Tip of the Day

Τι είναι η αντλησιοταμίευση που θα βοηθήσει στην ενίσχυση των ΑΠΕ

19-08-2022 | 07:35
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τι είναι η αντλησιοταμίευση που θα βοηθήσει στην ενίσχυση των ΑΠΕ και τη συγκράτηση των τιμών

Η συμβολή στην ενίσχυση του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών στο ενεργειακό μίγμα της χώρας, και με αυτό τον τρόπο στη διατήρηση του κόστους ηλεκτρισμού σε όσο το δυνατόν πιο ανταγωνιστικά επίπεδα, είναι η κύρια αποστολή των αντλησιοταμιευτικών σταθμών. Οι σταθμοί αυτοί αποτελούν μία από τις ελάχιστες δοκιμασμένες μεθόδους παγκοσμίως για τη μαζική αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, ώστε οι «πράσινες» κιλοβατώρες να επιστρέψουν ξανά στο σύστημα, όταν υπάρχει ζήτηση για να καλύψουν.

Έτσι, η αντλησιοταμίευση αποτελεί «σύμμαχο» της απανθρακοποίησης του ενεργειακού μίγματος και της ολοένα μεγαλύτερης απόσυρσης των ορυκτών καυσίμων. Κάτι που σημαίνει πως βοηθά παράλληλα στη συγκράτηση των ενεργειακών τιμών, με δεδομένο ότι οι ΑΠΕ είναι πλέον η φθηνότερη μέθοδος ηλεκτροπαραγωγής, αλλά και στην ενίσχυση της ενεργειακής αυτονομίας χωρών όπως η Ελλάδα, όπου το μεγαλύτερο μέρος των ορυκτών καυσίμων που χρησιμοποιεί (δηλαδή το φυσικό αέριο) εισάγεται από το εξωτερικό.

Οι αντλησιοταμιευτικοί σταθμοί λειτουργούν ουσιαστικά σαν «φυσικές μπαταρίες» μαζικής αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας. Γι’ αυτό τον σκοπό, μία τέτοια μονάδα αποτελείται από τουλάχιστον δύο ταμιευτήρες με υψομετρική απόσταση.

Η διαφορά μιας τέτοιας μονάδας από τα συμβατικά υδροηλεκτρικά έργα είναι ότι το νερό που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, κατευθυνόμενο από τον πάνω ταμιευτήρα προς τον κάτω, μπορεί με τη βοήθεια στροβιλοαντλιών να «αντληθεί» εκ νέου στον πάνω ταμιευτήρα. Η άντληση γίνεται με χρήση ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ, η οποία αποθηκεύεται με αυτό τον τρόπο ως υδροηλεκτρικό «απόθεμα» στον πάνω ταμιευτήρα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί όποτε κρίνεται αναγκαίο.

Η αντλησιοταμίευση είναι μία απολύτως ώριμη τεχνολογία, η οποία ενδείκνυται για τη μαζική αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας. Πρόκειται για την πιο διαδεδομένη λύση παγκοσμίως για αυτό τον σκοπό, καθώς αντιστοιχεί στο 94% και πλέον της εγκατεστημένης ισχύος αποθηκευτικών μονάδων.

Έτσι, οι αντλησιοταμιευτικοί σταθμοί συνολικής ισχύος 161 GW, που λειτουργούν ανά την υφήλιο, αποδεικνύουν στην πράξη ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία συμβάλλει στη σταθερότητα του ηλεκτρικού συστήματος, μειώνοντας τόσο το κόστος του όσο και τις εκπομπές που αυτό προκαλεί. Τα οφέλη της συγκεκριμένης τεχνολογίας δεν σταματούν όμως εδώ αφού, διασφαλίζοντας φορτίο βάσης βάσης στο σύστημα, περιορίζει την ανάγκη λειτουργίας μονάδων φυσικού αερίου. Παράλληλα, οι επενδύσεις αυτές έχουν μεγάλο «ειδικό βάρος» στην οικονομία, καθώς κατά την κατασκευή μίας τέτοιας μονάδας, η εγχώρια προστιθέμενη αξία ξεπερνά το 70%.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

