Tip of the Day

Πράσινη Οικονομία: Οι πέντε αρχές για τα κράτη και τους πολίτες

19-06-2023 | 07:25
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πράσινη Οικονομία: Οι πέντε αρχές για τα κράτη και τους πολίτες

Η μετάβαση στην πράσινη οικονομία έχει επιφέρει αλλαγές στην καθημερινότητα των πολιτών και τις εθνικές πολιτικές αλλά η ουσία της δεν κρύβεται μόνο σε αριθμούς, ακρωνύμια, στόχους και προγράμματα.

Σύμφωνα με το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον, η πράσινη οικονομία ορίζεται ως μια οικονομία «χαμηλών εκπομπών άνθρακα, αποδοτικών πόρων και κοινωνικής ενσωμάτωσης». Σε μια πράσινη οικονομία, η ανάπτυξη της απασχόλησης και του εισοδήματος καθοδηγείται από δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις σε τέτοιες οικονομικές δραστηριότητες, υποδομές και περιουσιακά στοιχεία που οδηγούν σε μειωμένες εκπομπές άνθρακα και ρύπανση, ενισχυμένη ενεργειακή απόδοση και απόδοση πόρων και πρόληψη της απώλειας της βιοποικιλότητας.

Κατ’ επέκταση, η Πράσινη Οικονομία βασίζεται σε συγκεκριμένες αρχές ξεκινώντας από την αρχή της ευημερίας. «Σε μια πράσινη οικονομία, οι άνθρωποι δεν εστιάζουν μόνο στον πλούτο τους, αλλά και σε διάφορες άλλες πτυχές», λέει ο Δρ Guhan Kanappan, πρώην καθηγητής οικονομικών ανάπτυξης. «Η έμφαση δίνεται στην υγεία, την ευτυχία και την ανάπτυξή τους σε όλους τους άλλους τομείς. Τα άτομα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αυτής της αρχής που δίνει προτεραιότητα στην πρόσβαση στη σωματική ευεξία, τη γνώση, την προσωπική ανάπτυξη και την ικανοποίηση».

Η Δικαιοσύνη αποτελεί έναν επίσης βασικό πυλών και στο πλαίσιο αυτό δίνεται έμφαση στα ανθρώπινα δικαιώματα και οι κοινότητες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αυτής της αρχής της πράσινης οικονομίας. Η ιδέα είναι να προωθήσουμε ένα δίκαιο μέλλον.

Η αρχή των πλανητικών ορίων συνδέεται άμεσα με τους πράσινους στόχους. Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες, ο πλανήτης έχει υποστεί ξαφνικά μια μεταμόρφωση, επειδή ο τρόπος που λειτουργεί η ανθρωπότητα έχει αλλάξει. Μεταξύ των πρωταρχικών ανησυχιών είναι η κλιματική αλλαγή, η διάβρωση του στρώματος του όζοντος, η απώλεια βιοποικιλότητας, το μέλλον των ωκεανών, η χημική ρύπανση, η κατανάλωση γλυκού νερού, η αλλαγή του συστήματος γης κ.λπ. Η αντιμετώπιση αυτών των θεμάτων συνεπάγεται τη θέσπιση ασφαλών επιπέδων για την χρήση βασικών φυσικών πόρων τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε περιφερειακό επίπεδο.

Ακολουθεί η αρχή αποτελεσματικότητας και επάρκειας: Το 2021, το Mission LiFE ξεκίνησε από τον Πρωθυπουργό της Ινδίας παρουσία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Antonio Gutteres. Με την ετικέτα «τρόπος ζωής για το περιβάλλον», η πρωτοβουλία εργάζεται προς έναν βιώσιμο τρόπο ζωής χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Σκοπός της είναι να κινητοποιήσει όλους, από μεμονωμένα άτομα μέχρι βιομηχανίες και αγορές. Για παράδειγμα, η δυναμικότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχει αυξηθεί κατά 290% σε λίγο λιγότερο από μια δεκαετία.

