Tip of the Day

Τράπεζες: Πώς θα βελτιώσουν τις ESG επιδόσεις τους

18-12-2023 | 11:10
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τράπεζες: Πώς θα βελτιώσουν τις ESG επιδόσεις τους

Η αυξανόμενη πίεση για στρατηγικές που συμμορφώνονται με τα Περιβαλλοντικά, Κοινωνικά και Εταιρικής Διακυβέρνησης κριτήρια στον τραπεζικό κλάδο και η υποχρέωση για υποβολή εκθέσεων έχει στρέψει τις διοικήσεις των τραπεζών σε αναζήτηση βέλτιστων πρακτικών εφαρμογής του ESG.

Με βάση το νέο θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ, οι τράπεζες σε όλο τον κόσμο θα υποχρεωθούν να παρακολουθούν και να αναφέρουν τόσο τις δικές τους επιδόσεις όσο και των πελατών τους ενώ θα πρέπει αποστασιοποιηθούν από εταιρείες που δεν τηρούν τα περιβαλλοντικά πρότυπα, και παράλληλα θα πρέπει να επεκτείνουν τον δανεισμό τους με επίκεντρο το ESG. Από την άλλη, το χρηματοπιστωτικό σύστημα βρίσκεται αντιμέτωπο με όλο και μεγαλύτερους κινδύνους που σχετίζονται με τα συγκεκριμένα κριτήρια.

Οι κίνδυνοι αυτοί θα πρέπει να αξιολογηθούν με οργανωμένο αλλά η προσπάθεια αυτή προσκρούει ακόμη στο γεγονός ότι τα συστήματα μέτρησης, αξιολόγησης και βαθμολόγησης του ESG είναι ακόμα σε αρχικό στάδιο.

Παρόλο που υπάρχει επιτακτική ανάγκη για την παροχή κινήτρων για ενέργειες που εστιάζονται στο ESG και τον ποσοτικό προσδιορισμό των κινδύνων ESG, δεν υπάρχει ακόμη ένα πλήρες ισχυρό, διεθνώς καθορισμένο και αξιόπιστο σύστημα μέτρησης.

Παρ’ όλα αυτά, οι τράπεζες μπορούν να κάνουν αυτά τα βήματα για να βελτιώσουν τη βαθμολογία ESG τους.

Πρώτον, όσον αφορά το περιβάλλον, οι τράπεζες μπορούν να μειώσουν σημαντικά τις εκπομπές ρύπων μειώνοντας την χρήση χαρτιού, ψηφιοποιώντας τις διαδικασίες και αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες (cloud).

Όσον αφορά στον κοινωνικό αντίκτυπο, οι τράπεζες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τη συνδεσιμότητα των οικοσυστημάτων που καθοδηγείται από API για να βελτιώσουν την οικονομική ένταξη, να διευκολύνουν τον ταχύτερο και ευκολότερο δανεισμό και να δημιουργήσουν γρήγορα καινοτόμα προϊόντα για κοινωνικά διαφορετικούς πληθυσμούς.

Από άποψη διακυβέρνησης, οι τράπεζες θα πρέπει να χρησιμοποιούν τεχνολογία Blockchain για να προσφέρουν περισσότερη ασφάλεια, καλύτερες αναφορές και διαφάνεια στις τραπεζικές λειτουργίες σε ένα ολοένα πιο ανοιχτό υβριδικό οικοσύστημα.

Οι συνέπειες ESG των επιχειρηματικών πρακτικών των τραπεζών απασχολούν επί του παρόντος πολλούς ενδιαφερόμενους φορείς, συμπεριλαμβανομένων ρυθμιστικών οργανισμών, κυβερνητικών φορέων, οίκων αξιολόγησης και ομάδων ειδικών συμφερόντων.

Ένα ακόμη κομμάτι που αφορά στις τράπεζες είναι το ESG Investing, το οποίο αποτελείται από τα πράσινα ομόλογα και την βιώσιμη χρηματοδότηση και οι επενδύσεις με αντίκτυπο (Impact Investment). Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η Βιώσιμη Τραπεζική η οποία περιλαμβάνει για παράδειγμα την προσφορά πράσινων δανείων και η συμπερίληψη του ESG στις αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

10:35

Σύσκεψη στο Μαξίμου για το Κυκλοφοριακό - Τα σενάρια για αποσυμφόρηση των δρόμων

10:32

ΕΒΕΠ για συμφωνία ΕΕ–Ινδίας: Ο ρόλος της Ελλάδας σε εμπόριο, λιμάνια και ναυτιλία

