Tip of the Day

Τι πρέπει να κάνουμε για να αποφευχθούν οι πυρκαγιές

10-07-2023 | 07:47
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τι πρέπει να κάνουμε για να αποφευχθούν οι πυρκαγιές
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google
Μεγάλο βάρος της ευθύνης για την πρόληψη και καταστολή της πυρκαγιάς πέφτει στους πολίτες οι οποίοι συνήθως είναι και οι πρώτοι που αντιλαμβάνονται την ύπαρξη κάποιας εστίας.

Καθώς βρισκόμαστε στην καρδιά της αντιπυρικής περιόδου και ενώ οι υψηλές θερμοκρασίες επικρατούν σε όλη τη χώρα, οι ενημερώσεις για υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς γίνονται όλο και πιο συχνές. Εκτός από τις αρμόδιες υπηρεσίες, τις Περιφέρεις και τους δήμους οι οποίοι έχουν λάβει εντολή να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα, μεγάλο βάρος της ευθύνης πέφτει και στους πολίτες οι οποίοι συνήθως είναι και οι πρώτοι που αντιλαμβάνονται την ύπαρξη κάποιας εστίας και κάνουν τις πρώτες βασικές κινήσεις, με σημαντικότερη όλων την ενημέρωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στον αριθμό κλήσης 199 (στην οποία θα πρέπει να δώσουν πληροφορίες για την τοποθεσία και το ακριβές σημείο και την κατεύθυνση της πυρκαγιάς καθώς και το είδος της βλάστησης που καίγεται).

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει συστήσει στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Αν το σπίτι βρίσκεται μέσα ή κοντά σε δάσος θα πρέπει να δημιουργείται μια αντιπυρική ζώνη γύρω από το σπίτι καθαρίζοντας σε ακτίνα τουλάχιστον 10 μέτρων τα ξερά χόρτα και φύλλα, τις πευκοβελόνες και τα κλαδιά, να κλαδεύονται τα δένδρα μέχρι το ύψος των 3 μέτρων, ανάλογα με την ηλικία και την κατάστασή τους και να απομακρύνονται τα ξερά κλαδιά από τα δένδρα και τους θάμνους.

Δεν θα πρέπει οι ιδιοκτήτες να αφήνουν τα κλαδιά των δένδρων να ακουμπούν στους τοίχους, τη στέγη και τα μπαλκόνια του σπιτιού και θα πρέπει να τα κλαδεύουν απόσταση τουλάχιστον 5 μέτρων από το σπίτι.

Η δενδρώδης βλάστηση θα πρέπει να είναι αραιωμένη έτσι ώστε τα κλαδιά του ενός δένδρου να απέχουν τουλάχιστον 3 μέτρα από τα κλαδιά του άλλου. Για ακόμη μεγαλύτερη προστασία απομακρύνουμε τη δενδρώδη και θαμνώδη βλάστηση γύρω από το κτίσμα σε απόσταση τουλάχιστον 10 μέτρων εφόσον οι εργασίες καθαρισμού της φυσικής βλάστησης που επιβάλλονται για την προστασία των κτιρίων δεν προσκρούουν σε καμία περίπτωση στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας.

Οι ιδιοκτήτες δεν θα πρέπει να τοποθετούν πλαστικές υδρορροές ή σωλήνες στους τοίχους του σπιτιού ούτε παραθυρόφυλλα από εύφλεκτα υλικά στα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες. Ακόμη, τα καλύμματα στις καμινάδες και τους αεραγωγούς του σπιτιού να είναι από άφλεκτο υλικό ώστε να μην διεισδύσουν σπίθες.

Στο εσωτερικό του σπιτιού δεν θα πρέπει να αποθηκεύονται εύφλεκτα αντικείμενα κοντά στο σπίτι ενώ τα καυσόξυλα θα πρέπει να τοποθετούνται σε κλειστούς και προφυλαγμένους χώρους.

