Tip of the Day

Πώς να μειώσετε τους λογαριασμούς ρεύματος

Newsroom
22-01-2024 | 07:27
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς να μειώσετε τους λογαριασμούς ρεύματος
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Το κόστος ενέργειας και ειδικά της θέρμανσης - αυτή την εποχή - καταβροχθίζει μεγάλο μέρος του οικογενειακού προϋπολογισμού ενώ αντιπροσωπεύει και ένα σημαντικό λειτουργικό κόστος για τις επιχειρήσεις. Για να είναι κάποιος σε θέση να εξοικονομήσει ρεύμα θα πρέπει να ξέρει σε ποια σημεία υπάρχουν οι μεγαλύτερες απώλειες στον χώρο και πώς θα πρέπει να διαχειρίζεται έξυπνα τα συστήματα θέρμανσης. Το ίδιο ισχύει και σε περίπτωση μετακόμισης όπου ο νέος ενοικιαστής/ιδιοκτήτης θα πρέπει πρώτα να ελέγχει εάν το ακίνητο είναι ενεργειακά αποδοτικό.

Μια πρώτη συμβουλή που δίνουν οι εταιρείες παροχής ενεργειακών υπηρεσιών είναι η χρήση του θερμοστάτη. Ο χώρος δεν χρειάζεται να είναι ασφυκτικά ζεστός όλο το 24ωρο και εάν χαμηλώσουμε τον θερμοστάτη για οκτώ ώρες (κατά προτίμηση τη νύχτα) θα μπορούσαμε να εξοικονομήσουμε έως και 10% ετησίως στο κόστος θέρμανσης.

Οι σημερινοί έξυπνοι θερμοστάτες το κάνουν ακόμα πιο εύκολο καθώς μπορεί να προγραμματιστεί η λειτουργία τους και να ρυθμιστεί κατάλληλα ακόμη και από απόσταση.

Ακόμη, εάν και η εγκατάσταση ΑΠΕ μπορεί να απαιτεί μεγάλα κεφάλια για την αρχική επένδυση, η χρήση π.χ. της ηλιακής ενέργειας μπορεί να μειώσει τους λογαριασμούς προσφέροντας απόσβεση σε λογικά χρονικά πλαίσια. Εκτός από την εγκατάσταση ΑΠΕ, παρεμβάσεις μικρότερης κλίμακας είναι η εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα και άλλων ενεργειακών gadget. Μπορείτε επίσης να εξετάσετε διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους μπορείτε να θερμάνετε το σπίτι σας. Οι αντλίες θερμότητας μεταφέρουν θερμότητα από το εξωτερικό, επομένως τείνουν να αποτελούν δημοφιλές στοιχείο σε πιο εύκρατα κλίματα.

Σε άλλες δραστηριότητες, στην κουζίνα, εάν χρησιμοποιείτε έναν παλιό φούρνο, το πιθανότερο είναι ότι καίτε περισσότερη ενέργεια από ό,τι χρειάζεστε. Οι βαθμολογίες απόδοσης σε νεότερα συστήματα υψηλής απόδοσης μπορεί να κυμαίνονται από 90 έως 98,5%, σε αντίθεση με παλαιότερα συστήματα χαμηλής απόδοσης που είναι από 56 έως 70%.

Πέρα από την ανανέωση του εξοπλισμού σας, μπορείτε επίσης να κάνετε μικρές αλλαγές που βοηθούν στον λογαριασμό θέρμανσης. Αυτά πιθανότατα δεν θα επιφέρουν κάποια θεαματική αλλαγή στο τελικό κόστος αλλά θα προσφέρουν το «λιθαράκι» τους όσον αφορά στην εξοικονόμηση ενέργειας.

Για παράδειγμα μπορείτε να ανοίγετε τις κουρτίνες και τα παντζούρια την ημέρα για να μπει ήλιος στο εσωτερικό ενώ μπορείτε να τοποθετήσετε ειδικές μονωτικές ταινίες στις πόρτες και στα ανοίγματα.

