Tip of the Day

Τι πρέπει να θυμόμαστε για τις σχολικές αγορές

06-09-2022 | 07:40
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τι πρέπει να θυμόμαστε για τις σχολικές αγορές
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Η πολύχρωμη αγορά των τετραδίων, των μολυβιών, των βιβλίων και των άλλων μικροπραγμάτων συναρπάζει τη φαντασία των παιδιών. Αρκετές εταιρίες παραγωγής σχολικών ειδών εκμεταλλεύονται αυτή τη φαντασία, για να δημιουργήσουν, στα παιδιά μας, λανθασμένα καταναλωτικά πρότυπα και, τελικά, να τα οδηγήσουν, στον υπερκαταναλωτισμό. Από τα είδη, που προωθούνται στην αγορά, αρκετά είναι, εντελώς, περιττά. Αυτά, που θεωρούνται απαραίτητα, για ένα μαθητή, διατίθενται, σε πολλές και διαφορετικές ποιότητες και τιμές. Η επιλογή των σχολικών ειδών πρέπει να βασίζεται στο αν αυτά πληρούν τις προϋποθέσεις, που θέτει το διδακτικό προσωπικό, ώστε να γίνεται καλύτερα και ευκολότερα η διεργασία της μάθησης, στο σχολείο και στο σπίτι.

Επειδή η αγορά σχολικών ειδών μπορεί να είναι μια εμπειρία συμμετοχής και μάθησης, τόσο για το γονέα όσο και για το μαθητή, το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών δημοσιεύει έναν οδηγό με χρήσιμες συμβουλές για αυτή την εμπειρία, καθώς είναι μια ευκαιρία να περάσουν, μαζί, ένα όμορφο απόγευμα και να μάθουν, με ποιο τρόπο να κάνουν χρήσιμες και ευχάριστες αγορές:

  • Πρέπει, να συζητήσουμε, με το παιδί μας, να του εξηγήσουμε και να του δώσουμε να καταλάβει τις παγίδες των διαφημίσεων, για τα σχολικά είδη καθώς και τους τρόπους, που διάφορες εταιρείες μας οδηγούν, στην υπερκατανάλωση. Είναι πολύ βασικό να καταλάβει το παιδί ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά, ανάμεσα στο τι πραγματικά χρειάζεται, για το σχολείο και στο τι νομίζει ότι χρειάζεται. Πρέπει να καταλάβει ότι η "ομορφιά" των σχολικών ειδών δεν είναι, απαραίτητα, συνδεδεμένη, με τη μόδα της εποχής, αλλά, σίγουρα, επιβαρύνει το πορτοφόλι της οικογένειας. Αυτή η χρονική περίοδος μας προσφέρει μια, από τις καλύτερες ευκαιρίες, να εξηγήσουμε, στο παιδί μας, τα σωστά καταναλωτικά πρότυπα και τη στάση ζωής, που πρέπει να έχει, απέναντι στην κατανάλωση.
  • Όταν βεβαιωθούμε ότι το παιδί μας κατάλαβε τους κινδύνους, ετοιμάζουμε έναν κατάλογο, με τα είδη, που θεωρούμε απαραίτητα. Στη διαδικασία αυτή, το παιδί μας πρέπει να συμμετέχει. Αν πιστεύει ότι συναποφάσισε, μαζί μας, για τα σχολικά του είδη, θα αποφύγουμε τριβές, όταν θα κάνουμε τις αγορές μας.
  • Είναι φυσικό, έστω και μετά από όλα αυτά, το παιδί μας, κάποιες στιγμές, να παρασυρθεί, από την ποικιλία της αγοράς και να μας ζητήσει να αγοράσουμε κάποια πράγματα, τα οποία δεν είχαμε συμπεριλάβει, στον κατάλογο. Αν θεωρούμε ότι είναι περιττά, πρέπει να αρνηθούμε, έστω και αν στεναχωρήσουμε το μικρό μας καταναλωτή.
  • Μελετούμε, με προσοχή, τη σήμανση των σχολικών ειδών. Δεν πρέπει να παρασυρθούμε, από τα χρώματα και τα σχέδια των σχολικών ειδών. Δεν πρέπει να υποχωρήσουμε, στην πίεση του παιδιού μας, να του κάνουμε το χατίρι.
  • Πρέπει να εξηγήσουμε στο παιδί μας, ότι τα σχολικά είδη είναι εργαλείο μάθησης και όχι μέσο επίδειξης.
  • Τηρούμε, αυστηρά, τον κατάλογο, που μας συστήνει το σχολείο. Η έρευνα αγοράς και η σύγκριση τιμών, για το ίδιο είδος είναι απαραίτητη. Όπως προκύπτει, από έρευνες του ΚΕ.Π.ΚΑ., οι αποκλίσεις τιμών, από κατάστημα, σε κατάστημα, είναι σημαντικές.
  • Σε κάποια προϊόντα, όπως μολύβια, στυλό, γόμες, κ.α. είναι, πολλές φορές, πιο οικονομικό να αγοράζουμε συσκευασίες, που περιέχουν παραπάνω, από ένα τεμάχιο, αρκεί να είμαστε σίγουροι ότι θα τα χρησιμοποιήσουμε.
  • Δεν πρέπει να αγοράζουμε σχολικά είδη, που μοιάζουν, με τρόφιμα. Κανονικά, τέτοια προϊόντα δεν πρέπει να κυκλοφορούν, στην αγορά. Επειδή, όμως, συχνά, «ξεφεύγουν», από τους ελέγχους της Πολιτείας, ας «έχουμε και εμείς το νου μας».
  • Δεν πρέπει να αγοράζουμε σχολικά είδη, που μυρίζουν, σαν τρόφιμα (σβύστρες κ.λπ.) Οι μυρωδιές προέρχονται, από χημικές αρωματικές ουσίες, που, ίσως, αποδειχθούν, αργότερα, ακατάλληλες. Η μυρωδιά, όμως, παρασύρει τα παιδιά, να τα βάλουν στο στόμα.
  • Η ασφάλεια των σχολικών ειδών πρέπει να είναι το κυρίαρχο κριτήριο, για την αγορά τους. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα σχολικά, που μοιάζουν, με παιχνίδια, δεν πληρούν τις ίδιες προδιαγραφές ασφάλειας, με τα παιχνίδια. Έτσι, στυλό που ανάβουν, μολύβια, με μικρά διακοσμητικά αυτοκόλλητα, σβύστρες, που μυρίζουν, σα φρούτα, μπορεί να αποδειχτούν επικίνδυνα είδη, για την υγεία ακόμα και τη ζωή των παιδιών μας.
  • Τα παιδιά δεν πρέπει να φορτώνονται, με σχολικά είδη, που ζυγίζουν, πάνω από το 1/10 του βάρους τους.

