Tip of the Day

Πράσινη Οικονομία: Οι πέντε αρχές για τα κράτη και τους πολίτες

19-06-2023 | 07:25
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πράσινη Οικονομία: Οι πέντε αρχές για τα κράτη και τους πολίτες

Η μετάβαση στην πράσινη οικονομία έχει επιφέρει αλλαγές στην καθημερινότητα των πολιτών και τις εθνικές πολιτικές αλλά η ουσία της δεν κρύβεται μόνο σε αριθμούς, ακρωνύμια, στόχους και προγράμματα.

Σύμφωνα με το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον, η πράσινη οικονομία ορίζεται ως μια οικονομία «χαμηλών εκπομπών άνθρακα, αποδοτικών πόρων και κοινωνικής ενσωμάτωσης». Σε μια πράσινη οικονομία, η ανάπτυξη της απασχόλησης και του εισοδήματος καθοδηγείται από δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις σε τέτοιες οικονομικές δραστηριότητες, υποδομές και περιουσιακά στοιχεία που οδηγούν σε μειωμένες εκπομπές άνθρακα και ρύπανση, ενισχυμένη ενεργειακή απόδοση και απόδοση πόρων και πρόληψη της απώλειας της βιοποικιλότητας.

Κατ’ επέκταση, η Πράσινη Οικονομία βασίζεται σε συγκεκριμένες αρχές ξεκινώντας από την αρχή της ευημερίας. «Σε μια πράσινη οικονομία, οι άνθρωποι δεν εστιάζουν μόνο στον πλούτο τους, αλλά και σε διάφορες άλλες πτυχές», λέει ο Δρ Guhan Kanappan, πρώην καθηγητής οικονομικών ανάπτυξης. «Η έμφαση δίνεται στην υγεία, την ευτυχία και την ανάπτυξή τους σε όλους τους άλλους τομείς. Τα άτομα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αυτής της αρχής που δίνει προτεραιότητα στην πρόσβαση στη σωματική ευεξία, τη γνώση, την προσωπική ανάπτυξη και την ικανοποίηση».

Η Δικαιοσύνη αποτελεί έναν επίσης βασικό πυλών και στο πλαίσιο αυτό δίνεται έμφαση στα ανθρώπινα δικαιώματα και οι κοινότητες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αυτής της αρχής της πράσινης οικονομίας. Η ιδέα είναι να προωθήσουμε ένα δίκαιο μέλλον.

Η αρχή των πλανητικών ορίων συνδέεται άμεσα με τους πράσινους στόχους. Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες, ο πλανήτης έχει υποστεί ξαφνικά μια μεταμόρφωση, επειδή ο τρόπος που λειτουργεί η ανθρωπότητα έχει αλλάξει. Μεταξύ των πρωταρχικών ανησυχιών είναι η κλιματική αλλαγή, η διάβρωση του στρώματος του όζοντος, η απώλεια βιοποικιλότητας, το μέλλον των ωκεανών, η χημική ρύπανση, η κατανάλωση γλυκού νερού, η αλλαγή του συστήματος γης κ.λπ. Η αντιμετώπιση αυτών των θεμάτων συνεπάγεται τη θέσπιση ασφαλών επιπέδων για την χρήση βασικών φυσικών πόρων τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε περιφερειακό επίπεδο.

Ακολουθεί η αρχή αποτελεσματικότητας και επάρκειας: Το 2021, το Mission LiFE ξεκίνησε από τον Πρωθυπουργό της Ινδίας παρουσία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Antonio Gutteres. Με την ετικέτα «τρόπος ζωής για το περιβάλλον», η πρωτοβουλία εργάζεται προς έναν βιώσιμο τρόπο ζωής χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Σκοπός της είναι να κινητοποιήσει όλους, από μεμονωμένα άτομα μέχρι βιομηχανίες και αγορές. Για παράδειγμα, η δυναμικότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχει αυξηθεί κατά 290% σε λίγο λιγότερο από μια δεκαετία.

