Tip of the Day

Τι πρέπει να κάνουμε για να αποφευχθούν οι πυρκαγιές

10-07-2023 | 07:47
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τι πρέπει να κάνουμε για να αποφευχθούν οι πυρκαγιές
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google
Μεγάλο βάρος της ευθύνης για την πρόληψη και καταστολή της πυρκαγιάς πέφτει στους πολίτες οι οποίοι συνήθως είναι και οι πρώτοι που αντιλαμβάνονται την ύπαρξη κάποιας εστίας.

Καθώς βρισκόμαστε στην καρδιά της αντιπυρικής περιόδου και ενώ οι υψηλές θερμοκρασίες επικρατούν σε όλη τη χώρα, οι ενημερώσεις για υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς γίνονται όλο και πιο συχνές. Εκτός από τις αρμόδιες υπηρεσίες, τις Περιφέρεις και τους δήμους οι οποίοι έχουν λάβει εντολή να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα, μεγάλο βάρος της ευθύνης πέφτει και στους πολίτες οι οποίοι συνήθως είναι και οι πρώτοι που αντιλαμβάνονται την ύπαρξη κάποιας εστίας και κάνουν τις πρώτες βασικές κινήσεις, με σημαντικότερη όλων την ενημέρωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στον αριθμό κλήσης 199 (στην οποία θα πρέπει να δώσουν πληροφορίες για την τοποθεσία και το ακριβές σημείο και την κατεύθυνση της πυρκαγιάς καθώς και το είδος της βλάστησης που καίγεται).

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει συστήσει στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Αν το σπίτι βρίσκεται μέσα ή κοντά σε δάσος θα πρέπει να δημιουργείται μια αντιπυρική ζώνη γύρω από το σπίτι καθαρίζοντας σε ακτίνα τουλάχιστον 10 μέτρων τα ξερά χόρτα και φύλλα, τις πευκοβελόνες και τα κλαδιά, να κλαδεύονται τα δένδρα μέχρι το ύψος των 3 μέτρων, ανάλογα με την ηλικία και την κατάστασή τους και να απομακρύνονται τα ξερά κλαδιά από τα δένδρα και τους θάμνους.

Δεν θα πρέπει οι ιδιοκτήτες να αφήνουν τα κλαδιά των δένδρων να ακουμπούν στους τοίχους, τη στέγη και τα μπαλκόνια του σπιτιού και θα πρέπει να τα κλαδεύουν απόσταση τουλάχιστον 5 μέτρων από το σπίτι.

Η δενδρώδης βλάστηση θα πρέπει να είναι αραιωμένη έτσι ώστε τα κλαδιά του ενός δένδρου να απέχουν τουλάχιστον 3 μέτρα από τα κλαδιά του άλλου. Για ακόμη μεγαλύτερη προστασία απομακρύνουμε τη δενδρώδη και θαμνώδη βλάστηση γύρω από το κτίσμα σε απόσταση τουλάχιστον 10 μέτρων εφόσον οι εργασίες καθαρισμού της φυσικής βλάστησης που επιβάλλονται για την προστασία των κτιρίων δεν προσκρούουν σε καμία περίπτωση στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας.

Οι ιδιοκτήτες δεν θα πρέπει να τοποθετούν πλαστικές υδρορροές ή σωλήνες στους τοίχους του σπιτιού ούτε παραθυρόφυλλα από εύφλεκτα υλικά στα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες. Ακόμη, τα καλύμματα στις καμινάδες και τους αεραγωγούς του σπιτιού να είναι από άφλεκτο υλικό ώστε να μην διεισδύσουν σπίθες.

Στο εσωτερικό του σπιτιού δεν θα πρέπει να αποθηκεύονται εύφλεκτα αντικείμενα κοντά στο σπίτι ενώ τα καυσόξυλα θα πρέπει να τοποθετούνται σε κλειστούς και προφυλαγμένους χώρους.