Οι χώροι θα πρέπει να διαθέτουν κατάλληλους πυροσβεστήρες οι οποίοι θα συντηρούνται τακτικά ενώ θα πρέπει να υπάρχει και σωλήνα ποτίσματος με μήκος ανάλογο της περιοχής που πρέπει να προστατευτεί.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

20:39

Motor Oil: Στο 3,75% το επιτόκιο για το νέο ομόλογο 400 εκατ. ευρώ

20:28

Aktor: Πρώτη περίοδος εκτοκισμού Κοινού Ομολογιακού Δανείου 2025 ύψους 140 εκατ. ευρώ

20:24

Ιταλία: Η τεχνητή νοημοσύνη θα συμπεριληφθεί στα σχολικά προγράμματα

20:12

SpaceX: Η μεγαλύτερη IPO στην ιστορία - Η retail φρενίτιδα και το στοίχημα της Wall Street

20:10

Γκουτέρες: Υπάρχει κίνδυνος να επιστρέψει ο «ολοκληρωτικός πόλεμος» στη Μέση Ανατολή

20:09

«Λατρεύω τον πληθωρισμό»: Δήλωση Τραμπ με τον ΔΤΚ σε υψηλό 3 ετών

20:07

Ζήτημα ανταγωνιστικότητας η επάρκεια της Ευρώπης σε φάρμακα- Το λαμπρό παράδειγμα της Ελλάδας

20:02

Μπιλ Γκέιτς για δεσμούς με Έπστιν: «Ήταν ένα μεγάλο λάθος, αλλά δεν γνώριζα τις πράξεις του»

19:57

Σχέδια Βελτίωσης - Ποιοι έχουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες ένταξης;

19:56

Quest: «Ναι» από ΓΣ σε καθαρό μέρισμα 0,38 ευρώ ανά μετοχή

19:47

Παπασταύρου: «Η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο της νέας γεωμετρίας της ενέργειας»

19:38

Alpha Bank: Δωρεάν διάθεση μετοχών σε στελέχη και εργαζόμενους

19:35

Όμιλος ΑΔΜΗΕ: Αύξηση 27% στα καθαρά κέρδη α' τριμήνου - Στα 49,1 εκατ. ευρώ

19:31

Trastor: Αξιοποιεί άμεσα τα κεφάλαια της ΑΜΚ με επένδυση €38,6 εκατ. στο κέντρο της Αθήνας

19:28

Νευρικότητα στις ευρωαγορές ενόψει ΕΚΤ

19:27

Optima bank: 11 φορές υπερκάλυψη για το ομόλογο των 200 εκατ. ευρώ

19:23

Ράλι 3% για το πετρέλαιο μετά τη νέα απειλή Τραμπ προς Ιράν

19:02

Νέα προειδοποίηση Τραμπ: Θα χτυπήσουμε το Ιράν ξανά σκληρά σήμερα

18:53

Μακρόν: «Η εμπιστοσύνη στους θεσμούς μας έχει κλονιστεί» - Συγκλονίζει τη χώρα ο θάνατος της 11χρονης

18:38

Τουρκία-Ισραήλ: Επίθεση Ερντογάν κατά Νετανιάχου

18:36

Τασούλας: Aνακηρύχθηκε επίτιμος δημότης Διστόμου - «Δικαίωση είναι να νοιαζόμαστε για τον τόπο μας»

18:32

ΔΟΑΕ: Ψήφισμα κατά του Ιράν με στήριξη ΗΠΑ – Ζητούν πλήρη στοιχεία για το εμπλουτισμένο ουράνιο

18:25

Τζιτζικώστας: «Οι πολίτες της Ευρώπης περιμένουν από εμάς αξιόπιστες, διαφανείς και δίκαιες μεταφορές»

18:23

Σταθερά στο 2,25% τα επιτόκια στον Καναδά - SOS για πληθωρισμό και επιβράδυνση της οικονομίας

18:11

Μητσοτάκης: «Εκλογές το 2027» - Και με τη «βούλα» νέος Γραμματέας της ΠΕ της ΝΔ ο Κυρανάκης

18:02

Χρηματιστήριο Αθηνών: ΟΤΕ και Coca-Cola έβαλαν «πλάτη» απέναντι στις τράπεζες

17:51

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαράσσει νέα στρατηγική για τα νησιά και τις παράκτιες περιοχές

17:41

Η Βουλγαρία ανέστειλε την άδεια της ασφαλιστικής εταιρείας «Insurance JSC Dallbogg: Life and Health»

17:35

Δήμας: Οι νέες υποδομές σχεδιάζονται με υψηλότερη ανθεκτικότητα απέναντι στην κλιματική κρίση

17:20

Μιχαηλίδου: Προστατεύουμε τους νέους από τον ψηφιακό εθισμό, αποτρέπουμε τον ψηφιακό αποκλεισμό της τρίτης ηλικίας