Tip of the Day

Τι πρέπει να περιέχει το φαρμακείο των διακοπών

25-07-2023 | 10:06
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τι πρέπει να περιέχει το φαρμακείο των διακοπών
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Καλοκαίρι, η εποχή της ξεκούρασης και της ξεγνοιασιάς. Θάλασσα, ζεστός ήλιος, καλό φαγητό συνθέτουν την ωραιότερη εικόνα της πιο αγαπητής εποχής του χρόνου από μικρούς και μεγάλους. Το πακετάρισμα για τις πολυαναμενόμενες διακοπές μπορεί να είναι πολύ χαοτικό αλλά συνάμα και ευχάριστο. Ενώ ορισμένα αντικείμενα δεν παραβλέπονται ποτέ, όπως η αντηλιακή κρέμα ή το μαγιό και η πετσέτα, κάποια άλλα, όπως ένα κιτ πρώτων βοηθειών για τις διακοπές μπορούν να ξεχαστούν μέχρι τη στιγμή της έκτακτης ανάγκης που μπορεί να βρεθούμε αντιμέτωποι με διάφορες καταστάσεις.

Καούρα & Δυσπεψία: Οι συνήθειές μας τουλάχιστον οι διατροφικές, γίνονται πιο χαλαρές ή λιγότερο αυστηρές ως προς τις επιλογές μας, π.χ. πίνουμε αναψυκτικά για να δροσιστούμε, αυξάνεται η ποσότητα του καφέ και του αλκοόλ που καταναλώνουμε , τρώμε σε εστιατόρια, ουζερί και ταβέρνες και συχνά μάλιστα αργά το βράδυ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επιβαρύνουμε το στομάχι μας, με δυσάρεστες επιπτώσεις όπως η έντονη δυσπεψία και η καούρα. Τα αλγινικά σκευάσματα, ανακουφίζουν αποτελεσματικά από τα συμπτώματα της καούρας και της δυσπεψίας, δρώντας άμεσα ενώ διαρκούν έως και 4 ώρες, χωρίς να επιδρούν ή να επηρεάζουν τη φυσιολογική λειτουργία του στομάχου.

Πονοκέφαλος: Όλοι μπορεί να έχουμε πονοκέφαλο κάποιες φορές, αλλά δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να προσπαθείς να απολαύσεις ένα υπέροχο δείπνο στις διακοπές η έναν όμορφο περίπατο δίπλα στη θάλασσα και ο πονοκέφαλος να σε ταλαιπωρεί. Η άμεση ενυδάτωση με επαρκή ποσότητα νερού και τα αναλγητικά-αντιφλεγμονώδη φάρμακα όπως π.χ.η ιβουπροφαίνη 400 mg, (Nurofen 400 mg καψάκιο, μαλακό) βοηθούν σημαντικά στην αποτελεσματική αντιμετώπιση επεισοδίων του απλού πονοκέφαλου ενώ διαρκούν  έως και 8 ώρες, απαλλάσσοντάς μας από αυτό το ενοχλητικό σύμπτωμα.

Πονόλαιμος: Αν και ο πονόλαιμος συνηθίζει να μας ταλαιπωρεί κυρίως τους χειμερινούς μήνες, δεν είναι λίγες οι φορές που λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και της υγρασίας εμφανίζεται και το καλοκαίρι, στερώντας μας στιγμές από τις καλοκαιρινές διακοπές. Κυριότεροι παράγοντες: η χρήση των κλιματιστικών, οι ιοί, τα παγωτά και τα κρύα ποτά, τα ξενύχτια καθώς και η μόλυνση του περιβάλλοντος. Τα σκευάσματα σε μορφή παστίλιας, που δεν περιέχουν αντιβιοτικό, είναι γνωστό ότι είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά στην παροχή δραστικού συστατικού απευθείας στο λαιμό για να ανακουφίσουν τα συμπτώματα του πονόλαιμου.

