Tip of the Day

Βελτιώνοντας την ενεργειακή απόδοση στα εμπορικά ακίνητα

13-02-2023 | 07:07
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Βελτιώνοντας την ενεργειακή απόδοση στα εμπορικά ακίνητα
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google
Τα εμπορικά κτίρια ευθύνονται για το 43% της τρέχουσας χρήσης ενέργειας.

Τα εμπορικά ακίνητα αποτελούν ένα βασικό βραχίονα του ελληνικού real estate, αλλά η ενεργειακή απόδοση δείχνει να είναι υποτιμημένη καθώς οι περισσότεροι ιδιοκτήτες εστιάζουν κυρίως σε βελτιώσεις που αφορούν σε κατοικίες. Ωστόσο, η αναβάθμιση της ενεργειακής κλάσης ενός εμπορικού ακινήτου, αυτόματα ανεβάζει και την αξία του.

Σύμφωνα με έρευνες, τα εμπορικά κτίρια ευθύνονται για το 43% της τρέχουσας χρήσης ενέργειας, γεγονός που τα χαρακτηρίζει ως έναν από τους μεγαλύτερους καταναλωτές παγκοσμίως. Η ενεργειακή απόδοση σε τέτοια κτίρια είναι επίσης σημαντική λόγω των εργαζομένων που απασχολούνται εκεί. Ορισμένα κτίρια φιλοξενούν πολλά γραφεία, καταστήματα και άλλες επιχειρήσεις και για αυτό είναι σημαντικό να εξασφαλίζεται ένα άνετο εργασιακό περιβάλλον.

Ως εκ τούτου, οι δυνατότητες εξοικονόμησης ενέργειας σε αυτά τα κτίρια είναι πολύ μεγάλες και η αρχή μπορεί να γίνει με την προσθήκη μόνωσης στην ταράτσα, τη χρήση έξυπνων μετρητών, τη στεγανοποίηση, την αναβάθμιση του φωτισμού, τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τη χρήση συστημάτων διαχείρισης κτιρίων. Αυτές οι αλλαγές όχι μόνο ωφελούν το κτίριο και τις ενεργειακές του δαπάνες αλλά συμβάλλουν επίσης σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον.

Πιο αναλυτικά, ένα μέσο εμπορικό ακίνητο με επίπεδη στέγη μπορεί να χάσει έως και 25% της θερμότητάς του μέσω της οροφής. Για να διατηρηθεί η θερμότητα σε ένα εμπορικό κτίριο, μπορεί να προστεθεί καλή μόνωση οροφής που θα εμποδίσει τη διαφυγή της θερμότητας.

Ακόμη, η σύγχρονη τεχνολογία προσφέρει πολλές διεξόδους όσον αφορά την ενεργειακή απόδοση και μπορεί να παρέχει κρίσιμες πληροφορίες που συχνά χάνουμε. Με την εγκατάσταση έξυπνων μετρητών, μπορούμε να ελέγξουμε την ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας και θέρμανσης που καταναλώνουμε. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι ακόμη καλύτερο με έναν συνδυασμό έξυπνων μετρητών, αυτόματου συστήματος φωτισμού και θερμοστάτη που θα σπαταλούν λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια και θα μειώσουν το ενεργειακό κόστος.

Λόγω του ότι τα εμπορικά ακίνητα είναι πιο ευρύχωρα, μπορεί να χρειαστεί παραπάνω χρόνος για να θερμανθεί ικανοποιητικά ένας χώρος. Σε αυτό μπορούν να συμβάλλουν παρεμβάσεις στεγάνωσης, οι οποίες θα καταστήσουν τους χώρους όσο το δυνατόν πιο ενεργειακά αποδοτικούς.
Αυτό μπορεί να είναι κάτι απλό όπως η προσθήκη μονωτικών λωρίδων γύρω από τις πόρτες και τα παράθυρα ή κάτι λίγο πιο σύνθετο όπως η προσθήκη μόνωσης στους τοίχους.

Ο φωτισμός είναι ένας άλλος τομέας που μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ενεργειακή απόδοση σε εμπορικά ακίνητα. Η αντικατάσταση των παραδοσιακών λαμπτήρων πυρακτώσεως με λαμπτήρες LED μπορεί να μειώσει σημαντικά την κατανάλωση ενέργειας και χαμηλότερο κόστος. Τα φώτα LED είναι πιο αποδοτικά, διαρκούν περισσότερο και παράγουν λιγότερη θερμότητα, καθιστώντας τα καλύτερη επιλογή για εξοικονόμηση ενέργειας και άνεση των εργαζομένων. Επιπλέον, η εγκατάσταση αυτόματων ελέγχων φωτισμού μπορεί να συμβάλει στη μείωση της χρήσης ενέργειας σβήνοντας αυτόματα τα φώτα σε μη κατειλημμένους χώρους, μειώνοντας τη σπατάλη και αυξάνοντας την απόδοση.

