Tip of the Day

Χειμερινές εκπτώσεις: Ανοιχτά την Κυριακή τα εμπορικά καταστήματα

21-01-2024 | 09:00
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Χειμερινές εκπτώσεις: Ανοιχτά σήμερα τα εμπορικά καταστήματα

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι χειμερινές εκπτώσεις, ενώ τα εμπορικά καταστήματα θα είναι ανοιχτά αύριο Κυριακή 21 Ιανουαρίου. Το προτεινόμενο ωράριο λειτουργίας τους είναι 11:00 – 18:00, ενώ για τα εμπορικά κέντρα και τα πολυκαταστήματα από τις 11:00 έως τις 20:00.

Υποτονική χαρακτηρίζουν την κίνηση στην αγορά οι έμποροι ενώ ο αντιπρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Νίκος Κογιουμτσής μιλώντας με δημοσιογράφους, απέδωσε την εικόνα αυτή τόσο στις επιπτώσεις της ακρίβειας όσο και στο γεγονός ότι οι χειμερινές εκπτώσεις ήρθαν αμέσως μετά την εορταστική περίοδο.

«Οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα έχουν ψαλιδίσει το διαθέσιμο προς κατανάλωση εισόδημα και αυτό το εισπράττουμε στις ταμειακές μας μηχανές», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κουγιουμτσής ενώ πρόσθεσε ότι «ξοδεύτηκαν χρήματα μέσα στην εορταστική περίοδο, άρα δεν έχουν περισσέψει και πολλά». Πάντως, ο ίδιος υπογράμμισε ότι στην αγορά υπάρχουν δελεαστικές τιμές και η σχέση ποιότητας – τιμής είναι στο καλύτερο δυνατό επίπεδο, ενώ χαρακτήρισε ικανοποιητικό τον τζίρο των εορτών.

Στο μεταξύ με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι έλεγχοι σε όλο το εύρος της αγοράς ενώ όπως σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας μετά την υπερψήφιση από τη Βουλή της τροπολογίας για τα μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας «η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς προς όφελος των καταναλωτών είναι επιβεβλημένη. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τα νοικοκυριά και θα πάρουμε κάθε δυνατό μέτρο γι’ αυτό».

Η υπερψήφιση της τροπολογίας, (από τον ΣΥΡΙΖΑ, τη Νέα Αριστερά και τους Σπαρτιάτες) σχολιάστηκε θετικά από την αγορά, καθώς εκλαμβάνεται ως ένδειξη, γενικότερης απόφασης, να παταχθούν οι δομικές στρεβλώσεις στην αγορά που πλήττουν τον ανταγωνισμό.

Υπενθυμίζεται ότι τα τέσσερα μέτρα είναι τα εξής:

  1. Μείωση των παροχών προς τα σούπερ μάρκετ. Περιορίζονται οι συνολικές εκπτώσεις των προμηθευτών κατά 30%, με αντίστοιχη μείωση των τιμών των προϊόντων αυτών στα ράφια. Το μέτρο αυτό θα εφαρμοστεί στις κατηγορίες που σύμφωνα με την Επιτροπή Ανταγωνισμού παρατηρήθηκαν αποκλίσεις. Τα προϊόντα αυτά είναι: απορρυπαντικά, καθαριστικά σπιτιού, οδοντόκρεμες, αφρόλουτρα/σαμπουάν και βρεφικές πάνες.
  2. Αποτροπή αδικαιολόγητων ανατιμήσεων. Δεν επιτρέπεται στους προμηθευτές που αυξάνουν τις τιμές των προϊόντων να υλοποιούν προωθητικές ενέργειες για τα προϊόντα που έχουν ανατιμήσει για τρεις μήνες. Αυτό το μέτρο αφορά όλα τα προϊόντα που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ.
  3. «Καθαρές» τιμές από το χωράφι στο ράφι. Υποχρεώνονται οι προμηθευτές να πωλούν τα προϊόντα στο λιανεμπόριο σε «καθαρές» τιμές (net – pricing). Επιτρέπεται μόνο πιστωτικό τιμολόγιο ύψους έως 3% για επιστροφές προϊόντων ή φύρας. Το μέτρο αφορά νωπά φρούτα, λαχανικά ψάρια και κρέατα.
  4. Πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους για το βρεφικό γάλα. Για τις τιμές πώλησης του βρεφικού γάλακτος ορίζεται πλαφόν στο περιθώριο μικτού κέρδους των εταιρειών που εισάγουν, παράγουν και διακινούν το βρεφικό γάλα στην Ελλάδα. Το πλαφόν ορίζεται ως το άθροισμα του λειτουργικού κόστους της εταιρείας για τη συγκεκριμένη κατηγορία προϊόντων και εμπορικού κέρδους 7%.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

