Tip of the Day

Βελτιώνοντας την ενεργειακή απόδοση στα εμπορικά ακίνητα

13-02-2023 | 07:07
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Βελτιώνοντας την ενεργειακή απόδοση στα εμπορικά ακίνητα
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google
Τα εμπορικά κτίρια ευθύνονται για το 43% της τρέχουσας χρήσης ενέργειας.

Τα εμπορικά ακίνητα αποτελούν ένα βασικό βραχίονα του ελληνικού real estate, αλλά η ενεργειακή απόδοση δείχνει να είναι υποτιμημένη καθώς οι περισσότεροι ιδιοκτήτες εστιάζουν κυρίως σε βελτιώσεις που αφορούν σε κατοικίες. Ωστόσο, η αναβάθμιση της ενεργειακής κλάσης ενός εμπορικού ακινήτου, αυτόματα ανεβάζει και την αξία του.

Σύμφωνα με έρευνες, τα εμπορικά κτίρια ευθύνονται για το 43% της τρέχουσας χρήσης ενέργειας, γεγονός που τα χαρακτηρίζει ως έναν από τους μεγαλύτερους καταναλωτές παγκοσμίως. Η ενεργειακή απόδοση σε τέτοια κτίρια είναι επίσης σημαντική λόγω των εργαζομένων που απασχολούνται εκεί. Ορισμένα κτίρια φιλοξενούν πολλά γραφεία, καταστήματα και άλλες επιχειρήσεις και για αυτό είναι σημαντικό να εξασφαλίζεται ένα άνετο εργασιακό περιβάλλον.

Ως εκ τούτου, οι δυνατότητες εξοικονόμησης ενέργειας σε αυτά τα κτίρια είναι πολύ μεγάλες και η αρχή μπορεί να γίνει με την προσθήκη μόνωσης στην ταράτσα, τη χρήση έξυπνων μετρητών, τη στεγανοποίηση, την αναβάθμιση του φωτισμού, τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τη χρήση συστημάτων διαχείρισης κτιρίων. Αυτές οι αλλαγές όχι μόνο ωφελούν το κτίριο και τις ενεργειακές του δαπάνες αλλά συμβάλλουν επίσης σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον.

Πιο αναλυτικά, ένα μέσο εμπορικό ακίνητο με επίπεδη στέγη μπορεί να χάσει έως και 25% της θερμότητάς του μέσω της οροφής. Για να διατηρηθεί η θερμότητα σε ένα εμπορικό κτίριο, μπορεί να προστεθεί καλή μόνωση οροφής που θα εμποδίσει τη διαφυγή της θερμότητας.

Ακόμη, η σύγχρονη τεχνολογία προσφέρει πολλές διεξόδους όσον αφορά την ενεργειακή απόδοση και μπορεί να παρέχει κρίσιμες πληροφορίες που συχνά χάνουμε. Με την εγκατάσταση έξυπνων μετρητών, μπορούμε να ελέγξουμε την ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας και θέρμανσης που καταναλώνουμε. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι ακόμη καλύτερο με έναν συνδυασμό έξυπνων μετρητών, αυτόματου συστήματος φωτισμού και θερμοστάτη που θα σπαταλούν λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια και θα μειώσουν το ενεργειακό κόστος.

Λόγω του ότι τα εμπορικά ακίνητα είναι πιο ευρύχωρα, μπορεί να χρειαστεί παραπάνω χρόνος για να θερμανθεί ικανοποιητικά ένας χώρος. Σε αυτό μπορούν να συμβάλλουν παρεμβάσεις στεγάνωσης, οι οποίες θα καταστήσουν τους χώρους όσο το δυνατόν πιο ενεργειακά αποδοτικούς.
Αυτό μπορεί να είναι κάτι απλό όπως η προσθήκη μονωτικών λωρίδων γύρω από τις πόρτες και τα παράθυρα ή κάτι λίγο πιο σύνθετο όπως η προσθήκη μόνωσης στους τοίχους.

Ο φωτισμός είναι ένας άλλος τομέας που μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ενεργειακή απόδοση σε εμπορικά ακίνητα. Η αντικατάσταση των παραδοσιακών λαμπτήρων πυρακτώσεως με λαμπτήρες LED μπορεί να μειώσει σημαντικά την κατανάλωση ενέργειας και χαμηλότερο κόστος. Τα φώτα LED είναι πιο αποδοτικά, διαρκούν περισσότερο και παράγουν λιγότερη θερμότητα, καθιστώντας τα καλύτερη επιλογή για εξοικονόμηση ενέργειας και άνεση των εργαζομένων. Επιπλέον, η εγκατάσταση αυτόματων ελέγχων φωτισμού μπορεί να συμβάλει στη μείωση της χρήσης ενέργειας σβήνοντας αυτόματα τα φώτα σε μη κατειλημμένους χώρους, μειώνοντας τη σπατάλη και αυξάνοντας την απόδοση.

