Tip of the Day

Βελτιώνοντας την ενεργειακή απόδοση στα εμπορικά ακίνητα

13-02-2023 | 07:07
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Βελτιώνοντας την ενεργειακή απόδοση στα εμπορικά ακίνητα
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google
Τα εμπορικά κτίρια ευθύνονται για το 43% της τρέχουσας χρήσης ενέργειας.

Τα εμπορικά ακίνητα αποτελούν ένα βασικό βραχίονα του ελληνικού real estate, αλλά η ενεργειακή απόδοση δείχνει να είναι υποτιμημένη καθώς οι περισσότεροι ιδιοκτήτες εστιάζουν κυρίως σε βελτιώσεις που αφορούν σε κατοικίες. Ωστόσο, η αναβάθμιση της ενεργειακής κλάσης ενός εμπορικού ακινήτου, αυτόματα ανεβάζει και την αξία του.

Σύμφωνα με έρευνες, τα εμπορικά κτίρια ευθύνονται για το 43% της τρέχουσας χρήσης ενέργειας, γεγονός που τα χαρακτηρίζει ως έναν από τους μεγαλύτερους καταναλωτές παγκοσμίως. Η ενεργειακή απόδοση σε τέτοια κτίρια είναι επίσης σημαντική λόγω των εργαζομένων που απασχολούνται εκεί. Ορισμένα κτίρια φιλοξενούν πολλά γραφεία, καταστήματα και άλλες επιχειρήσεις και για αυτό είναι σημαντικό να εξασφαλίζεται ένα άνετο εργασιακό περιβάλλον.

Ως εκ τούτου, οι δυνατότητες εξοικονόμησης ενέργειας σε αυτά τα κτίρια είναι πολύ μεγάλες και η αρχή μπορεί να γίνει με την προσθήκη μόνωσης στην ταράτσα, τη χρήση έξυπνων μετρητών, τη στεγανοποίηση, την αναβάθμιση του φωτισμού, τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τη χρήση συστημάτων διαχείρισης κτιρίων. Αυτές οι αλλαγές όχι μόνο ωφελούν το κτίριο και τις ενεργειακές του δαπάνες αλλά συμβάλλουν επίσης σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον.

Πιο αναλυτικά, ένα μέσο εμπορικό ακίνητο με επίπεδη στέγη μπορεί να χάσει έως και 25% της θερμότητάς του μέσω της οροφής. Για να διατηρηθεί η θερμότητα σε ένα εμπορικό κτίριο, μπορεί να προστεθεί καλή μόνωση οροφής που θα εμποδίσει τη διαφυγή της θερμότητας.

Ακόμη, η σύγχρονη τεχνολογία προσφέρει πολλές διεξόδους όσον αφορά την ενεργειακή απόδοση και μπορεί να παρέχει κρίσιμες πληροφορίες που συχνά χάνουμε. Με την εγκατάσταση έξυπνων μετρητών, μπορούμε να ελέγξουμε την ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας και θέρμανσης που καταναλώνουμε. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι ακόμη καλύτερο με έναν συνδυασμό έξυπνων μετρητών, αυτόματου συστήματος φωτισμού και θερμοστάτη που θα σπαταλούν λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια και θα μειώσουν το ενεργειακό κόστος.

Λόγω του ότι τα εμπορικά ακίνητα είναι πιο ευρύχωρα, μπορεί να χρειαστεί παραπάνω χρόνος για να θερμανθεί ικανοποιητικά ένας χώρος. Σε αυτό μπορούν να συμβάλλουν παρεμβάσεις στεγάνωσης, οι οποίες θα καταστήσουν τους χώρους όσο το δυνατόν πιο ενεργειακά αποδοτικούς.
Αυτό μπορεί να είναι κάτι απλό όπως η προσθήκη μονωτικών λωρίδων γύρω από τις πόρτες και τα παράθυρα ή κάτι λίγο πιο σύνθετο όπως η προσθήκη μόνωσης στους τοίχους.

Ο φωτισμός είναι ένας άλλος τομέας που μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ενεργειακή απόδοση σε εμπορικά ακίνητα. Η αντικατάσταση των παραδοσιακών λαμπτήρων πυρακτώσεως με λαμπτήρες LED μπορεί να μειώσει σημαντικά την κατανάλωση ενέργειας και χαμηλότερο κόστος. Τα φώτα LED είναι πιο αποδοτικά, διαρκούν περισσότερο και παράγουν λιγότερη θερμότητα, καθιστώντας τα καλύτερη επιλογή για εξοικονόμηση ενέργειας και άνεση των εργαζομένων. Επιπλέον, η εγκατάσταση αυτόματων ελέγχων φωτισμού μπορεί να συμβάλει στη μείωση της χρήσης ενέργειας σβήνοντας αυτόματα τα φώτα σε μη κατειλημμένους χώρους, μειώνοντας τη σπατάλη και αυξάνοντας την απόδοση.

