Tip of the Day

Τι πρέπει να προσέξετε για το εορταστικό τραπέζι

22-12-2022 | 07:25
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι πρέπει να προσέξετε για το εορταστικό τραπέζι

Το φαγητό αποτελεί ανέκαθεν σημείο αναφοράς για τους Έλληνες. Κάθε έκφανση της ελληνικής τελετουργίας συνδυάζεται με την κατανάλωση τροφής: στη λύπη, στις θρησκευτικές τελετές, στη χαρά, στα γενέθλια, στα νέα ξεκινήματα, στους κύκλους που κλείνουν και φυσικά στις γιορτές. Και πόσω μάλλον όταν πρόκειται για τις εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Ωστόσο οι γιορτινές ημέρες ενέχουν τον κίνδυνο της πολυφαγίας. Κάτι τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες, κάτι οι σοκολατένιοι χιονάνθρωποι, κάτι τα πουλερικά στο φούρνο με τις συνοδευτικές πατάτες, οι σως, τα κρέατα και τα μύρια καλούδια που φέρουν οι ημέρες, οδηγούν σε υπερκατανάλωση και σωματική κατάπτωση.

Επομένως, ακολουθούν ορισμένες συμβουλές για το πως να αποφύγουμε τις «παγίδες» των ημερών, τόσο στην ποσότητα, όσο και στην ποιότητα των υλικών.

Για μια σωστή διατροφή, «κλειδί» αποτελούν τα φρούτα και τα λαχανικά εποχής. Είναι πιο φτηνά και υγιεινά. Δεν έχουν επιβαρυνθεί, με υπερβολική λίπανση, ορμόνες και φυτοφάρμακα. Συνίσταται η αποφυγή αμφιβόλου ποιότητας και τρόπου παραγωγής προϊόντων, εκτός εποχής. Οι ντομάτες, τα αγγουράκια «ανεβάζουν» το κόστος του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού και δεν συμβάλλουν στη σωστή και υγιεινή διατροφή, που παρέχει η μεσογειακή δίαιτα.

Για τα άλλα υψηλότιμα φρούτα και λαχανικά, εκτός εποχής, χρειάζεται μεγάλη προσοχή, στις τιμές, που γενικά ορισμένες φορές έχουν παραπλανητική φύση, συχνά φαίνονται καθαρά μόνο οι τιμές των υποβαθμισμένων προϊόντων, που παραπλανούν τον Καταναλωτή, σύμφωνα με το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτή.

Όπως αναφέρεται σε έκθεση του ΚΕΠΚΑ, παραπλανητικές πρακτικές όπως η ελλιποβαρής ζύγιση λόγω της μεγάλης κίνησης των ημερών, βρίσκονται, επίσης, στο προσκήνιο. Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να ελέγχεται στην πινακίδα του τρόφιμου η ονομασία του και η τιμή του.

Επομένως καλό θα ήταν να μην γίνεται μαζική αγορά τροφίμων, ειδικά δε σε μεγάλες μη αναγκαίες ποσότητες για τη διατροφή. Επιπροσθέτως συνίσταται η αγορά τροφίμων από επίσημα και ελεγχόμενα σημεία της αγοράς. Οι αγορές τροφίμων, από πλανόδιους περιστασιακούς πωλητές ή από μη πιστοποιημένους παραγωγούς θα πρέπει να αποφεύγονται, διότι αποτελούν πηγή διάθεσης μη ελεγχόμενων τροφίμων, που μπορεί να προκαλέσουν μικρά ή μεγάλα προβλήματα, στην υγεία μας.

Αν και ζητούμενο θα ήταν να μειωθεί η κατανάλωση κρέατος στις γιορτές, θα πρέπει οι καταναλωτές να είναι επιλεκτικοί στο κρέας που επιθυμούν να έχουν στο τραπέζι τους, όπως αναφέρεται στη συνέχεια:

- Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίδεται κατά την αγορά πουλερικών και κρεατικών, που είναι τοποθετημένα, σε ψυγεία ή προθήκες ψυγεία και όχι αυτά, που είναι εκτός ψυγείου, κρέμονται, από τσιγκέλια και είναι εκτεθειμένα, σε σκόνες και μικρόβια.

