Tip of the Day

Πώς θα πάρει η ελληνική γουνοποιία λεφτά από το ΕΣΠΑ

05-10-2022 | 07:18
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς θα πάρει η ελληνική γουνοποιία λεφτά από το ΕΣΠΑ

Έκτακτη επιχορήγηση με την μορφή κεφαλαίου κίνησης σε επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και τις διεθνείς κυρώσεις που επιβλήθηκαν προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης με κονδύλια του ΕΣΠΑ. Θα δίνει επιχορηγήσεις σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των γούνινων και συναφών ειδών οι οποίες, έχοντας ήδη πληγεί από την υγειονομική κρίση του COVID19, θίγονται υπέρμετρα από τις συνέπειες της επίθεσης της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την ΕΕ ή τους διεθνείς εταίρους της και τα αντίμετρα που ελήφθησαν.

Η επιχορήγηση έρχεται να καλύψει με τη μορφή κεφαλαίου κίνησης μελλοντικές λειτουργικές δαπάνες και αγορές εμπορευμάτων χρήσης και πρώτων υλών προκειμένου να εξασφαλιστεί μέρος της απαιτούμενης ρευστότητας για την συνέχιση των οικονομικών δραστηριοτήτων και της λειτουργίας των επιχειρήσεων, στηρίζοντας έτσι εμμέσως και τη διατήρηση θέσεων εργασίας. Ωφελούμενοι της ενίσχυσης της παρούσας δράσης είναι οι επιχειρήσεις του κλάδου της γούνας και συναφών ειδών, ανεξάρτητα από τη νομική τους μορφή, που νομίμως λειτουργούν και δραστηριοποιούνται στη χώρα και έχουν κάνει έναρξη στην αρμόδια ΔΟΥ μέχρι την 31.12.2021.

Ο ενδεικτικός συνολικός προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται σε 20 εκατ. ευρώ και κατανέμεται ενδεικτικά σε 17 εκατ. ευρώ για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και σε 3 εκατ. ευρώ για Μεγάλες Επιχειρήσεις από αμιγώς εθνικούς πόρους.

Σε κάθε επιχείρηση (διακριτό ΑΦΜ) που έχει πληγεί από την εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία και τις διεθνείς κυρώσεις προς τη Ρωσία και δραστηριοποιείται σε επιλέξιμο στην πρόσκληση ΚΑΔ, σύμφωνα με τους Κοινοτικούς Κανονισμούς θα αποδίδεται, μη επιστρεπτέο ποσό επιχορήγησης ανάλογο των γενικών εξόδων και του κόστους πρώτων υλών έτους 2019, με βάση τις υποβληθείσες φορολογικές δηλώσεις της επιχείρησης.

Σύμφωνα με στατιστικά από το Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών τα συναφή προϊόντα οι εξαγωγές προς την Ρωσία συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο μερίδιο (25,7%) στον σύνολο των εξαγωγών το 2020 με τις εξαγωγές προς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να έπονται με μερίδιο 15,5%. Μάλιστα πρόκειται για ένα κλάδο που έχει ήδη πληγεί υπέρμετρα από την υγειονομική κρίση του COVID19 και τους περιορισμούς που τέθηκαν στις μετακινήσεις καθώς η συρρίκνωση των εξαγωγών το 2020 σε σύγκριση με το 2019 ήταν της τάξης του 70%.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

22:48

ΗΠΑ: Το υπουργείο Δικαιοσύνης δημοσιοποίησε 3 εκατομμύρια έγγραφα της υπόθεσης Έπστιν

22:35

Τα πιθανά σενάρια ενός ενδεχόμενου αμερικανικού πλήγματος στο Ιράν

22:20

Τίμερμανς: Η Πράσινη Συμφωνία παραμένει μονόδρομος – Η Ελλάδα να γίνει ενεργειακός κόμβος

