Tip of the Day

Τα μεγαλύτερα λάθη ανακύκλωσης και πώς να τα αποφύγετε

06-02-2024 | 08:57
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα μεγαλύτερα λάθη ανακύκλωσης και πώς να τα αποφύγετε

Η ανακύκλωση αποτελεί το πρώτο και ίσως σημαντικότερο βήμα που μπορούν να κάνουν όλοι οι καταναλωτές ανεξαρτήτως ηλικίας, εθνικότητας ή εισοδήματος για να συμβάλουν στην προστασία τους περιβάλλοντος και στην μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών ρύπων. Ωστόσο όταν ανακυκλώνουμε, οι περισσότεροι από εμάς, κάνουμε συχνά γίνονται λάθη λόγω άγνοιας ή απροσεξίας.

Η πρώτη συνέπεια της «κακής» ανακύκλωσης είναι η μόλυνση. Η μόλυνση εμφανίζεται όταν τα μη ανακυκλώσιμα υλικά αναμιγνύονται με ανακυκλώσιμα. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει υπολείμματα απορριμμάτων τροφίμων που δεν έχουν ξεπλυθεί, πλαστικές σακούλες για πάνες μιας χρήσης, περιτυλίγματα και θήκες. Τα λιπαρά κουτιά πίτσας είναι ένας συχνός τύπος μόλυνσης. Το λίπος από την πίτσα καθιστά το μεγαλύτερο μέρος του χαρτονιού μη ανακυκλώσιμο. Μπορείτε είτε να πετάξετε ολόκληρο το κουτί της πίτσας στον κάδο απορριμμάτων γενικών απορριμμάτων ή αν αισθάνεστε ιδιαίτερα επιμελής να κόψετε το κουτί, να πετάξετε τα λιπαρά κομμάτια και να ανακυκλώσετε τα υπόλοιπα.

Η τοποθέτηση των απορριμμάτων που προορίζονται για ανακύκλωση σε πλαστικές σακούλες είναι επίσης μια κοινή παρανόηση και μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην μονάδα ανάκτησης υλικών. Αντ’ αυτού, μπορείτε να τοποθετήσετε τα ανακυκλώσιμα προϊόντα σας απευθείας στον κάδο ή χρησιμοποιήστε ένα δοχείο ανακύκλωσης που είναι ειδικά σχεδιασμένο για ανακύκλωση.

Το λεγόμενο «Wishcycling» είναι όταν οι καταναλωτές βάζουν αντικείμενα στον κάδο ανακύκλωσης που ελπίζουν ότι μπορούν να ανακυκλωθούν, ακόμα κι αν δεν είναι σίγουροι. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει αντικείμενα όπως πλαστικές σακούλες και άλλα μαλακά πλαστικά, φλιτζάνια καφέ και σπασμένα γυαλιά. Δυστυχώς, το wishcycling μπορεί πραγματικά να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό. Αυτά τα αντικείμενα μπορεί να μολύνουν άλλα ανακυκλώσιμα και να προκαλέσουν προβλήματα σε όλες τις διεργασίες που ακολουθούν.

Προσοχή επίσης απαιτείται στην ανακύκλωση λάθος τύπου πλαστικού. Κατ' αρχήν, τα περισσότερα είδη πλαστικών μπορούν να ανακυκλωθούν. Οι πιο συνηθισμένοι τύποι πλαστικών είναι οι δύο που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή μπουκαλιών αναψυκτικών και μπουκαλιών γάλακτος (PET και HDPE). Αυτά πρέπει πάντα να ξεπλένονται και να τοποθετούνται στον κάδο ανακύκλωσής σας, καθώς ειδικά ένα μπουκάλι γάλακτος, κατασκευασμένο από HDPE, μπορεί να ανακυκλωθεί ξανά και ξανά.

Οι τύποι πλαστικού που δεν ανακυκλώνονται τόσο συχνά περιλαμβάνουν βιοπλαστικά (αναλώσιμα αντικείμενα όπως φλιτζάνια και μαχαιροπίρουνα και σακούλες για κομπόστ), σύνθετο πλαστικό, χαρτί περιτυλίγματος με πλαστική επικάλυψη και πολυανθρακικό (συμπεριλαμβανομένων γυαλιών, DVD, CD).

Το μαύρο και σκουρόχρωμο πλαστικό είναι κάτι με το οποίο αντιμετωπίζουμε συχνά προβλήματα κέντρα διαλογής και επεξεργασίας. Μπορεί να είναι φθηνή η κατασκευή, ωστόσο οι μηχανές διαλογής απορριμμάτων δεν μπορούν να αναγνωρίσουν τις σκούρες χρωστικές που δεν επιτρέπουν τη διαλογή της συσκευασίας χρησιμοποιώντας τυπικά συστήματα οπτικής διαλογής. Για τον λόγο αυτό, είναι προτιμότερο να επιλέγετε τρόφιμα συσκευασμένα σε διαφανές ή λευκό ανακυκλώσιμο πλαστικό.

