήματα που εξοικονομούνται στους λογαριασμούς ενέργειας κατά τη διάρκεια ζωής των 25 ετών μιας μονάδας ηλιακών πάνελ δικαιολογούν εύκολα το κόστος αγοράς και εγκατάστασης της τεχνολογίας, η αρχική επένδυση μπορεί να είναι δαπανηρή. Ωστόσο, πολλές χώρες προσφέρουν κίνητρα για να βοηθήσουν με αυτά τα έξοδα.

Παράλληλα, οι αντλίες θερμότητας εξάγουν ψυχρό αέρα από το περιβάλλον, ο οποίος θα μπορούσε να προέρχεται από πηγές όπως το έδαφος, ο αέρας ή το νερό, τον μετατρέπουν σε θερμότητα και τον αντλούν σε ένα κτίριο. Αυτές οι αντλίες είναι πολύ πιο αποδοτικές από τους παραδοσιακούς λέβητες αερίου και μπορούν να εξοικονομήσουν έως και έξι φορές περισσότερη ενέργεια.

Σε αντίθεση με τους παραδοσιακούς λέβητες και κλιματιστικά υψηλής έντασης άνθρακα που καίνε ορυκτά καύσιμα για να παράγουν θερμότητα ή κρύο αέρα, οι αντλίες θερμότητας χρησιμοποιούν ηλεκτρική ενέργεια για τη μεταφορά θερμικής ενέργειας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, ανάλογα με την επιθυμητή θερμοκρασία. Ακόμη και αν εξαντλήσουν την ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από ορυκτά καύσιμα, οι αντλίες θερμότητας θα απελευθερώσουν μόνο τις μισές εκπομπές από τους λέβητες αερίου.

Η υιοθέτηση στρατηγικών φυσικού αερισμού και παθητικής ψύξης μπορεί να μειώσει σημαντικά την εξάρτηση από συστήματα κλιματισμού υψηλής έντασης άνθρακα και δαπανηρά, ειδικά σε ήπιες καιρικές συνθήκες.

Το άνοιγμα των παραθύρων και η σωστά επιλεγμένη τοποθέτηση των αεραγωγών επιτρέπουν στον καθαρό αέρα να κυκλοφορεί σε όλο το σπίτι, απομακρύνοντας την υπερβολική θερμότητα και βελτιώνοντας την ποιότητα του εσωτερικού αέρα.

Οι ιδιοκτήτες του σπιτιού μπορούν να δημιουργήσουν άνετους χώρους διαβίωσης χρησιμοποιώντας φυσικούς πόρους για ενεργειακή απόδοση, μειώνοντας ταυτόχρονα την κατανάλωση ενέργειας και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Συσκευές σκίασης όπως τέντες και σκίαστρα αλλά και χώροι πρασίνου μπορούν να μειώσουν την ηλιακή θερμότητα και να μειώσουν τις εσωτερικές θερμοκρασίες.

Τέλος, χάρη στις αρχές της θερμοδυναμικής, η τοποθέτηση μπουκαλιών παγωμένου νερού μπροστά από έναν ανεμιστήρα δημιουργεί ένα αυτοσχέδιο κλιματιστικό ικανό να παρέχει αποτελεσματική ψύξη σε ζεστά περιβάλλοντα.

Καθώς ο ανεμιστήρας φυσά αέρα πάνω από τα μπουκάλια παγωμένου νερού, η θερμοκρασία του περιβάλλοντος αέρα μειώνεται λόγω της ανταλλαγής θερμότητας μεταξύ του αέρα και της ψυχρής επιφάνειας των φιαλών. Αυτή η διαδικασία έχει ως αποτέλεσμα τη μεταφορά θερμικής ενέργειας από τον θερμότερο αέρα στα πιο κρύα μπουκάλια, με αποτέλεσμα ο αέρας να γίνεται πιο ψυχρός πριν κυκλοφορήσει στο δωμάτιο.

Επιπλέον, όταν τα μπουκάλια παγωμένου νερού αρχίζουν να λιώνουν, απελευθερώνουν λανθάνουσα θερμότητα, συμβάλλοντας περαιτέρω στο αποτέλεσμα της ψύξης.

