Tip of the Day

Τι πρέπει να θυμόμαστε για τις σχολικές αγορές

06-09-2022 | 07:40
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τι πρέπει να θυμόμαστε για τις σχολικές αγορές
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Η πολύχρωμη αγορά των τετραδίων, των μολυβιών, των βιβλίων και των άλλων μικροπραγμάτων συναρπάζει τη φαντασία των παιδιών. Αρκετές εταιρίες παραγωγής σχολικών ειδών εκμεταλλεύονται αυτή τη φαντασία, για να δημιουργήσουν, στα παιδιά μας, λανθασμένα καταναλωτικά πρότυπα και, τελικά, να τα οδηγήσουν, στον υπερκαταναλωτισμό. Από τα είδη, που προωθούνται στην αγορά, αρκετά είναι, εντελώς, περιττά. Αυτά, που θεωρούνται απαραίτητα, για ένα μαθητή, διατίθενται, σε πολλές και διαφορετικές ποιότητες και τιμές. Η επιλογή των σχολικών ειδών πρέπει να βασίζεται στο αν αυτά πληρούν τις προϋποθέσεις, που θέτει το διδακτικό προσωπικό, ώστε να γίνεται καλύτερα και ευκολότερα η διεργασία της μάθησης, στο σχολείο και στο σπίτι.

Επειδή η αγορά σχολικών ειδών μπορεί να είναι μια εμπειρία συμμετοχής και μάθησης, τόσο για το γονέα όσο και για το μαθητή, το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών δημοσιεύει έναν οδηγό με χρήσιμες συμβουλές για αυτή την εμπειρία, καθώς είναι μια ευκαιρία να περάσουν, μαζί, ένα όμορφο απόγευμα και να μάθουν, με ποιο τρόπο να κάνουν χρήσιμες και ευχάριστες αγορές:

  • Πρέπει, να συζητήσουμε, με το παιδί μας, να του εξηγήσουμε και να του δώσουμε να καταλάβει τις παγίδες των διαφημίσεων, για τα σχολικά είδη καθώς και τους τρόπους, που διάφορες εταιρείες μας οδηγούν, στην υπερκατανάλωση. Είναι πολύ βασικό να καταλάβει το παιδί ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά, ανάμεσα στο τι πραγματικά χρειάζεται, για το σχολείο και στο τι νομίζει ότι χρειάζεται. Πρέπει να καταλάβει ότι η "ομορφιά" των σχολικών ειδών δεν είναι, απαραίτητα, συνδεδεμένη, με τη μόδα της εποχής, αλλά, σίγουρα, επιβαρύνει το πορτοφόλι της οικογένειας. Αυτή η χρονική περίοδος μας προσφέρει μια, από τις καλύτερες ευκαιρίες, να εξηγήσουμε, στο παιδί μας, τα σωστά καταναλωτικά πρότυπα και τη στάση ζωής, που πρέπει να έχει, απέναντι στην κατανάλωση.
  • Όταν βεβαιωθούμε ότι το παιδί μας κατάλαβε τους κινδύνους, ετοιμάζουμε έναν κατάλογο, με τα είδη, που θεωρούμε απαραίτητα. Στη διαδικασία αυτή, το παιδί μας πρέπει να συμμετέχει. Αν πιστεύει ότι συναποφάσισε, μαζί μας, για τα σχολικά του είδη, θα αποφύγουμε τριβές, όταν θα κάνουμε τις αγορές μας.
  • Είναι φυσικό, έστω και μετά από όλα αυτά, το παιδί μας, κάποιες στιγμές, να παρασυρθεί, από την ποικιλία της αγοράς και να μας ζητήσει να αγοράσουμε κάποια πράγματα, τα οποία δεν είχαμε συμπεριλάβει, στον κατάλογο. Αν θεωρούμε ότι είναι περιττά, πρέπει να αρνηθούμε, έστω και αν στεναχωρήσουμε το μικρό μας καταναλωτή.
  • Μελετούμε, με προσοχή, τη σήμανση των σχολικών ειδών. Δεν πρέπει να παρασυρθούμε, από τα χρώματα και τα σχέδια των σχολικών ειδών. Δεν πρέπει να υποχωρήσουμε, στην πίεση του παιδιού μας, να του κάνουμε το χατίρι.
  • Πρέπει να εξηγήσουμε στο παιδί μας, ότι τα σχολικά είδη είναι εργαλείο μάθησης και όχι μέσο επίδειξης.
  • Τηρούμε, αυστηρά, τον κατάλογο, που μας συστήνει το σχολείο. Η έρευνα αγοράς και η σύγκριση τιμών, για το ίδιο είδος είναι απαραίτητη. Όπως προκύπτει, από έρευνες του ΚΕ.Π.ΚΑ., οι αποκλίσεις τιμών, από κατάστημα, σε κατάστημα, είναι σημαντικές.
  • Σε κάποια προϊόντα, όπως μολύβια, στυλό, γόμες, κ.α. είναι, πολλές φορές, πιο οικονομικό να αγοράζουμε συσκευασίες, που περιέχουν παραπάνω, από ένα τεμάχιο, αρκεί να είμαστε σίγουροι ότι θα τα χρησιμοποιήσουμε.
  • Δεν πρέπει να αγοράζουμε σχολικά είδη, που μοιάζουν, με τρόφιμα. Κανονικά, τέτοια προϊόντα δεν πρέπει να κυκλοφορούν, στην αγορά. Επειδή, όμως, συχνά, «ξεφεύγουν», από τους ελέγχους της Πολιτείας, ας «έχουμε και εμείς το νου μας».
  • Δεν πρέπει να αγοράζουμε σχολικά είδη, που μυρίζουν, σαν τρόφιμα (σβύστρες κ.λπ.) Οι μυρωδιές προέρχονται, από χημικές αρωματικές ουσίες, που, ίσως, αποδειχθούν, αργότερα, ακατάλληλες. Η μυρωδιά, όμως, παρασύρει τα παιδιά, να τα βάλουν στο στόμα.
  • Η ασφάλεια των σχολικών ειδών πρέπει να είναι το κυρίαρχο κριτήριο, για την αγορά τους. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα σχολικά, που μοιάζουν, με παιχνίδια, δεν πληρούν τις ίδιες προδιαγραφές ασφάλειας, με τα παιχνίδια. Έτσι, στυλό που ανάβουν, μολύβια, με μικρά διακοσμητικά αυτοκόλλητα, σβύστρες, που μυρίζουν, σα φρούτα, μπορεί να αποδειχτούν επικίνδυνα είδη, για την υγεία ακόμα και τη ζωή των παιδιών μας.
  • Τα παιδιά δεν πρέπει να φορτώνονται, με σχολικά είδη, που ζυγίζουν, πάνω από το 1/10 του βάρους τους.

