Tip of the Day

Μέτρα για την αποφυγή διασποράς της αφρικανικής πανώλης των χοίρων

26-04-2023 | 16:32
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Μέτρα για την αποφυγή διασποράς της αφρικανικής πανώλης των χοίρων
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Μέτρα για την αποφυγή διασποράς της αφρικανικής πανώλης των χοίρων έχουν τεθεί ήδη σε εφαρμογή στην περιοχή των Σερρών μετά την εργαστηριακή επιβεβαίωση της παρουσίας του ιού σε κατοικίδιους χοίρους συστηματικής εκτροφής στην τοποθεσία Λιβαδιά του Δήμου Σιντικής Σερρών.

Ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Γιώργος Κεφαλάς δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι όλα τα ζώα της συγκεκριμένης εκτροφής θα θανατωθούν και προβλέπεται η υγειονομική ταφή τους επί τόπου ώστε να αποφευχθεί η διασπορά του νοσήματος. Παράλληλα, ανέφερε ότι έχει τεθεί σε εφαρμογή το μέτρο της απαγόρευσης μετακίνησης ζωντανών χοίρων από τη συγκεκριμένη περιοχή σε οποιοδήποτε άλλο σημείο, απαγορεύτηκε η μεταφορά χοιρινού κρέατος από την περιοχή, πραγματοποιούνται απολυμάνσεις στα χοιροστάσια ενώ απαγορεύεται η είσοδος τρίτων σε αυτά. Επιπλέον οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας πραγματοποιούν ελέγχους και ενημερώνουν τους χοιροτρόφους για την τήρηση των μέτρων βιοασφάλειας.

Ο κ. Κεφαλάς επισήμανε ότι η αφρικανική πανώλη των χοίρων δεν είναι ζωοανθρωπονόσος, συνεπώς δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, εκτίμησε ότι το νόσημα εξαπλώθηκε στην περιοχή μέσω αγριογούρουνων, από τη γειτονική Βουλγαρία, όπου έχουν καταγραφεί πολλά κρούσματα και τόνισε ότι και το προηγούμενο χρονικό διάστημα χρησιμοποιήθηκε κάθε δυνατό μέσο, σε συνεργασία και με την Κυνηγετική Ομοσπονδία ώστε να αποτραπεί η εξάπλωση της νόσου. Σημείωσε, άλλωστε, ότι μετά από αίτημα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας επισκέφθηκε πρόσφατα την περιοχή των Σερρών κλιμάκιο της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συνεργάστηκε στο πλαίσιο αυτό με τους κτηνιάτρους των αρμόδιων υπηρεσιών.

Από την πλευρά της, η κτηνίατρος, αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων Μήνα Μπόρη τόνισε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι «όλα τα μέτρα λαμβάνονται για λόγους που αφορούν την αγροτική οικονομία καθώς η αφρικανική πανώλη των χοίρων είναι ένα νόσημα που αν εμφανιστεί σε μια εκτροφή, έστω και αν πρόκειται για μόνο ένα ή δύο κρούσματα, θα πρέπει να θανατωθεί το σύνολο της εκτροφής».

Όλα τα μέτρα λαμβάνονται για λόγους που αφορούν την αγροτική οικονομία

«Η υποχρεωτική θανάτωση και ταφή των ζώων, μετά από ενδεχόμενη διασπορά του νοσήματος, θα μπορούσε να κοστίσει πολύ σε όλη την αγροτική οικονομία, προκαλώντας μεγάλο πλήγμα στην εντατική χοιροτροφία», είπε η κ. Μπόρη και σημείωσε ότι «όταν εμφανίζεται ένα κρούσμα, ενεργοποιείται το σχέδιο έκτακτης ανάγκης που υπάρχει για κάθε περίπτωση τέτοιων νοσημάτων. Υπάρχει το τοπικό κέντρο ελέγχου του νοσήματος, το οποίο βγάζει τις όποιες αποφάσεις που παραπέμπουν σε οριοθέτηση των ζώων, επιτήρηση, κλείσιμο του νομού όσον αφορά τις μετακινήσεις των ζώων και τη διάθεση ζωικών προϊόντων. Το επόμενο στάδιο είναι η θανάτωση όλων των χοίρων της εκμετάλευσης όπου βρέθηκε το θετικό κρούσμα».

Κρούσμα της αφρικανικής πανώλης των χοίρων είχε καταγραφεί και το 2020 στην περιοχή των Σερρών, ωστόσο η κ. Μπόρη διευκρίνισε ότι τότε το κρούσμα εντοπίστηκε σε μια μικρή μονάδα οικόσιτων ζώων, αλλά τώρα επιβεβαιώθηκε η παρουσία του ιού σε μια μονάδα εντατικότερης εκμετάλλευσης.
Κανένας κίνδυνος από την κατανάλωση χοιρινού κρέατος

