Tip of the Day

Τι πρέπει να περιέχει το φαρμακείο των διακοπών

25-07-2023 | 10:06
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τι πρέπει να περιέχει το φαρμακείο των διακοπών
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Καλοκαίρι, η εποχή της ξεκούρασης και της ξεγνοιασιάς. Θάλασσα, ζεστός ήλιος, καλό φαγητό συνθέτουν την ωραιότερη εικόνα της πιο αγαπητής εποχής του χρόνου από μικρούς και μεγάλους. Το πακετάρισμα για τις πολυαναμενόμενες διακοπές μπορεί να είναι πολύ χαοτικό αλλά συνάμα και ευχάριστο. Ενώ ορισμένα αντικείμενα δεν παραβλέπονται ποτέ, όπως η αντηλιακή κρέμα ή το μαγιό και η πετσέτα, κάποια άλλα, όπως ένα κιτ πρώτων βοηθειών για τις διακοπές μπορούν να ξεχαστούν μέχρι τη στιγμή της έκτακτης ανάγκης που μπορεί να βρεθούμε αντιμέτωποι με διάφορες καταστάσεις.

Καούρα & Δυσπεψία: Οι συνήθειές μας τουλάχιστον οι διατροφικές, γίνονται πιο χαλαρές ή λιγότερο αυστηρές ως προς τις επιλογές μας, π.χ. πίνουμε αναψυκτικά για να δροσιστούμε, αυξάνεται η ποσότητα του καφέ και του αλκοόλ που καταναλώνουμε , τρώμε σε εστιατόρια, ουζερί και ταβέρνες και συχνά μάλιστα αργά το βράδυ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επιβαρύνουμε το στομάχι μας, με δυσάρεστες επιπτώσεις όπως η έντονη δυσπεψία και η καούρα. Τα αλγινικά σκευάσματα, ανακουφίζουν αποτελεσματικά από τα συμπτώματα της καούρας και της δυσπεψίας, δρώντας άμεσα ενώ διαρκούν έως και 4 ώρες, χωρίς να επιδρούν ή να επηρεάζουν τη φυσιολογική λειτουργία του στομάχου.

Πονοκέφαλος: Όλοι μπορεί να έχουμε πονοκέφαλο κάποιες φορές, αλλά δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να προσπαθείς να απολαύσεις ένα υπέροχο δείπνο στις διακοπές η έναν όμορφο περίπατο δίπλα στη θάλασσα και ο πονοκέφαλος να σε ταλαιπωρεί. Η άμεση ενυδάτωση με επαρκή ποσότητα νερού και τα αναλγητικά-αντιφλεγμονώδη φάρμακα όπως π.χ.η ιβουπροφαίνη 400 mg, (Nurofen 400 mg καψάκιο, μαλακό) βοηθούν σημαντικά στην αποτελεσματική αντιμετώπιση επεισοδίων του απλού πονοκέφαλου ενώ διαρκούν  έως και 8 ώρες, απαλλάσσοντάς μας από αυτό το ενοχλητικό σύμπτωμα.

Πονόλαιμος: Αν και ο πονόλαιμος συνηθίζει να μας ταλαιπωρεί κυρίως τους χειμερινούς μήνες, δεν είναι λίγες οι φορές που λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και της υγρασίας εμφανίζεται και το καλοκαίρι, στερώντας μας στιγμές από τις καλοκαιρινές διακοπές. Κυριότεροι παράγοντες: η χρήση των κλιματιστικών, οι ιοί, τα παγωτά και τα κρύα ποτά, τα ξενύχτια καθώς και η μόλυνση του περιβάλλοντος. Τα σκευάσματα σε μορφή παστίλιας, που δεν περιέχουν αντιβιοτικό, είναι γνωστό ότι είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά στην παροχή δραστικού συστατικού απευθείας στο λαιμό για να ανακουφίσουν τα συμπτώματα του πονόλαιμου.

