Tip of the Day

Τι πρέπει να κάνουμε για να αποφευχθούν οι πυρκαγιές

10-07-2023 | 07:47
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τι πρέπει να κάνουμε για να αποφευχθούν οι πυρκαγιές
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google
Μεγάλο βάρος της ευθύνης για την πρόληψη και καταστολή της πυρκαγιάς πέφτει στους πολίτες οι οποίοι συνήθως είναι και οι πρώτοι που αντιλαμβάνονται την ύπαρξη κάποιας εστίας.

Καθώς βρισκόμαστε στην καρδιά της αντιπυρικής περιόδου και ενώ οι υψηλές θερμοκρασίες επικρατούν σε όλη τη χώρα, οι ενημερώσεις για υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς γίνονται όλο και πιο συχνές. Εκτός από τις αρμόδιες υπηρεσίες, τις Περιφέρεις και τους δήμους οι οποίοι έχουν λάβει εντολή να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα, μεγάλο βάρος της ευθύνης πέφτει και στους πολίτες οι οποίοι συνήθως είναι και οι πρώτοι που αντιλαμβάνονται την ύπαρξη κάποιας εστίας και κάνουν τις πρώτες βασικές κινήσεις, με σημαντικότερη όλων την ενημέρωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στον αριθμό κλήσης 199 (στην οποία θα πρέπει να δώσουν πληροφορίες για την τοποθεσία και το ακριβές σημείο και την κατεύθυνση της πυρκαγιάς καθώς και το είδος της βλάστησης που καίγεται).

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει συστήσει στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Αν το σπίτι βρίσκεται μέσα ή κοντά σε δάσος θα πρέπει να δημιουργείται μια αντιπυρική ζώνη γύρω από το σπίτι καθαρίζοντας σε ακτίνα τουλάχιστον 10 μέτρων τα ξερά χόρτα και φύλλα, τις πευκοβελόνες και τα κλαδιά, να κλαδεύονται τα δένδρα μέχρι το ύψος των 3 μέτρων, ανάλογα με την ηλικία και την κατάστασή τους και να απομακρύνονται τα ξερά κλαδιά από τα δένδρα και τους θάμνους.

Δεν θα πρέπει οι ιδιοκτήτες να αφήνουν τα κλαδιά των δένδρων να ακουμπούν στους τοίχους, τη στέγη και τα μπαλκόνια του σπιτιού και θα πρέπει να τα κλαδεύουν απόσταση τουλάχιστον 5 μέτρων από το σπίτι.

Η δενδρώδης βλάστηση θα πρέπει να είναι αραιωμένη έτσι ώστε τα κλαδιά του ενός δένδρου να απέχουν τουλάχιστον 3 μέτρα από τα κλαδιά του άλλου. Για ακόμη μεγαλύτερη προστασία απομακρύνουμε τη δενδρώδη και θαμνώδη βλάστηση γύρω από το κτίσμα σε απόσταση τουλάχιστον 10 μέτρων εφόσον οι εργασίες καθαρισμού της φυσικής βλάστησης που επιβάλλονται για την προστασία των κτιρίων δεν προσκρούουν σε καμία περίπτωση στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας.

Οι ιδιοκτήτες δεν θα πρέπει να τοποθετούν πλαστικές υδρορροές ή σωλήνες στους τοίχους του σπιτιού ούτε παραθυρόφυλλα από εύφλεκτα υλικά στα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες. Ακόμη, τα καλύμματα στις καμινάδες και τους αεραγωγούς του σπιτιού να είναι από άφλεκτο υλικό ώστε να μην διεισδύσουν σπίθες.

Στο εσωτερικό του σπιτιού δεν θα πρέπει να αποθηκεύονται εύφλεκτα αντικείμενα κοντά στο σπίτι ενώ τα καυσόξυλα θα πρέπει να τοποθετούνται σε κλειστούς και προφυλαγμένους χώρους.

