Tip of the Day

Πράσινη Οικονομία: Οι πέντε αρχές για τα κράτη και τους πολίτες

19-06-2023 | 07:25
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πράσινη Οικονομία: Οι πέντε αρχές για τα κράτη και τους πολίτες
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Η μετάβαση στην πράσινη οικονομία έχει επιφέρει αλλαγές στην καθημερινότητα των πολιτών και τις εθνικές πολιτικές αλλά η ουσία της δεν κρύβεται μόνο σε αριθμούς, ακρωνύμια, στόχους και προγράμματα.

Σύμφωνα με το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον, η πράσινη οικονομία ορίζεται ως μια οικονομία «χαμηλών εκπομπών άνθρακα, αποδοτικών πόρων και κοινωνικής ενσωμάτωσης». Σε μια πράσινη οικονομία, η ανάπτυξη της απασχόλησης και του εισοδήματος καθοδηγείται από δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις σε τέτοιες οικονομικές δραστηριότητες, υποδομές και περιουσιακά στοιχεία που οδηγούν σε μειωμένες εκπομπές άνθρακα και ρύπανση, ενισχυμένη ενεργειακή απόδοση και απόδοση πόρων και πρόληψη της απώλειας της βιοποικιλότητας.

Κατ’ επέκταση, η Πράσινη Οικονομία βασίζεται σε συγκεκριμένες αρχές ξεκινώντας από την αρχή της ευημερίας. «Σε μια πράσινη οικονομία, οι άνθρωποι δεν εστιάζουν μόνο στον πλούτο τους, αλλά και σε διάφορες άλλες πτυχές», λέει ο Δρ Guhan Kanappan, πρώην καθηγητής οικονομικών ανάπτυξης. «Η έμφαση δίνεται στην υγεία, την ευτυχία και την ανάπτυξή τους σε όλους τους άλλους τομείς. Τα άτομα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αυτής της αρχής που δίνει προτεραιότητα στην πρόσβαση στη σωματική ευεξία, τη γνώση, την προσωπική ανάπτυξη και την ικανοποίηση».

Η Δικαιοσύνη αποτελεί έναν επίσης βασικό πυλών και στο πλαίσιο αυτό δίνεται έμφαση στα ανθρώπινα δικαιώματα και οι κοινότητες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αυτής της αρχής της πράσινης οικονομίας. Η ιδέα είναι να προωθήσουμε ένα δίκαιο μέλλον.

Η αρχή των πλανητικών ορίων συνδέεται άμεσα με τους πράσινους στόχους. Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες, ο πλανήτης έχει υποστεί ξαφνικά μια μεταμόρφωση, επειδή ο τρόπος που λειτουργεί η ανθρωπότητα έχει αλλάξει. Μεταξύ των πρωταρχικών ανησυχιών είναι η κλιματική αλλαγή, η διάβρωση του στρώματος του όζοντος, η απώλεια βιοποικιλότητας, το μέλλον των ωκεανών, η χημική ρύπανση, η κατανάλωση γλυκού νερού, η αλλαγή του συστήματος γης κ.λπ. Η αντιμετώπιση αυτών των θεμάτων συνεπάγεται τη θέσπιση ασφαλών επιπέδων για την χρήση βασικών φυσικών πόρων τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε περιφερειακό επίπεδο.

Ακολουθεί η αρχή αποτελεσματικότητας και επάρκειας: Το 2021, το Mission LiFE ξεκίνησε από τον Πρωθυπουργό της Ινδίας παρουσία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Antonio Gutteres. Με την ετικέτα «τρόπος ζωής για το περιβάλλον», η πρωτοβουλία εργάζεται προς έναν βιώσιμο τρόπο ζωής χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Σκοπός της είναι να κινητοποιήσει όλους, από μεμονωμένα άτομα μέχρι βιομηχανίες και αγορές. Για παράδειγμα, η δυναμικότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχει αυξηθεί κατά 290% σε λίγο λιγότερο από μια δεκαετία.

