Tip of the Day

Κωδικοί πρόσβασης: Έξι τρόποι διαρροής - Τι να προσέξετε

21-09-2022 | 07:11
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Κωδικοί πρόσβασης: Έξι τρόποι διαρροής - Τι να προσέξετε

Οι κωδικοί πρόσβασης στη σύγχρονη εποχή αποτελούν το Α και το Ω για πάρα πολύ κόσμο και η διαρροή τους μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα.

Ακόμη και το πιο απλό ή αμελητέο με την πρώτη ματιά όπως ένας κωδικός πρόσβασης σε έναν παλιό λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που χρησιμοποιείται σπάνια και δεν περιέχει τίποτα αξιόλογο, μπορεί να θέσει τα στοιχεία σας σε μεγάλο κίνδυνο εάν αυτά συνδέονται στα κοινωνικά δίκτυα, τραπεζικές ή άλλες εφαρμογές.

Η Kaspersky, μια παγκόσμια εταιρεία ψηφιακής ασφάλειας με έτος ίδρυσης το 1997, επισημαίνει τους κινδύνους ένας ο κωδικός να βρεθεί στα χέρια εγκληματιών του κυβερνοχώρου όπου εκτός από την απειλή απώλειας χρημάτων και δεδομένων, μπορεί να σας εκθέσει σε φίλους, οικογένεια και συναδέλφους.

Παράλληλα, αναδεικνύει τους τρόπους που μπορούν να κλαπούν τα διαπιστευτήριά σας και αλλά και το πώς να μειώσετε τον κίνδυνο διαρροής τους.

Trojan stealers

Αυτοί οι κρυφοί κατάσκοποι, όταν βρίσκονται στη συσκευή σας, συνήθως δεν εμφανίζουν ορατά σημάδια δραστηριότητας. Εξάλλου, όσο περισσότερο παραμένουν απαρατήρητοι, τόσο περισσότερα από τα δεδομένα σας μπορούν να κλέψουν και να τα μεταβιβάσουν σε αυτούς που τα χειρίζονται, όπως κωδικούς πρόσβασης για τραπεζικές εφαρμογές ή υπηρεσίες gaming.

Ένα Trojan μπορεί να εισέλθει στον υπολογιστή ή το smartphone σας εάν ανοίξετε ένα κακόβουλο αρχείο που έχει σταλεί από άλλον χρήστη, που έχει ληφθεί από έναν ιστότοπο ή έχει αντιγραφεί από εξωτερικά μέσα. Θυμηθείτε ότι οποιοδήποτε εκτελέσιμο αρχείο από το διαδίκτυο είναι μια πιθανή παγίδα.

Αλλά ακόμη και εκείνα τα αρχεία που μοιάζουν με μη εκτελέσιμα πρέπει να αντιμετωπίζονται με προσοχή. Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου κάνουν ό,τι μπορούν για να ξεγελάσουν τα θύματα συγκαλύπτοντας κακόβουλα αρχεία σε εικόνες, βίντεο, αρχεία, έγγραφα ή οτιδήποτε άλλο, και συχνά τα καταφέρνουν. Για παράδειγμα, μπορεί να αλλάξουν το εικονίδιο ή να χρησιμοποιήσουν ένα «έξυπνο» όνομα αρχείου που μιμείται μια ασφαλή εκδοχή του γνήσιου. Επιπλέον, ακόμη και ένα συνηθισμένο έγγραφο του Office μπορεί να μετατραπεί σε παγίδα υπό ορισμένες συνθήκες: μια κακόβουλη εγκατάσταση στο έγγραφο μπορεί να εκμεταλλευτεί μια ευπάθεια στο πρόγραμμα που χρησιμοποιείτε για να το ανοίξετε.

Phishing

Τα phising e-mails εντοπίζονται σε διάφορες παραλλαγές, αλλά ο στόχος είναι πάντα να σας παρασύρουν σε έναν ψεύτικο ιστότοπο και να σας κάνουν να εισαγάγετε τα διαπιστευτήριά σας. Μπορεί να είναι ένα μήνυμα που λέει ότι ο τραπεζικός σας λογαριασμός έχει αποκλειστεί ή μια early-bird προσφορά για να εγγραφείτε σε κάποια συνδρομητική πλατφόρμα. Ή μπορεί να είναι ένας σύνδεσμος phishing από έναν ελκυστικό άγνωστο στο Tinder, έναν πιθανό αγοραστή του προϊόντος σας στο Amazon ή ακόμα και έναν στενό φίλο (αν το e-mail του παραβιάστηκε από απατεώνες).

