Tip of the Day

Βελτιώνοντας την ενεργειακή απόδοση στα εμπορικά ακίνητα

13-02-2023 | 07:07
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Βελτιώνοντας την ενεργειακή απόδοση στα εμπορικά ακίνητα
Τα εμπορικά κτίρια ευθύνονται για το 43% της τρέχουσας χρήσης ενέργειας.

Τα εμπορικά ακίνητα αποτελούν ένα βασικό βραχίονα του ελληνικού real estate, αλλά η ενεργειακή απόδοση δείχνει να είναι υποτιμημένη καθώς οι περισσότεροι ιδιοκτήτες εστιάζουν κυρίως σε βελτιώσεις που αφορούν σε κατοικίες. Ωστόσο, η αναβάθμιση της ενεργειακής κλάσης ενός εμπορικού ακινήτου, αυτόματα ανεβάζει και την αξία του.

Σύμφωνα με έρευνες, τα εμπορικά κτίρια ευθύνονται για το 43% της τρέχουσας χρήσης ενέργειας, γεγονός που τα χαρακτηρίζει ως έναν από τους μεγαλύτερους καταναλωτές παγκοσμίως. Η ενεργειακή απόδοση σε τέτοια κτίρια είναι επίσης σημαντική λόγω των εργαζομένων που απασχολούνται εκεί. Ορισμένα κτίρια φιλοξενούν πολλά γραφεία, καταστήματα και άλλες επιχειρήσεις και για αυτό είναι σημαντικό να εξασφαλίζεται ένα άνετο εργασιακό περιβάλλον.

Ως εκ τούτου, οι δυνατότητες εξοικονόμησης ενέργειας σε αυτά τα κτίρια είναι πολύ μεγάλες και η αρχή μπορεί να γίνει με την προσθήκη μόνωσης στην ταράτσα, τη χρήση έξυπνων μετρητών, τη στεγανοποίηση, την αναβάθμιση του φωτισμού, τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τη χρήση συστημάτων διαχείρισης κτιρίων. Αυτές οι αλλαγές όχι μόνο ωφελούν το κτίριο και τις ενεργειακές του δαπάνες αλλά συμβάλλουν επίσης σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον.

Πιο αναλυτικά, ένα μέσο εμπορικό ακίνητο με επίπεδη στέγη μπορεί να χάσει έως και 25% της θερμότητάς του μέσω της οροφής. Για να διατηρηθεί η θερμότητα σε ένα εμπορικό κτίριο, μπορεί να προστεθεί καλή μόνωση οροφής που θα εμποδίσει τη διαφυγή της θερμότητας.

Ακόμη, η σύγχρονη τεχνολογία προσφέρει πολλές διεξόδους όσον αφορά την ενεργειακή απόδοση και μπορεί να παρέχει κρίσιμες πληροφορίες που συχνά χάνουμε. Με την εγκατάσταση έξυπνων μετρητών, μπορούμε να ελέγξουμε την ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας και θέρμανσης που καταναλώνουμε. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι ακόμη καλύτερο με έναν συνδυασμό έξυπνων μετρητών, αυτόματου συστήματος φωτισμού και θερμοστάτη που θα σπαταλούν λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια και θα μειώσουν το ενεργειακό κόστος.

Λόγω του ότι τα εμπορικά ακίνητα είναι πιο ευρύχωρα, μπορεί να χρειαστεί παραπάνω χρόνος για να θερμανθεί ικανοποιητικά ένας χώρος. Σε αυτό μπορούν να συμβάλλουν παρεμβάσεις στεγάνωσης, οι οποίες θα καταστήσουν τους χώρους όσο το δυνατόν πιο ενεργειακά αποδοτικούς.
Αυτό μπορεί να είναι κάτι απλό όπως η προσθήκη μονωτικών λωρίδων γύρω από τις πόρτες και τα παράθυρα ή κάτι λίγο πιο σύνθετο όπως η προσθήκη μόνωσης στους τοίχους.

Ο φωτισμός είναι ένας άλλος τομέας που μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ενεργειακή απόδοση σε εμπορικά ακίνητα. Η αντικατάσταση των παραδοσιακών λαμπτήρων πυρακτώσεως με λαμπτήρες LED μπορεί να μειώσει σημαντικά την κατανάλωση ενέργειας και χαμηλότερο κόστος. Τα φώτα LED είναι πιο αποδοτικά, διαρκούν περισσότερο και παράγουν λιγότερη θερμότητα, καθιστώντας τα καλύτερη επιλογή για εξοικονόμηση ενέργειας και άνεση των εργαζομένων. Επιπλέον, η εγκατάσταση αυτόματων ελέγχων φωτισμού μπορεί να συμβάλει στη μείωση της χρήσης ενέργειας σβήνοντας αυτόματα τα φώτα σε μη κατειλημμένους χώρους, μειώνοντας τη σπατάλη και αυξάνοντας την απόδοση.

