Tip of the Day

Χειμερινές εκπτώσεις: Ανοιχτά την Κυριακή τα εμπορικά καταστήματα

21-01-2024 | 09:00
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Χειμερινές εκπτώσεις: Ανοιχτά σήμερα τα εμπορικά καταστήματα

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι χειμερινές εκπτώσεις, ενώ τα εμπορικά καταστήματα θα είναι ανοιχτά αύριο Κυριακή 21 Ιανουαρίου. Το προτεινόμενο ωράριο λειτουργίας τους είναι 11:00 – 18:00, ενώ για τα εμπορικά κέντρα και τα πολυκαταστήματα από τις 11:00 έως τις 20:00.

Υποτονική χαρακτηρίζουν την κίνηση στην αγορά οι έμποροι ενώ ο αντιπρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Νίκος Κογιουμτσής μιλώντας με δημοσιογράφους, απέδωσε την εικόνα αυτή τόσο στις επιπτώσεις της ακρίβειας όσο και στο γεγονός ότι οι χειμερινές εκπτώσεις ήρθαν αμέσως μετά την εορταστική περίοδο.

«Οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα έχουν ψαλιδίσει το διαθέσιμο προς κατανάλωση εισόδημα και αυτό το εισπράττουμε στις ταμειακές μας μηχανές», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κουγιουμτσής ενώ πρόσθεσε ότι «ξοδεύτηκαν χρήματα μέσα στην εορταστική περίοδο, άρα δεν έχουν περισσέψει και πολλά». Πάντως, ο ίδιος υπογράμμισε ότι στην αγορά υπάρχουν δελεαστικές τιμές και η σχέση ποιότητας – τιμής είναι στο καλύτερο δυνατό επίπεδο, ενώ χαρακτήρισε ικανοποιητικό τον τζίρο των εορτών.

Στο μεταξύ με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι έλεγχοι σε όλο το εύρος της αγοράς ενώ όπως σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας μετά την υπερψήφιση από τη Βουλή της τροπολογίας για τα μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας «η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς προς όφελος των καταναλωτών είναι επιβεβλημένη. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τα νοικοκυριά και θα πάρουμε κάθε δυνατό μέτρο γι’ αυτό».

Η υπερψήφιση της τροπολογίας, (από τον ΣΥΡΙΖΑ, τη Νέα Αριστερά και τους Σπαρτιάτες) σχολιάστηκε θετικά από την αγορά, καθώς εκλαμβάνεται ως ένδειξη, γενικότερης απόφασης, να παταχθούν οι δομικές στρεβλώσεις στην αγορά που πλήττουν τον ανταγωνισμό.

Υπενθυμίζεται ότι τα τέσσερα μέτρα είναι τα εξής:

  1. Μείωση των παροχών προς τα σούπερ μάρκετ. Περιορίζονται οι συνολικές εκπτώσεις των προμηθευτών κατά 30%, με αντίστοιχη μείωση των τιμών των προϊόντων αυτών στα ράφια. Το μέτρο αυτό θα εφαρμοστεί στις κατηγορίες που σύμφωνα με την Επιτροπή Ανταγωνισμού παρατηρήθηκαν αποκλίσεις. Τα προϊόντα αυτά είναι: απορρυπαντικά, καθαριστικά σπιτιού, οδοντόκρεμες, αφρόλουτρα/σαμπουάν και βρεφικές πάνες.
  2. Αποτροπή αδικαιολόγητων ανατιμήσεων. Δεν επιτρέπεται στους προμηθευτές που αυξάνουν τις τιμές των προϊόντων να υλοποιούν προωθητικές ενέργειες για τα προϊόντα που έχουν ανατιμήσει για τρεις μήνες. Αυτό το μέτρο αφορά όλα τα προϊόντα που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ.
  3. «Καθαρές» τιμές από το χωράφι στο ράφι. Υποχρεώνονται οι προμηθευτές να πωλούν τα προϊόντα στο λιανεμπόριο σε «καθαρές» τιμές (net – pricing). Επιτρέπεται μόνο πιστωτικό τιμολόγιο ύψους έως 3% για επιστροφές προϊόντων ή φύρας. Το μέτρο αφορά νωπά φρούτα, λαχανικά ψάρια και κρέατα.
  4. Πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους για το βρεφικό γάλα. Για τις τιμές πώλησης του βρεφικού γάλακτος ορίζεται πλαφόν στο περιθώριο μικτού κέρδους των εταιρειών που εισάγουν, παράγουν και διακινούν το βρεφικό γάλα στην Ελλάδα. Το πλαφόν ορίζεται ως το άθροισμα του λειτουργικού κόστους της εταιρείας για τη συγκεκριμένη κατηγορία προϊόντων και εμπορικού κέρδους 7%.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

17:40

Παραιτήθηκε ο προσωπάρχης του Ζελένσκι

17:26

Δίκη για Predator: Ο πρώην αρχηγός της ΕΛΑΣ και ένας πρώην δικηγόρος στο βήμα

17:15

Υπογραφή μνημονίου συνεργασίας BrainReGain και ΕΑΣΕ

17:08

ΟΗΕ: Έκκληση στις ΗΠΑ να εξακολουθήσουν να δέχονται αιτούντες άσυλο

16:59

Ήπια ανοδικά η Wall Street - Σε πορεία για κέρδη στην εβδομάδα αλλά μηνιαίες απώλειες

16:56

Προϋπολογισμός 2026: Ολοκληρώθηκε η συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων

16:42

Μετρό Θεσσαλονίκης: Με σταθερό ρυθμό οι δοκιμές προς Καλαμαριά - Στις 11/12 η επαναλειτουργία της βασικής γραμμής

16:30

Μερτς: Ο Όρμπαν πηγαίνει στην Μόσχα «χωρίς εντολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης»

16:23

Telegraph: Έτοιμος να αναγνωρίσει ουκρανικά εδάφη ως ρωσικά ο Τραμπ

16:15

ΟΔΔΗΧ: Δημοπρασία 12μηνων εντόκων την Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου

16:13

Ασανσέρ: Παράταση ως τις 30 Ιουνίου 2026 στην απογραφή στο ψηφιακό Μητρώο

16:05

Καλώδιο Αττικής - Κρήτης: Εξοικονόμηση 5 δισ. ευρώ μέχρι το 2035

16:05

Αγροτικές ενισχύσεις: 11 ερωτήσεις - απαντήσεις για τα 3,7 δισ. ευρώ εντός του 2025

16:01

ΕΕ: Στις 30 Νοεμβρίου λήγει η προθεσμία για την κατάθεση των εθνικών σχεδίων για το Safe

15:57

Eurobank Equities για τράπεζες: Ανθεκτικότητα κερδοφορίας, αλλά χωρίς σπίθα για αναβαθμίσεις - Τιμές στόχοι, συστάσεις

15:48

Ρεκόρ ψήφων για την Ελλάδα στο Συμβούλιο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ)

15:34

Την πόρτα του SAFE στην Τουρκία ανοίγει η Γερμανία

15:33

Πιερρακάκης: Ο Προϋπολογισμός του 2026 είναι το επόμενο βήμα για την Ελλάδα που δημιουργεί και πατά σε σταθερά θεμέλια

15:25

Ισπανία: Ανιχνεύθηκαν τα πρώτα από το 1994 κρούσματα αφρικανικής πανώλης των χοίρων

15:23

Alpha Bank: Διανέμει καθαρό προσωρινό μέρισμα 0,046 ευρώ ανά μετοχή

15:22

Ανάκληση νωπής μυζήθρας από τον ΕΦΕΤ

15:20

Μπορεί μια τέτοια βροχόπτωση να λύσει το πρόβλημα λειψυδρίας στην Αττική;

15:17

Morgan Stanley - Χρηματιστήριο Αθηνών: 4ο Greek Investment Conference στο Λονδίνο

15:17

Η Ουκρανία έπληξε διυλιστήριο πετρελαίου στο Σαράτοφ - Απώθησαν στρατεύματα στην Ποκρόφσκ οι ρωσικές δυνάμεις

15:14

Τσιάρας: Σήμερα στους λογαριασμούς των αγροτών η προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης

15:04

Τζον Γκαλιάνο: Η αμφιλεγόμενη ιστορία, η ιδιοφυία και η αινιγματική απουσία

14:56

Goldman Sachs: Θετικό το αφήγημα των ελληνικών τραπεζών - Νέες τιμές στόχοι

14:47

e-ΕΦΚΑ: Παρατείνεται η προθεσμία καταβολής δόσεων ρύθμισης και τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών

14:40

Μετσόλα προς Μητσοτάκη: Η Ελλάδα δίνει τον τόνο της ανάπτυξης στην Ευρώπη - Τεράστιες οι επενδύσεις

14:35

Η Ελβετία θα παραμείνει νο1 προορισμός για διαχείριση assets, λέει ο CEO της EFG