Tip of the Day

Τι πρέπει να κάνουμε για να αποφευχθούν οι πυρκαγιές

10-07-2023 | 07:47
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τι πρέπει να κάνουμε για να αποφευχθούν οι πυρκαγιές
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google
Μεγάλο βάρος της ευθύνης για την πρόληψη και καταστολή της πυρκαγιάς πέφτει στους πολίτες οι οποίοι συνήθως είναι και οι πρώτοι που αντιλαμβάνονται την ύπαρξη κάποιας εστίας.

Καθώς βρισκόμαστε στην καρδιά της αντιπυρικής περιόδου και ενώ οι υψηλές θερμοκρασίες επικρατούν σε όλη τη χώρα, οι ενημερώσεις για υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς γίνονται όλο και πιο συχνές. Εκτός από τις αρμόδιες υπηρεσίες, τις Περιφέρεις και τους δήμους οι οποίοι έχουν λάβει εντολή να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα, μεγάλο βάρος της ευθύνης πέφτει και στους πολίτες οι οποίοι συνήθως είναι και οι πρώτοι που αντιλαμβάνονται την ύπαρξη κάποιας εστίας και κάνουν τις πρώτες βασικές κινήσεις, με σημαντικότερη όλων την ενημέρωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στον αριθμό κλήσης 199 (στην οποία θα πρέπει να δώσουν πληροφορίες για την τοποθεσία και το ακριβές σημείο και την κατεύθυνση της πυρκαγιάς καθώς και το είδος της βλάστησης που καίγεται).

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει συστήσει στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Αν το σπίτι βρίσκεται μέσα ή κοντά σε δάσος θα πρέπει να δημιουργείται μια αντιπυρική ζώνη γύρω από το σπίτι καθαρίζοντας σε ακτίνα τουλάχιστον 10 μέτρων τα ξερά χόρτα και φύλλα, τις πευκοβελόνες και τα κλαδιά, να κλαδεύονται τα δένδρα μέχρι το ύψος των 3 μέτρων, ανάλογα με την ηλικία και την κατάστασή τους και να απομακρύνονται τα ξερά κλαδιά από τα δένδρα και τους θάμνους.

Δεν θα πρέπει οι ιδιοκτήτες να αφήνουν τα κλαδιά των δένδρων να ακουμπούν στους τοίχους, τη στέγη και τα μπαλκόνια του σπιτιού και θα πρέπει να τα κλαδεύουν απόσταση τουλάχιστον 5 μέτρων από το σπίτι.

Η δενδρώδης βλάστηση θα πρέπει να είναι αραιωμένη έτσι ώστε τα κλαδιά του ενός δένδρου να απέχουν τουλάχιστον 3 μέτρα από τα κλαδιά του άλλου. Για ακόμη μεγαλύτερη προστασία απομακρύνουμε τη δενδρώδη και θαμνώδη βλάστηση γύρω από το κτίσμα σε απόσταση τουλάχιστον 10 μέτρων εφόσον οι εργασίες καθαρισμού της φυσικής βλάστησης που επιβάλλονται για την προστασία των κτιρίων δεν προσκρούουν σε καμία περίπτωση στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας.

Οι ιδιοκτήτες δεν θα πρέπει να τοποθετούν πλαστικές υδρορροές ή σωλήνες στους τοίχους του σπιτιού ούτε παραθυρόφυλλα από εύφλεκτα υλικά στα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες. Ακόμη, τα καλύμματα στις καμινάδες και τους αεραγωγούς του σπιτιού να είναι από άφλεκτο υλικό ώστε να μην διεισδύσουν σπίθες.

Στο εσωτερικό του σπιτιού δεν θα πρέπει να αποθηκεύονται εύφλεκτα αντικείμενα κοντά στο σπίτι ενώ τα καυσόξυλα θα πρέπει να τοποθετούνται σε κλειστούς και προφυλαγμένους χώρους.

