Tip of the Day

Τράπεζες: Πώς θα βελτιώσουν τις ESG επιδόσεις τους

18-12-2023 | 11:10
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τράπεζες: Πώς θα βελτιώσουν τις ESG επιδόσεις τους
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Η αυξανόμενη πίεση για στρατηγικές που συμμορφώνονται με τα Περιβαλλοντικά, Κοινωνικά και Εταιρικής Διακυβέρνησης κριτήρια στον τραπεζικό κλάδο και η υποχρέωση για υποβολή εκθέσεων έχει στρέψει τις διοικήσεις των τραπεζών σε αναζήτηση βέλτιστων πρακτικών εφαρμογής του ESG.

Με βάση το νέο θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ, οι τράπεζες σε όλο τον κόσμο θα υποχρεωθούν να παρακολουθούν και να αναφέρουν τόσο τις δικές τους επιδόσεις όσο και των πελατών τους ενώ θα πρέπει αποστασιοποιηθούν από εταιρείες που δεν τηρούν τα περιβαλλοντικά πρότυπα, και παράλληλα θα πρέπει να επεκτείνουν τον δανεισμό τους με επίκεντρο το ESG. Από την άλλη, το χρηματοπιστωτικό σύστημα βρίσκεται αντιμέτωπο με όλο και μεγαλύτερους κινδύνους που σχετίζονται με τα συγκεκριμένα κριτήρια.

Οι κίνδυνοι αυτοί θα πρέπει να αξιολογηθούν με οργανωμένο αλλά η προσπάθεια αυτή προσκρούει ακόμη στο γεγονός ότι τα συστήματα μέτρησης, αξιολόγησης και βαθμολόγησης του ESG είναι ακόμα σε αρχικό στάδιο.

Παρόλο που υπάρχει επιτακτική ανάγκη για την παροχή κινήτρων για ενέργειες που εστιάζονται στο ESG και τον ποσοτικό προσδιορισμό των κινδύνων ESG, δεν υπάρχει ακόμη ένα πλήρες ισχυρό, διεθνώς καθορισμένο και αξιόπιστο σύστημα μέτρησης.

Παρ’ όλα αυτά, οι τράπεζες μπορούν να κάνουν αυτά τα βήματα για να βελτιώσουν τη βαθμολογία ESG τους.

Πρώτον, όσον αφορά το περιβάλλον, οι τράπεζες μπορούν να μειώσουν σημαντικά τις εκπομπές ρύπων μειώνοντας την χρήση χαρτιού, ψηφιοποιώντας τις διαδικασίες και αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες (cloud).

Όσον αφορά στον κοινωνικό αντίκτυπο, οι τράπεζες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τη συνδεσιμότητα των οικοσυστημάτων που καθοδηγείται από API για να βελτιώσουν την οικονομική ένταξη, να διευκολύνουν τον ταχύτερο και ευκολότερο δανεισμό και να δημιουργήσουν γρήγορα καινοτόμα προϊόντα για κοινωνικά διαφορετικούς πληθυσμούς.

Από άποψη διακυβέρνησης, οι τράπεζες θα πρέπει να χρησιμοποιούν τεχνολογία Blockchain για να προσφέρουν περισσότερη ασφάλεια, καλύτερες αναφορές και διαφάνεια στις τραπεζικές λειτουργίες σε ένα ολοένα πιο ανοιχτό υβριδικό οικοσύστημα.

Οι συνέπειες ESG των επιχειρηματικών πρακτικών των τραπεζών απασχολούν επί του παρόντος πολλούς ενδιαφερόμενους φορείς, συμπεριλαμβανομένων ρυθμιστικών οργανισμών, κυβερνητικών φορέων, οίκων αξιολόγησης και ομάδων ειδικών συμφερόντων.

