Tip of the Day

Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο: Λήγει την Τρίτη η προθεσμία αιτήσεων - Τα 6 βήματα της διαδικασίας

27-10-2023 | 09:11
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο: Λήγει την Τρίτη η προθεσμία αιτήσεων - Τα 6 βήματα της διαδικασίας
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Ολοκληρώνεται στις 31 Οκτωβρίου η διορία υποβολής αιτήσεων για την ένταξη στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ).

Aιτήσεις υπαγωγής μπορούν να κατατίθενται οποιαδήποτε στιγμή μέσα στο έτος. Ωστόσο, η αυτόματη απένταξη ενός δικαιούχου σημαίνει πως για το διάστημα που θα βρίσκεται εκτός ΚΟΤ (δηλαδή μέχρι να υποβάλει εκπρόθεσμη πλέον αίτηση) δεν θα απολαμβάνει μειωμένες τιμές για την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνει.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται στη σχετική πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ.

Προσοχή στον ΕΝΦΙΑ

Σημειώνεται ότι οι αιτήσεις του ΚΟΤ και του Μητρώου Ευάλωτων Πελατών ελέγχονται βάσει:

  • Της φορολογικής δήλωσης 2022, όσον αφορά εισοδήματα και σύνθεση νοικοκυριού.
  • Της τελευταίας εκκαθάρισης ΕΝΦΙΑ (2022), όσον αφορά ακίνητη περιουσία.

Οι πολίτες οι οποίοι υπέβαλαν αίτηση από την 31/08/2023, και πριν την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης ΕΝΦΙΑ 2023, και οι οποίοι έχουν μεταβολές στην ακίνητη περιουσία τους μέσα στο 2022 (εκκαθάριση ΕΝΦΙΑ 2023), μπορούν αν θέλουν, να κάνουν νέα αίτηση, η οποία θα ελεγχθεί, όσον αφορά την ακίνητη περιουσία, βάσει της τελευταίας εκκαθάρισης ΕΝΦΙΑ (2023).

Υπενθυμίζεται ότι:

  • Οι πολίτες μπορούν να υποβάλουν αίτηση οποιαδήποτε στιγμή επιθυμούν εντός του έτους (αφού πρώτα ακυρώσουν ήδη υπάρχουσα υποβληθείσα αίτηση).
  • Με την παρέλευση διμήνου από τη λήξη της διορίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων (από 31/08/2023 έως και 31/10/2023), όσοι από τους εν ενεργεία δικαιούχους δεν έχουν υποβάλλει νέα αίτηση, θα απενταχθούν αυτόματα από το ΚΟΤ.

Τα 6 βήματα

Βήμα 1. Με την είσοδό σας στο σύστημα θα σας ζητηθεί να επιβεβαιώσετε τον ΑΜΚΑ σας και να συναινέσετε στην επεξεργασία των στοιχείων που απαιτούνται (τα δικά σας, του/της συζύγου και των προστατευόμενων τέκνων σας).

Βήμα 2. Μετά την συναίνεση σας, εμφανίζεται φόρμα που αναφέρει κάποια προσωπικά στοιχεία σας. Επιλέξτε για ποιο ΚΟΤ θέλετε να κάνετε αίτηση.

Βήμα 3. Απαραίτητη είναι η συμπλήρωση αριθμού παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Επίσης απαιτείται το e-mail και ένας αριθμός κινητού τηλεφώνου που θα χρησιμοποιηθούν για αποστολή τυχόν ειδοποιήσεων.

Βήμα 4. Για αιτήσεις ΚΟΤ-Α απαιτείται να έχετε εγκεκριμένη αίτηση ΚΕΑ. Δεν ισχύει πλέον η απαίτηση επικαιροποιημένης αίτησης ΚΕΑ το τελευταίο δίμηνο. Αρκεί να υπάρχει ενεργή εγκεκριμένη αίτηση. Για ΚΟΤ-Α δεν απαιτείται η συγκατάθεση των φιλοξενούμενων ατόμων γιατί έχει δοθεί στο ΚΕΑ.

Για αιτήσεις ΚΟΤ-Β ή ένταξης στο Μητρώο Ευάλωτων Πελατών, σε περίπτωση που το νοικοκυριό σας έχει και ενήλικα φιλοξενούμενα μέλη, για να δείτε αν πληροίτε τα κριτήρια απαιτείται η συγκατάθεση των φιλοξενούμενων ατόμων μέσω των κωδικών τους Taxisnet για την προσπέλαση των στοιχείων τους από την Α.Α.Δ.Ε. Αν για κάποιο άτομο απαιτείται συναίνεση αναφέρεται ευκρινώς.

Βήμα 5. Εφόσον έχουν δοθεί όλες οι τυχόν απαιτούμενες συναινέσεις των ενήλικων μελών του νοικοκυριού σας, και έχουν συμπληρωθεί όλα τα απαιτούμενα πεδία, εμφανίζεται η πληροφορία αναφορικά με το εάν πληροίτε τα κριτήρια ή όχι.