Τέλος, σημαντικό ρόλο στην πράσινη οικονομία διαδραματίζει η αρχή καλής διακυβέρνησης: Η δημοκρατική λογοδοσία είναι ίσως ο πιο σημαντικός πυλώνας μιας πράσινης οικονομίας. Οι θεσμοί – σε όλους τους τομείς καθώς και σε κυβερνητικό επίπεδο – πρέπει να λειτουργούν ταυτόχρονα χωρίς αποκλεισμούς και ολοκληρωμένοι. Πρέπει να υπάρχει διαφάνεια στις αποφάσεις και τις πολιτικές, που να υποστηρίζεται από τον κοινωνικό διάλογο και τη συμμετοχή του κοινού.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

18:11

Gazzetta Awards 2025: Ο θεσμός των κορυφαίων επιστρέφει για 11η συνεχή χρονιά

18:01

Βουλή: Ψηφίσθηκε επί της Αρχής η συμφωνία για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας

18:00

ΧΑ: Κατοχύρωση κερδών στις τράπεζες, επιλεκτικές κινήσεις σε large και mid caps

17:50

ΑΒ Βασιλόπουλος: Νέο deal στη Βόρεια Ελλάδα – Εξαγόρασε την Αγορά Ναταλί

17:45

Εθνική Τράπεζα: Απέκτησε 276.000 ίδιες μετοχές έναντι 4,25 εκατ. ευρώ

17:32

Γκεοργκίεβα (ΔΝΤ): Υποβαθμίζει τις «βραχυπρόθεσμες διακυμάνσεις» του δολαρίου

17:25

Lidl Ελλάς: «Ακόμη ένα άδικο και αυθαίρετο πρόστιμο»

17:18

American Airlines: Ο CEO συμφώνησε να συναντηθεί με το συνδικάτο των πιλότων

17:09

Καύσιμα: Ισχυρή ζήτηση για το πετρέλαιο θέρμανσης, χαμηλότερο κόστος και ήπιες αυξήσεις στον ορίζοντα

17:03

ΕΕ για Μέση Ανατολή: «Πρέπει να δοθεί μια ευκαιρία στη διπλωματία»

16:57

KPMG: Σε υψηλό 4ετίας το 2025 οι παγκόσμιες επενδύσεις ιδιωτικών κεφαλαίων

16:43

Wall Street: «Γύρισε» στις 50.000 μονάδες ο Dow Jones - Το βλέμμα σε απασχόληση και πληθωρισμό

16:36

Παπασταύρου: Προχωρά η υλοποίηση του φωτοβολταϊκού πάρκου των ενεργειακών κοινοτήτων της Δυτικής Ελλάδας

16:31

Ιταλία: Υπό δικαστική διαχείριση η εταιρία Foodinho της πλατφόρμα delivery φαγητού Glovo

16:30

Διδυμότειχο: Πάνω από το όριο συναγερμού η στάθμη των υδάτων στο Πύθιο, αλλά με πτωτική τάση

16:23

Λίβανος: Στους 15 οι νεκροί από κατάρρευση κτιρίων στην Τρίπολη

16:12

Κομισιόν: Παραμένουν αρκετά ερωτήματα σχετικά με το Συμβούλιο Ειρήνης του Τραμπ

16:08

One stop shop Κτηνοτροφίας από Πειραιώς, Milkplan και Γαίας Έργον

16:03

Σε διαδικασία πιστοποίησης τα νέα Coradia Stream της Hellenic Train

16:02

ΕΕ για την επέκταση ελέγχου στη Δυτική Όχθη: Παράνομη η προσάρτηση εδαφών από το Ισραήλ

15:53

Στάρμερ: Η πολιτική θα πρέπει να είναι μια δύναμη για το καλό - «Η θέση του δεν είναι πλέον βιώσιμη» λένε οι Συντηρητικοί

15:50

Βιλερουά: Παραιτείται από διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας πριν από τη λήξη της θητείας του

15:49

ΑΣΕΠ: Στο Εθνικό Τυπογραφείο η προκήρυξη για 2.628 θέσεις κατηγορίας ΤΕ

15:47

Μιχαηλίδου: Παράταση της Πρώιμης Παιδικής Παρέμβασης έως τον Ιούνιο και σύνδεση με το ΕΣΠΑ

15:42

Βέλγιο: Πάνω από 600 μέρες ακυβερνησίας - «Η κατάσταση είναι ακατανόητη στον υπόλοιπο κόσμο» λέει ο πρωθυπουργός

15:32

Morgan Stanley: Το tech ράλι μπορεί να συνεχιστεί χάρη στην Τεχνητή Νοημοσύνη

15:21

Ο Σκότι Πίπεν δημοπρατεί προσωπικά μεμοραμπίλια αξίας 6 εκατ. δολαρίων

15:01

Advent και FedEx εξαγοράζουν την πολωνική InPost έναντι 7,8 δισ. ευρώ

14:57

Τι μπορεί να προκαλεί καούρες στο στομάχι, ακόμα κι αν ακολουθούμε μια ισορροπημένη διατροφή

14:55

Μακρόν για υπόθεση Έπστιν: Η αμερικανική δικαιοσύνη «θα πρέπει να κάνει τη δουλειά της»