Tip of the Day

Ενεργειακά αποδοτικά tips για την ανακαίνιση του σπιτιού

17-04-2023 | 09:00
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ενεργειακά αποδοτικά tips για την ανακαίνιση του σπιτιού
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google
Η κατασκευή ενός οικολογικού σπιτιού σημαίνει ότι μπορείτε να ζήσετε με τρόπο που δεν είναι επιβλαβής για το περιβάλλον και να εξοικονομήσετε χρήματα.

Η κατασκευή ενός οικολογικού σπιτιού σημαίνει ότι μπορείτε να ζήσετε με τρόπο που δεν είναι επιβλαβής για το περιβάλλον και να εξοικονομήσετε χρήματα καθώς οι τιμές της ενέργειας εκτινάσσονται στα ύψη σε όλο τον κόσμο.

Η εφαρμογή των παρακάτω ιδεών μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε το μηνιαίο κόστος σας και να δημιουργήσετε ένα ενεργειακά αποδοτικό σπίτι που είναι ταυτόχρονα φιλικό προς το περιβάλλον.

Αρχικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν ενεργειακά αποδοτικό φωτισμό, ο οποίος βοηθά στη μείωση των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας και των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και όλα αυτά χωρίς να μειώνεται η ποιότητα του φωτός στα σπίτια μας. Εάν αντικαταστήσετε όλους τους λαμπτήρες του σπιτιού σας με φώτα LED, θα μπορούσατε να μειώσετε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως και 40 κιλά (50 κιλά σε NI) το χρόνο. Αυτό ισοδυναμεί με το διοξείδιο του άνθρακα που εκπέμπεται οδηγώντας το αυτοκίνητό σας περίπου 233 χιλιόμετρα.

Στο μπάνιο, μια πιο αποδοτική κεφαλή ντους, γνωστή και ως οικολογική κεφαλή ντους επιτρέπει να χρησιμοποιείτε λιγότερο νερό ενώ απολαμβάνετε μια παρόμοια εμπειρία ντους. Όσο λιγότερο νερό χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε για να κάνετε το ντους σας σημαίνει ότι θα ξοδεύετε λιγότερη ενέργεια. Η αντικατάσταση της κεφαλής ντους σας είναι μια σχετικά απλή διαδικασία, αλλά θα πρέπει να ελέγξετε αν είναι συμβατή με το ντους σας. Ως μπόνους, εκτός από την εξοικονόμηση ενέργειας, εάν πληρώνετε το νερό σας μέσω μετρητή νερού, η μείωση της ποσότητας νερού που χρησιμοποιείτε θα εξοικονομήσει και τον λογαριασμό του νερού.

Στα δάπεδα και στην οροφή προσθέστε μόνωση τοίχου. Αν και μια τέτοια εργασία μπορεί να είναι δαπανηρή, σίγουρα επιφέρει μακροπρόθεσμα οφέλη εξοικονόμησης ενέργειας. Ελέγξτε τι είδους τοίχους έχετε για να επιλέξετε το σωστό είδος μόνωσης. Οι συμπαγείς τοίχοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν εσωτερική ή εξωτερική μόνωση, ενώ σύγχρονοι μονωμένοι τοίχοι συνήθως δεν χρειάζονται αναβάθμιση. Περισσότερη μόνωση ισοδυναμεί με μεγαλύτερο πάχος τοίχου, επομένως χάνεται λιγότερη θερμότητα στο σπίτι σας.

Ομοίως, δεδομένου ότι έως και 15% της χαμένης θερμότητας περνά από το ισόγειο, χρήσιμο θα ήταν να μονωθεί και το δάπεδο ενώ κατά την ίδια λογική μόνωση της οροφής ή της σοφίτας είναι οικονομικά αποδοτική και θα σας βοηθήσει να εξοικονομήσετε επίσης ενέργεια.

Ως προς τα παράθυρα, αξίζει να σημειωθεί ότι τα ενεργειακά αποδοτικά παράθυρα διατίθενται σε διάφορα στυλ και υλικά πλαισίου και η απόδοσή τους καθορίζεται από το πόσο καλά μονώνουν τη θερμότητα, επιτρέπουν στο ηλιακό φως να περάσει και αποτρέπουν τη διαρροή αέρα. Αποτελούνται από δύο ή τρεις υαλοπίνακες σφραγισμένους σε πλαίσιο κατασκευασμένο από υλικά όπως PVC ή ξύλο. Τα παράθυρα με διπλά τζάμια έχουν δύο υαλοπίνακες με διάκενο ενώ τα παράθυρα με τριπλά τζάμια έχουν τρία τζάμια και δύο κενά, γεγονός που τα καθιστά καλύτερους μονωτές σε ορισμένες περιπτώσεις. Τα κενά μεταξύ των υαλοπινάκων γεμίζουν με αέρα ή αδρανές αέριο και σφραγίζονται πλήρως βοηθώντας το σπίτι σας να παραμείνει πιο ζεστό.