Οι χώροι θα πρέπει να διαθέτουν κατάλληλους πυροσβεστήρες οι οποίοι θα συντηρούνται τακτικά ενώ θα πρέπει να υπάρχει και σωλήνα ποτίσματος με μήκος ανάλογο της περιοχής που πρέπει να προστατευτεί.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

18:20

Πιερρακάκης: «Το Υπερταμείο μετονομάζεται σε Εθνικό Αναπτυξιακό Ταμείο - Μπορεί να έχει ρόλο καταλύτη στην ανάπτυξη»

18:18

Η σύνοδος ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου επαναξιολογείται μετά την παραίτηση Στάρμερ

18:13

Γαλλία: Δύο παιδιά βρέθηκαν νεκρά μέσα σε ένα όχημα εν μέσω καύσωνα

18:02

Δένδιας: Η προστασία του περιβάλλοντος εντάσσεται στην ευρύτερη αποστολή των ΕΔ

17:56

Βρετανία: «Είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για εκλογές», λέει ο Μπέρναμ

17:55

Κλείνουν οι θερινές παιδικές κατασκηνώσεις στην Κριμαία λόγω ελλείψεων στα καύσιμα

17:54

Χρηματιστήριο: «Πανηγυρική» επιστροφή πάνω από τις 2.500 μονάδες

17:50

Αβραμόπουλος: Ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης για Qatargate - «Η υπόθεση δεν με αφορούσε ποτέ»

17:39

Ένωση Διοικητικών Δικαστών: Η συνταγματική αναθεώρηση δεν νοείται ως υποχώρηση από θεσμικά και κοινωνικά κεκτημένα

17:36

Νεμπής: «Δεν μπορεί να υπάρξει AI-ready οικονομία χωρίς AI-ready τηλεπικοινωνιακές υποδομές»

17:33

Η Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας διευρύνει τη συνεργασία της με την Αναπτυξιακή Τράπεζα του Συμβουλίου της Ευρώπης

17:28

Το λάθος που κρατά πίσω τους πραγματικά φιλόδοξους ανθρώπους

17:26

Σε συζήτηση για το κτηματολόγιο θα συμμετάσχει την Τρίτη ο Κ. Μητσοτάκης

17:18

Ρωσία: Αγώνας για να περιοριστεί η αναστάτωση στα καύσιμα μετά τις ουκρανικές επιθέσεις στην Κριμαία

17:11

Σε επαφή με τα ρεκόρ η Wall Street και το βλέμμα στο Ορμούζ

17:11

Κατάρ: Τουλάχιστον 13 νεκροί και 66 τραυματίες από έκρηξη στη βιομηχανική ζώνη Ρας Λαφάν

16:51

Οι ΗΠΑ ανέστειλαν τις κυρώσεις στο ιρανικό πετρέλαιο έως τις 21 Αυγούστου

16:35

Λαγκάρντ: Δεν χρειάζονται πιο αυστηρά μέτρα λόγω του πολέμου στο Ιράν

16:34

Eurostat: Τη δεύτερη μεγαλύτερη μείωση της τιμής του ντίζελ στην ΕΕ πέτυχε η Ελλάδα τον Μάιο

16:29

ΚΕΦΙΜ: Τη νύχτα κατατίθενται 8 στις 10 τροπολογίες της τελευταίας στιγμής

16:16

Ουγγαρία: Ο πρόεδρος θα απομακρυνθεί από το αξίωμά του μέσω συνταγματικής τροπολογίας

16:16

Οι ευχαριστίες Ζελένσκι στον Στάρμερ για την υποστήριξη του προς το Κίεβο

16:09

Σε ύφεση η πυρκαγιά στα Σπάτα - Γενική επιφυλακή σε Αττική και Στ. Ελλάδα

16:06

Φωτιά σε δασική έκταση στη Βοιωτία - Επιχειρούν 11 εναέρια μέσα

15:59

Λιανεμπόριο: Το στοίχημα του τουρισμού και ο κρίσιμος Ιούλιος των εκπτώσεων

15:34

Αττικά Πολυκαταστήματα: Στην τελική ευθεία για την εισαγωγή στο Euronext Athens

15:33

ΕΕ και Βρετανία αξιολογούν τις πιθανότητες διατήρησης της κοινής συνόδου κορυφής

15:25

CrediaBank: Βράβευση για τους πρώτους 158 αποφοίτους των δύο εκπαιδευτικών προγραμμάτων πιστοποίησης της

15:23

Ισπανία: Πρώην υπουργός της κυβέρνσης Σάντσεθ καταδικάστηκε για διαφθορά

15:15

Mega deal στη φαρμακοβιομηχανία: Η AbbVie εξαγοράζει την Apogee Therapeutics έναντι 10,9 δισ. δολ.