Ένας άλλος τρόπος για να αυξηθεί η ενεργειακή απόδοση σε εμπορικά ακίνητα είναι με την ενσωμάτωση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όπως ηλιακά πάνελ ή ανεμογεννήτριες. Αυτά, όχι μόνο παρέχουν μια καθαρή και βιώσιμη πηγή ενέργειας, αλλά μπορούν επίσης να μειώσουν σημαντικά το ενεργειακό κόστος και να συμβάλουν στη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα του κτιρίου.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:48

Υπογράφηκε το μνημόνιο για τη νέα ΑΣΤΕΚ στον Άγιο Νικόλαο – Επένδυση 8,4 εκατ. ευρώ στην τουριστική εκπαίδευση

23:30

Νέο κύμα αμερικανικών επιθέσεων στο Ιράν

23:24

Περισσότερες από 200 πυρκαγιές καίνε ανεξέλεγκτα στον Καναδά

23:16

Wall Street: Στις συμπληγάδες του τεχνολογικού sell off και της Μέσης Ανατολής - Εβδομαδιαίες απώλειες 3% ο Nasdaq

23:05

Ρεκόρ συλλήψεων για εμπρησμούς από αμέλεια το τελευταίο διήμερο

22:47

Ουκρανία-Ρωσία: Τουλάχιστον επτά νεκροί και αρκετοί τραυματίες εξαιτίας επιθέσεων

22:32

Νορβηγία: Περισσότερα από 50 σπίτια καταστράφηκαν εξαιτίας πυρκαγιάς

22:21

Χρυσός: Η μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από τις αρχές Ιουνίου

22:18

Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης άνοιξαν πυρ εναντίον εμπορικού πλοίου στα Στενά του Ορμούζ

22:10

ΑΔΜΗΕ: Από 4/9 η καταβολή καθαρού υπόλοιπου μερίσματος για το 2025 - Το νέο ΔΣ

21:41

Πετρέλαιο: «Άλμα» 4% μετά την επίθεση Ιράν σε κρίσιμες υποδομές του Κουβέιτ - Εβδομαδιαία κέρδη άνω του 13%

21:22

Υπό έλεγχο οι πυρκαγιές σε Πολιτικά Ευβοίας και Ακόντιο Βοιωτίας - 35 πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο

21:16

ΗΠΑ: Παράσιτο που εντοπίστηκε σε μαρούλι αλυσίδας φαστ φουντ υπεύθυνο για την επιδημία εντερικής λοίμωξης

20:56

ΕΚΤΕΡ: Υπογραφή δεύτερης τροποποιητικής σύμβασης για το έργο «Infinity, Six Senses Porto Heli»

20:43

Axios: Ο Τραμπ εξετάζει μαζική κλιμάκωση κατά του Ιράν - Στέλνει επιπλέον δεκάδες αεροσκάφη στο Ισραήλ

20:25

EE: Νέοι κανόνες για να σταματήσει η καταστροφή απούλητων ρούχων και υποδημάτων

20:13

Γάζα: Τουλάχιστον 8 νεκροί από ισραηλινή επιδρομή κατά τη διάρκεια κηδείας στη Νουσέιρατ

20:00

Τραμπ: Αγώνας δρόμου για να θέσει υπό τον έλεγχό του τις εκλογές

19:52

Iδιαίτερα αυξημένη η κίνηση στις εξόδους της Αττικής

19:39

To EFA GROUP εξαγοράζει το 100% της SSMART

19:35

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Γραμμή 3 του Μετρό από 19 Ιουλίου στο τμήμα «Ευαγγελισμός - Κατεχάκη»

19:29

Νέα πτώση στις ευρωαγορές με βαρίδι το διεθνές sell off στα τσιπ

19:16

Διευρύνεται τo sell off της SpaceX - «Καπνός» πάνω από 1 τρισ. δολ.

19:12

Μεξικό: Σεισμός 7,4 βαθμών στα ανοικτά των δυτικών ακτών της χώρας

19:06

Τουλάχιστον 8 νεκροί και 34 αγνοούμενοι από κατολίσθηση στην Κίνα

18:55

Hellenic Train: Ακινητοποιήθηκε η αμαξοστοιχία που εκτελεί το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Σέρρες λόγω βλάβης

18:47

Ο αμερικανικός στρατός κατέστρεψε κέντρο ελέγχου της θαλάσσιας κυκλοφορίας στο Τσαμπαχάρ

18:39

Ουκρανία: Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για την αποπομπή του Φιόντοροφ

18:29

ΗΠΑ: Απροσδόκητη αύξηση των τιμών εισαγωγών τον Ιούνιο λόγω Κίνας

18:12

Tο Ελεγκτικό Συνέδριο διαπίστωσε στον ΕΛΕΓΕΠ ελλείμματα και λανθασμένες πληρωμές