Ζάλη στο ταξίδι: Εάν ονειρεύεστε τις καλοκαιρινές σας διακοπές, αλλά αγχώνεστε στην ιδέα του ταξιδιού, τότε σίγουρα γνωρίζετε τι σημαίνει ναυτία. Το ταξίδι με αυτοκίνητο, πλοίο ή αεροπλάνο στέλνει συχνά «αντιφατικά» μηνύματα στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα την έντονη ζαλάδα, την τάση προς έμετο και τα υπόλοιπα ενοχλητικά συμπτώματα. Αν αποφασίσετε να πάρετε κάποιο φάρμακο, τότε το ιδανικότερο είναι να το πάρετε περίπου 45 λεπτά πριν την έναρξη του ταξιδιού -γιατί και πάλι, άπαξ και νιώσετε ναυτία, τότε τα φάρμακα θα λειτουργήσουν πιο δύσκολα στον οργανισμό σας. Η διμενυδρινάτη και η μεκλιζίνη και είναι ουσίες που μπορούν να σας βοηθήσουν όπως και σκευάσματα που περιέχουν Ginger και κυκλοφορούν σε διάφορες μορφές (σιρόπια, ταμπλέτες, καραμέλες) για ενήλικες και παιδιά.

Τσιμπήματα: Μέλισσες, κουνούπια, τσούχτρες, σκνίπες είναι οι απρόσκλητοι, ενοχλητικοί επισκέπτες του καλοκαιριού. Χρησιμοποιούμε εντομοαπωθητικά στο ακάλυπτο δέρμα ή πάνω στα ρούχα και ελέγχουμε τις οδηγίες της συσκευασίας, ειδικά όταν τα εφαρμόζουμε σε παιδιά, για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Μαζί με το εντομοαπωθητικό, προμηθευόμαστε και ένα προϊόν ανακούφισης από τα τσιμπήματα για κάθε ενδεχόμενο! Ιδιαίτερη φροντίδα θα πρέπει να έχουν οι αλλεργικοί όπου καλό είναι να λάβουν επίσης και κάποιο αντισταμινικό χάπι, για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αλλεργικής αντίδρασης και να αντιμετωπιστούν συστηματικότερα τα συμπτώματα.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στη μεταφορά και την αποθήκευση των φαρμάκων. Τα φάρμακα που χρειάζονται ψυγείο πρέπει να μεταφέρονται σε ισοθερμική τσάντα ή σε ειδική τσάντα, στην οποία έχουν τοποθετηθεί παγοκύστες. Με την άφιξή σας στον προορισμό σας, όλα τα σκευάσματα πρέπει να τοποθετηθούν σε ψυγείο. Δεν αφήνουμε ποτέ φάρμακα αλλά ακόμη και καλλυντικά στο αυτοκινητό ενώ είναι σταθμευμένο. Αν πρέπει να έχετε μαζί σας φαρμακευτική αγωγή, όσο είστε στη θάλασσα, φροντίστε να φυλάτε τα φάρμακα στην ισοθερμική τσάντα σε σκιερό μέρος και μην τα αφήνετε εκτεθειμένα στον ήλιο και τη ζέστη.

Γράφει η Ελένη Λάσκου/Φαρμακοποιός

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Τραμπ: Ο πόλεμος με το Ιράν θα τελειώσει μετά τις ενδιάμεσες εκλογές για το Κογκρέσο

23:37

Ιράκ: Η Βαγδάτη συμφώνησε σε κοινή έρευνα με το Ιράν για πεδία που χρησιμοποιούνται στην εκτόξευση drones

23:15

Ρωσία: Η Rosatom θα αυξήσει τον αριθμό του επιστημονικού προσωπικού της στον πυρηνικό σταθμό Μπουσέρ του Ιράν

