Tip of the Day

Τι πρέπει να κάνουμε για να αποφευχθούν οι πυρκαγιές

10-07-2023 | 07:47
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τι πρέπει να κάνουμε για να αποφευχθούν οι πυρκαγιές
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google
Μεγάλο βάρος της ευθύνης για την πρόληψη και καταστολή της πυρκαγιάς πέφτει στους πολίτες οι οποίοι συνήθως είναι και οι πρώτοι που αντιλαμβάνονται την ύπαρξη κάποιας εστίας.

Καθώς βρισκόμαστε στην καρδιά της αντιπυρικής περιόδου και ενώ οι υψηλές θερμοκρασίες επικρατούν σε όλη τη χώρα, οι ενημερώσεις για υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς γίνονται όλο και πιο συχνές. Εκτός από τις αρμόδιες υπηρεσίες, τις Περιφέρεις και τους δήμους οι οποίοι έχουν λάβει εντολή να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα, μεγάλο βάρος της ευθύνης πέφτει και στους πολίτες οι οποίοι συνήθως είναι και οι πρώτοι που αντιλαμβάνονται την ύπαρξη κάποιας εστίας και κάνουν τις πρώτες βασικές κινήσεις, με σημαντικότερη όλων την ενημέρωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στον αριθμό κλήσης 199 (στην οποία θα πρέπει να δώσουν πληροφορίες για την τοποθεσία και το ακριβές σημείο και την κατεύθυνση της πυρκαγιάς καθώς και το είδος της βλάστησης που καίγεται).

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει συστήσει στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Αν το σπίτι βρίσκεται μέσα ή κοντά σε δάσος θα πρέπει να δημιουργείται μια αντιπυρική ζώνη γύρω από το σπίτι καθαρίζοντας σε ακτίνα τουλάχιστον 10 μέτρων τα ξερά χόρτα και φύλλα, τις πευκοβελόνες και τα κλαδιά, να κλαδεύονται τα δένδρα μέχρι το ύψος των 3 μέτρων, ανάλογα με την ηλικία και την κατάστασή τους και να απομακρύνονται τα ξερά κλαδιά από τα δένδρα και τους θάμνους.

Δεν θα πρέπει οι ιδιοκτήτες να αφήνουν τα κλαδιά των δένδρων να ακουμπούν στους τοίχους, τη στέγη και τα μπαλκόνια του σπιτιού και θα πρέπει να τα κλαδεύουν απόσταση τουλάχιστον 5 μέτρων από το σπίτι.

Η δενδρώδης βλάστηση θα πρέπει να είναι αραιωμένη έτσι ώστε τα κλαδιά του ενός δένδρου να απέχουν τουλάχιστον 3 μέτρα από τα κλαδιά του άλλου. Για ακόμη μεγαλύτερη προστασία απομακρύνουμε τη δενδρώδη και θαμνώδη βλάστηση γύρω από το κτίσμα σε απόσταση τουλάχιστον 10 μέτρων εφόσον οι εργασίες καθαρισμού της φυσικής βλάστησης που επιβάλλονται για την προστασία των κτιρίων δεν προσκρούουν σε καμία περίπτωση στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας.

Οι ιδιοκτήτες δεν θα πρέπει να τοποθετούν πλαστικές υδρορροές ή σωλήνες στους τοίχους του σπιτιού ούτε παραθυρόφυλλα από εύφλεκτα υλικά στα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες. Ακόμη, τα καλύμματα στις καμινάδες και τους αεραγωγούς του σπιτιού να είναι από άφλεκτο υλικό ώστε να μην διεισδύσουν σπίθες.

Στο εσωτερικό του σπιτιού δεν θα πρέπει να αποθηκεύονται εύφλεκτα αντικείμενα κοντά στο σπίτι ενώ τα καυσόξυλα θα πρέπει να τοποθετούνται σε κλειστούς και προφυλαγμένους χώρους.

