Tip of the Day

To «κρυφό ταλέντο» που έχουν οι επιτυχημένοι άνθρωποι - Ειδικά οι πιο εσωστρεφείς

09-02-2023 | 12:21
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
To «κρυφό ταλέντο» που έχουν οι επιτυχημένοι άνθρωποι - Ειδικά οι πιο εσωστρεφείς
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Η πιο υποτιμημένη ικανότητα που έχουν οι επιτυχημένοι άνθρωποι, ειδικά οι εσωστρεφείς, είναι η ικανότητα να συντάσσουν μηνύματα με ακρίβεια, όπως υπογραμμίζει η Τζούλιετ Χαν, νευροεπιστήμονας στο Χάρβαρντ.

«Ήμουν πάντα εσωστρεφής. Όταν πήρα την πρώτη μου δουλειά μετά την απόκτηση του διδακτορικού μου στη νευροεπιστήμη, ανησυχούσα ότι θα δυσκολευόμουν να επικοινωνήσω με άλλους. Αλλά γρήγορα έμαθα ότι δεν χρειαζόταν να αναγκάσω τον εαυτό μου να είμαι εξωστρεφής. Η πιο σημαντική, αλλά συχνά υποτιμημένη ικανότητα που έχουν οι επιτυχημένοι άνθρωποι, ειδικά οι εσωστρεφείς, είναι η ικανότητα να γράφουν καθαρά. Δεν έχει σημασία σε ποιον κλάδο ανήκετε. Αν ακολουθήσετε μερικά από αυτά τα τιπς θα τα πάτε εξαιρετικά στα emails, τις δημόσιες ομιλίες ή ακόμα και στις καθημερινές σας συζητήσεις» επισημαίνει με άρθρο της στο CNBC.

Επομένως, οι συμβουλές που δίνει είναι οι ακόλουθες:

Σωστός δίαυλος

«Προτού προτείνετε μια ιδέα ή κάνετε ένα αίτημα για κάτι, αποφασίστε την καλύτερη μορφή για να εκφραστείτε. Για παράδειγμα, εάν έχετε μια έρευνα που περιλαμβάνει πολύπλοκα δεδομένα, τότε ένα PowerPoint που εμφανίζει γραφήματα και εικόνες μπορεί να είναι η καλύτερη μορφή. Εάν ανακοινώνετε κρίσιμες αποφάσεις, στείλτε ένα λεπτομερές email. Τα bullets είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να κάνετε τους αναγνώστες να εστιάσουν και να αφομοιώσουν τις πληροφορίες» προτείνει.

Όχι στη δύσκολη ορολογία

«Η απλή και καθημερινή γλώσσα είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να διατυπωθούν σύνθετα θέματα. Αποφύγετε την ορολογία ή τα ακρωνύμια του κλάδου σας, ανεξάρτητα από το πόσο σωστά πιστεύετε ότι είναι. Σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε γραφικά αλλά μην συμπεριλάβετε σύνθετες λεπτομέρειες που μπορεί να ξεφεύγουν από το θέμα» αναφέρει.

Το λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν

«Οι συνομιλητές σας βομβαρδίζονται με email και έγγραφα όλη μέρα. Πριν στείλετε λοιπόν οτιδήποτε, υπενθυμίστε τους γιατί τους απευθύνεστε (π.χ. "σχετικά με τη χθεσινή μας συνάντηση"). Μορφοποιήστε το email ώστε να είναι εύκολο να το διαβάσει κανείς στην οθόνη του τηλεφώνου του (π.χ. σύντομες προτάσεις). Εάν το μήνυμά σας υπερβαίνει τη μία σελίδα, δημιουργήστε ένα ξεχωριστό έγγραφο. Μην υποθέτετε ότι ο παραλήπτης του μηνύματός σας έχει τις ίδιες γνώσεις με εσάς στο θέμα που του απευθύνεστε. Να του δίνετε βασικές πληροφορίες για να είστε και οι δύο στην ίδια γραμμή πλεύσης» συνεχίζει.

Βήμα - βήμα

«Εάν ασχολείστε με ένα δυνητικά δύσκολο θέμα (π.χ. εταιρικούς προϋπολογισμούς ή αναδιάρθρωση ενός τμήματος), εξηγήστε βήμα - βήμα τη σκέψη σας. Έτσι, οι δέκτες θα εγκλιματιστούν πιο γρήγορα και θα φανεί πως είστε διεξοδικοί, ότι μπορείτε να συνδυάσετε μια σειρά από διαφορετικές οπτικές και είστε συγκροτημένοι μπροστά στις μεγάλες αποφάσεις. Μη διστάσετε να τους ζητήσετε να σχόλια» πρόσθεσε.

