Tip of the Day

Βελτιώνοντας την ενεργειακή απόδοση στα εμπορικά ακίνητα

13-02-2023 | 07:07
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Βελτιώνοντας την ενεργειακή απόδοση στα εμπορικά ακίνητα
Τα εμπορικά κτίρια ευθύνονται για το 43% της τρέχουσας χρήσης ενέργειας.

Τα εμπορικά ακίνητα αποτελούν ένα βασικό βραχίονα του ελληνικού real estate, αλλά η ενεργειακή απόδοση δείχνει να είναι υποτιμημένη καθώς οι περισσότεροι ιδιοκτήτες εστιάζουν κυρίως σε βελτιώσεις που αφορούν σε κατοικίες. Ωστόσο, η αναβάθμιση της ενεργειακής κλάσης ενός εμπορικού ακινήτου, αυτόματα ανεβάζει και την αξία του.

Σύμφωνα με έρευνες, τα εμπορικά κτίρια ευθύνονται για το 43% της τρέχουσας χρήσης ενέργειας, γεγονός που τα χαρακτηρίζει ως έναν από τους μεγαλύτερους καταναλωτές παγκοσμίως. Η ενεργειακή απόδοση σε τέτοια κτίρια είναι επίσης σημαντική λόγω των εργαζομένων που απασχολούνται εκεί. Ορισμένα κτίρια φιλοξενούν πολλά γραφεία, καταστήματα και άλλες επιχειρήσεις και για αυτό είναι σημαντικό να εξασφαλίζεται ένα άνετο εργασιακό περιβάλλον.

Ως εκ τούτου, οι δυνατότητες εξοικονόμησης ενέργειας σε αυτά τα κτίρια είναι πολύ μεγάλες και η αρχή μπορεί να γίνει με την προσθήκη μόνωσης στην ταράτσα, τη χρήση έξυπνων μετρητών, τη στεγανοποίηση, την αναβάθμιση του φωτισμού, τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τη χρήση συστημάτων διαχείρισης κτιρίων. Αυτές οι αλλαγές όχι μόνο ωφελούν το κτίριο και τις ενεργειακές του δαπάνες αλλά συμβάλλουν επίσης σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον.

Πιο αναλυτικά, ένα μέσο εμπορικό ακίνητο με επίπεδη στέγη μπορεί να χάσει έως και 25% της θερμότητάς του μέσω της οροφής. Για να διατηρηθεί η θερμότητα σε ένα εμπορικό κτίριο, μπορεί να προστεθεί καλή μόνωση οροφής που θα εμποδίσει τη διαφυγή της θερμότητας.

Ακόμη, η σύγχρονη τεχνολογία προσφέρει πολλές διεξόδους όσον αφορά την ενεργειακή απόδοση και μπορεί να παρέχει κρίσιμες πληροφορίες που συχνά χάνουμε. Με την εγκατάσταση έξυπνων μετρητών, μπορούμε να ελέγξουμε την ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας και θέρμανσης που καταναλώνουμε. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι ακόμη καλύτερο με έναν συνδυασμό έξυπνων μετρητών, αυτόματου συστήματος φωτισμού και θερμοστάτη που θα σπαταλούν λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια και θα μειώσουν το ενεργειακό κόστος.

Λόγω του ότι τα εμπορικά ακίνητα είναι πιο ευρύχωρα, μπορεί να χρειαστεί παραπάνω χρόνος για να θερμανθεί ικανοποιητικά ένας χώρος. Σε αυτό μπορούν να συμβάλλουν παρεμβάσεις στεγάνωσης, οι οποίες θα καταστήσουν τους χώρους όσο το δυνατόν πιο ενεργειακά αποδοτικούς.
Αυτό μπορεί να είναι κάτι απλό όπως η προσθήκη μονωτικών λωρίδων γύρω από τις πόρτες και τα παράθυρα ή κάτι λίγο πιο σύνθετο όπως η προσθήκη μόνωσης στους τοίχους.

Ο φωτισμός είναι ένας άλλος τομέας που μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ενεργειακή απόδοση σε εμπορικά ακίνητα. Η αντικατάσταση των παραδοσιακών λαμπτήρων πυρακτώσεως με λαμπτήρες LED μπορεί να μειώσει σημαντικά την κατανάλωση ενέργειας και χαμηλότερο κόστος. Τα φώτα LED είναι πιο αποδοτικά, διαρκούν περισσότερο και παράγουν λιγότερη θερμότητα, καθιστώντας τα καλύτερη επιλογή για εξοικονόμηση ενέργειας και άνεση των εργαζομένων. Επιπλέον, η εγκατάσταση αυτόματων ελέγχων φωτισμού μπορεί να συμβάλει στη μείωση της χρήσης ενέργειας σβήνοντας αυτόματα τα φώτα σε μη κατειλημμένους χώρους, μειώνοντας τη σπατάλη και αυξάνοντας την απόδοση.

