Tip of the Day

Τι πρέπει να κάνουμε για να αποφευχθούν οι πυρκαγιές

10-07-2023 | 07:47
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τι πρέπει να κάνουμε για να αποφευχθούν οι πυρκαγιές
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google
Μεγάλο βάρος της ευθύνης για την πρόληψη και καταστολή της πυρκαγιάς πέφτει στους πολίτες οι οποίοι συνήθως είναι και οι πρώτοι που αντιλαμβάνονται την ύπαρξη κάποιας εστίας.

Καθώς βρισκόμαστε στην καρδιά της αντιπυρικής περιόδου και ενώ οι υψηλές θερμοκρασίες επικρατούν σε όλη τη χώρα, οι ενημερώσεις για υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς γίνονται όλο και πιο συχνές. Εκτός από τις αρμόδιες υπηρεσίες, τις Περιφέρεις και τους δήμους οι οποίοι έχουν λάβει εντολή να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα, μεγάλο βάρος της ευθύνης πέφτει και στους πολίτες οι οποίοι συνήθως είναι και οι πρώτοι που αντιλαμβάνονται την ύπαρξη κάποιας εστίας και κάνουν τις πρώτες βασικές κινήσεις, με σημαντικότερη όλων την ενημέρωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στον αριθμό κλήσης 199 (στην οποία θα πρέπει να δώσουν πληροφορίες για την τοποθεσία και το ακριβές σημείο και την κατεύθυνση της πυρκαγιάς καθώς και το είδος της βλάστησης που καίγεται).

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει συστήσει στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Αν το σπίτι βρίσκεται μέσα ή κοντά σε δάσος θα πρέπει να δημιουργείται μια αντιπυρική ζώνη γύρω από το σπίτι καθαρίζοντας σε ακτίνα τουλάχιστον 10 μέτρων τα ξερά χόρτα και φύλλα, τις πευκοβελόνες και τα κλαδιά, να κλαδεύονται τα δένδρα μέχρι το ύψος των 3 μέτρων, ανάλογα με την ηλικία και την κατάστασή τους και να απομακρύνονται τα ξερά κλαδιά από τα δένδρα και τους θάμνους.

Δεν θα πρέπει οι ιδιοκτήτες να αφήνουν τα κλαδιά των δένδρων να ακουμπούν στους τοίχους, τη στέγη και τα μπαλκόνια του σπιτιού και θα πρέπει να τα κλαδεύουν απόσταση τουλάχιστον 5 μέτρων από το σπίτι.

Η δενδρώδης βλάστηση θα πρέπει να είναι αραιωμένη έτσι ώστε τα κλαδιά του ενός δένδρου να απέχουν τουλάχιστον 3 μέτρα από τα κλαδιά του άλλου. Για ακόμη μεγαλύτερη προστασία απομακρύνουμε τη δενδρώδη και θαμνώδη βλάστηση γύρω από το κτίσμα σε απόσταση τουλάχιστον 10 μέτρων εφόσον οι εργασίες καθαρισμού της φυσικής βλάστησης που επιβάλλονται για την προστασία των κτιρίων δεν προσκρούουν σε καμία περίπτωση στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας.

Οι ιδιοκτήτες δεν θα πρέπει να τοποθετούν πλαστικές υδρορροές ή σωλήνες στους τοίχους του σπιτιού ούτε παραθυρόφυλλα από εύφλεκτα υλικά στα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες. Ακόμη, τα καλύμματα στις καμινάδες και τους αεραγωγούς του σπιτιού να είναι από άφλεκτο υλικό ώστε να μην διεισδύσουν σπίθες.

Στο εσωτερικό του σπιτιού δεν θα πρέπει να αποθηκεύονται εύφλεκτα αντικείμενα κοντά στο σπίτι ενώ τα καυσόξυλα θα πρέπει να τοποθετούνται σε κλειστούς και προφυλαγμένους χώρους.