22:05

ΗΠΑ: O Λουίτζι Μαντζιόνε δεν θα βρεθεί αντιμέτωπος με τη θανατική ποινή

21:48

Sell off για τα πολύτιμα μέταλλα - Κατρακύλα 30% για ασήμι, «βουτιά» 11% για χρυσό

21:30

Τραμπ: «Πολύ κοντά» μια συμφωνία μεταξύ Ρωσίας - Ουκρανίας

21:25

Bloomberg: Η Ελλάδα προειδοποιεί τους πλοιοκτήτες να μην πλέουν κοντά στις ακτές του Ιράν

21:23

Κλήρωση Eurojackpot 30/01/26: Τα αποτελέσματα και οι αριθμοί που κερδίζουν

21:20

Δήμας: Ξεκινά η κατασκευή του βασικού τμήματος του ΒΟΑΚ Ηράκλειο - Χανιά - Κίσσαμος

21:11

Πιερρακάκης στο Economist Impact: Η Ελλάδα έχει κάνει reset - Θεμέλιο της κυριαρχίας η αξιοπιστία

21:05

Ζελένσκι: Η Ουκρανία θα ενισχύσει την αντιαεροπορική της άμυνα εναντίον των drones

21:03

Παναμάς: Η Maersk θα αναλάβει προσωρινά τη διαχείριση δύο λιμανιών στην είσοδο της Διώρυγας

20:56

Κακοκαιρία τριών ημερών από το Σάββατο - Πότε «χτυπά» την Αττική

20:49

Τραμπ: «Δεν ζήτησα από τον Γουόρς να μειώσει τα επιτόκια - Εκείνος το θέλει»

20:45

Στουρνάρας: Σε πολύ ισχυρότερη θέση οι ελληνικές τράπεζες

20:36

Ζελένσκι: Δεν υπήρξαν ούτε ρωσικές, ούτε ουκρανικές επιθέσεις σε ενεργειακούς στόχους

20:22

Γουόλερ (Fed) για επιτόκια: Απαιτούνται περισσότερες περικοπές

20:20

ΕΛΑΣ: Αποκαταστάθηκε η βλάβη στη γραμμή 100 της Άμεσης Δράσης Αττικής

20:15

Ουκρανία: Εσπευσμένη απομάκρυνση οικογενειών με παιδιά από επτά χωριά στο Χάρκοβο

20:09

Η επιλογή Γουόρς για τη Fed ταρακουνά τις αγορές: Άλμα δολαρίου, κατάρρευση πολύτιμων μετάλλων

20:06

Hellenic Train: Με λεωφορεία, από 31 Ιανουαρίου, τα επιβατικά δρομολόγια Αλεξανδρούπολη – Ορμένιο

19:58

Τραμπ: «Το Ιράν θέλει συμφωνία - Μεγάλη αρμάδα κατευθύνεται στην περιοχή»

19:45

Ουκρανία: Ανησυχίες για την πυρηνική ασφάλεια - ΔΟΑΕ συγκαλεί το Συμβούλιο των κυβερνητών του

19:40

Μητσοτάκης: Οι πολίτες αποδέχονται πως οι δαπάνες για την άμυνα είναι απαραίτητες

19:33

Μετρό: Ανοιχτοί από 1/2 οι σταθμοί Συγγρού Φιξ, Νέος Κόσμος και Άγιος Ιωάννης και μετά τις 21:40

19:25

Πιερρακάκης: «Μηδενίσαμε τον φόρο για πολύτεκνους και νέους κάτω των 25 ετών»

19:19

Όμιλος CSG - ΕΑΣ: Συμφωνία για σύσταση της κοινοπραξίας Hellenic Ammunition ΑΕ στο Λαύριο

19:13

«Πράσινος» ο Ιανουάριος για τις ευρωαγορές - Ο 7ος σερί κερδοφόρος μήνας για Stoxx 600

19:07

Τηλεφωνική επικοινωνία Γεραπετρίτη με τον αμερικανό ΥΠΕΞ Μ. Ρούμπιο

18:58

Σερβία: Τερμάτισαν τους αποκλεισμούς των συνόρων οι οδηγοί φορτηγών