Tip of the Day

Προσωπικός Ιατρός: Ξεκινούν οι εγγραφές στα ιδιωτικά φαρμακεία – Η διαδικασία

07-09-2022 | 07:24
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Προσωπικός Ιατρός: Ξεκινούν οι εγγραφές στα ιδιωτικά φαρμακεία – Η διαδικασία
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Ξεκινάει τις επόμενες ημέρες η εγγραφή των πολιτών στον προσωπικό ιατρό και από τα φαρμακεία. Η συμμετοχή των φαρμακείων στο πρόγραμμα κρίθηκε αναγκαία, καθώς αρκετοί πολίτες -κυρίως μεγαλύτερης ηλικίας- αδυνατούν να εγγραφούν μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, όπου η είσοδος γίνεται με τους κωδικούς taxisnet και τον ΑΜΚΑ.

Για την εγγραφή στα φαρμακεία ο πολίτης προσέρχεται αυτοπροσώπως φέροντας μαζί του, προς απλή επίδειξη, έγγραφο ταυτοποίησης (όπως δελτίο ταυτότητας) ή φωτοαντίγραφο αυτού.

Ο φαρμακοποιός εισέρχεται στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, ως διαπιστευμένος χρήστης, με τους προσωπικούς του κωδικούς ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και καταχωρεί τον ΑΜΚΑ του πολίτη.

Στη βάση εμφανίζεται λίστα όλων των εγγεγραμμένων στο πρόγραμμα προσωπικών ιατρών, εκ των οποίων αυτοί που έχουν συμπληρώσει το όριο εγγραφών τους εμφανίζονται με την ένδειξη «μη διαθέσιμος».

O φαρμακοποιός επιλέγει προσωπικό ιατρό με βάση την επιθυμία του πολίτη και ολοκληρώνει την εγγραφή του σε αυτόν. Με την ολοκλήρωση της εγγραφής ο πολίτης λαμβάνει ενημερωτικό SMS ή/και email για την ολοκλήρωση της εγγραφής.

Η αποζημίωση των φαρμακοποιών για τη συμμετοχή τους στη διαδικασία εγγραφής των πολιτών σε προσωπικό ιατρό, ορίζεται εφάπαξ στο ποσό των 3 ευρώ ανά εγγραφή.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν ήδη να προχωρήσουν στην εγγραφή τους αυτοπροσώπως σε δομή υγείας Π.Φ.Υ. ή σε προσωπικό ιατρό, φέροντας επίσης μαζί τους, τον ΑΜΚΑ τους και -προς απλή επίδειξη- έγγραφο ταυτοποίησης ή φωτοαντίγραφο.

Κίνητρα και αντικίνητρα

  • Από την 01-01-2023 οι εγγεγραμμένοι σε προσωπικό ιατρό πολίτες, θα έχουν προτεραιότητα κατά τον προγραμματισμό των επισκέψεών τους στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία σε δημόσιες μονάδες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
  • Από την 01-09-2023 οι τηρούντες τη διαδικασία των παραπομπών πολίτες, θα έχουν προτεραιότητα κατά την παραπομπή τους στους ιατρούς ειδικοτήτων των Κέντρων Υγείας, τις δημόσιες δομές δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας και τους συμβεβλημένους με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. παρόχους υπηρεσιών υγείας.
  • Από την 01-10-2022 προβλέπεται πρόσθετη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη του πολίτη, ο οποίος δεν είναι εγγεγραμμένος σε προσωπικό ιατρό, κατά ποσοστό 10%, επιπλέον του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής του. Αυτό σημαίνει ότι η μηδενική συμμετοχή θα αυξάνεται στο 10%, όπου ήταν 10% στο 20% και όπου ήταν 25% στο 35%.
  • Από την 01-10-2022 προβλέπεται πρόσθετη συμμετοχή στις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις και πράξεις, στα νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές και στις λοιπές παροχές, κατά ποσοστό 10%, επιπλέον του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής του.
  • Από την 01-01-2023 τα παραπάνω προβλεπόμενα προσαυξάνονται κατά ποσοστό 10%, επιπλέον της πρόσθετης συμμετοχής επί του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής στην φαρμακευτική δαπάνη και στις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις και πράξεις, στα νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές και στις λοιπές παροχές, ανερχόμενα σε ποσοστό 20% επί του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής του.

