Tip of the Day

Τι πρέπει να θυμόμαστε για τις σχολικές αγορές

06-09-2022 | 07:40
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τι πρέπει να θυμόμαστε για τις σχολικές αγορές
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Η πολύχρωμη αγορά των τετραδίων, των μολυβιών, των βιβλίων και των άλλων μικροπραγμάτων συναρπάζει τη φαντασία των παιδιών. Αρκετές εταιρίες παραγωγής σχολικών ειδών εκμεταλλεύονται αυτή τη φαντασία, για να δημιουργήσουν, στα παιδιά μας, λανθασμένα καταναλωτικά πρότυπα και, τελικά, να τα οδηγήσουν, στον υπερκαταναλωτισμό. Από τα είδη, που προωθούνται στην αγορά, αρκετά είναι, εντελώς, περιττά. Αυτά, που θεωρούνται απαραίτητα, για ένα μαθητή, διατίθενται, σε πολλές και διαφορετικές ποιότητες και τιμές. Η επιλογή των σχολικών ειδών πρέπει να βασίζεται στο αν αυτά πληρούν τις προϋποθέσεις, που θέτει το διδακτικό προσωπικό, ώστε να γίνεται καλύτερα και ευκολότερα η διεργασία της μάθησης, στο σχολείο και στο σπίτι.

Επειδή η αγορά σχολικών ειδών μπορεί να είναι μια εμπειρία συμμετοχής και μάθησης, τόσο για το γονέα όσο και για το μαθητή, το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών δημοσιεύει έναν οδηγό με χρήσιμες συμβουλές για αυτή την εμπειρία, καθώς είναι μια ευκαιρία να περάσουν, μαζί, ένα όμορφο απόγευμα και να μάθουν, με ποιο τρόπο να κάνουν χρήσιμες και ευχάριστες αγορές:

  • Πρέπει, να συζητήσουμε, με το παιδί μας, να του εξηγήσουμε και να του δώσουμε να καταλάβει τις παγίδες των διαφημίσεων, για τα σχολικά είδη καθώς και τους τρόπους, που διάφορες εταιρείες μας οδηγούν, στην υπερκατανάλωση. Είναι πολύ βασικό να καταλάβει το παιδί ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά, ανάμεσα στο τι πραγματικά χρειάζεται, για το σχολείο και στο τι νομίζει ότι χρειάζεται. Πρέπει να καταλάβει ότι η "ομορφιά" των σχολικών ειδών δεν είναι, απαραίτητα, συνδεδεμένη, με τη μόδα της εποχής, αλλά, σίγουρα, επιβαρύνει το πορτοφόλι της οικογένειας. Αυτή η χρονική περίοδος μας προσφέρει μια, από τις καλύτερες ευκαιρίες, να εξηγήσουμε, στο παιδί μας, τα σωστά καταναλωτικά πρότυπα και τη στάση ζωής, που πρέπει να έχει, απέναντι στην κατανάλωση.
  • Όταν βεβαιωθούμε ότι το παιδί μας κατάλαβε τους κινδύνους, ετοιμάζουμε έναν κατάλογο, με τα είδη, που θεωρούμε απαραίτητα. Στη διαδικασία αυτή, το παιδί μας πρέπει να συμμετέχει. Αν πιστεύει ότι συναποφάσισε, μαζί μας, για τα σχολικά του είδη, θα αποφύγουμε τριβές, όταν θα κάνουμε τις αγορές μας.
  • Είναι φυσικό, έστω και μετά από όλα αυτά, το παιδί μας, κάποιες στιγμές, να παρασυρθεί, από την ποικιλία της αγοράς και να μας ζητήσει να αγοράσουμε κάποια πράγματα, τα οποία δεν είχαμε συμπεριλάβει, στον κατάλογο. Αν θεωρούμε ότι είναι περιττά, πρέπει να αρνηθούμε, έστω και αν στεναχωρήσουμε το μικρό μας καταναλωτή.
  • Μελετούμε, με προσοχή, τη σήμανση των σχολικών ειδών. Δεν πρέπει να παρασυρθούμε, από τα χρώματα και τα σχέδια των σχολικών ειδών. Δεν πρέπει να υποχωρήσουμε, στην πίεση του παιδιού μας, να του κάνουμε το χατίρι.
  • Πρέπει να εξηγήσουμε στο παιδί μας, ότι τα σχολικά είδη είναι εργαλείο μάθησης και όχι μέσο επίδειξης.
  • Τηρούμε, αυστηρά, τον κατάλογο, που μας συστήνει το σχολείο. Η έρευνα αγοράς και η σύγκριση τιμών, για το ίδιο είδος είναι απαραίτητη. Όπως προκύπτει, από έρευνες του ΚΕ.Π.ΚΑ., οι αποκλίσεις τιμών, από κατάστημα, σε κατάστημα, είναι σημαντικές.
  • Σε κάποια προϊόντα, όπως μολύβια, στυλό, γόμες, κ.α. είναι, πολλές φορές, πιο οικονομικό να αγοράζουμε συσκευασίες, που περιέχουν παραπάνω, από ένα τεμάχιο, αρκεί να είμαστε σίγουροι ότι θα τα χρησιμοποιήσουμε.
  • Δεν πρέπει να αγοράζουμε σχολικά είδη, που μοιάζουν, με τρόφιμα. Κανονικά, τέτοια προϊόντα δεν πρέπει να κυκλοφορούν, στην αγορά. Επειδή, όμως, συχνά, «ξεφεύγουν», από τους ελέγχους της Πολιτείας, ας «έχουμε και εμείς το νου μας».
  • Δεν πρέπει να αγοράζουμε σχολικά είδη, που μυρίζουν, σαν τρόφιμα (σβύστρες κ.λπ.) Οι μυρωδιές προέρχονται, από χημικές αρωματικές ουσίες, που, ίσως, αποδειχθούν, αργότερα, ακατάλληλες. Η μυρωδιά, όμως, παρασύρει τα παιδιά, να τα βάλουν στο στόμα.
  • Η ασφάλεια των σχολικών ειδών πρέπει να είναι το κυρίαρχο κριτήριο, για την αγορά τους. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα σχολικά, που μοιάζουν, με παιχνίδια, δεν πληρούν τις ίδιες προδιαγραφές ασφάλειας, με τα παιχνίδια. Έτσι, στυλό που ανάβουν, μολύβια, με μικρά διακοσμητικά αυτοκόλλητα, σβύστρες, που μυρίζουν, σα φρούτα, μπορεί να αποδειχτούν επικίνδυνα είδη, για την υγεία ακόμα και τη ζωή των παιδιών μας.
  • Τα παιδιά δεν πρέπει να φορτώνονται, με σχολικά είδη, που ζυγίζουν, πάνω από το 1/10 του βάρους τους.