Ένα ακόμη κομμάτι που αφορά στις τράπεζες είναι το ESG Investing, το οποίο αποτελείται από τα πράσινα ομόλογα και την βιώσιμη χρηματοδότηση και οι επενδύσεις με αντίκτυπο (Impact Investment). Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η Βιώσιμη Τραπεζική η οποία περιλαμβάνει για παράδειγμα την προσφορά πράσινων δανείων και η συμπερίληψη του ESG στις αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

ΗΠΑ: Στο φως χιλιάδες έγγραφα για την τοξικότητα του αέρα στη Νέα Υόρκη μετά την 11η Σεπτεμβρίου

23:45

Ισπανία: Εξαρθρώθηκε «ναρκοτράπεζα» που συνδέεται με δίκτυο διακίνησης κοκαΐνης

23:36

Συγκρούσεις σε διαδήλωση στα Τίρανα κατά του τουριστικού σχεδίου της οικογένειας Τραμπ

23:23

H Βοσνία απέλασε δύο Σέρβους διπλωμάτες μετά την κηδεία του Ράτκο Μλάντιτς

23:09

Αρνητικά πρόσημα στην Wall Street στη σκιά της Μέσης Ανατολής

23:01

ΕΕ: Ακτιβιστές και ειδικοί ζητούν αυστηρότερες ρυθμίσεις για τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης

22:47

Νέα άνοδος σχεδόν 2% για το πετρέλαιο - Μία ανάσα από τα 100 δολάρια το brent

22:32

Το Ιράν απειλεί να πλήξει αμερικανικές βάσεις αν χτυπηθούν δεξαμενόπλοιά της - Εκρήξεις στο νησί Χαργκ

22:18

Πιέσεις στον χρυσό από πετρέλαιο και Fed

22:11

Κλήρωση Τζόκερ σήμερα 08/09/2026: Οι αριθμοί που κερδίζουν

22:04

ΥΠΕΞ: Στο επίκεντρο η ενίσχυση των ελληνικών εξαγωγών και οι οικονομικές σχέσεις με την Ιαπωνία

21:50

Στενά του Ορμούζ: Η Νότια Κορέα στέλνει ομάδα επιθεώρησης για να αξιολογήσει την κατάσταση

21:34

«Ουδέν σχόλιο» από τα ΗΑΕ για το δημοσίευμα ότι ο Νετανιάχου ήξερε από πριν για την επίθεση της Χαμάς

21:26

Ο Ρούμπιο κατηγορεί το Ιράν για τις επιθέσεις των Χούθι στη Σαουδική Αραβία

21:10

Με ελληνικό πηγαίο κώδικα η «Ασπίδα του Αχιλλέα», ανακοίνωσε το ισραηλινό ΥΠΑΜ

21:02

Γερμανία: Χειρότερες από ποτέ οι επιδόσεις των 15χρονων μαθητών στην έρευνα της PISA

20:46

Μακρόν, Μπέρναμ, Κάρνεϊ: Η επέκταση των ισραηλινών οικισμών στη Δ. Όχθη απειλεί τη λύση των δυο κρατών

20:32

Ρουμανία: Εκτός λειτουργίας δύο πυρηνικοί αντιδραστήρες λόγω χαμηλής στάθμης στον Δούναβη

20:22

Ολλανδία: Η κυβέρνηση ανακαλεί την άδεια του ακροδεξιού καναλιού Ongehoord Nederland

20:13

Ρούτε: Οι σύμμαχοι πρέπει να καταβάλουν μεγαλύτερες προσπάθειες για την Ουκρανία

20:04

Η εκλογική επέλαση της AfD αλλάζει τις πολιτικές ισορροπίες στη Γερμανία

19:55

Στα 263,5 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός των Σχεδίων Βελτίωσης για γεωργικές εκμεταλλεύσεις

19:51

To Ιράν κατέσχεσε αμερικανικό υποβρύχιο drone στα Στενά του Ορμούζ

19:43

Η Σωληνουργεία Κορίνθου αναλαμβάνει την προμήθεια σωλήνων για έργο του ΔΕΣΦΑ

19:36

Στη λίστα των FT με τους κορυφαίους CEO της Βρετανίας ο Ευάγγελος Μυτιληναίος - Το top 10

19:23

Ρωμανός: Στον πυρήνα της πολιτικής μας η στήριξη των νοικοκυριών

19:12

Μεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές με το βλέμμα στην ΕΚΤ - «Βουτιά» άνω του 10% για Novartis

19:06

Υεμένη: Τουλάχιστον 500 νεκροί στις μάχες Χούθι - κυβερνητικών την τελευταία εβδομάδα

18:54

Στα 20,5 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη της ΒΙΑΝΕΞ το 2025 - Άλμα 97,1%

18:44

Πόσο τοξικά είναι τα fast fashion ρούχα που φοράμε;