10:26

Metlen: Η ίδρυση της GIGA επιταχύνει τον εκσυγχρονισμό των ηλεκτρικών δικτύων στην Ευρώπη

10:25

ΗΠΑ: Ο Τραμπ προανήγγειλε αποκλιμάκωση των επιχειρήσεων της ICE στη Μινεσότα

10:21

Θεοδωρικάκος: Εθνική υποχρέωση να στηρίξουν τα κόμματα την επιστολική ψήφο των ομογενών

10:20

Γιώργος Καραγεώργος: O επικεφαλής της Freedom24 στην Ελλάδα αναλύει τις επενδυτικές τάσεις του 2026

10:15

Γαλλία: Πυρκαγιά σε πολυτελές ξενοδοχείο στις γαλλικές Άλπεις

10:14

Όταν η Mercedes αρνήθηκε να μεταφερθεί στις ΗΠΑ

10:06

Παπαθανάσης: Στο ΕΣΠΑ η ενεργειακή αναβάθμιση του Δημαρχείου Αμαρουσίου

10:05

H SpaceX εξετάζει IPO τον Ιούνιο του 2026

10:00

Κοντογεώργης: Όσοι επιδιώκουν τοξικότητα και λαϊκισμό θα μας βρουν απέναντί τους

09:49

ΗΠΑ: Συνεχίζεται το κύμα ψύχους, στους 38 έφτασαν οι νεκροί

09:22

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ απειλεί με νέα στρατιωτική επιχείρηση στη Βενεζουέλα αν η προσωρινή πρόεδρος Ροδρίγκες δεν συνεργαστεί

09:18

Ντόμινο αντιδράσεων από την απόσυρση φαρμάκου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου

09:05

Το παράδοξο της Φέτας: Ρεκόρ εξαγωγών και «χρυσές» τιμές αλλά... άδεια μαντριά

09:00

Υπέρ μιας Ευρώπης «δύο ταχυτήτων» τάσσεται ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας

08:57

Επτά δουλειές με μεγάλο μισθό χωρίς πτυχίο

08:55

Η ηλεκτροκίνηση ωριμάζει, αλλά οι ερωτήσεις παραμένουν κρίσιμες: LIVE το 9ο Συνέδριο Ηλεκτροκίνησης

08:33

Περιβάλλον, χωροταξία και ενέργεια στο επίκεντρο: Το σχέδιο του ΥΠΕΝ στο ΕΣΚυΠ 2026

08:26

Η ατζέντα των μεταρρυθμίσεων του υπουργείου Ανάπτυξης για το 2026

08:22

Αυξάνεται η συμμετοχή των 60ρηδων στην αγορά εργασίας - 260.000 συνταξιούχοι επέστρεψαν στη δουλειά

08:10

Ο Ζελένσκι δηλώνει έτοιμος να συναντηθεί με τον Πούτιν

08:07

Πολιτική Προστασία σε φάση ενίσχυσης: Προσλήψεις, εξοπλισμός και «ΑΙΓΙΣ» το 2026

07:55

Έκρηξη στο εργοστάσιο «Βιολάντα»: Στην Εισαγγελέα Τρικάλων οι τρεις συλληφθέντες

07:43

Νέοι δρόμοι προς Ινδία - Σκηνικό πολέμου γύρω από το Ιράν - Πολεμικό κλίμα εντός του ΠΑΣΟΚ

07:38

Τα ορόσημα του 2026 για τις έρευνες υδρογονανθράκων - Προχωρούν και οι διασυνδέσεις

07:34

Ψηφιακό «μπλόκο» κατά της φοροδιαφυγής: Real time έλεγχοι σε ταμειακές, επαγγελματικά οχήματα, κοντέινερ

07:22

Πράσινα τιμολόγια: ΑΠΕ & υδροηλεκτρικά «κόφτες» σε αυξήσεις τον Φεβρουάριο - Ο αστερίσκος του αερίου

07:16

Υποδομές/Μεταφορές: Ποια είναι τα (φετινά) ορόσημα για Θεσσαλία, ΒΟΑΚ, Καστέλι, Σιδηρόδρομο, θεσμικές παρεμβάσεις

07:10

Φοροαπαλλαγές: Επανεξέταση και «φρένο» στην αύξησή τους προτείνει το ΙΟΒΕ - Eκτοξεύτηκαν σε 22,88 δισ. ευρώ το 2024