Τοποθετώντας στρατηγικά τον ανεμιστήρα και τακτοποιώντας τα μπουκάλια παγωμένου νερού στη διαδρομή ροής του αέρα, αυτή η μέθοδος βελτιστοποιεί την κατανομή του ψυχρού αέρα σε όλο τον χώρο, προσφέροντας μια οικονομικά αποδοτική και ενεργειακά αποδοτική λύση για προσωρινή ανακούφιση από τη θερμική δυσφορία.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

16:01

Πετρέλαιο: Υποχωρεί καθώς ο πόλεμος στη Γάζα έχει αβέβαιη εξέλιξη

15:51

ΣΥΡΙΖΑ: Κατώτερη των περιστάσεων η αντίδραση του ΥΠΕΞ στη μετατροπή της Μονής της Χώρα σε τζαμί

15:46

Γαλλία: Kαταγγέλλει μια βούληση «εκφοβισμού» εκ μέρους της Μόσχας, μετά την κλήση του Γάλλου πρέσβη στη Ρωσία

15:32

Η Γιούλια Ναβάλναγια αποκάλεσε τον Πούτιν «ψεύτη, κλέφτη, δολοφόνο» λίγο πριν από την έναρξη της τελετής ορκωμοσίας

15:26

Η Amazon επενδύει επιπλέον 9 δισ. δολάρια στη Σιγκαπούρη για το cloud

15:10

Καιρίδης: Απαράδεκτη η κίνηση του Ερντογάν να κάνει τέμενος τη «Μονή της Χώρας»

14:59

Γάζα: Τα αποθέματα καυσίμων του ΟΗΕ φτάνουν μόνο για μια ημέρα για τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις του

14:45

Ημέρα της Ευρώπης: Μνημεία σε όλη την ΕΕ φωταγωγούνται για τις εκλογές

14:44

ΕΕ: Το Συμβούλιο των Υπουργών υιοθέτησε για πρώτη φορά νόμο της ΕΕ για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών

14:25

Επίσκεψη Σι Τζινπίνγκ στο Βελιγράδι- «Ατσάλινη» χαρακτήρισε ο Κινέζος πρόεδρος τη φιλία με τη Σερβία

14:22

Η Αιολική Ενέργεια στις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου 2024: «Εννέα ερωτήσεις για τους υποψήφιους ευρωβουλευτές»

14:11

Disney: Κατάφερε να περιορίσει τις ζημιές του streaming χάρη στα Disney+ και Hulu

13:50

Ορκίστηκε ο Πούτιν - «Θα νικήσουμε μαζί»

13:45

Κικίλιας από αυτοψία στην Πεντέλη: Προχωρούν τα έργα καθαρισμών σε περιοχές υψηλής επικινδυνότητας

13:36

Ακόμη και με μειωμένα κέρδη, η Aramco διατηρεί το μέρισμα των 31 δισ. δολαρίων της Σαουδικής Αραβίας

13:17

«Ταύρος» η Goldman Sachs για Ελλάδα και Χρηματιστήριο

13:12

Θεσσαλονίκη: Σε εξέλιξη η επιστροφή των εκδρομέων του Πάσχα

12:58

DW: Η Ελλάδα υποδέχεται πανέτοιμη τους τουρίστες

12:37

Βρετανία: Κινέζοι χάκερς ανάγκασαν το υπουργείο Άμυνας να θέσει εκτός λειτουργίας μια βάση δεδομένων

12:08

Μπορέλ: Κίνδυνος για νέες απώλειες αμάχων στη Ράφα, όπου ζουν 600.000 παιδιά

12:05

Γερμανία: Απρόσμενη πτώση στις παραγγελίες των εργοστασίων - Αύριο τα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή

11:52

Στη Γαλλία σημειώθηκε αύξηση των αντισημιτικών ενεργειών «κατά 300%» σε ένα έτος

11:33

Microsoft: Υπέγραψε συμφωνία με σουηδική εταιρεία για την αφαίρεση 3,3 εκατ. μετρικών τόνων διοξειδίου του άνθρακα

11:12

Μηχανική βλάβη στο καταμαράν «power jet» στο λιμάνι του Ηρακλείου

11:07

Στο Μνημείο του Κώστα Γεωργακά στην Κέρκυρα ο Στέφανος Κασσελάκης

10:51

Ευρωαγορές: Υποδέχονται με άνοδο τα εταιρικά αποτελέσματα της ημέρας

10:32

Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη των Πανελλαδικών

10:30

Nintendo: Διατηρείται το ενδιαφέρον για το Switch - Αναμένει να πουλήσει 13,5 εκατομμύρια κονσόλες φέτος

10:11

Ποια είναι η Ράφα

09:57

Πάτρα: Άγνωστοι δράστες ανατίναξαν ΑΤΜ και άρπαξαν χρήματα