Tip of the Day

Βελτιώνοντας την ενεργειακή απόδοση στα εμπορικά ακίνητα

13-02-2023 | 07:07
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Βελτιώνοντας την ενεργειακή απόδοση στα εμπορικά ακίνητα
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google
Τα εμπορικά κτίρια ευθύνονται για το 43% της τρέχουσας χρήσης ενέργειας.

Τα εμπορικά ακίνητα αποτελούν ένα βασικό βραχίονα του ελληνικού real estate, αλλά η ενεργειακή απόδοση δείχνει να είναι υποτιμημένη καθώς οι περισσότεροι ιδιοκτήτες εστιάζουν κυρίως σε βελτιώσεις που αφορούν σε κατοικίες. Ωστόσο, η αναβάθμιση της ενεργειακής κλάσης ενός εμπορικού ακινήτου, αυτόματα ανεβάζει και την αξία του.

Σύμφωνα με έρευνες, τα εμπορικά κτίρια ευθύνονται για το 43% της τρέχουσας χρήσης ενέργειας, γεγονός που τα χαρακτηρίζει ως έναν από τους μεγαλύτερους καταναλωτές παγκοσμίως. Η ενεργειακή απόδοση σε τέτοια κτίρια είναι επίσης σημαντική λόγω των εργαζομένων που απασχολούνται εκεί. Ορισμένα κτίρια φιλοξενούν πολλά γραφεία, καταστήματα και άλλες επιχειρήσεις και για αυτό είναι σημαντικό να εξασφαλίζεται ένα άνετο εργασιακό περιβάλλον.

Ως εκ τούτου, οι δυνατότητες εξοικονόμησης ενέργειας σε αυτά τα κτίρια είναι πολύ μεγάλες και η αρχή μπορεί να γίνει με την προσθήκη μόνωσης στην ταράτσα, τη χρήση έξυπνων μετρητών, τη στεγανοποίηση, την αναβάθμιση του φωτισμού, τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τη χρήση συστημάτων διαχείρισης κτιρίων. Αυτές οι αλλαγές όχι μόνο ωφελούν το κτίριο και τις ενεργειακές του δαπάνες αλλά συμβάλλουν επίσης σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον.

Πιο αναλυτικά, ένα μέσο εμπορικό ακίνητο με επίπεδη στέγη μπορεί να χάσει έως και 25% της θερμότητάς του μέσω της οροφής. Για να διατηρηθεί η θερμότητα σε ένα εμπορικό κτίριο, μπορεί να προστεθεί καλή μόνωση οροφής που θα εμποδίσει τη διαφυγή της θερμότητας.

Ακόμη, η σύγχρονη τεχνολογία προσφέρει πολλές διεξόδους όσον αφορά την ενεργειακή απόδοση και μπορεί να παρέχει κρίσιμες πληροφορίες που συχνά χάνουμε. Με την εγκατάσταση έξυπνων μετρητών, μπορούμε να ελέγξουμε την ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας και θέρμανσης που καταναλώνουμε. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι ακόμη καλύτερο με έναν συνδυασμό έξυπνων μετρητών, αυτόματου συστήματος φωτισμού και θερμοστάτη που θα σπαταλούν λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια και θα μειώσουν το ενεργειακό κόστος.

Λόγω του ότι τα εμπορικά ακίνητα είναι πιο ευρύχωρα, μπορεί να χρειαστεί παραπάνω χρόνος για να θερμανθεί ικανοποιητικά ένας χώρος. Σε αυτό μπορούν να συμβάλλουν παρεμβάσεις στεγάνωσης, οι οποίες θα καταστήσουν τους χώρους όσο το δυνατόν πιο ενεργειακά αποδοτικούς.
Αυτό μπορεί να είναι κάτι απλό όπως η προσθήκη μονωτικών λωρίδων γύρω από τις πόρτες και τα παράθυρα ή κάτι λίγο πιο σύνθετο όπως η προσθήκη μόνωσης στους τοίχους.

Ο φωτισμός είναι ένας άλλος τομέας που μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ενεργειακή απόδοση σε εμπορικά ακίνητα. Η αντικατάσταση των παραδοσιακών λαμπτήρων πυρακτώσεως με λαμπτήρες LED μπορεί να μειώσει σημαντικά την κατανάλωση ενέργειας και χαμηλότερο κόστος. Τα φώτα LED είναι πιο αποδοτικά, διαρκούν περισσότερο και παράγουν λιγότερη θερμότητα, καθιστώντας τα καλύτερη επιλογή για εξοικονόμηση ενέργειας και άνεση των εργαζομένων. Επιπλέον, η εγκατάσταση αυτόματων ελέγχων φωτισμού μπορεί να συμβάλει στη μείωση της χρήσης ενέργειας σβήνοντας αυτόματα τα φώτα σε μη κατειλημμένους χώρους, μειώνοντας τη σπατάλη και αυξάνοντας την απόδοση.

