Tip of the Day

Τι πρέπει να θυμόμαστε για τις σχολικές αγορές

06-09-2022 | 07:40
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τι πρέπει να θυμόμαστε για τις σχολικές αγορές

Η πολύχρωμη αγορά των τετραδίων, των μολυβιών, των βιβλίων και των άλλων μικροπραγμάτων συναρπάζει τη φαντασία των παιδιών. Αρκετές εταιρίες παραγωγής σχολικών ειδών εκμεταλλεύονται αυτή τη φαντασία, για να δημιουργήσουν, στα παιδιά μας, λανθασμένα καταναλωτικά πρότυπα και, τελικά, να τα οδηγήσουν, στον υπερκαταναλωτισμό. Από τα είδη, που προωθούνται στην αγορά, αρκετά είναι, εντελώς, περιττά. Αυτά, που θεωρούνται απαραίτητα, για ένα μαθητή, διατίθενται, σε πολλές και διαφορετικές ποιότητες και τιμές. Η επιλογή των σχολικών ειδών πρέπει να βασίζεται στο αν αυτά πληρούν τις προϋποθέσεις, που θέτει το διδακτικό προσωπικό, ώστε να γίνεται καλύτερα και ευκολότερα η διεργασία της μάθησης, στο σχολείο και στο σπίτι.

Επειδή η αγορά σχολικών ειδών μπορεί να είναι μια εμπειρία συμμετοχής και μάθησης, τόσο για το γονέα όσο και για το μαθητή, το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών δημοσιεύει έναν οδηγό με χρήσιμες συμβουλές για αυτή την εμπειρία, καθώς είναι μια ευκαιρία να περάσουν, μαζί, ένα όμορφο απόγευμα και να μάθουν, με ποιο τρόπο να κάνουν χρήσιμες και ευχάριστες αγορές:

  • Πρέπει, να συζητήσουμε, με το παιδί μας, να του εξηγήσουμε και να του δώσουμε να καταλάβει τις παγίδες των διαφημίσεων, για τα σχολικά είδη καθώς και τους τρόπους, που διάφορες εταιρείες μας οδηγούν, στην υπερκατανάλωση. Είναι πολύ βασικό να καταλάβει το παιδί ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά, ανάμεσα στο τι πραγματικά χρειάζεται, για το σχολείο και στο τι νομίζει ότι χρειάζεται. Πρέπει να καταλάβει ότι η "ομορφιά" των σχολικών ειδών δεν είναι, απαραίτητα, συνδεδεμένη, με τη μόδα της εποχής, αλλά, σίγουρα, επιβαρύνει το πορτοφόλι της οικογένειας. Αυτή η χρονική περίοδος μας προσφέρει μια, από τις καλύτερες ευκαιρίες, να εξηγήσουμε, στο παιδί μας, τα σωστά καταναλωτικά πρότυπα και τη στάση ζωής, που πρέπει να έχει, απέναντι στην κατανάλωση.
  • Όταν βεβαιωθούμε ότι το παιδί μας κατάλαβε τους κινδύνους, ετοιμάζουμε έναν κατάλογο, με τα είδη, που θεωρούμε απαραίτητα. Στη διαδικασία αυτή, το παιδί μας πρέπει να συμμετέχει. Αν πιστεύει ότι συναποφάσισε, μαζί μας, για τα σχολικά του είδη, θα αποφύγουμε τριβές, όταν θα κάνουμε τις αγορές μας.
  • Είναι φυσικό, έστω και μετά από όλα αυτά, το παιδί μας, κάποιες στιγμές, να παρασυρθεί, από την ποικιλία της αγοράς και να μας ζητήσει να αγοράσουμε κάποια πράγματα, τα οποία δεν είχαμε συμπεριλάβει, στον κατάλογο. Αν θεωρούμε ότι είναι περιττά, πρέπει να αρνηθούμε, έστω και αν στεναχωρήσουμε το μικρό μας καταναλωτή.
  • Μελετούμε, με προσοχή, τη σήμανση των σχολικών ειδών. Δεν πρέπει να παρασυρθούμε, από τα χρώματα και τα σχέδια των σχολικών ειδών. Δεν πρέπει να υποχωρήσουμε, στην πίεση του παιδιού μας, να του κάνουμε το χατίρι.
  • Πρέπει να εξηγήσουμε στο παιδί μας, ότι τα σχολικά είδη είναι εργαλείο μάθησης και όχι μέσο επίδειξης.
  • Τηρούμε, αυστηρά, τον κατάλογο, που μας συστήνει το σχολείο. Η έρευνα αγοράς και η σύγκριση τιμών, για το ίδιο είδος είναι απαραίτητη. Όπως προκύπτει, από έρευνες του ΚΕ.Π.ΚΑ., οι αποκλίσεις τιμών, από κατάστημα, σε κατάστημα, είναι σημαντικές.
  • Σε κάποια προϊόντα, όπως μολύβια, στυλό, γόμες, κ.α. είναι, πολλές φορές, πιο οικονομικό να αγοράζουμε συσκευασίες, που περιέχουν παραπάνω, από ένα τεμάχιο, αρκεί να είμαστε σίγουροι ότι θα τα χρησιμοποιήσουμε.
  • Δεν πρέπει να αγοράζουμε σχολικά είδη, που μοιάζουν, με τρόφιμα. Κανονικά, τέτοια προϊόντα δεν πρέπει να κυκλοφορούν, στην αγορά. Επειδή, όμως, συχνά, «ξεφεύγουν», από τους ελέγχους της Πολιτείας, ας «έχουμε και εμείς το νου μας».
  • Δεν πρέπει να αγοράζουμε σχολικά είδη, που μυρίζουν, σαν τρόφιμα (σβύστρες κ.λπ.) Οι μυρωδιές προέρχονται, από χημικές αρωματικές ουσίες, που, ίσως, αποδειχθούν, αργότερα, ακατάλληλες. Η μυρωδιά, όμως, παρασύρει τα παιδιά, να τα βάλουν στο στόμα.
  • Η ασφάλεια των σχολικών ειδών πρέπει να είναι το κυρίαρχο κριτήριο, για την αγορά τους. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα σχολικά, που μοιάζουν, με παιχνίδια, δεν πληρούν τις ίδιες προδιαγραφές ασφάλειας, με τα παιχνίδια. Έτσι, στυλό που ανάβουν, μολύβια, με μικρά διακοσμητικά αυτοκόλλητα, σβύστρες, που μυρίζουν, σα φρούτα, μπορεί να αποδειχτούν επικίνδυνα είδη, για την υγεία ακόμα και τη ζωή των παιδιών μας.
  • Τα παιδιά δεν πρέπει να φορτώνονται, με σχολικά είδη, που ζυγίζουν, πάνω από το 1/10 του βάρους τους.

