Tip of the Day

To «κρυφό ταλέντο» που έχουν οι επιτυχημένοι άνθρωποι - Ειδικά οι πιο εσωστρεφείς

09-02-2023 | 12:21
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
To «κρυφό ταλέντο» που έχουν οι επιτυχημένοι άνθρωποι - Ειδικά οι πιο εσωστρεφείς
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Η πιο υποτιμημένη ικανότητα που έχουν οι επιτυχημένοι άνθρωποι, ειδικά οι εσωστρεφείς, είναι η ικανότητα να συντάσσουν μηνύματα με ακρίβεια, όπως υπογραμμίζει η Τζούλιετ Χαν, νευροεπιστήμονας στο Χάρβαρντ.

«Ήμουν πάντα εσωστρεφής. Όταν πήρα την πρώτη μου δουλειά μετά την απόκτηση του διδακτορικού μου στη νευροεπιστήμη, ανησυχούσα ότι θα δυσκολευόμουν να επικοινωνήσω με άλλους. Αλλά γρήγορα έμαθα ότι δεν χρειαζόταν να αναγκάσω τον εαυτό μου να είμαι εξωστρεφής. Η πιο σημαντική, αλλά συχνά υποτιμημένη ικανότητα που έχουν οι επιτυχημένοι άνθρωποι, ειδικά οι εσωστρεφείς, είναι η ικανότητα να γράφουν καθαρά. Δεν έχει σημασία σε ποιον κλάδο ανήκετε. Αν ακολουθήσετε μερικά από αυτά τα τιπς θα τα πάτε εξαιρετικά στα emails, τις δημόσιες ομιλίες ή ακόμα και στις καθημερινές σας συζητήσεις» επισημαίνει με άρθρο της στο CNBC.

Επομένως, οι συμβουλές που δίνει είναι οι ακόλουθες:

Σωστός δίαυλος

«Προτού προτείνετε μια ιδέα ή κάνετε ένα αίτημα για κάτι, αποφασίστε την καλύτερη μορφή για να εκφραστείτε. Για παράδειγμα, εάν έχετε μια έρευνα που περιλαμβάνει πολύπλοκα δεδομένα, τότε ένα PowerPoint που εμφανίζει γραφήματα και εικόνες μπορεί να είναι η καλύτερη μορφή. Εάν ανακοινώνετε κρίσιμες αποφάσεις, στείλτε ένα λεπτομερές email. Τα bullets είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να κάνετε τους αναγνώστες να εστιάσουν και να αφομοιώσουν τις πληροφορίες» προτείνει.

Όχι στη δύσκολη ορολογία

«Η απλή και καθημερινή γλώσσα είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να διατυπωθούν σύνθετα θέματα. Αποφύγετε την ορολογία ή τα ακρωνύμια του κλάδου σας, ανεξάρτητα από το πόσο σωστά πιστεύετε ότι είναι. Σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε γραφικά αλλά μην συμπεριλάβετε σύνθετες λεπτομέρειες που μπορεί να ξεφεύγουν από το θέμα» αναφέρει.

Το λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν

«Οι συνομιλητές σας βομβαρδίζονται με email και έγγραφα όλη μέρα. Πριν στείλετε λοιπόν οτιδήποτε, υπενθυμίστε τους γιατί τους απευθύνεστε (π.χ. "σχετικά με τη χθεσινή μας συνάντηση"). Μορφοποιήστε το email ώστε να είναι εύκολο να το διαβάσει κανείς στην οθόνη του τηλεφώνου του (π.χ. σύντομες προτάσεις). Εάν το μήνυμά σας υπερβαίνει τη μία σελίδα, δημιουργήστε ένα ξεχωριστό έγγραφο. Μην υποθέτετε ότι ο παραλήπτης του μηνύματός σας έχει τις ίδιες γνώσεις με εσάς στο θέμα που του απευθύνεστε. Να του δίνετε βασικές πληροφορίες για να είστε και οι δύο στην ίδια γραμμή πλεύσης» συνεχίζει.

Βήμα - βήμα

«Εάν ασχολείστε με ένα δυνητικά δύσκολο θέμα (π.χ. εταιρικούς προϋπολογισμούς ή αναδιάρθρωση ενός τμήματος), εξηγήστε βήμα - βήμα τη σκέψη σας. Έτσι, οι δέκτες θα εγκλιματιστούν πιο γρήγορα και θα φανεί πως είστε διεξοδικοί, ότι μπορείτε να συνδυάσετε μια σειρά από διαφορετικές οπτικές και είστε συγκροτημένοι μπροστά στις μεγάλες αποφάσεις. Μη διστάσετε να τους ζητήσετε να σχόλια» πρόσθεσε.

