Tip of the Day

Μέτρα για την αποφυγή διασποράς της αφρικανικής πανώλης των χοίρων

26-04-2023 | 16:32
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Μέτρα για την αποφυγή διασποράς της αφρικανικής πανώλης των χοίρων
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Μέτρα για την αποφυγή διασποράς της αφρικανικής πανώλης των χοίρων έχουν τεθεί ήδη σε εφαρμογή στην περιοχή των Σερρών μετά την εργαστηριακή επιβεβαίωση της παρουσίας του ιού σε κατοικίδιους χοίρους συστηματικής εκτροφής στην τοποθεσία Λιβαδιά του Δήμου Σιντικής Σερρών.

Ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Γιώργος Κεφαλάς δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι όλα τα ζώα της συγκεκριμένης εκτροφής θα θανατωθούν και προβλέπεται η υγειονομική ταφή τους επί τόπου ώστε να αποφευχθεί η διασπορά του νοσήματος. Παράλληλα, ανέφερε ότι έχει τεθεί σε εφαρμογή το μέτρο της απαγόρευσης μετακίνησης ζωντανών χοίρων από τη συγκεκριμένη περιοχή σε οποιοδήποτε άλλο σημείο, απαγορεύτηκε η μεταφορά χοιρινού κρέατος από την περιοχή, πραγματοποιούνται απολυμάνσεις στα χοιροστάσια ενώ απαγορεύεται η είσοδος τρίτων σε αυτά. Επιπλέον οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας πραγματοποιούν ελέγχους και ενημερώνουν τους χοιροτρόφους για την τήρηση των μέτρων βιοασφάλειας.

Ο κ. Κεφαλάς επισήμανε ότι η αφρικανική πανώλη των χοίρων δεν είναι ζωοανθρωπονόσος, συνεπώς δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, εκτίμησε ότι το νόσημα εξαπλώθηκε στην περιοχή μέσω αγριογούρουνων, από τη γειτονική Βουλγαρία, όπου έχουν καταγραφεί πολλά κρούσματα και τόνισε ότι και το προηγούμενο χρονικό διάστημα χρησιμοποιήθηκε κάθε δυνατό μέσο, σε συνεργασία και με την Κυνηγετική Ομοσπονδία ώστε να αποτραπεί η εξάπλωση της νόσου. Σημείωσε, άλλωστε, ότι μετά από αίτημα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας επισκέφθηκε πρόσφατα την περιοχή των Σερρών κλιμάκιο της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συνεργάστηκε στο πλαίσιο αυτό με τους κτηνιάτρους των αρμόδιων υπηρεσιών.

Από την πλευρά της, η κτηνίατρος, αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων Μήνα Μπόρη τόνισε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι «όλα τα μέτρα λαμβάνονται για λόγους που αφορούν την αγροτική οικονομία καθώς η αφρικανική πανώλη των χοίρων είναι ένα νόσημα που αν εμφανιστεί σε μια εκτροφή, έστω και αν πρόκειται για μόνο ένα ή δύο κρούσματα, θα πρέπει να θανατωθεί το σύνολο της εκτροφής».

Όλα τα μέτρα λαμβάνονται για λόγους που αφορούν την αγροτική οικονομία

«Η υποχρεωτική θανάτωση και ταφή των ζώων, μετά από ενδεχόμενη διασπορά του νοσήματος, θα μπορούσε να κοστίσει πολύ σε όλη την αγροτική οικονομία, προκαλώντας μεγάλο πλήγμα στην εντατική χοιροτροφία», είπε η κ. Μπόρη και σημείωσε ότι «όταν εμφανίζεται ένα κρούσμα, ενεργοποιείται το σχέδιο έκτακτης ανάγκης που υπάρχει για κάθε περίπτωση τέτοιων νοσημάτων. Υπάρχει το τοπικό κέντρο ελέγχου του νοσήματος, το οποίο βγάζει τις όποιες αποφάσεις που παραπέμπουν σε οριοθέτηση των ζώων, επιτήρηση, κλείσιμο του νομού όσον αφορά τις μετακινήσεις των ζώων και τη διάθεση ζωικών προϊόντων. Το επόμενο στάδιο είναι η θανάτωση όλων των χοίρων της εκμετάλευσης όπου βρέθηκε το θετικό κρούσμα».