Οι χώροι θα πρέπει να διαθέτουν κατάλληλους πυροσβεστήρες οι οποίοι θα συντηρούνται τακτικά ενώ θα πρέπει να υπάρχει και σωλήνα ποτίσματος με μήκος ανάλογο της περιοχής που πρέπει να προστατευτεί.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

07:11

Οι εισροές θα έχουν κι εκροές - Οι κροκόδειλοι της φημολογίας - Διάσταση απόψεων για τους μειωμένους κωδικούς

23:55

Τουρνάς: Από 13.000 σε 18.500 το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος

23:46

Γερμανία: Η υπηρεσία αντικατασκοπείας «βλέπει» αυξανόμενες απειλές από Ρωσία, Κίνα

23:22

Ουκρανία: Ο Ζελένσκι απέλυσε τον γενικό εισαγγελέα και τον κατηγόρησε για διαφθορά

23:10

Wall Street: Μικρές μεταβολές στη σκιά των ανησυχιών για την AI

23:04

Κυρώσεις των ΗΠΑ σε βάρος της ρωσικής τράπεζας VTB σε σχέση με το Ιράν

22:55

Συνελήφθη 40χρονος για εμπρησμούς κατ’ εξακολούθηση στην Εύβοια

22:42

Ο πάπας Λέων καταργεί την μείωση του 10% στους μισθούς καρδιναλίων

22:27

Ιμαλάια: Οι παγετώνες λιώνουν πιο γρήγορα, απειλείται η ασφάλεια των υδάτων

22:14

Πετρέλαιο: Μετριασμένη άνοδος με τη Μέση Ανατολή στο επίκεντρο

22:00

Υεμένη: Η Σ. Αραβία εξαπέλυσε πάνω από 50 αεροπορικές επιδρομές κατά των Χούθι

21:48

Τραμπ: «Φάρσα» η προειδοποίηση ότι το ΑΙ μπορεί να καταστρέψει την ανθρωπότητα

21:38

Χρυσός: Υποχώρησε σε χαμηλό άνω του ενός μηνός

21:16

Γερμανία: Ένας στους τρεις εθελοντές κρίνεται ακατάλληλος για θητεία στην Bundeswehr

20:55

Ζελένσκι: Ζητά συγκεκριμένες δεσμεύσεις από τον Τραμπ για να σταματήσουν οι επιθέσεις στη Ρωσία

20:44

Κικίλιας: «Απαραίτητη η δημιουργία κλειστής δομής στο Ηράκλειο»

20:31

Τουλάχιστον 13 νεκροί από ισραηλινούς βομβαρδισμούς στον νότιο Λίβανο

20:19

Το Ιράν επιθυμεί «απεγνωσμένα» μια συμφωνία επιμένει ο Τραμπ

20:15

Εθνική Τράπεζα: Στις 17 Σεπτεμβρίου η διαγραφή ιδίων μετοχών

20:10

Aktor: Ξεκινά πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών - Εύρος τιμών από 0,30 έως 15 ευρώ

20:00

Δοκιμασία για την αξιοπιστία της Fed οι 50 ημέρες μέχρι τα midterms

19:46

Σουηδία-εκλογές: Η ακροδεξιά έχασε έδαφος, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη

19:33

Πιτσιλής στο HEC Paris: Θεσμική ανθεκτικότητα, τεχνολογία και εμπιστοσύνη στη σύγχρονη φορολογική διοίκηση

19:28

Νεπάλ: Εισαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από την Ινδία μετά τις καταστροφικές πλημμύρες

19:27

ΕΕ: Παράταση επτά ημερών στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας

19:22

ΙΣΑ για υπόθεση Μαζωνάκη: Απαντήσεις για τον τρόπο αδειοδότησης των ιατρείων

19:12

Ευρωαγορές: Πτώση με φόντο Μέση Ανατολή, ΑΙ αλλά και Αρκτική

18:57

Τραμπ: «Αρρωστημένη συνωμοσία κατά της AI και των data centers»

18:46

«Το μέλλον είναι στην ΕΕ»: Kοινή διακήρυξη Σκωτίας, Ουαλίας, Β. Ιρλανδίας για «αυτοδιάθεση»

18:42

Aegean: Θετική αλλά μειωμένη η κερδοφορία στο α' εξάμηνο