Tip of the Day

Πράσινη Οικονομία: Οι πέντε αρχές για τα κράτη και τους πολίτες

19-06-2023 | 07:25
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πράσινη Οικονομία: Οι πέντε αρχές για τα κράτη και τους πολίτες

Η μετάβαση στην πράσινη οικονομία έχει επιφέρει αλλαγές στην καθημερινότητα των πολιτών και τις εθνικές πολιτικές αλλά η ουσία της δεν κρύβεται μόνο σε αριθμούς, ακρωνύμια, στόχους και προγράμματα.

Σύμφωνα με το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον, η πράσινη οικονομία ορίζεται ως μια οικονομία «χαμηλών εκπομπών άνθρακα, αποδοτικών πόρων και κοινωνικής ενσωμάτωσης». Σε μια πράσινη οικονομία, η ανάπτυξη της απασχόλησης και του εισοδήματος καθοδηγείται από δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις σε τέτοιες οικονομικές δραστηριότητες, υποδομές και περιουσιακά στοιχεία που οδηγούν σε μειωμένες εκπομπές άνθρακα και ρύπανση, ενισχυμένη ενεργειακή απόδοση και απόδοση πόρων και πρόληψη της απώλειας της βιοποικιλότητας.

Κατ’ επέκταση, η Πράσινη Οικονομία βασίζεται σε συγκεκριμένες αρχές ξεκινώντας από την αρχή της ευημερίας. «Σε μια πράσινη οικονομία, οι άνθρωποι δεν εστιάζουν μόνο στον πλούτο τους, αλλά και σε διάφορες άλλες πτυχές», λέει ο Δρ Guhan Kanappan, πρώην καθηγητής οικονομικών ανάπτυξης. «Η έμφαση δίνεται στην υγεία, την ευτυχία και την ανάπτυξή τους σε όλους τους άλλους τομείς. Τα άτομα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αυτής της αρχής που δίνει προτεραιότητα στην πρόσβαση στη σωματική ευεξία, τη γνώση, την προσωπική ανάπτυξη και την ικανοποίηση».

Η Δικαιοσύνη αποτελεί έναν επίσης βασικό πυλών και στο πλαίσιο αυτό δίνεται έμφαση στα ανθρώπινα δικαιώματα και οι κοινότητες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αυτής της αρχής της πράσινης οικονομίας. Η ιδέα είναι να προωθήσουμε ένα δίκαιο μέλλον.

Η αρχή των πλανητικών ορίων συνδέεται άμεσα με τους πράσινους στόχους. Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες, ο πλανήτης έχει υποστεί ξαφνικά μια μεταμόρφωση, επειδή ο τρόπος που λειτουργεί η ανθρωπότητα έχει αλλάξει. Μεταξύ των πρωταρχικών ανησυχιών είναι η κλιματική αλλαγή, η διάβρωση του στρώματος του όζοντος, η απώλεια βιοποικιλότητας, το μέλλον των ωκεανών, η χημική ρύπανση, η κατανάλωση γλυκού νερού, η αλλαγή του συστήματος γης κ.λπ. Η αντιμετώπιση αυτών των θεμάτων συνεπάγεται τη θέσπιση ασφαλών επιπέδων για την χρήση βασικών φυσικών πόρων τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε περιφερειακό επίπεδο.

Ακολουθεί η αρχή αποτελεσματικότητας και επάρκειας: Το 2021, το Mission LiFE ξεκίνησε από τον Πρωθυπουργό της Ινδίας παρουσία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Antonio Gutteres. Με την ετικέτα «τρόπος ζωής για το περιβάλλον», η πρωτοβουλία εργάζεται προς έναν βιώσιμο τρόπο ζωής χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Σκοπός της είναι να κινητοποιήσει όλους, από μεμονωμένα άτομα μέχρι βιομηχανίες και αγορές. Για παράδειγμα, η δυναμικότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχει αυξηθεί κατά 290% σε λίγο λιγότερο από μια δεκαετία.

