Tip of the Day

Τι είναι η αντλησιοταμίευση που θα βοηθήσει στην ενίσχυση των ΑΠΕ

19-08-2022 | 07:35
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τι είναι η αντλησιοταμίευση που θα βοηθήσει στην ενίσχυση των ΑΠΕ και τη συγκράτηση των τιμών
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Η συμβολή στην ενίσχυση του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών στο ενεργειακό μίγμα της χώρας, και με αυτό τον τρόπο στη διατήρηση του κόστους ηλεκτρισμού σε όσο το δυνατόν πιο ανταγωνιστικά επίπεδα, είναι η κύρια αποστολή των αντλησιοταμιευτικών σταθμών. Οι σταθμοί αυτοί αποτελούν μία από τις ελάχιστες δοκιμασμένες μεθόδους παγκοσμίως για τη μαζική αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, ώστε οι «πράσινες» κιλοβατώρες να επιστρέψουν ξανά στο σύστημα, όταν υπάρχει ζήτηση για να καλύψουν.

Έτσι, η αντλησιοταμίευση αποτελεί «σύμμαχο» της απανθρακοποίησης του ενεργειακού μίγματος και της ολοένα μεγαλύτερης απόσυρσης των ορυκτών καυσίμων. Κάτι που σημαίνει πως βοηθά παράλληλα στη συγκράτηση των ενεργειακών τιμών, με δεδομένο ότι οι ΑΠΕ είναι πλέον η φθηνότερη μέθοδος ηλεκτροπαραγωγής, αλλά και στην ενίσχυση της ενεργειακής αυτονομίας χωρών όπως η Ελλάδα, όπου το μεγαλύτερο μέρος των ορυκτών καυσίμων που χρησιμοποιεί (δηλαδή το φυσικό αέριο) εισάγεται από το εξωτερικό.

Οι αντλησιοταμιευτικοί σταθμοί λειτουργούν ουσιαστικά σαν «φυσικές μπαταρίες» μαζικής αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας. Γι’ αυτό τον σκοπό, μία τέτοια μονάδα αποτελείται από τουλάχιστον δύο ταμιευτήρες με υψομετρική απόσταση.

Η διαφορά μιας τέτοιας μονάδας από τα συμβατικά υδροηλεκτρικά έργα είναι ότι το νερό που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, κατευθυνόμενο από τον πάνω ταμιευτήρα προς τον κάτω, μπορεί με τη βοήθεια στροβιλοαντλιών να «αντληθεί» εκ νέου στον πάνω ταμιευτήρα. Η άντληση γίνεται με χρήση ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ, η οποία αποθηκεύεται με αυτό τον τρόπο ως υδροηλεκτρικό «απόθεμα» στον πάνω ταμιευτήρα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί όποτε κρίνεται αναγκαίο.

Η αντλησιοταμίευση είναι μία απολύτως ώριμη τεχνολογία, η οποία ενδείκνυται για τη μαζική αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας. Πρόκειται για την πιο διαδεδομένη λύση παγκοσμίως για αυτό τον σκοπό, καθώς αντιστοιχεί στο 94% και πλέον της εγκατεστημένης ισχύος αποθηκευτικών μονάδων.

Έτσι, οι αντλησιοταμιευτικοί σταθμοί συνολικής ισχύος 161 GW, που λειτουργούν ανά την υφήλιο, αποδεικνύουν στην πράξη ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία συμβάλλει στη σταθερότητα του ηλεκτρικού συστήματος, μειώνοντας τόσο το κόστος του όσο και τις εκπομπές που αυτό προκαλεί. Τα οφέλη της συγκεκριμένης τεχνολογίας δεν σταματούν όμως εδώ αφού, διασφαλίζοντας φορτίο βάσης βάσης στο σύστημα, περιορίζει την ανάγκη λειτουργίας μονάδων φυσικού αερίου. Παράλληλα, οι επενδύσεις αυτές έχουν μεγάλο «ειδικό βάρος» στην οικονομία, καθώς κατά την κατασκευή μίας τέτοιας μονάδας, η εγχώρια προστιθέμενη αξία ξεπερνά το 70%.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