Κρούσμα της αφρικανικής πανώλης των χοίρων είχε καταγραφεί και το 2020 στην περιοχή των Σερρών, ωστόσο η κ. Μπόρη διευκρίνισε ότι τότε το κρούσμα εντοπίστηκε σε μια μικρή μονάδα οικόσιτων ζώων, αλλά τώρα επιβεβαιώθηκε η παρουσία του ιού σε μια μονάδα εντατικότερης εκμετάλλευσης.
Κανένας κίνδυνος από την κατανάλωση χοιρινού κρέατος

Σύμφωνα με την ίδια, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος από την κατανάλωση χοιρινού κρέατος καθώς, όπως είπε, «το κρέας των ζώων αυτών δεν δίνεται στην κατανάλωση για λόγους αποφυγής διασποράς του νοσήματος και σε άλλες χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις». Επανέλαβε, παράλληλα, ότι η αφρικανική πανώλη των χοίρων δεν είναι νόσημα που μεταδίδεται στον άνθρωπο, αλλά αφορά καθαρά το ζωικό κεφάλαιο, και τόνισε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

12:05

Ήπια άνοδος στις ευρωαγορές με ώθηση από την αυτοκινητοβιομηχανία

12:05

Επίσκεψη υφυπουργού Εθνικής Άμυνας στις εγκαταστάσεις της Intracom Defense

12:03

Η οικονομία της Ευρωζώνης μεταμορφώνεται εν μέσω γεωστρατηγικής κρίσης

11:56

Τουσκ: Η νέα συνθήκη μεταξύ Βρετανίας - Πολωνίας θα είναι επικεντρωμένη στην άμυνα εναντίον της Ρωσίας

11:44

Κυρανάκης: Το επόμενο δεκαήμερο το νομοσχέδιο για την πλήρη απαγόρευση των πατινιών σε ανηλίκους

11:40

Τι συζήτησαν Θεοδωρικάκος - Μασούτης

11:39

ΠΟΥ: Στα 13 τα κρούσματα χανταϊού από το ξέσπασμα στο κρουαζιερόπλοιο MV Hondius

11:32

«Ψήφος εμπιστοσύνης» από τη Jefferies για τις ελληνικές τράπεζες

11:21

Ισπανία: Έρευνα της αστυνομίας στην έδρα του Σοσιαλιστικού Κόμματος

11:16

Σχοινάς για ΚΑΠ: «Καθοριστική η συνεργασία κοινωνικών - οικονομικών εταίρων για υλοποίηση των προγραμμάτων»

11:10

Ιράν: «Μικρή» θεωρούν οι Φρουροί της Επανάστασης την πιθανότητα επανέναρξης του πολέμου

11:09

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ήπια άνοδος με επιλεκτικές κινήσεις

11:07

Θεοδωρικάκος για το κόμμα Τσίπρα: «Ίδιες ιδεοληψίες με άλλο όνομα»

10:59

ΔΥΠΑ: 117 εργαστήρια συμβουλευτικής τον Ιούνιο

10:42

Ζαχαράκη: Διεθνές κοινό μεταπτυχιακό One Health Education for Global Sustainability

10:22

Η Κίνα «ελπίζει» να εξευρεθεί «συμβιβασμός» των ΗΠΑ και του Ιράν

10:00

Βιλερουά ντε Γκαλό: Η ΕΚΤ θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να δαμάσει τον πληθωρισμό

09:54

Μήνυση Ανδρουλάκη σε Γεωργιάδη για συκοφαντική δυσφήμιση και εξύβριση

09:35

ΟΠΕΚΕΠΕ: Στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία οι συλληφθέντες για την δράση εγκληματικής οργάνωσης στην Κρήτη

09:25

Δίκη Τέμπη: Συνέχεια των ενστάσεων για την υποστήριξη της κατηγορίας με αλλαγές στην αίθουσα

09:22

Παπαστεργίου: Μέχρι την επόμενη εβδομάδα ο νέος διαγωνισμός για τις κάμερες

09:20

Η 31η Μαΐου καταληκτική ημερομηνία υπαγωγής στο «Σπίτι μου ΙΙ»

09:14

ΔΕΗ: Στην πρώτη γραμμή το mega project των data centers στη Δυτική Μακεδονία

09:02

Metro ΑΕΒΕ: Οι επενδύσεις 280 εκατ. ευρώ, οι επιλεκτικές εξαγορές και οι ευκαιρίες από το deal Μασούτης - Κρητικός

08:50

ΚΕΦΙΜ: Η Ελλάδα 50η μεταξύ 69 οικονομιών ως προς την ανταγωνιστικότητά της

08:36

Παπαστράτος: Πάνω από 700 εκατ. ευρώ οι επενδύσεις στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία

08:22

Γιατί δεν έπεισε η Ferrari Luce

08:18

Κάθετος Διάδρομος: Έτοιμη η Ελλάδα για τα νέα προϊόντα δυναμικότητας - Αισιοδοξία για τη δημοπρασία του Ιουλίου

08:08

Στον Λευκό Οίκο το υπουργικό συμβούλιο Τραμπ αντί για το Καμπ Ντέιβιντ

08:02

Ποδαρικό της ΕΛΑΣ με πέσιμο στο ΠΑΣΟΚ - Ο Τσίπρας συσπειρώνει… τη ΝΔ - Οι απόντες και οι παρόντες στο Θησείο