Τέλος, όπως αναφέρεται στη σχετική Υπουργική Απόφαση, «θα καθοριστεί και θα εξειδικευτεί το σύστημα συνεπειών (αντικινήτρων) για τη μη τήρηση της διαδικασίας του συστήματος παραπομπών από τον προσωπικό ιατρό από την 01-09-2023, συνιστάμενο στην εξυπηρέτηση από τις μονάδες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας μόνο των έκτακτων περιστατικών».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

14:49

Το δύσκολο καλοκαίρι του Ζελένσκι

14:23

Κικίλιας από Ζάκυνθο: «Υλοποιούνται λιμενικά έργα στο νησί για πρώτη φορά μετά το 1999»

14:13

ΟΣΔΕ 2026: Ψηφίστηκαν οι ευθύνες - Aναμένονται οι κανόνες

13:52

Οριοθετήθηκε η φωτιά στη Φθιώτιδα - Επιχειρούν εναέρια μέσα

13:40

Πόροι 3,4 δισ. ευρώ για 901 έργα ύδρευσης και αποχέτευσης σε πάνω από 170 δήμους

13:24

Χαρδαλιάς: «Είμαστε στα μισά της θητείας μας και το 58,8% του σχεδίου μας ήδη υλοποιείται»

13:03

Το αναπτυξιακό στοίχημα της ΔΕΘ - Το σχέδιο για τις επενδύσεις μετά το Ταμείο Ανάκαμψης

12:49

Η Εθνική Ομάδα πόλο κατέκτησε το World Cup - Συγχαρητήρια από Μητσοτάκη, Τασούλα

12:38

Ρουμανία: F-16 κατέρριψε drone που παραβίασε τον εναέριο χώρο της

12:22

Η τιμή του κακάο υποχωρεί, αλλά η σοκολάτα παραμένει ακριβή

11:58

Μητσοτάκης για Όλυμπο: «Εθνική επιτυχία πρώτου μεγέθους η ένταξη στην Unesco»

11:43

NYT: Ο Τραμπ αναστέλλει προσωρινά μεγάλη επίθεση κατά του Ιράν

11:30

Επιδημία Έμπολα στη ΛΔ Κονγκό: 1.354 θάνατοι επί συνόλου 3.075 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων

11:10

H ευρύτερη περιοχή του Ολύμπου στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco

10:51

Σε διαδικασία αναζωογόνησης οι οικονομικές σχέσεις Ελλάδας και Κίνας

10:34

ΗΠΑ: Εφετείο απορρίπτει διάταγμα Τραμπ για την επιστολική ψήφο σε 23 πολιτείες

10:25

Δεν «αρέσει» πια η ελληνική επαρχία

10:12

Μητσοτάκης: Έξτρα μείωση 10 λεπτά στο diesel τον Αύγουστο - Στα 15 λεπτά η συνολική έκπτωση

10:06

Προσωρινά στον «πάγο» ο δεύτερος γύρος χρηματοδότησης της DeepSeek

09:50

ESM: Το ελληνικό χρέος θα συνεχίσει να μειώνεται ακόμα και στο δυσμενές σενάριο

09:44

Θεοδωρικάκος: Περισσότερες επενδύσεις και καλύτερες δουλειές για πιο ισχυρή παραγωγική Ελλάδα

09:36

Κτηματολόγιο: Έρχεται το νέο GIS που αλλάζει τη διαχείριση όλων των ακινήτων στην Ελλάδα

09:31

Βερολίνο: Αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε πεζούς - Μία νεκρή, αναζητείται ο δράστης

09:26

Μαίνονται οι πυρκαγιές σε Ισπανία και Γαλλία: Μαζικές εκκενώσεις και «στάχτη» χιλιάδες στρέμματα

09:17

Tottis Bingo: Έσπασαν το φράγμα των 100 εκατ. οι πωλήσεις για τη «βασίλισσα» της γκοφρέτας

09:12

Φρέσκα κεφάλαια αλλάζουν τον χάρτη της πληροφορικής

09:06

Scope: Το στοίχημα της νέας αρχιτεκτονικής για τις ευρωπαϊκές τράπεζες - Οι ευκαιρίες και οι κίνδυνοι

09:00

Ρύθμιση 72 δόσεων προς τον ΕΦΚΑ: Πάνω από 2.500 οι αιτήσεις των οφειλετών - Οι «κόφτες» που αποκλείουν την πλειοψηφία τους

23:48

Ρόδος: Νέο θανατηφόρο τροχαίο - Θύμα 28χρονος οδηγός μοτοσυκλέτας

23:20

Ταξίδι με παιδιά: Πρακτικός οδηγός ασφάλειας για κάθε οικογένεια