Ένας άλλος τρόπος για να αυξηθεί η ενεργειακή απόδοση σε εμπορικά ακίνητα είναι με την ενσωμάτωση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όπως ηλιακά πάνελ ή ανεμογεννήτριες. Αυτά, όχι μόνο παρέχουν μια καθαρή και βιώσιμη πηγή ενέργειας, αλλά μπορούν επίσης να μειώσουν σημαντικά το ενεργειακό κόστος και να συμβάλουν στη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα του κτιρίου.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

15:14

Citigroup: Ρεκόρ 10ετίας για τα έσοδα α' τριμήνου στα 24,63 δισ. δολάρια - Ράλι 56% στα κέρδη

15:12

Hyperloq: Η ελληνική startup που «κατέκτησε» την ασφάλεια των προσωπικών αντικειμένων

15:01

Ευρωβουλευτές: Μεταρρυθμίσεις στην Ουγγαρία πριν την αποδέσμευση κεφαλαίων από τα παγωμένα κεφάλαια

14:54

ΥΠΕΞ σε Τουρκία: Θρησκευτική η μειονότητα στη Θράκη με βάση τη Συνθήκη της Λωζάνης

14:52

Βρετανία: «Απογοητευμένη και οργισμένη» η υπ. Οικονομικών για την αμερικανική στρατηγική στο Ιράν

14:50

Τραπεζικό deal: Η Bawag αποκτά την PTSB για 1,62 δισ. ευρώ

14:38

Μελόνι: «Αναστέλλεται η ανανέωση της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας με το Ισραήλ»

14:26

Wells Fargo: Στα 5,25 δισ. τα καθαρά κέρδη με ώθηση από τόκους

14:13

Σε εξέλιξη επεισόδιο μεταφοράς σκόνης από τη Σαχάρα - Ποιες περιοχές της Ελλάδας θα επηρεαστούν

14:00

BlackRock: Άλμα 27% στα έσοδα α' τριμήνου - Ρεκόρ για τα ETFs με 130 δισ. δολάρια

13:55

Καλαφάτης: «Στόχος μας να γίνει η Τεχνητή Νοημοσύνη κτήμα της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας»

13:46

Στα 16,5 δισ. δολάρια τα καθαρά κέρδη της JP Morgan το α' τρίμηνο

13:41

Τα ατού της Metlen για το 2026 – Πού συγκλίνουν οι αναλυτές

13:41

Μακρόν και Στάρμερ θα συμπροεδρεύσουν βιντεοδιάσκεψης για τα Στενά του Ορμούζ

13:36

MIG: Πώληση ακινήτου στη Σερβία έναντι 575 χιλιάδων ευρώ από θυγατρική της

13:34

Ρωσικά drones χτύπησαν το λιμάνι του Ισμαΐλ στην Ουκρανία

13:29

Ευάγγελος Μυτιληναίος: Αγόρασε 50.000 μετοχές της Metlen

13:29

Γιατί η άνοιξη κάνει την υγιεινή διατροφή πιο απλή και απολαυστική

13:14

«Μπάσιμο» 2,4 δισ. δολαρίων από Yancoal στην Kestrel Coal

13:14

Κοινωνικός Τουρισμός 2026-2027: Νωρίτερα οι αιτήσεις - Ποιοι είναι δικαιούχοι

13:07

Τσιόδρας προς Κομισιόν: Μέτρα για καλύτερη προστασία των καταναλωτών από παραπλανητικές εκπτώσεις

13:00

Αργυρού: Τα τρία σενάρια για τις οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου στη Μ. Ανατολή

12:51

Έρευνα Samsung: Πάνω από 1 στους 2 Ευρωπαίους κοιτάζουν την οθόνη αγνώστων σε δημόσιους χώρους

12:46

BMW: Πτώση στις πωλήσεις αυτοκινήτων α' τριμήνου με «βαρίδι» την Κίνα

12:45

Kaspersky: Πάνω από 1 εκατ. online τραπεζικοί λογαριασμοί παραβιάστηκαν το 2025

12:30

Πετρέλαιο: «Ψαλιδίζει» τις προβλέψεις του για προσφορά και ζήτηση ο ΔΟΕ

12:25

Σάντσεθ: «Το Πεκίνο μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην επίλυση της σύγκρουσης στη Μ. Ανατολή»

12:24

Σικελία: 9 λόγοι για να επισκεφτείτε το μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου

12:13

Διαβουλεύσεις Γερμανίας - Ουκρανίας στο Βερολίνο για πρώτη φορά από το 2004

12:07

«Μηδενική ανοχή στη μη χρήση κράνους»: Πάνω από 1.070 παραβάσεις