Tip of the Day

Τρόποι για να περάσετε «οικολογικά» Χριστούγεννα

19-12-2022 | 07:24
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τρόποι για να περάσετε «οικολογικά» Χριστούγεννα
Τα απόβλητα τροφίμων ευθύνονται για το 6-8% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Το άνοιγμα των δώρων, τα χριστουγεννιάτικα δέντρα και τα παραδοσιακά γλυκά μπορεί να αποτελούν το σήμα κατατεθέν των Χριστουγέννων αλλά σίγουρα, για πολλούς, η μεγαλύτερη απόλαυση είναι τα γεύματα στο σπίτι με συγγενείς. Η σπατάλη φαγητού κατά την περίοδο των εορτών αποτελεί κοινό τόπο και ως εκ τούτου, όσο λιγότερο φαγητό πετιέται, τόσο μεγαλύτερο όφελος προκύπτει για τον πλανήτη.

Τα απόβλητα τροφίμων ευθύνονται για το 6-8% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, επηρεάζοντας αρνητικά το περιβάλλον αλλά και τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Σύμφωνα με τον κορυφαίο κατασκευαστή ψυγείων Liebherr, οι Βρετανοί χάνουν περίπου 4,3 δισεκατομμύρια λίρες ετησίως σπαταλώντας τρόφιμα. Σε μια εποχή που όλοι προσπαθούμε να εξοικονομήσουμε χρήματα, αξίζει να προγραμματίσουμε εκ των προτέρων για να ελαχιστοποιήσουμε τη σπατάλη.

Ένας πρώτος κανόνας που θα μπορούσε να εφαρμοστεί είναι η χρήση λίστας στα σούπερ μάρκετ, η αγορά τροφίμων και προϊόντων που πραγματικά έχουμε ανάγκη και όχι προϊόντων απλώς και μόνο επειδή βρίσκονται σε προσφορά ενώ ένα χρήσιμο tip είναι να χρησιμοποιείται ένα καλάθι αντί για καρότσι, ώστε να μην καταλήξετε να βγείτε με περισσότερα από όσα έχετε ανάγκη όπως συμβουλεύει η ψυχολόγος καταναλωτών Dr Cathrine Jansson-Boyd από Πανεπιστήμιο Anglia Ruskin. «Αν έχετε ένα ξεχειλισμένο καλάθι αγορών, θα νομίζετε ότι αγοράζετε πολλά, αλλά είναι πιθανό να συνεχίσετε να προσθέτετε προϊόντα σε ένα καροτσάκι που είναι γεμάτο», λέει.

Ακόμη, ενώ οι μειωμένες τιμές και οι ειδικές προσφορές μπορεί να φαίνονται προφανείς εξοικονομήσεις χρημάτων, η αγορά πλεονάζοντος φαγητού καθαρά επειδή έχει μια καλή τιμή είναι πιο πιθανό να οδηγήσει σε σπατάλη τροφίμων.

«Οι έμποροι λιανικής χρησιμοποιούν εκπτώσεις, πολλαπλές αγορές και κάρτες πόντων για να προκαλέσουν ψυχολογικές αντιδράσεις, όπως ο φόβος της απώλειας ή η ανάγκη για άμεση ικανοποίηση, για να σας ενθαρρύνουν να αγοράσετε παρορμητικά», εξηγεί η Zana Busby, ψυχολόγος καταναλωτών και διευθύντρια της Retail Reflections Consultancy.

Ετοιμάστε μια λίστα αγορών και προσηλωθείτε σε αυτήν όσο το δυνατόν περισσότερο. Επίσης, εάν καταψύξετε τρόφιμα που πρόκειται να λήξουν σύντομα, αυτό μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή σπατάλης τροφίμων.

Όταν ετοιμάζετε τη λίστα αγορών για τα χριστουγεννιάτικα φαγητά σας, μπορείτε να έχετε υπολογίσει από πριν τις… γενναιόδωρες μερίδες που θα προσφέρετε με στόχο να αποφύγετε την περίσσεια τροφίμων.

Και φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε την ανακύκλωση. Ελέγξτε τις εορταστικές συσκευασίες των τροφίμων σας για να δείτε τι μπορεί και τι δεν μπορεί να ανακυκλωθεί. Η πλαστική μεμβράνη συχνά δεν είναι ανακυκλώσιμη, αλλά τα πλαστικά δοχεία συνήθως είναι, κάτι που ισχύει και για τα πλαστικά και γυάλινα μπουκάλια.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

13:38

ΥΠΑΑΤ: Έκτακτη σύσκεψη αύριο με κτηνοτρόφους της Λέσβου για τον αφθώδη πυρετό

13:26

Εθνική Ασφαλιστική: Ισχυρές επιδόσεις και σταθερή πορεία ανάπτυξης το 2025

13:24

Το Ιράν σταμάτησε τις εξαγωγές πετροχημικών προϊόντων

13:11

Εθνική Ασφαλιστική: Ισχυρές επιδόσεις και σταθερή πορεία ανάπτυξης το 2025

13:06

Το ΑΙ δίχως όρια στο σχολείο απειλεί τη διαδικασία μάθησης, όπως φανερώνουν δύο μελέτες

12:54

Καθυστερήσεις έως και 3 ώρες σε ευρωπαϊκά αεροδρόμια - Νέο σύστημα που επηρεάζει και την Ελλάδα

12:51

Πόσο κοστίζει το πιο ακριβό εισιτήριο για τη συναυλία της Άννας Βίσση στο ΟΑΚΑ

12:50

ΕΛΣΤΑΤ: Αυξήθηκε ο αριθμός των αυτοκινήτων που κυκλοφόρησαν πρώτη φορά τον Μάρτιο

12:39

Skroutz: Αύξηση 23% στις παραγγελίες και παραδόσεις μία ημέρα ταχύτερα το φετινό Πάσχα

12:27

ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση 1% στον τζίρο των επιχειρήσεων με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων τον Φεβρουάριο

12:24

Νέα υπηρεσία κυβερνοασφάλειας Virtual Security Officer Services από την Cosmote Telekom

12:24

Στάρμερ: «Τα social media να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την ασφάλεια των παιδιών στο διαδίκτυο»

12:09

Ιράν: «Έχουμε σημειώσει πρόοδο σε κάποια θέματα με τις ΗΠΑ - Παραμένουν θεμελιώδεις διαφωνίες»

12:08

Προς νέο ρεκόρ συνταξιοδοτήσεων και το 2026 - Η αύξηση των ορίων ηλικίας και η εργασία μετά την σύνταξη

12:03

Κόστα: «Η Ρωσία επιλέγει να τρομοκρατεί σκοπίμως τους αμάχους στην Ουκρανία»

11:56

Η easyJet αναμένει αύξηση των ζημιών στο α' εξάμηνο - Απώλειες ως 8% για τη μετοχή

11:54

Μητσοτάκης: Νομοθετική πρωτοβουλία για επιτάχυνση υποθέσεων που αφορούν πολιτικά πρόσωπα

11:43

Μιχαηλίδου για «Νταντάδες της Γειτονιάς»: Την Παρασκευή 24 Απριλίου ανοίγουν οι αιτήσεις

11:41

Revolut: Οι Έλληνες γίνονται «στρατηγικοί καταναλωτές» στην προσωπική φροντίδα

11:38

Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων: Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία είναι θεσμός του κράτους Δικαίου - Δεν καταργείται με νόμο

11:33

Ουκρανία: Ο Ζελένσκι ζητά να παραδοθεί εγκαίρως βοήθεια στο Κίεβο

11:28

TSMC: Κατά 58% εκτοξεύτηκαν τα καθαρά κέρδη στο α' τρίμηνο - Στα 18,2 δισ. δολάρια

11:27

Βουλή - ΟΠΕΚΕΠΕ: Την Τετάρτη στην Ολομέλεια η άρση ασυλίας των 11+2 βουλευτών της ΝΔ

11:16

Λαζαρίδης: «Ζητώ τον πλήρη, έντοκο καταλογισμό οποιωνδήποτε αχρεωστήτως καταβληθέντων σε εμένα ποσών»

11:15

Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών XI: Η ενέργεια στο επίκεντρο της διεθνούς ατζέντας

11:13

Συζήτηση για το Κράτος Δικαίου στη Βουλή - Δείτε live

11:12

Η Premia Properties χτύπησε το καμπανάκι της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών

11:11

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ήπια άνοδος και επιστροφή στις 2.300 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη

11:10

ΔΥΠΑ: Το Σάββατο στις Σέρρες 800 ευκαιρίες εργασίας στην 54η «Ημέρα Καριέρας»

11:09

Τριπλή Διεθνής Διάκριση στα αρχιτεκτονικά βραβεία TAC Awards, για το Showroom της "Ακρόλιθος" στην Καβάλα