Tip of the Day

Πώς να μειώσετε τους λογαριασμούς ρεύματος

Newsroom
22-01-2024 | 07:27
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς να μειώσετε τους λογαριασμούς ρεύματος
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Το κόστος ενέργειας και ειδικά της θέρμανσης - αυτή την εποχή - καταβροχθίζει μεγάλο μέρος του οικογενειακού προϋπολογισμού ενώ αντιπροσωπεύει και ένα σημαντικό λειτουργικό κόστος για τις επιχειρήσεις. Για να είναι κάποιος σε θέση να εξοικονομήσει ρεύμα θα πρέπει να ξέρει σε ποια σημεία υπάρχουν οι μεγαλύτερες απώλειες στον χώρο και πώς θα πρέπει να διαχειρίζεται έξυπνα τα συστήματα θέρμανσης. Το ίδιο ισχύει και σε περίπτωση μετακόμισης όπου ο νέος ενοικιαστής/ιδιοκτήτης θα πρέπει πρώτα να ελέγχει εάν το ακίνητο είναι ενεργειακά αποδοτικό.

Μια πρώτη συμβουλή που δίνουν οι εταιρείες παροχής ενεργειακών υπηρεσιών είναι η χρήση του θερμοστάτη. Ο χώρος δεν χρειάζεται να είναι ασφυκτικά ζεστός όλο το 24ωρο και εάν χαμηλώσουμε τον θερμοστάτη για οκτώ ώρες (κατά προτίμηση τη νύχτα) θα μπορούσαμε να εξοικονομήσουμε έως και 10% ετησίως στο κόστος θέρμανσης.

Οι σημερινοί έξυπνοι θερμοστάτες το κάνουν ακόμα πιο εύκολο καθώς μπορεί να προγραμματιστεί η λειτουργία τους και να ρυθμιστεί κατάλληλα ακόμη και από απόσταση.

Ακόμη, εάν και η εγκατάσταση ΑΠΕ μπορεί να απαιτεί μεγάλα κεφάλια για την αρχική επένδυση, η χρήση π.χ. της ηλιακής ενέργειας μπορεί να μειώσει τους λογαριασμούς προσφέροντας απόσβεση σε λογικά χρονικά πλαίσια. Εκτός από την εγκατάσταση ΑΠΕ, παρεμβάσεις μικρότερης κλίμακας είναι η εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα και άλλων ενεργειακών gadget. Μπορείτε επίσης να εξετάσετε διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους μπορείτε να θερμάνετε το σπίτι σας. Οι αντλίες θερμότητας μεταφέρουν θερμότητα από το εξωτερικό, επομένως τείνουν να αποτελούν δημοφιλές στοιχείο σε πιο εύκρατα κλίματα.

Σε άλλες δραστηριότητες, στην κουζίνα, εάν χρησιμοποιείτε έναν παλιό φούρνο, το πιθανότερο είναι ότι καίτε περισσότερη ενέργεια από ό,τι χρειάζεστε. Οι βαθμολογίες απόδοσης σε νεότερα συστήματα υψηλής απόδοσης μπορεί να κυμαίνονται από 90 έως 98,5%, σε αντίθεση με παλαιότερα συστήματα χαμηλής απόδοσης που είναι από 56 έως 70%.

Πέρα από την ανανέωση του εξοπλισμού σας, μπορείτε επίσης να κάνετε μικρές αλλαγές που βοηθούν στον λογαριασμό θέρμανσης. Αυτά πιθανότατα δεν θα επιφέρουν κάποια θεαματική αλλαγή στο τελικό κόστος αλλά θα προσφέρουν το «λιθαράκι» τους όσον αφορά στην εξοικονόμηση ενέργειας.

Για παράδειγμα μπορείτε να ανοίγετε τις κουρτίνες και τα παντζούρια την ημέρα για να μπει ήλιος στο εσωτερικό ενώ μπορείτε να τοποθετήσετε ειδικές μονωτικές ταινίες στις πόρτες και στα ανοίγματα.