Ζάλη στο ταξίδι: Εάν ονειρεύεστε τις καλοκαιρινές σας διακοπές, αλλά αγχώνεστε στην ιδέα του ταξιδιού, τότε σίγουρα γνωρίζετε τι σημαίνει ναυτία. Το ταξίδι με αυτοκίνητο, πλοίο ή αεροπλάνο στέλνει συχνά «αντιφατικά» μηνύματα στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα την έντονη ζαλάδα, την τάση προς έμετο και τα υπόλοιπα ενοχλητικά συμπτώματα. Αν αποφασίσετε να πάρετε κάποιο φάρμακο, τότε το ιδανικότερο είναι να το πάρετε περίπου 45 λεπτά πριν την έναρξη του ταξιδιού -γιατί και πάλι, άπαξ και νιώσετε ναυτία, τότε τα φάρμακα θα λειτουργήσουν πιο δύσκολα στον οργανισμό σας. Η διμενυδρινάτη και η μεκλιζίνη και είναι ουσίες που μπορούν να σας βοηθήσουν όπως και σκευάσματα που περιέχουν Ginger και κυκλοφορούν σε διάφορες μορφές (σιρόπια, ταμπλέτες, καραμέλες) για ενήλικες και παιδιά.

Τσιμπήματα: Μέλισσες, κουνούπια, τσούχτρες, σκνίπες είναι οι απρόσκλητοι, ενοχλητικοί επισκέπτες του καλοκαιριού. Χρησιμοποιούμε εντομοαπωθητικά στο ακάλυπτο δέρμα ή πάνω στα ρούχα και ελέγχουμε τις οδηγίες της συσκευασίας, ειδικά όταν τα εφαρμόζουμε σε παιδιά, για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Μαζί με το εντομοαπωθητικό, προμηθευόμαστε και ένα προϊόν ανακούφισης από τα τσιμπήματα για κάθε ενδεχόμενο! Ιδιαίτερη φροντίδα θα πρέπει να έχουν οι αλλεργικοί όπου καλό είναι να λάβουν επίσης και κάποιο αντισταμινικό χάπι, για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αλλεργικής αντίδρασης και να αντιμετωπιστούν συστηματικότερα τα συμπτώματα.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στη μεταφορά και την αποθήκευση των φαρμάκων. Τα φάρμακα που χρειάζονται ψυγείο πρέπει να μεταφέρονται σε ισοθερμική τσάντα ή σε ειδική τσάντα, στην οποία έχουν τοποθετηθεί παγοκύστες. Με την άφιξή σας στον προορισμό σας, όλα τα σκευάσματα πρέπει να τοποθετηθούν σε ψυγείο. Δεν αφήνουμε ποτέ φάρμακα αλλά ακόμη και καλλυντικά στο αυτοκινητό ενώ είναι σταθμευμένο. Αν πρέπει να έχετε μαζί σας φαρμακευτική αγωγή, όσο είστε στη θάλασσα, φροντίστε να φυλάτε τα φάρμακα στην ισοθερμική τσάντα σε σκιερό μέρος και μην τα αφήνετε εκτεθειμένα στον ήλιο και τη ζέστη.

Γράφει η Ελένη Λάσκου/Φαρμακοποιός

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

19:16

Intracom Holdings: Υπερψηφίστηκε από τη ΓΣ η διανομή μερίσματος 0,18 ευρώ/μετοχή

19:09

ΕΚΤΕΡ: Μέρισμα 0,076 ευρώ/μετοχή - Από 12/06 η καταβολή

19:07

ΙΑΕΑ: Το Καζακστάν δηλώνει ανοιχτό να πάρει τα αποθέματα ουρανίου του Ιράν

19:02

AVE: Συμμετοχή στην ΑΜΚ της Yalco με ποσό έως 5 εκατ. ευρώ

18:58

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι ρωσικές απώλειες έφθασαν τις 223.539 στρατιωτικούς

