Tip of the Day

Τι πρέπει να περιέχει το φαρμακείο των διακοπών

25-07-2023 | 10:06
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τι πρέπει να περιέχει το φαρμακείο των διακοπών
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Καλοκαίρι, η εποχή της ξεκούρασης και της ξεγνοιασιάς. Θάλασσα, ζεστός ήλιος, καλό φαγητό συνθέτουν την ωραιότερη εικόνα της πιο αγαπητής εποχής του χρόνου από μικρούς και μεγάλους. Το πακετάρισμα για τις πολυαναμενόμενες διακοπές μπορεί να είναι πολύ χαοτικό αλλά συνάμα και ευχάριστο. Ενώ ορισμένα αντικείμενα δεν παραβλέπονται ποτέ, όπως η αντηλιακή κρέμα ή το μαγιό και η πετσέτα, κάποια άλλα, όπως ένα κιτ πρώτων βοηθειών για τις διακοπές μπορούν να ξεχαστούν μέχρι τη στιγμή της έκτακτης ανάγκης που μπορεί να βρεθούμε αντιμέτωποι με διάφορες καταστάσεις.

Καούρα & Δυσπεψία: Οι συνήθειές μας τουλάχιστον οι διατροφικές, γίνονται πιο χαλαρές ή λιγότερο αυστηρές ως προς τις επιλογές μας, π.χ. πίνουμε αναψυκτικά για να δροσιστούμε, αυξάνεται η ποσότητα του καφέ και του αλκοόλ που καταναλώνουμε , τρώμε σε εστιατόρια, ουζερί και ταβέρνες και συχνά μάλιστα αργά το βράδυ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επιβαρύνουμε το στομάχι μας, με δυσάρεστες επιπτώσεις όπως η έντονη δυσπεψία και η καούρα. Τα αλγινικά σκευάσματα, ανακουφίζουν αποτελεσματικά από τα συμπτώματα της καούρας και της δυσπεψίας, δρώντας άμεσα ενώ διαρκούν έως και 4 ώρες, χωρίς να επιδρούν ή να επηρεάζουν τη φυσιολογική λειτουργία του στομάχου.

Πονοκέφαλος: Όλοι μπορεί να έχουμε πονοκέφαλο κάποιες φορές, αλλά δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να προσπαθείς να απολαύσεις ένα υπέροχο δείπνο στις διακοπές η έναν όμορφο περίπατο δίπλα στη θάλασσα και ο πονοκέφαλος να σε ταλαιπωρεί. Η άμεση ενυδάτωση με επαρκή ποσότητα νερού και τα αναλγητικά-αντιφλεγμονώδη φάρμακα όπως π.χ.η ιβουπροφαίνη 400 mg, (Nurofen 400 mg καψάκιο, μαλακό) βοηθούν σημαντικά στην αποτελεσματική αντιμετώπιση επεισοδίων του απλού πονοκέφαλου ενώ διαρκούν  έως και 8 ώρες, απαλλάσσοντάς μας από αυτό το ενοχλητικό σύμπτωμα.

Πονόλαιμος: Αν και ο πονόλαιμος συνηθίζει να μας ταλαιπωρεί κυρίως τους χειμερινούς μήνες, δεν είναι λίγες οι φορές που λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και της υγρασίας εμφανίζεται και το καλοκαίρι, στερώντας μας στιγμές από τις καλοκαιρινές διακοπές. Κυριότεροι παράγοντες: η χρήση των κλιματιστικών, οι ιοί, τα παγωτά και τα κρύα ποτά, τα ξενύχτια καθώς και η μόλυνση του περιβάλλοντος. Τα σκευάσματα σε μορφή παστίλιας, που δεν περιέχουν αντιβιοτικό, είναι γνωστό ότι είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά στην παροχή δραστικού συστατικού απευθείας στο λαιμό για να ανακουφίσουν τα συμπτώματα του πονόλαιμου.

Ζάλη στο ταξίδι: Εάν ονειρεύεστε τις καλοκαιρινές σας διακοπές, αλλά αγχώνεστε στην ιδέα του ταξιδιού, τότε σίγουρα γνωρίζετε τι σημαίνει ναυτία. Το ταξίδι με αυτοκίνητο, πλοίο ή αεροπλάνο στέλνει συχνά «αντιφατικά» μηνύματα στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα την έντονη ζαλάδα, την τάση προς έμετο και τα υπόλοιπα ενοχλητικά συμπτώματα. Αν αποφασίσετε να πάρετε κάποιο φάρμακο, τότε το ιδανικότερο είναι να το πάρετε περίπου 45 λεπτά πριν την έναρξη του ταξιδιού -γιατί και πάλι, άπαξ και νιώσετε ναυτία, τότε τα φάρμακα θα λειτουργήσουν πιο δύσκολα στον οργανισμό σας. Η διμενυδρινάτη και η μεκλιζίνη και είναι ουσίες που μπορούν να σας βοηθήσουν όπως και σκευάσματα που περιέχουν Ginger και κυκλοφορούν σε διάφορες μορφές (σιρόπια, ταμπλέτες, καραμέλες) για ενήλικες και παιδιά.