Τέλος, χρήσιμο είναι να ελέγχετε για τυχόν απώλειες θερμότητας στο σπίτι και να καλέσετε τεχνικό για προτείνει λύσεις που θα τις περιορίσει. Φυσικά, η λύση που προωθείται πλέον παγκοσμίως στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης είναι η μέριμνα των καταναλωτών και των κυβερνήσεων για την μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

13:39

Ανδρουλάκης: Θα καταθέσει άμεσα επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή ζητώντας εξηγήσεις για την ακρίβεια

13:34

Πυρκαγιά στον Άγιος Βασίλειο Βοιωτίας - Μήνυμα του 112

13:26

Κοντογεώργης: Μέτρο σύγκρισης για εμάς είναι η προσδοκία των Ελλήνων για μια καλύτερη πατρίδα, όχι η περίοδος Τσίπρα

13:10

Καύσωνας στην Ευρώπη: Στο «κόκκινο» μεγάλο μέρος της ηπείρου

13:03

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για την Κυριακή

12:58

Φλωρίδης: Το έργο αυτό αξίζει στον Πειραιά, στη Δικαιοσύνη και την αποστολή της

12:49

Επίσκεψη κλιμακίου της ΝΔ στην Αρκαδία

12:42

Στην ΕΟΕ η Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Κίμπερλι Γκιλφόιλ

12:25

Αυξημένη έως 20% η φετινή παραγωγή κορινθιακής σταφίδας

12:16

Tesla: Η NHTSA ολοκλήρωσε την έρευνα για το σύστημα διεύθυνσης σε 376.000 EV της αυτοκινητοβιομηχανίας

11:58

Πιερρακάκης: Οι αποταμιεύσεις μπορούν να χρηματοδοτήσουν το μέλλον της Ευρώπης

11:46

Δημοσκόπηση GPO για τα «Παραπολιτικά»: Πρώτη η ΝΔ με 29,4%, στο 16,3% η ΕΛ.Α.Σ.

11:18

Το στοίχημα του 25% στα εξοπλιστικά μπορεί να αλλάξει τον χάρτη της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας

11:03

Οι ελλείψεις υποδομών νερού είναι το πρόβλημα στα νησιά - Όχι η ξηρασία

10:48

Μαρινάκης: Η κυβέρνηση αξιοποιεί στο μέγιστο βαθμό τον δημοσιονομικό χώρο που επιτρέπουν οι ευρωπαϊκοί κανόνες

10:42

Πράσινο φως για τον απόπλου του «ΚΙΣΣΑΜΟΣ» από τη Μήλο - Συνεχίζει κανονικά το δρομολόγιό του

10:29

Real Consulting: Ανοιχτό το παράθυρο για εξαγορές μετά την ενσωμάτωση της OTS

10:26

Τζιτζικώστας: Εγκαινίασε τη σιδηροδρομική σύνδεση Πράγας – Βερολίνου - Κοπεγχάγης

10:18

Κεραμέως: Καλύτεροι μισθοί και όροι εργασίας

10:09

Καββαθάς (ΓΣΕΒΕΕ): Η ψηφιακή μετάβαση δεν αφορά το μέλλον, αλλά το παρόν της μικρής επιχείρησης

09:40

Στουρνάρας: Αναγκαία και χρήσιμη η νομοθετική ρύθμιση για το ν. Κατσέλη

09:26

Τα επόμενα βήματα της Ελλάδας στο διάστημα

09:23

Αναθέρμανση στη διακίνηση containers για το λιμάνι του Πειραιά

09:09

Βενεζουέλα: Αγωνιώδεις προσπάθειες για την ανεύρεση επιζώντων στα ερείπια

08:56

Πανελλαδικές Εξετάσεις 2026: Οι εκτιμήσεις για τις βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ

08:44

Τρία γραφικά ψαροχώρια γύρω από τη Μονεμβασιά που αξίζει να ανακαλύψετε

08:43

Ελβετία: Νέο ρεκόρ θερμοκρασίας Ιουνίου με 38,8 βαθμούς Κελσίου

08:31

Εκτός τα δημοτικά τέλη από τους λογαριασμούς ρεύματος - Εξετάζεται η λύση της ΑΑΔΕ

08:25

Μπόνους μετεγκατάστασης στην περιφέρεια ύψους 10.000€ και προκαταβολή για τα έξοδα μετακίνησης

08:16

AKTOR: Παρά την «ενεργειακή στροφή» παραμένει «πυλώνας» η Κατασκευή - Ενισχύονται Παραχωρήσεις/ΣΔΙΤ