Tip of the Day

Ενεργειακά αποδοτικά tips για την ανακαίνιση του σπιτιού

17-04-2023 | 09:00
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ενεργειακά αποδοτικά tips για την ανακαίνιση του σπιτιού
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google
Η κατασκευή ενός οικολογικού σπιτιού σημαίνει ότι μπορείτε να ζήσετε με τρόπο που δεν είναι επιβλαβής για το περιβάλλον και να εξοικονομήσετε χρήματα.

Η κατασκευή ενός οικολογικού σπιτιού σημαίνει ότι μπορείτε να ζήσετε με τρόπο που δεν είναι επιβλαβής για το περιβάλλον και να εξοικονομήσετε χρήματα καθώς οι τιμές της ενέργειας εκτινάσσονται στα ύψη σε όλο τον κόσμο.

Η εφαρμογή των παρακάτω ιδεών μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε το μηνιαίο κόστος σας και να δημιουργήσετε ένα ενεργειακά αποδοτικό σπίτι που είναι ταυτόχρονα φιλικό προς το περιβάλλον.

Αρχικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν ενεργειακά αποδοτικό φωτισμό, ο οποίος βοηθά στη μείωση των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας και των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και όλα αυτά χωρίς να μειώνεται η ποιότητα του φωτός στα σπίτια μας. Εάν αντικαταστήσετε όλους τους λαμπτήρες του σπιτιού σας με φώτα LED, θα μπορούσατε να μειώσετε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως και 40 κιλά (50 κιλά σε NI) το χρόνο. Αυτό ισοδυναμεί με το διοξείδιο του άνθρακα που εκπέμπεται οδηγώντας το αυτοκίνητό σας περίπου 233 χιλιόμετρα.

Στο μπάνιο, μια πιο αποδοτική κεφαλή ντους, γνωστή και ως οικολογική κεφαλή ντους επιτρέπει να χρησιμοποιείτε λιγότερο νερό ενώ απολαμβάνετε μια παρόμοια εμπειρία ντους. Όσο λιγότερο νερό χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε για να κάνετε το ντους σας σημαίνει ότι θα ξοδεύετε λιγότερη ενέργεια. Η αντικατάσταση της κεφαλής ντους σας είναι μια σχετικά απλή διαδικασία, αλλά θα πρέπει να ελέγξετε αν είναι συμβατή με το ντους σας. Ως μπόνους, εκτός από την εξοικονόμηση ενέργειας, εάν πληρώνετε το νερό σας μέσω μετρητή νερού, η μείωση της ποσότητας νερού που χρησιμοποιείτε θα εξοικονομήσει και τον λογαριασμό του νερού.

Στα δάπεδα και στην οροφή προσθέστε μόνωση τοίχου. Αν και μια τέτοια εργασία μπορεί να είναι δαπανηρή, σίγουρα επιφέρει μακροπρόθεσμα οφέλη εξοικονόμησης ενέργειας. Ελέγξτε τι είδους τοίχους έχετε για να επιλέξετε το σωστό είδος μόνωσης. Οι συμπαγείς τοίχοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν εσωτερική ή εξωτερική μόνωση, ενώ σύγχρονοι μονωμένοι τοίχοι συνήθως δεν χρειάζονται αναβάθμιση. Περισσότερη μόνωση ισοδυναμεί με μεγαλύτερο πάχος τοίχου, επομένως χάνεται λιγότερη θερμότητα στο σπίτι σας.

Ομοίως, δεδομένου ότι έως και 15% της χαμένης θερμότητας περνά από το ισόγειο, χρήσιμο θα ήταν να μονωθεί και το δάπεδο ενώ κατά την ίδια λογική μόνωση της οροφής ή της σοφίτας είναι οικονομικά αποδοτική και θα σας βοηθήσει να εξοικονομήσετε επίσης ενέργεια.

Ως προς τα παράθυρα, αξίζει να σημειωθεί ότι τα ενεργειακά αποδοτικά παράθυρα διατίθενται σε διάφορα στυλ και υλικά πλαισίου και η απόδοσή τους καθορίζεται από το πόσο καλά μονώνουν τη θερμότητα, επιτρέπουν στο ηλιακό φως να περάσει και αποτρέπουν τη διαρροή αέρα. Αποτελούνται από δύο ή τρεις υαλοπίνακες σφραγισμένους σε πλαίσιο κατασκευασμένο από υλικά όπως PVC ή ξύλο. Τα παράθυρα με διπλά τζάμια έχουν δύο υαλοπίνακες με διάκενο ενώ τα παράθυρα με τριπλά τζάμια έχουν τρία τζάμια και δύο κενά, γεγονός που τα καθιστά καλύτερους μονωτές σε ορισμένες περιπτώσεις. Τα κενά μεταξύ των υαλοπινάκων γεμίζουν με αέρα ή αδρανές αέριο και σφραγίζονται πλήρως βοηθώντας το σπίτι σας να παραμείνει πιο ζεστό.

