Tip of the Day

Καύσωνας: Ποια είναι η ανώτατη θερμοκρασία που αντέχει ο ανθρώπινος οργανισμός

11-07-2023 | 15:52
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Καύσωνας: Ποια είναι η ανώτατη θερμοκρασία που αντέχει ο ανθρώπινος οργανισμός
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Ολοένα και με περισσότερους καύσωνες έρχεται αντιμέτωπη η ανθρωπότητα, ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, προκαλώντας ανησυχία αλλά και καίρια ερωτήματα στα οποία καλείται να απαντήσει η επιστήμη. Ένα από αυτά είναι και το «πόση ζέστη μπορεί να αντέξει με ασφάλεια ο ανθρώπινος οργανισμός;».

Σχετικές μελέτες διεξάγουν εδώ και χρόνια επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Roehampton, στο Λονδίνο και τα νεότερα δεδομένα αναμένεται να παρουσιάσει στο συνέδριο της Βρετανικής Εταιρείας Πειραματικής Βιολογίας SEB Centenary Conference 2023, ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Lewis Halsey, καθηγητής στη Σχολή Επιστημών Υγείας.

Σύμφωνα με αυτά, το ανώτατο όριο της θερμοκρασίας που μπορεί να αντέξει ο ανθρώπινος οργανισμός κυμαίνεται μεταξύ 40 και 50 βαθμών Κελσίου. Όταν η περιβαλλοντική θερμοκρασία υπερβαίνει αυτά τα όρια, αυξάνεται σημαντικά ο μεταβολικός ρυθμός σε κατάσταση ηρεμίας. Ο μεταβολικός ρυθμός αποτελεί δείκτη της ενέργειας που χρειάζεται το ανθρώπινο σώμα για να λειτουργεί ομαλά, όταν είναι αδρανές.

Ο ρυθμός αύξησης

Όπως καταδεικνύουν ο έρευνες, στους 40 βαθμούς Κελσίου, ο μεταβολικός ρυθμός αυξάνεται κατά 35% έναντι του φυσιολογικού που παρατηρείται σε θερμοκρασία περίπου 28 βαθμών Κελσίου. Όταν η θερμοκρασία φθάνει στους 50 βαθμούς, η διαφορά φθάνει στο 48% έναντι του φυσιολογικού. Επομένως, όσο περισσότερη ζέστη κάνει, τόσο πιο σκληρά εργάζεται το σώμα για να διατηρήσει ομαλή τη λειτουργία του.

«Πολλές έρευνες έχουν γίνει για τη θερμοκρασία που αντέχουν τα διαφορετικά ζωικά είδη για να ζουν με άνεση, διατηρώντας χαμηλό τον μεταβολικό ρυθμό τους. Παραδόξως, όμως, ελάχιστες ανάλογες έρευνες έχουν γίνει για τους ανθρώπους», δήλωσε ο Dr. Halsey στο MedicalXpress. «Το να γνωρίζουμε την ανώτατη θερμοκρασία που αντέχει ο άνθρωπος και τις παραμέτρους που την επηρεάζουν, έχει ζωτική σημασία. Και αυτό διότι μπορεί να έχει αντίκτυπο στις εργασιακές συνθήκες, την άθληση, τα ταξίδια, ακόμα και στην παροχή υπηρεσιών Υγείας. Η έρευνά μας δείχνει ποιο είναι το ιδανικό περιβάλλον και πως αυτό διαφέρει μεταξύ των ανθρώπων», πρόσθεσε.

Πώς επηρεάζεται η καρδιακή λειτουργία

Οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει πως όταν η θερμοκρασία υπερβαίνει τα παραπάνω όρια, επηρεάζεται μεταξύ άλλων η καρδιακή λειτουργία. Ωστόσο, οι επιπτώσεις σε αυτήν εξαρτώνται από χαρακτηριστικά, όπως το φύλο, η ηλικία και η φυσική κατάσταση.

«Άνδρες και γυναίκες έχουν σημαντικά διαφορετικές καρδιολογικές αντιδράσεις στη ζέστη. Στις γυναίκες παρατηρείται πολύ πιο έντονη αύξηση στους καρδιακούς παλμούς. Παρατηρείται επίσης μειωμένη συστολή του καρδιακού μυός μετά την εξώθηση του αίματος από την καρδιά», εξηγεί ο λέει ο καθηγητής. Και προσθέτει:

«Δημιουργούμε σταδιακά μία εικόνα για τις αντιδράσεις του ανθρώπινου σώματος στην υψηλή θερμοκρασία, την προσαρμοστικότητά του και τα όριά του. Το σημαντικό όμως είναι ότι αποτυπώνουμε τις διαφορές μεταξύ των ατόμων. Σε ένα περιβάλλον που θερμαίνεται ολοένα περισσότερο, οι γνώσεις αυτές είναι πολύτιμες».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

09:55

Τσιόδρας στο Ευρωκοινοβούλιο: Τεχνητή Νοημοσύνη και γραφειοκρατία δεν πάνε μαζί!