Η τυπική συμβουλή σε αυτήν την περίπτωση είναι να κοιτάζετε πάντα με προσοχή τη διεύθυνση URL: ορισμένοι ψεύτικοι ιστότοποι έχουν ένα επιπλέον γράμμα στη διεύθυνση, ένα διπλό domain name κ.λπ. Ωστόσο, αυτό δεν βοηθά πάντα, καθώς οι σύγχρονοι εγκληματίες του κυβερνοχώρου έχουν μάθει πώς να συγκαλύπτουν την απάτη. Για παράδειγμα, σε περίπτωση browser-in-the-browser επίθεσης, ενδέχεται να δείτε έναν phising ιστότοπο με γνήσια διεύθυνση.

Επιθέσεις browser

Συχνά, οι κωδικοί πρόσβασης αποσπώνται μέσω τρωτών σημείων ή επεκτάσεων του προγράμματος περιήγησης. Στην πρώτη περίπτωση, ο ειδικά δημιουργημένος κώδικας σε μια ιστοσελίδα εγκαθιστά spyware στη συσκευή σας. Στο δεύτερο, εγκαθιστάτε μόνοι σας ένα κακόβουλο πρόγραμμα που έχει μεταμφιεστεί σε μια εύχρηστη επέκταση ενός προγράμματος περιήγησης. Μετά από αυτό, όταν πηγαίνετε, για παράδειγμα, σε έναν ιστότοπο τράπεζας, αυτό το πρόγραμμα ανακατευθύνει όλο το traffic μέσω ενός διακομιστή μεσολάβησης χάκερ, διαχέοντας εντωμεταξύ τους κωδικούς σας.

Δημόσιο Wi-Fi

Οι εισβολείς μπορούν επίσης να υποκλέψουν δεδομένα (συμπεριλαμβανομένων των κωδικών πρόσβασης) που αποστέλλονται μέσω του δικτύου εάν χρησιμοποιείτε μη κρυπτογραφημένο ή παλιό Wi-Fi με προστασία WEP. Μια άλλη παραλλαγή είναι όταν ένας χάκερ δημιουργεί ένα δημόσιο σημείο πρόσβασης Wi-Fi με όνομα παρόμοιο με ένα υπάρχον δίκτυο (που συνήθως ανήκει σε ένα κοντινό καφέ, ξενοδοχείο ή επιχειρηματικό κέντρο). Ο απρόσεκτος χρήστης συνδέεται στο ψεύτικο hotspot και όλο του το traffic μεταβιβάζεται απευθείας στους εγκληματίες του κυβερνοχώρου.

Μπορείτε να αποφύγετε τέτοιες διαρροές ελέγχοντας προσεκτικά τα ονόματα των δικτύων, αποφεύγοντας ύποπτα σημεία πρόσβασης και απενεργοποιώντας την αυτόματη σύνδεση στο Wi-Fi. Ακόμα καλύτερα, βεβαιωθείτε ότι όλη η επισκεψιμότητά σας είναι κρυπτογραφημένη και, στη συνέχεια, ακόμα κι αν συνδεθείτε σε λάθος σημείο πρόσβασης, οι εγκληματίες δεν θα γνωρίζουν τι στέλνετε ή πού.

Κωδικοί παντού

Στη συνέχεια, φυσικά, υπάρχουν άνθρωποι που σημειώνουν τους κωδικούς πρόσβασης σε αυτοκόλλητες σημειώσεις και κομμάτια χαρτιού τα οποία αφήνουν σε κοινή θέα. Μην λειτουργείτε έτσι. Είναι επίσης επικίνδυνο να γράφετε κωδικούς πρόσβασης σε μη ασφαλή αρχεία κειμένου στον υπολογιστή ή το smartphone σας ή να αποθηκεύετε κωδικούς πρόσβασης στο πρόγραμμα περιήγησης για αυτόματη συμπλήρωση.

Τι να κάνετε λοιπόν; Σε τελική ανάλυση, οι ειδικοί δεν σταματούν να επισημαίνουν την ανάγκη για ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης που είναι αδύνατον να πέσουν θύμα brute force. Επίσης, προτρέπουν τους χρήστες να μην χρησιμοποιούν τον ίδιο κωδικό πρόσβασης περισσότερες από μία φορές, γιατί εάν ο συγκεκριμένος κωδικός κλαπεί, οι εισβολείς θα μπορέσουν να αποσπάσουν πολλά πράγματα. Είναι η λύση, λοιπόν, να δημιουργήσουμε ένα memory palace γεμάτο μεγάλους, πολύπλοκους κωδικούς πρόσβασης; Σχεδόν κανείς δεν έχει τόσο προικισμένο μυαλό.

Μια ευκολότερη επιλογή είναι να χρησιμοποιήσετε έναν διαχειριστή κωδικών πρόσβασης που προστατεύεται από ισχυρή κρυπτογράφηση.