Βήμα 6. Για να καταστείτε δικαιούχος πρέπει να πατήσετε το κουμπί [Υποβολή Αίτησης]. Εάν πληροίτε τα κριτήρια του ΚΟΤ, εμφανίζεται και το όριο τετραμηνιαίας κατανάλωσης για τιμολόγηση με το ΚΟΤ που αιτηθήκατε. Στην αντίθετη περίπτωση, εμφανίζονται οι λόγοι απόρριψης αναλυτικά.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

08:06

CSRD: Σχεδόν 3 στις 4 μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις αξιολογούν τη βιωσιμότητα των προμηθευτών τους

07:56

«Μην αφήνετε τα ζώα σας πίσω» - Ο Λιβάνιος στη δομή των Βιλίων - Το δείπνο της... Τεχνητής Νοημοσύνης

07:43

Ακριβότερα προϊόντα, φτωχότερος παραγωγός

07:39

Ο Τραμπ ανήγγειλε νέες διαπραγματεύσεις με το Ιράν από σήμερα

07:25

Κατασχεμένα ακίνητα: Το «σκορ» του οφειλέτη ξεκλειδώνει τις πωλήσεις - Πώς βαθμολογεί η ΑΑΔΕ

07:21

Υδρογονάνθρακες: Μέσα στην εβδομάδα η κατάθεση της ΜΠΕ για το block 2 - Ασφυκτικό το χρονοδιάγραμμα

07:18

Συνεχίζεται η μάχη με τα πύρινα μέτωπα στη Δ. Αττική

07:14

Πυρκαγιές: Νέα μέτωπα, μεγάλες ζημιές και οι πρώτες αποζημιώσεις - Τι αλλάζει για τους πληγέντες

07:10

Η νέα εποχή της τραπεζικής εποπτείας - Η επόμενη μέρα των πυρκαγιών - Η ΑΙ αγοράζει… βιβλία

23:58

Η Express αποκαλύπτει τη γοητεία της Σίφνου στο βρετανικό κοινό​​​​​​​​​​​

23:35

Ρωσία: Τουλάχιστον οκτώ νεκροί από επιθέσεις ουκρανικών drones

23:15

Ρωσία: Τουλάχιστον τρεις νεκροί και 21 τραυματίες από την έκρηξη βόμβας κοντά σε εστιατόριο της Μόσχας

22:48

Ευρωπαϊκή Δύναμη έκανε έλεγχο σε ένα τάνκερ του ρωσικού «σκιώδους στόλου» στη Μεσόγειο

22:18

Μενδώνη: Η Αμφίπολη εξελίσσεται σε διεθνή αρχαιολογικό προορισμό

22:06

Μητσοτακης: Αποχαιρετώ με συγκίνηση μία προσωπικότητα που σφράγισε την ίδια την εξέλιξη της Μεταπολίτευσης

21:47

Ινδονησία: Τουλάχιστον πέντε νεκροί και 41 αγνοούμενοι από φωτιά που ξέσπασε σε φέρι

21:18

Χανιά: Δύο συλλήψεις για κατοχή ναρκωτικών

21:00

Μια ακόμα νύχτα μάχης με τις φλόγες στη δυτική Αττική

20:51

Συλλυπητήρια Ν. Δένδια για το θανάτο του Ιωάννη Βαρβιτσιώτη

20:48

Μαρινάκης: Η πατρίδα υποκλίνεται στη μνήμη των δύο ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους υπηρετώντας το καθήκον

20:44

Μητσοτάκης: Μετέβη εκ νέου στο Συντονιστικό Κέντρο

20:35

Τουρνάς: Συλλυπητήρια στις οικογένειες και τους οικείους των δύο μελών του πληρώματος του πυροσβεστικού ελικοπτέρου

20:31

Ανδρουλάκης: Η πατρίδα μας ζει πολύ δύσκολες στιγμές τις τελευταίες μέρες

20:20

Μητσοτάκης: Θλίψη απ' την απώλεια δύο μαχητών της πρώτης γραμμής στον πόλεμο με τις φωτιές

20:00

Τουλάχιστον 15 άτομα σκοτώθηκαν στη Γάζα από ισραηλινές επιθέσεις

19:30

Το μεγάλο sell off στις μετοχές της τεχνητής νοημοσύνης: Έφτασε η αγορά στον πυθμένα;

19:19

Στην περιοχή των πυρκαγιών η Ειρήνη Αγαπηδάκη με τις ΚΟΜY

19:03

Θραύσματα drone έπεσαν σε ρουμανικό έδαφος κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία

18:56

Έφυγε απ' τη ζωή ο Γ. Βαρβιτσιώτης - Ήταν πυλώνας της παράταξης τονίζει ο Κ. Χατζηδάκης

18:47

Τις 33 έφτασαν οι συλλήψεις για πρόκληση πυρκαγιάς σε πέντε ημέρες