Τέλος, σημαντικό ρόλο στην πράσινη οικονομία διαδραματίζει η αρχή καλής διακυβέρνησης: Η δημοκρατική λογοδοσία είναι ίσως ο πιο σημαντικός πυλώνας μιας πράσινης οικονομίας. Οι θεσμοί – σε όλους τους τομείς καθώς και σε κυβερνητικό επίπεδο – πρέπει να λειτουργούν ταυτόχρονα χωρίς αποκλεισμούς και ολοκληρωμένοι. Πρέπει να υπάρχει διαφάνεια στις αποφάσεις και τις πολιτικές, που να υποστηρίζεται από τον κοινωνικό διάλογο και τη συμμετοχή του κοινού.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

16:44

TREK Development: Διανομή μερίσματος 0,06 ευρώ/μετοχή - Στις 22/4 η αποκοπή

16:40

Το Κρεμλίνο αρνείται ότι ο Πούτιν δεν ενημερώνεται για τα προβλήματα της χώρας

16:39

Wall Street: Ολοταχώς για back to back ρεκόρ οι S&P 500 και Nasdaq

16:34

ΟΗΕ: Τουλάχιστον 47 γυναίκες και παιδιά σκοτώνονταν κατά μέσο όρο κάθε μέρα στη Γάζα

16:27

Αναλυτές της Deutsche Bank αναμένουν πως Fed θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια το 2026

16:19

Austriacard: Πώληση του ποσοστού συμμετοχής στη Seglan έναντι 2,25 εκατ. ευρώ σε μετρητά

16:18

Απώλειες 10% για το πετρέλαιο μετά το άνοιγμα του Ορμούζ

16:14

Νέα αύξηση των τιμών εκροών και εισροών σε γεωργία – κτηνοτροφία τον Φεβρουάριο

16:08

Η ΕΕ θα αποκαταστήσει τις σχέσεις με τη Συρία, ενισχύει τις επαφές στο εμπόριο και στην ασφάλεια

16:07

Συνάντηση Πιερρακάκη με την επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον

16:01

Το Ιράν ανοίγει τα Στενά του Ορμούζ σε όλα τα εμπορικά πλοία για όσο ισχύει η εκεχειρία

15:39

Θεοδωρικάκος: Τρία νέα αναπτυξιακά καθεστώτα για μεταποίηση, μεγάλες επενδύσεις και παραμεθόριες περιοχές

15:31

Ισραηλινός ΥΠΑΜ: «Η στρατιωτική επιχείρηση στο Λίβανο δεν έχει ολοκληρωθεί»

15:20

Μπορούν ΗΠΑ και Ιράν να λήξουν οριστικά τον πόλεμο;

15:20

Ο Σύρος πρόεδρος προκρίνει «μακροπρόθεσμες διαπραγματεύσεις» με το Ισραήλ

15:13

Αφρικανική Σκόνη: Ήταν πάντα τόσο μεγάλο πρόβλημα για την Ελλάδα;

15:13

Οι εφεδρείες και η ανάγκη για… μέτρο

15:08

ΑΑΔΕ: Υποβλήθηκαν οι προεκκαθαρισμένες φορολογικές δηλώσεις για 1 εκατ. φυσικά πρόσωπα

15:02

ΥΠΑΑΤ: Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη με κτηνοτρόφους, τυροκόμους, παραγωγούς και τοπικούς φορείς της Λέσβου

14:53

Μαγιάρ: Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο για την αποδέσμευση των «παγωμένων» κονδυλίων της ΕΕ

14:40

Διαβάσατε ειδήσεις το Πάσχα; Κάντε το κουίζ

14:33

Η Uber αυξάνει το ποσοστό της στην Delivery Hero έναντι 270 εκατ. ευρώ

14:31

5 λόγοι για να λατρέψετε τον Πόρο

14:15

ΟΔΔΗΧ: Δημοπρασία εξάμηνων εντόκων στις 22 Απριλίου

14:09

Διάσκεψη στο Παρίσι για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ

14:07

Profile: Σε πλήρη εξέλιξη ο μετασχηματισμός - Θετική για το 2026

14:02

«Αφόρητα ζεστή»: Η Ιαπωνία ορίζει νέο όρο για τις ημέρες του καύσωνα

13:45

Δήμας: «Με τη νέα Γέφυρα στο Αλιγαρόρεμα κλείνουμε μια πληγή από τον Daniel»

13:18

Data4: Εγκαινίασε δεύτερο data center κοντά στη Βαρσοβία

13:11

Αυξήθηκε οριακά ο αριθμός των επισκεπτών σε μουσεία το 2025