Ακόμη, οι έξυπνοι θερμοστάτες ελέγχουν τη θέρμανση του σπιτιού και μπορούν να ελέγχονται από απόσταση μέσω μιας εφαρμογής στο τηλέφωνο ή το tablet σας. Προσφέρουν δεδομένα κατανάλωσης ενέργειας σε πραγματικό χρόνο και προσαρμόζουν τις συνθήκες θέρμανσης, όπως η υγρασία, βοηθώντας σας να εξοικονομήσετε χρήματα. Ορισμένα μοντέλα μπορούν ακόμη και να μάθουν από τη συμπεριφορά σας και μπορούν να προσαρμόσουν τη θερμοκρασία αυτόματα.

Τέλος, οι αντλίες θερμότητας είναι σημαντικά πιο αποδοτικές από τους παραδοσιακούς λέβητες και χρησιμοποιούν καθαρότερη ηλεκτρική ενέργεια, μειώνοντας επομένως το αποτύπωμα άνθρακα του σπιτιού σας. Μια αντλία θερμότητας παίρνει θερμότητα σε χαμηλή θερμοκρασία από τον αέρα ή το έδαφος, αυξάνει αυτή τη θερμότητα σε υψηλότερη θερμοκρασία και τη μεταφέρει στο σπίτι σας για να παρέχει θέρμανση και ζεστό νερό.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

20:48

Τραμπ: Οι συνομιλίες με το Ιράν συνεχίζονται - «Fake news» ότι διακόπηκαν

20:41

Στην κηδεία του Νίκου Ταγαρά την Τετάρτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης

20:30

Χρηματιστήριο Αθηνών: Μπορεί ο πληθωρισμός να υπονομεύσει την άνοδο;

20:25

ΟΠΕΚΕΠΕ: Προφυλακιστέοι οι 3 φερόμενοι ως αρχηγοί του κυκλώματος στη Βόρεια Ελλάδα

20:19

Παράνομος online τζόγος: Η «σκιώδης οικονομία» των 5,9 τρισ. δολαρίων που ανησυχεί κυβερνήσεις και εποπτικές αρχές

20:09

Ισραήλ: Νέο ρεκόρ εξαγωγών όπλων με τα περισσότερα να οδεύουν προς Ευρώπη

19:58

Ρώσοι και Αμερικανοί εμπειρογνώμονες είχαν συνομιλίες για διμερή θέματα

19:48

Παραγγελία-μαμούθ 5,7 δισ. ευρώ για Rheinmetall - Μπαράζ επενδύσεων στη Ρουμανία

19:37

Ρούμπιο: Η Ουάσιγκτον δεν πρόσφερε χαλάρωση των κυρώσεων στο Ιράν για το άνοιγμα του Ορμούζ

19:27

Β. Μαρινάκης: «Καλύτερα να πληρώνουμε διόδια στα Στενά του Ορμούζ από το να κλείσουν»

19:17

Ψηφιακό μπλόκο στον παράνομο τζόγο: Νέες εξουσίες στην ΕΕΕΠ - Έλεγχος ακόμη και στα domains και πρόστιμα έως 2 εκατ. ευρώ

19:07

Rebound στις ευρωαγορές - Καταβαράθρωση 43,56% για Abivax

19:06

Νετανιάχου: Το Ισραήλ θα εργαστεί για να εξαλείψει το «καθεστώς τρομοκρατίας» του Ιράν

18:59

ΗΠΑ και σύμμαχοι του ΝΑΤΟ ξεκινούν στρατιωτικές ασκήσεις μειωμένης κλίμακας στη Βαλτική

18:52

Πλειοψηφική συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της ENACT απέκτησε η Motor Oil

18:45

Χατζηδάκης από Open Cosmos Aegean: Τον Ιούλιο η εκτόξευση με τον πρώτο δορυφόρο Hyperion GR1

18:33

Κρεμλίνο: Αντιπροσωπεία των ΗΠΑ θα συμμετάσχει για πρώτη φορά εδώ και χρόνια στο «Ρωσικό Νταβός»

18:27

Σε υψηλό σχεδόν διετίας οι κενές θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ τον Απρίλιο

18:23

Πώς προκύπτει η αύξηση 200% στα πάγια της ΕΥΔΑΠ και τι αλλάζει στα τιμολόγια

18:21

Σπανάκης: Νέες θέσεις σε τρία ΚΕΠ της χώρας

18:16

Βουλή: Κυρώθηκε ο Κώδικας Χωροταξίας και Πολεοδομίας

18:01

Alphabet: Αντλεί 80 δισ. δολάρια από πώληση μετοχών για AI επενδύσεις

18:00

Ιρανικά ΜΜΕ: Η ανταλλαγή μηνυμάτων για συμφωνία με τις ΗΠΑ διεκόπη πριν λίγες ημέρες

17:50

CrediaBank First Home: Στεγαστικό δάνειο με σταθερό επιτόκιο για τα πρώτα 2 έτη από 2,15%

17:48

Κομισιόν: Επιχείρηση-ρεκόρ για τις δασικές πυρκαγιές - Στο σχέδιο και η Ελλάδα

17:48

Χρηματιστήριο Αθηνών: Stock picking κοντά στα υψηλά έτους

17:39

Όλα αλλάζουν στα κοινοτικά κονδύλια

17:32

Κερδοφορία οκταετίας για HPE στο β' τρίμηνο - Προς ιστορικό υψηλό η μετοχή

17:24

Το νοσοκομείο Μεταξά αποκτά πληροφοριακό σύστημα σε υποδομή cloud

17:19

Βουλή: Εντός του Ιουνίου η Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος