Tip of the Day

Πώς θα πάρει η ελληνική γουνοποιία λεφτά από το ΕΣΠΑ

05-10-2022 | 07:18
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς θα πάρει η ελληνική γουνοποιία λεφτά από το ΕΣΠΑ
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Έκτακτη επιχορήγηση με την μορφή κεφαλαίου κίνησης σε επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και τις διεθνείς κυρώσεις που επιβλήθηκαν προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης με κονδύλια του ΕΣΠΑ. Θα δίνει επιχορηγήσεις σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των γούνινων και συναφών ειδών οι οποίες, έχοντας ήδη πληγεί από την υγειονομική κρίση του COVID19, θίγονται υπέρμετρα από τις συνέπειες της επίθεσης της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την ΕΕ ή τους διεθνείς εταίρους της και τα αντίμετρα που ελήφθησαν.

Η επιχορήγηση έρχεται να καλύψει με τη μορφή κεφαλαίου κίνησης μελλοντικές λειτουργικές δαπάνες και αγορές εμπορευμάτων χρήσης και πρώτων υλών προκειμένου να εξασφαλιστεί μέρος της απαιτούμενης ρευστότητας για την συνέχιση των οικονομικών δραστηριοτήτων και της λειτουργίας των επιχειρήσεων, στηρίζοντας έτσι εμμέσως και τη διατήρηση θέσεων εργασίας. Ωφελούμενοι της ενίσχυσης της παρούσας δράσης είναι οι επιχειρήσεις του κλάδου της γούνας και συναφών ειδών, ανεξάρτητα από τη νομική τους μορφή, που νομίμως λειτουργούν και δραστηριοποιούνται στη χώρα και έχουν κάνει έναρξη στην αρμόδια ΔΟΥ μέχρι την 31.12.2021.

Ο ενδεικτικός συνολικός προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται σε 20 εκατ. ευρώ και κατανέμεται ενδεικτικά σε 17 εκατ. ευρώ για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και σε 3 εκατ. ευρώ για Μεγάλες Επιχειρήσεις από αμιγώς εθνικούς πόρους.

Σε κάθε επιχείρηση (διακριτό ΑΦΜ) που έχει πληγεί από την εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία και τις διεθνείς κυρώσεις προς τη Ρωσία και δραστηριοποιείται σε επιλέξιμο στην πρόσκληση ΚΑΔ, σύμφωνα με τους Κοινοτικούς Κανονισμούς θα αποδίδεται, μη επιστρεπτέο ποσό επιχορήγησης ανάλογο των γενικών εξόδων και του κόστους πρώτων υλών έτους 2019, με βάση τις υποβληθείσες φορολογικές δηλώσεις της επιχείρησης.

Σύμφωνα με στατιστικά από το Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών τα συναφή προϊόντα οι εξαγωγές προς την Ρωσία συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο μερίδιο (25,7%) στον σύνολο των εξαγωγών το 2020 με τις εξαγωγές προς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να έπονται με μερίδιο 15,5%. Μάλιστα πρόκειται για ένα κλάδο που έχει ήδη πληγεί υπέρμετρα από την υγειονομική κρίση του COVID19 και τους περιορισμούς που τέθηκαν στις μετακινήσεις καθώς η συρρίκνωση των εξαγωγών το 2020 σε σύγκριση με το 2019 ήταν της τάξης του 70%.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:53

Αύξηση 3,7% για τις γεννήσεις στην Πορτογαλία το 2025

23:37

ΗΠΑ: Το Κέντρο Κένεντι αφαιρεί το όνομα του Τραμπ από τον ιστότοπό του

23:24

Ουκρανία: Ποινή φυλάκισης για υπόθεση διαφθοράς στον πρώην πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου

23:15

Επιφυλακτικότητα στην Wall Street μετά το τεχνολογικό sell off

23:03

Σεισμός μεγέθους 4,1 Ρίχτερ στο Προκόπι Ευβοίας

22:58

Με μικρή άνοδο έκλεισε το πετρέλαιο παρά το ενδοσυνεδριακό +5%

22:50

Bank of America: Πολλά τα «καμπανάκια» για τις αμερικανικές μετοχές - «Κατοχυρώστε κέρδη»

22:47

ΟΠΕΚΕΠΕ: Δύο προσωρινά κρατούμενοι για παράνομες επιδοτήσεις σε Κοζάνη και Αγρίνιο

22:33

Οι ΗΠΑ βίωσαν τη δεύτερη πιο θερμή της άνοιξη που έχει καταγραφεί ποτέ

22:15

ΥΠΑΑΤ: Πρόσκληση ύψους 4 εκατ. ευρώ για τον χωροταξικό σχεδιασμό στις υδατοκαλλιέργειες

22:00

Γερμανία: Μέλη της AfD καταγγέλλουν το κόμμα τους για «μεθόδους Γκέμπελς»

21:52

Γεραπετρίτης: Τα δικαιώματα του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων αποτελούν υπόθεση όλου του Ελληνισμού

21:38

Γιατί η επόμενη κονσόλα παιχνιδιών μπορεί να κοστίζει 1.000 δολάρια

21:30

Ουγγαρία: Μειώνονται κατά 40% οι απολαβές των βουλευτών

21:19

Βόρεια Εύβοια: Αυτοψίες και καταγραφή ζημιών στις σεισμόπληκτες περιοχές

21:15

Υπ. Μεταφορών: Επτά κράτη - μέλη συνυπογράφουν ελληνική πρόταση για μείωση γραφειοκρατίας

21:06

Κόσοβο: Η εκλογική νίκη Κούρτι δεν εξασφαλίζει πολιτική σταθερότητα - Η ΕΕ ζητάει συμβιβασμούς

20:59

ΔΕΗ: Δάνειο 175 εκατ. ευρώ από EBRD για νέα έργα ΑΠΕ σε Ελλάδα, Βουλγαρία και Ρουμανία

20:56

Το Ισραήλ απορρίπτει τους όρους του Ιράν και «θα συνεχίσει να επιχειρεί» στον Λίβανο

20:49

Συνεχίζονται τα ισραηλινά πλήγματα στον νότιο Λίβανο κατά στόχων της Χεζμπολάχ

20:44

Αμερικανικές δυνάμεις «εξουδετέρωσαν» πετρελαιοφόρο δεξαμενόπλοιο στον Κόλπο του Ομάν

20:39

Έρχεται το «ισχυρότερο Ελ Νίνιο που έχει καταγραφεί ποτέ»: Πώς θα επηρεάσει τον καιρό στην Ελλάδα

20:33

Νετανιάχου προς Τραμπ: Το Ισραήλ ασκεί το δικαίωμά του να αμυνθεί «όποτε είναι απαραίτητο»

20:22

Πυροσβεστική: 74 συλλήψεις από 1η Ιανουαρίου έως σήμερα για πυρκαγιές

20:20

Σ. Αραβία: Βαλλιστικός πύραυλος από την Υεμένη είχε κατεύθυνση προς «χώρα της περιοχής»

20:14

Ιταλία: «Ισοπαλία» στον β' γύρο των δημοτικών εκλογών - Νικήτρια η αντιπολίτευση στις πρωτεύουσες νομών

20:09

Το μέτωπο του Λιβάνου δοκιμάζει τη συμμαχία Τραμπ - Νετανιάχου

20:01

Θεοδωρικάκος: «Tο νομοσχέδιο για την καταναλωτική πίστη προστατεύει από τραπεζικές καταχρηστικές συμπεριφορές»

19:44

Μεικτή εικόνα στα ευρωπαϊκά ταμπλό

19:44

Dassault και Airbus δεν έλυσαν τις διαφορές τους σχετικά με την κατασκευή των μαχητικών FCAS