09:44

Η Βενεζουέλα υπογράφει συμφωνία με την General Electric για τον εκσυγχρονισμό του δικτύου ηλεκτροδότησης

09:33

Η BlackRock «ξεφορτώνεται» άλλες 200 θέσεις εργασίας

09:31

«Οι AI agents θα αντικαταστήσουν τα apps» - Τι «βλέπει» για το μέλλον η Qualcomm

09:30

Πολυνομοσχέδιο στη Βουλή: Νέες ρυθμίσεις για επιδόματα, δόσεις, υβριδικά και προσωπική διαφορά

09:20

Γροιλανδία: Επαρκής η άμυνα απέναντι σε Ρωσία και Κίνα, λέει η Δανία

09:16

Eurobank: Δωρεάν διάθεση 1.727.493 ιδίων μετοχών σε 208 στελέχη

09:06

Στον «πάγο» τα επιτόκια της Αυστραλίας τον Μάιο - Στο 4,35%

08:56

ΕΒΕΠ: «Καλοκαιρινό δώρο» για την ελληνική οικονομία η συμφωνία ΗΠΑ–Ιράν

08:44

ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών: Αρχίζει η ΑΜΚ - Μέχρι 4,17 ευρώ η τιμή διάθεσης

08:42

Πανελλαδικές Εξετάσεις: Ξεκινούν σήμερα τα Ειδικά Μαθήματα

08:29

Σεισμός 6,7 βαθμών στην κεντρική Ινδονησία

08:28

Το «μονοπάτι του ασθενούς» στην ψηφιακή εποχή

08:27

Τα στενά του Ορμούζ θα είναι «εντελώς ανοικτά» την Παρασκευή, διαβεβαιώνει ο Τραμπ

08:13

Τι σχεδιάζει στις Αχαρνές η κρητική αρτοποιία «Το Μάννα» – Ν. Τσατσαρωνάκης

08:08

Αποδυναμώθηκε κι άλλο η κινεζική οικονομία τον Μάιο

07:49

Ποιος είναι ο ιδιοκτήτης των πρωταθλητών NBA, Νιου Γιορκ Νικς

07:47

Γιατί η Chevron «μαζεύει» ελληνικά οικόπεδα – Τι βλέπει ο αμερικανικός κολοσσός στην Ελλάδα

07:44

ΕΡΓΑΝΗ: 993.189 προσλήψεις στο τετράμηνο του 2026 - Έσπασε τα κοντέρ ο Απρίλιος με ρεκόρ σε καταλύματα και εστίαση

07:43

Κυκλοφοριακό: Τι «παίζει» με τον περίφημο Κόμβο Μεταμόρφωσης στην Αττική Οδό (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ)

07:43

Εφορία: Ελεγκτικό «κόσκινο» φορολογικές δηλώσεις μισθωτών-συνταξιούχων - Τι ψάχνουν οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ

07:39

Ιαπωνία: Στο υψηλότερο επίπεδο από το 1995 τα επιτόκια

07:31

Συνεργασία ΔΕΗ – Dimand για το νέο «στρατηγείο» στη Μεσογείων – «Σφραγίδα» ΤΕΡΝΑ στο project των 180 εκατ.

07:28

Κ. Καλογεράκης (Cloud Office): Η τεχνητή νοημοσύνη οδηγεί το επόμενο επενδυτικό κύμα των επιχειρήσεων

07:27

Συμφωνία ΗΠΑ - Ιράν: Πότε θα φανεί η αποκλιμάκωση στις αντλίες - Οι πρώτες εκτιμήσεις για βενζίνη και diesel

07:22

«Φιλόξενη» χώρα για πυρηνικές εγκαταστάσεις η Ελλάδα – Θράκη και Νότια Εύβοια «ψηλά» στη λίστα

07:17

Χρηματιστήριο: Επενδυτές αναδυόμενων αγορών θέλουν να μείνουν στο ΧΑ και μετά την αναβάθμιση

07:12

Το κλάδεμα των λεφτόδεντρων - Ένας Μητσοτάκης στην εκδήλωση Τσίπρα - Ο «ωραίος από κοντά» Ανδρουλάκης

07:05

Πάνω από 41% η Unicredit στην Commerzbank - Ο πληθωρισμός χτύπησε ταβάνι- Με οδηγό τις εκθέσεις το XA

23:57

ΗΠΑ: Βομβαρδιστικό B-52 συνετρίβη λίγο μετά την απογείωσή του στην Καλιφόρνια