Tip of the Day

Τράπεζες: Πώς θα βελτιώσουν τις ESG επιδόσεις τους

18-12-2023 | 11:10
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τράπεζες: Πώς θα βελτιώσουν τις ESG επιδόσεις τους
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Η αυξανόμενη πίεση για στρατηγικές που συμμορφώνονται με τα Περιβαλλοντικά, Κοινωνικά και Εταιρικής Διακυβέρνησης κριτήρια στον τραπεζικό κλάδο και η υποχρέωση για υποβολή εκθέσεων έχει στρέψει τις διοικήσεις των τραπεζών σε αναζήτηση βέλτιστων πρακτικών εφαρμογής του ESG.

Με βάση το νέο θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ, οι τράπεζες σε όλο τον κόσμο θα υποχρεωθούν να παρακολουθούν και να αναφέρουν τόσο τις δικές τους επιδόσεις όσο και των πελατών τους ενώ θα πρέπει αποστασιοποιηθούν από εταιρείες που δεν τηρούν τα περιβαλλοντικά πρότυπα, και παράλληλα θα πρέπει να επεκτείνουν τον δανεισμό τους με επίκεντρο το ESG. Από την άλλη, το χρηματοπιστωτικό σύστημα βρίσκεται αντιμέτωπο με όλο και μεγαλύτερους κινδύνους που σχετίζονται με τα συγκεκριμένα κριτήρια.

Οι κίνδυνοι αυτοί θα πρέπει να αξιολογηθούν με οργανωμένο αλλά η προσπάθεια αυτή προσκρούει ακόμη στο γεγονός ότι τα συστήματα μέτρησης, αξιολόγησης και βαθμολόγησης του ESG είναι ακόμα σε αρχικό στάδιο.

Παρόλο που υπάρχει επιτακτική ανάγκη για την παροχή κινήτρων για ενέργειες που εστιάζονται στο ESG και τον ποσοτικό προσδιορισμό των κινδύνων ESG, δεν υπάρχει ακόμη ένα πλήρες ισχυρό, διεθνώς καθορισμένο και αξιόπιστο σύστημα μέτρησης.

Παρ’ όλα αυτά, οι τράπεζες μπορούν να κάνουν αυτά τα βήματα για να βελτιώσουν τη βαθμολογία ESG τους.

Πρώτον, όσον αφορά το περιβάλλον, οι τράπεζες μπορούν να μειώσουν σημαντικά τις εκπομπές ρύπων μειώνοντας την χρήση χαρτιού, ψηφιοποιώντας τις διαδικασίες και αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες (cloud).

Όσον αφορά στον κοινωνικό αντίκτυπο, οι τράπεζες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τη συνδεσιμότητα των οικοσυστημάτων που καθοδηγείται από API για να βελτιώσουν την οικονομική ένταξη, να διευκολύνουν τον ταχύτερο και ευκολότερο δανεισμό και να δημιουργήσουν γρήγορα καινοτόμα προϊόντα για κοινωνικά διαφορετικούς πληθυσμούς.

Από άποψη διακυβέρνησης, οι τράπεζες θα πρέπει να χρησιμοποιούν τεχνολογία Blockchain για να προσφέρουν περισσότερη ασφάλεια, καλύτερες αναφορές και διαφάνεια στις τραπεζικές λειτουργίες σε ένα ολοένα πιο ανοιχτό υβριδικό οικοσύστημα.

Οι συνέπειες ESG των επιχειρηματικών πρακτικών των τραπεζών απασχολούν επί του παρόντος πολλούς ενδιαφερόμενους φορείς, συμπεριλαμβανομένων ρυθμιστικών οργανισμών, κυβερνητικών φορέων, οίκων αξιολόγησης και ομάδων ειδικών συμφερόντων.