Ένας άλλος τρόπος για να αυξηθεί η ενεργειακή απόδοση σε εμπορικά ακίνητα είναι με την ενσωμάτωση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όπως ηλιακά πάνελ ή ανεμογεννήτριες. Αυτά, όχι μόνο παρέχουν μια καθαρή και βιώσιμη πηγή ενέργειας, αλλά μπορούν επίσης να μειώσουν σημαντικά το ενεργειακό κόστος και να συμβάλουν στη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα του κτιρίου.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

10:32

Κυβερνητική επιτροπή για την πυρηνική ενέργεια: Εκδόθηκε η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου

10:32

Φάρμα Κουκάκη: Ρεκόρ ανάπτυξης σε Ελλάδα και εξωτερικό - Στο επίκεντρο οι νέες επενδύσεις

10:29

Κλιμακώνεται ο εμπορικός πόλεμος καθώς ο Τραμπ απαγόρευσε την εισαγωγή ορισμένων καναδικών προϊόντων

10:21

Κλειστά τα φαρμακεία της Αττικής στις 14 Σεπτεμβρίου - Πώς θα εξυπηρετηθούν οι πολίτες

10:21

Τέσσερις συγκοινωνιακές παρεμβάσεις σε Ανατολική και Δυτική Αττική: Τι αλλάζει από 18 Σεπτεμβρίου

10:20

«Η AI θα σκοτώσει όλους τους ανθρώπους» - Παραίτηση και προειδοποιήσεις από Anthropic

10:20

Autohellas: Ενίσχυση των δραστηριοτήτων μίσθωσης, μειωμένα κατά 12,3% τα καθαρά κέρδη

10:08

Ο πιο ακριβοπληρωμένος ηγέτης στον κόσμο θα πάρει και αύξηση 64%!

10:07

Γεραπετρίτης: Έχουμε σενάρια για οτιδήποτε - Είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε και στο πεδίο

10:00

Zara: Άνοδος εσόδων 9% στην αυγή του 3ου τριμήνου

09:49

Πέντε κυβερνο-κίνδυνοι για τις ΜμΕ: Οδηγίες από Kaspersky

09:38

Εξόρμηση της Τροχαίας για τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα

09:35

«Κλειδώνει» τα 100 δολάρια για το Brent με κερδοφόρο 4x4

09:30

Γερμανός ΥΠΕΞ: Η Ουκρανία πρέπει να αγοράζει περισσότερα όπλα από εμάς

09:14

Κινδυνεύει να μετατραπεί σε έρημο… Σαχάρα η Θεσσαλία

09:04

Τσάπαλος: Ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασης της επιδότησης στο πετρέλαιο κίνησης και τον Οκτώβριο

09:02

Eldorado Gold: Παρήχθη το πρώτο συμπύκνωμα χαλκού-χρυσού στις Σκουριές

08:51

Σκέρτσος: Έγινε πράγματι η Ελλάδα «Βουλγαρία» στους μισθούς;

08:50

Telekom: Η απόβαση της διοίκησης στην Αθήνα, το ραντεβού με Μητσοτάκη και η επόμενη ημέρα

08:28

Οι καλλιέργειες κόκας μεγεθύνθηκαν κατά 7% το 2025 στη Βολιβία

08:22

Σούπερ μάρκετ: Πωλήσεις 11,124 δισ. ευρώ στο οκτάμηνο - Η εικόνα της κατανάλωσης

08:10

Ο υπουργός Μεταφορών των ΗΠΑ Ντάφι επικρίνει τη Ford για τις σχέσεις της με την Κίνα

08:08

Συνάντηση κορυφής για το Διάστημα στο Παρίσι με συμμετοχή του Κυρ. Μητσοτάκη

07:58

Ο Σακίλ Ο' Νιλ γίνεται καθηγητής και «βάζει καλάθι» στα οικονομικά

07:57

Ο Τραμπ χαιρετίζει την «αληθινά μεγάλη βραδιά» της ακροδεξιάς

07:55

Κοντογεώργης: Επιστρέφουμε τη βελτίωση της οικονομίας στους πολίτες με σχέδιο, όχι με δανεικά

07:53

ΚΕΦίΜ: Οι επενδύσεις στην Ελλάδα παραμένουν κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο

07:47

Ρούμπιο: Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να πλήττουν πετρελαιοφόρα δεξαμενόπλοια του Ιράν

07:43

ΕΡΓΑΝΗ: Οι απολύσεις ξεπέρασαν τις προσλήψεις το καλοκαίρι - 1 στις 3 νέες θέσεις αφορά 20άρηδες

07:42

Κοινωνικό Κλιματικό Ταμείο: Από 100 έως 29.000 ευρώ - Τι ενίσχυση προβλέπεται και για ποιους