Τέλος, σημαντικό ρόλο στην πράσινη οικονομία διαδραματίζει η αρχή καλής διακυβέρνησης: Η δημοκρατική λογοδοσία είναι ίσως ο πιο σημαντικός πυλώνας μιας πράσινης οικονομίας. Οι θεσμοί – σε όλους τους τομείς καθώς και σε κυβερνητικό επίπεδο – πρέπει να λειτουργούν ταυτόχρονα χωρίς αποκλεισμούς και ολοκληρωμένοι. Πρέπει να υπάρχει διαφάνεια στις αποφάσεις και τις πολιτικές, που να υποστηρίζεται από τον κοινωνικό διάλογο και τη συμμετοχή του κοινού.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

08:40

Χωροταξικό για Τουρισμό: «Δεν γίνεται να μιλάμε για νέες κλίνες όταν τα νησιά δεν έχουν νερό»

08:34

Ρεύμα: Ο Μάιος έφερε «ανάσα» στα πράσινα τιμολόγια - Τι έρχεται τον Ιούνιο

08:32

Η γαλάζια ατζέντα με κοινωνικό πρόσημο, ο Τσίπρας «ντύνεται»… Μέσι, η διαφωνία στο ΠΑΣΟΚ με το «παρών» στον Στουρνάρα

08:29

Νέοι βομβαρδισμοί των ΗΠΑ στο Ιράν - Ρούμπιο: «Εφικτή μία συμφωνία εντός ημερών»

08:19

Σαρωτικοί έλεγχοι, πρόστιμα και νέα ψηφιακά εργαλεία στη μάχη κατά της ακρίβειας - Τι θα γίνει με το πλαφόν

08:12

Σήμερα παρουσιάζει τον νέο πολιτικό φορέα ο Αλέξης Τσίπρας

08:08

Στα 51,7 δισ. ευρώ τα χρέη προς το ΚΕΑΟ το α' τρίμηνο - Αυξάνονται τα ανείσπρακτα

07:53

Ακίνητα: Πόσο κοστίζουν εξοχικά και νεόδμητες βίλες «πάνω στο κύμα» στην Ελλάδα

07:45

Οι τουρίστες που στήριξαν την επιμήκυνση της σεζόν

07:38

Τι τρέχει με το «Σπίτι μου 3»: Το «κλείνει »ο Παπαθανάσης, το αφήνει ανοιχτό ο Μητσοτάκης

07:30

Ψηφιακά «καρφώματα» για οικονομικά εγκλήματα, φοροδιαφυγή και λαθρεμπόριο

07:20

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Ποια είναι η νέα σύμβαση με ΔΕΔΔΗΕ - ΑΔΜΗΕ

07:18

«Αιμοδότης» του ακριβού πλάνου ανάπτυξης της Credia η Μάλτα

07:14

ΤΑΑ: Διπλό αίτημα 2,6 δισ. τώρα, τελικός γύρος 4,8 δισ. τον Σεπτέμβριο

07:07

Τα μηνύματα του Yπουργικού - Οι εγγυητικές του ΤΜΕΔΕ - Η απογείωση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

23:56

Φινλανδία: Οι αρχές συνεδριάζουν για την αυξανόμενη απειλή των μη επανδρωμένων αεροσκαφών

23:44

e-ΕΦΚΑ: Τροποποιητική εκκαθάριση ασφαλιστικών εισφορών μη μισθωτών έτους 2025

23:33

Ζελένσκι: «Μικρή πρόοδος» στις συνομιλίες με τις ΗΠΑ για την αντιπυραυλική άμυνα

23:22

Μαρινάκης: Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια αν η Τουρκία προχωρήσει σε μονομερή ενέργεια

23:12

Ισπανία: Περισσότερα από 9 δισ. ευρώ για τη στήριξη της ενεργειακής μετάβασης

22:58

Handelsblatt: Η Κομισιόν ετοιμάζει να επιβάλει πρόστιμο εκατοντάδων εκατομμυρίων στην Google

22:37

Τηλεφωνική επικοινωνία Λαβρόφ - Ρούμπιο για τις ρωσικές επιθέσεις στο Κίεβο

22:23

Θεμιστοκλέους: «Διασφαλίζουμε τη συνέχιση λειτουργίας του ΑΧΕΠΑ»

22:10

Ρεκόρ ζέστης στη Βρετανία - Στους 33,5 βαθμούς το θερμόμετρο στο Λονδίνο

21:56

Νετανιάχου: «Ζήτησα να επιταχύνουμε τα πλήγματα εναντίον της Χεζμπολάχ»

21:47

Πιτσιλής: «Είμαστε καταδικασμένοι να πετύχουμε» - Η ΑΑΔΕ αναλαμβάνει τις αγροτικές επιδοτήσεις

21:39

Ισπανία: Θετικός στον χανταϊό επιβάτης του MV Hondius που βρισκόταν σε καραντίνα

21:28

Αποκαθίσταται η πρόσβαση στο διαδίκτυο στο Ιράν με εντολή Πεζεσκιάν

21:05

Nikkei: Τα Στενά του Ορμούζ θα ανοίξουν για όλα τα πλοία 30 ημέρες μετά τη συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν

21:02

Κώτσηρας: «Προτεραιότητά μας οι ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας»