Tip of the Day

Μέτρα για την αποφυγή διασποράς της αφρικανικής πανώλης των χοίρων

26-04-2023 | 16:32
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Μέτρα για την αποφυγή διασποράς της αφρικανικής πανώλης των χοίρων
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Μέτρα για την αποφυγή διασποράς της αφρικανικής πανώλης των χοίρων έχουν τεθεί ήδη σε εφαρμογή στην περιοχή των Σερρών μετά την εργαστηριακή επιβεβαίωση της παρουσίας του ιού σε κατοικίδιους χοίρους συστηματικής εκτροφής στην τοποθεσία Λιβαδιά του Δήμου Σιντικής Σερρών.

Ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Γιώργος Κεφαλάς δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι όλα τα ζώα της συγκεκριμένης εκτροφής θα θανατωθούν και προβλέπεται η υγειονομική ταφή τους επί τόπου ώστε να αποφευχθεί η διασπορά του νοσήματος. Παράλληλα, ανέφερε ότι έχει τεθεί σε εφαρμογή το μέτρο της απαγόρευσης μετακίνησης ζωντανών χοίρων από τη συγκεκριμένη περιοχή σε οποιοδήποτε άλλο σημείο, απαγορεύτηκε η μεταφορά χοιρινού κρέατος από την περιοχή, πραγματοποιούνται απολυμάνσεις στα χοιροστάσια ενώ απαγορεύεται η είσοδος τρίτων σε αυτά. Επιπλέον οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας πραγματοποιούν ελέγχους και ενημερώνουν τους χοιροτρόφους για την τήρηση των μέτρων βιοασφάλειας.

Ο κ. Κεφαλάς επισήμανε ότι η αφρικανική πανώλη των χοίρων δεν είναι ζωοανθρωπονόσος, συνεπώς δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, εκτίμησε ότι το νόσημα εξαπλώθηκε στην περιοχή μέσω αγριογούρουνων, από τη γειτονική Βουλγαρία, όπου έχουν καταγραφεί πολλά κρούσματα και τόνισε ότι και το προηγούμενο χρονικό διάστημα χρησιμοποιήθηκε κάθε δυνατό μέσο, σε συνεργασία και με την Κυνηγετική Ομοσπονδία ώστε να αποτραπεί η εξάπλωση της νόσου. Σημείωσε, άλλωστε, ότι μετά από αίτημα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας επισκέφθηκε πρόσφατα την περιοχή των Σερρών κλιμάκιο της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συνεργάστηκε στο πλαίσιο αυτό με τους κτηνιάτρους των αρμόδιων υπηρεσιών.

Από την πλευρά της, η κτηνίατρος, αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων Μήνα Μπόρη τόνισε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι «όλα τα μέτρα λαμβάνονται για λόγους που αφορούν την αγροτική οικονομία καθώς η αφρικανική πανώλη των χοίρων είναι ένα νόσημα που αν εμφανιστεί σε μια εκτροφή, έστω και αν πρόκειται για μόνο ένα ή δύο κρούσματα, θα πρέπει να θανατωθεί το σύνολο της εκτροφής».

Όλα τα μέτρα λαμβάνονται για λόγους που αφορούν την αγροτική οικονομία

«Η υποχρεωτική θανάτωση και ταφή των ζώων, μετά από ενδεχόμενη διασπορά του νοσήματος, θα μπορούσε να κοστίσει πολύ σε όλη την αγροτική οικονομία, προκαλώντας μεγάλο πλήγμα στην εντατική χοιροτροφία», είπε η κ. Μπόρη και σημείωσε ότι «όταν εμφανίζεται ένα κρούσμα, ενεργοποιείται το σχέδιο έκτακτης ανάγκης που υπάρχει για κάθε περίπτωση τέτοιων νοσημάτων. Υπάρχει το τοπικό κέντρο ελέγχου του νοσήματος, το οποίο βγάζει τις όποιες αποφάσεις που παραπέμπουν σε οριοθέτηση των ζώων, επιτήρηση, κλείσιμο του νομού όσον αφορά τις μετακινήσεις των ζώων και τη διάθεση ζωικών προϊόντων. Το επόμενο στάδιο είναι η θανάτωση όλων των χοίρων της εκμετάλευσης όπου βρέθηκε το θετικό κρούσμα».