14:50

Ζελένσκι: Άδικο να μας χορηγηθεί καθεστώς συνδεδεμένου μέλους με ΕΕ

14:48

ΔΝΤ: Οι χώρες της ΕΕ θα αντιμετωπίσουν τεράστιες δαπάνες τα επόμενα 15 χρόνια

14:24

Τουρκία: Κλιμακώνεται η κρίση στο κόμμα της μείζονος αντιπολίτευσης, CHP - Ποια τα σενάρια για την επόμενη ημέρα

13:59

Δέκα οι νεκροί σε λύκειο στην ανατολική Ουκρανία που τελεί υπό ρωσικό έλεγχο

13:50

Το αβοκάντο ριζώνει στην Κρήτη: Πάνω από 15.000 στρέμματα καλλιεργειών στο νησί

13:43

Αυτοκίνητο έπεσε στη θάλασσα στην πύλη Ε2 του Πειραιά – Σώος ο 89χρονος οδηγός

13:22

Ψηφιακή ασπίδα κατά των ελληνοποιήσεων στον αγροδιατροφικό τομέα

13:18

Βλάβη στον καταπέλτη του «Tera Jet 2» στην Τήνο – Επέστρεψε στο λιμάνι με 319 επιβάτες

13:08

Αγαπηδάκη: 41.000 πολίτες εξετάστηκαν δωρεάν από τις Κινητές Ομάδες - Πού θα λειτουργήσουν νέες δομές στη Δυτική Αθήνα

12:59

Σκέρτσος: 10+1 παρεμβάσεις για σύγχρονα, ασφαλή και αξιοπρεπή Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

12:54

Στουρνάρας: Πιθανή η αύξηση των επιτοκίων τον Ιούνιο από την ΕΚΤ

12:34

Πηγές Yπ. Δικαιοσύνης για επιστολή Κοβέσι: «Δεν υπήρξε κανένας αιφνιδιασμός της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας»

12:21

Εκρηκτική ρήξη: Οι ΗΠΑ έχουν αποκλείσει το Ισραήλ από τις ειρηνευτικές συνομιλίες με το Ιράν

11:54

Τουρισμός: Ποιοι προορισμοί βγαίνουν κερδισμένοι από την ακριβή ενέργεια

11:45

Ηλεκτρονική ψήφος στην Αυτοδιοίκηση για εκλογές και δημοψηφίσματα

11:40

Τέμπη: Μεγάλωσε η αίθουσα του Εφετείου Κακουργημάτων Λάρισας που διεξάγεται η δίκη

11:33

O Κιούμπαν ξεφορτώθηκε τα περισσότερα bitcoin του - «Δεν είναι ασφαλές καταφύγιο»

11:14

Ιταλία: Η κυβέρνηση Μελόνι αποφάσισε να περιορίσει την μείωση των φόρων στο πετρέλαιο κίνησης

11:00

Άκαρπες οι συνομιλίες στον ΟΗΕ για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων

10:53

Στην Ινδία ο Ρούμπιο για συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Μόντι

10:30

ΗΠΑ: 40.000 άνθρωποι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους στη Καλιφόρνια λόγω διαρροής σε δεξαμενή με χημικά

10:18

Καύσιμα: Οι Έλληνες κινδυνεύουν να πληρώσουν παντού «νησιωτικές» τιμές

10:12

ΣΕΒ: Πρακτικές συμβουλές για την αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης από τις επιχειρήσεις

09:54

Κίνα: Στους 90 οι νεκροί από την έκρηξη αερίου σε ανθρακωρυχείο

09:49

Ρωσία: Πυρκαγιά σε δεξαμενή πετρελαίου στο Νοβοροσίσκ ύστερα από επίθεση ουκρανικών drones

09:41

Τουρκία: Νέα επιχείρηση κατά του CHP - Συνελήφθησαν 13 ύποπτοι για παρατυπίες

09:31

Ζαχαράκη για Πανελλαδικές: Αδιάβλητες αλλά έχουν φτάσει στα όριά τους - Να μην κρίνεται το μέλλον σε μία τρίωρη εξέταση

09:24

Βουλευτικές εκλογές την Κυριακή στην Κύπρο

09:15

Ενισχύονται οι απευθείας πτήσεις Αθήνα - ΗΠΑ - Το «στοίχημα» της αμερικανικής αγοράς και η σημασία του

09:11

Προ των πυλών το «PosoKanei»: Real time τιμές, ψηφιακοί έλεγχοι και ΑΙ στην μάχη κατά της ακρίβειας