Tip of the Day

Μέτρα για την αποφυγή διασποράς της αφρικανικής πανώλης των χοίρων

26-04-2023 | 16:32
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Μέτρα για την αποφυγή διασποράς της αφρικανικής πανώλης των χοίρων

Μέτρα για την αποφυγή διασποράς της αφρικανικής πανώλης των χοίρων έχουν τεθεί ήδη σε εφαρμογή στην περιοχή των Σερρών μετά την εργαστηριακή επιβεβαίωση της παρουσίας του ιού σε κατοικίδιους χοίρους συστηματικής εκτροφής στην τοποθεσία Λιβαδιά του Δήμου Σιντικής Σερρών.

Ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Γιώργος Κεφαλάς δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι όλα τα ζώα της συγκεκριμένης εκτροφής θα θανατωθούν και προβλέπεται η υγειονομική ταφή τους επί τόπου ώστε να αποφευχθεί η διασπορά του νοσήματος. Παράλληλα, ανέφερε ότι έχει τεθεί σε εφαρμογή το μέτρο της απαγόρευσης μετακίνησης ζωντανών χοίρων από τη συγκεκριμένη περιοχή σε οποιοδήποτε άλλο σημείο, απαγορεύτηκε η μεταφορά χοιρινού κρέατος από την περιοχή, πραγματοποιούνται απολυμάνσεις στα χοιροστάσια ενώ απαγορεύεται η είσοδος τρίτων σε αυτά. Επιπλέον οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας πραγματοποιούν ελέγχους και ενημερώνουν τους χοιροτρόφους για την τήρηση των μέτρων βιοασφάλειας.

Ο κ. Κεφαλάς επισήμανε ότι η αφρικανική πανώλη των χοίρων δεν είναι ζωοανθρωπονόσος, συνεπώς δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, εκτίμησε ότι το νόσημα εξαπλώθηκε στην περιοχή μέσω αγριογούρουνων, από τη γειτονική Βουλγαρία, όπου έχουν καταγραφεί πολλά κρούσματα και τόνισε ότι και το προηγούμενο χρονικό διάστημα χρησιμοποιήθηκε κάθε δυνατό μέσο, σε συνεργασία και με την Κυνηγετική Ομοσπονδία ώστε να αποτραπεί η εξάπλωση της νόσου. Σημείωσε, άλλωστε, ότι μετά από αίτημα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας επισκέφθηκε πρόσφατα την περιοχή των Σερρών κλιμάκιο της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συνεργάστηκε στο πλαίσιο αυτό με τους κτηνιάτρους των αρμόδιων υπηρεσιών.

Από την πλευρά της, η κτηνίατρος, αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων Μήνα Μπόρη τόνισε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι «όλα τα μέτρα λαμβάνονται για λόγους που αφορούν την αγροτική οικονομία καθώς η αφρικανική πανώλη των χοίρων είναι ένα νόσημα που αν εμφανιστεί σε μια εκτροφή, έστω και αν πρόκειται για μόνο ένα ή δύο κρούσματα, θα πρέπει να θανατωθεί το σύνολο της εκτροφής».

Όλα τα μέτρα λαμβάνονται για λόγους που αφορούν την αγροτική οικονομία

«Η υποχρεωτική θανάτωση και ταφή των ζώων, μετά από ενδεχόμενη διασπορά του νοσήματος, θα μπορούσε να κοστίσει πολύ σε όλη την αγροτική οικονομία, προκαλώντας μεγάλο πλήγμα στην εντατική χοιροτροφία», είπε η κ. Μπόρη και σημείωσε ότι «όταν εμφανίζεται ένα κρούσμα, ενεργοποιείται το σχέδιο έκτακτης ανάγκης που υπάρχει για κάθε περίπτωση τέτοιων νοσημάτων. Υπάρχει το τοπικό κέντρο ελέγχου του νοσήματος, το οποίο βγάζει τις όποιες αποφάσεις που παραπέμπουν σε οριοθέτηση των ζώων, επιτήρηση, κλείσιμο του νομού όσον αφορά τις μετακινήσεις των ζώων και τη διάθεση ζωικών προϊόντων. Το επόμενο στάδιο είναι η θανάτωση όλων των χοίρων της εκμετάλευσης όπου βρέθηκε το θετικό κρούσμα».

