Tip of the Day

Χειμερινές εκπτώσεις: Ανοιχτά την Κυριακή τα εμπορικά καταστήματα

21-01-2024 | 09:00
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Χειμερινές εκπτώσεις: Ανοιχτά σήμερα τα εμπορικά καταστήματα
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι χειμερινές εκπτώσεις, ενώ τα εμπορικά καταστήματα θα είναι ανοιχτά αύριο Κυριακή 21 Ιανουαρίου. Το προτεινόμενο ωράριο λειτουργίας τους είναι 11:00 – 18:00, ενώ για τα εμπορικά κέντρα και τα πολυκαταστήματα από τις 11:00 έως τις 20:00.

Υποτονική χαρακτηρίζουν την κίνηση στην αγορά οι έμποροι ενώ ο αντιπρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Νίκος Κογιουμτσής μιλώντας με δημοσιογράφους, απέδωσε την εικόνα αυτή τόσο στις επιπτώσεις της ακρίβειας όσο και στο γεγονός ότι οι χειμερινές εκπτώσεις ήρθαν αμέσως μετά την εορταστική περίοδο.

«Οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα έχουν ψαλιδίσει το διαθέσιμο προς κατανάλωση εισόδημα και αυτό το εισπράττουμε στις ταμειακές μας μηχανές», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κουγιουμτσής ενώ πρόσθεσε ότι «ξοδεύτηκαν χρήματα μέσα στην εορταστική περίοδο, άρα δεν έχουν περισσέψει και πολλά». Πάντως, ο ίδιος υπογράμμισε ότι στην αγορά υπάρχουν δελεαστικές τιμές και η σχέση ποιότητας – τιμής είναι στο καλύτερο δυνατό επίπεδο, ενώ χαρακτήρισε ικανοποιητικό τον τζίρο των εορτών.

Στο μεταξύ με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι έλεγχοι σε όλο το εύρος της αγοράς ενώ όπως σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας μετά την υπερψήφιση από τη Βουλή της τροπολογίας για τα μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας «η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς προς όφελος των καταναλωτών είναι επιβεβλημένη. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τα νοικοκυριά και θα πάρουμε κάθε δυνατό μέτρο γι’ αυτό».

Η υπερψήφιση της τροπολογίας, (από τον ΣΥΡΙΖΑ, τη Νέα Αριστερά και τους Σπαρτιάτες) σχολιάστηκε θετικά από την αγορά, καθώς εκλαμβάνεται ως ένδειξη, γενικότερης απόφασης, να παταχθούν οι δομικές στρεβλώσεις στην αγορά που πλήττουν τον ανταγωνισμό.

Υπενθυμίζεται ότι τα τέσσερα μέτρα είναι τα εξής:

  1. Μείωση των παροχών προς τα σούπερ μάρκετ. Περιορίζονται οι συνολικές εκπτώσεις των προμηθευτών κατά 30%, με αντίστοιχη μείωση των τιμών των προϊόντων αυτών στα ράφια. Το μέτρο αυτό θα εφαρμοστεί στις κατηγορίες που σύμφωνα με την Επιτροπή Ανταγωνισμού παρατηρήθηκαν αποκλίσεις. Τα προϊόντα αυτά είναι: απορρυπαντικά, καθαριστικά σπιτιού, οδοντόκρεμες, αφρόλουτρα/σαμπουάν και βρεφικές πάνες.
  2. Αποτροπή αδικαιολόγητων ανατιμήσεων. Δεν επιτρέπεται στους προμηθευτές που αυξάνουν τις τιμές των προϊόντων να υλοποιούν προωθητικές ενέργειες για τα προϊόντα που έχουν ανατιμήσει για τρεις μήνες. Αυτό το μέτρο αφορά όλα τα προϊόντα που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ.
  3. «Καθαρές» τιμές από το χωράφι στο ράφι. Υποχρεώνονται οι προμηθευτές να πωλούν τα προϊόντα στο λιανεμπόριο σε «καθαρές» τιμές (net – pricing). Επιτρέπεται μόνο πιστωτικό τιμολόγιο ύψους έως 3% για επιστροφές προϊόντων ή φύρας. Το μέτρο αφορά νωπά φρούτα, λαχανικά ψάρια και κρέατα.
  4. Πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους για το βρεφικό γάλα. Για τις τιμές πώλησης του βρεφικού γάλακτος ορίζεται πλαφόν στο περιθώριο μικτού κέρδους των εταιρειών που εισάγουν, παράγουν και διακινούν το βρεφικό γάλα στην Ελλάδα. Το πλαφόν ορίζεται ως το άθροισμα του λειτουργικού κόστους της εταιρείας για τη συγκεκριμένη κατηγορία προϊόντων και εμπορικού κέρδους 7%.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

16:41

Ανοιχτός ο Λόφος Λυκαβηττού από σήμερα τα μεσάνυχτα

16:37

Πτολεμαϊδα: Εξιχνιάσθηκε υπόθεση εμπορίας 57 ανθρώπων με σκοπό την εργασιακή και οικονομική τους εκμετάλλευση

16:25

Τσουκαλάς: Το κόμμα ΕΛΑΣ κάνει light αντιπολίτευση στη ΝΔ και διεξάγει μονομέτωπο απέναντι στο ΠΑΣΟΚ

16:06

Τουρκία-Ιράκ: Υπογραφή συμφωνίας ενός έτους για διασφάλιση χρήσης του πετρελαϊκού αγωγού μεταξύ των δύο χωρών

15:39

ΓΓΠΠ: Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Κυριακή σε Αττική, Βοιωτία και Εύβοια

15:25

Τι είναι η πολιτιστική συνταγογράφηση και πώς βοηθά στην αναμονή για την λήψη υπηρεσιών ψυχικής υγείας

15:06

Μεγάλη φωτιά στο Σκάλωμα Φωκίδας

14:53

Τουρνάς: Αποφεύγετε ενέργειες που μπορεί να προκαλέσουν φωτιά

14:44

Ζελένσκι: Πλήγματα σε ρωσικές πετρελαϊκές υποδομές και ένα εμπορικό πλοίο

14:41

Λάρισα: Πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση στην Κυρά Φαρσάλων

14:26

Indian Oil Corp.: Στροφή στην αγορά πετρελαίου σε τιμές spot market

14:07

UEFA: Χάσαμε την εμπιστοσύνη μας στη FIFA

13:41

Ουκρανία: Η πρεσβεία της Λιθουανίας στο Κίεβο υπέστη ζημιές καθώς πύραυλος έπεσε δίπλα στην περίφραξή της

13:00

Τουρισμός: Οι τιμές κρατούν την ανάπτυξη των ξενοδοχείων - Οι δύο αστερίσκοι για τη συνέχεια

12:57

Υπ. Κλιματικής Κρίσης: Παράταση της προσωρινής διαμονής των πυρόπληκτων της φωτιάς στο Ρέθυμνο

12:46

Meteo: Στα 130 χλμ/ώρα έφτασαν οι ριπές ανέμου στην Κάρυστο - Στα 112 χλμ/ώρα στην Πεντέλη

12:39

Αμετάβλητο το πράσινο τιμολόγιο της ΔΕΗ - Πλήρης απορρόφηση της αύξησης πάνω από 18% στη χονδρική

12:28

Ιράν: Οι ΗΠΑ τροφοδοτούν την κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή

12:22

ExxonMobil - Chevron: Προειδοποιούν ότι ο πόλεμος με το Ιράν θα διατηρήσει τις τιμές των καυσίμων σε υψηλά επίπεδα

11:57

Μητσοτάκης: Μετέβη στο Συντονιστικό Κέντρο για την εξέλιξη των πυρκαγιών

11:51

Υπ. Εργασίας: Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ για την περίοδο 3 έως 7 Αυγούστου

11:43

ΠΑΘΕ: Ένας νεκρός μετά από σύγκρουση δύο φορτηγών

11:34

Χούθι: Διαψεύδουν ότι σχεδιάζουν την επιβολή τελών στα πλοία που διασχίζουν τη νότια Ερυθρά Θάλασσα

11:27

Μύκονος: Συνελήφθη 57χρονος για εκβίαση

11:16

OpenAI: Ενδείξεις ότι και άλλοι ΑΙ agents διέφυγαν από το περιβάλλον περιορισμού τους

10:53

Αίγιο: Ενισχύθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στην περιοχή Νεραντζιές

10:41

Υπ. Ναυτιλίας: Στήριξη 60 εκατ. ευρώ στην ακτοπλοΐα με φόντο το υψηλό κόστος καυσίμων

10:28

Πετρέλαιο: Η κούρσα για να βρεθούν διαδρομές εναλλακτικές στο Ορμούζ

10:07

Δεξαμενόπλοιο χτυπήθηκε από βλήμα στα ανοικτά του Ομάν

10:00

Ιταλία: Είκοσι ένας τραυματίες από τον σεισμό 4,7 βαθμών στη Νάπολη