Tip of the Day

Πράσινη Οικονομία: Οι πέντε αρχές για τα κράτη και τους πολίτες

19-06-2023 | 07:25
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πράσινη Οικονομία: Οι πέντε αρχές για τα κράτη και τους πολίτες

Η μετάβαση στην πράσινη οικονομία έχει επιφέρει αλλαγές στην καθημερινότητα των πολιτών και τις εθνικές πολιτικές αλλά η ουσία της δεν κρύβεται μόνο σε αριθμούς, ακρωνύμια, στόχους και προγράμματα.

Σύμφωνα με το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον, η πράσινη οικονομία ορίζεται ως μια οικονομία «χαμηλών εκπομπών άνθρακα, αποδοτικών πόρων και κοινωνικής ενσωμάτωσης». Σε μια πράσινη οικονομία, η ανάπτυξη της απασχόλησης και του εισοδήματος καθοδηγείται από δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις σε τέτοιες οικονομικές δραστηριότητες, υποδομές και περιουσιακά στοιχεία που οδηγούν σε μειωμένες εκπομπές άνθρακα και ρύπανση, ενισχυμένη ενεργειακή απόδοση και απόδοση πόρων και πρόληψη της απώλειας της βιοποικιλότητας.

Κατ’ επέκταση, η Πράσινη Οικονομία βασίζεται σε συγκεκριμένες αρχές ξεκινώντας από την αρχή της ευημερίας. «Σε μια πράσινη οικονομία, οι άνθρωποι δεν εστιάζουν μόνο στον πλούτο τους, αλλά και σε διάφορες άλλες πτυχές», λέει ο Δρ Guhan Kanappan, πρώην καθηγητής οικονομικών ανάπτυξης. «Η έμφαση δίνεται στην υγεία, την ευτυχία και την ανάπτυξή τους σε όλους τους άλλους τομείς. Τα άτομα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αυτής της αρχής που δίνει προτεραιότητα στην πρόσβαση στη σωματική ευεξία, τη γνώση, την προσωπική ανάπτυξη και την ικανοποίηση».

Η Δικαιοσύνη αποτελεί έναν επίσης βασικό πυλών και στο πλαίσιο αυτό δίνεται έμφαση στα ανθρώπινα δικαιώματα και οι κοινότητες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αυτής της αρχής της πράσινης οικονομίας. Η ιδέα είναι να προωθήσουμε ένα δίκαιο μέλλον.

Η αρχή των πλανητικών ορίων συνδέεται άμεσα με τους πράσινους στόχους. Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες, ο πλανήτης έχει υποστεί ξαφνικά μια μεταμόρφωση, επειδή ο τρόπος που λειτουργεί η ανθρωπότητα έχει αλλάξει. Μεταξύ των πρωταρχικών ανησυχιών είναι η κλιματική αλλαγή, η διάβρωση του στρώματος του όζοντος, η απώλεια βιοποικιλότητας, το μέλλον των ωκεανών, η χημική ρύπανση, η κατανάλωση γλυκού νερού, η αλλαγή του συστήματος γης κ.λπ. Η αντιμετώπιση αυτών των θεμάτων συνεπάγεται τη θέσπιση ασφαλών επιπέδων για την χρήση βασικών φυσικών πόρων τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε περιφερειακό επίπεδο.

Ακολουθεί η αρχή αποτελεσματικότητας και επάρκειας: Το 2021, το Mission LiFE ξεκίνησε από τον Πρωθυπουργό της Ινδίας παρουσία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Antonio Gutteres. Με την ετικέτα «τρόπος ζωής για το περιβάλλον», η πρωτοβουλία εργάζεται προς έναν βιώσιμο τρόπο ζωής χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Σκοπός της είναι να κινητοποιήσει όλους, από μεμονωμένα άτομα μέχρι βιομηχανίες και αγορές. Για παράδειγμα, η δυναμικότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχει αυξηθεί κατά 290% σε λίγο λιγότερο από μια δεκαετία.