23:02

Μαρινάκης: Βροχή δισεκατομμυρίων και ανέξοδες υποσχέσεις στην ομιλία Ανδρουλάκη

22:48

Ελληνική ανθρωπιστική βοήθεια 500.000 ευρώ σε νοσοκομείο της Βηρυτού

22:19

Τι λέει η Α' Νεφρολογική Κλινική του ΑΠΘ στο Ιπποκράτειο για την πλασμαφαίρεση

21:52

Σεισμός 4,9 Ρίχτερ ανοιχτά της Κεφαλονιάς

21:47

Θεσσαλονίκη: Στα χέρια της ΕΛΑΣ οδηγός που έτρεχε με 188 χλμ/ώρα στην ΠΑΘΕ

21:18

Παιδιά σε κίνδυνο: Οι αδυναμίες του συστήματος προστασίας και το στοίχημα της έγκαιρης παρέμβασης

21:05

Ανδρουλάκης: Σταδιακή επαναφορά 13ου μισθού στους ΔΥ και 13ης σύνταξης

20:52

Οι χώρες του Κόλπου θα ενημερωθούν για τη «συμφωνία διαχείρισης του Ορμούζ» τη Δευτέρα στη συνάντηση του Ομάν

20:30

ΑΑΔΕ - Επιχείρηση «Τα Άνθη του Κακού»: Νέα ευρήματα στο ίδιο δίκτυο διακίνησης κοκαΐνης

20:22

WSJ: Κινεζικές εταιρείες παρείχαν στο Ιράν δορυφορικές εικόνες στρατιωτικής βάσης των ΗΠΑ στην Ιορδανία

20:10

Χιλή: Τουλάχιστον 16 νεκροί από πυρκαγιά σε οίκο ευγηρίας

20:04

Στο νοσοκομείο Παίδων 4χρονο αγοράκι που ανασύρθηκε από πισίνα ξενοδοχείου στην Ανάβυσσο

19:55

ΙΣΑ: Επικαιροποιεί τις προτάσεις που έχει καταθέσει από το 2020 για την θωράκιση της δημόσιας υγείας

19:42

Σε «λαϊκή αγρυπνία» από το απόγευμα της Κυριακής η σορός του Γ. Μαζωνάκη

19:24

Bloomberg: Η νίκη του AfD στη Σαξονία-Άνχαλτ θέτει εν αμφιβόλω την μεταρρυθμιστική ατζέντα Μερτς

19:00

25 χρόνια μετά: Πώς η 11η Σεπτεμβρίου άλλαξε την οικονομία και το Μανχάταν

18:35

Ζελένσκι: Τρεις νεκροί και δεκάδες τραυματίες από ρωσικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς

18:14

Αμοντέι (Anthropic): Ανάγκη επιβράδυνσης του ρυθμού ανάπτυξης των μοντέλων AI - Σοβαροί οι κίνδυνοι

18:04

BRICS: Κάλεσμα του Κινέζου προέδρου Σι για την ανάληψη ειρηνευτικού ρόλου στον πόλεμο της Μέσης Ανατολής

18:02

Χατζηβασιλείου: Το Καστελλόριζο είναι η καρδιά της Ελλάδας

18:00

Νέα παρατράγουδα στη Χαλκιδική: Η βιαστική «απάντηση» της ΔΕΕΠ και ο πόλεμος για τις εντυπώσεις

17:54

Σαμοθράκη: Τραυματισμός 70χρονης πεζοπόρου στη «Βάθρα του Φονιά»

17:41

Τραμπ: «Θα λάτρευα να δω την Ιρλανδία ενωμένη»

17:36

Κυβερνητικές πηγές κατά Φρ. Κουτεντάκη: Μπορεί να έχει έρθει το επόμενο Νόμπελ Οικονομίας και να μην το έχουμε καταλάβει

17:29

Ρωσία: Το Κρεμλίνο δεν έχει λάβει απόφαση για τη συμμετοχή του Πούτιν στην G20

17:26

Κουτεντάκης: Οι μαθητευόμενοι κοστολόγοι της ΝΔ επινόησαν μια νέα μονάδα μέτρησης

17:00

Καύσιμα: Προς νέα μέτρα αν δεν πέσουν οι τιμές - Στο «ραντάρ» το πετρέλαιο θέρμανσης