Tip of the Day

Τι να κάνετε αν τα παιδιά σας περνούν πολλή ώρα παίζοντας ηλεκτρονικά παιχνίδια

18-01-2023 | 07:41
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τι να κάνετε αν τα παιδιά σας περνούν πολλή ώρα παίζοντας ηλεκτρονικά παιχνίδια
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Οι μισοί άνθρωποι ηλικίας έξι έως 64 ετών στην Ευρώπη εκτιμάται ότι παίζουν βιντεοπαιχνίδια. Ο αριθμός αυτός αυξάνεται σημαντικά στις ηλικίες 6-10 ετών (68%), 11-14 (79%) και 15-24 (72%). Σύμφωνα με ορισμένες έρευνες, οι έφηβοι μπορεί να περνούν έως και τρεις ώρες την ημέρα, παίζοντας ηλεκτρονικά παιχνίδια μπροστά σε μια οθόνη σταθερής ή κινητής συσκευής.

Όμως για κάποιους, αυτό που ξεκίνησε ως υγιές ενδιαφέρον -ίσως κατά τη διάρκεια των διακοπών- μπορεί τελικά να εξελιχθεί σε εμμονή, ακόμη και σε εθισμό. Οι ανήσυχοι γονείς πρέπει να γνωρίζουν ποια είναι τα προειδοποιητικά σημάδια και τι μπορούν να κάνουν για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα πριν αυτά ξεφύγουν από κάθε έλεγχο.

Οι γονείς που δεν μεγάλωσαν με τις ψηφιακές τεχνολογίες και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, μερικές φορές αντιδρούν υπερβολικά, όταν βλέπουν τα παιδιά τους κολλημένα σε μια οθόνη. Από την άλλη, έχουν εύλογες ανησυχίες για τους ανθρώπους με τους οποίους τα παιδιά τους μπορεί να συνομιλούν στο διαδίκτυο, για τον αντίκτυπο στον ύπνο, τη διάθεση και τη συμπεριφορά τους, ακόμη και για τη σωματική τους υγεία.

Πώς μπορούν να καταλάβουν αν το παιδί τους είναι πραγματικά εθισμένο στα ηλεκτρονικά παιχνίδια; Τα παιδιά μπορεί να αρχίσουν να βυθίζονται στον ψηφιακό κόσμο σε σημείο που να σταματούν να δίνουν προσοχή στα πράγματα που συμβαίνουν στην πραγματική ζωή. Μεταξύ άλλων:

• Αρχίζουν να παραμελούν την προσωπική τους υγιεινή ή διατροφή

• Αποφεύγουν τη δια ζώσης επικοινωνία με τους φίλους τους

• Γίνονται ευερέθιστοι και ανήσυχοι, όταν δεν παίζουν τα αγαπημένα τους παιχνίδια

• Δείχνουν υπερβολικά κουρασμένοι ή έχουν πονοκεφάλους ή πόνο στα χέρια/τα μάτια από το παιχνίδι

• Αρνούνται να πάνε στο σχολείο, προκειμένου να παίζουν περισσότερο

• Δυσκολεύονται να κοιμηθούν

• Λένε ψέματα για το πόσο χρόνο ξοδεύουν παίζοντας

• Οποιαδήποτε προσπάθεια περιορισμού του χρόνου τους μπροστά στην οθόνη οδηγεί σε μεγάλες αντιπαραθέσεις/εκρήξεις θυμού.

Συμβουλές από την ESET

Πως μπορείτε να μειώσετε τον χρόνο που αφιερώνουν τα παιδιά σας στα ηλεκτρονικά παιχνίδια; Ακολουθούν μερικές συμβουλές της διεθνούς εταιρείας ψηφιακής ασφάλειας ESET.

• Επικοινωνήστε με τα παιδιά σας: Ό,τι κι αν συμβεί, συνεχίστε να τους μιλάτε. Τα παιδιά σας χρειάζονται καθοδήγηση, αλλά χρειάζονται επίσης ένα ανοιχτό, μη επικριτικό περιβάλλον για να μοιραστούν τις ανησυχίες και τα συναισθήματά τους. Αφήστε κατά μέρους το παιχνίδι της επίρριψης ευθυνών και προσπαθήστε να κατανοήσετε περισσότερο ο ένας τον άλλον.