Τέλος, σημαντικό ρόλο στην πράσινη οικονομία διαδραματίζει η αρχή καλής διακυβέρνησης: Η δημοκρατική λογοδοσία είναι ίσως ο πιο σημαντικός πυλώνας μιας πράσινης οικονομίας. Οι θεσμοί – σε όλους τους τομείς καθώς και σε κυβερνητικό επίπεδο – πρέπει να λειτουργούν ταυτόχρονα χωρίς αποκλεισμούς και ολοκληρωμένοι. Πρέπει να υπάρχει διαφάνεια στις αποφάσεις και τις πολιτικές, που να υποστηρίζεται από τον κοινωνικό διάλογο και τη συμμετοχή του κοινού.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

22:24

Πετρέλαιο: Μία ανάσα από τα 100 δολάρια έκλεισαν Brent και WTI

22:10

Χρυσός: Ήπια πτώση με πίεση από το δολάριο

21:53

Λίβανος: Ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ κάλεσε την κυβέρνηση να ακυρώσει τις αυριανές διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ

21:45

Γκουτέρες: «Δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στη Μέση Ανατολή»

21:31

Γερμανία: Νέα απεργία της Lufthansa Τετάρτη και Πέμπτη

21:12

Κίνα: Η διατήρηση της εκεχειρίας Ιράν-ΗΠΑ αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα

20:57

Επιστροφή των εκδρομέων του Πάσχα: Αυξημένη κίνηση στην Αθηνών-Κορίνθου και την Αθηνών-Λαμίας

20:39

LVMH: Έχασαν τις εκτιμήσεις οι πωλήσεις πρώτου τριμήνου λόγω Μέσης Ανατολής

20:24

Μαγιάρ: Δεσμεύεται η Ουγγαρία να κάνει δημοκρατική στροφή, επιδιώκει την αποδέσμευση των κονδυλίων της ΕΕ

20:07

Μελόνι: Απαράδεκτες οι δηλώσεις Τραμπ για τον Πάπα Λέοντα

19:55

Ισραήλ: Πάνω από 250 μαχητές της Χεζμπολάχ εξουδετερώθηκαν στον Λίβανο

19:45

Οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ αρνούνται να συμμετάσχουν στον αποκλεισμό του Στενού του Ορμούζ

19:35

Πρωθυπουργός Πακιστάν: Η κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ «αντέχει»

19:13

Eυρωαγορές: Αρνητικά πρόσημα με φόντο τα Στενά του Ορμούζ

18:56

Δόμηση σε περιοχές Natura: Το «φίλτρο» του ΣτΕ και το ρίσκο που έρχεται μετά τον νόμο

18:37

Hellenic Train: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη γραμμή Θεσσαλονίκη-Σέρρες – Ποια δρομολόγια αναστέλλονται

18:29

Η Goldman Sachs προειδοποιεί τους καταναλωτές: Η αύξηση της τιμής βενζίνης θα γίνει αισθητή

18:14

ΗΠΑ: Απορρίφθηκε η μήνυση Τραμπ σε βάρος της WSJ για συκοφαντική δυσφήμηση σχετικά με τον Έπστιν

18:02

«Ξύπνησε» το ηφαίστειο Σακουρατζίμα στην Ιαπωνία

17:54

Στάρμερ: Οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης πρέπει να σταματήσουν το ατελείωτο σκρολάρισμα

17:42

Τραμπ: «Σε ισχύ ο αποκλεισμός των Στενών του Ορμούζ - Το Ιράν θέλει διακαώς συμφωνία»

17:31

Συντριβή Όρμπαν: Ένας «Ιούδας» λιγότερος, ο «Γολγοθάς» ωστόσο δεν τελειώνει

17:24

Μαγιάρ για Ουκρανία: Αποκλείεται η ένταξη στην ΕΕ μιας χώρας σε εμπόλεμη κατάσταση

16:55

Ελπίδα στην Wall Street πάρα το «μπλόκο» στα Στενά του Ορμούζ

16:37

Ιράν: Σε αριθμό ρεκόρ από το 1989 έφθασαν οι εκτελέσεις το 2025

16:31

Κομισιόν: Στις 22 Απριλίου τα στοχευμένα μέτρα για τις τιμές ενέργειας - Τι περιλαμβάνει η «εργαλειοθήκη»

16:22

Κρεμλίνο: Ελπίζει σε ρεαλιστικούς δεσμούς με τη νέα ουγγρική ηγεσία

16:04

ΗΠΑ: Ο αμερικανικός στρατός θα επιβάλει αποκλεισμό στον Κόλπο του Ομάν και στην Αραβική Θάλασσα

15:59

ΥΠΕΞ προς Φιντάν: Η Ελλάδα δεν δέχεται υποδείξεις – Τα τριμερή σχήματα δεν στρέφονται εναντίον τρίτων

15:51

Η Ισπανία άνοιξε και πάλι την πρεσβεία της στην Τεχεράνη