Καλή σχολική χρονιά!

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

07:44

Ο Τραμπ απειλεί να «ανατινάξει» κοίτασμα αερίου αν το Ιράν επιτεθεί ξανά σε εγκατάσταση στο Κατάρ

07:40

Υπερταμείο: Διαγωνισμός 55,8 εκατ. για έργο - «ασπίδα» για Λιμενικό Σώμα - Ακτοφυλακή

07:38

«Ανάχωμα» στη δημογραφική κατάρρευση η silver economy - Αύξηση ΑΕΠ κατά 0,6% φέρνει η επιμήκυνση του εργασιακού βίου

07:31

Βενζίνη: Από το Brent των 100 δολαρίων στην αντλία και τι «κόβει» το πλαφόν - Παραδείγματα

07:21

Σύνοδος Κορυφής με ανοιχτά ενεργειακά μέτωπα

07:13

Trade Estates: Έρχονται retail park Ελληνικού και νέες επενδύσεις - Οι στόχοι για portfolio, free float

07:11

Ενεργειακή κρίση: Μέτρα στήριξης σε δύο φάσεις με το βλέμμα στη μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα

07:06

Καλά λόγια στο ΕΛΚ για Κυριάκο - Πιο ηθικά θα κυβερνήσει το ΠΑΣΟΚ λέει ο Ανδρουλάκης - Χρειάζεται κάτι, σημειώνει ο Γερουλάνος

07:00

Πολεμικό vertigo - Τα μηνύματα από Λονδίνο - Οι μεταλλευτικές μπίζνες της AKTOR

00:08

Μετσόλα: Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη τώρα η Ελλάδα αποτελεί success story

23:57

Επιστήμονες δημιουργούν ανοσοκύτταρα που καταπολεμούν τον καρκίνο απευθείας στο σώμα

23:46

Επιχείρηση «Κιβωτός»: 101 Έλληνες επαναπατρίστηκαν από Μέση Ανατολή με τα 45 κατοικίδιά τους

23:35

Μακρόν: «Ελεύθερη Γαλλία» το αεροπλανοφόρο που θα αντικαταστήσει το Σαρλ ντε Γκωλ

23:24

Συνάντηση Χριστοδουλίδη - Φον ντερ Λάιεν: Ικανοποίηση για την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στην Κύπρο

23:13

Η Ιταλία μειώνει τους φόρους στα καύσιμα για τις επόμενες τρεις εβδομάδες

23:02

Σχεδόν τριπλασιάστηκαν τα έσοδα της Μicron το β' τρίμηνο - Στα 13,8 δισ. δολάρια τα καθαρά κέρδη

22:51

Στη Λέσβο ο Κέλλας - Σε πλήρη εφαρμογή το σχέδιο περιορισμού του αφθώδους πυρετού

22:40

Νόμος στη Σλοβακία επιτρέπει την επιβολή υψηλότερων τιμών στα καύσιμα για ξένους

22:29

Wall Street: Fed και Πάουελ έριξαν σε χαμηλό έτους τον Dow Jones - Φόβοι αναθέρμανσης του πληθωρισμού

22:14

Θωρακίζεται από κυβερνοεπιθέσεις η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων

22:00

Πετρέλαιο: Πάνω από τα 107 δολάρια το Brent με κέρδη 4%

21:58

ΗΠΑ, Γερμανία και Ισραήλ συνεργάζονται για συστήματα προστασίας κρίσιμων υποδομών από drones

21:46

Χαμηλό ενός μήνα για τον χρυσό στην σκιά των επιτοκίων της Fed

21:35

Από την Πέμπτη κανονικά τα δρομολόγια σε ολόκληρη τη Γραμμή 6 του Τραμ

21:21

Τσίπρας: «H χώρα έχει ανάγκη από νέα εθνική πυξίδα»

21:05

Οι «χρησμοί» Πάουελ για επιτόκια, πληθωρισμό, ενέργεια, Μ. Ανατολή

20:59

Αντίποινα Ιράν μετά το χτύπημα στο South Pars: Επιθέσεις με πυραύλους σε Σαουδική Αραβία και Κατάρ

20:42

Πηγές ΥΠΑΝ για πλαφόν στα καύσιμα: Έχει προσωρινό χαρακτήρα

20:40

Κορκίδης: «Η μεταποίηση πυλώνας για ένα νέο, ανθεκτικό και εξωστρεφές παραγωγικό μοντέλο»

20:28

Μόσχα για πόλεμο στη Μ. Ανατολή: Η σοβαρότερη ενεργειακή κρίση εδώ και 40 χρόνια