• Οικοδομήστε εμπιστοσύνη: Μέρος αυτής της διαδικασίας επικοινωνίας είναι η εδραίωση εμπιστοσύνης και σιγουριάς. Το να λέτε απλώς στα παιδιά σας τι να κάνουν, θα τα αναγκάσει να κρύψουν την αρνητική συμπεριφορά. Να είστε όσο το δυνατόν πιο ανοιχτοί και με ενσυναίσθηση για τις δυσκολίες που περνούν τα παιδιά σας καθώς μεγαλώνουν.

• Βρείτε μαζί τα όρια: Ακριβώς όπως θα πρέπει να προσπαθείτε να αποφεύγετε να δίνετε εντολές στα παιδιά σας, αντισταθείτε επίσης στην παρόρμηση να πάρετε τις συσκευές ή τις παιγνιδοκονσόλες τους. Αντ' αυτού, καθίστε μαζί και κάντε ένα σχέδιο για τη μείωση του χρόνου που περνούν μπροστά στην οθόνη, ίσως με την απεγκατάσταση εφαρμογών παιχνιδιών σε συγκεκριμένες συσκευές. Αυτό μπορεί να χρειαστεί να γίνει σταδιακά. Εφαρμόστε ένα ημερήσιο χρονικό όριο για τα παιχνίδια ή μια ώρα διακοπής της χρήσης του οικιακού Wi-Fi. Αν το κάνετε αυτό από κοινού, έχετε περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας.

• Προγραμματίστε ψηφιακά διαλείμματα: Στο πλαίσιο του κλίματος συνεργασίας με τα παιδιά σας, σκεφτείτε να καθίσετε μαζί με τα παιδιά σας και να προγραμματίσετε μικρά διαλείμματα μακριά από τις συσκευές/κονσόλες τους. Θα μπορούσε να είναι ένα ταξίδι για λίγες ώρες ή ακόμη και ένα Σαββατοκύριακο. Προσπαθήστε να κάνετε κάτι που θα σας ευχαριστεί και τους δύο και διατηρήστε τα επίπεδα ενθάρρυνσης/παρακίνησης όσο το δυνατόν υψηλότερα.

• Σκεφτείτε τη χρήση κάποιας εφαρμογής γονικού ελέγχου: Εξειδικευμένο λογισμικό μπορεί να αποκλείσει την πρόσβαση σε συγκεκριμένες εφαρμογές παιχνιδιών ή/και να περιορίσει τη χρήση τους με χρονικά όρια. Αν ανησυχείτε ότι τα παιδιά σας δεν τηρούν τη δική τους πλευρά της συμφωνίας, μπορεί να είναι ένας χρήσιμος τρόπος για να ελαχιστοποιήσετε τη ζημιά. Ωστόσο, να εξηγείτε πάντα γιατί χρησιμοποιείτε τέτοια εργαλεία.

• Πρώτα η ασφάλεια: Εκτός από τις ανησυχίες για την υπερβολική χρήση των ιστοσελίδων παιχνιδιών, πολλοί γονείς ανησυχούν επίσης με ποιους αλληλοεπιδρούν τα παιδιά τους στο διαδίκτυο και για το είδος του περιεχομένου στο οποίο εκτίθενται. Οι εφαρμογές γονικού ελέγχου μπορούν να διαχειριστούν τη δεύτερη ανησυχία. Αλλά οι γονείς θα πρέπει επίσης να είναι προετοιμασμένοι να συζητήσουν με τα παιδιά τους για να διασφαλίσουν ότι γνωρίζουν τους πιθανούς κινδύνους που αντιμετωπίζουν στον ψηφιακό κόσμο. Ως ψηφιακοί πολίτες, είναι εύκολο να πιστέψουμε ότι τα παιδιά είναι πιο εξοικειωμένα με το διαδίκτυο από ό,τι είναι στην πραγματικότητα. Βεβαιωθείτε ότι κατανοούν τους κινδύνους της υπερβολικής κοινοποίησης προσωπικών πληροφοριών, καθώς και τους κινδύνους από κακόβουλους χρήστες, οι οποίοι χαρακτηρίζονται ως «αρπακτικά». Θα πρέπει να είναι σε θέση να σας πουν τα πάντα χωρίς να φοβούνται.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

