Tip of the Day

Χειμερινές εκπτώσεις: Ανοιχτά την Κυριακή τα εμπορικά καταστήματα

21-01-2024 | 09:00
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Χειμερινές εκπτώσεις: Ανοιχτά σήμερα τα εμπορικά καταστήματα

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι χειμερινές εκπτώσεις, ενώ τα εμπορικά καταστήματα θα είναι ανοιχτά αύριο Κυριακή 21 Ιανουαρίου. Το προτεινόμενο ωράριο λειτουργίας τους είναι 11:00 – 18:00, ενώ για τα εμπορικά κέντρα και τα πολυκαταστήματα από τις 11:00 έως τις 20:00.

Υποτονική χαρακτηρίζουν την κίνηση στην αγορά οι έμποροι ενώ ο αντιπρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Νίκος Κογιουμτσής μιλώντας με δημοσιογράφους, απέδωσε την εικόνα αυτή τόσο στις επιπτώσεις της ακρίβειας όσο και στο γεγονός ότι οι χειμερινές εκπτώσεις ήρθαν αμέσως μετά την εορταστική περίοδο.

«Οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα έχουν ψαλιδίσει το διαθέσιμο προς κατανάλωση εισόδημα και αυτό το εισπράττουμε στις ταμειακές μας μηχανές», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κουγιουμτσής ενώ πρόσθεσε ότι «ξοδεύτηκαν χρήματα μέσα στην εορταστική περίοδο, άρα δεν έχουν περισσέψει και πολλά». Πάντως, ο ίδιος υπογράμμισε ότι στην αγορά υπάρχουν δελεαστικές τιμές και η σχέση ποιότητας – τιμής είναι στο καλύτερο δυνατό επίπεδο, ενώ χαρακτήρισε ικανοποιητικό τον τζίρο των εορτών.

Στο μεταξύ με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι έλεγχοι σε όλο το εύρος της αγοράς ενώ όπως σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας μετά την υπερψήφιση από τη Βουλή της τροπολογίας για τα μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας «η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς προς όφελος των καταναλωτών είναι επιβεβλημένη. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τα νοικοκυριά και θα πάρουμε κάθε δυνατό μέτρο γι’ αυτό».

Η υπερψήφιση της τροπολογίας, (από τον ΣΥΡΙΖΑ, τη Νέα Αριστερά και τους Σπαρτιάτες) σχολιάστηκε θετικά από την αγορά, καθώς εκλαμβάνεται ως ένδειξη, γενικότερης απόφασης, να παταχθούν οι δομικές στρεβλώσεις στην αγορά που πλήττουν τον ανταγωνισμό.

Υπενθυμίζεται ότι τα τέσσερα μέτρα είναι τα εξής:

  1. Μείωση των παροχών προς τα σούπερ μάρκετ. Περιορίζονται οι συνολικές εκπτώσεις των προμηθευτών κατά 30%, με αντίστοιχη μείωση των τιμών των προϊόντων αυτών στα ράφια. Το μέτρο αυτό θα εφαρμοστεί στις κατηγορίες που σύμφωνα με την Επιτροπή Ανταγωνισμού παρατηρήθηκαν αποκλίσεις. Τα προϊόντα αυτά είναι: απορρυπαντικά, καθαριστικά σπιτιού, οδοντόκρεμες, αφρόλουτρα/σαμπουάν και βρεφικές πάνες.
  2. Αποτροπή αδικαιολόγητων ανατιμήσεων. Δεν επιτρέπεται στους προμηθευτές που αυξάνουν τις τιμές των προϊόντων να υλοποιούν προωθητικές ενέργειες για τα προϊόντα που έχουν ανατιμήσει για τρεις μήνες. Αυτό το μέτρο αφορά όλα τα προϊόντα που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ.
  3. «Καθαρές» τιμές από το χωράφι στο ράφι. Υποχρεώνονται οι προμηθευτές να πωλούν τα προϊόντα στο λιανεμπόριο σε «καθαρές» τιμές (net – pricing). Επιτρέπεται μόνο πιστωτικό τιμολόγιο ύψους έως 3% για επιστροφές προϊόντων ή φύρας. Το μέτρο αφορά νωπά φρούτα, λαχανικά ψάρια και κρέατα.
  4. Πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους για το βρεφικό γάλα. Για τις τιμές πώλησης του βρεφικού γάλακτος ορίζεται πλαφόν στο περιθώριο μικτού κέρδους των εταιρειών που εισάγουν, παράγουν και διακινούν το βρεφικό γάλα στην Ελλάδα. Το πλαφόν ορίζεται ως το άθροισμα του λειτουργικού κόστους της εταιρείας για τη συγκεκριμένη κατηγορία προϊόντων και εμπορικού κέρδους 7%.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:55

Κονγκό: Τουλάχιστον 200 νεκροί από κατολίσθηση στο ορυχείο Ρουμπαγιά

23:45

Ιταλία: Οδηγός του Ιταλικού Ερυθρού Σταυρού κατηγορείται για πέντε θανάτους ηλικιωμένων

23:24

Τραμπ: «Σε θέση ισχύος» οι ΗΠΑ στον πόλεμο κατά του Ιράν

23:14

Wall Street: Άνοδος «ανάσα» με το βλέμμα σε Μέση Ανατολή και θετικά μάκρο

23:09

Κύπρος: Ήχησαν ξανά σειρήνες στο Ακρωτήρι – «Προληπτικά πρωτόκολλα ασφαλείας, δεν εντοπίστηκε απειλή»

23:00

Βρετανία: Η αστυνομία συνέλαβε τρία άτομα ως υπόπτους για κατασκοπεία υπέρ της Κίνας

22:53

Μακρόν προς Νετανιάχου: Μην προχωρήσεις σε χερσαίες επιχειρήσεις στον Λίβανο

22:46

ΗΠΑ: Το πετρέλαιο αρχίζει να ρέει από τη Βενεζουέλα, λέει ο Τραμπ

22:30

ΗΠΑ: Διαψεύδουν ότι εξοπλίζει οργανώσεις Κούρδων για να εξεγερθούν εναντίον του Ιράν

22:24

«Ηρέμησε» το πετρέλαιο μετά την υπόσχεση ΗΠΑ για ασπίδα προστασίας στα τάνκερ

22:16

ΗΠΑ: Ο στρατός θα θέσει υπό τον έλεγχό του τον εναέριο χώρο του Ιράν «εντός των προσεχών ωρών»

22:03

Ανέκαμψε ο χρυσός λόγω της υποχώρησης του δολαρίου

21:52

Novibet: Από κοινού με Allwyn απόφαση για απόσυρση της διαδικασίας συναλλαγής

21:45

Δένδιας: Διαψεύδει ότι drones στόχευσαν τη Σούδα - «Συνταγματική μας υποχρεώση να προστατέψουμε την επικράτεια»

21:31

Ο Πούτιν παρέδωσε δύο αιχμαλώτους πολέμου στον ΥΠΕΞ της Ουγγαρίας

21:19

Ο Τραμπ και οι σύμβουλοί του συζητούν τον ρόλο των ΗΠΑ στο μεταπολεμικό Ιράν

21:07

Βουλή: Πέρασε με 201 «υπέρ» η επιστολική ψήφος για τους απόδημους

21:01

Λευκός Οίκος: Η Ισπανία συμφώνησε να συνεργαστεί με τον αμερικανικό στρατό - Διαψεύδει ο Σάντσεθ

20:42

Reuters: Tο Κατάρ σταματά την υγροποίηση φυσικού αερίου - Φόβοι για σοκ μεγαλύτερο από το 2022

20:37

Σε επιφυλακή η Κύπρος: To πρώτο δοκιμαστικό μήνυμα έκτακτης ανάγκης που στάλθηκε σε όλους τους πολίτες

20:31

Bloomberg: Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα ζητήσουν μέτρα για να πέσουν οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας

20:20

Ο Πούτιν υπαινίχθηκε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να σταματήσει την προμήθεια φυσικού αερίου στις ευρωπαϊκές αγορές

20:15

Maersk και Hapag-Lloyd αναστέλλουν «μέχρι νεωτέρας» όλες τις μεταφορές εμπορευμάτων από και προς τον Περσικό Κόλπο

20:12

Δένδιας: Τα τέσσερα F-16 και οι δύο φρεγάτες μας μπορούν να παράσχουν εξαιρετική ασφάλεια στην Κύπρο

20:04

Cenergy: Άνοδος 39% στα καθαρά κέρδη το 2025- Διανομή μερίσματος 0,26 ευρώ/μετοχή

19:59

Η Πειραιώς ενισχύει τις επενδύσεις σε αγροφωτοβολταϊκούς σταθμούς

19:52

Ιράκ: Η πρεσβεία των ΗΠΑ καλεί τους Αμερικανούς πολίτες να εγκαταλείψουν αμέσως τη χώρα - Μπλακάουτ σε όλο το ηλεκτρικό δίκτυο

19:49

Ευρωαγορές: Θετική αντίδραση μετά το διήμερο sell off - 2,5% πάνω o IBEX κόντρα στις απειλές Τραμπ

19:42

Ολοκληρώθηκε το ΕΣΕΠ για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

19:31

Ενεργειακή αναταραχή και τρόφιμα: Θα φτάσει η κρίση στο τραπέζι μας;