- Όσον αφορά το νωπό κρέας, καλό είναι η αγορά του να γίνεται όσο πιο κοντά, στην ημερομηνία που θα διοργανωθεί το εορταστικό τραπέζι, ενώ η αποθήκευση του στο ψυγείο θα πρέπει να γίνει άμεσα μετά την αγορά του. Το ίδιο ισχύει και για το κατεψυγμένο κρέας. Στα σημεία πώλησης, θα πρέπει τα νωπά κρέατα να διατηρούνται, υπό ψύξη και ποτέ σε ανοιχτούς, μη ψυχώμενους χώρους. Τα κατεψυγμένα κρέατα πρέπει να διατηρούνται, σε κατάψυξη.

- Ειδικά για τον «πρωταγωνιστή» των ημερών, οι νωπές εγχώριες μη συσκευασμένες γαλοπούλες πρέπει να είναι εκσπλαχνισμένες (απεντερωμένες), χωρίς πούπουλα και να φέρουν σήμανση καταλληλότητας δηλαδή το υγειονομικό σήμα (καρτελάκι πλαστικό τετράγωνο, διαστάσεων 2Χ2εκατ. περίπου, με αιχμηρό άκρο, που είναι τοποθετημένο στο στήθος του πουλερικού), όπου φαίνονται τα στοιχεία του σφαγείου, η ημερομηνία σφαγής και η ημερομηνία λήξης.

- Τα κατεψυγμένα πουλερικά, τα οποία προέρχονται, από ομαδική συσκευασία και πωλούνται ασυσκεύαστα, μπορούν να πωλούνται, χωρίς ατομική ένδειξη, με την προϋπόθεση ότι οι ενδείξεις είναι στη διάθεση του καταναλωτή, εφόσον ζητηθούν. Η διάθεση, στην αγορά, πτηνοτροφικών προϊόντων (πουλερικά, αυγά κ.λπ.), με ενδείξεις, περί ειδικού τρόπου παραγωγής τους (π.χ. «ελευθέρας βοσκής», «βιολογικής εκτροφής» κ.λπ.), πρέπει να συνοδεύεται και από το ειδικό, κατά περίπτωση, σήμα, που χορηγεί ο Ο.Π.Ε.Γ.Ε.Π. – AGROCERT ή άλλος φορέας πιστοποίησης, σε πιστοποιημένες εκτροφές ή εγκαταστάσεις.

- Όλα τα σφάγια των διαφόρων ειδών ζώων πρέπει να έχουν ελεγχθεί και σφραγισθεί με σφραγίδα καταλληλότητας, πριν δοθούν στην κατανάλωση. Τα σφάγια αμνοεριφίων που εκτράφηκαν στην Ελλάδα ή σε κοινοτικές χώρες και έχουν σφαγεί στη χώρα μας, πρέπει να φέρουν σφραγίδα καταλληλότητας σχήματος ωοειδούς (αυγού), χρώματος «λαμπρού κυανού» (τυρκουάζ), στο κέντρο της οποίας αναγράφεται ο κωδικός αριθμός του σφαγείου και περιμετρικά τα αρχικά GR και τα διακριτικά της Ε.Ε.

- Τα σφάγια αμνοεριφίων που έχουν σφαγεί σε άλλες κοινοτικές χώρες και διακινούνται προς τη χώρα μας, πρέπει να φέρουν την παραπάνω ωοειδή σφραγίδα, με χρώμα που επιλέγει κάθε κράτος-μέλος της Ε.Ε. με τα χαρακτηριστικά στοιχεία που προαναφέρθηκαν δηλ. τον κωδικό αριθμό σφαγείου, τη χώρα προέλευσης (με τα αρχικά της γράμματα), των διακριτικών της ΕΕ και είναι συνήθως καφε-κόκκινου χρώματος

Για επιδόρπιο, ας προτιμηθούν φρούτα αντί γλυκών. Μια πλούσια φρουτοσαλάτα, ψητά μήλα, στο φούρνο, πασπαλισμένα, με κανέλα, ζελέ ή γιαούρτι, με χαμηλά λιπαρά, με κομματάκια φρούτων, είναι κάποιες αθώες και συγχρόνως γευστικές προτάσεις. Πριν από οτιδήποτε άλλο, ας μπει, στο πιάτο, σαλάτα. Αφ’ ενός θα ελαττώσει το διαθέσιμο χώρο, για τα υπόλοιπα φαγητά και αφ’ ετέρου θα μειώσει την όρεξη.