Τέλος, σημαντικό ρόλο στην πράσινη οικονομία διαδραματίζει η αρχή καλής διακυβέρνησης: Η δημοκρατική λογοδοσία είναι ίσως ο πιο σημαντικός πυλώνας μιας πράσινης οικονομίας. Οι θεσμοί – σε όλους τους τομείς καθώς και σε κυβερνητικό επίπεδο – πρέπει να λειτουργούν ταυτόχρονα χωρίς αποκλεισμούς και ολοκληρωμένοι. Πρέπει να υπάρχει διαφάνεια στις αποφάσεις και τις πολιτικές, που να υποστηρίζεται από τον κοινωνικό διάλογο και τη συμμετοχή του κοινού.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

11:14

Χρηματιστήριο Αθηνών: Σε «επαφή» με τις 2.300 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

11:14

Παγκόσμιο Κύπελλο 2026: Το πρώτο AI Μουντιάλ και η νέα εποχή του ποδοσφαίρου

11:08

Χρηματοδότηση Eurobank για τη δημιουργία κτιρίου του Πανεπιστημίου Λευκωσίας στο Ελληνικό

11:07

ΔΥΠΑ: Στον Πειραιά η 56η «Ημέρα Καριέρας» για τη Γαλάζια Οικονομία - Πάνω από 900 θέσεις εργασίας

10:58

Οριακή άνοδος στις ευρωαγορές αναμένοντας πρόοδο στις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Ιράν

10:50

Intracom Defence: Ολοκληρώθηκε η συμβατική θητεία του διευθύνοντος συμβούλου

10:38

Γάλλος ΥΠΕΞ: «Εκτός συζήτησης η άρση των κυρώσεων στο Ιράν όσο το Ορμούζ είναι αποκλεισμένο»

10:33

ΕΕ: Συμφωνία για απαγόρευση υπηρεσιών AI που δημιουργούν ψεύτικες σεξουαλικές εικόνες

10:30

ΙΕΛΚΑ: Στο 2,23% μετρά τον πληθωρισμό στα σουπερ μάρκετ τον Απρίλιο

10:29

Περιβάλλον: Η απώλεια της βιοποικιλότητας απειλεί άμεσα την ανθρώπινη υγεία

10:23

Προσαρμοσμένα κέρδη 6,92 δισ. δολάρια για την Shell το α' τρίμηνο - Ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις

10:23

Πολιτική αναταραχή στη Βρετανία: Κατάρρευση δικομματισμού και κρίση στους Εργατικούς

10:13

Titan: Ισχυρή αύξηση της κερδοφορίας στο α' τρίμηνο

10:09

ΕΒΕΠ: «Γέφυρα» επιστροφής ταλέντων η πρωτοβουλία Rebrain Greece

09:40

NN Hellas: Διήμερο IT Hackathon με έμφαση στην καινοτομία, την αξιοποίηση ΑΙ και την ενίσχυση του tech productivity

09:27

Μπαχρέιν και ΗΑΕ ζητούν αποφασιστική απάντηση του ΣΑ στις ιρανικές επιθέσεις

09:21

Coca-Cola HBC: Αύξηση 11,6% των καθαρών εσόδων από πωλήσεις σε οργανική βάση το α' τρίμηνο

09:17

Metlen: Δυναμική εκκίνηση στο 2026 - Ξεπέρασαν τα 2 δισ. ευρώ τα έσοδα το α' τρίμηνο

09:09

Odyssey: Πλάνο επέκτασης στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και επενδύσεις 25 εκατ. ευρώ έως το 2030

09:08

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ Γουίτκοφ θα συνομιλήσει με τον επικεφαλής του ουκρανικού ΣΕΑ

09:01

Γιατί η Ferrari δεν μοιάζει με κανένα άλλο luxury brand

08:57

Ευρώπη και αριστερά στο στόχαστρο της «εθνικής αντιτρομοκρατικής στρατηγικής» Τραμπ

08:48

Google: 5 νέοι τρόποι να εξερευνήσετε την αναζήτηση με generative AI

08:35

Tiresias4Business: Νέο ψηφιακό εργαλείο για τη διαχείριση πιστωτικού κινδύνου και τη λήψη επιχειρηματικών αποφάσεων

08:31

Fais Group: Στο ραντάρ νέα brands και εξαγορές - Πώς προχωρούν οι επενδύσεις

08:29

Eurobank: Οριστική συμφωνία για την εξαγορά της Eurolife Ασφαλιστικής

08:20

Οι Ανεξάρτητες Αρχές στο… Final Four, «ψαλίδι» στην εκλογολογία αλλά όχι στις συντάξεις χηρείας

08:17

Equinor: Τα «πολεμικά» κέρδη πίσω από το ράλι σε πετρέλαιο και αέριο

08:10

Νέο νομοσχέδιο αλλάζει το μισθολογικό status των εργαζόμενων - Do & Dont's για εργοδότες

08:00

Συνεδριάζει η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ για τη συνταγματική αναθεώρηση