Tip of the Day

Χειμερινές εκπτώσεις: Ανοιχτά την Κυριακή τα εμπορικά καταστήματα

21-01-2024 | 09:00
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Χειμερινές εκπτώσεις: Ανοιχτά σήμερα τα εμπορικά καταστήματα

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι χειμερινές εκπτώσεις, ενώ τα εμπορικά καταστήματα θα είναι ανοιχτά αύριο Κυριακή 21 Ιανουαρίου. Το προτεινόμενο ωράριο λειτουργίας τους είναι 11:00 – 18:00, ενώ για τα εμπορικά κέντρα και τα πολυκαταστήματα από τις 11:00 έως τις 20:00.

Υποτονική χαρακτηρίζουν την κίνηση στην αγορά οι έμποροι ενώ ο αντιπρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Νίκος Κογιουμτσής μιλώντας με δημοσιογράφους, απέδωσε την εικόνα αυτή τόσο στις επιπτώσεις της ακρίβειας όσο και στο γεγονός ότι οι χειμερινές εκπτώσεις ήρθαν αμέσως μετά την εορταστική περίοδο.

«Οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα έχουν ψαλιδίσει το διαθέσιμο προς κατανάλωση εισόδημα και αυτό το εισπράττουμε στις ταμειακές μας μηχανές», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κουγιουμτσής ενώ πρόσθεσε ότι «ξοδεύτηκαν χρήματα μέσα στην εορταστική περίοδο, άρα δεν έχουν περισσέψει και πολλά». Πάντως, ο ίδιος υπογράμμισε ότι στην αγορά υπάρχουν δελεαστικές τιμές και η σχέση ποιότητας – τιμής είναι στο καλύτερο δυνατό επίπεδο, ενώ χαρακτήρισε ικανοποιητικό τον τζίρο των εορτών.

Στο μεταξύ με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι έλεγχοι σε όλο το εύρος της αγοράς ενώ όπως σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας μετά την υπερψήφιση από τη Βουλή της τροπολογίας για τα μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας «η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς προς όφελος των καταναλωτών είναι επιβεβλημένη. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τα νοικοκυριά και θα πάρουμε κάθε δυνατό μέτρο γι’ αυτό».

Η υπερψήφιση της τροπολογίας, (από τον ΣΥΡΙΖΑ, τη Νέα Αριστερά και τους Σπαρτιάτες) σχολιάστηκε θετικά από την αγορά, καθώς εκλαμβάνεται ως ένδειξη, γενικότερης απόφασης, να παταχθούν οι δομικές στρεβλώσεις στην αγορά που πλήττουν τον ανταγωνισμό.

Υπενθυμίζεται ότι τα τέσσερα μέτρα είναι τα εξής:

  1. Μείωση των παροχών προς τα σούπερ μάρκετ. Περιορίζονται οι συνολικές εκπτώσεις των προμηθευτών κατά 30%, με αντίστοιχη μείωση των τιμών των προϊόντων αυτών στα ράφια. Το μέτρο αυτό θα εφαρμοστεί στις κατηγορίες που σύμφωνα με την Επιτροπή Ανταγωνισμού παρατηρήθηκαν αποκλίσεις. Τα προϊόντα αυτά είναι: απορρυπαντικά, καθαριστικά σπιτιού, οδοντόκρεμες, αφρόλουτρα/σαμπουάν και βρεφικές πάνες.
  2. Αποτροπή αδικαιολόγητων ανατιμήσεων. Δεν επιτρέπεται στους προμηθευτές που αυξάνουν τις τιμές των προϊόντων να υλοποιούν προωθητικές ενέργειες για τα προϊόντα που έχουν ανατιμήσει για τρεις μήνες. Αυτό το μέτρο αφορά όλα τα προϊόντα που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ.
  3. «Καθαρές» τιμές από το χωράφι στο ράφι. Υποχρεώνονται οι προμηθευτές να πωλούν τα προϊόντα στο λιανεμπόριο σε «καθαρές» τιμές (net – pricing). Επιτρέπεται μόνο πιστωτικό τιμολόγιο ύψους έως 3% για επιστροφές προϊόντων ή φύρας. Το μέτρο αφορά νωπά φρούτα, λαχανικά ψάρια και κρέατα.
  4. Πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους για το βρεφικό γάλα. Για τις τιμές πώλησης του βρεφικού γάλακτος ορίζεται πλαφόν στο περιθώριο μικτού κέρδους των εταιρειών που εισάγουν, παράγουν και διακινούν το βρεφικό γάλα στην Ελλάδα. Το πλαφόν ορίζεται ως το άθροισμα του λειτουργικού κόστους της εταιρείας για τη συγκεκριμένη κατηγορία προϊόντων και εμπορικού κέρδους 7%.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