Καλή σχολική χρονιά!

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

11:56

ΗΠΑ: Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε τη μείωση του αριθμού των ταξιαρχιών που σταθμεύουν στην Ευρώπη

11:50

Όταν η Νέα Υόρκη γέμισε από οσμή αερίου όπως η Αθήνα - Πού οφειλόταν τελικά

11:41

Ταϊβάν: «Ξένες δυνάμεις δεν μπορούν να καθορίσουν το μέλλον του νησιού» λέει πρόεδρος Λάι

11:39

Ρώσοι μεταφέρουν πυρηνικές κεφαλές σε στρατιωτικά γυμνάσια - Βίντεο

11:36

My market: Επένδυση άνω των €14 εκατ. για τα νέα και ανακαινισμένα καταστήματα σε Πετράλωνα, Παιανία και Βάρη

11:33

Μαρινάκης: Το βράδυ των εκλογών πρέπει να έχουμε κυβέρνηση - Πρωθυπουργό βγάζουν οι πολίτες

11:25

Μητσοτάκης για F4 EuroLeague: «Ανυπομονούμε να αναδείξουμε τη φιλοξενία της Αθήνας»

11:16

Χρηματιστήριο Αθηνών: «Μάχη» στις 2.200 μονάδες

11:15

Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης απειλούν με επέκταση του πολέμου «πολύ πέραν» της Μέσης Ανατολής

11:02

Μερτς: «Η συμφωνία για τους δασμούς με ΗΠΑ δείχνει πως η ΕΕ τηρεί τις δεσμεύσεις της»

10:58

Energean: Παραγωγή πάνω από 150.000 βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου ημερησίως

10:48

Επιβραδύνθηκε ο πληθωρισμός τον Απρίλιο στην Βρετανία

10:47

Απώλειες στις ευρωαγορές με πιέσεις από Βρετανία και ομόλογα

10:47

Νέο ΕΣΠΑ Πτυχιούχων 2026 «Ξεκινώ Επιχειρηματικά»: Ποιοι μπορούν να λάβουν έως 36.000€ και πώς να αυξήσουν τις πιθανότητες έγκρισης

10:28

Chios Kythira Pass 2026: Βγήκαν τα οριστικά αποτελέσματα - Πώς εξαργυρώνετε το voucher διακοπών

10:28

ΠΟΥ: Ανησυχία για το εύρος της επιδημίας Έμπολα στη ΛΔ Κονγκό - «Ενδέχεται να διαρκέσει καιρό»

10:27

Northern Star: Λαμπερό Grand Opening την Παρασκευή 08 Μαΐου

10:16

Παπασταύρου: «Δεν υπήρξε διαρροή αερίου - Κανένας κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια»

10:03

Καταρρακτώδεις βροχές στην Κίνα: 22 νεκροί και 20 αγνοούμενοι

09:57

Υποκλοπές: Στη Βουλή ο Ν. Ανδρουλάκης για την ακρόαση του διοικητή της ΕΥΠ

09:48

Σεισμός 5,8 Ρίχτερ στην κεντροανατολική Τουρκία, χωρίς αναφορές για ζημιές

09:38

ΔΕΗ: «Τραβάει» 4,25 δισ. ευρώ - «Πάτωμα» τα 18,63 ευρώ ανά νέα μετοχή

09:36

Το Σάββατο στον Πειραιά η 56η «Ημέρα Καριέρας» της ΔΥΠΑ για τη Γαλάζια Οικονομία

09:32

Κίνα - Ρωσία: Πούτιν και Σι τονίζουν τον «ακλόνητο» χαρακτήρα της σχέσης που αντέχει στις κρίσεις

09:25

Global Sumud Flotilla: Στο Ισραήλ οδηγούνται τα 430 μέλη του «στολίσκου για τη Γάζα»

09:22

Κίνα: Σταθερή ανάκαμψη για την οικονομία στο πρώτο τετράμηνο του 2026

09:19

Η ΕΕ εγκρίνει την εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ - Χαιρετίζει η φον ντερ Λάιεν

09:08

ΕΒΕΠ: Το ζητούμενο από την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση του Συμφώνου για την Μεσόγειο

08:57

Euronext: Έσοδα 528,5 εκατ. ευρώ στο α' τρίμηνο - Άλμα 16,7% για τα καθαρά κέρδη

08:48

Νέες αναβαθμίσεις για τις ελληνικές τράπεζες από HSBC - Προτίμηση σε Πειραιώς, Εθνική