Tip of the Day

Τι πρέπει να θυμόμαστε για τις σχολικές αγορές

06-09-2022 | 07:40
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τι πρέπει να θυμόμαστε για τις σχολικές αγορές
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Η πολύχρωμη αγορά των τετραδίων, των μολυβιών, των βιβλίων και των άλλων μικροπραγμάτων συναρπάζει τη φαντασία των παιδιών. Αρκετές εταιρίες παραγωγής σχολικών ειδών εκμεταλλεύονται αυτή τη φαντασία, για να δημιουργήσουν, στα παιδιά μας, λανθασμένα καταναλωτικά πρότυπα και, τελικά, να τα οδηγήσουν, στον υπερκαταναλωτισμό. Από τα είδη, που προωθούνται στην αγορά, αρκετά είναι, εντελώς, περιττά. Αυτά, που θεωρούνται απαραίτητα, για ένα μαθητή, διατίθενται, σε πολλές και διαφορετικές ποιότητες και τιμές. Η επιλογή των σχολικών ειδών πρέπει να βασίζεται στο αν αυτά πληρούν τις προϋποθέσεις, που θέτει το διδακτικό προσωπικό, ώστε να γίνεται καλύτερα και ευκολότερα η διεργασία της μάθησης, στο σχολείο και στο σπίτι.

Επειδή η αγορά σχολικών ειδών μπορεί να είναι μια εμπειρία συμμετοχής και μάθησης, τόσο για το γονέα όσο και για το μαθητή, το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών δημοσιεύει έναν οδηγό με χρήσιμες συμβουλές για αυτή την εμπειρία, καθώς είναι μια ευκαιρία να περάσουν, μαζί, ένα όμορφο απόγευμα και να μάθουν, με ποιο τρόπο να κάνουν χρήσιμες και ευχάριστες αγορές:

  • Πρέπει, να συζητήσουμε, με το παιδί μας, να του εξηγήσουμε και να του δώσουμε να καταλάβει τις παγίδες των διαφημίσεων, για τα σχολικά είδη καθώς και τους τρόπους, που διάφορες εταιρείες μας οδηγούν, στην υπερκατανάλωση. Είναι πολύ βασικό να καταλάβει το παιδί ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά, ανάμεσα στο τι πραγματικά χρειάζεται, για το σχολείο και στο τι νομίζει ότι χρειάζεται. Πρέπει να καταλάβει ότι η "ομορφιά" των σχολικών ειδών δεν είναι, απαραίτητα, συνδεδεμένη, με τη μόδα της εποχής, αλλά, σίγουρα, επιβαρύνει το πορτοφόλι της οικογένειας. Αυτή η χρονική περίοδος μας προσφέρει μια, από τις καλύτερες ευκαιρίες, να εξηγήσουμε, στο παιδί μας, τα σωστά καταναλωτικά πρότυπα και τη στάση ζωής, που πρέπει να έχει, απέναντι στην κατανάλωση.
  • Όταν βεβαιωθούμε ότι το παιδί μας κατάλαβε τους κινδύνους, ετοιμάζουμε έναν κατάλογο, με τα είδη, που θεωρούμε απαραίτητα. Στη διαδικασία αυτή, το παιδί μας πρέπει να συμμετέχει. Αν πιστεύει ότι συναποφάσισε, μαζί μας, για τα σχολικά του είδη, θα αποφύγουμε τριβές, όταν θα κάνουμε τις αγορές μας.
  • Είναι φυσικό, έστω και μετά από όλα αυτά, το παιδί μας, κάποιες στιγμές, να παρασυρθεί, από την ποικιλία της αγοράς και να μας ζητήσει να αγοράσουμε κάποια πράγματα, τα οποία δεν είχαμε συμπεριλάβει, στον κατάλογο. Αν θεωρούμε ότι είναι περιττά, πρέπει να αρνηθούμε, έστω και αν στεναχωρήσουμε το μικρό μας καταναλωτή.
  • Μελετούμε, με προσοχή, τη σήμανση των σχολικών ειδών. Δεν πρέπει να παρασυρθούμε, από τα χρώματα και τα σχέδια των σχολικών ειδών. Δεν πρέπει να υποχωρήσουμε, στην πίεση του παιδιού μας, να του κάνουμε το χατίρι.
  • Πρέπει να εξηγήσουμε στο παιδί μας, ότι τα σχολικά είδη είναι εργαλείο μάθησης και όχι μέσο επίδειξης.
  • Τηρούμε, αυστηρά, τον κατάλογο, που μας συστήνει το σχολείο. Η έρευνα αγοράς και η σύγκριση τιμών, για το ίδιο είδος είναι απαραίτητη. Όπως προκύπτει, από έρευνες του ΚΕ.Π.ΚΑ., οι αποκλίσεις τιμών, από κατάστημα, σε κατάστημα, είναι σημαντικές.
  • Σε κάποια προϊόντα, όπως μολύβια, στυλό, γόμες, κ.α. είναι, πολλές φορές, πιο οικονομικό να αγοράζουμε συσκευασίες, που περιέχουν παραπάνω, από ένα τεμάχιο, αρκεί να είμαστε σίγουροι ότι θα τα χρησιμοποιήσουμε.
  • Δεν πρέπει να αγοράζουμε σχολικά είδη, που μοιάζουν, με τρόφιμα. Κανονικά, τέτοια προϊόντα δεν πρέπει να κυκλοφορούν, στην αγορά. Επειδή, όμως, συχνά, «ξεφεύγουν», από τους ελέγχους της Πολιτείας, ας «έχουμε και εμείς το νου μας».
  • Δεν πρέπει να αγοράζουμε σχολικά είδη, που μυρίζουν, σαν τρόφιμα (σβύστρες κ.λπ.) Οι μυρωδιές προέρχονται, από χημικές αρωματικές ουσίες, που, ίσως, αποδειχθούν, αργότερα, ακατάλληλες. Η μυρωδιά, όμως, παρασύρει τα παιδιά, να τα βάλουν στο στόμα.
  • Η ασφάλεια των σχολικών ειδών πρέπει να είναι το κυρίαρχο κριτήριο, για την αγορά τους. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα σχολικά, που μοιάζουν, με παιχνίδια, δεν πληρούν τις ίδιες προδιαγραφές ασφάλειας, με τα παιχνίδια. Έτσι, στυλό που ανάβουν, μολύβια, με μικρά διακοσμητικά αυτοκόλλητα, σβύστρες, που μυρίζουν, σα φρούτα, μπορεί να αποδειχτούν επικίνδυνα είδη, για την υγεία ακόμα και τη ζωή των παιδιών μας.
  • Τα παιδιά δεν πρέπει να φορτώνονται, με σχολικά είδη, που ζυγίζουν, πάνω από το 1/10 του βάρους τους.