Οι χώροι θα πρέπει να διαθέτουν κατάλληλους πυροσβεστήρες οι οποίοι θα συντηρούνται τακτικά ενώ θα πρέπει να υπάρχει και σωλήνα ποτίσματος με μήκος ανάλογο της περιοχής που πρέπει να προστατευτεί.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

12:31

Πτώση 18,7% στις πωλήσεις αυτοκινήτων τον Αύγουστο

12:28

Παπασταύρου: «Αν δεν υπάρξει αποκλιμάκωση στο πετρέλαιο θέρμανσης η κυβέρνηση θα λάβει μέτρα»

12:24

Κατά 10% εκτινάχθηκαν οι τιμές εισαγωγών στη βιομηχανία τον Ιούλιο

12:23

Εξωδικαστικός: Οι επιτυχείς ρυθμίσεις ανέρχονται στις 69.997 ύψους 20,56 δισ. ευρώ

12:18

Αποφυλακίζεται στις 15 Σεπτεμβρίου ο Ηλίας Κασιδιάρης

12:16

Oι Χούθι κατέλαβαν νησί στην καρδιά του στενού Μπαμπ ελ Μάντεμπ

12:03

Χαμηλώνει τον πήχη για τη ζήτηση πετρελαίου ο IEA

12:03

Yalco: Από -46,8 εκατ. ευρώ στα +5,2 εκατ. ευρώ η καθαρή θέση του Ομίλου το α' εξάμηνο

12:01

FG Europe: Στρατηγική συμφωνία με την Beijer Ref

12:00

Η Inditex, ιδιοκτήτρια της Zara, στρέφεται στις ΗΠΑ για την επόμενη φάση ανάπτυξής της

11:49

Ελβετία: Πέντε νεκροί από το δυστύχημα με λεωφορείο που μετέφερε Ολλανδούς τουρίστες

11:40

Χαλάει ο καιρός: Βροχές, καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας

11:37

Το νέο κληρονομικό δίκαιο αλλάζει την εξίσωση για τους εγγυητές δανείων

11:34

Νάγκελ: Οι τιμές της ενέργειας θα καθορίσουν την πορεία των επιτοκίων της ΕΚΤ

11:23

ΕΕΤ: 670 ανακαινισμένα σχολεία υποδέχθηκαν περισσότερους από 150.000 μαθητές και εκπαιδευτικούς

11:16

Τι απαντούν κύκλοι του ΥΠΕΘΟΟ στην τοποθέτηση Κουτεντάκη για φορολογικούς παραδείσους

11:14

Κουτεντάκης (ΕΛΑΣ): Φόρος 1% στη συνολική καθαρή περιουσία - Οι 3 οικονομικές προτεραιότητες

11:08

Κώτσηρας: Στόχος η 24ωρη λειτουργία των ΜΜΜ με προσθήκη νέων λεωφορειακών γραμμών

11:02

25 χρόνια από την 11η Σεπτεμβρίου: Η Νέα Υόρκη τιμά τα θύματα του τρομοκρατικού χτυπήματος

11:01

Χρηματιστήριο: «Φλερτ» του Γενικού Δείκτη με νέα υψηλά 17ετίας

10:58

Ντίζελ: 6 δολάρια το γαλόνι στις ΗΠΑ για πρώτη φορά στα χρονικά

10:50

Ανάκαμψη στις ευρωαγορές με βαρίδι πετρέλαιο και ΕΚΤ

10:39

ΥΠΕΞ: «Σήμερα τιμούμε τη μνήμη των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου»

10:23

Enflame: Ράλι 206% για τη «Nvidia της Κίνας» στο ντεμπούτο στη Σαγκάη

10:18

Στον αγιασμό στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Άνω Λιοσίων ο Κυρ. Μητσοτάκης

10:06

Η OpenAI εξετάζει επιβράδυνση στην ανάπτυξη τεχνητής νοημοσύνης

09:52

Αμετανόητος ο Τραμπ για Ιράν: «Εάν έπρεπε, θα έκανα ακριβώς το ίδιο»

09:40

Επίδομα Παιδιού: Kλείνει προσωρινά στις 18:00 η πλατφόρμα

09:28

Επιμένει το sell off στα ομόλογα: Στο 5% το 10ετές των ΗΠΑ - Υψηλό σχεδόν 20ετίας

09:23

Βρετανία: Στο 1,6% η ανάπτυξη τον Ιούλιο κόντρα στις προβλέψεις