Οι χώροι θα πρέπει να διαθέτουν κατάλληλους πυροσβεστήρες οι οποίοι θα συντηρούνται τακτικά ενώ θα πρέπει να υπάρχει και σωλήνα ποτίσματος με μήκος ανάλογο της περιοχής που πρέπει να προστατευτεί.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

14:19

Βρετανία: Αντιμέτωπη με νέες πληθωριστικές πιέσεις

14:00

Μισθοί, κρατήσεις και επιδόματα: Το εισόδημα των εργαζομένων στο επίκεντρο της ΔΕΘ

13:51

Τουρκία: 25 χρόνια ΑΚP - Ο «ιστορικός μετασχηματισμός» του Ερντογάν

13:44

Ισραήλ: Η οικονομία ανακάμπτει μετά τη συρρίκνωση που προκάλεσε ο πόλεμος με το Ιράν

13:36

Ιράν: Κατηγορεί το Κατάρ ότι καθυστερεί την έρευνα για την τύχη Ιρανών πιλότων μαχητικών αεροσκαφών

13:32

Θεσσαλονίκη: Σύλληψη 35χρονης επειδή προμήθευε αλκοόλ σε ανηλίκους

13:25

Σκέρτσος: Η αντιπολίτευση κάνοντας λόγο για μεγάλη καταστροφή στη Χαλκιδική ακυρώνει το έργο των πυροσβεστών

13:12

Βέλγιο: Η μεγάλη δασική πυρκαγιά που έκαψε 30.000 στρέμματα κατευθύνεται προς τη Γερμανία

13:04

Ινδία: Εντολή σε κρατικές εταιρείες και ιδιωτικά διυλιστήρια για σημαντική αύξηση της παραγωγής LPG

12:58

Παράταση προσωρινής διαμονής πυρόπληκτων στην περιοχή του Δήμου Κασσάνδρας Χαλκιδικής

12:48

Κίνα: Επιταχύνει τους νέους κανόνες για την ανακύκλωση εξοπλισμού ΑΠΕ και των αποβλήτων τους

12:41

Ιράν: Άνδρας εκτελέστηκε για τη συμμετοχή του στις μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του Ιανουαρίου

12:26

Η αγορά ομολόγων ανησυχεί για «κρυφές» εγγυήσεις πιστώσεων ύψους 70 δισ. δολαρίων σε εταιρείες AI

12:06

Κορυφώνεται η έξοδος των εκδρομέων από τα λιμάνια της Αττικής

12:01

Ινδονησία: Χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους μετά τον ισχυρό σεισμό των 7,7 βαθμών

11:53

Υεμένη: Φόβοι για αναζωπύρωση του πολέμου

11:40

Easily App: Η ελληνική εφαρμογή που κάνει το διαδίκτυο πιο προσβάσιμο για όλους

11:35

ΗΠΑ: Σε χαμηλό τριετίας οι γερμανικές επενδύσεις στη χώρα

11:27

Ιαπωνία: Στους εννιά οι νεκροί εξαιτίας των καταρρακτωδών βροχών στο Τόκιο

11:22

Ουγγαρία: Δώδεκα νεκροί, τουλάχιστον 10 τραυματίες σε δυστύχημα με πολωνικό λεωφορείο

11:10

Οι καύσωνες πλήττουν ολοένα περισσότερο την ευρωπαϊκή οικονομία

10:58

Επιθεώρηση Εργασίας: Θωράκιση των χώρων εργασίας απέναντι στη βία και στην παρενόχληση

10:53

Σεισμός 6,1 βαθμών σημειώθηκε βόρεια του Βανουάτου

10:42

ΑΑΔΕ: Πρόστιμο 1,32 εκατ. ευρώ σε επιχείρηση - Νοίκιαζε 132 αυτοκίνητα που είχε δηλώσει σε… ακινησία

10:34

Τιλ: Ο πρόεδρος της Palantir απέκτησε το 1% στην αργεντίνικη πετρελαϊκή Vista

10:02

Ρουμανία: Αεροσκάφος του ΝΑΤΟ κατέρριψε drone που παραβίασε τον εθνικό εναέριο χώρο

09:54

Nvidia: Εξετάζει επένδυση 3 δισ. δολαρίων στην SB Energy στο πλαίσιο συμφωνίας για data center της OpenAI

09:45

Λιβύη: Έκρηξη κοντά σε ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό - Μέρος του τέθηκε εκτός λειτουργίας

09:35

Ναυτιλία: Σταδιακή επιστροφή πλοίων στο Σουέζ αλλά υψηλοί ναύλοι σε τάνκερ και containers

09:19

Startups στην Ελλάδα: Τα προγράμματα που ανοίγουν δρόμο σε χρηματοδότηση, mentoring και διεθνείς αγορές