Tip of the Day

Τι είναι η αντλησιοταμίευση που θα βοηθήσει στην ενίσχυση των ΑΠΕ

19-08-2022 | 07:35
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τι είναι η αντλησιοταμίευση που θα βοηθήσει στην ενίσχυση των ΑΠΕ και τη συγκράτηση των τιμών
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Η συμβολή στην ενίσχυση του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών στο ενεργειακό μίγμα της χώρας, και με αυτό τον τρόπο στη διατήρηση του κόστους ηλεκτρισμού σε όσο το δυνατόν πιο ανταγωνιστικά επίπεδα, είναι η κύρια αποστολή των αντλησιοταμιευτικών σταθμών. Οι σταθμοί αυτοί αποτελούν μία από τις ελάχιστες δοκιμασμένες μεθόδους παγκοσμίως για τη μαζική αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, ώστε οι «πράσινες» κιλοβατώρες να επιστρέψουν ξανά στο σύστημα, όταν υπάρχει ζήτηση για να καλύψουν.

Έτσι, η αντλησιοταμίευση αποτελεί «σύμμαχο» της απανθρακοποίησης του ενεργειακού μίγματος και της ολοένα μεγαλύτερης απόσυρσης των ορυκτών καυσίμων. Κάτι που σημαίνει πως βοηθά παράλληλα στη συγκράτηση των ενεργειακών τιμών, με δεδομένο ότι οι ΑΠΕ είναι πλέον η φθηνότερη μέθοδος ηλεκτροπαραγωγής, αλλά και στην ενίσχυση της ενεργειακής αυτονομίας χωρών όπως η Ελλάδα, όπου το μεγαλύτερο μέρος των ορυκτών καυσίμων που χρησιμοποιεί (δηλαδή το φυσικό αέριο) εισάγεται από το εξωτερικό.

Οι αντλησιοταμιευτικοί σταθμοί λειτουργούν ουσιαστικά σαν «φυσικές μπαταρίες» μαζικής αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας. Γι’ αυτό τον σκοπό, μία τέτοια μονάδα αποτελείται από τουλάχιστον δύο ταμιευτήρες με υψομετρική απόσταση.

Η διαφορά μιας τέτοιας μονάδας από τα συμβατικά υδροηλεκτρικά έργα είναι ότι το νερό που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, κατευθυνόμενο από τον πάνω ταμιευτήρα προς τον κάτω, μπορεί με τη βοήθεια στροβιλοαντλιών να «αντληθεί» εκ νέου στον πάνω ταμιευτήρα. Η άντληση γίνεται με χρήση ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ, η οποία αποθηκεύεται με αυτό τον τρόπο ως υδροηλεκτρικό «απόθεμα» στον πάνω ταμιευτήρα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί όποτε κρίνεται αναγκαίο.

Η αντλησιοταμίευση είναι μία απολύτως ώριμη τεχνολογία, η οποία ενδείκνυται για τη μαζική αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας. Πρόκειται για την πιο διαδεδομένη λύση παγκοσμίως για αυτό τον σκοπό, καθώς αντιστοιχεί στο 94% και πλέον της εγκατεστημένης ισχύος αποθηκευτικών μονάδων.

Έτσι, οι αντλησιοταμιευτικοί σταθμοί συνολικής ισχύος 161 GW, που λειτουργούν ανά την υφήλιο, αποδεικνύουν στην πράξη ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία συμβάλλει στη σταθερότητα του ηλεκτρικού συστήματος, μειώνοντας τόσο το κόστος του όσο και τις εκπομπές που αυτό προκαλεί. Τα οφέλη της συγκεκριμένης τεχνολογίας δεν σταματούν όμως εδώ αφού, διασφαλίζοντας φορτίο βάσης βάσης στο σύστημα, περιορίζει την ανάγκη λειτουργίας μονάδων φυσικού αερίου. Παράλληλα, οι επενδύσεις αυτές έχουν μεγάλο «ειδικό βάρος» στην οικονομία, καθώς κατά την κατασκευή μίας τέτοιας μονάδας, η εγχώρια προστιθέμενη αξία ξεπερνά το 70%.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