21:16

Επιτροπή του Κογκρέσου θέλει να καταθέσει ο Μπιλ Κλίντον για την υπόθεση Επστάιν

21:05

Ληστεία στο Λούβρο: Στα 88 εκατ. ευρώ υπολογίζεται η αξία των κλοπιμαίων κοσμημάτων

21:00

Στουρνάρας: Η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει πυλώνα σταθερότητας και επενδύσεων στην Ευρώπη

20:44

Ισραήλ: Ο Νετανιάχου απέλυσε τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας Τζάχι Χανέγκμπι

20:38

Κώτσηρας: Προς όφελος του πολίτη η αξιοποίηση της τεχνολογίας από τις φορολογικές αρχές

20:25

Ουκρανία: Αυξάνει σε επίπεδα ρεκόρ τον προϋπολογισμό για τις αμυντικές δαπάνες

20:22

ΗΠΑ: Συνελήφθη ύποπτος που σχεδίαζε ένοπλη επίθεση στο διεθνές αεροδρόμιο της Ατλάντα

19:59

ΟΗΕ: Οι απειλές και οι ενέργειες των ΗΠΑ παραβιάζουν την κυριαρχία της Βενεζουέλας

19:52

Ευρώπη και Ουκρανία ετοιμάζουν πρόταση 12 σημείων για τερματισμό του πολέμου

19:49

Τζέι Ντι Βανς: Το σχέδιο για τη Γάζα εξελίσσεται καλύτερα από το αναμενόμενο

19:47

Μια μηχανή Enigma και μια σπάνια αριθμομηχανή του Πασκάλ θα δημοπρατηθούν τον Νοέμβριο στο Παρίσι

19:36

Κέρδη στις ευρωαγορές - Πτώση 1,3% για Novo Nordisk

19:25

H Volkswagen πατά «φρένο» στην παραγωγή των Golf και Tiguan λόγω έλλειψης ημιαγωγών

19:09

Μητσοτάκης σε Ανδρουλάκη: Δεν σας έχω δει ποτέ πιο αμήχανο

18:56

Λευκός Οίκος: Δεν υπάρχουν σχέδια για συνάντηση Τραμπ - Πούτιν «στο άμεσο μέλλον»

18:52

Δένδιας: Ο Άγνωστος Στρατιώτης δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως μέσο έκφρασης πολιτικών επιδιώξεων

18:51

Warner Bros Discovery: Eξετάζει το ενδεχόμενο πώλησης - Άλμα 11% της μετοχής

18:44

«Στο σφυρί» τσάντα Birkin του οίκου Hermès στο Άμπου Ντάμπι

18:30

Επιστολή Λάιεν για μεταναστευτικό: Αποτελεσματική στήριξη στα κράτη - μέλη που βρίσκονται υπό πίεση

18:06

Λεκορνί: Ανοιχτό το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού

18:03

ΕΕ: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τους νέους κανόνες για τις άδειες οδήγησης

17:55

Κακλαμάνης: Μέχρι μέσα Νοεμβρίου ο «κόφτης ομιλιών»

17:53

Μητσοτάκης για Άγνωστο Στρατιώτη: Οι ιεροί τόποι ανήκουν σε όλους και όχι σε όσους φωνάζουν περισσότερο

17:49

ΧΑ: Τράπεζες και βιομηχανικά blue chips έφεραν ξανά τις 2.000 μονάδες

17:46

Τραμπ: «Πολλές χώρες θα ήθελαν να στείλουν στρατό στη Γάζα για να εξοντώσουν τη Χαμάς»

17:45

Τέσσερις νεκροί και 4 τραυματίες από ρωσική επίθεση με drone στη βόρεια Ουκρανία

17:37

Γεωργιάδης στη Βουλή: Φέρνουμε ρυθμίσεις αυτονόητες, λύνουμε προβλήματα

17:26

Χατζηγεωργίου: «Η ΕΤΑΔ θέλουμε να λειτουργεί ως 'γέφυρα' συνεργασίας μεταξύ δημοσίων φορέων και επενδυτών»

17:17

Lockheed Martin: Στα 1,6 δισ. τα καθαρά κέρδη, ιστορικό ρεκόρ ανεκτέλεστου

17:13

Ιταλία: Νέο ιστορικό ρεκόρ υπογεννητικότητας μέχρι στιγμής το 2025