Κρούσμα της αφρικανικής πανώλης των χοίρων είχε καταγραφεί και το 2020 στην περιοχή των Σερρών, ωστόσο η κ. Μπόρη διευκρίνισε ότι τότε το κρούσμα εντοπίστηκε σε μια μικρή μονάδα οικόσιτων ζώων, αλλά τώρα επιβεβαιώθηκε η παρουσία του ιού σε μια μονάδα εντατικότερης εκμετάλλευσης.
Κανένας κίνδυνος από την κατανάλωση χοιρινού κρέατος

Σύμφωνα με την ίδια, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος από την κατανάλωση χοιρινού κρέατος καθώς, όπως είπε, «το κρέας των ζώων αυτών δεν δίνεται στην κατανάλωση για λόγους αποφυγής διασποράς του νοσήματος και σε άλλες χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις». Επανέλαβε, παράλληλα, ότι η αφρικανική πανώλη των χοίρων δεν είναι νόσημα που μεταδίδεται στον άνθρωπο, αλλά αφορά καθαρά το ζωικό κεφάλαιο, και τόνισε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:00

Walmart: Συμβιβασμός 50 εκατ. δολαρίων στις ΗΠΑ για τα οπιοειδή

22:03

Έβγαλε 107.000 δολάρια ποντάροντας στις λέξεις του Τραμπ

21:30

Η Ρωσία χάνει 6.000 περισσότερους στρατιώτες τον μήνα απ’ όσους στρατολογεί

20:47

Παλαιστίνη: Το Ισραήλ στόχευσε έναν διοικητή της Χαμάς μέσα στον χώρο νοσοκομείου της Γάζας

20:20

Γιατί τα σούπερ μάρκετ ποντάρουν στο έτοιμο φαγητό

19:35

Βέροια: Υπό έλεγχο η φωτιά στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας

19:13

Ένταση Άγκυρας-Κιέβου μετά από επιθέσεις σε τουρκικά πλοία

18:54

Πυροσβεστική: Συνολικά 27 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο εικοσιτετράωρο

18:46

Φυσικό αέριο: Δύσκολος χειμώνας για την Ευρώπη με χαμηλά 13 ετών στις αποθήκες

18:26

Με τρακτέρ στον Λευκό Πύργο οι αγρότες στα εγκαίνια της 90ής ΔΕΘ

18:09

Νορβηγία: Η χώρα αποχαιρετά τον βασιλιά Χάραλντ με πλήθη κόσμου να συρρέουν στο βασιλικό παλάτι

17:54

Μιχαηλίδου: Να αποφασίζεις εσύ για τη ζωή σου

17:40

ΥΠΕΞ σε Τουρκία για Χωροταξικό: Απαράδεκτοι ισχυρισμοί χωρίς κανένα νομικό έρεισμα

17:27

Στο μικροσκόπιο της Άγκυρας τα hedge funds

17:14

Νεπάλ: Στους 675 οι νεκροί από τις καταστροφικές πλημμύρες

17:00

Ακίνητα: Το ράλι σε τιμές και μεταβιβάσεις γεμίζει τα κρατικά ταμεία

16:45

Γιατί o ιός του Δυτικού Νείλου φέτος «χτυπά» την Αττική

16:30

Telegraph: Το θαύμα της φύσης στην Ελλάδα που πρέπει να δεις μία φορά στη ζωή σου

16:16

Μερτς: Στη Μόσχα η ευθύνη για τα drones στη Λειψία - Εκτεταμένες γερμανικές κυρώσεις

16:01

Η Ουάσιγκτον πλέκει το εγκώμιο της Τουρκίας: «Σπουδαίος σύμμαχος» στο ΝΑΤΟ

15:47

«Πώς το πράσινο γίνεται μπλε»: Το βίντεο της περιοδείας Μητσοτάκη στη Δυτική Μακεδονία

15:30

Ουκρανία: Τουλάχιστον 37 οι νεκροί σε ρωσική επιδρομή με drones στο Κίεβο

15:16

Πώς τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία παράγουν «αόρατο» τοπικό ΑΕΠ;

15:00

Ανδρουλάκης: Η Ελλάδα χρειάζεται μία νέα πορεία κι αυτή η στιγμή είναι τώρα

14:46

Διευκρινίσεις ΔΥΠΑ για το νέο κτίριο της Κεντρικής Διοίκησης

14:32

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε Κρήτη και νησιά Βόρειου και Νότιου Αιγαίου - Οι περιοχές σε «Red Code»

14:18

Η Τουρκία χάνει το πλεονέκτημα των φθηνών διακοπών

14:02

Μενδώνη: Το υπουργείο Πολιτισμού υλοποιεί τα τελευταία επτά χρόνια περισσότερα από 900 έργα σε όλη την Ελλάδα

13:57

Νεπάλ: «Πολλά δισεκατομμύρια δολάρια» το κόστος ανοικοδόμησης από τις φονικές πλημμύρες, εκτιμά η κυβέρνηση

13:45

Κομισιόν για ευλογιά αιγοπροβάτων: Υπάρχουν εργαλεία στήριξης των κτηνοτρόφων