Καλή σχολική χρονιά!

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

18:42

Νέα επέλαση Σαχαριανής σκόνης αναμένεται απ΄ τη Δευτέρα

18:31

Γκεμπρεγέσους (ΠΟΥ): Ο ιός στο κρουαζιερόπλοιο είναι το στέλεχος των Άνδεων, είναι σοβαρό αλλά όχι μία νέα πανδημία

18:08

Ισπανία: Αποστολή αεροσκαφών για την απομάκρυνση υπηκόων ξένων χωρών από το κρουαζιερόπλοιο με κρούσματα Χανταϊού

17:43

Εσκρίβα (EKT): Οι κίνδυνοι της ΤN ωθούν σε επανεξέταση των χρηματοπιστωτικών υποδομών

17:24

Χαρδαλιάς: Συνεχίζουμε εντατικά την προσπάθεια για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής

17:18

Επιφυλάξεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων για το νέο χωροταξικό τουρισμού

17:00

Το «έμφραγμα» του ΟΣΔΕ στραγγαλίζει πάνω από 1 δισ. ευρώ ρευστότητας στην ελληνική περιφέρεια

16:41

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα που εξαπατούσε πολίτες παριστάνοντας τους υπαλλήλους εταιρείας παροχής ηλεκτρικής ενέργειας

16:37

Βρετανία: Παρουσίαση της ελληνικής αγοράς εργασίας από τη Ν. Κεραμέως στο London School of Economics

16:29

Τασούλας για την Ημέρα της Ευρώπης: Ας εργαστούμε για μια Ευρώπη πιο ισχυρή, πιο δίκαιη, πιο συνεκτική

16:17

Κικίλιας: Ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι εθνική αναγκαιότητα

16:12

Μαρινάκης: Ο κ. Τσίπρας ξεπέρασε τα όρια του θράσους

15:58

Παπασταύρου: Η κυβέρνηση του Κυρ. Μητσοτάκη θωρακίζει την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας

15:27

Μητσοτάκης: Αναβαθμίζουμε τον ρόλο της άμυνας, της διπλωματίας και της ενεργειακής πολιτικής

15:05

Χρηματοδότηση του έργου αναβάθμισης της σιδηροδρομικής γραμμής Αλεξανδρούπολη – Πύθιο από την ΕE

14:49

ΕΛΒΟ: Συμμαχίες με Rheinmetall και Όμιλο Κοπελούζου για νέο αμυντικό και βιομηχανικό αποτύπωμα

14:39

Χανταϊός: Πόσα είδη υπάρχουν; Πώς μεταδίδεται και γιατί δεν ανησυχούν οι ειδικοί

14:15

CNN: Μια υπερ-σκληροπυρηνική ομάδα αναδύεται στο Ιράν

13:52

Υπ. Εργασίας: Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ για την περίοδο 11 έως 15 Μαΐου

13:37

Μέχρι το 2060 ο πληθυσμός της Ελλάδας θα έχει μειωθεί κατά 1,7 εκατ. ανθρώπους- Τα παράδειγμα της Ιθάκης και των Γιαννιτσών

13:25

Μητσοτάκης: Η δυτική Θεσσαλονίκη μετατρέπεται από αποπαίδι σε τόπο με δυναμική ανάπτυξη

13:15

Πούτιν: Ο ρωσικός στρατός στην Ουκρανία αντιμετωπίζει επιθετικές δυνάμεις που υποστηρίζονται από το ΝΑΤΟ

13:00

Οι ελληνικές τράπεζες ανεβάζουν στροφές στο shipping, θυσιάζοντας περιθώρια

12:53

Ιράν: Στήνει «ζώνη ελέγχου» στα Στενά του Ορμούζ - Η ναυσιπλοΐα περνά στη σκιά του IRGC

12:41

Κρήτη: Με τη σφραγίδα των αριθμών είναι η ηγετική δύναμη του ελληνικού τουρισμού

12:35

Έργο για την ορθή διαχείριση του νερού της λίμνης Πηνειού

12:30

Reuters: ΗΠΑ και Ιράν δεν βρίσκονται πιο κοντά στον τερματισμό του πολέμου

12:14

Ευλογιά αιγοπροβάτων: Πάνω από 60.000 αστυνομικοί έλεγχοι και 109 συλλήψεις από τον Οκτώβριο

12:09

Παπαδημητρίου (EY Ελλάδος): Η ελληνική οικονομία σε τροχιά μετασχηματισμού και προκλήσεων

11:55

Κίνα: Δυναμική ανάκαμψη των εξαγωγών τον Απρίλιο