Κρούσμα της αφρικανικής πανώλης των χοίρων είχε καταγραφεί και το 2020 στην περιοχή των Σερρών, ωστόσο η κ. Μπόρη διευκρίνισε ότι τότε το κρούσμα εντοπίστηκε σε μια μικρή μονάδα οικόσιτων ζώων, αλλά τώρα επιβεβαιώθηκε η παρουσία του ιού σε μια μονάδα εντατικότερης εκμετάλλευσης.
Κανένας κίνδυνος από την κατανάλωση χοιρινού κρέατος

Σύμφωνα με την ίδια, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος από την κατανάλωση χοιρινού κρέατος καθώς, όπως είπε, «το κρέας των ζώων αυτών δεν δίνεται στην κατανάλωση για λόγους αποφυγής διασποράς του νοσήματος και σε άλλες χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις». Επανέλαβε, παράλληλα, ότι η αφρικανική πανώλη των χοίρων δεν είναι νόσημα που μεταδίδεται στον άνθρωπο, αλλά αφορά καθαρά το ζωικό κεφάλαιο, και τόνισε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

08:56

Η Ελλάδα συγχαίρει τα νέα εκλεγμένα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

08:50

Τραμπ: Μπλόκο στην εξαγορά της Emcore απ' την HieFo για λόγους εθνικής ασφάλειας

08:36

Σαββατοκύριακο στα Τίρανα: Απόδραση στην ανερχόμενη πρωτεύουσα των Βαλκανίων

08:27

Μηχανισμός Συνοριακής Προσαρμογής Άνθρακα: Πίεση στη βιομηχανία, τεστ για την Ελλάδα

08:18

Πώς αλλάζει ο παγκόσμιος χάρτης των επενδύσεων

08:10

Δημογραφικό: Μειώθηκαν κατά 14% οι μαθητές σε νηπιαγωγεία και δημοτικά μέσα σε μία 10ετία

08:00

Δημόσια ακίνητα: Αποκτούν ηλεκτρονικό φάκελο και ταυτότητα - Στόχος η προστασία και η αξιοποίησή τους

23:59

Βρετανία: Το 2025 η θερμότερη χρονιά στα χρονικά

23:47

ΕΛΑΣ: Για ταχύτητα, κράνος και αλκοόλ οι περισσότερες οδικές παραβάσεις τον Δεκέμβριο

23:34

ΗΠΑ: Απετράπη επίθεση με έμπνευση από το Ισλαμικό Κράτος στη Βόρεια Καρολίνα

23:19

Wall Street: Mε κέρδη στην εκκίνηση του 2026 οι Dow Jones και S&P 500

23:01

Λίβανος: Ισραηλινά πυρά εναντίον κυανόκρανων του ΟΗΕ

22:45

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να εμφανιστεί ως θεσμικός και συναινετικός

22:27

Αγρότες: Σκέψεις για «απόβαση» στην Αθήνα - Εισήγηση για γενικευμένη κλιμάκωση κινητοποιήσεων

22:10

Υεμένη: Τουλάχιστον 20 νεκροί από τα πλήγματα της Σαουδικής Αραβίας

21:56

Πετρέλαιο: Με πτώση στο 2026 μετά την «κατρακύλα» πενταετίας

21:42

Ιρανός ΥΠΕΞ: Άφρων και επικίνδυνη η παρέμβαση Τραμπ στα εσωτερικά μας

21:28

ΕΛΑΣ προς εκδρομείς: «Όχι» σε ταυτόχρονη μαζική επιστροφή - Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω μπλόκων

21:14

Απαγορευτικό απόπλου λόγω καιρού - Ποια δρομολόγια δεν θα γίνουν

21:10

Κλήρωση Eurojackpot: Οι αριθμοί που κερδίζουν 71 εκατ. ευρώ

20:56

Χατζηδάκης: Το ΠΑΣΟΚ συνδυάζει την άγνοια με τη δημαγωγία

20:42

Με το δεξί στο 2026 τα πολύτιμα μέταλλα - Στα χαμηλά ημέρας ο χρυσός

20:28

ΠΑΣΟΚ: Ο πρωτογενής τομέας δεν αντέχει άλλες αυταπάτες

20:14

Τσιάρας: Ο διάλογος είναι η μόνη λύση για τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα

20:00

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ: Ώρα για μια ευρύτερη αλλαγή στην ελληνική γη

19:49

Ζελένσκι: Θα διορίσει τον Ιβασένκο επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών

19:37

Υεμένη: Οι αυτονομιστές σχεδιάζουν δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του νότου

19:24

Ολλανδία: Εκατοντάδες ακυρώσεις πτήσεων αναμένονται στο αεροδρόμιο του Άμστερνταμ

19:12

Ευρωαγορές: Με αισιοδοξία στο 2026 - Ξεπέρασε τις 10.000 μονάδες ενδοσυνεδριακά ο FTSE 100

19:07

Ουκρανία: Περίπου 30 τραυματίες από ρωσικό πλήγμα στο Χάρκοβο - Διαψεύδει η Μόσχα