18:49

Allwyn: Ολοκληρώθηκε η μεταφορά της καταστατικής έδρας στην Ελβετία

18:43

Λάρισα: Σε εξέλιξη μεγάλη πυρκαγιά στους Γόννους Τεμπών - Επιχειρούν εναέρια μέσα

18:39

Παπαθανάσης: «Η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα συνεχιστεί και μετά το Ταμείο Ανάκαμψης»

18:33

ΔΕΗ: Στο 33,4% η συμμετοχή του Δημοσίου μετά την ΑΜΚ

18:30

Έλαστρον: Πώληση βιομηχανικού ακινήτου στη Σίνδο έναντι 8,4 εκατ. ευρώ

18:22

Νέο alert: Οι παγκόσμιες θερμοκρασίες θα μείνουν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα ως το 2030

18:16

ΗΠΑ: Ο Τραμπ ετοιμάζεται να λάβει την «τελική του απόφαση» για μια πιθανή συμφωνία με το Ιράν

18:07

Σιδηρόδρομοι Ελλάδος: Από 30/6 ξεκινούν τα δρομολόγια Θεσσαλονίκη - Έδεσσα - Φλώρινα

18:00

Κέρδη 8,41% τον Μάιο στο Χρηματιστήριο της Αθήνας – Τζίρος 1 δισ. ευρώ στο κλείσιμο του μήνα

17:58

Ρωσία: Ο Μεντβέντεφ προειδοποιεί την Ευρώπη να προετοιμαστεί για περισσότερα επεισόδια με drone

17:46

Συμφωνία Ελλάδας, ΗΠΑ, Ν. Κορέας: 10.000 θέσεις εργασίας σε νέο ναυπηγικό κόμβο στην Ελευσίνα - Επενδύσεις 1,35 δισ. ευρώ

17:44

Alpha Bank: Μεταρρυθμίσεις της φορολογικής διοίκησης, αύξηση εσόδων και ψηφιοποίηση του δημόσιου τομέα

17:44

Ζαχάροβα: Κανένα στοιχείo για ρωσικά drones στην ΕΕ

17:35

Νετανιάχου: «Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις διέσχισαν τον ποταμό Λιτάνι στον Λίβανο»

17:22

Πηγές ΥΠΕΝ για ανάπτυξη υδρογονανθράκων: Επιπόλαιο το ΠΑΣΟΚ

17:18

Παπασταύρου: Οι δύο μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες στον κόσμο δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα

17:15

ΓΣΕΒΕΕ: Να μην αποκλείονται κλάδοι της οικονομίας από τη χρηματοδότηση ευρωπαϊκών πόρων

17:10

Τριήμερο Αγίου Πνεύματος: Διπλό «δίχτυ» Τροχαίας και υπ. Μεταφορών για τους εκδρομείς

17:10

Ρωσία: Ουκρανικά πλήγματα σε διυλιστήριο στο Βόλγκογκραντ και σε σταθμό άντλησης στο Γιαροσλάβ

17:02

Γιώργος Κώτσηρας: Επεκτείνουμε τα κίνητρα για τον επαναπατρισμό Ελλήνων του εξωτερικού

17:00

Μπενρουμπή (ΜΕΤΚΑ): Το μεγάλο στοίχημα των υποδομών στην Κρήτη και την Ελλάδα

16:59

Χωρίς φρένα η Wall Street: Πάει για τρίτο τριπλό ρεκόρ - Ισχυρά κέρδη σε Μάιο και εβδομάδα

16:54

ΟΠΕΚΕΠΕ: Σε εξέλιξη οι απολογίες των πρώτων κατηγορουμένων για παράνομες επιδοτήσεις στην Κρήτη

16:49

Ιράν: «Η Τεχεράνη δεν εμπιστεύεται τα λόγια, θα κρίνει από τις πράξεις»

16:42

Περιστέρης (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ): «Η Κρήτη μπορεί να γίνει το πρότυπο ανθεκτικότητας για όλη την Ελλάδα»