Tip of the Day

Πώς να μειώσετε τους λογαριασμούς ρεύματος

Newsroom
22-01-2024 | 07:27
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς να μειώσετε τους λογαριασμούς ρεύματος
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Το κόστος ενέργειας και ειδικά της θέρμανσης - αυτή την εποχή - καταβροχθίζει μεγάλο μέρος του οικογενειακού προϋπολογισμού ενώ αντιπροσωπεύει και ένα σημαντικό λειτουργικό κόστος για τις επιχειρήσεις. Για να είναι κάποιος σε θέση να εξοικονομήσει ρεύμα θα πρέπει να ξέρει σε ποια σημεία υπάρχουν οι μεγαλύτερες απώλειες στον χώρο και πώς θα πρέπει να διαχειρίζεται έξυπνα τα συστήματα θέρμανσης. Το ίδιο ισχύει και σε περίπτωση μετακόμισης όπου ο νέος ενοικιαστής/ιδιοκτήτης θα πρέπει πρώτα να ελέγχει εάν το ακίνητο είναι ενεργειακά αποδοτικό.

Μια πρώτη συμβουλή που δίνουν οι εταιρείες παροχής ενεργειακών υπηρεσιών είναι η χρήση του θερμοστάτη. Ο χώρος δεν χρειάζεται να είναι ασφυκτικά ζεστός όλο το 24ωρο και εάν χαμηλώσουμε τον θερμοστάτη για οκτώ ώρες (κατά προτίμηση τη νύχτα) θα μπορούσαμε να εξοικονομήσουμε έως και 10% ετησίως στο κόστος θέρμανσης.

Οι σημερινοί έξυπνοι θερμοστάτες το κάνουν ακόμα πιο εύκολο καθώς μπορεί να προγραμματιστεί η λειτουργία τους και να ρυθμιστεί κατάλληλα ακόμη και από απόσταση.

Ακόμη, εάν και η εγκατάσταση ΑΠΕ μπορεί να απαιτεί μεγάλα κεφάλια για την αρχική επένδυση, η χρήση π.χ. της ηλιακής ενέργειας μπορεί να μειώσει τους λογαριασμούς προσφέροντας απόσβεση σε λογικά χρονικά πλαίσια. Εκτός από την εγκατάσταση ΑΠΕ, παρεμβάσεις μικρότερης κλίμακας είναι η εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα και άλλων ενεργειακών gadget. Μπορείτε επίσης να εξετάσετε διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους μπορείτε να θερμάνετε το σπίτι σας. Οι αντλίες θερμότητας μεταφέρουν θερμότητα από το εξωτερικό, επομένως τείνουν να αποτελούν δημοφιλές στοιχείο σε πιο εύκρατα κλίματα.

Σε άλλες δραστηριότητες, στην κουζίνα, εάν χρησιμοποιείτε έναν παλιό φούρνο, το πιθανότερο είναι ότι καίτε περισσότερη ενέργεια από ό,τι χρειάζεστε. Οι βαθμολογίες απόδοσης σε νεότερα συστήματα υψηλής απόδοσης μπορεί να κυμαίνονται από 90 έως 98,5%, σε αντίθεση με παλαιότερα συστήματα χαμηλής απόδοσης που είναι από 56 έως 70%.

Πέρα από την ανανέωση του εξοπλισμού σας, μπορείτε επίσης να κάνετε μικρές αλλαγές που βοηθούν στον λογαριασμό θέρμανσης. Αυτά πιθανότατα δεν θα επιφέρουν κάποια θεαματική αλλαγή στο τελικό κόστος αλλά θα προσφέρουν το «λιθαράκι» τους όσον αφορά στην εξοικονόμηση ενέργειας.

Για παράδειγμα μπορείτε να ανοίγετε τις κουρτίνες και τα παντζούρια την ημέρα για να μπει ήλιος στο εσωτερικό ενώ μπορείτε να τοποθετήσετε ειδικές μονωτικές ταινίες στις πόρτες και στα ανοίγματα.