Όσον αφορά στην ανακύκλωση WEEE (Απορρίμματα Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού), δηλαδή προϊόντα που διαθέτουν βύσμα ή χρειάζονται μπαταρία, συμπεριλαμβανομένων συσκευών, παλαιών τηλεφώνων, φορητών υπολογιστών, παιχνιδιών, φωτισμού και αθλητικού εξοπλισμού, και εκεί απαιτείται προσοχή. Πολλά από αυτά περιέχουν πολύτιμα συστατικά που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν αλλά δεν πρέπει να τα ρίχνετε στον κανονικό σας κάδο ανακύκλωσης. Η ανακύκλωση των ΑΗΗΕ απαιτεί λίγη επιπλέον προσπάθεια. Για ένα μικρό αντίτιμο μπορεί να παραληφθούν από την τοπική αρχή ή να μεταφερθούν στο τοπικό σας κέντρο ανακύκλωσης. Πολλοί μεγάλοι έμποροι λιανικής που πωλούν ηλεκτρονικά είδη είναι υποχρεωμένοι να ανακυκλώνουν τα παλιά σας αντικείμενα στο κατάστημα ή εάν είναι μικρότεροι λιανοπωλητές, μπορούν να συμμετάσχουν σε ένα πρόγραμμα παραλαβής.

Ακόμη, η τοποθέτηση μικρότερων αντικειμένων στον κάδο ανακύκλωσής σας μπορεί να είναι λάθος. Μικρά αντικείμενα όπως καπάκια μπουκαλιών, πλαστικά καλαμάκια και σπασμένα γυαλιά μπορεί να πέσουν μέσα από τις ρωγμές των μηχανημάτων ανακύκλωσης, να καταλήξουν να μολύνουν άλλα υλικά και τελικά να κατευθυνθούν προς την απόρριψη.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

17:24

Σε τροχιά υλοποίησης το έργο για το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Μακρύ Γιαλού

17:22

Νηνεμία στο Χρηματιστήριο - Stock picking με την ΕΤΕ σε θέση οδηγού

17:09

Alpha Trust Ανδρομέδα: Τελικό μέρισμα 0,315 ευρώ ανά μετοχή

16:59

Wall Street: Θετικά πρόσημα στον απόηχο της Fed

16:51

Συνάντηση Πιτσιλή – Κόλλια για την πορεία των φορολογικών δηλώσεων

16:44

Μαρινάκης: Αποφάσεις εκδίδουν οι δικαστές, όχι κυβερνήσεις και κόμματα

16:35

ΕΟΔΥ: Ένας θάνατος από COVID - 9 διασωληνωμένοι

16:34

Υπ. Υγείας: Σε εφαρμογή τα ηλεκτρονικά ραντεβού για αιματολογικές εξετάσεις στις δημόσιες δομές ΠΦΥ

16:29

Τριαντόπουλος: Επέκταση της προσωρινής στέγασης για ένα έτος στη Θεσσαλία

16:11

Ο Μιχαλολιάκος ήταν εκτός φυλακής από το 2022 - Γιατί αφήνεται ελεύθερος τώρα;

16:10

Μακρόν: Αν η Ρωσία νικήσει στην Ουκρανία δεν θα έχουμε πλέον ασφάλεια στην Ευρώπη

16:09

ΗΠΑ: Το εμπορικό έλλειμμα παρέμεινε σε υψηλό ενός έτους

16:00

Τράπεζες: Η αλλαγή σελίδας, τα ισχυρά αποτελέσματα και οι επόμενες κινήσεις

15:53

Πατέλης: Η πραγματικά χαμένη 4ετία ήταν το 2015-2019

15:47

Άνοιξε χθες η πλατφόρμα «mybusinesssupport» για ενίσχυση επιχειρήσεων σε πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας και του Έβρου

15:45

Πάουελ της Fed: Δεν βλέπω ούτε το stag ούτε το flation

15:30

ΟΛΘ: Παραιτήθηκε από το δ.σ. η κ. Ειρήνη Χάδιαρη

15:28

Κασσελάκης: Ο Κ. Μητσοτάκης είναι ο πρωθυπουργός που επί των ημερών του αποφυλακίζεται ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής

15:22

Κλείνει προσωρινά στις 10 Μαΐου η ηλεκτρονική πλατφόρμα για το Επίδομα Παιδιού

15:05

Ισραήλ: Συνεδριάζει σήμερα το πολεμικό συμβούλιο- Τα θέματα που θα συζητηθούν

14:53

Διορίστηκε αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ ο Γιάννης Τσακίρης

14:53

ΟΠΕΚΕΠΕ: Έως 31/5 η καταχώριση ποσοτήτων για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις

14:48

Bloomberg: Η Huawei χρηματοδοτεί κρυφά αμερικανικές έρευνες

14:43

ΟΗΕ: Η ανοικοδόμηση των σπιτιών στη Γάζα μπορεί να χρειαστεί 80 χρόνια

14:34

Σταϊκούρας: Συνεχίζουμε να επενδύουμε σε βιώσιμα, μεγάλα, αλλά και μικρότερα έργα

14:24

Σε εξέλιξη η έξοδος των εκδρομέων του Πάσχα-Αυξημένη η κίνηση στις εξόδους της Αττικής

14:20

H SKY express μεταφέρει και φέτος το Άγιο Φως σε επτά προορισμούς της Ελλάδας

14:15

Ρωσία: Αρνείται τις κατηγορίες των ΗΠΑ ότι παραβίασε τη συνθήκη για την απαγόρευση χημικών όπλων στην Ουκρανία

14:09

Ιταλία: Ο όμιλος Campari εξαγόρασε το κονιάκ Courvoisier για ένα δισ. ευρώ

14:06

Καλή ανάσταση και στην πραγματική οικονομία