Tip of the Day

Δώρο Χριστουγέννων: Πότε καταβάλλεται - Δείτε online πόσα δικαιούστε

19-12-2023 | 14:14
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Δώρο Χριστουγέννων: Πότε καταβάλλεται - Δείτε online πόσα δικαιούστε

Έως τις 21 Δεκεμβρίου 2023 οφείλουν οι εργοδότες να καταβάλουν το Δώρο Χριστουγέννων στους μισθωτούς εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα, διαφορετικά θα βρίσκονται αντιμέτωποι με καταγγελίες και πρόστιμα.

Σύμφωνα με την νομοθεσία, όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης σε οποιοδήποτε εργοδότη δικαιούνται Δώρα Εορτών.
Μάλιστα, η ΓΣΕΕ και το ΚΕΠΕΑ όχι απλά λύνουν όλες τις απορίες των μισθωτών για το Δώρο Χριστουγέννων, αλλά έχουν δημιουργήσει και online εφαρμογή για τον υπολογισμό του.

Πώς υπολογίζεται το δώρο Χριστουγέννων

Για τον υπολογισμό του ποσού των Δώρων λαμβάνεται υπόψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό. Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το Δώρο Χριστουγέννων αρχίζει από την 1η Μαΐου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους. Έτσι, οι εργαζόμενοι που η σχέση εργασίας τους με τον εργοδότη είχε διάρκεια χωρίς διακοπή όλη τη χρονική περίοδο που αναφέραμε δηλαδή από 1ης Μαΐου μέχρι 31ης Δεκεμβρίου κάθε έτους, δικαιούνται ολόκληρο το Δώρο που είναι ίσο με ένα (1) μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 25 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο.

Όσοι όμως από τους παραπάνω μισθωτούς, που η σχέση τους με τον εργοδότη δεν διήρκησε ολόκληρο το χρονικό διάστημα (από 1/5 έως και 31/12), δικαιούνται να λάβουν τμήμα του δώρου ανάλογο με τη χρονική διάρκεια της εργασιακής τους σχέσης.

Σε αυτή τη περίπτωση το δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται ως εξής: 2/25 του μηνιαίου μισθού ή 2 ημερομίσθια – ανάλογα με το πώς αμείβονται – για κάθε 19 ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης. Ακόμα και οι μισθωτοί που εργάστηκαν χρονικό διάστημα μικρότερο των 19ημέρων δικαιούνται ανάλογο κλάσμα του δώρου.

Εκτός από την περίπτωση που η εργασία παρασχέθηκε χωρίς διακοπή όλο το διάστημα από την 1η Μαΐου έως την 31η Δεκεμβρίου, στο διάστημα αυτό συνυπολογίζονται και όλες οι ημέρες που οι εργαζόμενοι-ες απουσιάζουν νόμιμα από την εργασία τους (πχ με ετήσια άδεια, με άδεια μητρότητας). Ειδικά ως προς την απουσία των εργαζομένων λόγω ασθένειας, στο διάστημα υπολογισμού του δώρου Χριστουγέννων συνυπολογίζονται τα «τριήμερα ασθενείας», δηλαδή ο χρόνος απουσίας κατά τον οποίο δεν καταβάλλεται επίδομα ασθενείας, ενώ αφαιρούνται τα διαστήματα που καταβάλλεται από τον ασφαλιστικό φορέα επίδομα ασθενείας.

Τα δώρα εορτών σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να καταβληθούν σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα.

Πότε καταβάλλεται το Δώρο Χριστουγέννων

Tο δώρο Χριστουγέννων πρέπει να καταβληθεί μέχρι την 21η Δεκεμβρίου κάθε έτους. Το δώρο Χριστουγέννων υπόκειται σε εισφορές υπέρ ΕΦΚΑ και Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών. Ο εργοδότης μπορεί να καταβάλει το δώρο και νωρίτερα από την παραπάνω ημερομηνία.

Τι πρέπει να κάνει ο εργαζόμενος αν δεν του καταβληθεί το Δώρο

Η καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων πρέπει να γίνει έως τις 21 Δεκεμβρίου .

Σε περίπτωση που το Δώρο Χριστουγέννων δεν καταβληθεί έγκαιρα, οι εργαζόμενοι-ες ή/και τα σωματεία μπορούν και πρέπει να προσφύγουν στην οικεία Επιθεώρηση Εργασίας προκειμένου να συνταχθεί μηνυτήρια αναφορά. Η μηνυτήρια αναφορά διαβιβάζεται στον Εισαγγελέα για την άσκηση ατομικής δίωξης σε βάρος του εργοδότη ενώ παράλληλα διαβιβάζεται και στο οικείο αστυνομικό τμήμα για την κίνηση της αυτόφωρης διαδικασίας. Οι εργαζόμενοι-ες ή/και τα σωματεία τους έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν μήνυση απευθείας στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα και να ζητήσουν την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας.

Επισημαίνεται ότι στη μηνυτήρια αναφορά θα πρέπει να αναγράφονται τα στοιχεία της επιχείρησης και τα στοιχεία κατοικίας του εργοδότη, εάν αυτό είναι δυνατό, δεδομένου ότι η διαδικασία του αυτοφώρου διαρκεί έως και 48 ώρες.

Σε κάθε περίπτωση μη καταβολής του Δώρου Χριστουγέννων, μέσα στην τασσόμενη προθεσμία, οι Επιθεωρητές Εργασίας έχουν υποχρέωση να επεμβαίνουν άμεσα, διενεργώντας ελέγχους και να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα, για την άσκηση της διαδικασίας του αυτοφώρου και την επιβολή των σχετικών κυρώσεων.