Οι χώροι θα πρέπει να διαθέτουν κατάλληλους πυροσβεστήρες οι οποίοι θα συντηρούνται τακτικά ενώ θα πρέπει να υπάρχει και σωλήνα ποτίσματος με μήκος ανάλογο της περιοχής που πρέπει να προστατευτεί.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

17:25

Η Θεσσαλονίκη στο επίκεντρο των διεθνών επενδύσεων στις μεταφορές με το Transport Investment Summit 2026

17:25

Ο Τραμπ λέει ότι θα επαναφέρει τις κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο

17:23

Νέος εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ο Χρήστος Γιαννούλης

17:18

Η σύνοδος κορυφής Βρετανίας - ΕΕ θα διεξαχθεί στις 22 Ιουλίου στις Βρυξέλλες

17:03

Τραμπ: Θα στείλω την συμφωνία στο Κογκρέσο και θα την διαβάσω στον Τύπο

17:03

Γερμανία: Πιθανές ειρηνευτικές συνομιλίες με Ρωσία το καλοκαίρι

17:00

Η SpaceX ξεπέρασε την Microsoft σε κεφαλαιοποίηση - Τέταρτη πολυτιμότερη εισηγμένη

16:57

Κοινή βούληση της G7 για ενίσχυση πίεσης σε Ρωσία για τη λήξη του πολέμου

16:51

Wall Street: Ανοδικά για 4η ημέρα ο Dow - Νέο ράλι 12% για την SpaceX

16:44

Η Τουρκία καλεί τη Ρωσία να αποφύγει ενέργειες που απειλούν την ασφάλεια στη Μαύρη Θάλασσα

16:41

Κύπρος: Η Αρχή κατά της Διαφθοράς διαπιστώνει πιθανή κατάχρηση εξουσίας από τον τέως πρόεδρο Αναστασιάδη

16:36

Ικανοποιημένος δηλώνει από τα αποτελέσματα της συνόδου της G7 ο Ζελένσκι

16:28

Volkswagen: Στόχος η περικοπή 28.000 θέσεων εργασίας έως το 2030

16:22

Alpha Bank για αύξηση επιτοκίων ΕΚΤ: Οι αιτίες και το πλαίσιο απόφασης

16:22

Ρωσία: Πετρελαϊκή εταιρεία βάζει όριο στην αγορά βενζίνης

16:21

Ο Τραμπ επικρίνει τον Νετανιάχου και θέλει την εμπλοκή της Συρίας στον Λίβανο

16:10

Εξώδικο του Μασκ κατά του ZDF για «συκοφαντική δυσφήμιση»

16:06

Flip.gr: Ισχυρή ανάπτυξη με 12 εκατ. τζίρο και περισσότερους από 30.000 νέους πελάτες το 2025

16:02

ΕΕ-ΗΠΑ: Το Ευρωκοινοβούλιο δίνει το «πράσινο φως» στη νομοθεσία για τους δασμούς

15:59

Άνοιξε το πρώτο Mailo's στον Καναδά

15:49

Magenta Insurance: Ολοκληρωμένες ασφαλιστικές λύσεις, τώρα και για υγεία, ζωή, ταξίδια κι επιχειρήσεις

15:46

Γυναικοκτονία στη Δράμα: Αστυνομικός σκότωσε τη σύζυγό του με 8 μαχαιριές και αυτοκτόνησε

15:38

Πρόστιμα 389.339 ευρώ για αθέμιτη κερδοφορία και απομιμητικά προϊόντα

15:26

ΗΠΑ: Το FBI απέτρεψε «απειλή» στις εκδηλώσεις για τα γενέθλια Τραμπ στον Λευκό Οίκο

15:19

Γερμανία: Η AfD διευρύνει περαιτέρω τη διαφορά της από CDU/CSU

15:18

Πωλήθηκε η Pizza Hut έναντι 2,7 δισ. δολαρίων

15:18

Το Ορμούζ ανοίγει, ο λογαριασμός μένει… για την ελληνική γεωργία

15:15

Κεραμέως: Στις Βρυξέλλες η Εθνική Συμφωνία για τις Συλλογικές Συμβάσεις ως παράδειγμα προς μίμηση για τα κράτη-μέλη

15:10

G7: Μία φανέλα της εθνικής Γερμανίας με το όνομά του δώρισε ο Μερτς στον Τραμπ

15:06

Συνάντηση Μητσοτάκη με Panay της Amazon: Στο τραπέζι η ενσωμάτωση της ελληνικής σε Kindle και Alexa