09:36

Capgemini: Ο αριθμός των πλουσίων και η περιουσία τους στα ύψη το 2025

09:19

ΑΑΔΕ: Ευχαριστήρια επιστολή Πιτσιλή στους εργαζομένους για τις επιδόσεις της Αρχής

09:10

Το όραμα του Φινλανδού για μια Ευρωπαϊκή Ένωση 40 κρατών που θα έχει μεγάλη δύναμη

09:04

DBRS: Το δημογραφικό στην εξίσωση των τραπεζικών αξιολογήσεων - Οι κίνδυνοι για την Ελλάδα

09:02

Ιράν: Καμιά πρόοδος στις συνομιλίες - Τραμπ: Οι διαπραγματεύσεις πάνε «πολύ καλά»

08:57

Τα κράτη μέλη της ΕΕ ενέκριναν το πρώτο βήμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία

08:53

Όμιλος ΑΒΑΞ: Ισχυρά αποτελέσματα για το α’ τρίμηνο του 2026

08:26

Mondelēz: Ο στρατηγικός ρόλος της Ελλάδας, τα νέα προϊόντα και η προοπτική νέων εξαγορών στην Ευρώπη

08:11

Πανελλαδικές Εξετάσεις: Συνέχεια με μαθήματα ειδικότητας (ΕΠΑΛ)

08:08

Δέκατος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο ο ιδρυτής των Zara - Ποιος είναι

08:06

Οι κυβερνήσεις Ισραήλ και Λιβάνου συμφωνούν να παραταθεί η κατάπαυση του πυρός

07:59

Η ρελάνς Μητσοτάκη στον Τσίπρα για την έξοδο από τα μνημόνια - Ο μεταγραφικός πυρετός στο ΠΑΣΟΚ - Το debate που ζητά η Καρυστιανού

07:52

Λειψυδρία: Ποια υποδομή «αναβιώνει» για την υδροδοτική ασφάλεια της Αττικής

07:38

Νομοσχέδιο για μισθολογικές διακρίσεις: Τι αλλαγές φέρνει στις αμοιβές

07:31

IRIS: Το κινητό γίνεται πορτοφόλι για πάνω από 4,5 εκατ. χρήστες

07:24

«Υψηλές πτήσεις» για τα malls της Lamda - Τα κόστη και τα projects Ελληνικού

07:21

Στάσσης: Το AI «κλειδί» για την επιτυχία της ενεργειακής μετάβασης - «Άλμα» στη ζήτηση ενέργειας από data center μέχρι το 2030

07:15

Φοροαπαλλαγές και ντίζελ στο ραντάρ της Κομισιόν: Οι συστάσεις και το μικρό καλάθι στήριξης

07:08

Άνω κάτω τα μερίσματα - Το CVC ψηφίζει ΔΕΗ - Το «Α» του ΟΤΕ

23:58

Σχοινάς για έξοδο από επιτήρηση: Δικαίωση για τις θυσίες των Ελλήνων και την Ευρωπαϊκή Ελλάδα

23:47

Bloomberg: Διπλωματικό άνοιγμα προς Πούτιν από Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία

23:36

Broadcom: Έχασε την πρόβλεψη για τα έσοδα β' τριμήνου - Πτώση για τη μετοχή

23:22

ΔΕΗ: Στο 17,17% το ποσοστό της CVC μετά την ΑΜΚ

23:10

Ομολογιακές αποδόσεις και «μαύρος χρυσός»... «κοκκίνισαν» τη Wall Street - «Βαρίδι» η τεχνολογία

22:56

Ο Τραμπ θα πάει στη Γαλλία για τη G7 στις 15 Ιουνίου

22:42

«Πράσινο 3 στα 3» για το πετρέλαιο με κέρδη 2%

22:29

Ο Τραμπ προτείνει τον Τοντ Μπλανς για μόνιμο υπουργό Δικαιοσύνης

22:17

Η ASML έγινε η πολυτιμότερη εισηγμένη στην ιστορία της Ευρώπης

22:11

Συμφωνία Βουδαπέστης - Κιέβου για μειονότητες: Ανοίγει ο δρόμος της ΕΕ για Ουκρανία

21:55

Μπεζ Βίβλος (Fed): Σταθερή η απασχόληση, ανησυχίες για πληθωρισμό λόγω Μέσης Ανατολής