12:00

Άνοδος 2% για το πετρέλαιο μετά την απόφαση OPEC+

11:53

FT: Η στρατηγική Πιερρακάκη για το Eurogroup

11:49

Επιστροφή ενοικίου: Χωρίς πρόστιμο οι τροποποιητικές δηλώσεις - Διευκρινίσεις από ΑΑΔΕ

11:38

Μεταποίηση: Στις 52,7 μονάδες ο PMI στην Ελλάδα τον Νοέμβριο - Ανάπτυξη αλλά με ασθενέστερη δυναμική

11:36

Σε υψηλό έξι εβδομάδων ο χρυσός - Νέο ρεκόρ για το ασήμι

11:34

Deutsche Bank: Το Χρηματιστήριο της Αθήνας κράτησε την παγκόσμια πρωτιά και τον Νοέμβριο

11:30

Γάλλος ΥΠΕΞ: Αν ο Πούτιν δεν συναινέσει σε παύση πυρός θα υποστεί νέες κυρώσεις

11:28

Ζαχαράκη: Νέο πρόγραμμα στήριξης και ενδυνάμωσης γονέων ConnectΕdParents+

11:26

Χονγκ Κονγκ: Συνεχίζονται οι έρευνες για την πυρκαγιά στους ουρανοξύστες - 13 συλλήψεις

11:18

Ολοκληρώθηκαν οι πληρωμές Νοεμβρίου της ΔΥΠΑ - Αναλυτικά στοιχεία

11:12

Trastor: Επικεφαλής της Οικονομικής Διεύθυνσης η κα Αφροδίτη Αβραμέα

11:12

Νάγκελ (ΕΚΤ): Τα επιτόκια βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε «καλό επίπεδο»

11:08

Theon: ΑΜΚ μέσω προσφοράς δικαιωμάτων ύψους περίπου 150 εκατ. ευρώ

11:04

Υποτονικό κλίμα και επιλεκτικές κινήσεις στη Λεωφόρο Αθηνών - Με εναλλαγές προσήμου ο Γενικός Δείκτης

10:48

Μητσοτάκης για Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS: Η γνώση είναι η πιο αποτελεσματική πρόληψη

10:47

AKTOR: Προχωρά σε έκδοση ομολογιακού δανείου ως 140 εκατ. ευρώ

10:40

Αρνητικό ξεκίνημα τον Δεκέμβριο στις ευρωαγορές

10:37

Κάλας: Η Ρωσία δεν θέλει ειρήνη - Πρέπει να κάνουμε πιο δυνατή την Ουκρανία

10:36

Alpha Finance για τράπεζες: Η ισχυρή πιστωτική επέκταση οδηγεί σε υψηλότερες τιμές στόχους

10:26

Στη Γαλλία σήμερα ο Ζελένσκι - Συνάντηση Γουίτκοφ με Πούτιν αύριο στη Μόσχα

10:10

Intralot: H Intracom απέκτησε 1 εκατομμύριο μετοχές

10:10

Τουρκία: Επιβραδύνθηκε η οικονομία στο τρίτο τρίμηνο

10:04

Προσωπικός Αριθμός: 9,3 εκατ. πολίτες έχουν πάρει - Ποιοι δεν μπορούν να εκδώσουν

09:54

Ρεκόρ συμμετοχής στην «Ημέρα Καριέρας» της ΔΥΠΑ στη Δράμα

09:54

Bitcoin: Έπεσε κάτω από τα 86.000 δολάρια – Τριγμοί στα crypto

09:48

Σφοδρές καταιγίδες στην Ασία: Περισσότεροι από 1.000 νεκροί, εκατοντάδες αγνοούμενοι

09:46

Λήξη συναγερμού στα Δικαστήρια της Ευελπίδων μετά το τηλεφώνημα για τοποθέτηση βόμβας

09:41

Αγαπηδάκη: Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS αποτελεί μια υπενθύμιση και ταυτόχρονα αφύπνιση

09:31

Κίνα: Συρρικνώθηκε απροσδόκητα η βιομηχανική παραγωγή τον Νοέμβριο

09:27

Τσιάρας: Οι αγρότες έχουν δίκιο, αλλά έως ένα σημείο