Ένας άλλος τρόπος για να αυξηθεί η ενεργειακή απόδοση σε εμπορικά ακίνητα είναι με την ενσωμάτωση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όπως ηλιακά πάνελ ή ανεμογεννήτριες. Αυτά, όχι μόνο παρέχουν μια καθαρή και βιώσιμη πηγή ενέργειας, αλλά μπορούν επίσης να μειώσουν σημαντικά το ενεργειακό κόστος και να συμβάλουν στη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα του κτιρίου.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:55

Τραμπ: «ExxonMobil και Chevron έβγαλαν πολλά χρήματα - Δεν μου αρέσει αυτό»

23:38

ΗΠΑ: Ρεπουμπλικανός βουλευτής κατηγορείται για ενδοοικογενειακή βία - Αρνείται να αποσυρθεί από τις εκλογές

23:24

Πυροσβεστική: 30 πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο - Τέσσερις συλλήψεις για εμπρησμούς

23:11

Τεχνολογικό ράλι στην Wall Street, νέο ρεκόρ για τον Dow Jones

22:52

Ο Ζελένσκι απέπεμψε την πρεσβευτή της Ουκρανίας στις ΗΠΑ ένα χρόνο μετά τον διορισμό της

22:38

«Βουτιά» 5% για το πετρέλαιο με φόντο το άνοιγμα του Ορμούζ

22:23

ΗΠΑ: Ο Τζέι Κλέιτον ορκίστηκε νέος Διευθυντής Εθνικών Πληροφοριών

22:06

Συμβούλιο Ειρήνης: Το Ισραήλ θα αποχωρήσει από τη Γάζα μόνο μετά τον αφοπλισμό της Χαμάς

21:53

Εθνική Ασφαλιστική: Μέτρα στήριξης για τους ασφαλισμένους που επλήγησαν από τις πυρκαγιές

21:39

Πυρκαγιά σε απορρίμματα και χαμηλή βλάστηση στον Βοτανικό

21:22

Σύσκεψη κολοσσών στον Λευκό Οίκο για το πλαίσιο ρύθμισης του κλάδου της ΑΙ

21:10

Η «Οδύσσεια» σπάει ταμεία και η μετοχή της Imax εκτοξεύεται σε ιστορικά υψηλά

20:54

Νέες τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο - 18 σε μία ημέρα

20:34

Ολλανδία: Πυρκαγιά σε προστατευόμενο δρυμό - Στάχτη 210 στρέμματα

20:32

Στις φλόγες για 4η νύχτα η δυτική Αττική: Σε επιφυλακή για τις αναζωπυρώσεις 450 πυροσβέστες

20:10

Ουκρανία: Ο Ζελένσκι ελπίζει πως οι πιέσεις προς τη Μόσχα θα φέρουν την ειρήνη το φθινόπωρο

19:56

Ρουμανία: Το ναυτικό ανατίναξε βράχο για να στείλει νερό από τον Δούναβη σε πυρηνικό αντιδραστήρα

19:45

Γιατί οι ΗΠΑ μπήκαν στη διαδικασία να στηρίξουν το γεν μετά από δεκαετίες

19:39

ΗΠΑ: Συμφωνία 3 δισ. δολαρίων με Lockheed και Northrop για αύξηση της παραγωγής Patriot

19:37

Η JP Morgan ρίχνει 750 δισ. δολάρια για προσιτή στέγαση στις ΗΠΑ

19:19

Η Δανία επεκτείνει τη στρατιωτική θητεία από 4 σε 11 μήνες

19:10

Τραμπ: «Το Ιράν μπορεί να επιλέξει μεταξύ μιας συμφωνίας ή της ολοκληρωτικής παράδοσης»

19:01

Άνοδος στις ευρωαγορές με φόντο τις προσδοκίες αποκλιμάκωσης στο Ιράν

18:59

Πυρκαγιές: Πάνω από 480.000 στρέμματα καμένα στη δυτική Αττική τα τελευταία 9 χρόνια

18:47

Βρετανία: Ο φετινός Ιούλιος ήταν ο πιο άνυδρος που έχει καταγραφεί από το 1836

18:29

Η Visa εξαγοράζει τη BioCatch έναντι 2,4 δισ. δολαρίων

18:22

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έπιασε (και) τις 2.600 μονάδες

18:12

Νέα αντιπαράθεση Ισπανίας - Ιταλίας με αφορμή το μεταναστευτικό

18:00

Η Ρωσία έπληξε τέσσερα πλοία με εφόδια για την Ουκρανία

17:54

ΗΠΑ: «Τρέχει» με τον ισχυρότερο ρυθμό από το 2022 η μεταποίηση