Ακόμη, οι έξυπνοι θερμοστάτες ελέγχουν τη θέρμανση του σπιτιού και μπορούν να ελέγχονται από απόσταση μέσω μιας εφαρμογής στο τηλέφωνο ή το tablet σας. Προσφέρουν δεδομένα κατανάλωσης ενέργειας σε πραγματικό χρόνο και προσαρμόζουν τις συνθήκες θέρμανσης, όπως η υγρασία, βοηθώντας σας να εξοικονομήσετε χρήματα. Ορισμένα μοντέλα μπορούν ακόμη και να μάθουν από τη συμπεριφορά σας και μπορούν να προσαρμόσουν τη θερμοκρασία αυτόματα.

Τέλος, οι αντλίες θερμότητας είναι σημαντικά πιο αποδοτικές από τους παραδοσιακούς λέβητες και χρησιμοποιούν καθαρότερη ηλεκτρική ενέργεια, μειώνοντας επομένως το αποτύπωμα άνθρακα του σπιτιού σας. Μια αντλία θερμότητας παίρνει θερμότητα σε χαμηλή θερμοκρασία από τον αέρα ή το έδαφος, αυξάνει αυτή τη θερμότητα σε υψηλότερη θερμοκρασία και τη μεταφέρει στο σπίτι σας για να παρέχει θέρμανση και ζεστό νερό.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

21:52

Πολυτιμότερη startup τεχνητής νοημοσύνης η Anthropic: Αξίζει σχεδόν 1 τρισ. δολάρια - Εκθρόνισε την OpenAI

21:40

Rebound από το χαμηλό δύο μηνών για τον χρυσό

21:26

Ο τουρισμός στο επίκεντρο του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας της ΕΕ στις Βρυξέλλες

21:13

Χωρίς Μετρό η Θεσσαλονίκη για 3 εβδομάδες - Πώς θα εξυπηρετηθούν οι επιβάτες

20:59

Y/KNOT Invest: Νέα τριετής συμφωνία με Paritzo για μίσθωση γραφείων στην Κηφισιά

20:45

Κεφαλογιάννη: Η Αθήνα «ανοικτή» σε νέες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες

20:32

ΟΠΕΚΕΠΕ: Προθεσμία για να απολογηθούν οι 17 συλληφθέντες από Θεσσαλονίκη - Σέρρες

20:21

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τη διασυνοριακή ανταλλαγή δικαιολογητικών

20:11

Λ. Οίκος: Επιβεβαιώνει τη συμφωνία εκεχειρίας 60 ημερών ΗΠΑ και Ιράν - Απομένει η υπογραφή Τραμπ

20:02

Πιερρακάκης: Υποδομή εθνικής ασφάλειας η βιομηχανία τροφίμων στην Ελλάδα - Ανάγκη για συνέργειες

20:00

ΗΠΑ - Ιράν: Ένας πόλεμος που υπήρχε πάντα και δεν τελειώνει ποτέ

19:46

Διαγράφει τα κέρδη του το πετρέλαιο μετά το διαφαινόμενο deal ΗΠΑ - Ιράν

19:46

Γιώτης: Ανάχωμα στις πληθωριστικές πιέσεις τα επώνυμα τυποποιημένα τρόφιμα

19:43

Μητσοτάκης - Μπάιρ: Στο επίκεντρο της συνάντησης τεχνητή νοημοσύνη, Δυτικά Βαλκάνια

19:32

Διάβημα Γεραπετρίτη στην Ουκρανία για το drone στη Λευκάδα

19:31

Κικίλιας: Το λιμάνι της Καλύμνου είναι η καθημερινή γέφυρα των νησιωτών με την Ελλάδα

19:27

Πτώση στις ευρωαγορές - Ράλι για τις μετοχές άμυνας

19:18

Η TAP Air Portugal ξεκινά πτήσεις προς Αθήνα

19:11

Χρηστίδης: Οι μητέρες σήμερα ζουν μια μεγάλη αδικία στην αγορά εργασίας

18:59

Μαρινάκης: «Η ανάπτυξη πρέπει να βασίζεται σε επενδύσεις και φοροελαφρύνσεις για τις επιχειρήσεις»

18:48

Γκίλφοϊλ: Η Μύκονος συνεχίζει να αναδεικνύει ευκαιρίες για σύμπραξη ΗΠΑ- Ελλάδας

18:39

Στα Χανιά την Παρασκευή ο Κυρ. Μητσοτάκης

18:29

Στο Κονγκό ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ - Το μήνυμα για Έμπολα

18:18

Αγαπηδάκη: «Παγιδευμένοι» στην οθόνη 3 στους 4 νέους κάνουν doomscrolling

18:08

Μιχαηλίδου: Συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου για το παιδί, την αναπηρία και την κοινωνική προστασία

17:57

Lavipharm: Αύξηση EBITDA 11% στο α' τρίμηνο - Στα 3,13 εκατ. ευρώ

17:46

Χρηματιστήριο Αθηνών: Μια συνεδρίαση μόνη της η ΔΕΗ

17:44

Μερτς: Αποφασισμένος για το νέο ξεκίνημα της Γερμανίας

17:35

Deal Ουκρανίας - Σουηδίας για 20 νέα μαχητικά αεροσκάφη Gripen

17:25

Axios: Συμφώνησαν ΗΠΑ και Ιράν - Εν αναμονή της έγκρισης Τραμπ