Τέλος, πέραν του φαγητού, στις γιορτινές ημέρες παρατηρείται η τάση για υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Επομένως, καλό είναι να προτιμηθεί κρασί ή μπύρα, που περιέχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε αλκόολ ή εναλλακτικά ο συνδυασμός του ποτού με σόδα ή αναψυκτικό λίγων θερμίδων μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια, μειώνοντας έτσι την καταναλισκόμενη ποσότητα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

13:45

ΣΥΡΙΖΑ: Αδιανόητη η ευκολία με την οποία ψεύδεται ο Καραμανλής

13:33

Κορκίδης: Η αύξηση του κατώτατου μισθού διατηρεί τη «ροπή κατανάλωσης» στην αγορά

13:28

Η Ουκρανία χρειάζεται λιγότερα στρατεύματα σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις

13:26

ΓΣΕΕ: Κατώτατος μισθός αναντίστοιχος των αναγκών των εργαζομένων

13:24

Η Sony Pictures Television Ανακοινώνει Σπουδαία Συμφωνία με την ΕΡΤ για την Προβολή Αγαπημένου Κινηματογραφικού και Τηλεοπτικού Περιεχομένου

13:19

Το 1% των πλουσιότερων Αμερικανών κατέχει πάνω από 44 τρισ. δολάρια - «Άλμα» 50% μετά την πανδημία

13:17

NED CLUB: «Το ευρωπαϊκό κενό και οι προκλήσεις της συμμετοχής των γυναικών σε υψηλές διοικητικές θέσεις»

13:16

Μαρινάκης: Πονεμένοι άνθρωποι μπήκαν «ασπίδα» στην πολιτική χυδαιότητα της αριστεράς

13:09

Πτώση 4,3% στις τιμές παραγωγού στη βιομηχανία τον Φεβρουάριο

13:02

Η Pepco εγκαινίασε το 30ό κατάστημά της στην Ελλάδα

12:58

ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση 2,3% του τζίρου στο λιανικό εμπόριο τον Ιανουάριο - Πτώση 8,9% στον όγκο πωλήσεων

12:50

Avramar: Έπεσαν οι υπογραφές για την ενδιάμεση χρηματοδότηση των 20 εκατ. ευρώ – Τα επόμενα βήματα

12:40

Στο διεθνές FTTH Conference στο Βερολίνο ο Διευθυντής Δικτύου Vodafone Ελλάδας

12:22

Καφούνης: Η αύξηση του κατώτατου μισθού να συνδυαστεί με μείωση του μη μισθολογικού κόστους

12:18

Ερντογάν: Θα επισκεφθεί τις ΗΠΑ στις 9/5 σύμφωνα με Τούρκο αξιωματούχο

12:06

Ορκίστηκε στη Θήβα ο Στέφανος Κασσελάκης

12:01

Κατώτατος μισθός: Πόσο αυξάνονται 18 επιδόματα και παροχές από την Δευτέρα - Αυξημένο και το Δώρο Πάσχα

12:00

Βαλτιμόρη: Η MSC σταματά τις παραδόσεις container κι αναζητά νέους τρόπους παράδοσης

11:51

Φραγκογιάννης: Ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας Ελλάδας-Μαυροβουνίου

11:45

Ισόβια στη Ρούλα Πισπιρίγκου για την ανθρωποκτονία της Τζωρτζίνας

11:44

ΑΑΔΕ: Άμεση ενημέρωση από τις εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών και τα διυλιστήρια για παραβάσεις πρατηρίων

11:42

Mytilineos - Data Youth: Ενδυνάμωση άνεργων νέων με Ψηφιακές Δεξιότητες για την ενίσχυση θέσεων εργασίας

11:32

Μητσοτάκης: Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός, από 1η Απριλίου

11:25

ΣΥΡΙΖΑ - Ευρωψηφοδέλτιο: Οι υποψήφιοι για τις προκριματικές εκλογές

11:17

Κλειστά σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - Θετικά πρόσημα σε Ιαπωνία, Κίνα

11:16

Υγεία: Το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου, ιδίως στις γυναίκες

11:04

Υπόθεση Κολωνού: Ένοχος ο Μίχος για όλες τις κατηγορίες - Η απόφαση για την 12χρονη

11:04

ΦΑΓΕ: Νέα παράταση για το 2027 παίρνει το νέο εργοστάσιο στην Ολλανδία

10:54

Σταϊκούρας: Η επένδυση στην κατασκευή έργων υποδομής δημιουργεί ένα πάγιο εθνικό κεφάλαιο

10:38

Moody's: Τα μέτρα της ΤτΕ για τα στεγαστικά δάνεια είναι θετικά για τα καλυμμένα ομόλογα