Ακρίβεια

«Τέλος, βεβαιωθείτε ότι όλα είναι στην "πένα". Πριν στείλετε οποιοδήποτε μήνυμα, προσέξτε να μην υπάρχουν τυπογραφικά, συντακτικά ή γραμματικά λάθη και να περιλαμβάνετε σωστά όλους τους αριθμούς. Μην προσπαθήσετε να κάνετε χιούμορ, γιατί στον γραπτό λόγο δεν είναι ποτέ εξίσου αστείο. Αφαιρέστε όσο το δυνατόν περισσότερες λέξεις, προτάσεις και ακόμη και ολόκληρες ιδέες. Στη συνέχεια αναρωτηθείτε αν το περιεχόμενό σας στέκεται. Να είστε ακριβείς, διεξοδικοί και άμεσοι» καταλήγει.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:25

Micron: Άλμα 12% της μετοχής μετά τον τετραπλασιασμό των εσόδων

23:14

Στάρμερ: Θα παρουσιάσει τον προϋπολογισμό για την Άμυνα πριν τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ

23:10

Wall Street: Δεν έπεισε το rebound του Nasdaq - Αρνητικό 3×3

22:55

Εμπορία ανθρώπων: 773 ενήλικες και 108 παιδιά θύματα το 2025 στην Ελλάδα

22:38

Τραμπ: Το Ιράν κάνει «πολύ μεγάλες παραχωρήσεις»

22:27

Μήνυμα ενότητας από ηγέτες ΕΕ για ενίσχυση του ευρωπαϊκού ΝΑΤΟ

22:15

Ουκρανία: Δύο υπάλληλοι νορβηγικής ΜΚΟ σκοτώθηκαν κι άλλοι τέσσερις τραυματίστηκαν από ρωσικό πλήγμα στη Χερσώνα

22:00

Νόμος Κατσέλη: Δίμηνη προθεσμία στις τράπεζες για τα δάνεια - Οι βελτιώσεις που κατατέθηκαν στη Βουλή

21:42

«Βουτιά» 4% για το πετρέλαιο - Έχασε για λίγο και τα 70 δολ. το WTI

21:29

Κάλυψη της Alter Ego από Edison: Τιμή - στόχος στα 7,1 ευρώ

21:27

Μητσοτάκης: «Τα γκάζια είναι για τις πίστες και όχι για τον δρόμο» - Θεσμός ιδιαίτερης βαρύτητας το Ράλλυ Ακρόπολις

21:12

Ρούμπιο: Οι ΗΠΑ δεν θα κάνουν τίποτα που να υπονομεύει την ασφάλεια των συμμάχων τους στον Κόλπο

21:10

Σε χαμηλό άνω των 7 μηνών ο χρυσός - «Παρέδωσε» τα 4.000 δολάρια

21:03

Τραμπ: Αρνείται να υπογράψει νόμο για τη στέγαση όσο η Γερουσία δεν εγκρίνει ένα νομοσχέδιο για τις εκλογές

20:50

Τέλος η απεργία πείνας για τα Προσφυγικά

20:39

Μάχη με τη λειψυδρία: Τα 10 έργα νερού που χρηματοδοτούνται σε 9 νησιά

20:26

Deal άνω των 700 εκατ. δολαρίων για Τραμπ - Ερντογάν: Κινητήρες των ΗΠΑ σε τουρκικά μαχητικά

20:14

Οι κρυφές ασυμμετρίες της αγοράς κατοικίας από Uniko - 2 νέες υπηρεσίες

20:00

Η Wall Street φοβήθηκε για λίγο το AI - Και μετά αγόρασε ξανά

19:54

Νέο ψήφισμα του Δήμου Αθηναίων για τα Προσφυγικά: «Να εξευρεθούν συναινετικές λύσεις»

19:52

Ουκρανία: Ρωσικές επιθέσεις προκάλεσαν σημαντικές ζημιές στις εγκαταστάσεις της Naftogaz

19:49

Βιοτέρ: Μείωση μετοχικού κεφαλαίου κατά 68 εκατ. ευρώ και ΑΜΚ έως 2 εκατ. ευρώ

19:46

Άρειος Πάγος: Ορίστηκαν νέοι εντεταλμένοι ευρωεισαγγελείς έπειτα από αίτημα Κοβέσι

19:34

Σε μεικτό έδαφος οι ευρωαγορές - «Βουτιά» 18,5% η Rheinmetall

19:28

Wendy’s όπως GameStop: Γίνεται νέα «meme stock»; - Ράλι έως 42% για τη μετοχή

19:16

Κατς: Δεν υπάρχει «αμερικανικό αίτημα» για αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από τον Λίβανο

19:04

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Καθαρό μέρισμα 0,388 ευρώ ανά μετοχή - 7 Ιουλίου η καταβολή

18:53

Ρούτε: «500 αμερικανικά αεροσκάφη απογειώθηκαν από τις αμερικανικές βάσεις στην Ιταλία»

18:48

Alter Ego Media: Από 27 Ιουλίου η καταβολή του μερίσματος

18:36

Bally’s Intralot: Αγορά 2,259 εκατ. μετοχών από την Deutsche Bank