Tip of the Day

Τρόποι για να περάσετε «οικολογικά» Χριστούγεννα

19-12-2022 | 07:24
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τρόποι για να περάσετε «οικολογικά» Χριστούγεννα
Τα απόβλητα τροφίμων ευθύνονται για το 6-8% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Το άνοιγμα των δώρων, τα χριστουγεννιάτικα δέντρα και τα παραδοσιακά γλυκά μπορεί να αποτελούν το σήμα κατατεθέν των Χριστουγέννων αλλά σίγουρα, για πολλούς, η μεγαλύτερη απόλαυση είναι τα γεύματα στο σπίτι με συγγενείς. Η σπατάλη φαγητού κατά την περίοδο των εορτών αποτελεί κοινό τόπο και ως εκ τούτου, όσο λιγότερο φαγητό πετιέται, τόσο μεγαλύτερο όφελος προκύπτει για τον πλανήτη.

Τα απόβλητα τροφίμων ευθύνονται για το 6-8% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, επηρεάζοντας αρνητικά το περιβάλλον αλλά και τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Σύμφωνα με τον κορυφαίο κατασκευαστή ψυγείων Liebherr, οι Βρετανοί χάνουν περίπου 4,3 δισεκατομμύρια λίρες ετησίως σπαταλώντας τρόφιμα. Σε μια εποχή που όλοι προσπαθούμε να εξοικονομήσουμε χρήματα, αξίζει να προγραμματίσουμε εκ των προτέρων για να ελαχιστοποιήσουμε τη σπατάλη.

Ένας πρώτος κανόνας που θα μπορούσε να εφαρμοστεί είναι η χρήση λίστας στα σούπερ μάρκετ, η αγορά τροφίμων και προϊόντων που πραγματικά έχουμε ανάγκη και όχι προϊόντων απλώς και μόνο επειδή βρίσκονται σε προσφορά ενώ ένα χρήσιμο tip είναι να χρησιμοποιείται ένα καλάθι αντί για καρότσι, ώστε να μην καταλήξετε να βγείτε με περισσότερα από όσα έχετε ανάγκη όπως συμβουλεύει η ψυχολόγος καταναλωτών Dr Cathrine Jansson-Boyd από Πανεπιστήμιο Anglia Ruskin. «Αν έχετε ένα ξεχειλισμένο καλάθι αγορών, θα νομίζετε ότι αγοράζετε πολλά, αλλά είναι πιθανό να συνεχίσετε να προσθέτετε προϊόντα σε ένα καροτσάκι που είναι γεμάτο», λέει.

Ακόμη, ενώ οι μειωμένες τιμές και οι ειδικές προσφορές μπορεί να φαίνονται προφανείς εξοικονομήσεις χρημάτων, η αγορά πλεονάζοντος φαγητού καθαρά επειδή έχει μια καλή τιμή είναι πιο πιθανό να οδηγήσει σε σπατάλη τροφίμων.

«Οι έμποροι λιανικής χρησιμοποιούν εκπτώσεις, πολλαπλές αγορές και κάρτες πόντων για να προκαλέσουν ψυχολογικές αντιδράσεις, όπως ο φόβος της απώλειας ή η ανάγκη για άμεση ικανοποίηση, για να σας ενθαρρύνουν να αγοράσετε παρορμητικά», εξηγεί η Zana Busby, ψυχολόγος καταναλωτών και διευθύντρια της Retail Reflections Consultancy.

Ετοιμάστε μια λίστα αγορών και προσηλωθείτε σε αυτήν όσο το δυνατόν περισσότερο. Επίσης, εάν καταψύξετε τρόφιμα που πρόκειται να λήξουν σύντομα, αυτό μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή σπατάλης τροφίμων.

Όταν ετοιμάζετε τη λίστα αγορών για τα χριστουγεννιάτικα φαγητά σας, μπορείτε να έχετε υπολογίσει από πριν τις… γενναιόδωρες μερίδες που θα προσφέρετε με στόχο να αποφύγετε την περίσσεια τροφίμων.

Και φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε την ανακύκλωση. Ελέγξτε τις εορταστικές συσκευασίες των τροφίμων σας για να δείτε τι μπορεί και τι δεν μπορεί να ανακυκλωθεί. Η πλαστική μεμβράνη συχνά δεν είναι ανακυκλώσιμη, αλλά τα πλαστικά δοχεία συνήθως είναι, κάτι που ισχύει και για τα πλαστικά και γυάλινα μπουκάλια.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

16:33

Τραμπ: «Θα καταλήξουμε σε σπουδαία συμφωνία με Ιράν» - Απειλεί με νέους βομβαρδισμούς

16:24

Η Ρωσία θα διακόψει τις ροές πετρελαίου από Καζακστάν προς την Γερμανία μέσω του αγωγού Druzhba

16:10

Κίνα: Ανησυχία για τη χαλάρωση των περιορισμών στις εξαγωγές όπλων από την Ιαπωνία

15:53

Μ. Ανατολή: Οι ΗΠΑ αναχαίτησαν ιρανικό δεξαμενόπλοιο που υπόκειται σε κυρώσεις

15:50

CEO Uber για ΑΙ: Tα στελέχη λένε «όλα θα πάνε καλά» αλλά κρυφά παραδέχονται ότι έχουν χαθεί εκατομμύρια θέσεις εργασίας

15:42

Kaspersky: Προειδοποιεί για 26 ψεύτικες crypto wallet εφαρμογές στο App Store

15:36

Υπ. Μεταφορών: Ανοιχτό rebranding για τα λεωφορεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

15:23

Δύο νεκροί και 4 τραυματίες από πυρά εποίκων στη Δυτική Όχθη

15:21

Ο Τραμπ κατηγορεί το Ιράν ότι έχει παραβιάσει πολλές φορές την εκεχειρία

15:21

Intrum: Η ανάπτυξη και η Τεχνητή Νοημοσύνη στο επίκεντρο των ελληνικών επιχειρήσεων

15:20

ΥΠΑΑΤ: Ξεκινά ο εθνικός διάλογος ενόψει της νέας ΚΑΠ

15:17

Politico: Τουσκ και Μακρόν συζητούν κοινές πυρηνικές ασκήσεις - Συνεργασία και με Ελλάδα

15:16

Ηλεία: Πυρκαγιά σε δασική έκταση στη Ζαχάρω - Επιχειρούν 52 πυροσβέστες

15:08

Πιερρακάκης: «Το πλεόνασμα θα είναι πάνω από τον στόχο - Ο επιπλέον δημοσιονομικός χώρος θα επιστρέψει στους πολίτες»

15:01

Citi Wealth: Ταχεία επανατιμολόγηση του ρίσκου στις αγορές εξαιτίας των παγκόσμιων κραδασμών

14:47

UnitedHealth: Άλμα 7% της μετοχής μετά τα ισχυρά κέρδη πρώτου τριμήνου

14:36

Ταξιδιωτικό Ισοζύγιο: 1 δισ. ευρώ εισπράξεις στο δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου

14:31

ΥΠΕΝ: Ανοίγει ο δρόμος για θεσμοθέτηση του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Νοτίου Αιγαίου 1

14:28

Θεσσαλονίκη: Πυρκαγιά σε υλικά ανακύκλωσης στη Νεοχωρούδα

14:27

Τζιτζικώστας: Οι ακυρώσεις πτήσεων δεν συνδέονται με την επάρκεια καυσίμων, αλλά στις υψηλές τιμές τους

14:23

Κώτσηρας: «Στις σύνθετες συνθήκες που βιώνουμε δεν αφήνουμε την κοινωνία πίσω»

14:21

Η Γερμανία επανέλαβε ότι τάσσεται κατά της αναστολής της Συμφωνίας Σύνδεσης ΕΕ- Ισραήλ

14:02

Κάλας: Περιμένει «θετικές αποφάσεις» για την αποδέσμευση του δανείου προς την Ουκρανία

13:54

Μαρινάκης: Έρχονται νέα μέτρα στήριξης - Ανακοινώνονται ακόμα και αύριο

13:52

Goldman Sachs προς ΕΕ: Τα αδιάθετα του Ταμείου Ανάκαμψης να κατευθυνθούν στην Ενέργεια

13:48

ΔΕΗ: Με επιτυχία oλοκληρώθηκε η διάθεση oμολόγου για τους κατοίκους των νομών Κοζάνης - Φλώρινας

13:39

ΟΗΕ: Έκκληση για παροχή βοήθειας προς τους 20.000 αποκλεισμένους ναυτικούς στον Κόλπο

13:34

Ορκίστηκε ο νέος υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιος Καββαδάς

13:26

Βέλγος ΥΠΕΞ: Η συμπεριφορά του Ισραήλ στον Λίβανο είναι εντελώς απαράδεκτη

13:21

ΙΕΛΚΑ: Ο πόλεμος προκαλεί φόβο και θυμό στους καταναλωτές – Έξι στους δέκα αναβάλλουν αγορές