Tip of the Day

Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο: Λήγει την Τρίτη η προθεσμία αιτήσεων - Τα 6 βήματα της διαδικασίας

27-10-2023 | 09:11
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο: Λήγει την Τρίτη η προθεσμία αιτήσεων - Τα 6 βήματα της διαδικασίας
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Ολοκληρώνεται στις 31 Οκτωβρίου η διορία υποβολής αιτήσεων για την ένταξη στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ).

Aιτήσεις υπαγωγής μπορούν να κατατίθενται οποιαδήποτε στιγμή μέσα στο έτος. Ωστόσο, η αυτόματη απένταξη ενός δικαιούχου σημαίνει πως για το διάστημα που θα βρίσκεται εκτός ΚΟΤ (δηλαδή μέχρι να υποβάλει εκπρόθεσμη πλέον αίτηση) δεν θα απολαμβάνει μειωμένες τιμές για την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνει.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται στη σχετική πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ.

Προσοχή στον ΕΝΦΙΑ

Σημειώνεται ότι οι αιτήσεις του ΚΟΤ και του Μητρώου Ευάλωτων Πελατών ελέγχονται βάσει:

  • Της φορολογικής δήλωσης 2022, όσον αφορά εισοδήματα και σύνθεση νοικοκυριού.
  • Της τελευταίας εκκαθάρισης ΕΝΦΙΑ (2022), όσον αφορά ακίνητη περιουσία.

Οι πολίτες οι οποίοι υπέβαλαν αίτηση από την 31/08/2023, και πριν την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης ΕΝΦΙΑ 2023, και οι οποίοι έχουν μεταβολές στην ακίνητη περιουσία τους μέσα στο 2022 (εκκαθάριση ΕΝΦΙΑ 2023), μπορούν αν θέλουν, να κάνουν νέα αίτηση, η οποία θα ελεγχθεί, όσον αφορά την ακίνητη περιουσία, βάσει της τελευταίας εκκαθάρισης ΕΝΦΙΑ (2023).

Υπενθυμίζεται ότι:

  • Οι πολίτες μπορούν να υποβάλουν αίτηση οποιαδήποτε στιγμή επιθυμούν εντός του έτους (αφού πρώτα ακυρώσουν ήδη υπάρχουσα υποβληθείσα αίτηση).
  • Με την παρέλευση διμήνου από τη λήξη της διορίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων (από 31/08/2023 έως και 31/10/2023), όσοι από τους εν ενεργεία δικαιούχους δεν έχουν υποβάλλει νέα αίτηση, θα απενταχθούν αυτόματα από το ΚΟΤ.

Τα 6 βήματα

Βήμα 1. Με την είσοδό σας στο σύστημα θα σας ζητηθεί να επιβεβαιώσετε τον ΑΜΚΑ σας και να συναινέσετε στην επεξεργασία των στοιχείων που απαιτούνται (τα δικά σας, του/της συζύγου και των προστατευόμενων τέκνων σας).

Βήμα 2. Μετά την συναίνεση σας, εμφανίζεται φόρμα που αναφέρει κάποια προσωπικά στοιχεία σας. Επιλέξτε για ποιο ΚΟΤ θέλετε να κάνετε αίτηση.

Βήμα 3. Απαραίτητη είναι η συμπλήρωση αριθμού παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Επίσης απαιτείται το e-mail και ένας αριθμός κινητού τηλεφώνου που θα χρησιμοποιηθούν για αποστολή τυχόν ειδοποιήσεων.

Βήμα 4. Για αιτήσεις ΚΟΤ-Α απαιτείται να έχετε εγκεκριμένη αίτηση ΚΕΑ. Δεν ισχύει πλέον η απαίτηση επικαιροποιημένης αίτησης ΚΕΑ το τελευταίο δίμηνο. Αρκεί να υπάρχει ενεργή εγκεκριμένη αίτηση. Για ΚΟΤ-Α δεν απαιτείται η συγκατάθεση των φιλοξενούμενων ατόμων γιατί έχει δοθεί στο ΚΕΑ.

Για αιτήσεις ΚΟΤ-Β ή ένταξης στο Μητρώο Ευάλωτων Πελατών, σε περίπτωση που το νοικοκυριό σας έχει και ενήλικα φιλοξενούμενα μέλη, για να δείτε αν πληροίτε τα κριτήρια απαιτείται η συγκατάθεση των φιλοξενούμενων ατόμων μέσω των κωδικών τους Taxisnet για την προσπέλαση των στοιχείων τους από την Α.Α.Δ.Ε. Αν για κάποιο άτομο απαιτείται συναίνεση αναφέρεται ευκρινώς.

Βήμα 5. Εφόσον έχουν δοθεί όλες οι τυχόν απαιτούμενες συναινέσεις των ενήλικων μελών του νοικοκυριού σας, και έχουν συμπληρωθεί όλα τα απαιτούμενα πεδία, εμφανίζεται η πληροφορία αναφορικά με το εάν πληροίτε τα κριτήρια ή όχι.

