Tip of the Day

Πώς μπορούν τα ΑΙ εργαλεία δημιουργίας deepfake να σας εξαπατήσουν

Newsroom
14-11-2023 | 12:18
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
AI Deepfake: Πώς μπορείτε να εξαπατηθείτε - Οι τρόποι προστασίας
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Τρόπους με τους οποίους τα ΑΙ εργαλεία δημιουργίας deepfake μπορούν να σας εξαπατήσουν αλλά και λύσεις για την προστασίας σας, αναλύει η Kaspersky.

Όπως επισημαίνει, τα deepfakes - και τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία τους - δεν είναι προς το παρόν καλά ανεπτυγμένα ή ευρέως διαδεδομένα, ωστόσο, οι δυνατότητές τους για χρήση σε συστήματα απάτης είναι εξαιρετικά υψηλές και η τεχνολογία εξελίσσεται διαρκώς.

Τι μπορούν να κάνουν τα deepfakes φωνής;

Το Open AI παρουσίασε πρόσφατα ένα μοντέλο Audio API που μπορεί να δημιουργήσει ανθρώπινη ομιλία και κείμενο με εισαγωγή φωνής. Μέχρι στιγμής, μόνο αυτό το λογισμικό Open AI είναι το πιο κοντινό στην πραγματική ανθρώπινη ομιλία.

Στο μέλλον, τέτοια μοντέλα μπορούν να γίνουν ένα νέο εργαλείο στα χέρια των επιτιθέμενων. Το API ήχου μπορεί να αναπαράγει το καθορισμένο κείμενο με φωνή, ενώ οι χρήστες μπορούν να επιλέξουν με ποια από τις προτεινόμενες επιλογές φωνής θα προφέρεται το κείμενο. Το μοντέλο Open AI, στην υπάρχουσα μορφή του, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία deepfake φωνών, αλλά είναι ενδεικτικό της ταχείας ανάπτυξης των τεχνολογιών παραγωγής φωνής.

Σήμερα, πρακτικά δεν υπάρχουν συσκευές που να είναι ικανές να παράγουν μια υψηλής ποιότητας deepfake φωνή, που δεν θα διακρίνεται από την πραγματική ανθρώπινη ομιλία. Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες, κυκλοφορούν περισσότερα εργαλεία για τη δημιουργία ανθρώπινης φωνής. Προηγουμένως, οι χρήστες χρειάζονταν βασικές δεξιότητες προγραμματισμού, αλλά τώρα γίνεται πιο εύκολο να δουλέψει κανείς με τέτοια εργαλεία. Στο εγγύς μέλλον, μπορούμε να περιμένουμε να δούμε μοντέλα που θα συνδυάζουν τόσο την απλότητα χρήσης όσο και την ποιότητα των αποτελεσμάτων.

Η απάτη με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης είναι ασυνήθιστη, αλλά παραδείγματα «επιτυχημένων» περιπτώσεων είναι ήδη γνωστά. Στα μέσα Οκτωβρίου 2023, ο Αμερικανός επενδυτής επιχειρηματικών κεφαλαίων Tim Draper προειδοποίησε τους followers του στο Twitter ότι οι απατεώνες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη φωνή του σε απάτες. Ο Tim μοιράστηκε ότι τα αιτήματα για χρήματα που γίνονται με τη φωνή του είναι αποτέλεσμα τεχνητής νοημοσύνης, η οποία προφανώς γίνεται όλο και πιο έξυπνη.

Πώς μπορείτε να προστατευτείτε;

Μέχρι στιγμής, η κοινωνία μπορεί να μην αντιλαμβάνεται τα deepfakes φωνής ως πιθανή απειλή στον κυβερνοχώρο. Υπάρχουν πολύ λίγες περιπτώσεις όπου χρησιμοποιούνται με κακόβουλες προθέσεις, επομένως οι τεχνολογίες προστασίας αργούν να εμφανιστούν.

Προς το παρόν, ο καλύτερος τρόπος για να προστατευτείτε είναι να ακούσετε προσεκτικά τι σας λέει αυτός που σας έχει καλέσει στο τηλέφωνο. Εάν η ηχογράφηση είναι κακής ποιότητας, έχει θορύβους και η φωνή ακούγεται ρομποτική, αυτό αρκεί για να μην εμπιστευτείτε τις πληροφορίες που ακούτε.

Ένας άλλος καλός τρόπος για να τεστάρετε αν είναι άνθρωπος αυτός που σας καλεί είναι να του κάνετε προσωπικές ερωτήσεις. Για παράδειγμα, εάν ο καλών αποδειχθεί ότι είναι φωνητικό μοντέλο, μια ερώτηση σχετικά με το αγαπημένο του χρώμα θα τον αφήσει χωρίς απάντηση, καθώς δεν είναι αυτό που συνήθως ζητά ένα θύμα απάτης. Ακόμα κι αν ο επιτιθέμενος καλέσει και αναπαράγει χειροκίνητα την απάντηση σε αυτό το σημείο, η χρονική καθυστέρηση στην απάντηση θα καταστήσει σαφές ότι εξαπατάστε.

Μια ακόμη ασφαλής επιλογή είναι να εγκαταστήσετε μια αξιόπιστη και ολοκληρωμένη λύση ασφαλείας. Αν και δεν μπορούν 100% να ανιχνεύσουν φωνές deepfake, μπορούν να βοηθήσουν τους χρήστες να αποφύγουν ύποπτους ιστότοπους, πληρωμές και λήψεις κακόβουλου λογισμικού, προστατεύοντας τα προγράμματα περιήγησης και ελέγχοντας όλα τα αρχεία στον υπολογιστή.