10:23

Proft taking στη μετοχή της SK Hynix: Η χειρότερη ημέρα στην ιστορία της με πτώση 15,4%

10:13

Eurobank: Κατέχει συνολικά 42.011.285 ίδιες μετοχές

10:07

Συνεργασία ΔΕΗ - Dimand για ανάπτυξη πρότυπου βιοκλιματικού κτιρίου στη Λεωφόρο Μεσογείων

09:59

TSMC: Αύξηση 68% στα έσοδα του Ιουνίου

09:52

Επίτημος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Πειραιώς ο Απόστολος Ταμβακάκης

09:52

Σε εφαρμογή οι νέες ρυθμίσεις οφειλών: 72 δόσεις και διευρυμένος εξωδικαστικός μηχανισμός

09:35

Πέθανε ο πρωταγωνιστής του Jurassic Park, Σαμ Νιλ σε ηλικία 78 ετών

09:16

Άνοδος 4% για το πετρέλαιο μετά την ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή

09:09

H Shein κατάφερε επιτέλους να πάρει έγκριση για εισαγωγή στο Χρηματιστήριο

08:57

CURCUMIN C.G: Kουρκουμάς, βιταμίνη C και Ginger, μαζί!

08:53

Νέα εκατέρωθεν χτυπήματα μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν - Άλμα 4% για το πετρέλαιο

08:49

Υπογράφεται η σύμβαση για τον τριπλό κόμβο Σκαραμαγκά – Παρών στην τελετή ο Κυρ. Μητσοτάκης

08:46

Χρηματιστήριο: Το σημείο που θα κρίνει τον μεσοπρόθεσμο ανοδικό κύκλο

08:37

Τι χρήματα έχει βγάλει από το μπάσκετ ο Τσέντι Όσμαν

08:32

Πρεμιέρα για τις θερινές εκπτώσεις - Ποια Κυριακή θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα

08:27

Τα 400+1 πρόσωπα του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΛ.Α.Σ

08:19

ΕΕ για Ελλάδα: Εύσημα αλλά και συστάσεις για φοροαπαλλαγές, στέγη και ενέργεια

08:18

Αύξηση πωλήσεων και «αστραφτερά» κέρδη για τη Swarovski στην Ελλάδα

08:07

Ταμείο Ανάκαμψης: Πώς μοιράστηκαν τα 3,3 δισεκατομμύρια ευρώ επιδοτήσεων

08:05

Πλαστικά: Η Ευρώπη αλλάζει τους κανόνες, αλλά αποδυναμώνει τη δική της βιομηχανία

07:38

Υποδομές: Συμβάσεις, έργα και καλοκαιρινές «κορδέλες»

07:36

Καύσιμα: Πώς θα εφαρμοστεί η μείωση των 10 και 5 λεπτών – Τα ανοιχτά ερωτήματα και ο γρίφος των αποθεμάτων

07:27

Το μέτρημα των «εκλογολόγων» της Ν.Δ. -Eμμένει στη 13η σύνταξη το ΠΑΣΟΚ - Φαβορί η Ρένα για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ

07:19

Κομισιόν: Η μάχη κατά της φοροδιαφυγής έφερε αποτελέσματα - Εξαρτημένοι οι Έλληνες από τον λογιστή τους

07:11

Οι συγχωνεύσεις της Πειραιώς - Τα νέα χαρτονομίσματα του ευρώ - Η ήπια προσέγγιση για τα καύσιμα

23:58

Συνελήφθη άτομο στην Ημαθία για διακίνηση ναρκωτικών

23:35

Ουκρανία: Ο πρόεδρος Ζελένσκι προτείνει την αντικατάσταση της πρωθυπουργού Γιούλιας Σβιριντένκο

23:15

Πέντε συλλήψεις για υποθέσεις ναρκωτικών σε Καστοριά και Κοζάνη

22:48

Μυλωνάκης: Τραβάω την κουρτίνα στην τοξικότητα

22:17

Χαλκιδική: Συνελήφθη 27χρονος για παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων