Tip of the Day

Πώς να μειώσετε τους λογαριασμούς ρεύματος

Newsroom
22-01-2024 | 07:27
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς να μειώσετε τους λογαριασμούς ρεύματος

Το κόστος ενέργειας και ειδικά της θέρμανσης - αυτή την εποχή - καταβροχθίζει μεγάλο μέρος του οικογενειακού προϋπολογισμού ενώ αντιπροσωπεύει και ένα σημαντικό λειτουργικό κόστος για τις επιχειρήσεις. Για να είναι κάποιος σε θέση να εξοικονομήσει ρεύμα θα πρέπει να ξέρει σε ποια σημεία υπάρχουν οι μεγαλύτερες απώλειες στον χώρο και πώς θα πρέπει να διαχειρίζεται έξυπνα τα συστήματα θέρμανσης. Το ίδιο ισχύει και σε περίπτωση μετακόμισης όπου ο νέος ενοικιαστής/ιδιοκτήτης θα πρέπει πρώτα να ελέγχει εάν το ακίνητο είναι ενεργειακά αποδοτικό.

Μια πρώτη συμβουλή που δίνουν οι εταιρείες παροχής ενεργειακών υπηρεσιών είναι η χρήση του θερμοστάτη. Ο χώρος δεν χρειάζεται να είναι ασφυκτικά ζεστός όλο το 24ωρο και εάν χαμηλώσουμε τον θερμοστάτη για οκτώ ώρες (κατά προτίμηση τη νύχτα) θα μπορούσαμε να εξοικονομήσουμε έως και 10% ετησίως στο κόστος θέρμανσης.

Οι σημερινοί έξυπνοι θερμοστάτες το κάνουν ακόμα πιο εύκολο καθώς μπορεί να προγραμματιστεί η λειτουργία τους και να ρυθμιστεί κατάλληλα ακόμη και από απόσταση.

Ακόμη, εάν και η εγκατάσταση ΑΠΕ μπορεί να απαιτεί μεγάλα κεφάλια για την αρχική επένδυση, η χρήση π.χ. της ηλιακής ενέργειας μπορεί να μειώσει τους λογαριασμούς προσφέροντας απόσβεση σε λογικά χρονικά πλαίσια. Εκτός από την εγκατάσταση ΑΠΕ, παρεμβάσεις μικρότερης κλίμακας είναι η εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα και άλλων ενεργειακών gadget. Μπορείτε επίσης να εξετάσετε διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους μπορείτε να θερμάνετε το σπίτι σας. Οι αντλίες θερμότητας μεταφέρουν θερμότητα από το εξωτερικό, επομένως τείνουν να αποτελούν δημοφιλές στοιχείο σε πιο εύκρατα κλίματα.

Σε άλλες δραστηριότητες, στην κουζίνα, εάν χρησιμοποιείτε έναν παλιό φούρνο, το πιθανότερο είναι ότι καίτε περισσότερη ενέργεια από ό,τι χρειάζεστε. Οι βαθμολογίες απόδοσης σε νεότερα συστήματα υψηλής απόδοσης μπορεί να κυμαίνονται από 90 έως 98,5%, σε αντίθεση με παλαιότερα συστήματα χαμηλής απόδοσης που είναι από 56 έως 70%.

Πέρα από την ανανέωση του εξοπλισμού σας, μπορείτε επίσης να κάνετε μικρές αλλαγές που βοηθούν στον λογαριασμό θέρμανσης. Αυτά πιθανότατα δεν θα επιφέρουν κάποια θεαματική αλλαγή στο τελικό κόστος αλλά θα προσφέρουν το «λιθαράκι» τους όσον αφορά στην εξοικονόμηση ενέργειας.

Για παράδειγμα μπορείτε να ανοίγετε τις κουρτίνες και τα παντζούρια την ημέρα για να μπει ήλιος στο εσωτερικό ενώ μπορείτε να τοποθετήσετε ειδικές μονωτικές ταινίες στις πόρτες και στα ανοίγματα.

