Tip of the Day

Τι πρέπει να κάνουμε για να αποφευχθούν οι πυρκαγιές

10-07-2023 | 07:47
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τι πρέπει να κάνουμε για να αποφευχθούν οι πυρκαγιές
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google
Μεγάλο βάρος της ευθύνης για την πρόληψη και καταστολή της πυρκαγιάς πέφτει στους πολίτες οι οποίοι συνήθως είναι και οι πρώτοι που αντιλαμβάνονται την ύπαρξη κάποιας εστίας.

Καθώς βρισκόμαστε στην καρδιά της αντιπυρικής περιόδου και ενώ οι υψηλές θερμοκρασίες επικρατούν σε όλη τη χώρα, οι ενημερώσεις για υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς γίνονται όλο και πιο συχνές. Εκτός από τις αρμόδιες υπηρεσίες, τις Περιφέρεις και τους δήμους οι οποίοι έχουν λάβει εντολή να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα, μεγάλο βάρος της ευθύνης πέφτει και στους πολίτες οι οποίοι συνήθως είναι και οι πρώτοι που αντιλαμβάνονται την ύπαρξη κάποιας εστίας και κάνουν τις πρώτες βασικές κινήσεις, με σημαντικότερη όλων την ενημέρωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στον αριθμό κλήσης 199 (στην οποία θα πρέπει να δώσουν πληροφορίες για την τοποθεσία και το ακριβές σημείο και την κατεύθυνση της πυρκαγιάς καθώς και το είδος της βλάστησης που καίγεται).

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει συστήσει στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Αν το σπίτι βρίσκεται μέσα ή κοντά σε δάσος θα πρέπει να δημιουργείται μια αντιπυρική ζώνη γύρω από το σπίτι καθαρίζοντας σε ακτίνα τουλάχιστον 10 μέτρων τα ξερά χόρτα και φύλλα, τις πευκοβελόνες και τα κλαδιά, να κλαδεύονται τα δένδρα μέχρι το ύψος των 3 μέτρων, ανάλογα με την ηλικία και την κατάστασή τους και να απομακρύνονται τα ξερά κλαδιά από τα δένδρα και τους θάμνους.

Δεν θα πρέπει οι ιδιοκτήτες να αφήνουν τα κλαδιά των δένδρων να ακουμπούν στους τοίχους, τη στέγη και τα μπαλκόνια του σπιτιού και θα πρέπει να τα κλαδεύουν απόσταση τουλάχιστον 5 μέτρων από το σπίτι.

Η δενδρώδης βλάστηση θα πρέπει να είναι αραιωμένη έτσι ώστε τα κλαδιά του ενός δένδρου να απέχουν τουλάχιστον 3 μέτρα από τα κλαδιά του άλλου. Για ακόμη μεγαλύτερη προστασία απομακρύνουμε τη δενδρώδη και θαμνώδη βλάστηση γύρω από το κτίσμα σε απόσταση τουλάχιστον 10 μέτρων εφόσον οι εργασίες καθαρισμού της φυσικής βλάστησης που επιβάλλονται για την προστασία των κτιρίων δεν προσκρούουν σε καμία περίπτωση στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας.

Οι ιδιοκτήτες δεν θα πρέπει να τοποθετούν πλαστικές υδρορροές ή σωλήνες στους τοίχους του σπιτιού ούτε παραθυρόφυλλα από εύφλεκτα υλικά στα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες. Ακόμη, τα καλύμματα στις καμινάδες και τους αεραγωγούς του σπιτιού να είναι από άφλεκτο υλικό ώστε να μην διεισδύσουν σπίθες.

Στο εσωτερικό του σπιτιού δεν θα πρέπει να αποθηκεύονται εύφλεκτα αντικείμενα κοντά στο σπίτι ενώ τα καυσόξυλα θα πρέπει να τοποθετούνται σε κλειστούς και προφυλαγμένους χώρους.

