Tip of the Day

Τράπεζες: Πώς θα βελτιώσουν τις ESG επιδόσεις τους

18-12-2023 | 11:10
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τράπεζες: Πώς θα βελτιώσουν τις ESG επιδόσεις τους

Η αυξανόμενη πίεση για στρατηγικές που συμμορφώνονται με τα Περιβαλλοντικά, Κοινωνικά και Εταιρικής Διακυβέρνησης κριτήρια στον τραπεζικό κλάδο και η υποχρέωση για υποβολή εκθέσεων έχει στρέψει τις διοικήσεις των τραπεζών σε αναζήτηση βέλτιστων πρακτικών εφαρμογής του ESG.

Με βάση το νέο θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ, οι τράπεζες σε όλο τον κόσμο θα υποχρεωθούν να παρακολουθούν και να αναφέρουν τόσο τις δικές τους επιδόσεις όσο και των πελατών τους ενώ θα πρέπει αποστασιοποιηθούν από εταιρείες που δεν τηρούν τα περιβαλλοντικά πρότυπα, και παράλληλα θα πρέπει να επεκτείνουν τον δανεισμό τους με επίκεντρο το ESG. Από την άλλη, το χρηματοπιστωτικό σύστημα βρίσκεται αντιμέτωπο με όλο και μεγαλύτερους κινδύνους που σχετίζονται με τα συγκεκριμένα κριτήρια.

Οι κίνδυνοι αυτοί θα πρέπει να αξιολογηθούν με οργανωμένο αλλά η προσπάθεια αυτή προσκρούει ακόμη στο γεγονός ότι τα συστήματα μέτρησης, αξιολόγησης και βαθμολόγησης του ESG είναι ακόμα σε αρχικό στάδιο.

Παρόλο που υπάρχει επιτακτική ανάγκη για την παροχή κινήτρων για ενέργειες που εστιάζονται στο ESG και τον ποσοτικό προσδιορισμό των κινδύνων ESG, δεν υπάρχει ακόμη ένα πλήρες ισχυρό, διεθνώς καθορισμένο και αξιόπιστο σύστημα μέτρησης.

Παρ’ όλα αυτά, οι τράπεζες μπορούν να κάνουν αυτά τα βήματα για να βελτιώσουν τη βαθμολογία ESG τους.

Πρώτον, όσον αφορά το περιβάλλον, οι τράπεζες μπορούν να μειώσουν σημαντικά τις εκπομπές ρύπων μειώνοντας την χρήση χαρτιού, ψηφιοποιώντας τις διαδικασίες και αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες (cloud).

Όσον αφορά στον κοινωνικό αντίκτυπο, οι τράπεζες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τη συνδεσιμότητα των οικοσυστημάτων που καθοδηγείται από API για να βελτιώσουν την οικονομική ένταξη, να διευκολύνουν τον ταχύτερο και ευκολότερο δανεισμό και να δημιουργήσουν γρήγορα καινοτόμα προϊόντα για κοινωνικά διαφορετικούς πληθυσμούς.

Από άποψη διακυβέρνησης, οι τράπεζες θα πρέπει να χρησιμοποιούν τεχνολογία Blockchain για να προσφέρουν περισσότερη ασφάλεια, καλύτερες αναφορές και διαφάνεια στις τραπεζικές λειτουργίες σε ένα ολοένα πιο ανοιχτό υβριδικό οικοσύστημα.

Οι συνέπειες ESG των επιχειρηματικών πρακτικών των τραπεζών απασχολούν επί του παρόντος πολλούς ενδιαφερόμενους φορείς, συμπεριλαμβανομένων ρυθμιστικών οργανισμών, κυβερνητικών φορέων, οίκων αξιολόγησης και ομάδων ειδικών συμφερόντων.