Καλή σχολική χρονιά!

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

08:32

ΕΨΑ: Η επιστροφή στην κερδοφορία και το αναπτυξιακό πλάνο έως το 2029

08:21

Άνοιξε η πλατφόρμα για τις 72 δόσεις – Τι πρέπει να γνωρίζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις

08:10

Σεισμοί στη Βενεζουέλα: 5.208 οι νεκροί - 16.740 τραυματίες

08:02

Δίκη για Τέμπη: Ολοκληρώνεται το στάδιο των ενστάσεων - Στο επίκεντρο το αίτημα αναβολής

07:55

Συγκροτήθηκε η Πολιτική Επιτροπή της ΕΛ.Α.Σ - Τα 75 μέλη

07:49

Μαύρη Θάλασσα: Τουρκικό εμπορικό πλοίο χτυπήθηκε από ρωσικούς πυραύλους - 5 νεκροί ναυτικοί

07:43

Ένατη νύχτα βομβαρδισμών στο Ιράν - Τραμπ: «Τους χτυπήσαμε δυνατά» - 17 οι νεκροί Αμερικανοί στρατιωτικοί στον πόλεμο

07:37

15.400 λίτρα για 1 κιλό βοδινό: Το κρυφό κόστος των τροφίμων σε νερό

07:30

Merchant μπαταρίες: Ολοκληρώνεται η αξιολόγηση των φακέλων - Τα βασικά «ορόσημα»

07:23

Μετρό: Στις «ράγες» διαγωνισμός 149,5 εκατ. ευρώ για αναβάθμιση συρμών και κλιματισμό

07:17

Κατασκευαστές: Νέο «SOS» για τα δημόσια έργα μετά τις ραγδαίες αυξήσεις στις τιμές των υλικών

07:11

Robert Blotevogel (ESM) στο Insider: Για κάθε ένα ευρώ αμυντικών δαπανών, 53 λεπτά μπορούν να γυρίσουν στην οικονομία

07:06

Τι θα ζητήσει ο Μητσοτάκης από τους βουλευτές - Η Τζάκρη προβάρει τα πράσινα - Το δίλημμα του ΣΥΡΙΖΑ

07:00

Ο κουμπαράς της ΔΕΘ - Εκτόξευση τιμών, κατάρρευση αγορών - Στοπ ή γκάζι;

01:02

Πόσα χρήματα παίρνει η Ισπανία για την κατάκτηση του Μουντιάλ

23:58

Εξιχνιάστηκε κλοπή άνω των 11.000 ευρώ από εταιρικό όχημα στο Περιστέρι

23:35

Καλαφάτης: Πάνω από 300 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση των ερευνητικών υποδομών

23:15

Τασούλας: Η ενότητα και η παιδεία είναι η πραγματική μας δύναμη

22:49

Πολύγυρος: Οδηγός τραυματίστηκε όταν το ΙΧ του συγκρούστηκε με πυροσβεστικό όχημα, στην περιοχή της Κασσάνδρας

22:18

Θεσσαλονίκη: Θάνατος 63χρονης λουόμενης στην Αγία Τριάδα

21:18

Συλλήψεις σε Ορεστιάδα και Καβάλα για παράνομη διακίνηση μεταναστών

20:39

Κουβέιτ: Η ιρανική επίθεση σε πολιτικές υποδομές συνιστά επικίνδυνη κλιμάκωση που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο

20:34

Ιορδανία: Το ΥΠΕΞ κάλεσε τον Ιρανό επιτετραμμένο για τις αδικαιολόγητες πυραυλικές επιθέσεις στη χώρα

20:23

Περού: Τουλάχιστον 6 νεκροί και 21 τραυματίες από τους σεισμούς στην Τσουπάκα

20:12

Πυροσβεστική: 37 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο εικοσιτετράωρο

20:06

Υπό έλεγχο η πυρκαγιά σε χαμηλή βλάστηση στο Κορωπί

20:01

Δυτική Όχθη: Ένα τέμενος και κτίρια πυρπολήθηκαν σε επίθεση Ισραηλινών εποίκων

19:46

Μερτς: Η αποχώρηση Σπαν ανοίγει το ενδεχόμενο ενός ευρύτερου κυβερνητικού ανασχηματισμού

19:30

Kίνα: Αντεπίθεση στην τεχνητή νοημοσύνη και η μάχη για τους κανόνες της νέας εποχής

19:17

Ρούμπιο: Συνάντηση με τον Λιβανέζο πρόεδρο Ζοζέφ Αούν