Καλή σχολική χρονιά!

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

15:14

Η Eli Lilly εξαγοράζει την Merida Biosciences έναντι 2,9 δισ. δολ.

15:13

Σκέρτσος: «Πόσο αυξήθηκαν οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι μέσα σε 7 χρόνια;»

15:12

Κορκίδης: «Θετικό το μέτρο μείωσης τιμών, με πραγματικό όφελος για ένα μέσο νοικοκυριό»

15:08

Επίθεση ΕΛΑΣ σε Γεραπετρίτη και Φλωρίδη

15:03

Οι θεωρίες συνωμοσίας για την Νταϊάνα: 29 χρόνια από τον θάνατό της

14:48

Νεπάλ: Τουλάχιστον 590 ξένοι υπήκοοι από 39 χώρες αγνοούνται μετά τις πλημμύρες

14:43

Τρεις μέρες στη Ρώμη: Τι να δείτε και πού να φάτε στην Αιώνια Πόλη

14:40

Η BoE προειδοποιεί για απειλές στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα παγκοσμίως λόγω ΑΙ

14:33

Η Ιταλία παρατείνει την αναστολή της συμφωνίας Σένγκεν με την Ισπανία - Πώς απαντά η Μαδρίτη

14:28

«Αλλάζω συσκευή για τις επιχειρήσεις»: Παράταση επανυποβολής αιτήματος για 1.400 εταιρείες

14:22

Στην Ελλάδα η ομάδα διοίκησης του ομίλου της British American Tobacco

14:18

Αραγτσί: «Ο Νετανιάχου περηφανεύεται πως χειραγώγησε τις ΗΠΑ να κηρύξουν πόλεμο στο Ιράν»

14:17

Μητσοτάκης για Ταμείο Ανάκαμψης: Ο εκσυγχρονισμός της Ελλάδας δεν έχει ημερομηνία λήξης

14:17

Shein: «Εξαϋλώθηκαν» 15 δισ. δολ. από την περιουσία του CEO - Η κρίσιμη IPO

14:10

Ηλεκτρονικές αιτήσεις εγγραφών, ανανεώσεων εγγραφών και μετεγγραφών περιόδου Σεπτεμβρίου 2026

14:07

Helleniq Energy: Παρατείνεται έως 30 Σεπτεμβρίου η έκπτωση σε βενζίνη και diesel

14:02

Στα χέρια της Aon η USI Insurance Services για 17 δισ. δολάρια - «Κλείδωσε» το deal

13:58

Τσίπρας: «Η συσσώρευση ολιγοπωλίων είναι από τα μεγαλύτερα ζητήματα που απασχολούν την αγορά»

13:45

Πτώση 36% στα καθαρά κέρδη α' εξαμήνου της Huawei

13:34

Μητσοτάκης σε πρόεδρο του Λιβάνου: «Η Ελλάδα στέκεται δίπλα σας»

13:29

Σε υψηλό καθεστώς ελέγχου από την ΕΕ ChatGPT, Reddit και Roblox

13:26

Βάντεφουλ για δημοψήφισμα στην Ισλανδία: «Η ΕΕ πρέπει να γίνει περισσότερο ελκυστική»

13:16

Μαρινάκης: «Το ΠΑΣΟΚ λέει ότι όσοι πληρώνετε τα δάνειά σας, είστε κορόιδα»

13:15

«Κορυφώνεται τον Σεπτέμβριο» ο ιός του Δυτικού Νείλου - Έκκληση Γεωργιάδη για ψυχραιμία

13:12

Γιατί αυτό το καλοκαίρι έμοιαζε ατελείωτο - Οι ειδήσεις που δεν μας άφησαν να πάρουμε ανάσα

12:52

Χατζηδάκης: «Ψεύτικες οι υποσχέσεις της αντιπολίτευσης που υπερβαίνουν τα ευρωπαϊκά όρια»

12:51

Mercedes: Ξεκινά επαναγορά μετοχών ύψους 1 δισ. ευρώ

12:51

Ζαχαράκη: Πρόσληψη 36.000 αναπληρωτών εκπαιδευτικών μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου

12:37

Χαμηλές πωλήσεις στις θερινές εκπτώσεις - ΕΣΕΕ: «Επείγουν τα μέτρα στήριξης»

12:34

Λιανεμπόριο: Αύξηση 4,2% του τζίρου τον Ιούνιο