Οι εργαζόμενοι-ες μπορούν να προβαίνουν σε επώνυμες ή ανώνυμες καταγγελίες στην ενιαία γραμμή εξυπηρέτησης 1555 ή στην ηλεκτρονική υπηρεσία υποβολής ανώνυμης καταγγελίας της Επιθεώρησης Εργασίας ή με αποστολή μηνύματος μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) στο Τμήμα Επιθεώρησης του τόπου εργασίας τους.

Υπολογίστε το Δώρο Χριστουγέννων με online εφαρμογή του ΚΕΠΕΑ/ΓΣΕΕ:

https://www.kepea.gr/calc-doro-xristoygennon.php

Για εκ περιτροπής εργασία:

https://www.kepea.gr/calc-ek-peritropis-doro-xristoygennon.php

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Το ΑΠΘ ετοιμάζεται να «πάει Διάστημα» με τον νανοδορυφόρο PeakSat

23:37

Ζελένσκι: Επισκέπτεται την Ιορδανία για «σημαντικές συναντήσεις»

23:15

Συνελήφθη 19χρονος στην Αγ. Παρασκευή που εκβίαζε ανηλίκους

22:46

Θεοχάρης: Συμμετοχή του ΥΦΥΠΕΞ στην 14η Υπουργική διάσκεψη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου

22:18

Πάπας Λέων: Ο Θεός απορρίπτει τις προσευχές ηγετών που διεξάγουν πολέμους

21:47

Καλαφάτης: Η Θεσσαλονίκη μεταμορφώνεται με έργα που υλοποιούνται με συνέπεια

21:18

Γαλλία: Δύο νέες συλλήψεις για την αποτυχημένη επίθεση εναντίον της BofA στο Παρίσι

21:00

Κακλαμάνης: Η προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελεί κοινή ευθύνη

20:49

Κοντογεώργης: Η Ροδόπη βρίσκεται στο επίκεντρο της Εθνικής Στρατηγικής για την Τοπική και Περιφερειακή Ανάπτυξη

20:40

ΕΛΑΣ: Επιχειρήσεις σε οικισμούς σε Ίλιον, Ασπρόπυργο, Αχαρνές και Ελευσίνα - Κατασχέθηκαν ναρκωτικά και όπλα

20:32

Λίβανος: Περισσότεροι από 1.200 νεκροί σε ισραηλινά πλήγματα από την έναρξη του πολέμου

20:18

Τηλεφωνική επικοινωνία του προέδρου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με τον πρόεδρο των ΗΑΕ

20:03

Την Τρίτη η κηδεία της Μαρινέλλας - Σε προσκύνημα η σορός της στη Μητρόπολη Αθηνών

19:50

Ισραήλ: Ο Νετανιάχου έδωσε εντολή στον στρατό να επεκτείνει τη ζώνη ασφαλείας στον νότιο Λίβανο

19:21

Γαλλία: Ο πρόεδρος Μακρόν εκφράζει τη στήριξή του στον Λατίνο Πατριάρχη Ιεροσολύμων

19:12

Ιράν: Ο νέος Ανώτατος ηγέτης ευχαρίστησε τον ιρακινό λαό και τη θρησκευτική ηγεσία για τη στήριξή τους

19:00

ΗΠΑ - Ισραήλ: Έχουν κοινό εχθρό, αλλά διαφορετικούς πολέμους

18:51

Νετανιάχου: Η απαγόρευση για τον Πανάγιο Τάφο δεν είχε κακόβουλη πρόθεση

18:33

Ιράν: Κατέστρεψε αμερικανικό αεροσκάφος διοίκησης και ελέγχου στη Σαουδική Αραβία

18:24

Ιταλία: Η κυβέρνηση εκφράζει την αλληλεγγύη της προς τον Λατίνο Πατριάρχη Ιεροσολύμων

18:00

Επενδυτική ψυχολογία σε καιρό πολέμου – Οι παγίδες που κοστίζουν ακριβά

17:51

Πακιστάν, Τουρκία, Σ. Αραβία και Αιγύπτος προτείνουν σχέδιο για το Ιράν

17:40

Πιερρακάκης: Θα στηρίξουμε τους πολίτες, τους εργαζομένους, τις επιχειρήσεις, την παραγωγή, για όσο διάστημα χρειαστεί

17:19

Eli Lilly: Συμφωνία $2,75 δισ. για παγκόσμια διάθεση φαρμάκων που έχουν αναπτυχθεί μέσω ΑΙ

16:57

Οι Ελβετοί τάσσονται υπέρ της θέσπισης αυστηρότερων κανόνων για τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από ανήλικους

16:36

Reuters: Ο τζόγος πριν από ορισμένες ανακοινώσεις του Τραμπ δημιουργεί ερωτηματικά

16:26

Μητσοτάκης: Σύσκεψη με αντικείμενο την Ανώτατη Σχολή Παραστατικών Τεχνών

16:00

Γιατί διστάζει η ΕΕ; Τα μαθήματα από την ενεργειακή κρίση του 2022

15:41

Λίβανος: Κηδεύτηκαν οι τρεις δημοσιογράφοι που σκοτώθηκαν σε ισραηλινή επιδρομή

15:29

Η ισραηλινή αστυνομία εμπόδισε τον Καθολικό Πατριάρχη Ιεροσολύμων να εισέλθει στον Πανάγιο Τάφο