Τσιμπήματα: Μέλισσες, κουνούπια, τσούχτρες, σκνίπες είναι οι απρόσκλητοι, ενοχλητικοί επισκέπτες του καλοκαιριού. Χρησιμοποιούμε εντομοαπωθητικά στο ακάλυπτο δέρμα ή πάνω στα ρούχα και ελέγχουμε τις οδηγίες της συσκευασίας, ειδικά όταν τα εφαρμόζουμε σε παιδιά, για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Μαζί με το εντομοαπωθητικό, προμηθευόμαστε και ένα προϊόν ανακούφισης από τα τσιμπήματα για κάθε ενδεχόμενο! Ιδιαίτερη φροντίδα θα πρέπει να έχουν οι αλλεργικοί όπου καλό είναι να λάβουν επίσης και κάποιο αντισταμινικό χάπι, για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αλλεργικής αντίδρασης και να αντιμετωπιστούν συστηματικότερα τα συμπτώματα.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στη μεταφορά και την αποθήκευση των φαρμάκων. Τα φάρμακα που χρειάζονται ψυγείο πρέπει να μεταφέρονται σε ισοθερμική τσάντα ή σε ειδική τσάντα, στην οποία έχουν τοποθετηθεί παγοκύστες. Με την άφιξή σας στον προορισμό σας, όλα τα σκευάσματα πρέπει να τοποθετηθούν σε ψυγείο. Δεν αφήνουμε ποτέ φάρμακα αλλά ακόμη και καλλυντικά στο αυτοκινητό ενώ είναι σταθμευμένο. Αν πρέπει να έχετε μαζί σας φαρμακευτική αγωγή, όσο είστε στη θάλασσα, φροντίστε να φυλάτε τα φάρμακα στην ισοθερμική τσάντα σε σκιερό μέρος και μην τα αφήνετε εκτεθειμένα στον ήλιο και τη ζέστη.

Γράφει η Ελένη Λάσκου/Φαρμακοποιός

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

19:15

Λίβανος: Στους 4.106 οι νεκροί από τις συγκρούσεις μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ

18:57

Νετανιάχου: «Ο ισραηλινός στρατός θα μείνει στον Λίβανο για όσο χρειαστεί»

18:38

Διμερείς επαφές Ιράν - Κατάρ μετά τις συνομιλίες με ΗΠΑ: Επίσημη διαμαρτυρία από Τεχεράνη

18:19

Αρχηγός ισραηλινού στρατού: «Σε πολύ δύσκολη θέση η Χεζμπολάχ»

18:00

«Απέτυχε παταγωδώς» - Ο Τραμπ παραιτεί τον Στάρμερ

17:41

Το λίφτινγκ Γουόρς στη Fed - «Αλλαγή καθεστώτος αλλά... με το γάντι»

17:22

Μητσοτάκης και Δένδιας στο Πεντάγωνο τη Δευτέρα - Εγκαινιάζουν το νέο Κέντρο Κυβερνοάμυνας

17:06

Τραμπ για Ιράν: «Να σταματήσει τη Χεζμπολάχ - Θα χτυπήσουμε πιο σκληρά»

16:48

Βανς: «Ιστορική συνάντηση» με Ιράν - Ο Τραμπ ζήτησε «αλλαγή σελίδας» στις σχέσεις με Τεχεράνη

16:30

Ο τουρισμός «τρώει» τον αγρότη;

16:17

Είναι εκατομμυριούχος ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς;

16:05

Κικίλιας: «Λύσεις στα νησιά από ανθρώπους που γνωρίζουν βαθιά τις τοπικές ανάγκες»

15:50

Νέες συνομιλίες για επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης με εντολή Ερντογάν

15:35

Θεμιστοκλέους: «Μέσα στους επόμενους μήνες ενισχύεται το ΕΚΑΒ με επιπλέον 250 νέα ασθενοφόρα»

15:19

Πώς το άγχος επηρεάζει το βάρος σου χωρίς να τρως περισσότερο

15:02

Κατς: Κανένας περιορισμός για τις ισραηλινές δυνάμεις στον Λίβανο

14:46

Φωτιά τώρα στο Πικέρμι

14:31

Κεφαλογιάννη: Η Σύρος ξεχωρίζει για διασύνδεση του πολιτισμού με ήπια και βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη

14:19

Ξεκίνησαν οι συνομιλίες ΗΠΑ - Ιράν στην Ελβετία: Στο μικροσκόπιο Λίβανος, πυρηνικά και Στενά του Ορμούζ

14:06

Δημοσκόπηση: 9 στους 10 Ισραηλινούς θεωρούν το Ιράν νικητή του πολέμου

13:54

Υπό έλεγχο η η πυρκαγιά σε χορτολιβαδική έκταση στην Σύρο

13:42

Ιαπωνία: Στα σκαριά επενδύσεις 2,3 τρισ. δολαρίων έως το 2040

13:29

Τροχαίο δυστύχημα στα Χανιά - Νεκρός 28χρονος μοτοσικλετιστής

13:14

Αναχώρησε από Ραφήνα το «Hyperspeed Jet 4» μετά την άρση της απαγόρευσης απόπλου

13:00

Ακίνητα - Αθηναϊκή Ριβιέρα: Ποιες είναι οι τιμές στις top περιοχές - Τι ψάχνουν ξένοι και Έλληνες αγοραστές

12:45

Δήμας: Εντός 2026 τα έργα στον κόμβο της Μεταμόρφωσης - Ιούλιο τα εγκαίνια του Ε65

12:31

Ιράν: Ο Λίβανος βασικό θέμα των συνομιλιών - Κλειστά τα Στενά του Ορμούζ μέχρι νεωτέρας

12:19

Επτά νεκροί σε δυο εκρήξεις στο Πακιστάν

12:04

Λουτρό Χανίων: Καρτ ποστάλ από τη νότια Κρήτη

11:50

Στενά του Ορμούζ: Ο λογαριασμός για την παγκόσμια οικονομία παραμένει ανοικτός