Ακρίβεια

«Τέλος, βεβαιωθείτε ότι όλα είναι στην "πένα". Πριν στείλετε οποιοδήποτε μήνυμα, προσέξτε να μην υπάρχουν τυπογραφικά, συντακτικά ή γραμματικά λάθη και να περιλαμβάνετε σωστά όλους τους αριθμούς. Μην προσπαθήσετε να κάνετε χιούμορ, γιατί στον γραπτό λόγο δεν είναι ποτέ εξίσου αστείο. Αφαιρέστε όσο το δυνατόν περισσότερες λέξεις, προτάσεις και ακόμη και ολόκληρες ιδέες. Στη συνέχεια αναρωτηθείτε αν το περιεχόμενό σας στέκεται. Να είστε ακριβείς, διεξοδικοί και άμεσοι» καταλήγει.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

22:47

Κατερίνη: Χειροπέδες σε άνδρα για καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης και κατοχή ναρκωτικών

22:17

Ινδονησία: 53 οι νεκροί από το φονικό σεισμό - Χιλιάδες άνθρωποι έχουν ανάγκη από επείγουσα βοήθεια

22:16

Κούσνερ: Συνάντηση με τον πρόεδρο της Αιγύπτου για το «Σχέδιο Τραμπ» για την Γάζα

21:50

Απάντηση ΥΠΕΞ στην Τουρκία για τα θαλάσσια πάρκα: «Δεν μπορούν να δημιουργήσουν τετελεσμένα»

21:18

Συνελήφθησαν τρεις κηδεμόνες στα Χανιά - Δεν προστάτευσαν τρεις ανήλικους από κατανάλωση αλκοόλ

21:00

Βρετανία: Αίτηση στον πρωθυπουργό Μπέρναμ για έρευνα σχετικά με τον θάνατο του ακαδημαϊκού Τζέισον Άρντεϊ

20:48

Σεισμός στην Κολομβία: Γυναίκα έσωσε τον σκύλο της θυσιάζοντας τη ζωή της

20:21

Οκτώ μουσουλμανικές χώρες καταδικάζουν την άρνηση του Ισραήλ να προχωρήσει το σχέδιο Τραμπ για τη Γάζα

20:06

Φωτιά στη Σαλαμίνα: Διάσπαρτες εστίες χωρίς ενεργό μέτωπο αντιμετωπίζουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις

19:53

Γεωργιάδης: 10 περιστατικά με εγκαύματα στη φωτιά της Σαλαμίνας

19:44

Ιταλία: Τέσσερα έργα του Αντονέλο ντα Μεσίνα εκλάπησαν από μουσείο της Σικελίας

19:23

Κικίλιας: Σε εξέλιξη η επιχείρηση απομάκρυνσης πολιτών από τη Σαλαμίνα με επτά σκάφη του Λιμενικού.

19:19

Δύο τραυματίες από πυροβολισμούς στον Ασπρόπυργο

19:12

Δεκαέξι νεκροί σε μαζικές επιδρομές σε Ρωσία και Ουκρανία

19:09

Mε χαμηλές ταχύτητες η επιστροφή των εκδρομέων του Δεκαπεντάγουστου

19:00

Επιστροφή στην εποχή του λιγνίτη για την Ευρώπη - Λειψυδρία και καύσωνες βάζουν λουκέτο σε πυρηνικά εργοστάσια

18:50

Χαλκιδική: Αποκαταστάθηκε πλήρως η κυκλοφορία στις περιοχές του Δ.Κασσάνδρας που επλήγησαν από την πυρκαγιά

18:38

Χαρακόπουλος: Οι προκλήσεις των καιρών δεν αντιμετωπίζονται με ευχολόγια και ανέξοδα λόγια που ακούγονται ευχάριστα

18:29

Θεσσαλονίκη: Διασώστες του ΕΚΑΒ έσωσαν 18χρονο και 60χρονη στην παραλία Αγίας Τριάδας

18:23

Ιράν: Ο στρατός προσφέρει αμοιβή 30.000 δολαρίων σε όποιον σκοτώσει ή αιχμαλωτίσει Αμερικανό στρατιώτη

18:07

Ισραήλ: Ανακοίνωσε ότι σκότωσε ανώτερο διοικητή της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο

16:55

ΗΠΑ: Η «πρωτοφανής οικονομική πίεση» στο Ιράν έχει πολλά εμπόδια για την Ουάσινγκτον

16:45

Ινδία: Πρόγραμμα φορολογικής αμνηστίας για μικροφορολογούμενους με αδήλωτα περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό

15:41

Nvidia: Στο επίκεντρο των αγορών ιδιωτικού κεφαλαίου για ανάπτυξη υποδομών ΑΙ

15:20

Σαλαμίνα: Μεγάλη πυρκαγια σε Περιστέρια και Σελήνια - Δύο νεκροί, σπίτια στις φλόγες (upd)

15:10

CNBC: Καταρρίπτοντας τους «μύθους» για τις ευρωπαϊκές μετοχές που δεν αγαπούν οι επενδυτές

14:57

Μάχη σε δύο μέτωπα δίνουν οι πυροσβέστες στη Σκύρο

14:19

Βρετανία: Αντιμέτωπη με νέες πληθωριστικές πιέσεις

14:00

Μισθοί, κρατήσεις και επιδόματα: Το εισόδημα των εργαζομένων στο επίκεντρο της ΔΕΘ

13:51

Τουρκία: 25 χρόνια ΑΚP - Ο «ιστορικός μετασχηματισμός» του Ερντογάν