Οι χώροι θα πρέπει να διαθέτουν κατάλληλους πυροσβεστήρες οι οποίοι θα συντηρούνται τακτικά ενώ θα πρέπει να υπάρχει και σωλήνα ποτίσματος με μήκος ανάλογο της περιοχής που πρέπει να προστατευτεί.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

21:54

Σε προπολεμικό χαμηλό το πετρέλαιο

21:40

Κοινές δηλώσεις Κόστα, Λάιεν και Ζελένσκι στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

21:24

Διευρύνει την πτώση του ο χρυσός με φόντο δολάριο και επιτόκια

21:13

Ουκρανία: Οι σύμμαχοι ανακοίνωσαν πακέτο στρατιωτικής βοήθειας 1 δισ. δολαρίων

21:02

Χαμενεΐ: «Ο Τραμπ από απελπισία χρησιμοποίησε κάθε μέσο για συμφωνία με Ιράν»

20:49

Κικίλιας: «Δίνουμε όραμα στη νέα γενιά επενδύοντας σε λιμάνια, ναυτιλία και τοπικές οικονομίες»

20:37

Οι ΗΠΑ τερματίζουν τον ναυτικό αποκλεισμό του Ιράν - Τραμπ: «Κατάπαυση πυρός και στο Λίβανο»

20:26

Τετ α τετ Μητσοτάκη - Ζελένσκι στις Βρυξέλλες

20:16

Έως και το 30% των ασθενών με χρόνιες πνευμονοπάθειες νοσούν και από καρδιολογικές παθήσεις

20:04

ΔΕΗ: Αναβάθμιση σε «BB» από S&P Global - «Όχημα» το επενδυτικό σχέδιο «μαμούθ»

19:52

Νέα θετική προσέγγιση του Φόρεϊν Όφις για την Κύπρο

19:41

«Λύγισαν» οι ευρωαγορές υπό το βάρος της «γερακίσιας» Fed

19:32

Μητσοτάκης από Σύνοδο Κορυφής: «Χρέος μας η μείωση στην τιμή του αργού να περάσει στην αντλία»

19:21

ElvalHalcor: Καλεί σε Έκτακτη Γενική Συνέλευση για ΑΜΚ 250 εκατ. ευρώ

19:12

Σοκ στο Ισραήλ από τη συμφωνία ΗΠΑ - Ιράν: Το ρήγμα Τραμπ με Νετανιάχου

19:05

Βανς: Οι 60 ημέρες διαπραγμάτευσης με το Ιράν ξεκινούν σήμερα

18:49

Κομισιόν και ΟΟΣΑ παρουσίασαν πλαίσιο γραμματισμού στον τομέα της AI

18:43

Κιβωτός του Κόσμου: Παραπομπή σε δίκη του πατέρα Αντωνίου και της πρεσβυτέρας για βαριά οικονομικά αδικήματα

18:41

Alter Ego Media: Στις 27 Ιουλίου η καταβολή επιστροφής κεφαλαίου 0,09 ευρώ ανά μετοχή

18:37

Αμερικανός αξιωματούχος: Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ πρέπει να αυξήσουν τις αγορές όπλων για να στηρίξουν την Ουκρανία

18:28

Νoval Property: Μέρισμα 0,07 ευρώ ανά μετοχή - Από 26 Ιουνίου η καταβολή

18:24

Συνεργασία Revolut - Wolt για πληρωμές με ένα κλικ

18:23

Blooomberg: Η Τουρκία ανοίγει ξανά τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης υπό το πρέσινγκ Τραμπ και ΕΕ

18:12

Ισραήλ: Ο στρατός θα συνεχίσει να επιχειρεί στον νότιο Λίβανο

18:11

ΕΤΕ και SAP ενισχύουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Εταιρικής Τραπεζικής

18:05

Οι ΗΠΑ βλέπουν θετικά την πρόταση για μόνιμη στρατιωτική παρουσία τους στην Πολωνία

18:03

Ακυρώθηκε η τελετή της συμφωνίας ΗΠΑ με Ιράν γιατί έγινε ήδη «εξ αποστάσεως»

17:57

Παγκόσμια Τράπεζα: Η Ελλάδα πρωτοπορεί διεθνώς με τη μεταρρύθμιση του δικαστικού χάρτη

17:57

Θεοδωρικάκος: Ενίσχυση 286 εκατ. ευρώ στο Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας

17:55

Δήμας: Η Ελλάδα γέφυρα που συνδέει Ανατολική Μεσόγειο με Βαλκάνια, Μαύρη Θάλασσα και Ευρώπη