Tip of the Day

Τι είναι η αντλησιοταμίευση που θα βοηθήσει στην ενίσχυση των ΑΠΕ

19-08-2022 | 07:35
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τι είναι η αντλησιοταμίευση που θα βοηθήσει στην ενίσχυση των ΑΠΕ και τη συγκράτηση των τιμών
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Η συμβολή στην ενίσχυση του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών στο ενεργειακό μίγμα της χώρας, και με αυτό τον τρόπο στη διατήρηση του κόστους ηλεκτρισμού σε όσο το δυνατόν πιο ανταγωνιστικά επίπεδα, είναι η κύρια αποστολή των αντλησιοταμιευτικών σταθμών. Οι σταθμοί αυτοί αποτελούν μία από τις ελάχιστες δοκιμασμένες μεθόδους παγκοσμίως για τη μαζική αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, ώστε οι «πράσινες» κιλοβατώρες να επιστρέψουν ξανά στο σύστημα, όταν υπάρχει ζήτηση για να καλύψουν.

Έτσι, η αντλησιοταμίευση αποτελεί «σύμμαχο» της απανθρακοποίησης του ενεργειακού μίγματος και της ολοένα μεγαλύτερης απόσυρσης των ορυκτών καυσίμων. Κάτι που σημαίνει πως βοηθά παράλληλα στη συγκράτηση των ενεργειακών τιμών, με δεδομένο ότι οι ΑΠΕ είναι πλέον η φθηνότερη μέθοδος ηλεκτροπαραγωγής, αλλά και στην ενίσχυση της ενεργειακής αυτονομίας χωρών όπως η Ελλάδα, όπου το μεγαλύτερο μέρος των ορυκτών καυσίμων που χρησιμοποιεί (δηλαδή το φυσικό αέριο) εισάγεται από το εξωτερικό.

Οι αντλησιοταμιευτικοί σταθμοί λειτουργούν ουσιαστικά σαν «φυσικές μπαταρίες» μαζικής αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας. Γι’ αυτό τον σκοπό, μία τέτοια μονάδα αποτελείται από τουλάχιστον δύο ταμιευτήρες με υψομετρική απόσταση.

Η διαφορά μιας τέτοιας μονάδας από τα συμβατικά υδροηλεκτρικά έργα είναι ότι το νερό που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, κατευθυνόμενο από τον πάνω ταμιευτήρα προς τον κάτω, μπορεί με τη βοήθεια στροβιλοαντλιών να «αντληθεί» εκ νέου στον πάνω ταμιευτήρα. Η άντληση γίνεται με χρήση ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ, η οποία αποθηκεύεται με αυτό τον τρόπο ως υδροηλεκτρικό «απόθεμα» στον πάνω ταμιευτήρα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί όποτε κρίνεται αναγκαίο.

Η αντλησιοταμίευση είναι μία απολύτως ώριμη τεχνολογία, η οποία ενδείκνυται για τη μαζική αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας. Πρόκειται για την πιο διαδεδομένη λύση παγκοσμίως για αυτό τον σκοπό, καθώς αντιστοιχεί στο 94% και πλέον της εγκατεστημένης ισχύος αποθηκευτικών μονάδων.

Έτσι, οι αντλησιοταμιευτικοί σταθμοί συνολικής ισχύος 161 GW, που λειτουργούν ανά την υφήλιο, αποδεικνύουν στην πράξη ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία συμβάλλει στη σταθερότητα του ηλεκτρικού συστήματος, μειώνοντας τόσο το κόστος του όσο και τις εκπομπές που αυτό προκαλεί. Τα οφέλη της συγκεκριμένης τεχνολογίας δεν σταματούν όμως εδώ αφού, διασφαλίζοντας φορτίο βάσης βάσης στο σύστημα, περιορίζει την ανάγκη λειτουργίας μονάδων φυσικού αερίου. Παράλληλα, οι επενδύσεις αυτές έχουν μεγάλο «ειδικό βάρος» στην οικονομία, καθώς κατά την κατασκευή μίας τέτοιας μονάδας, η εγχώρια προστιθέμενη αξία ξεπερνά το 70%.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