Τέλος, χρήσιμο είναι να ελέγχετε για τυχόν απώλειες θερμότητας στο σπίτι και να καλέσετε τεχνικό για προτείνει λύσεις που θα τις περιορίσει. Φυσικά, η λύση που προωθείται πλέον παγκοσμίως στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης είναι η μέριμνα των καταναλωτών και των κυβερνήσεων για την μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

20:56

ΑΑΔΕ: Επαναλειτουργεί η εφαρμογή καταχώρησης ποσοτήτων για Συνδεδεμένα Καθεστώτα Άμεσων Ενισχύσεων

20:55

Σε νέο χαμηλό 36 ετών η παραγωγή πετρελαίου του OPEC τον Απρίλιο

20:46

Νετανιάχου: «Είμαστε έτοιμοι για κάθε σενάριο» - Σε διαρκή επικοινωνία με Τραμπ

20:38

Αύξηση 56,4% στις δαπάνες καυσίμων των αμερικανικών αεροπορικών τον Μάρτιο

20:29

Ρεκόρ εκδόσεων εταιρικών ομολόγων στην Ευρώπη

20:16

Γεραπετρίτης: «Ύψιστης σημασίας η επικράτηση της διπλωματίας στον πόλεμο του Ιράν»

20:04

Βουλή: Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία σε α’ ανάγνωση το φορολογικό νομοσχέδιο

20:04

Νέο ρεκόρ για το παγκόσμιο χρέος - Στα 353 τρισ. δολάρια

19:55

Ιράν: Oι ΗΠΑ επιδιώκουν να αναγκάσουν την Τεχεράνη να «παραδοθεί»

19:50

Επιβάτης του MV Hondius με χανταϊό πήγε να ταξιδέψει με πτήση της KLM - Ανησυχία στα Κανάρια Νησιά

19:50

DeepSeek: Πρώτο άνοιγμα σε επενδυτές με αποτίμηση έως 50 δισ. δολάρια

19:38

Υπ. Εργασίας: Συνεχίζεται ο διάλογος για ενίσχυση της αρχής της ίσης αμοιβής ανδρών - γυναικών

19:37

Κρίσιμο 48ωρο για τις αγορές

19:33

24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ στις 13 Μαΐου - Τα αιτήματα

19:29

Dotsoft: Αναλαμβάνει έργο για την Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς της Κύπρου

19:20

Υψηλό σχεδόν 3 εβδομάδων στις ευρωαγορές με κέρδη 2,22%

19:08

ΟΠΕΚΕΠΕ: Δίκη 58 αγροτών από Κρήτη - «Δήλωσαν χιλιάδες στρέμματα ελαιόδεντρα στην Καστοριά»

18:55

ΔΑΑ: 9,02 εκατ. επιβάτες στο τετράμηνο με ετήσια άνοδο 5,9% - Η κίνηση τον Απρίλιο

18:42

Πρόεδρος Λιθουανίας: «Ελπίζω τα στρατεύματα των ΗΠΑ να παραμείνουν στην Ευρώπη»

18:30

Θεμιστοκλέους: 20 δισ. ευρώ για το δημογραφικό - Επέκταση της δωρεάν εξέτασης ΑΜΗ

18:17

ΑΔΜΗΕ: Νέα Επικεφαλής Μονάδας Εξυπηρέτησης Μετόχων και Εταιρικών Ανακοινώσεων

18:04

Άλμα τζίρου και αισιοδοξίας στο Χρηματιστήριο της Αθήνας - Εκτίναξη 5% για τον τραπεζικό δείκτη

18:03

ΟΛΠ: Στα 20,74 εκατ. τα EBITDA το α’ τρίμηνο

18:00

Έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου: Το Ταμείο Ανάκαμψης χωλαίνει από άποψη διαφάνειας

17:59

Κώτσηρας: Ενδυνάμωση θεσμικών εργαλείων και αντιμετώπιση ζητημάτων που αφορούν την κοινωνία

17:54

Παθήσεις Ώμου: Από τον χρόνιο πόνο στην οριστική θεραπεία

17:47

Yildirimhan: Ο πρώτος, διηπειρωτικός πύραυλος από Τουρκία με εμβέλεια 6.000 χιλιομέτρων

17:34

Επιταχύνει την ανάπτυξη λογισμικού μέσω agentic AI η Netcompany

17:21

Πέθανε ο ιδρυτής του CNN, Τεντ Τέρνερ

17:18

Το Ισραήλ δεν γνωρίζει για μια πιθανή συμφωνία Ουάσιγκτον-Τεχεράνης