Τέλος, χρήσιμο είναι να ελέγχετε για τυχόν απώλειες θερμότητας στο σπίτι και να καλέσετε τεχνικό για προτείνει λύσεις που θα τις περιορίσει. Φυσικά, η λύση που προωθείται πλέον παγκοσμίως στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης είναι η μέριμνα των καταναλωτών και των κυβερνήσεων για την μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:24

Reuters: Στο μικροσκόπιο της Energean assets της BP στην Αίγυπτο - Προς deal 1 δισ. δολαρίων

23:10

«Πρασίνισε» η Wall Street από το ράλι 8,74% της Nvidia - Με άλμα 22,58% η Salesforce

22:55

Η Πολωνία δεν επιθυμεί να έχει πυρηνικές κεφαλές στο έδαφός της

22:42

«Σίγησε» η φωνή του Optimus Prime των «Transformers» - Πέθανε ο ηθοποιός Πίτερ Κάλεν

22:30

Διακανονισμός 354 εκατ. δολαρίων για Google στη Βρετανία

22:18

Axios: Σε συνομιλίες η Ουάσιγκτον για μερίδια πετρελαίου της Βενεζουέλας

22:09

Κλήρωση Τζόκερ: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 5 εκατ. ευρώ

21:59

Τραμπ: Δεν μιλάμε με το Ιράν ούτε θέλουμε να τους συναντήσουμε

21:47

Συμφωνία Meta: Ο ΟΗΕ απαιτεί κανόνες για όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

21:38

Ευρωπαϊκές πιέσεις για χρήση των παγωμένων ρωσικών assets

21:29

Τραμπ: Ο Πούτιν δεν θα επιτεθεί σε έδαφος του ΝΑΤΟ

21:23

Συναντήσεις του Κυρ. Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης με φορείς της Β. Ελλάδας

21:10

Επισκέψεις κυβερνητικών και κομματικών στελεχών της ΝΔ σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη ενόψει της ΔΕΘ

21:05

Γερμανία: Δύο νεκροί σε επίθεση σε σχολείο στο Βρανδεμβούργο - Συνελήφθη ο δράστης

20:54

Οι 10+1 προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για το Ιδιωτικό Χρέος από τον Ν. Ανδρουλάκη

20:42

Ο Τραμπ «βάφτισε» τη Λίμνη Οντάριο σε Λίμνη Αμερικής

20:31

Κεραμέως: Δημιουργούμε τις προοπτικές για να έχουν οι Έλληνες και οι Ελληνίδες πολύ καλύτερα χρόνια στο μέλλον

20:20

Συνάντηση Τσίπρα με Καββαθά και Χατζηθεοδοσίου

20:09

Nέα παγκόσμια μονάδα ψηφιακών παιχνιδιών για Hot Wheels, UNO και Barbie από Mattel

20:00

Φθηνότερο λάδι, ακριβότερο τραπέζι

19:50

Με κέρδη υποδέχεται ο χρυσός τον Γουόρς στο Τζάκσον Χολ

19:49

Τζιτζικώστας από Καλαμαριά: Το Μετρό της Θεσσαλονίκης έχει ισχυρή ευρωπαϊκή σφραγίδα

19:38

Κατσαφάδος: Νέο, σύγχρονο και ψηφιακό πλαίσιο για την αποκατάσταση των πολιτών μετά από φυσικές καταστροφές

19:32

Πηγές ΥΠΕΝ: Το νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό δεν επιτρέπει δόμηση στα 25 μέτρα από τη θάλασσα

19:30

Ευρωαγορές: Πιέσεις στους δείκτες παρά την ώθηση της Nvidia

19:22

Πιερρακάκης: Η Θεσσαλονίκη αλλάζει - Έργα ανοίγουν νέες δυνατότητες για όλη τη Βόρεια Ελλάδα

19:09

Αντίδραση για το πετρέλαιο μετά το πτωτικό 3x3

18:56

Χατζηδάκης: «Η κυβέρνηση βάζει πολύ ψηλά τη Θεσσαλονίκη, τη Μακεδονία μας και τη Θράκη μας»

18:42

«Καπνός» 700 δισ. δολάρια από τη χρηματιστηριακή αξία της Alphabet

18:29

Τέσσερις συλλήψεις για πυρκαγιές σε Αθήνα, Καλαμάτα, Εύβοια και Χίο