Ένα ακόμη κομμάτι που αφορά στις τράπεζες είναι το ESG Investing, το οποίο αποτελείται από τα πράσινα ομόλογα και την βιώσιμη χρηματοδότηση και οι επενδύσεις με αντίκτυπο (Impact Investment). Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η Βιώσιμη Τραπεζική η οποία περιλαμβάνει για παράδειγμα την προσφορά πράσινων δανείων και η συμπερίληψη του ESG στις αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:16

«Red Code» τη Δευτερα για φωτιές σε Αττική και άλλες 11 περιφερειακές ενότητες

22:49

Νέο κύμα καύσωνα αναμένεται να πλήξει από αύριο την Ιταλία

22:33

Χανιά: Νεκρή 41χρονη Γαλλίδα τουρίστρια μετά από πεζοπορία στον Μπάλο

22:05

Ο σύρος υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον αρχηγό της ισραηλινής Μοσάντ

21:42

Ναυάγιο στην Ινδία: Φορτηγό πλοίο βυθίστηκε σε οκτώ λεπτά – Αγωνία για 22 αγνοούμενους

21:17

Μερτς: Τέλος διακοπών, έναυσμα μεταρρυθμίσεων

20:58

ΕΛΑΣ: Ο Κ. Μητσοτάκης τρέμει τη σύγκριση ανάμεσα στην εντιμότητα και τη διαφθορά

20:38

Ο Ζελένκσι διαβεβαιώνει ότι η Ουκρανία δεν πήρε μέρος στο σαμποτάζ του Nord Stream

20:16

Γιατί η βιομηχανία τροφίμων επενδύει στην αγορά των υγιεινών σνακ

20:04

Σπέτσες: Αναζητείται η γυναίκα που επέβαινε στο ελικόπτερο που προσγειώθηκε σε παραλία

19:58

Πυροσβεστική: 37 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο σε όλη τη χώρα

19:44

Γεραπετρίτης: «Η Ελλάδα της παθητικής διπλωματίας τελείωσε»

19:37

Φωτιά σε δασική έκταση στο Δροσοχώρι Τρικάλων - Άμεση κινητοποίηση της Πυροσβεστικής

19:24

Μυτιλήνη: Έκτακτη σύσκεψη στην Περιφέρεια για την μεταφορά μεταναστών από την Κρήτη

19:01

Κασκάρι (Fed): Η αγορά κρατικών ομολόγων εξακολουθεί να λειτουργεί «όπως θα έπρεπε»

18:55

Ιός του Δυτικού Νείλου: Τριπλάσια τα κρούσματα φέτος στην Ελλάδα – Ποιοι είναι πιο ευάλωτοι

18:36

Μeteo: Ξεπέρασε τους 40 °C η θερμοκρασία - Πού καταγράφηκε η υψηλότερη θερμοκρασία

18:23

ΗΠΑ: «Ανόητο να πιστεύει ο Καναδάς ότι μπορεί να κερδίσει τον Τραμπ»

18:02

ΑΑΔΕ: 48ωρο λουκέτο και πρόστιμα σε γνωστό beach club της Πάρου - Παραβάσεις και σε Μύκονο, Σαντορίνη, Πόρο

17:46

Ιράν: «Σημάδι απόγνωσης» οι νέες κυρώσεις που απειλεί να επιβάλει ο Τραμπ

17:32

Αμμόλοφοι: Ο καλοκαιρινός παράδεισος της Καβάλας

17:18

Εκτέλεση άνδρα στο Ιράν για συμμετοχή στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του Ιανουαρίου

17:01

Βελτιωμένη η εικόνα της πυρκαγιάς σε δασική έκταση στον Άγιο Νικόλαο Λακωνίας

16:55

FIFA: Ηχηρό μήνυμα απ’ τις σκανδιναβικές χώρες σε Ινφαντίνο: «Δεν σε εμπιστευόμαστε»

16:38

Ιράν: Ανακάλυψε νέο κοίτασμα φυσικού αερίου την ώρα που «στερεύει» ενεργειακά

16:27

Μετά τις αποθήκες της Wildberries, η Ουκρανία βάζει στο στόχαστρό της τον ρωσικό κολοσσό Ozon

16:07

Η ρευστότητα στο Ευρωσύστημα μειώνεται - Γιατί οι τράπεζες δεν στρέφονται ακόμη στην ΕΚΤ

15:57

Patriot: Ξεκίνησε η μεταφορά από την Κάρπαθο στην Σούδα

15:31

Έβρος: Συλλήψεις 10 διακινητών μεταναστών μετά από 8 καταδιώξεις

15:23

Η κουλτούρα του φιλοδωρήματος σε όλο τον κόσμο - Το «μπέρδεμα» που προκλήθηκε στο Μουντιάλ