Tip of the Day

Πράσινη Οικονομία: Οι πέντε αρχές για τα κράτη και τους πολίτες

19-06-2023 | 07:25
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πράσινη Οικονομία: Οι πέντε αρχές για τα κράτη και τους πολίτες
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Η μετάβαση στην πράσινη οικονομία έχει επιφέρει αλλαγές στην καθημερινότητα των πολιτών και τις εθνικές πολιτικές αλλά η ουσία της δεν κρύβεται μόνο σε αριθμούς, ακρωνύμια, στόχους και προγράμματα.

Σύμφωνα με το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον, η πράσινη οικονομία ορίζεται ως μια οικονομία «χαμηλών εκπομπών άνθρακα, αποδοτικών πόρων και κοινωνικής ενσωμάτωσης». Σε μια πράσινη οικονομία, η ανάπτυξη της απασχόλησης και του εισοδήματος καθοδηγείται από δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις σε τέτοιες οικονομικές δραστηριότητες, υποδομές και περιουσιακά στοιχεία που οδηγούν σε μειωμένες εκπομπές άνθρακα και ρύπανση, ενισχυμένη ενεργειακή απόδοση και απόδοση πόρων και πρόληψη της απώλειας της βιοποικιλότητας.

Κατ’ επέκταση, η Πράσινη Οικονομία βασίζεται σε συγκεκριμένες αρχές ξεκινώντας από την αρχή της ευημερίας. «Σε μια πράσινη οικονομία, οι άνθρωποι δεν εστιάζουν μόνο στον πλούτο τους, αλλά και σε διάφορες άλλες πτυχές», λέει ο Δρ Guhan Kanappan, πρώην καθηγητής οικονομικών ανάπτυξης. «Η έμφαση δίνεται στην υγεία, την ευτυχία και την ανάπτυξή τους σε όλους τους άλλους τομείς. Τα άτομα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αυτής της αρχής που δίνει προτεραιότητα στην πρόσβαση στη σωματική ευεξία, τη γνώση, την προσωπική ανάπτυξη και την ικανοποίηση».

Η Δικαιοσύνη αποτελεί έναν επίσης βασικό πυλών και στο πλαίσιο αυτό δίνεται έμφαση στα ανθρώπινα δικαιώματα και οι κοινότητες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αυτής της αρχής της πράσινης οικονομίας. Η ιδέα είναι να προωθήσουμε ένα δίκαιο μέλλον.

Η αρχή των πλανητικών ορίων συνδέεται άμεσα με τους πράσινους στόχους. Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες, ο πλανήτης έχει υποστεί ξαφνικά μια μεταμόρφωση, επειδή ο τρόπος που λειτουργεί η ανθρωπότητα έχει αλλάξει. Μεταξύ των πρωταρχικών ανησυχιών είναι η κλιματική αλλαγή, η διάβρωση του στρώματος του όζοντος, η απώλεια βιοποικιλότητας, το μέλλον των ωκεανών, η χημική ρύπανση, η κατανάλωση γλυκού νερού, η αλλαγή του συστήματος γης κ.λπ. Η αντιμετώπιση αυτών των θεμάτων συνεπάγεται τη θέσπιση ασφαλών επιπέδων για την χρήση βασικών φυσικών πόρων τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε περιφερειακό επίπεδο.

Ακολουθεί η αρχή αποτελεσματικότητας και επάρκειας: Το 2021, το Mission LiFE ξεκίνησε από τον Πρωθυπουργό της Ινδίας παρουσία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Antonio Gutteres. Με την ετικέτα «τρόπος ζωής για το περιβάλλον», η πρωτοβουλία εργάζεται προς έναν βιώσιμο τρόπο ζωής χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Σκοπός της είναι να κινητοποιήσει όλους, από μεμονωμένα άτομα μέχρι βιομηχανίες και αγορές. Για παράδειγμα, η δυναμικότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχει αυξηθεί κατά 290% σε λίγο λιγότερο από μια δεκαετία.