Εξωτερικές διαρροές

Όλα τα παραπάνω σχετίζονται με τη διατήρηση των κωδικών πρόσβασης στον υπολογιστή σας, αλλά συχνά διαρροές πραγματοποιούνται και στις απομακρυσμένες υπηρεσίες Διαδικτύου: ηλεκτρονικά καταστήματα, κοινωνικά δίκτυα, crypto exchanges ή οποιοσδήποτε άλλος τόπος που απαιτεί έλεγχο ταυτότητας σύνδεσης. Επιπλέον, οι ιδιοκτήτες τέτοιων ιστότοπων δεν είναι πάντα πρόθυμοι να αναφέρουν τέτοιες εισβολές. Εν τω μεταξύ, τα δεδομένα σας διαβιβάζονται ή διατίθενται προς πώληση στο dark web. Οι ειδικοί της Infosec παρακολουθούν τη δημοσίευση τέτοιων βάσεων δεδομένων και προειδοποιούν τους χρήστες.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

08:42

25η Μαρτίου: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω των παρελάσεων - Ποιοι δρόμοι κλείνουν

08:29

Ισραήλ: Η κυβέρνηση ψήφισε πρόταση δυσπιστίας κατά της γενικής εισαγγελέα του κράτους

08:29

Γερμανία και Γαλλία για σύλληψη Ιμάμογλου: Οπισθοδρόμηση και «σοβαρή επίθεση» στη δημοκρατία

08:20

Τι να κάνετε αν χακαριστεί ο λογαριασμός σας στο WhatsApp

08:16

Στην τελική ευθεία για το «Καλάθι του Πάσχα»

08:11

Το υπουργείο Εσωτερικών επισκέπτεται σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης

08:09

«Παραγωγικές» οι συνομιλίες ΗΠΑ - Ουκρανίας στο Ριάντ, εκτιμά το Κίεβο

08:05

Τιμές διαμερισμάτων: Από τα ψηλά στα χαμηλά και πάλι στα ψηλά – Το γράφημα της εβδομάδας

08:02

Πόσα χρήματα πήρε η Ελλάδα για την άνοδο στην A' Κατηγορία του Nations League

07:46

Τι είδαν στη νίκη των μωρών του Γιοβάνοβιτς ο Κυριάκος, ο Σωκράτης κι ο Καλλιάνος

07:32

Attica Bank: Επιτυχημένα τα πρώτα δείγματα γραφής του πέμπτου τραπεζικού πόλου – Οι στόχοι της CEO Ελ. Βρεττού

07:26

Φράγματα – ΣΔΙΤ: «Κυλούν» (αργά) διαγωνισμοί 500 εκατ. ευρώ σε Κρήτη και Θεσσαλία

07:23

Εφορία: Ψηφιακή «παγίδα» για παράνομα οχήματα - Ειδικοί σαρωτές θα «διαβάζουν» τις πινακίδες

07:12

Χωρίς προηγούμενο οι κλιματικές καταστροφές το 2024 - Τι δείχνουν τα στοιχεία

07:05

Οι πωλήσεις του Πόλσον - Εξηγήσεις για τα προβλήματα - Στο ΚΑΣ το Ποσείδι

23:44

Πιερρακάκης: Οι επόμενες γενιές έχουν να διδαχθούν πολλά από την παρακαταθήκη του Ελευθερίου Βενιζέλου

23:20

Ισραήλ: Συγκροτεί ειδική διοίκηση για «εθελούσια» αναχώρηση Παλαιστινίων από τη Γάζα

22:49

Ευκαιρίες και προκλήσεις της εφαρμογής του AI στην πρόγνωση ακραίων φαινομένων

22:19

Στην ελίτ του Nations League η Εθνική Ελλάδος - Συγχαρητήρια Μητσοτάκη

22:12

Ιμάμογλου από τη φυλακή: 15 εκατ. πολίτες είπαν «φτάνει πια» στον Ερντογάν

22:05

Τζόκερ: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 7,7 εκατ. ευρώ

21:46

ΗΠΑ: Η σύζυγος του αντιπροέδρου Βανς θα κάνει επίσημη επίσκεψη στη Γροιλανδία την Πέμπτη

21:19

WWF: Θερμή η ανταπόκριση για την «Ώρα της Γης»

20:49

Απολύθηκαν οκτώ δικαστές από την Πειθαρχική Ολομέλεια Αρείου Πάγου

20:23

Ένας νεκρός σε ναυάγιο ταχύπλοου με μετανάστες στο Φαρμακονήσι

19:45

Γερμανία: Τι φέρνει η «απασφάλιση» του χρέους σε αγορές ομολόγων - Οι παγίδες για την περιφέρεια της ΕΕ

19:37

Καναδάς: Πρόωρες εκλογές στις 28 Απριλίου προκήρυξε ο Κάρνεϊ

19:13

Ισραήλ: Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε την ανεξαρτησία 13 οικισμών στην Δυτική Όχθη

18:48

Σαουδική Αραβία: Ξεκίνησαν οι συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών Ουκρανίας και ΗΠΑ

18:24

Σε ύφεση η φωτιά στον Άγιο Νικήτα Λευκάδας