Tip of the Day

Τρόποι για να περάσετε «οικολογικά» Χριστούγεννα

19-12-2022 | 07:24
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τρόποι για να περάσετε «οικολογικά» Χριστούγεννα
Τα απόβλητα τροφίμων ευθύνονται για το 6-8% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Το άνοιγμα των δώρων, τα χριστουγεννιάτικα δέντρα και τα παραδοσιακά γλυκά μπορεί να αποτελούν το σήμα κατατεθέν των Χριστουγέννων αλλά σίγουρα, για πολλούς, η μεγαλύτερη απόλαυση είναι τα γεύματα στο σπίτι με συγγενείς. Η σπατάλη φαγητού κατά την περίοδο των εορτών αποτελεί κοινό τόπο και ως εκ τούτου, όσο λιγότερο φαγητό πετιέται, τόσο μεγαλύτερο όφελος προκύπτει για τον πλανήτη.

Τα απόβλητα τροφίμων ευθύνονται για το 6-8% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, επηρεάζοντας αρνητικά το περιβάλλον αλλά και τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Σύμφωνα με τον κορυφαίο κατασκευαστή ψυγείων Liebherr, οι Βρετανοί χάνουν περίπου 4,3 δισεκατομμύρια λίρες ετησίως σπαταλώντας τρόφιμα. Σε μια εποχή που όλοι προσπαθούμε να εξοικονομήσουμε χρήματα, αξίζει να προγραμματίσουμε εκ των προτέρων για να ελαχιστοποιήσουμε τη σπατάλη.

Ένας πρώτος κανόνας που θα μπορούσε να εφαρμοστεί είναι η χρήση λίστας στα σούπερ μάρκετ, η αγορά τροφίμων και προϊόντων που πραγματικά έχουμε ανάγκη και όχι προϊόντων απλώς και μόνο επειδή βρίσκονται σε προσφορά ενώ ένα χρήσιμο tip είναι να χρησιμοποιείται ένα καλάθι αντί για καρότσι, ώστε να μην καταλήξετε να βγείτε με περισσότερα από όσα έχετε ανάγκη όπως συμβουλεύει η ψυχολόγος καταναλωτών Dr Cathrine Jansson-Boyd από Πανεπιστήμιο Anglia Ruskin. «Αν έχετε ένα ξεχειλισμένο καλάθι αγορών, θα νομίζετε ότι αγοράζετε πολλά, αλλά είναι πιθανό να συνεχίσετε να προσθέτετε προϊόντα σε ένα καροτσάκι που είναι γεμάτο», λέει.

Ακόμη, ενώ οι μειωμένες τιμές και οι ειδικές προσφορές μπορεί να φαίνονται προφανείς εξοικονομήσεις χρημάτων, η αγορά πλεονάζοντος φαγητού καθαρά επειδή έχει μια καλή τιμή είναι πιο πιθανό να οδηγήσει σε σπατάλη τροφίμων.

«Οι έμποροι λιανικής χρησιμοποιούν εκπτώσεις, πολλαπλές αγορές και κάρτες πόντων για να προκαλέσουν ψυχολογικές αντιδράσεις, όπως ο φόβος της απώλειας ή η ανάγκη για άμεση ικανοποίηση, για να σας ενθαρρύνουν να αγοράσετε παρορμητικά», εξηγεί η Zana Busby, ψυχολόγος καταναλωτών και διευθύντρια της Retail Reflections Consultancy.

Ετοιμάστε μια λίστα αγορών και προσηλωθείτε σε αυτήν όσο το δυνατόν περισσότερο. Επίσης, εάν καταψύξετε τρόφιμα που πρόκειται να λήξουν σύντομα, αυτό μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή σπατάλης τροφίμων.

Όταν ετοιμάζετε τη λίστα αγορών για τα χριστουγεννιάτικα φαγητά σας, μπορείτε να έχετε υπολογίσει από πριν τις… γενναιόδωρες μερίδες που θα προσφέρετε με στόχο να αποφύγετε την περίσσεια τροφίμων.

Και φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε την ανακύκλωση. Ελέγξτε τις εορταστικές συσκευασίες των τροφίμων σας για να δείτε τι μπορεί και τι δεν μπορεί να ανακυκλωθεί. Η πλαστική μεμβράνη συχνά δεν είναι ανακυκλώσιμη, αλλά τα πλαστικά δοχεία συνήθως είναι, κάτι που ισχύει και για τα πλαστικά και γυάλινα μπουκάλια.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

01:21

Καμία αλλαγή από MSCI στους ελληνικούς δείκτες

23:55

ΗΠΑ: Αντιτίθεται σε οποιαδήποτε προσάρτηση της Δυτικής Όχθης

23:45

Στάρμερ: Δεν θα εγκαταλείψω την εντολή που μου δόθηκε να αλλάξω τη χώρα

23:35

Πολάκης: «Χυδαία» η αίτηση άρσης ασυλίας μου

23:24

Κάρνεϊ: Θα διευθετηθεί η κατάσταση με τη γέφυρα Γκόρντι Χόου

23:14

Wall Street: «3x3» ρεκόρ για Dow Jones - Πιέσεις για S&P 500 ελέω λιανικών πωλήσεων

23:02

Δύο προφυλακίσεις για το κύκλωμα λαθραίων τσιγάρων - Αύριο απολογούνται οι φερόμενοι ως αρχηγοί

22:50

Οριακή πτώση για το πετρέλαιο με Ιράν και αμερικανικά «μάκρο» στο επίκεντρο

22:32

Αυστρία, Τσεχία και Σλοβακία ζητούν να μειωθεί το κόστος ενέργειας στην ΕΕ

22:14

Ο Τραμπ στηρίζει τον υπουργό Εμπορίου Χάουαρντ Λάτνικ

22:00

Κεραμέως για δημοσιεύματα που αφορούν σε προγράμματα κατάρτισης: Ζούμε την απόλυτη διαστρέβλωση

21:42

Απώλειες σχεδόν 1% για τον χρυσό - Πτώση και για τα υπόλοιπα πολύτιμα μέταλλα

21:22

Ευρωβουλευτές ΠΑΣΟΚ: Η ΕΕ οφείλει να προστατεύει τους παραγωγούς της

21:08

Αλβανία: Συγκρούσεις αστυνομίας - διαδηλωτών, ζητούν την παραίτηση της αντιπροέδρου

21:02

Ιρλανδία: Πρωτοποριακό πρόγραμμα παροχής βασικού εισοδήματος για τους καλλιτέχνες

20:49

Τραμπ: «Αν δεν υπάρξει συμφωνία με το Ιράν, θα κάνουμε κάτι πολύ σκληρό»

20:36

Στις 16 Φεβρουαρίου οι υπογραφές με Chevron για τα 4 μπλοκ σε Κρήτη και Πελοπόννησο

20:25

Οι νέοι Έλληνες «παντρεύτηκαν» την AI: Πρώτοι στη χρήση τεχνητής νοημοσύνης στην Ευρώπη

20:13

Κίνα: Στροφή από το αμερικανικό χρέος με έμφαση στη γεωοικονομική της ασφάλεια

20:11

Χρυσοχοΐδης: Προσοχή στα deep fake βίντεο! Αλλοιώνουν την πραγματικότητα

19:56

Ουκρανία: Τουλάχιστον τέσσερις άμαχοι νεκροί σε ρωσικά και ουκρανικά πλήγματα

19:44

Ζαχαράκη: Χωρίς προειλημμένες αποφάσεις ο Εθνικός Διάλογος για νέο Λύκειο και Εθνικό Απολυτήριο

19:31

Έκτος σε συχνότητα ο καρκίνος κεφαλής, τραχήλου, φάρυγγα & λάρυγγα - Δωρεάν εξετάσεις για ενήλικες

19:21

Προφυλακίστηκε ο 54χρονος σμήναρχος που κατηγορείται για κατασκοπεία

19:13

Σε μικτό έδαφος οι ευρωαγορές - Άλμα άνω του 11% για την Philips

19:11

Συνάντηση Δήμα - Γκιλφόιλ: Στο επίκεντρο ο Κάθετος Διάδρομος

18:57

«Σπαρτιάτες»: Ομόφωνα αθώοι από το Εφετείο οι 13 κατηγορούμενοι για εξαπάτηση εκλογέων

18:44

ΕΕ: Πράσινο φως σε κατάλογο «ασφαλών χωρών» και νέες διαδικασίες ασύλου

18:40

Εισροές €137 εκατ. τον Ιανουάριο στο ΧΑ από ξένους επενδυτές – Εκτοξεύθηκε η αξία συναλλαγών

18:24

Ξανά στην «επίθεση» η Paramount: Νέα προσφορά 2,8 δισ. για να «σπάσει» το deal Warner-Netflix