Tip of the Day

Πώς μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις μπορούν να γίνουν βιώσιμες

22-05-2023 | 07:05
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις μπορούν να γίνουν βιώσιμες
Οι λύσεις που προστατεύουν το περιβάλλον είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για τις επιχειρήσεις να μειώσουν τον περιβαλλοντικό τους αντίκτυπο.

Η επιχειρηματική κοινότητα διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στη μείωση των εκπομπών άνθρακα και στην προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης. Κάποιες απλές πρακτικές βοηθούν στην επίτευξη μηδενικών στόχων και ανοίγουν το δρόμο για ένα πιο βιώσιμο μέλλον. Συχνά, το μόνο που απαιτείται για την εφαρμογή τους είναι η αλλαγή της κουλτούρας στην επιχείρηση και όχι τόσο ένας υψηλός προϋπολογισμός.

Οι λύσεις που προστατεύουν το περιβάλλον είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για τις επιχειρήσεις να μειώσουν τον περιβαλλοντικό τους αντίκτυπο, ενώ προάγουν την κοινωνική και οικονομική βιωσιμότητα. Αυτές οι πρακτικές περιλαμβάνουν αναδάσωση, αναδάσωση, αποκατάσταση οικοτόπων, ενεργειακά αποδοτικές εστίες μαγειρέματος (στις επιχειρήσεις εστίασης και στον τουρισμό), επιλογή βιώσιμων προϊόντων, έξυπνα συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας (αρχής γενομένης από τον φωτισμό LED), βιώσιμη γεωργία κλπ.

Η αναδάσωση, για παράδειγμα, η οποία μπορεί να επιτελεστεί από τους υπαλλήλους της εταιρείας σε μια εξόρμηση του Σαββατοκύριακου, περιλαμβάνει τη φύτευση δέντρων για την αύξηση της ποσότητας άνθρακα που απορροφάται από την ατμόσφαιρα. Η αποκατάσταση υγροτόπων, η οποία μπορεί να γίνει σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία και τις τοπικές Αρχές, περιλαμβάνει την αποκατάσταση υποβαθμισμένων υγροτόπων για τη βελτίωση της ποιότητας του νερού, την παροχή βιότοπων για την άγρια ζωή και την αποθήκευση άνθρακα. Οι βιώσιμες γεωργικές πρακτικές μπορούν να συμβάλουν στη μείωση της εμφάνισης αερίων θερμοκηπίου από τη γεωργία και στη βελτίωση της υγείας του εδάφους.

Εκτός από τη μείωση των εκπομπών, οι λύσεις που βασίζονται στη φύση παρέχουν επίσης πολλά -πλεονεκτήματα. Για παράδειγμα, η αναδάσωση μπορεί να συμβάλει στη μείωση της διάβρωσης και στη βελτίωση της υγείας του εδάφους, ενώ η αποκατάσταση υγροτόπων μπορεί να συμβάλει στη μείωση των πλημμυρών και να προσφέρει κρίσιμο ενδιαίτημα για την άγρια ζωή.

Με την υιοθέτηση αυτών των λύσεων που βασίζονται στη φύση, οι επιχειρήσεις μπορούν να κάνουν συγκεκριμένα βήματα προς τη βιωσιμότητα, βελτιώνοντας παράλληλα τα αποτελέσματα τους.

Ένας άλλος τρόπος με τον οποίο οι επιχειρήσεις μπορούν να μειώσουν τις περιβαλλοντικές τους επιπτώσεις είναι η μείωση των απορριμμάτων, κάτι που μπορεί τελικά να συμβάλει στην παραγωγή φιλικών προς το περιβάλλον προϊόντων. Αυτό μπορεί να λάβει πολλές μορφές, από τη μείωση της χρήσης χαρτιού έως την εφαρμογή προγραμμάτων ανακύκλωσης ή τη χρήση ανακυκλωμένων υλικών.

Ένας τομέας στον οποίο οι επιχειρήσεις μπορούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο είναι μέσω της συσκευασίας. Τα πλαστικά μιας χρήσης και η αυξημένη χρήση συσκευασίας συμβάλλουν σημαντικά στα απόβλητα και τις εκπομπές. Χρησιμοποιώντας βιώσιμα υλικά συσκευασίας και μειώνοντας τις πλεονάζουσες συσκευασίες, οι επιχειρήσεις μπορούν να μειώσουν τα απόβλητα και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις τους.

Η μείωση της σπατάλης τροφίμων είναι επίσης ένα ουσιαστικό βήμα για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, περίπου το ένα τρίτο του συνόλου των παραγόμενων τροφίμων σπαταλιέται. Αυτά τα απόβλητα συμβάλλουν στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και κατασπαταλούν άσκοπα τους πόρους του πλανήτη. Εφαρμόζοντας προγράμματα μείωσης των απορριμμάτων τροφίμων, οι επιχειρήσεις μπορούν να μειώσουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις τους και να εξοικονομήσουν χρήματα.

Οι επιχειρήσεις μπορούν επίσης να έχουν σημαντικό αντίκτυπο δίνοντας έμφαση στη βιωσιμότητα στις αλυσίδες εφοδιασμού τους, δημιουργώντας τελικά πιο βιώσιμα προϊόντα. Συνεργαζόμενες με προμηθευτές που δίνουν προτεραιότητα σε βιώσιμες πρακτικές, οι επιχειρήσεις μπορούν να μειώσουν τον περιβαλλοντικό αντίκτυπό τους και να προωθήσουν βιώσιμες πρακτικές σε ολόκληρο τον κλάδο τους.