Ένας άλλος τρόπος για να αυξηθεί η ενεργειακή απόδοση σε εμπορικά ακίνητα είναι με την ενσωμάτωση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όπως ηλιακά πάνελ ή ανεμογεννήτριες. Αυτά, όχι μόνο παρέχουν μια καθαρή και βιώσιμη πηγή ενέργειας, αλλά μπορούν επίσης να μειώσουν σημαντικά το ενεργειακό κόστος και να συμβάλουν στη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα του κτιρίου.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Κεφαλογιάννη: Το 2026 οι αεροπορικές συνδέσεις Γαλλίας - Ελλάδας θα πολλαπλασιαστούν

23:49

Ισπανία: Εκτροχιασμός επιβατικής αμαξοστοιχίας κοντά στη Βαρκελώνη - Τουλάχιστον 15 τραυματίες

23:43

Πυροσβεστική: 120 κλήσεις σε Πελοπόννησο, Δυτική Ελλάδα και Ήπειρο λόγω ισχυρών ανέμων

23:33

Netflix: Στα 12,05 δισ. δολάρια τα έσοδα το δ' τρίμηνο - «Έπιασε» 325 εκατ. συνδρομητές

23:24

Συρία: Νέα συμφωνία εκεχειρίας με τους Κούρδους ανακοίνωσε η κυβέρνηση

23:16

Εκτεταμένες απώλειες στη Wall Street - Απώλειες άνω του 2% για Nasdaq και S&P 500

23:03

Αγρότες: Παραμένουν στα Μάλγαρα χωρίς να κλείνουν δρόμους - Αποχωρούν από Νίκαια

22:45

Υπ. Εργασίας: Έκτακτα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων ιδιωτικού τομέα λόγω κακοκαιρίας

22:33

Κέρδη 1,5% για το πετρέλαιο

22:20

Κακοκαιρία: Μήνυμα του 112 σε Μεσσηνία, Λακωνία, Κορινθία, Αργολίδα για την Τετάρτη

22:06

Κλήρωση Τζόκερ: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 13,5 εκατ. ευρώ

21:48

Καναδικά ΜΜΕ: Ο στρατός μελετά το σενάριο της εισβολής από τις ΗΠΑ

21:39

Νέες κορυφές για χρυσό και ασήμι με φόντο τις γεωπολιτικές εντάσεις - «Βουτιά» στα crypto

21:32

Κλήρωση Eurojackpot: Οι αριθμοί που κερδίζουν 42 εκατ. ευρώ

21:24

Τουσκ: Ο κατευνασμός αποτελεί ένδειξη αδυναμίας - Η Ευρώπη πρέπει να δείξει αυτοπεποίθηση

21:17

Υψηλό 15ετίας για τις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις - 184.200 στρατιώτες

21:09

Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής ΑΠΔ κοινών επιχειρήσεων του e-ΕΦΚΑ

21:00

Η Αρκτική σε σταυροδρόμι: Η Γροιλανδία, οι ΗΠΑ και η Ρωσία

20:57

Μείωση 9,4% για τις γερμανικές εξαγωγές προς ΗΠΑ στο 11μηνο του 2025 - Στα 135,8 δισ. ευρώ

20:50

Τραμπ: Βοήθησα να αποφευχθεί η απόδραση Ευρωπαίων τζιχαντιστών στη Συρία

20:41

Ισπανία: Στους 42 οι νεκροί από το σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ανδαλουσία

20:32

Δήμαρχος Κιέβου: 600.000 κάτοικοι έχουν φύγει από τις 9 Ιανουαρίου

20:25

Τηλεργασία στο Δημόσιο την Τετάρτη - Ποια σχολεία θα είναι κλειστά

20:15

Γαλλία: Διαδήλωση αγροτών έξω από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με αφορμή τη συμφωνία ΕΕ-Mercosur

20:06

Η Telekom παγκόσμιος ηγέτης στις εταιρείες τηλεπικοινωνιών

20:00

Δούκας για Ανδρουλάκη: Η στρατηγική του ΠΑΣΟΚ απέτυχε - Ανησυχώ για το κόμμα

19:50

Dimand: Ο Δ. Ανδριόπουλος πούλησε μετοχές αξίας 4,47 εκατ. ευρώ

19:47

Ο μεγάλος φόβος του Τραμπ για το ΝΑΤΟ - Μηνύματα για Γροιλανδία, δασμούς, Γάζα

19:35

Νταβός: Ο Κάρνεϊ εξέφρασε την απόλυτη στήριξη του Καναδά στη Γροιλανδία και τη Δανία

19:25

Λάιεν: Η ΕΕ προσανατολίζεται στην επιβολή νέων κυρώσεων στο Ιράν