Tip of the Day

Πώς θα πάρει η ελληνική γουνοποιία λεφτά από το ΕΣΠΑ

05-10-2022 | 07:18
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς θα πάρει η ελληνική γουνοποιία λεφτά από το ΕΣΠΑ
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Έκτακτη επιχορήγηση με την μορφή κεφαλαίου κίνησης σε επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και τις διεθνείς κυρώσεις που επιβλήθηκαν προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης με κονδύλια του ΕΣΠΑ. Θα δίνει επιχορηγήσεις σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των γούνινων και συναφών ειδών οι οποίες, έχοντας ήδη πληγεί από την υγειονομική κρίση του COVID19, θίγονται υπέρμετρα από τις συνέπειες της επίθεσης της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την ΕΕ ή τους διεθνείς εταίρους της και τα αντίμετρα που ελήφθησαν.

Η επιχορήγηση έρχεται να καλύψει με τη μορφή κεφαλαίου κίνησης μελλοντικές λειτουργικές δαπάνες και αγορές εμπορευμάτων χρήσης και πρώτων υλών προκειμένου να εξασφαλιστεί μέρος της απαιτούμενης ρευστότητας για την συνέχιση των οικονομικών δραστηριοτήτων και της λειτουργίας των επιχειρήσεων, στηρίζοντας έτσι εμμέσως και τη διατήρηση θέσεων εργασίας. Ωφελούμενοι της ενίσχυσης της παρούσας δράσης είναι οι επιχειρήσεις του κλάδου της γούνας και συναφών ειδών, ανεξάρτητα από τη νομική τους μορφή, που νομίμως λειτουργούν και δραστηριοποιούνται στη χώρα και έχουν κάνει έναρξη στην αρμόδια ΔΟΥ μέχρι την 31.12.2021.

Ο ενδεικτικός συνολικός προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται σε 20 εκατ. ευρώ και κατανέμεται ενδεικτικά σε 17 εκατ. ευρώ για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και σε 3 εκατ. ευρώ για Μεγάλες Επιχειρήσεις από αμιγώς εθνικούς πόρους.

Σε κάθε επιχείρηση (διακριτό ΑΦΜ) που έχει πληγεί από την εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία και τις διεθνείς κυρώσεις προς τη Ρωσία και δραστηριοποιείται σε επιλέξιμο στην πρόσκληση ΚΑΔ, σύμφωνα με τους Κοινοτικούς Κανονισμούς θα αποδίδεται, μη επιστρεπτέο ποσό επιχορήγησης ανάλογο των γενικών εξόδων και του κόστους πρώτων υλών έτους 2019, με βάση τις υποβληθείσες φορολογικές δηλώσεις της επιχείρησης.

Σύμφωνα με στατιστικά από το Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών τα συναφή προϊόντα οι εξαγωγές προς την Ρωσία συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο μερίδιο (25,7%) στον σύνολο των εξαγωγών το 2020 με τις εξαγωγές προς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να έπονται με μερίδιο 15,5%. Μάλιστα πρόκειται για ένα κλάδο που έχει ήδη πληγεί υπέρμετρα από την υγειονομική κρίση του COVID19 και τους περιορισμούς που τέθηκαν στις μετακινήσεις καθώς η συρρίκνωση των εξαγωγών το 2020 σε σύγκριση με το 2019 ήταν της τάξης του 70%.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:54

Γάλλος πρωθυπουργός: «Σοβαρές απειλές» ξένης παρέμβασης στις εκλογές του 2027

23:42

Νέος υπουργός Άμυνας της Βρετανίας ο Νταν Τζάρβις

23:28

Ρεκόρ για την IPO της SpaceX: «Μάζεψε»75 δισ. δολάρια - Πόσο αποτιμάται

23:16

Η αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή έδωσε «φτερά» στη Wall Street - Ράλι 2,54% για Nasdaq

23:04

Διευκρινίσεις του e-ΕΦΚΑ για το κατασκηνωτικό πρόγραμμα

22:51

«Παράθυρο» Τραμπ για υπογραφή συμφωνίας με Ιράν στην Ευρώπη - Πότε ανοίγουν τα Στενά του Ορμούζ

22:40

Euronext Athens: Καθαρό μέρισμα 0,109 ευρώ ανά μετοχή - Στις 30 Ιουνίου η καταβολή

22:37

Πιερρακάκης: Οι επενδύσεις στην ενέργεια κλειδί για ανταγωνιστικότητα και ασφάλεια της Ευρώπης

22:24

Αγαπηδάκη: «Δεν δεχόμαστε η Υγεία να καθορίζεται από το πορτοφόλι»

22:11

Κλήρωση Τζόκερ: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 1,4 εκατ. ευρώ

22:02

Το κλιματικό φαινόμενο Ελ Νίνιο ξεκίνησε, ανακοίνωσε η αμερικανική υπηρεσία NOAA

21:58

Ανοδικό ξέσπασμα 2% για τον χρυσό μετά το deal Τεχεράνης - Ουάσιγκτον

21:45

Ορμούζ και Fed κρίνουν τις επόμενες κινήσεις της Λαγκάρντ

21:36

Η Ford ανακηρύχθηκε η πιο εμβληματική εταιρεία στην Αμερική

21:31

Χαλάνδρι: «Φάμπρικα» παράνομων σκευασμάτων ντόπινγκ σε φαρμακείο - 14 συλλήψεις

21:17

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την αδειοδότηση των περιφερειακών καναλιών

21:03

To Nego Box του 1,73 τρισ. ευρώ ανοίγει και επισήμως τη μάχη του νέου κοινοτικού προϋπολογισμού

20:50

Πετρέλαιο: Η συμφωνία Τραμπ - Ιράν «βύθισε» σχεδόν 3% το Brent

20:35

Ο Τραμπ ακύρωσε τις επιθέσεις στο Ιράν: «Έχουμε συμφωνία» - Τι απαντά η Τεχεράνη

20:27

Ιράν σε ΗΠΑ για νησί Χαργκ: «Προσέξτε, θα απαντήσουμε συντριπτικά» - «Έρχεται τέλμα δίχως τέλος»

20:25

Αναβλήθηκε επ' αόριστον το άνοιγμα της νέας γέφυρας στα σύνορα Καναδά- ΗΠΑ

20:23

Κάλας σε Αραγτσί: Πόλεμος πλήρους κλίμακας θα είχε τεράστιο κόστος για όλη τη Μ. Ανατολή

20:10

Μητσοτάκης: Μεγαλύτερη επιτυχία μας η μείωση του χρέους - Εκλογές την άνοιξη του 2027

20:09

ΑΑΔΕ: Φιλοξένησε την 3η Διάσκεψη των Γενικών Διευθυντών Τελωνείων Δυτικών Βαλκανίων και ΕΕ

19:52

Έκκληση Γκουτέρες σε ΗΠΑ και Ιράν για αποκατάσταση της εκεχειρίας

19:38

Βυθίστηκαν δύο τουριστικά σκάφη μετά από πυρκαγιά στους Παξούς

19:24

ΥΠΕΣ: Σαρωτικές αλλαγές στον Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης - Τι παρουσίασε ο Θ. Λιβάνιος

19:10

Κέρδη στις ευρωαγορές κόντρα σε ΕΚΤ και Τραμπ - Ράλι 9% για Hugo Boss

19:01

Flexopack: Διανέμει καθαρό μέρισμα 0,166 ευρώ ανά μετοχή - 7 Ιουλίου η καταβολή

18:52

Autohellas: Στα 220,9 εκατ. ο κύκλος εργασιών το α' τρίμηνο