Ένας τομέας όπου οι επιχειρήσεις μπορούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο είναι η προμήθεια των πρώτων υλών τους. Χρησιμοποιώντας βιώσιμα υλικά όπως το μπαμπού, το ανακυκλωμένο πλαστικό και το οργανικό βαμβάκι, οι επιχειρήσεις μπορούν να μειώσουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις τους και να προωθήσουν βιώσιμες πρακτικές σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού τους.

Στο ίδιο πλαίσιο, οι επιχειρήσεις μπορούν να προωθήσουν τη βιωσιμότητα στις αλυσίδες εφοδιασμού τους είναι η εφαρμογή ηθικών πρακτικών εργασίας. Με τη διασφάλιση δίκαιων μισθών και ασφαλών συνθηκών εργασίας για τους υπαλλήλους και τους προμηθευτές τους, οι επιχειρήσεις μπορούν να προωθήσουν την κοινωνική και περιβαλλοντική ευθύνη σε ολόκληρο τον κλάδο στον οποίο δραστηριοποιούνται.

Τέλος, οι μεταφορές συμβάλλουν σημαντικά στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Οι επιχειρήσεις μπορούν να προωθήσουν τις βιώσιμες μεταφορές, προσφέροντας κίνητρα σε υπαλλήλους που κάνουν ποδήλατο, περπατούν ή χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς για να εργαστούν. Οι ίδιες μπορούν να εξοπλίσουν τους επαγγελματικούς στόλους τους με ηλεκτροκίνητα οχήματα χαμηλών ρύπων.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

11:46

Δηλώσεις Σταϊκούρα για Περιφερειακή Οδό Αλεξανδρούπολης και αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης»

11:45

BNP Paribas: Ξεπέρασε τις εκτιμήσεις για το β' τρίμηνο - Εκτόξευση στις συναλλαγές μετοχών

11:30

Σύνδεση τουρισμού και αγροτικής παραγωγής: Ιδού τι κάνουν στην Ιταλία

11:27

Ψάλτης (Alpha Bank): Ιστορική ευκαιρία για αλλαγή η συνεργασία με UniCredit - Θέτουμε υψηλότερους στόχους

11:21

Ήπιες πτωτικές τάσεις στο Χρηματιστήριο

11:19

Γ. Παπανδρέου: 50 χρόνια από την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας ο Ελληνισμός είναι και πάλι αντιμέτωπος με μείζονα ερωτήματα

11:17

Eurobank: Εγκρίθηκε η εκταμίευση για την 7η δόση του Ταμείου Ανάκαμψης

11:10

Κλίμα: Ρεκόρ υψηλότερης θερμοκρασίας για δεύτερη συναπτή ημέρα στην ιστορία του πλανήτη

11:01

Νετανιάχου: Ομιλία στο Κογκρέσο σε κρίσιμη στιγμή για τη Λωρίδα της Γάζας

10:27

Orilina Properties: Υπέγραψε συμφωνητικό προκαταβολής για μεζονέτα στο Marina Residences

10:27

Απώλειες στις ευρωαγορές με τις τράπεζες στο επίκεντρο

10:24

«Μοντέλο-ΔΕΗ» σε 8 δημόσιες επιχειρήσεις του Υπερταμείου - Κατατέθηκε το νομοσχέδιο

10:19

Παπαστεργίου: Μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού ο Προσωπικός Αριθμός

10:04

Αποκατάσταση της Δημοκρατίας: Με ιδιαίτερο συμβολισμό η δεξίωση απόψε στο Προεδρικό - Ποιοι έχουν προσκληθεί

10:03

Συμβουλές για οικολογικές διακοπές

10:02

Μέτσολα: Η Ελλάδα είναι να περήφανο έθνος που έχει διαμορφώσει τον ευρωπαϊκό πολιτισμό

09:52

Την επόμενη εβδομάδα η ρύθμιση για τις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος

09:48

Cenergy Holdings: Πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών

09:35

Μητσοτάκης στο Politico: Στόχος της Αθήνας ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

09:24

Banco Santander: Κέρδη ρεκόρ για το τρίμηνο ξεπερνώντας τις προβλέψεις

09:19

Deutsche Bank: Ζημίες στο τρίμηνο για πρώτη φορά μετά από 4 χρόνια - Τι έφταιξε

09:11

«Bullish» για ελληνικές μετοχές και οικονομία η HSBC

09:10

Γήπεδα: Από σήμερα η είσοδος αποκλειστικά με το ηλεκτρονικό εισιτήριο

09:05

Έκρηξη σε εργοστάσιο της Χοσέ Κουέρβο στο Μεξικό, τουλάχιστον 5 νεκροί

09:05

Αναλένα Μπέρμποκ: Η ενότητα της ΕΕ έχει μεγαλύτερη σημασία από «παιγνιδάκια»

08:46

Διάγγελμα Μπάιντεν: Θα πει γιατί αποσύρθηκε από τις εκλογές

08:40

ΑΑΔΕ: Μπλόκο σε 27 επιχειρήσεις με εικονικά τιμολόγια άνω των 218 εκατ. ευρώ

08:27

Το Ισραήλ απέρριψε τη συμφωνία παλαιστινιακών κινημάτων που συμπεριλαμβάνει τη Χαμάς

08:25

ΑΑΔΕ-ΕΦΚΑ: Τέλος χρόνου για μεγαλοοφειλέτες – Βγαίνουν στα «μανταλάκια» όσοι δεν τακτοποίησαν τα χρέη τους

08:20

Εξοικονομώ για επιχειρήσεις: Αλλαγές στον οδηγό, απλοποιούνται οι διαδικασίες-Στο 50% η απορρόφηση των πόρων