Τέλος, σημαντικό ρόλο στην πράσινη οικονομία διαδραματίζει η αρχή καλής διακυβέρνησης: Η δημοκρατική λογοδοσία είναι ίσως ο πιο σημαντικός πυλώνας μιας πράσινης οικονομίας. Οι θεσμοί – σε όλους τους τομείς καθώς και σε κυβερνητικό επίπεδο – πρέπει να λειτουργούν ταυτόχρονα χωρίς αποκλεισμούς και ολοκληρωμένοι. Πρέπει να υπάρχει διαφάνεια στις αποφάσεις και τις πολιτικές, που να υποστηρίζεται από τον κοινωνικό διάλογο και τη συμμετοχή του κοινού.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

21:58

Σι Τζινπίνγκ: Οι χώρες της Λατινικής Αμερικής έχουν το δικαίωμα να διαθέτουν ανεξαρτησία

21:45

Φωτιά στη Σαλαμίνα: Ολοκληρώθηκαν οι αυτοψίες – 22 πληγέντα κτίρια

21:32

Υποχώρησε ο χρυσός με φόντο το ράλι των ομολόγων

21:08

Γάζα: Τουλάχιστον έξι νεκροί σε ισραηλινό πλήγμα στην περιοχή του λιμανιού

20:55

Apple: Μειώνει τις χρεώσεις στο App Store της ΕΕ

20:42

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κατηγορούν το Ιράν ότι εκτόξευσε δύο πυραύλους στο έδαφός τους

20:27

ΣΥΡΙΖΑ: Εκτός ΚΟ η Κασιμάτη - Παράδοση έδρας από Γεροβασίλη ζητά η Δούρου

20:26

Πετρέλαιο: Τρίτη ημέρα ανόδου καθώς «χλωμιάζει» η ειρηνευτική συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν

20:11

ΟΗΕ: Μόνο το 3% της καλλιεργήσιμης γης στη Γάζα παραμένει ακέραιο και προσβάσιμο

20:00

Ο πόλεμος της τεχνητής νοημοσύνης έχει νέο όπλο: Τα τρισεκατομμύρια της Κίνας

19:56

Ζελένσκι: Πρότεινε τον Χμάρα για τη θέση του υπουργού Άμυνας

19:48

Σίβηρη Χαλκιδικής: Κυβερνητικό κλιμάκιο υπό τον κ. Κατσαφάδο αύριο στις πληγείσες περιοχές

19:38

Πυροσβεστική: Σε 47 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο

19:27

Disney εναντίον Τραμπ: Στα δικαστήρια για το ABC και την ελευθερία του Τύπου - Ο παράγοντας Τζίμι Κίμελ

19:16

Μηνυτήρια αναφορά της Διοικήτριας της ΔΥΠΑ για απειλές κατά εργαζομένων στην Κηφισιά

19:04

ΥΠΕΝ: Το Antinero κρίνεται από τα στοιχεία και τα αποτελέσματά του

18:55

«Κόκκινο 5x5» στις ευρωαγορές - Πτωτικό σερί 9 μηνών

18:47

Νεκρός ναυτικός από επίθεση σε ελληνόκτητο πλοίο στα Στενά του Ορμούζ

18:34

Τραμπ: «Δεν υπάρχουν συνομιλίες με Ιράν - Σε ισχύ ο ναυτικός αποκλεισμός και ανοικτά τα Στενά του Ορμούζ»

18:22

Δύο πύρινα μέτωπα στον Βόλο - Ήχησε το 112

18:10

Δήμας: «27 Αυγούστου το Μετρό φτάνει στην Καλαμαριά»

18:00

Επιστολή πρόθεσης εξαγοράς της NPI από Πλαστικά Κρήτης

17:56

Χρηματιστήριο: Η συσώρευση συνεχίζεται

17:53

Συρία: Παραμένει στη χώρα το πυρηνικό υλικό που εντοπίστηκε σε μυστική εγκατάσταση

17:51

Πτώση ελικοπτέρου στη Σίφνο: Επείγουσα οδηγία της ΑΠΑ για τα ελικόπτερα «Bell 206»

17:47

Klarna: Τα ισχυρά αποτελέσματα επισκιάστηκαν από την υποβάθμιση του guidance - «Βουτιά» 19% της μετοχής

17:33

Κολομβία: Πάνω από 9,5 δισ. δολάρια εκτιμώνται οι ζημιές από τον σεισμό

17:31

Στον Όμιλο Qualco μεγάλο έργο ψηφιακής χαρτογράφησης της ακίνητης περιουσίας του Υπ. Υγείας

17:17

Νέες σεισμικές δονήσεις στη Γρανάδα - Τρεις τραυματίες, ζημιές σε κτίρια

17:10

Νέο βήμα στην ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου - Ελλάδας