Tip of the Day

Πώς θα πάρει η ελληνική γουνοποιία λεφτά από το ΕΣΠΑ

05-10-2022 | 07:18
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς θα πάρει η ελληνική γουνοποιία λεφτά από το ΕΣΠΑ
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Έκτακτη επιχορήγηση με την μορφή κεφαλαίου κίνησης σε επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και τις διεθνείς κυρώσεις που επιβλήθηκαν προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης με κονδύλια του ΕΣΠΑ. Θα δίνει επιχορηγήσεις σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των γούνινων και συναφών ειδών οι οποίες, έχοντας ήδη πληγεί από την υγειονομική κρίση του COVID19, θίγονται υπέρμετρα από τις συνέπειες της επίθεσης της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την ΕΕ ή τους διεθνείς εταίρους της και τα αντίμετρα που ελήφθησαν.

Η επιχορήγηση έρχεται να καλύψει με τη μορφή κεφαλαίου κίνησης μελλοντικές λειτουργικές δαπάνες και αγορές εμπορευμάτων χρήσης και πρώτων υλών προκειμένου να εξασφαλιστεί μέρος της απαιτούμενης ρευστότητας για την συνέχιση των οικονομικών δραστηριοτήτων και της λειτουργίας των επιχειρήσεων, στηρίζοντας έτσι εμμέσως και τη διατήρηση θέσεων εργασίας. Ωφελούμενοι της ενίσχυσης της παρούσας δράσης είναι οι επιχειρήσεις του κλάδου της γούνας και συναφών ειδών, ανεξάρτητα από τη νομική τους μορφή, που νομίμως λειτουργούν και δραστηριοποιούνται στη χώρα και έχουν κάνει έναρξη στην αρμόδια ΔΟΥ μέχρι την 31.12.2021.

Ο ενδεικτικός συνολικός προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται σε 20 εκατ. ευρώ και κατανέμεται ενδεικτικά σε 17 εκατ. ευρώ για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και σε 3 εκατ. ευρώ για Μεγάλες Επιχειρήσεις από αμιγώς εθνικούς πόρους.

Σε κάθε επιχείρηση (διακριτό ΑΦΜ) που έχει πληγεί από την εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία και τις διεθνείς κυρώσεις προς τη Ρωσία και δραστηριοποιείται σε επιλέξιμο στην πρόσκληση ΚΑΔ, σύμφωνα με τους Κοινοτικούς Κανονισμούς θα αποδίδεται, μη επιστρεπτέο ποσό επιχορήγησης ανάλογο των γενικών εξόδων και του κόστους πρώτων υλών έτους 2019, με βάση τις υποβληθείσες φορολογικές δηλώσεις της επιχείρησης.

Σύμφωνα με στατιστικά από το Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών τα συναφή προϊόντα οι εξαγωγές προς την Ρωσία συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο μερίδιο (25,7%) στον σύνολο των εξαγωγών το 2020 με τις εξαγωγές προς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να έπονται με μερίδιο 15,5%. Μάλιστα πρόκειται για ένα κλάδο που έχει ήδη πληγεί υπέρμετρα από την υγειονομική κρίση του COVID19 και τους περιορισμούς που τέθηκαν στις μετακινήσεις καθώς η συρρίκνωση των εξαγωγών το 2020 σε σύγκριση με το 2019 ήταν της τάξης του 70%.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

13:31

Γερμανία: Η εισαγγελία κατηγορεί τις ουκρανικές αρχές για τη δολιοφθορά στους αγωγούς Nord Stream

13:24

Ο Όμιλος Softweb αποκτά τη δική του εταιρική ψηφιακή παρουσία

13:21

Υπ. Ανάπτυξης: Ολοκληρώθηκαν έργα εκσυγχρονισμού σε 6 Βιομηχανικές Περιοχές

13:20

Επίσκεψη του ΥΠΕΞ Συρίας στον Λίβανο

13:16

kariera.gr: Αναβαθμίζει την εμπειρία σύνδεσης υποψηφίων και επιχειρήσεων

13:07

Έρευνα HR Trends της Randstad για τη Βόρεια Ελλάδα: Οι τάσεις της αγοράς εργασίας για το 2026

13:03

Τρ. Πειραιώς: Θετική η δυναμική της οικονομίας το α΄ τρίμηνο - Οι 3 στηρίξεις στο ΑΕΠ

12:59

Παπασταύρου: «Η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της πατρίδας μας είναι εθνική υπόθεση»

12:56

Ουκρανία: Περισσότερα από δύο εκατομμύρια θύματα μεταξύ των στρατιωτικών και στις δύο πλευρές

12:51

Η KNDS αναβάλει την αρχική δημόσια προσφορά της εν μέσω δυσκολίων στην αγορά του αμυντικού τομέα

12:46

Citi: Έχουν πάρει «φωτιά» οι συγχωνεύσεις και εξαγορές στη Βρετανία

12:43

Ο Ευ. Μυτιληναίος παραδίδει τη σκυτάλη της Προεδρίας της European Metals

12:31

Γαλλία: Αυξήθηκε ο αριθμός των θανάτων από πνιγμό εν μέσω καύσωνα

12:23

Mερίδιο 5% στην OpenAI εξετάζει να δώσει ο Σαμ Άλτμαν στην κυβέρνηση Τραμπ

12:20

Κοινοτικός προϋπολογισμός: Οι Γερμανοί και οι άλλοι;

12:18

Η Πλαίσιο Computers ανακοινώνει νέα σύνθεση του Διοικητικού της Συμβουλίου

12:16

Ιράν - ΗΠΑ: Το «συντομότερο δυνατό» μετά την κηδεία Χαμενεΐ η επανάληψη των συνομιλιών

12:13

Η OB Streem εξαγοράζει τον Όμιλο Med Frιgo

12:11

Οριστικό τέλος στην περικοπή συντάξεων χηρείας - Δεν υπάρχει αξίωση για αναδρομικά

12:09

ΕΕ: Η Κάλας θα ζητήσει νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας μετά τις επιθέσεις στο Κίεβο

12:05

Νέες απώλειες για το πετρέλαιο - Προς 4η συναπτή πτωτική εβδομάδα

12:02

Goldman Sachs: Στις προτιμώμενες αγορές το Χρηματιστήριο της Αθήνας -Τιμή στόχος 2.600 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη

12:00

Μητσοτάκης: Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο από ποτέ

11:56

Apollo Hills: Ολοκληρώθηκε ένα σημαντικό στάδιο κατασκευής

11:45

Υψηλές δόσεις ενδοφλέβιας βιταμίνης C μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου και σήψης σε ασθενείς με τραύματα

11:42

ΔΕΗ: Με πέντε νέες, ευέλικτες αεριοστροβιλικές μονάδες ενισχύονται οι σταθμοί σε Χίο, Λέσβο και Ρόδο

11:35

REMAX Ελλάς: Ποια διαμερίσματα βγήκαν «πρωταθλητές» στις αγοραπωλησίες κατοικιών

11:28

Γαλλία: Πυροσβέστες αγωνίζονται να θέσουν υπό έλεγχο δασική πυρκαγιά στα νότια της χώρας

11:18

Η Google χάνει τη μάχη για το πρόστιμο-ρεκόρ των 4,1 δισ. ευρώ που επέβαλε η ΕΕ

11:17

Κίνα - ΕΕ: Επίσημη ίδρυση κοινού μηχανισμού διαβούλευσης για το εμπόριο και τις επενδύσεις