Ένας άλλος τρόπος για να αυξηθεί η ενεργειακή απόδοση σε εμπορικά ακίνητα είναι με την ενσωμάτωση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όπως ηλιακά πάνελ ή ανεμογεννήτριες. Αυτά, όχι μόνο παρέχουν μια καθαρή και βιώσιμη πηγή ενέργειας, αλλά μπορούν επίσης να μειώσουν σημαντικά το ενεργειακό κόστος και να συμβάλουν στη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα του κτιρίου.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:54

Γάλλος πρωθυπουργός: «Σοβαρές απειλές» ξένης παρέμβασης στις εκλογές του 2027

23:42

Νέος υπουργός Άμυνας της Βρετανίας ο Νταν Τζάρβις

23:28

Ρεκόρ για την IPO της SpaceX: «Μάζεψε»75 δισ. δολάρια - Πόσο αποτιμάται

23:16

Η αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή έδωσε «φτερά» στη Wall Street - Ράλι 2,54% για Nasdaq

23:04

Διευκρινίσεις του e-ΕΦΚΑ για το κατασκηνωτικό πρόγραμμα

22:51

«Παράθυρο» Τραμπ για υπογραφή συμφωνίας με Ιράν στην Ευρώπη - Πότε ανοίγουν τα Στενά του Ορμούζ

22:40

Euronext Athens: Καθαρό μέρισμα 0,109 ευρώ ανά μετοχή - Στις 30 Ιουνίου η καταβολή

22:37

Πιερρακάκης: Οι επενδύσεις στην ενέργεια κλειδί για ανταγωνιστικότητα και ασφάλεια της Ευρώπης

22:24

Αγαπηδάκη: «Δεν δεχόμαστε η Υγεία να καθορίζεται από το πορτοφόλι»

22:11

Κλήρωση Τζόκερ: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 1,4 εκατ. ευρώ

22:02

Το κλιματικό φαινόμενο Ελ Νίνιο ξεκίνησε, ανακοίνωσε η αμερικανική υπηρεσία NOAA

21:58

Ανοδικό ξέσπασμα 2% για τον χρυσό μετά το deal Τεχεράνης - Ουάσιγκτον

21:45

Ορμούζ και Fed κρίνουν τις επόμενες κινήσεις της Λαγκάρντ

21:36

Η Ford ανακηρύχθηκε η πιο εμβληματική εταιρεία στην Αμερική

21:31

Χαλάνδρι: «Φάμπρικα» παράνομων σκευασμάτων ντόπινγκ σε φαρμακείο - 14 συλλήψεις

21:17

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την αδειοδότηση των περιφερειακών καναλιών

21:03

To Nego Box του 1,73 τρισ. ευρώ ανοίγει και επισήμως τη μάχη του νέου κοινοτικού προϋπολογισμού

20:50

Πετρέλαιο: Η συμφωνία Τραμπ - Ιράν «βύθισε» σχεδόν 3% το Brent

20:35

Ο Τραμπ ακύρωσε τις επιθέσεις στο Ιράν: «Έχουμε συμφωνία» - Τι απαντά η Τεχεράνη

20:27

Ιράν σε ΗΠΑ για νησί Χαργκ: «Προσέξτε, θα απαντήσουμε συντριπτικά» - «Έρχεται τέλμα δίχως τέλος»

20:25

Αναβλήθηκε επ' αόριστον το άνοιγμα της νέας γέφυρας στα σύνορα Καναδά- ΗΠΑ

20:23

Κάλας σε Αραγτσί: Πόλεμος πλήρους κλίμακας θα είχε τεράστιο κόστος για όλη τη Μ. Ανατολή

20:10

Μητσοτάκης: Μεγαλύτερη επιτυχία μας η μείωση του χρέους - Εκλογές την άνοιξη του 2027

20:09

ΑΑΔΕ: Φιλοξένησε την 3η Διάσκεψη των Γενικών Διευθυντών Τελωνείων Δυτικών Βαλκανίων και ΕΕ

19:52

Έκκληση Γκουτέρες σε ΗΠΑ και Ιράν για αποκατάσταση της εκεχειρίας

19:38

Βυθίστηκαν δύο τουριστικά σκάφη μετά από πυρκαγιά στους Παξούς

19:24

ΥΠΕΣ: Σαρωτικές αλλαγές στον Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης - Τι παρουσίασε ο Θ. Λιβάνιος

19:10

Κέρδη στις ευρωαγορές κόντρα σε ΕΚΤ και Τραμπ - Ράλι 9% για Hugo Boss

19:01

Flexopack: Διανέμει καθαρό μέρισμα 0,166 ευρώ ανά μετοχή - 7 Ιουλίου η καταβολή

18:52

Autohellas: Στα 220,9 εκατ. ο κύκλος εργασιών το α' τρίμηνο