Tip of the Day

Τράπεζες: Πώς θα βελτιώσουν τις ESG επιδόσεις τους

18-12-2023 | 11:10
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τράπεζες: Πώς θα βελτιώσουν τις ESG επιδόσεις τους

Η αυξανόμενη πίεση για στρατηγικές που συμμορφώνονται με τα Περιβαλλοντικά, Κοινωνικά και Εταιρικής Διακυβέρνησης κριτήρια στον τραπεζικό κλάδο και η υποχρέωση για υποβολή εκθέσεων έχει στρέψει τις διοικήσεις των τραπεζών σε αναζήτηση βέλτιστων πρακτικών εφαρμογής του ESG.

Με βάση το νέο θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ, οι τράπεζες σε όλο τον κόσμο θα υποχρεωθούν να παρακολουθούν και να αναφέρουν τόσο τις δικές τους επιδόσεις όσο και των πελατών τους ενώ θα πρέπει αποστασιοποιηθούν από εταιρείες που δεν τηρούν τα περιβαλλοντικά πρότυπα, και παράλληλα θα πρέπει να επεκτείνουν τον δανεισμό τους με επίκεντρο το ESG. Από την άλλη, το χρηματοπιστωτικό σύστημα βρίσκεται αντιμέτωπο με όλο και μεγαλύτερους κινδύνους που σχετίζονται με τα συγκεκριμένα κριτήρια.

Οι κίνδυνοι αυτοί θα πρέπει να αξιολογηθούν με οργανωμένο αλλά η προσπάθεια αυτή προσκρούει ακόμη στο γεγονός ότι τα συστήματα μέτρησης, αξιολόγησης και βαθμολόγησης του ESG είναι ακόμα σε αρχικό στάδιο.

Παρόλο που υπάρχει επιτακτική ανάγκη για την παροχή κινήτρων για ενέργειες που εστιάζονται στο ESG και τον ποσοτικό προσδιορισμό των κινδύνων ESG, δεν υπάρχει ακόμη ένα πλήρες ισχυρό, διεθνώς καθορισμένο και αξιόπιστο σύστημα μέτρησης.

Παρ’ όλα αυτά, οι τράπεζες μπορούν να κάνουν αυτά τα βήματα για να βελτιώσουν τη βαθμολογία ESG τους.

Πρώτον, όσον αφορά το περιβάλλον, οι τράπεζες μπορούν να μειώσουν σημαντικά τις εκπομπές ρύπων μειώνοντας την χρήση χαρτιού, ψηφιοποιώντας τις διαδικασίες και αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες (cloud).

Όσον αφορά στον κοινωνικό αντίκτυπο, οι τράπεζες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τη συνδεσιμότητα των οικοσυστημάτων που καθοδηγείται από API για να βελτιώσουν την οικονομική ένταξη, να διευκολύνουν τον ταχύτερο και ευκολότερο δανεισμό και να δημιουργήσουν γρήγορα καινοτόμα προϊόντα για κοινωνικά διαφορετικούς πληθυσμούς.

Από άποψη διακυβέρνησης, οι τράπεζες θα πρέπει να χρησιμοποιούν τεχνολογία Blockchain για να προσφέρουν περισσότερη ασφάλεια, καλύτερες αναφορές και διαφάνεια στις τραπεζικές λειτουργίες σε ένα ολοένα πιο ανοιχτό υβριδικό οικοσύστημα.

Οι συνέπειες ESG των επιχειρηματικών πρακτικών των τραπεζών απασχολούν επί του παρόντος πολλούς ενδιαφερόμενους φορείς, συμπεριλαμβανομένων ρυθμιστικών οργανισμών, κυβερνητικών φορέων, οίκων αξιολόγησης και ομάδων ειδικών συμφερόντων.