09:28

Ελεύθερη είσοδος στα μουσεία όλης της χώρας

09:15

Συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ υπό τον Μητσοτάκη

09:03

Yψηλό 2 εβδομάδων για το πετρέλαιο μετά την νέα απειλή Τραμπ

08:50

Αλέξης Τσίπρας: Στις 26 Μαΐου η ανακοίνωση για το νέο κόμμα - «Τώρα είναι η ώρα»

08:41

Meravia: Το νέο adults-only ξενοδοχείο της Leonardo στην Χαλκιδική

08:36

Η Gina Rinehart ποντάρει 100 εκατ. δολάρια σε αμερικανικές εταιρείες κατασκευής όπλων

08:35

ΔΕΗ: «Πρεμιέρα» για το βιβλίο προσφορών για την ΑΜΚ - «Ταβάνι» τα 4,3 δισ. ευρώ

08:05

Σούπερ μάρκετ: Πώς «ξαναμοιράζει την τράπουλα» το deal Μασούτης - Κρητικός

08:01

Πόσα ζητά για το σπίτι του ο Πιτ Ντέιβιντσον

07:59

Γιατί ο Τραμπ ανέβασε συνέντευξη του Στ. Παπασταύρου στο Truth Social

07:49

Κλοπές βοοειδών στη Γερμανία: Δεν είναι μόνο το ακριβό κρέας αλλά και τα γενετικά χαρακτηριστικά

07:47

Πώς μπορούν να πάρουν σύνταξη 50.000 «εγκλωβισμένοι» οφειλέτες του ΕΦΚΑ

07:42

ΜΕΤΚΑ: «Βλέπει» EBITDA 140-150 εκατ. ευρώ το 2026 – Οι «πυλώνες» ανάπτυξης

07:38

Ο λογαριασμός του πολέμου έρχεται στη Βουλή

07:26

Εφορία: Ψηφιακό «μάτι» σε 4,8 εκατ. φορολογούμενους με χρέη - Σε πλήρη λειτουργία το σύστημα που βαθμολογεί τους οφειλέτες

07:23

Το «ό,τι είπαμε, το κάναμε» του Κυριάκου - O «διάλογος» Άδωνι-Χατζηδάκη - H καρατόμηση Πολάκη για χάρη του Αλέξη

07:08

Μετά το RRF τι - Μια ενδιαφέρουσα διάταξη - Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα

23:58

Ρόδος: Δύο γυναίκες νεκρές σε τροχαίο δυστύχημα

23:38

Ιράν: Ο επικεφαλής διαπραγματευτής και πρόεδρος του κοινοβουλίου διορίστηκε ειδικός απεσταλμένος για την Κίνα

23:15

Ρωσία: Ένας Ινδός εργαζόμενος νεκρός από την επίθεση ουκρανικών drones στην περιφέρεια της Μόσχας

22:46

Ν.Κορέα: Ζήτησε εξηγήσεις απ' το Ιράν για επίθεση κατά νοτιοκορεατικού πλοίου στο Ορμούζ

22:18

Σκυλακάκης: Η ΤΝ απειλεί την εργασία - Ώρα πολιτικής αφύπνισης για την Ελλάδα του 2030

21:48

Τζιτζικώστας: Η μεγάλη μάχη τώρα είναι η σύγκλιση της Ελλάδας με την Ευρώπη

21:17

Χαρακόπουλος: Το Συνέδριο της ΝΔ εφαλτήριο για διεκδίκηση τρίτης αυτοδυναμίας

21:00

Τηλεφωνική επικοινωνία Γ. Γεραπετρίτη με τον Αιγύπτιο ομόλογο του Μπαντρ Αμπντελατί

20:23

Τραμπ: Ο χρόνος τελειώνει για το Ιράν

20:03

Τι αγόρασε αλλά και τι πούλησε η Berkshire Hathaway

19:45

ΗΑΕ: Kαταγγέλλουν επικίνδυνη κλιμάκωση μετά το πλήγμα με drone σε πυρηνική εγκατάσταση

19:26

Η Χεζμπολάχ εκτόξευσε περίπου 200 βλήματα προς το Ισραήλ και τα στρατεύματά του στον Λίβανο

19:10

Νόσος Έμπολα: Νέος έκτακτος συναγερμός από τον ΠΟΥ, με 246 ύποπτα κρούσματα και 80 θανάτους απ' τον ιό Μπουντιμπουγκιό