Ένα ακόμη κομμάτι που αφορά στις τράπεζες είναι το ESG Investing, το οποίο αποτελείται από τα πράσινα ομόλογα και την βιώσιμη χρηματοδότηση και οι επενδύσεις με αντίκτυπο (Impact Investment). Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η Βιώσιμη Τραπεζική η οποία περιλαμβάνει για παράδειγμα την προσφορά πράσινων δανείων και η συμπερίληψη του ESG στις αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

08:47

Προσωρινή pρόεδρος της Βενεζουέλας: «Φτάνει πια» με τις «διαταγές της Ουάσιγκτον»

08:28

Νέο κύμα κακοκαιρίας: Σε «Red Code» έξι περιοχές της χώρας

08:15

Το επενδυτικό στοίχημα της Lidl Ελλάς και οι επιχειρηματικές πρωτοβουλίες του 2026

08:03

Απόδοση 746% σε 2 μήνες και 2,1 δισ. δολάρια: Το ρίσκο που τον «χρύσωσε»

07:51

Χρυσός: Νέο ιστορικό υψηλό, ξεπέρασε τα 5.000 δολάρια

07:45

Εγκρίθηκε η είσοδος 94.300 μετακλητών εργαζομένων το 2026 - Ηλικιακός «κόφτης» και εισαγωγή Tech και Talent visa

07:42

Αέριο: 2+2 όροι για να «ανεβάσει στροφές» ο Κάθετος Διάδρομος - «Αντίδοτο» στη Ρωσία

07:35

Τα πάντα για τον πολίτη - Ποιοι πήγαν Βενιζέλο - Της πράσινης πίτας ο χαμός - Πλήγωσε η Νίνα το ΠΑΣΟΚ;

07:24

Τραγωδία στα Τρίκαλα: 3 νεκρές γυναίκες από τη μεγάλη φωτιά σε μπισκοτοβιομηχανία

07:20

Κύμα ελέγχων στην αγορά για POS και ΙRIS: Πρόστιμα έως 20.000 ευρώ

07:16

Μπαίνουν στα «Εξοικονομώ» οι προμηθευτές - Έρχεται η εξόφληση παρεμβάσεων μέσω των λογαριασμών

07:10

Σιδηρόδρομος: Αυτά είναι τα έργα - προτεραιότητες για την αναβάθμιση και συμπλήρωση του δικτύου

07:05

Τα απότοκα των μνημονίων - Καινούριες πλατφόρμες - Οι ευκαιρίες και το πρόβλημα

23:52

Συγχαρητήρια από Τασούλα - Κακλαμάνη στην Εθνική Ομάδα Πόλο για το χάλκινο μετάλλιο

23:26

ΣΥΡΙΖΑ για Μητσοτάκη: «Ούτε λέξη για τη Γλυφάδα την μέρα της μεγάλης νεροποντής»

22:59

Η Βρετανία ιδρύει το δικό της FBI - Ανακοινώθηκε η νέα Εθνική Αστυνομική Υπηρεσία

22:33

Χατζηθεοδοσίου: Είναι στις προθέσεις μου να θέσω υποψηφιότητα για περιφερειάρχης Αττικής

22:19

ΔΕΔΔΗΕ σε δήμαρχο Γλυφάδας: Καμία εκσκαφή, μόνο απομάκρυνση υλικών

22:07

Κλήρωση Τζόκερ: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 15 εκατ. ευρώ

21:54

Αιφνίδια επίσκεψη Χαρδαλιά στο Πέραμα: Κάποια θέματα μένουν στα συρτάρια δυστυχώς χωρίς λόγο

21:27

Σκέρτσος: Τι πετύχαμε για την αναπηρική κοινότητα το 2025;

21:14

Κικίλιας: «Μας κάνατε περήφανους για το ιστορικό χάλκινο της Εθνικής πόλο»

21:00

Στο τρίγωνο Καναδά - ΗΠΑ - Κίνας: Φουντώνει το εμπορικό «μπρα ντε φερ»

20:44

Άνοιξαν δύο ανθρωπιστικοί διάδρομοι στη βόρεια Συρία: Έφτασε βοήθεια στο Κομπάνι

20:30

Νετανιάχου: Ο ισραηλινός στρατός αναζητά τη σορό του τελευταίου ομήρου

20:16

Μητσοτάκης για το χάλκινο της Εθνικής Πόλο: Είμαστε συγκινημένοι και υπερήφανοι

20:02

Ο CEO της Airbus προειδοποιεί για νέους κινδύνους με φόντο τους δασμούς

19:48

Σύρος: Σορός γυναίκας εντοπίστηκε στο λιμάνι της Ερμούπολης

19:34

Βενεζουέλα: Τουλάχιστον 80 πολιτικοί κρατούμενοι αποφυλακίστηκαν σήμερα

19:20

«Χάλκινη» η Εθνική Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Πόλο: Με 5-12 την Ιταλία