Ένα ακόμη κομμάτι που αφορά στις τράπεζες είναι το ESG Investing, το οποίο αποτελείται από τα πράσινα ομόλογα και την βιώσιμη χρηματοδότηση και οι επενδύσεις με αντίκτυπο (Impact Investment). Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η Βιώσιμη Τραπεζική η οποία περιλαμβάνει για παράδειγμα την προσφορά πράσινων δανείων και η συμπερίληψη του ESG στις αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:36

Αλβανία: Επεισόδια σε αντικυβερνητική διαδήλωση στα Τίρανα - Μολότοφ στο γραφείο του Ράμα

23:23

Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του δήμου Αθηναίων για το 2026

23:09

Με το δεξί η Wall Street στην εβδομάδα των Χριστουγέννων

22:50

Υπερβολική ταχύτητα: Οι λόγοι πίσω από τους επιθετικούς οδηγούς

22:36

Τουρκία: Η Βουλή ενέκρινε παράταση της στρατιωτικής παρουσίας στη Λιβύη για δύο χρόνια

22:22

Σε ισχύ από Τρίτη η ψηφιακή εφαρμογή του ΟΠΕΚΕΠΕ για αγροτεμάχια χωρίς ΚΑΕΚ

22:10

Ανδρουλάκης: Τρίτη θητεία ΝΔ ισοδυναμεί με συνέχιση των προβλημάτων

21:57

Ποια σούπερ μάρκετ θα λειτουργήσουν τα Χριστούγεννα - Τι ώρες θα είναι ανοιχτά

21:44

Νέο διπλό ρεκόρ για χρυσό και ασήμι: Σε πολυετή υψηλά πλατίνα - παλλάδιο

21:31

Μήνυμα Νετανιάχου σε Τουρκία: «Να τελειώνουν οι φαντασιώσεις περί αυτοκρατοριών»

21:18

Ισχυρή άνοδος για πετρέλαιο με φόντο Ρωσία και Βενεζουέλα

21:07

Συνάντηση Θεοδωρικάκου με εκπροσώπους των φορέων οδικών μεταφορών

20:56

Άνοιξε η πλατφόρμα myBusinessSupport για στήριξη επιχειρήσεων από τον Daniel

20:42

Επ. Κεφαλαιαγοράς: Εγκρίθηκε το ενημερωτικό για τη Δημόσια Πρόταση στην Ακρίτας

20:41

Μητσοτάκης στην τριμερή με Ισραήλ - Κύπρο: Η Ελλάδα αναδεικνύεται σε σημαντικό παίκτη στην αν. Μεσόγειο

20:37

Εθνική Τράπεζα: Αγορά ιδίων μετοχών αξίας 5,25 εκατ. ευρώ - Νέα διάθεση Stock Awards

20:30

Η χρονιά των μετάλλων: Τα ρεκόρ, οι ελλείψεις και η «δίψα» του ΑΙ

20:20

Ελβαλχαλκόρ: Νέος διευθυντής στον τομέα διέλασης χαλκού και κραμάτων

20:13

Trade Estates: AMK με δωρεάν διανομή μετοχών – Στα 7,8 εκατ. ευρώ το προμέρισμα

20:05

Στην κατοχή της Profile η Contemi - Στα 4 εκατ. ευρώ το συνολικό ποσό της επένδυσης

19:59

H Φινλανδία θα αυξήσει το όριο ηλικίας των εφέδρων στα 65 έτη το 2026

19:44

Ισραήλ: O πρώην πρωθυπουργός Μπένετ κατηγορεί το γραφείο του Νετανιάχου για «προδοσία»

19:37

Μελόνι: Η δύναμη των στρατών είναι το ισχυρότερο μέσο ενάντια στους πολέμους

19:27

Λαβρόφ: «Πλήρη υποστήριξη» στη Βενεζουέλα εν μέσω της κλιμάκωσης με τις ΗΠΑ

19:24

Άνοιξαν οι σήραγγες των Τεμπών: Ο «χάρτης» με τα μπλόκα - Τα επόμενα βήματα των αγροτών

19:16

Λάιεν: Η ασφάλεια της Αρκτικής παραμένει βασική προτεραιότητα για την ΕΕ

19:04

Γαλλία: Έκρηξη σε εργοστάσιο χημικών στη Λιόν - Τρεις τραυματίες

18:55

Η Alphabet εξαγοράζει έναντι 4,75 δισ. την εταιρεία data centers Intersect

18:51

Προεορταστική κόπωση στις ευρωαγορές μετά το ρεκόρ

18:49

Ποινική δίωξη για παράνομες επιδοτήσεις σε τρεις αγρότες - Πόσα χρήματα κατηγορούνται ότι έλαβαν παράνομα