«Η βασική συμβουλή αυτήν τη στιγμή είναι να μην υπερβάλλουμε και να μην προσπαθούμε να εντοπίσουμε deepfakes φωνής εκεί που δεν υπάρχουν. Προς το παρόν, η διαθέσιμη τεχνολογία είναι απίθανο να είναι αρκετά ισχυρή για να δημιουργήσει μια φωνή που ο άνθρωπος δεν θα μπορούσε να αναγνωρίσει ως τεχνητή. Ωστόσο, πρέπει να γνωρίζετε τις πιθανές απειλές και να είστε προετοιμασμένοι για την προηγμένη απάτη deepfake που θα γίνει μια νέα πραγματικότητα στο εγγύς μέλλον», σχολιάζει ο Dmitry Anikin, Senior Data Scientist της Kaspersky.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα deepfakes φωνής είναι διαθέσιμες μέσω του συνδέσμου.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

12:08

Παρουσιάστηκε η Προπληρωμένη Κάρτα Κοινωνικών Παροχών

11:57

Στα χέρια της Bridgepoint η Kayne Anderson Real Estate για 1,4 δισ. δολάρια

11:54

Ο Τραμπ παρουσίασε το νέο διαβατήριο των ΗΠΑ με τη φωτογραφία του

11:53

Ιράν: «Ξεπαγώνουν» περιουσιακά στοιχεία 6 δισ. δολ. δεσμευμένα στο Κατάρ βάσει συμφωνίας με τις ΗΠΑ

11:48

Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς: Θετικό αλλά ανεπαρκές το μέτρο για τα μικροδέματα

11:42

Νότια Κορέα: «All in» σε AI και τσιπ - Επενδύσεις 880 δισ. δολαρίων μέσω Samsung και SK Hynix

11:32

Παπαθανάσης: Εξετάζεται μείωση του ορίου ιδιοκτησίας στο «Ανακαινίζω» - Πάνω από 100.000 πολίτες στην πλατφόρμα

11:32

Αμετάβλητος στο 3,6% ο πληθωρισμός στην Ισπανία τον Ιούνιο

11:19

Βάντεφουλ και Ρούμπιο θα συζητήσουν ρύθμιση για επιμερισμό των βαρών στο ΝΑΤΟ

11:14

Allwyn: Μειώνει το κόστος δανεισμού κατά 5 εκατ. ευρώ ετησίως με νέα έκδοση ομολόγων

11:10

Ο ΔΕΔΔΗΕ δημιουργεί νέο ηλεκτρικό χώρο για τις ΑΠΕ

10:57

Χρηματιστήριο: Ήπια άνοδος με επιλεκτικές κινήσεις

10:40

Ευρωαγορές: Προς αναζήτηση κατεύθυνσης με φόντο τη Μέση Ανατολή

10:26

Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Ποινές σε τρία στελέχη για τον εγκλωβισμό στην Αττική Οδό το 2022

10:24

Moody's: Διαχειρίσιμο το κόστος της ρύθμισης του νόμου Κατσέλη για τις τράπεζες

10:17

Alpha Bank: Σε ανοδική πορεία η αγορά επαγγελματικών ακινήτων - Πρωταγωνιστεί η Αθήνα

10:16

ΑΑΔΕ: Διαθέσιμο από 1η Ιουλίου το ψηφιακό Αποδεικτικό Είσπραξης και νέες λειτουργικότητες

10:11

RWE και ΔΕΗ: Σε πλήρη λειτουργία φωτοβολταϊκά σχεδόν 1 GW στη Δυτική Μακεδονία

10:04

Alpha Bank: Εγκρίθηκε διανομή μερίσματος 0,0655 ευρώ ανά μετοχή

10:00

Υπουργείο Υγείας: Προκήρυξη για 441 μόνιμες θέσεις ειδικευμένων ιατρών στο ΕΣΥ

09:55

Η Wall Street εγκαταλείπει τα στοιχήματα για ένα ισχυρότερο ευρώ

09:44

Πούτιν: «Περιμένει» τους διαπραγματευτές των ΗΠΑ στη Μόσχα, όταν τελειώσουν με το Ιράν

09:16

Πετρέλαιο: Ήπια άνοδος μετά τη συμφωνία ΗΠΑ - Ιράν για παύση επιθέσεων

08:59

Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: Από σήμερα η πιλοτική εφαρμογή σε πέντε νέους κλάδους

08:48

ΠΟΥ: Πάνω από 1.300 θάνατοι συνδέονται με τον καύσωνα στην Ευρώπη

08:38

Οι λόγοι που είναι τόσο ακριβή η τεχνητή νοημοσύνη

08:31

Ιράν και ΗΠΑ συμφώνησαν να σταματήσουν την ανταλλαγή πληγμάτων

08:22

Σεισμοί στη Βενεζουέλα: Σχεδόν 1.500 νεκροί, 189 κτίρια κατέρρευσαν εξ ολοκλήρου

08:11

Ώρα αποφάσεων στο Μαξίμου - Κληρώνει σήμερα για τα μέτρα κατά της ακρίβειας

08:08

Ανελκυστήρες: Τι πρέπει να κάνετε έως τις 30 Ιουνίου για τη δήλωση στο Μητρώο