Βήμα 6. Για να καταστείτε δικαιούχος πρέπει να πατήσετε το κουμπί [Υποβολή Αίτησης]. Εάν πληροίτε τα κριτήρια του ΚΟΤ, εμφανίζεται και το όριο τετραμηνιαίας κατανάλωσης για τιμολόγηση με το ΚΟΤ που αιτηθήκατε. Στην αντίθετη περίπτωση, εμφανίζονται οι λόγοι απόρριψης αναλυτικά.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:54

Σαουδική Αραβία: Αναχαιτίστηκαν drones προερχόμενα από το Ιράκ

23:43

Ford: Αναβάθμιση guidance για τα κέρδη του έτους μετά το ισχυρό β' τρίμηνο

23:35

Visa: Αυξημένα κέρδη τριμήνου χάρη στις ανθεκτικές καταναλωτικές δαπάνες

23:34

Wall Street: Άλμα άνω των 500 μονάδων για τον Dow - «Βαρίδι» ο κλάδος των τσιπ

23:22

Κίνα: Οι αρχές επιβεβαίωσαν άλλους 30 θανάτους εξαιτίας κατολίσθησης στην Τσονγκτσίνγκ

23:02

Ουκρανός ΥΠΕΞ σε επικοινωνία με τον Αραγτσί - Έκκληση για αποκλιμάκωση

22:53

Σε χαμηλό δύο εβδομάδων το πετρέλαιο

22:44

Νιγηρία: Τουλάχιστον 14 νεκροί από επίθεση ενόπλων σε χωριό της πολιτείας Μπένουε

22:37

Στην Επιτροπή Δεοντολογίας με απόφαση Κακλαμάνη ο βουλευτής ΝΔ, Δ. Κυριαζίδης

22:23

Συνολικά 25 πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο - Υπό μερικό έλεγχο πυρκαγιά σε χαμηλή βλάστηση στον Ασπρόπυργο

22:11

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τη πολιτιστική κληρονομιά

22:05

Το Ιράν απορρίπτει το σχέδιο του Ομάν για τη διαχείριση των Στενών του Ορμούζ

21:52

Πτώση 1% για τον χρυσό λόγω ισχυρού δολαρίου

21:45

e-ΕΦΚΑ: Παράταση έως τις 10 Σεπτεμβρίου για την υποβολή Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων

21:31

ΟΗΕ: Ανησυχία για τη «ραγδαία επιδείνωση» της κατάστασης στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

21:21

Οι Χούθι στόχευσαν με βαλλιστικούς πυραύλους ένα σαουδαραβικό δεξαμενόπλοιο

21:01

Λευκός Οίκος: «Θετική και επικοδομητική η συνάντηση Τραμπ - Νετανιάχου»

20:48

Έληξε η απεργία της ΠΕΝΕΝ στο «ΑΡΙΑΔΝΗ» μετά από συμφωνία με την Attica Group

20:33

Χατζηδάκης: Επενδύσεις 5,4 δισ. στη Δυτ. Μακεδονία με 11.000 νέες θέσεις εργασίας

20:18

Μητσοτάκης: «Ολοκληρώνεται η μεγαλύτερη αναβάθμιση υποδομών στην ιστορία του ΕΣΥ»

20:11

Η ΕΕ ετοιμάζει κυρώσεις σε 1.600 εταιρείες που υποστηρίζουν τη Ρωσία

20:00

Θεσσαλονίκη: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην περιφερειακή οδό λόγω των εργασιών του Flyover

19:48

Οι φωτιές σε Γαλλία και Ισπανία στέλνουν προειδοποίηση για την Ελλάδα - Τι προδιαγράφουν οι εξελίξεις

19:47

CEO PayPal: «Θα εξετάσουμε κάθε επιλογή που δημιουργεί μεγαλύτερη αξία για τους μετόχους»

19:45

Η FIFA «βγάζει στο σφυρί» το Μουντιάλ - Το επενδυτικό σχήμα των 20 δισ. και η συμφωνία με την JP Morgan

19:36

Λίβανος: Ανακαλύφθηκε μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών σε χωριό που ελέγχεται από το Ισραήλ

19:27

Ισπανία -πυρκαγιές: Βελτιωμένη εικόνα στα μέτωπα, επιστρέφουν στα σπίτια τους οι κάτοικοι

19:25

Η Visa θα απολύσει το 7% του προσωπικού της

19:17

Παπασταύρου: Με το «παρών» στη συνταγματική αναθεώρηση, το ΠΑΣΟΚ επιλέγει να είναι απόν από τις μεγάλες αλλαγές

19:11

Enaon: Επενδύσεις 1 δισ. ευρώ έως το 2032 για ανάπτυξη του δικτύου διανομής αερίου