Σύμφωνα με την ίδια, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος από την κατανάλωση χοιρινού κρέατος καθώς, όπως είπε, «το κρέας των ζώων αυτών δεν δίνεται στην κατανάλωση για λόγους αποφυγής διασποράς του νοσήματος και σε άλλες χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις». Επανέλαβε, παράλληλα, ότι η αφρικανική πανώλη των χοίρων δεν είναι νόσημα που μεταδίδεται στον άνθρωπο, αλλά αφορά καθαρά το ζωικό κεφάλαιο, και τόνισε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

17:16

Χέγκσεθ: Επίθεση στους Ευρωπαίους - «Να σταματήσουν τα κηρύγματα»

16:38

Ανδριανός: Ανάγκη για μια ενιαία στρατηγική που θα συνδέει οργανικά τον τουρισμό με την αγροδιατροφή και τον πολιτισμό

16:20

Nvidia: Παρουσιάζει τους πρώτους υπολογιστές Windows που χρησιμοποιούν δικά της τσιπ ως κύριο επεξεργαστή

16:00

Θα κοπούν έγκαιρα τα άφθονα χόρτα στις άκρες των δρόμων και στα χωράφια;

15:50

Κώτσηρας: Συνεχίζουμε να στηρίζουμε την ελληνική κοινωνία

15:24

Τσουκαλάς: Η στέγαση είναι δικαίωμα και όχι προνόμιο των λίγων

15:17

Νέα Αριστερά: Προς ανεξαρτητοποίηση Χαρίτσης, Αχτσιόγλου, Τζανακόπουλος, Ηλιόπουλος και Ζεϊμπέκ

14:55

Blue Origin: Αντιμετωπίζει καθυστερήσεις μηνών μετά την έκρηξη πυραύλου που προκάλεσε ζημιές στην εξέδρα εκτόξευσης

14:37

Φλωρίδης: Οι αλλαγές στον Κώδικα Δικηγόρων θα γίνουν μόνο αν υπάρχει απόλυτη συμφωνία του δικηγορικού σώματος

14:32

Ρωσία: Ουκρανικά πλήγματα με drones στο λιμάνι Ταγκανρόγκ και σε αποθήκη πετρελαίου στη περιφέρεια Κρασνοντάρ

14:26

Ανδρουλάκης: Μαζί για την πολιτική αλλαγή

14:14

Επιχείρηση «Θερισμός»: Το «ελληνικό FBI» ξεριζώνει τη μαφία των αγροτικών επιδοτήσεων

14:04

Οι ευρωπαϊκές μετοχές αμυντικού τομέα ρίχνουν ρυθμούς μετά την έκρηξη των στρατιωτικών δαπανών

13:41

ΗΠΑ: Εταιρείες κοινωνικών δικτύων θα καταβάλουν $27 εκατ. σε συμβιβασμό αγωγής σχολικής περιφέρειας του Κεντάκι

13:23

Τζιτζικώστας: Μέχρι στιγμής τα στοιχεία δείχνουν μικρή αύξηση των τουριστικών αφίξεων στην Ευρώπη σε σχέση με πέρσι

13:15

Βουλή: Κατατέθηκε προς κύρωση ο Κώδικας Χωροταξίας – Πολεοδομίας

13:12

Τσιόδρας: Για να ισχυροποιηθεί η Ευρώπη πρέπει να επενδύσει στην παραγωγή, την καινοτομία και την άμυνα

13:00

Τουρισμός: Μεικτή η εικόνα για το τριήμερο

12:53

ΗΠΑ: Μέλη της Fed αρχίζουν να βλέπουν πιθανή μια αύξηση των επιτοκίων

12:39

Αφγανιστάν: Δεκαοκτώ νεκροί σε τροχαίο δυστύχημα με φορτηγό

12:34

Κιλκίς: Εξιχνιάστηκε τηλεφωνική απάτη με λεία 50.000 ευρώ

12:25

Πανελλαδικές Εξετάσεις 2026: Το κυνήγι των ονείρων, το θέμα των Νέων Ελληνικών (ΕΠΑΛ)

12:23

Θεσσαλονίκη: Κατέληξε ο 67χρονος που ξυλοκοπήθηκε άγρια στον Εύοσμο

12:20

Πέθανε σε ηλικία 104 ετών ο Γάλλος κοινωνιολόγος και φιλόσοφος Εντγκάρ Μορέν

12:12

Συμβουλευτική υποστήριξη των καπνιστών μέσω της φωνητικής πύλης 1135 και της ιστοσελίδας του ΕΟΔΥ

12:06

Χαρδαλιάς: Τα εμβληματικά έργα που υλοποιούνται στην Αττική ζωντανό παράδειγμα του τί μπορούν να πετύχουν οι Περιφέρειες

11:54

Κατάρ: Αντίθετο στην επιβολή μόνιμων τελών διέλευσης στα Στενά του Ορμούζ

11:44

Τέλος σε μια πολυετή ασφαλιστική ανισότητα για συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων σε ΕΣΥ και ΕΚΑΒ

11:33

Κίνητρα για την αύξηση της προσφοράς ακινήτων στην αγορά

11:19

Ηλεκτρική ενέργεια: Τριπλάσιο πλεόνασμα στο εμπορικό ισοζύγιο