Τέλος, χρήσιμο είναι να ελέγχετε για τυχόν απώλειες θερμότητας στο σπίτι και να καλέσετε τεχνικό για προτείνει λύσεις που θα τις περιορίσει. Φυσικά, η λύση που προωθείται πλέον παγκοσμίως στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης είναι η μέριμνα των καταναλωτών και των κυβερνήσεων για την μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

08:29

Σεισμός 6,7 βαθμών στην κεντρική Ινδονησία

08:28

Το «μονοπάτι του ασθενή» στην ψηφιακή εποχή

08:27

Τα στενά του Ορμούζ θα είναι «εντελώς ανοικτά» την Παρασκευή, διαβεβαιώνει ο Τραμπ

08:13

Τι σχεδιάζει στις Αχαρνές η κρητική αρτοποιία «Το Μάννα» – Ν. Τσατσαρωνάκης

08:08

Αποδυναμώθηκε κι άλλο η κινεζική οικονομία τον Μάιο

07:49

Ποιος είναι ο ιδιοκτήτης των πρωταθλητών NBA, Νιου Γιορκ Νικς

07:47

Γιατί η Chevron «μαζεύει» ελληνικά οικόπεδα – Τι βλέπει ο αμερικανικός κολοσσός στην Ελλάδα

07:44

ΕΡΓΑΝΗ: 993.189 προσλήψεις στο τετράμηνο του 2026 - Έσπασε τα κοντέρ ο Απρίλιος με ρεκόρ σε καταλύματα και εστίαση

07:43

Κυκλοφοριακό: Τι «παίζει» με τον περίφημο Κόμβο Μεταμόρφωσης στην Αττική Οδό (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ)

07:43

Εφορία: Ελεγκτικό «κόσκινο» φορολογικές δηλώσεις μισθωτών-συνταξιούχων - Τι ψάχνουν οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ

07:39

Ιαπωνία: Στο υψηλότερο επίπεδο από το 1995 τα επιτόκια

07:31

Συνεργασία ΔΕΗ – Dimand για το νέο «στρατηγείο» στη Μεσογείων – «Σφραγίδα» ΤΕΡΝΑ στο project των 180 εκατ.

07:28

Κ. Καλογεράκης (Cloud Office): Η τεχνητή νοημοσύνη οδηγεί το επόμενο επενδυτικό κύμα των επιχειρήσεων

07:27

Συμφωνία ΗΠΑ - Ιράν: Πότε θα φανεί η αποκλιμάκωση στις αντλίες - Οι πρώτες εκτιμήσεις για βενζίνη και diesel

07:22

«Φιλόξενη» χώρα για πυρηνική εγκατάσταση η Ελλάδα – Θράκη και Νότια Εύβοια «ψηλά» στη λίστα – Το «ρίσκο» της σεισμικότητας

07:17

Χρηματιστήριο: Επενδυτές αναδυόμενων αγορών θέλουν να μείνουν στο ΧΑ και μετά την αναβάθμιση

07:12

Το κλάδεμα των λεφτόδεντρων - Ένας Μητσοτάκης στην εκδήλωση Τσίπρα - Ο «ωραίος από κοντά» Ανδρουλάκης

07:05

Πάνω από 41% η Unicredit στην Commerzbank - Ο πληθωρισμός χτύπησε ταβάνι- Με οδηγό τις εκθέσεις το XA

23:57

ΗΠΑ: Βομβαρδιστικό B-52 συνετρίβη λίγο μετά την απογείωσή του στην Καλιφόρνια

23:45

Ουγγαρία: Στα οκτώ έτη το όριο της θητείας των πρωθυπουργών, μπλόκο στον Όρμπαν

23:36

Safran και THEON προχωρούν στη δημιουργία κοινοπραξίας για ηλεκτρο-οπτικά συστήματα drones

23:22

ΕΕ: Άνοιξε η πρώτη ομάδα κεφαλαίων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία

23:13

Wall Street: Ρεκόρ για τον Dow Jones, ράλι 20% η SpaceX

22:54

Τσίπρας: Το δίλημμα των εκλογών είναι «εντιμότητα ή διαφθορά»

22:48

Κίνα: Σφοδρές βροχοπτώσεις στα νότια - Χιλιάδες κάτοικοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους

22:40

Απώλειες 5% για το πετρέλαιο με φόντο το άνοιγμα του Ορμούζ

22:33

Κροατία: Σύγκρουση καταμαράν με ιστιοφόρο στην Αδριατική, τέσσερις νεκροί

22:25

ΕΕ: Νέα δικαιώματα για τους επιβάτες αεροπορικών - Τι αλλάζει για αποζημιώσεις, αποσκευές, χρεώσεις

22:19

Νετανιάχου: Ο πόλεμος κατά του Ιράν έσωσε το Ισραήλ από την απειλή «πυρηνικού ολέθρου»

22:12

Η αποκλιμάκωση ευνοεί τον χρυσό: Σε υψηλό 8 ημερών μετά τη συμφωνία ΗΠΑ–Ιράν