13:18

Σήμερα η ψήφιση των 4 ενεργειακών συμφωνιών μεταξύ Ελλάδας και της κοινοπραξίας Chevron-Helleniq

13:08

Μαρινάκης: Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι στηρίζει έμπρακτα την κοινωνία στις έκτακτες συνθήκες

13:05

Απογραφή ΕΛΣΤΑΤ: Πόσα πλοία έχουν ξένη σημαία

13:00

Το Ιράν θα «εγκαταλείψει κάθε αυτοσυγκράτηση» σε περίπτωση επίθεσης κατά νησιών στον Περσικό

12:56

ΔΕΠΑ Εμπορίας: Νέο φορτίο LNG από τις ΗΠΑ στη Ρεβυθούσα

12:50

Στην Ρουμανία ο Ζελένσκι πριν τη συνάντηση με Μακρόν - Κρεμλίνο: «Το Κίεβο εμποδίζει την ειρήνη»

12:44

Το κοινοβούλιο της Νότιας Κορέας ενέκρινε σχέδιο επενδύσεων 350 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ

12:41

Σεισμός 4,8 Ρίχτερ στο Ραπτόπουλο Ευρυτανίας

12:39

Νέα γενιά κέντρων EUROPE DIRECT στην Ελλάδα: 14 κέντρα για την ενίσχυση της τοπικής δημοκρατίας

12:35

Ξεκινά η διάθεση oμολόγου της ΔΕΗ για κατοίκους των νομών Κοζάνης και Φλώρινας

12:28

Ρωσία: Η Gazprom δηλώνει απέτυχαν οι επιθέσεις σε δύο σταθμούς άντλησης αερίου

12:27

Το 3ο WOMEN’S FORUM «ΕΙΜΑΙ ΕΔΩ ΓΙΑ ΕΣΕΝΑ» έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

12:17

Συνεχίστηκε τον Φεβρουάριο η αύξηση της επιβατικής κίνησης στο αεροδρόμιο «Μακεδονία»

12:06

Η αισχροκέρδεια και η ώρα της ευθύνης

11:53

Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας: «Οι παγκόσμιες αγορές ενέργειας βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο»

11:40

Ρωσία: Πυρκαγιά από συντρίμμια drone στη περιφέρεια του Κρασνοντάρ

11:35

Χρυσή Αυγή: Παραδόθηκε η Ελένη Ζαρούλια μετά την καταδίκη της στο Εφετείο

11:31

Απάντηση ΟΠΕΚΑ στην Ένωση Περιφερειών Ελλάδος για το νέο Πρόγραμμα Επισιτιστικής Βοήθειας

11:28

Η Air New Zealand ακυρώνει 1.100 πτήσεις σε ένα δίμηνο λόγω της τιμής της κηροζίνης

11:25

Βρετανία: Οι εποπτικοί φορείς πιέζουν τις Meta, TikTok, Snap και YouTube να μπλοκάρουν παιδιά από τις υπηρεσίες τους

11:19

Τέμπη: Οι δικαστικές εξελίξεις τρία χρόνια μετά το δυστύχημα

11:17

Συνεχίζεται η «βουτιά» στις ευρωαγορές όσο η Μέση Ανατολή φλέγεται

11:13

Το Ινστιτούτο Τσίπρα παρουσιάζει τις προτάσεις του για την «Ενεργειακή Δημοκρατία»

11:06

Θεοδωρικάκος: «Οι κρίσεις απαιτούν έκτακτα μέτρα - Αναγκαίο το πλαφόν στα κέρδη»

11:05

Στρατηγική είσοδος της Energean στην Ανγκόλα

11:04

Στο «κόκκινο» ξανά το ταμπλό του ΧΑ - Απώλειες 2% στις τράπεζες

10:45

Εκρήξεις στην Ιερουσαλήμ μετά από εκτόξευση ιρανικών πυραύλων προς το Ισραήλ

10:42

ΗΠΑ: Ένας στους τρεις Αμερικανούς κάνει θυσίες για να καλύπτει τις δαπάνες για την υγεία

10:38

Τι θα κρίνει τα επόμενα έκτακτα μέτρα – Πατάνε το «κουμπί» στην ΕΕ

10:36

Επ. Ανταγωνισμού: Τεχνολογία και διεθνής συνεργασία στο επίκεντρο του νέου Στρατηγικού Σχεδίου 2026-2029